Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 6x04 - A zsarnok (The Tyrant)

2010. április 20. 11:00 - candyperfumegirl

A csapat aktuális betege nem akármilyen jöttment, instant fogyasztható, majd feledhető hetibeteg, hanem maga Darth Vader (James Earl Jones), aki most is diktátort alakít. De ezúttal nem egy messzi-messzi galaxisból, hanem egy meg nem nevezett afrikai országból érkezett, és pont az USA-beli tartózkodása alatt tudott rosszul lenni, hogy egyenesen kedvenc team-ünk kezei alá kerüljön. De várjunk csak, kikből is áll most ez a team tulajdonképpen? Kis létszámellenőrzés: Taub felmondott, 13-at Foreman kirúgta (mert dugni igen, foglalkoztatni annál kevésbé akarja), azt meg senki nem feltételezheti, hogy Foreman egy személyben kitesz egy csapatot, szóval itt sürgős vérfrissítés kell. És miért is ne működhetne az, ami 3 évadon keresztül kiválóan működött, gondolja Cuddy, szóval üdv újra a diagnosztikán Dr. és Mrs. Chase! Ami engem illet ez simán az évad legkirályabb húzása volt eddig.

Sőt, hogy még erősebb legyen a nosztalgikus hangulat, amikor bemasíroznak a diagnosztikai osztályra tünetekkel és ötletekkel dobálózva nem más várja őket ott, mint az egyetlen és megismételhetetlen Dr. Gregory House! (Cuddy milyen cselesen elhallgatta a csapat elől ezt az apró részletet) Ha ebben a pillanatban YES-felkiáltással beleboxoltatok a levegőbe, jelzem, hogy nem vagytok ezzel egyedül. „Ótejóég, 3 évvel ezelőtt van!”–kiáltja House is, és le se tagadhatná, mennyire élvezi a helyzetet, szerintem titkon Chase is ujjong (mindenesetre lehető legnagyobb természetességgel kapcsolódik be a diagnosztizálásba), Cameron egyelőre hápog a döbbenettől, Foreman meg próbál nem szétrobbanni, bár egyelőre vesztésre áll. House-nak amúgy még egy hónapig nincs engedélye, addig el lehet játszani, hogy Foreman a főnök, de ezt senki sem próbálja túlságosan komolyan venni.

Mivel az afrikai diktátor Dibala meglehetősen népszerűtlen (népirtás, etnikai tisztogatás, kínzás, gyilkosságok, hogy csak pár random hobbiját említsük), így az első ötletük a merénylet. Biztos megmérgezték, ebben Chase, a kis felesége meg House azonnal egyetértésre jutnak, csak Foreman kapálózik eszeveszetten bármilyen olyan ötletért, ami NEM House-tól származik. Most őszintén, van értelme? Foreman duzzogása alatt House már el is küldte a két Chase-t dioixinmérgezésre tesztelni a nagyurat, most lehet vele egy kicsit ismerkedni. Chase készségesen válaszol minden kérdésre, igen, ausszi vagyok, de a brit akcentust sem csak pózból vettem fel, papnövendék voltam Nagy-Britanniában, lehet röhögni. Dibala mindenféle okosságokat mond, Cameront meg a hányinger kerülgeti.


Foreman és House Cuddy irodájában próbálnak megbirkózni két életbevágóan fontos kérdéssel. Először is mi az, hogy egy népirtásért felelős diktátor életét mentjük, másodszor mit kezdjünk a két dudás egy csárdában szituációval a diagnosztikán? Főnöknéni igazságot oszt, Dibalát nem Nobel békedíjra kell felterjeszteni, hanem megtalálni, mi a baja, mert a hatáskörük eddig terjed. Foreman meg békéljen meg azzal, hogy House is itt van (betegek közelébe meg még úgysem mehet), őt már több, mint 20 év House-zal megtanította arra, hogy ha valaki nem hallgatott Gregre, abból jó még nem származott. Ennyi.

Chase-hez egy afrikai fickó érkezik a klinikára, és csak annyit kér, hogy ne gyógyítsa meg a diktátort, és ehhez hozzá is fűz egy kedves kis anekdotát. Dibala egy Ifjúsági Gárdát tart fenn, fiatal és befolyásolható tinikkel vereti meg, erőszakoltatja meg és öleti meg azokat a szitibi (kisebbség a fiktív afrikai országban) nőket, akiket ő csak csótányoknak nevez, és ki is akarja irtani az egész népet. Honnan is olyan ismerős mindez? Utolsó aljadék ez a Dibala, ehhez kétség sem fér, de nem zárhatják be egy moziba, hogy aztán rárobbantsák az egész kócerájt, mert ez nem így megy, nekik most gyógyítani kell. Chase gyorsan faképnél is hagyja a srácot.

