Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 5x03 - Reckoner

2010. április 22. 09:00 - hex.kelly

Egy nő érkezik egy sötét lakás konyhájába, közben telefonon veszekszik a lányáról a volt férjével. Az egyik szobaajtó alól kiszűrődik valami fel-felvillanó fény, a nő lecuccol, és leteszi a telefont is, és a villanós szoba felé tartva kiabál Ben-nek, de nem kap választ. Benyit az ajtón: egy férfi ül mozdulatlanul a sötétben egy székhez kötözve, a nyakán valami seb. Megint villan egy fény, a nő megriad, van is miért, mert az ajtó mellől egy sötétruhás-kapucnis alak hátulról megragadja a vállait és fejjel az ajtónak vágja. Aztán a padlón fekve tér magához, de lassan tisztul a kép, amit lát: a székhez kötözött férfi mellett a sötét alak térdel és FŰRÉSZEL!!! A nő szeme kimered, mikor meglátja, hogy az alak egy zacskóval távozik: Ben keze van benne, most teszi mellé a másokat.

Quantico-ban a Cybertérben Garcia, Hotch és Hotch fiát és exnejét két résszel ezelőtt védőőrizetbe vivő szövetségi marshall egy online videót néz, Jack hintázik rajta. A marshall elmondja, hogy Jack jól van, ügyes fiú, de új helyre kell költöztetni őket, mert Haley felhívta párszor az anyját. Később Hotch az irodájában bámulja a kinti zuhét, és kíván a fiának boldog szülinapot, mikor Rossi bejön, és mondja, hogy van egy ügy a long island-i Commack-ben, ami ugyebár Rossi szülővárosa, és azt kéri, hogy hadd ne kelljen odamennie, nocsak. Hotch általában jófejként állna a dologhoz, de nem most, meeert...

...JJ mondja a tárgyalóban a csapatnak, hogy Ben Vanderwaal-t és előtte pár hónappal még egy nőt és egy férfit megöltek: egy golyó a fejbe, egy a szívbe. Először a nő halt meg, 8 hónappal ezelőtt tűnt el, 4 hét után egy kukában találták meg a holttestét, a négy hét alatt teljesen lesoványodott, kezein és lábain kötözés nyomai voltak. A gyilkos a következő áldozatnak, Bill Levington-nak levágta a nemi szervét. Vanderwaal-nak pedig levágta a kezeit, és feltételezhetően elrabolta a feleségét.

20 perc múlva indulás, mondja Hotch, majd levág Reid elé egy dossziét, és nehezményezi, hogy Reid azt hazudta, hogy már utazhat (a lába miatt). Prentiss le-rosszcsont-ozza Reid-et, Reid meg szabadkozik, hogy neki is van SOKtorátusa tehát ez nem hazugság volt, hanem egy második vélemény. Garcia erre csillogó szemmel mondja neki: akkor az én ribancom leszel. Morgan röhög, Reid veszi a mankóit, és indul Huncutka után a Cybertérbe. Az asztalon hagyott hullafotó pedig monitorképernyőre mászik, és váltja még három-négy kép a megölt és lefűrészelt kezű Vanderwaal-ról. Egy szemüveges férfi nézi elégedetten, majd egy ötneves listán harmadikként húzza ki Vanderwaal nevét. Főcím és idézet Rossitól: Az igazságszolgáltatás karhatalom nélkül tehetetlen. A karhatalom igazságszolgáltatás nélkül zsarnokság. - Justice without force is powerless. Force without justice is tyrannical. Blaise Pascal

Hotch-nak és Emily-nek a Vanderwaal-házban a helyi nyomozó magyarázza, hogy erőszakos behatolás nem történt, viszont az elektromos- és a telefonvezeték el van vágva. Hotch a padlón fotósállvány nyomait fedezi fel, és mondja, hogy a szadista gyilkosok a kínzást szokták rögzíteni, ha tényleg nincs DNS-nyom, ez egy nagyon precíz gyilkos. A nyomozó hívást kap: Heather Vanderwaal-t az utcán bóklászva találták meg. A kórházban a nő elmondja JJ-nek, hogy vaku villogott a szobában, és azt kérdi, vajon őt miért nem ölte meg a gyilkos? JJ örül, hogy csörög a telefonja, mert nem tudna erre mit mondani. Garcia hívja a Cybertérből, nem nagyon bír Reid-del, mert mindenhez hozzányúl. Talált viszont valamit: Heather nemrég kivette a lányát a suliból, és a volt férjéhez küldte San Diego-ba. És 6 nappal ezelőtt 5000 dollárért bérelt ügyvédet és beadta a válókeresetet. JJ kérdésére a nő elmeséli, hogy pár hónapja egy képet talált a férje mobilján, a lánya, Allison volt rajta, meztelenül. A férfi azt mondta, hogy Allison tévedésből neki küldte egy osztálytársa helyett, de Allison azt állította, hogy Ben fotózta le. Allison gyakran hazudozik, ezúttal viszont valószínűleg igazat mondott.