House hazatér Jimmyhez, együttélésük második fejezetét láthatjuk éppen, és máris egy tipikus háztartási problémával kell szembenézniük, az akadékos szomszéd klasszikus esetével. House gyanakodik, hogy Jimmy miért nem tesz fokhagymát a kajájába és miért nincs rajta cipő. „Azért, mert vámpír vagyok, Sookie!”- válaszolja Jimmy nagyon frappánsan, egyszer remélem, idéz majd olyan sorozatból is, amit nézek. Az igazság valójában az, hogy az alsó szomszédjuk ritka nagy bunkó, mert panaszkodik a kajaszagra meg a kopogásra, és igaz, hogy mindkettőért House volt a felelős a múltkori főzőmániájával meg a botjával, Jimmy mégsem berzenkedett, mert a szomszéd nem csak egy tahó, de vietnami háborús hős is (amit persze egészen véletlenül megemlített), és az olyanokat ugyebár nem ildomos elküldeni a jó kurva anyjukba.

Eközben Dibala szívrohamot kap, csapat menti sikeresen, de ez kizárja a dioxinmérgezést. House most minden jópfáskodást mellőzve bedobja, hogy Lassa-láz a megoldás, és semmi olyat nem tud mondani Foreman, ami ettől eltérítheti, bár becsületére legyen mondva, megpróbájla. Foremannek az eset alatt arra is volt ideje, hogy 13 körül legyeskedjen, és inkább letudom ezt az egész szálat egy bekezdésben, mert többet nem érdemel. Először is meghívta egy romantikus vacsira 13-at, aki mély dekoltázst, szexi sminket és új frizurát vetett be az alkalomra, vagyis nyitott lett volna a megbocsátó barátnő szerepét eljátszani, és a békülésüket egy kiadós dugással megünnepelni. Ez a terv éppen csak ott bukott, hogy Foreman továbbra sem érzi úgy, hogy bármi miatt is bocsánatot kéne kérnie, sőt ha újrajátszhatná, akkor is kirúgná 13-at, de arra kérné, hogy maradjon a barátnője, és mindezt képes röhögve közölni, a gyökér. 13 már húz is el egy szó nélkül, felteszem a legközelebbi leszbibárba.

Dibala és az adminisztrációja szerzett egy önként jelentkező nőt véradásra, olyat, akinek Lassa-láza volt, így a vérében antitestek találhatók, tehát ha a diktáronak is ez a baja, az még jól fog jönni. A hölgy egyébként szitibi (azaz „csótány”), de abszolút semmi problémája azzal, hogy segítsen megmenteni a zsarnok életét, bár a hatást kicsit rontja hogy remeg a félelemtől, miközben ezt előadja. Cameron már viharzik is be Cuddy irodájába, hogy ezt nem hagyhatjuk, de a nőnek nyilván megfenyegették az egész családját arra az esetre, ha ellenszegül, és Cuddy kimondja az egész epizód kulcsmondatát: „inkább egy tűszúrás, mint egy családtag halála”.

Afro-amerikai ápoló közeledik a diktátor szobája felé gyanús tekintettel, és Chase kiszúrja, hogy emberünk egyáltalán nem ápoló, hanem az afrikai srác, aki az epizód elején azt mondta, hogy ne gyógyítsa meg Dibalát! Merényelni jött! Chase rohan, lövés, üvöltés, majd dulakodás hallatszik, és mire a wombat odaér, merénylő már a földön, testőrök ütik, ahol érik, Dibalát meg mintha meg sem lepte volna ez a kis közjáték, a golyó célt tévesztett. Chase ezek után leápolja a srácot, és bíztatja, hogy szerezzen ügyvédet, de őt ez már nem érdekli, csak az, hogy bűnhődjön a rohadék, aki beszervezte őt is az Ifjúsági Gárdába, és mindenféle mocsokságot műveltetett vele. Hoppá, szóval ő tettes volt ebben a történetben, nem szenvedő alany.

Chase-t otthon neje ápolja le, és nem dicséri meg, amiért berohant oda, ahol fegyverrel hadonásznak, de kit érdekel ez most, Chase félmeztelen a jelenetben. Cameron még hozzáteszi, hogy hagyni kellett volna, hadd lője le az a srác a zsarnokot.