Morgan és Rossi a hullaházban vannak, a boncolóorvos mondja, hogy a fűrészelés alapján nem orvosféle a tettes. Morgan nézi a jelentést a 22-es töltényekről, és furcsállja, hogy nincsenek rajtuk olyan karcok, amelyek alapján be lehet azonosítani a fegyvercsövet. Rohannak is vissza az őrsre, ahol a nyomozó lelkesen mutatkozik be a Nagy David Rossi-nak. Rossi kissé zavartan fogadja a lelkesedést, majd inkább a lényegre tér: a lövedékek nyomnélkülisége azt jelenti, hogy házi készítésű, kókány fegyverből (via johnny336) származnak. Ez, Heather szabadon engedése, a nyomok hiánya arra utal, hogy a gyilkosságok üzleti megbízás alapján készültek, bérgyilkost keresünk. JJ kérdi, mi van a csonkításokkal.

Rossi szerint a megrendelőknek olykor extra kéréseik is lehetnek (uhh). Hotch azt mondja, akkor viszont a kamera nem az utólagos élvezkedéshez kellett, hanem az alvállalkozói teljesítés igazolásához. Így nem is egy embert kell keresni, hanem kettőt. Vagy többet. Rossi néhány régi kapcsolat felelevenítésével megpróbál szerezni pár infót. Morgan kérdi, hogy akarjuk-e tudni, milyen kapcsolatok azok? Rossi szerint nagyon nem. Már megy is egy bárba, ahol egy ír akcentussal nyávogó keménylegény küldené melegebb éghajlatra, de Rossi marad, mert csak baráti látogatásra jött. Mögötte viszont megszólal egy férfi: ezt a jogot eldobtad, mikor beléptél az FBI-ba. David és Ray kimérten üdvözlik egymást. Úgy tűnik, Rossi valamivel nagyon beugrott ennek a Ray-nek az orrába, mert igen fagyos a hangulat. (Rossi tompítani próbálja a feszkót, mikor azt mondja a keresztrejtvényre panaszkodó Ray-nek, hogy ismer egy kölyköt, aki öt perc alatt megfejti az egészet. Höhö.) 33 éve nem találkoztak, pedig Ray várta David-et Emma temetésére is. David szívességet kér, Ray azt mondja, nincs köze ehhez a balhéhoz. David nem is erre gondolt, de minden jel arra utal, hogy alvállalkozói teljesítésről van szó. És mivel a szervezett bűnözés elleni FBI-egység igencsak Ray nyakán van, jól jöhet egy piros pont a nyomozás segítéséért.

Eközben az őrsön a laptopképernyőn Garcia és Reid egymás szavába vágva jelenti, hogy az első két áldozatról mit találtak: a férfit több alkalommal vádolták nemi erőszakkal, a nőt pedig azután rúgták ki hanyagságért a családsegítőből, miután az egyik pártfogoltja, egy 7 éves kisfiú éheztetés miatt meghalt. Ez magyarázza a lesoványodást, és a nemi szervek eltávolítását. Olyan személyt kell tehát keresni az igazságszolgáltatási rendszerben, akinek tudomása lehetett az ügyekről. Hotch kéri is Garcia-t, hogy kezdjen hozzá, mire Reid is buzgón mondja, hogy igenis. Ezen Garcia ki is akad, és megint marakodni kezdenek, és bontják a vonalat, pedig szívesen megnéztem volna, ahogy Garcia a saját mankójával üti az Öcsköst.

Rossi és Ray szivaroznak, Rossi hívást kap, mindhárom áldozat gyerekek ellen követett el különböző csúnya dolgokat, Ray szerint akkor megérdemelték a halált. Rossi szerint nemúgyvanaz, és megmutatja a fotókat Ray-nek. Ray nézi a levágott kezű Vanderwaal-t, és mondja, hogy ez csak egyetlen ember csinálhatta, Bosola. (Az őrsön Prentiss-ék Heather lányát akarják kihallgatni, apuka kicsit túlmozgásos, enyhén ledöbben, mikor megtudja, hogy Vanderwaal tényleg pucéran fotózta Allison-t, a lány persze azért nem szólt, mert félt.) Rossi és Ray megbeszélik, hogy Bosola egy szellem, 20 éve dolgozik bérgyilkosként, és csak egyszer találkozik mindenkivel. A művészneve pedig John Webster Amalfi hercegnőjéből való: Bosola, a bérgyilkos oltja ki a hercegnő életét. Gyorsan megalkusznak Ray ír szárnysegédjének börtönbüntetéséről, és Ray azt mondja, estére idehozza Bosola-t, Rossi meg hozza az egész tengerészgyalogságot.

Emily és Morgan Allison-t kérdezi tovább, kiderül, hogy a lány szólt a zaklatásról a pszichiáterének. Aki a következő pillanatban már mondja is Morgan-éknek, hogy jelentette a dolgot a rendőrségnek, ki is mentek a rendelőjébe, kihallgatni Allison-t, de ő nem akart "ügyet", ezért a nyomozást lezárták. Szörnyű statisztika: évente az USA-ban 380.000 gyermekmolesztálásnak alig egy százaléka jut el bírósági szakaszba. A piciáter utálja, hogy így van, de nem tud mit tenni - és ezt úgy adja elő, hogy Morgan szemébe néz, és tudatja vele, hogy tudja, hogy egykor ő is a 99%-hoz tartozott, briliáns dialógus! Rossi már az őrsön, Ray hívja, éjfélkor a bárban lesz a tali, Ray félti az életét. A beszélgetés után Sean aggodalmának ad hangot, amiért főnöke 1. segíti az FBI-t, 2. egyedül akarja végigcsinálni. Ray közli, hogy akkor is egyedül csinálja, és nem az FBI-t segíti, hanem egy régi barátját.

Iccaka mindenki a bár körül lapít, még a Hotch védelmére kirendelt ügynökök is ott vannak, remek. Rossi és Hotch lelkiznek egy kört: Jack ma 4 éves, az FBI-nak nincs pénze Hotch további védelmére, de Rossi megdumálta őket, szóval mégis van. Ray hívja telefonon Rossi-t, nincs gond, csak lassan telik az idő, és elakadt a keresztrejtvényben, kéne az okosgyerek, akivel Rossi dicsekedett. Önelégült Reid a vonalban (Garcia a szemeit forgatja), Ray mondja a feladványt, és Garcia rá is vágja a megfejtést, valami matekizé, nem is fontos, csak az, hogy szegény Reid-nek nemcsak a lába lassú a lövés óta, Garcia mosolya pedig leírhatatlan. Ray megdicséri az okos lányt, majd szivarra gyújtana, de Bosola már ott áll mellette, és a nyakába ereszt egy golyót. Odakint Rossi villanást vél látni, majd Hotch is, futás be, mindenki észvesztve.

Odabent sajna Ray már vérével áztatott utolsó keresztrejtvényére borulva fekszik az asztalon, Rossi egy "Bammegmostmivan?"-nal arcán bámul Hotch-ra. Helyszínelés folyik, Garcia lenyomozta Finnegan telefonját (miért csak most?), délután Bosola-t hívta egy eldobható telefonon, meg este Rossit, ennyi. Tehát valószínűleg már jóval az FBI előtt a bárban volt, és hallotta a telefonbeszélgetést Rossi és Ray között. Rossi magát okolja, és bosszankodik, hogy most már biztos a megbízó is tudja, hogy az FBI nyomoz. Itt az ideje a profil kiadásának az őrsön. A kitervelő az igazságszolgáltatásban dolgozik, 50-60 körüli férfi lehet, aki munkája kapcsán találkozhatott Bosola-val. Ez a fajta igazságosztás azonban költséges, tehát a megbízónak nagy készpénzösszegei mozognak. És mivel meg sem próbálták elfedni a gyilkosságok tényét, ezért biztosra vehető, hogy a megbízót nem érdekli, mit talál az FBI.

A korábban teljesítés-igazolásokat nézegető szemüveges pasas most online bankol offshore-módra, majd telefonál, és mondja, hogy az utolsó részletet is kifizette, és kéri Bosola-t, hogy különös figyelmet szenteljen Dan Patton-nek. Aztán elővesz egy nyakláncot, rajta egy medállal. A medált kinyitja, benne egy fiatal nő mosolygó arcképe, szomorúan csillog a férfi szemüvegének aranykerete.

Rossi eközben Reid-et és Garcia-t versenyezteti, és Garcia a hazai pályán naná, hogy hatékonyabb: a bérgyilkossági tárgyalások 10 éves intervallumában fellelt egy ügyet, ahol a feltételezett bérgyilkos 22-es kaliberű golyót küldött áldozata nyakába, pont úgy a fül alá, mint a mostani áldozatoknál. Tony Menacci-t végül felmentették. Rossi kéri, hogy a megbízó profiljának megfelelő személyeket sorolják fel azok közül, akik Menacci ügyén dolgoztak. Reid már kezdi is, de csak a másodikig jut, mert Boyd Schuller bírót, vagyis a feleségét Rossi ismerte: két éve a nő karambolozott egy részeg autóssal és meghalt. A fellelt adatok szerint 12 hónapja a bíró egészségügyi okok miatt már nem dolgozik, rákot diagnosztizáltak nála, 6 hónapja van még hátra. A nyomozó azt kérdi, hogy ugye ez csak vicc? De Rossi azt mondja, nem az, tényleg Schuller bíró a Menacci megbízója.

Viszont nem lehet egy köztiszteletben álló, halálos beteg bíróra csak úgy rárontani. Nem is kell, mert ITT VAN, eljött, és azt mondja, biztos benne, hogy az FBI keresi őt. A kihallgatóban aztán Morgan és Rossi beszél vele, a többiek a varázstükör túloldalán figyelnek. A bíró természetesen igazságosztásnak tekinti a kivégzéseket, és kiosztja Rossi-t, miszerint jobban is megválogathatná a barátait, mert Ray sem áldozat, hanem csak egy bűnöző volt. Rossi azzal vág vissza, hogy akkor nyilván rosszul esett, mikor Ray megjelent Emma temetésén. (Hoppá, Rossi a bíró nejével kavart?) A bíró nem érti, Rossi honnan tud a nejéről, Rossi meg nem érti, hogyhogy nem esett még le a bírónak, ki is ő valójában. A varázstükör túloldalán eközben Emily és Hotch összerakja, hogy ha Bosola-val mindenki csak egyszer találkozhat, akkor más módon tarthatta vele a bíró a kapcsolatot. Eresszük hát rá Huncutkát a bíró gépére gyorsan! (Megint kérdem: csak most?) A nyomozó meg benyögi, hogy amikor kész volt a profil, a többi között a bíró irodáját is felhívta, jujj, akkor ő most azért jött ide, hogy húzza az időt, és Bosola teljesíteni tudja a lista egészét. A bíró egyre csak az óráját lesi, Ceaucescu is így volt ezzel annak idején, aztán mi lett a vége. Rossi lélektani hadviselést kezdeményez, és megannyi személyes részletet közöl Emma-ról a bírónak, majd megkérdi, hogy ezt az őrületet Emma halála miatt csinálja? A bíró kijön a sodrából, és azt mondja, hogy azért a 35 évért csinálja, ami alatt tétlenül kellett végignéznie, hogy a rendszer, amire felesküdött nem azokat védi, akiknek védelemre lenne szüksége. És hogy minden ember, aki azon a listán van, megérdemli a sorsát. Morgan azt kérdi, hogy tehát van egy lista? A bíró észbe kap, és közli, hogy száján lakat, kulcs a kútban.

Garcia hekkmunkája nyomán Emily megtudja, hogy a bíró átutalásaival rendszerint nem lépte át a 9.999 dollárt, Reid közbeveti, hogy 10.000 dollárnál a bank már jelenti a hatóságoknak a tranzakciót. Garcia sietve szögezi le, hogy ezt ő is tudja ám! (Tiszta dedó.) Szóval három alkalommal utalt részletekben 50-50.000 dollárt. Az utolsó utalás azonban már egyösszegű 100.000 dolláros. A bíró egyúttal megszüntette minden számláját, és teljes vagyonát egy áldozatsegítő szervezetnek adományozta. Hirtelen eltűnnek az ablakok Garcia gépéről, nem baj, ami infó kellett, az megvan. Emily rohan is Hotch-hoz, akinek szintén feltűnt a bíró óranézegetése, és ezért azt mondja, bármi is legyen még a listán, kábé most hajtja Bosola végre. És hogy értsük, mi jön még, kapunk egy gyors slideshow-t az eddigi áldozatok vérbe fagyott hulláiról. Rossi pedig tovább puhítja a bírót, és azt mondja, hogy ő is és Ray is Emma halálát csak egy tragikus balesetnek látta. A bíró erre azt mondja, hogy Dan Patton részeg volt, és megölte Emma-t. (Ezt a nevet mondta az utalás után Bosola-nak a telefonban!) Rossi azt kérdi, hogy akkor miért nincs itt a fotója az áldozatok között? Csak nem őt hagyta a legvégére?

A tükör túloldalán Hotch kiadja az ukázt, hogy Patton-t meg kell találni. Emily rohantában azt mondja, a 100 lepedőben jó sok extra lehet benne. (Dan Patton hazaér.) Odabent a bíró megint némasági fogadalmat tesz, Rossi szívesen beszél helyette: pár éve összefutott Emma-val, egy manhattan-i hotelben, tudta, hogy férjnél van, de nagyon nem érdekelte, ééééééés.... A bíró kiabál, hogy nem hiszi, Emma nem tett volna vele ilyet, az igazságot akarja hallani. Rossi is. A bíró azt mondja: Dan Patton az utolsó a listán, nincs több. Rossi befejezi a történetet: azon az estén Manhattan-ben Emma azt mondta, hogy olyan erősen kötődik Rossi-hoz, hogy nem történhet meg, CSAK EGYSZER. És Rossi-nak így is jó volt. (Ez mekkora szöveg!) Rossi fogja magát, és kisétál, a bíró levegő után harap, Morgan meg néz Rossi után szigorú arccal, lehet, hogy mégsem Erő a BAU Casanova-ja?

Patton-nél már ott van Bosola, Patton az életéért könyörög, de Bosola inkább fatestápolós kezelésbe kezd. A bíró Morgan-nek Rossi erkölcseit fikázza, Morgan meg rákérdez a bíró erkölcseire is, döntetlen. Hotch, Prentiss és a nyomozó megtalálják Patton-t jól elverve, fejbe és szíven lőve. Miközben a helyszínelők tesznek-vesznek, Hotch felveti, mi van, ha mégsem Patton az utolsó a listán? Ha a bírónak még van 6 hónapja, miért most zárta le a számláit, adományozta el az egész vagyonát? Hát azért, mert halni készül, és nem rákban, hanem Bosola által!!! A bírót épp most viszik ki az őrs épületéből, megrohanják őket az újságírók, JJ azt hazudja, hogy a bíró egy szövetségi nyomozásban SEGÉDKEZIK, Morgan meg nem hallja a zsivajtól a telefonban Hotch-ot. A bíró meg egy kérdésre azt feleli, hogy a gyilkosságokkal igazság lett szolgáltatva. Majd odasúgja Rossi-nak, hogy: Hazudtam. Rossi nem érti, majd követi a bíró tekintetét. Ekkor lövés dördül, és a bíró vére beteríti a mellette álló JJ-t.

Zűrzavar támad, a bíró a földön, Bosola sehol. A bíró kezéből kiesik a láncos medál, Rossi felveszi, kinyitja, majd becsukja, és felnéz az arcáról a bíró vérét törölgető JJ-re.

Csapat gépe száll az alkonyatban, Emily kávét visz a takaró alatt kuksoló JJ-nek, Rossi a medált nézegeti, és elmondja Hotch-nak, hogy amint meglátta Emma-t, tudta, hogy élete végéig szeretni fogja - akkor voltak 12 évesek. Emma szerint az ő szerelmük rossz csillagzat alatt született, arra voltak ítélve, hogy mindig arra gondoljanak, mi lett volna, ha. Mert sosem feküdt le vele, Rossi csak blöffölt a bírónak a kihallgatáskor. El kellett volna vennie feleségül, de a katonaság után beszippantotta a BAU, és mire észbekapott, már évek teltek el, megszállottja lett a munkának. Hotch érzi, hogy ez már nem Emma-ról szól, és a családja veszélyeztetettségét emlegeti, Rossi meg azt mondja, hogy el fogják kapni Foyet-et, és ha a dolog véget ér, tegyen meg mindent, hogy ne maradjon egy magányos fickó, aki azon agyal, mi lett volna, ha.

Bosola egy golfklubból távozni készül, beteszi a táskáját a kocsijába, mikor Sean elé lép, és fegyvert fog rá. Bosola egy viccet kezd mesélni a két ír emberről, de Sean inkább két golyót ereszt belé.

Majd közelebb menve azt mondja: igen, hallottam, és már akkor sem tetszett. Majd fejbe lövi a fájdalomtól csak sziszegő Bosola-t. Rossi pedig idéz: Mindig is úgy találtam, hogy a kegyelem nagyobb sikerre visz, mint a szigorú igazságosság. - I have always found that mercy bears richer fruit than strict justice. Abraham Lincoln

Címkék: gyilkos elmék
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sulyokit 2010.04.22. 10:39:22

Lenne pár kérdésem. Igazából mi történt Reid lábával? (Mármint gondolom a színész csinált valamit.)

Finnegan az a helyi nyomozó?

Sean az ír akcentusú keménygyerek Ray bárjából? És ha igen, hogy a pöcsmögba tudta elintézni egy HVCS a hihhhetetlenül ügyes Bosolát?

(Ha már úgyis itt vagyok... Köszönöm az összes hogyvoltot, mindet olvastam, és annyira tetszenek, hogy még a végén meg is nézem a sorozatot.
És külön köszönném meg a lehetőséget, hogy egy kommentoszlopban tartózkodhatok johnny336-tal, aki régóta példaképem. WE LOVE YOU JOHNNY336!!!!)

Johnny336 2010.04.22. 11:23:31

@sulyokit: :O (létezik pirulós emoticon? :D)

Reid részegen elesett egy kocsmában/diszkóban.

Sean pedig azért a testőre Ray-nek, hogy az ilyen dolgokat elintézze. Mellékesen a bérgyilkosnak az a lényege, hogy ő vadászik. De ha őrá vadásznak, akkor ő is csak egy hullajelölt - kicsit magasabb túlélési eséllyel.

piszy 2010.04.22. 12:10:07

Johnny336 for president!

Johnny336 2010.04.22. 13:52:29

Inkább hex.kelly-t fényezzétek, ő írja a hv-t! :)

hex.kelly 2010.04.22. 14:55:53

@Johnny336: Nem kell engem fényezni, Johnny, én csak egy hogyvoltoló vagyok, aki ma kissé túladagolta a tantum verde cukorkát, és fáj még a torkom, de már csak vihogok rajta.

Egyébiránt nem most lettél híres, hanem karácsonykor, a fiktív epizód alkalmával, ha elfelejtetted volna, khm-khm, és ez most nem köhögés volt :-)

@sulyokit: Hú, jaj, pedig szoktam figyelni, hogy követhető legyen. (Köszönöm, hogy olvasol, és külön öröm, hogy a filmnézés nélkül is hű olvasó vagy!) Naszóval: igen, Sean az ír (és hű) fegyverhordozója Rossi cimbijének, aki szintén ír származású lehet, egyrészt mert Ray Finnegan-nek hívják, másrészt, mert az epizód végén Bosola (akit Tony Menacci-nak hívnak, tehát ő meg olasz származású, mint Rossi), valami viccel kötözködik "a két ír férfiről". Sean úgy tudta elintézni, hogy Bosola a 250 ezer dolcsival a kajmán-szigeti számláján úgy gondolta, hogy megérdemel egy kis golfozást, és a golfozás végén, a klubból távozva "ütött rajta" Sean, méghozzá akkor, amikor a teljes golf-felszerelés már a csomagtartóban volt. Tehát Sean erőfölényben volt, és nem is cicózott, mert szinte azonnal lőtt. A helyi nyomozót nem tudom, hogy hívják, de egy tök normális idős faszi volt mindaddig, amíg LE NEM SZINKRONIZÁLTÁK ! ! !

És jöjjön itt most egy kisebb kirohanás. Beteg vagyok, rengeteg teát iszom, ezért tegnap alkalmam volt (igaz, csak a House után) megnézni az epizódot az AXN-en. Hát, bár ne tettem volna, mert úgy kiakadtam, hogy még éjfélkor is ébren voltam, és a netet bújtam, holott reggel fél hatkor kelek. 1. Az egy dolog, hogy milyen hangszínű színészt talál a rendező a vendégszereplőknek, van, amilyen van. De hogy ezek a kiválasztottak vagy szar instrukciót kapnak, vagy nem is kapnak semmilyet, az tutifix. A helyi nyomozó egy nyugis kis öreg nyomozó, aki életében először találkozik sorozatgyilkossággal, de tök normális és kooperatív. Ehelyett lett belőle egy izgága idegesítő izé, hát kösz. Aztán ott van Sean. Akcentussal beszélt, ír akcentussal, és egy fegyverkereskedő/szárnysegédnek kellő arroganciával rendelkezik, ennyi. A magyar változatban lett belőle egy tisztán beszélő büdösbunkó. Ezt most így hogy?
2. A bérgyilkosbérlő bírót ugye Schuller-nek hívják, ezt az eredeti változatban "sullör"-nek mondják a szereplők. Mi lett belőle a szinkronstúdióban? (Kiss Ádámot idézve) beszarsz b*meg, "szkállör"!!!!! Az a szinkronrendező, aki ezt felvette, az nem hallotta az eredetit?????
3. A legdurvább dolog, és ami miatt egy órával kevesebbet aludtam a tervezettnél, az a következő. Van az a jelenet éjszaka a bár előtt, amikor mindenki lapít és várja Bosola-t, és Rossi meg Hotch lelkizik a kocsiban. Az egyik mondatot sikerült úgy félrefordítani, hogy az egész dialógusnak teljesen más lett az értelme, mint az eredetiben. Ezt azért merem ilyen kategorikusan kijelenteni, mert gugliztam, letöltöttem, és vadidegenként angolbajnok bloggert is zaklattam, hogy felleljem a választ, hol szúrtam el. Hát, jelentem, nem én szúrtam el. Lux Ádámnak jókora marhaságot adtak a szájába. Szó sincs arról, hogy az FBI-nál egyre kevesebben merik lefogadni, hogy Foyet esetleg figyeli még Hotch-ot. Arról van szó, hogy az FBI-nál már nem akarták tovább finanszírozni Hotch külön védelmét, de Rossi kitaposta, hogy mégis legyen rá pénz. Szóval most azt mondom, hogy a szemeteknek higgyetek, ne a fületeknek.

Sosem bántottam a szinkront, sőt, kicskoromtól fogva azt játszottuk apukámmal, hogy filmnézés közben soroltuk, ki szólal meg éppen. Radó Denise-től Pápai Erikán és Mihályi győzőn át Haasvander Péterig vagy 100 magyar szinkronhang volt a fejemben, és imádtam. De ezt, ami most van, ezt nem szeretem.

Az hogy van, hogy a poén elvész az egyszerűsítésben, a szimpla dolog meg nyakatekerítés közben totálisan félrecsúszik? Nagyon pipa vagyok, még az is lehet, hogy feljelentem a tegnapi epizódot Leiter Jakabnál.

piszy 2010.04.22. 15:23:32

@hex.kelly: Tedd meg, én teljes mellszélességgel mögötted állok! :)

Galádriel 2010.04.22. 15:40:29

@hex.kelly: Na többek között ezért nézem angolul, max angol felirattal. Az eredetiben teljesen érthető, hogy pénzt nem akarnak már adni. Aztán Rossi közli hogy eszközölt pár hívást, ha jól emlékszem :-)

KiWiSaGe 2010.04.22. 16:03:53

Na jó egyátalán nem ehhez a részhez tartozik, de meg kell kérdeznem, hogy 5x18-ban Jason Wiles az apa akit elrabolnak??

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.04.22. 16:45:46

@hex.kelly: Én meg nem vettem észre, hogy engem is kérdeztél, bocsi :( De tuti volt a hogyvolt...:)

Thomas Dantes 2010.04.22. 20:03:29

@hex.kelly: Sajnos ez az általános állapot, a magyar szinkron züllik. Igaz, vannak még mindig nagyon jó minőségűek, de egyre több az ócska megoldás.
Én is szeretem a magyar szinkront pedig, de sokszor marha gyatra munkát végeznek.

Több szinkronstúdió is van mint régen, és hát szarul dolgoznak.

hex.kelly 2010.04.22. 20:43:59

@Chaina: @Thomas Dantes: De ez olyan szörnyű, basszus. Mert ez egyrészt a készítő igénytelensége, másrészről pedig engem, a nézőt sért vérig, hogy úgy gondolja: jó lesz ez a szar a parasztnak...

@KiWiSaGe: Igen, ő. Rendszeresen mondogatom, hogy Edward Allen Bernero showrunner és exec. producer gyakorta mutogatja a Harmadik műszakban jól bevált színészeket. most is :-)

Johnny336 2010.04.22. 21:34:10

@hex.kelly: egyik részben mintha a Faith Yokas-t játszó hölgyemény is lett volna.

Egyébként angolul kell nézni, oszt jónapot, ott nem nagyon lehet eltéveszteni.

És tényleg - karácsonyi rész. Opsz :)

hex.kelly 2010.04.22. 21:49:38

@Johnny336: Persze, angolul, de a hogyvoltot meg úgy kell írni, hogy aki lemarad vagy bealszik a TV-adásról/-on, annak a hiányérzete megszűnjön.

Molly Price-ra gondolsz? Nem, legalábbis az IMDB szerint nem. Viszont a Birthright-ban (3x11) volt egy nő, aki eléggé hasonlított rá.

Johnny336 2010.04.23. 10:13:51

@hex.kelly: valóban. Nip/Tuck-ban volt ő, az utolsó részek egyikében. Összekevertem. Bár Nip/Tuck-ból a Liz volt seriff CM-ben.

KiWiSaGe 2010.04.23. 13:14:25

Azt tudom, hogy sokan szerepeltek már benne, nagy 3th watch fan voltam szóval mindig örültem.
Eddie Cibrian (Jimmy) gyilkos volt. ugyanabban a részben az egyik mentős csaj is szerepelt, ő volt az áldozat.
Skipp Sudduth (Sully) genya zsaru volt, abban a részben mikor Morgent megvádolták gyilkisággal.
Michael Beach (Dokey) meg pap volt a kannibálos részben.
JJ pasija is zsaru volt 3tw utolsó évadában.
Söt ha jól emlékszem Cruz is volt zsaru.

Na de arra akartam kilyukadni (ilyen hosszadalmasan, bocsi), hogy Jason Wiles már szerepelt egyszer Cm-ben.
Az első évadokban ha jól emlékszem egy kattant bankrablót alakított, aki eljátszatta gyerekkori sérelmeit a túszokkal. Vagy nem jól tudom?

hex.kelly 2010.04.23. 13:17:58

@KiWiSaGe: Igen, meg a kettészakadva meghaló tűzoltócsaj is volt egyszer ügyész, a Tabula rasa-ban.
A memóriád pedig remek, nekem csak IMDB-vel ment: 2x04 Psychodrama c. epizód.

Thomas Dantes 2010.04.23. 21:06:31

@hex.kelly: Szerintem is szörnyű. Főleg, hogy a szar szinkronok miatt, az emberek megutálják a szinkront, és lassan megint elveszik valami, ami pedig jó dolog volt

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.04.24. 20:18:14

Huh, hát ezt a részt én totál elfelejtettem. Olvasás közben bizonyos részek visszajöttek, de összességében alig bírtam felidézni.
Szinkron témában meg most akkor nagyon örülök, hogy nem volt érkezésem megnézni tv-ben. Szinte már csak hiradót nézek rajta, annyira pocsék a kínálat vagy pocsék a szinkron.

ebilafan 2010.05.09. 21:09:19

Én ezt a rész azért nem felejtettem el, mert erőteljesen Rossi-centrikus rész volt, én meg bármit megkajálok, ami kicsit több belátást enged Rossi karakterébe.
Egy dolog már biztos: Garcia barlangjában egy úrnő van: Huncutka és kész. Ott még a zsenik se zsenik! XD Azt a részt is imádtam, amikor Gideon ment az idegeire az első évadban.
Ami még felmerült bennem az új infóktól: előfordulhat szerintetek, hogy Rossi három házassága részben azért ment galyra, mert minden nőben ezt a bizonyos Emmát kereste? Jó, tudom, ne legyek ilyen kis romantikus, meg minden, de nekem tetszik a gondolat, emberközelibbé teszi Rossit. Aztán lehet, hogy csak álmodok itten. XD (Mert azért az is biztos, hogy egy ilyen fazonnal nem lehetett könnyű együttélni, a munkájáról és annak időigényéről már nem is szólva.)

Magyar szinkron témakör: múlt hét végén anyák napja örvén otthon voltam, és megnézettem a családdal az Ironmant, mert nekem nem Vasember, nem és nem, hogy a villám vágna abba, aki szerint ezt le kellett fordítani a síkhülye magyaroknak...
Nos, az első percben gyakorlatilag sikoltozni kezdtem a felháborodástól, a család azt hitte, hogy megzakkantam: Robert Downey Jr.-t eleve nem szabadna szinkronizálni, PLÁNE NEM ÍGY ÉS ILYEN HANGGAL!!! És a fordítás is pocsék volt, frissiben RDJ rajongó lévén vagy egy tucat filmjét fogyasztottam el az elmúlt hónapokban, az Ironmant is számlálatlanul, így meg tudtam ítélni. THUMBS DOWN.
Ugyanígy vagyok a CM szinkronnal is, meg mostanában a legtöbb szinkronnal: a valaha méltán híres és elsőrangú magyar szinkron egy roncs a szemétdombon. Még attól eltekintve is az, hogy bennem valami szinkronellenesség alakult ki azidőtájt, mikor Selmeczi Roland és Szakácsi Sándor szinte egyszerre haltak meg. :(
Ráadásul még hülyül is tőle a nép: ha feliratoznak egy filmet, akkor több az esélye, hogy valamit magadra szedsz az eredeti nyelvből. Tudom, tudom, sokan nem tudnak a történetre koncentrálni, ha olvasniuk is kell hozzá - nem is mondtam, hogy mindig minden filmet feliratozzunk, de alternatívaként fel kellene merülnie!
süti beállítások módosítása