Másnap a differenciálon egy új tünetük van, amivel tudnak valamit kezdeni, Dibala szeme bevérzett, de mivel Foremant borzasztóan frusztrálja House jelenléte, a mester csendben ül majd a differenciál alatt, mert tud ő viselkedni, ha akar. Na persze egy akkora spíler, mint Greg House számtalan a nonverbális vélemény-nyilvánítás minden fajtáját ismeri, és fel is vonultatja az összeset, a közismert szarkasztikus köhécseléstől kezdve, a hitetlenkedő, helytelenítő, és „nemár öcsém, ezt te sem gondolhatod komolyan” –pofavágásokig, majd egy remek pantomim előadással zár, melynek során kifejti, hogy ez szerinte limfóma. És ha Foremant még mindig nem győzte volna meg, akkor húzza el a sötétítőt, amire előzőleg ráírta, hogy „haha, ez limfóma!” Greg House for president századszorra is.

Dibala megköszöni Chase-nek, hogy megmentette az életét, a szöszi valami kimondhatatlanul utálja magát eközben. De ha már ilyen kedélyesen elcsevegnek, felhozza a témát, hogy mégis miért érezte magát a a kedves beteg feljogosítva a népirtásra. Erre Dibala olyan bámulatosan kifordítja a dolgokat, amire csak a hozzá hasonló kaliberű diktátorok képesek, ő csak a bűnözést és az agressziót akarta felszámolni, és pont hogy el akarta kerülni a népirtást, de már ennek a szónak a használata is felháborítja. Különben meg a saját fia nem áll szóba vele amiatt, amiket az újságok írnak róla, ami az utolsó szóig hazugság, ő csak a népe javát nézte. Chase ezek után megkérdezi kisfelségét, hogy komolyan gondolta-e, hogy hagynia kellett volna Dibalát meghalni, aki erre szemrebbenés nélkül igent mond, egy ilyen zsarnok megérdemli a halált. Közben pedig a tesztek eredménye is megjött, és abból kiderül, hogy nem limfóma a baja, hoppá.

Ezalatt House betört a bunkó szomszédhoz, a vietnami háborús hős Kampókézhez. Na nem egészen, a takarítónő nyitva hagyta az ajtót, ő meg besurrant (miféle munkaerő az ilyen?), és talált is egy bazinagy kanadai zászlót a falon. Na ennyit a vietnami hőstettekről csaló, House most jól elkap. Meg is várja, hogy szomszéd hazaérjen, és szembesíti, de Kampókéz állítja, hogy kanadai létére is részt vett a vietnami háborúban, és a ami napig érzi a fájdalmat a nemlétező karja helyén. Ezt így meg most hogy?

Dibala állapotában változás áll be, vagy csak átment Ady Endrébe, mert mindent kétszer mond, kétszer mond, orvosi szempontból ez nem jó. Az ezredese meg gyakorlatias ember, rögtön félre is vonja Cameornt, hogy mondja meg, a főnöke meddig nem lesz beszámítható. Cameron egy kicsit dramatizálja a dolgot, mivel semmit nem tudnak a betegségéről, könnyen lehet, hogy már hülye marad egész életére, így pedig nem lehet majd semmilyen utasítást vagy döntést komolyan venni tőle, egész jó kis „le a zsarnokkal” duma orvosi maszlagba csomagolva.

Foreman és House ezek után egymást tépik a diagnosztikán, House szerint ez szkleroderma, Foreman szerint meg nem. Chase House-zal ért egyet, mint mindig, Cameron meg éppen leszarja, mi baja a diktátornak, a lényeg csak az, hogy haljon bele. House némi lelki terrorral ráveszi Foremant, hogy nehogy már a sértett hiúsága döntse el, milyen kezelést ad a betegüknek, ő is tudja, hogy House-nak van igaza, mindenki tudja, és állítom, hogy Jedi elmetrükköt is alkalmazott közben, mert Foreman rábólint, majd megy és átgondolja az életét.

A Chase házaspár megkezdi a kezelést, de Dibala elkapja Cameron kezét, nehogy légbuborékot fújjon az injekciójába, tudja ő jól, hogy meg akarja ölni. Jelzem, James Earl Jones FÉLELMETES a jelenetben, itt és most megérti mindenki, miért retteg tőle a népe. Elmondja Cameronnak, hogy tudja, mit mondott az ezredesének, és hogy azzal gyakorlatilag fegyvert adott a kezébe, de most az ő kezében is fegyver van, most eldöntheti egyszer s mindenkorra, hogy meghúzza-e a ravaszt. Cameron természetesen nem teszi meg, Chase meg nekimegy a diktátornak, ne ijesztgesse az ő kis feleségét, mert bajok lesznek. Dibala szerint csak szembesítette Cameront önmagával, igen, a halálát kívánja, de nem tud a hite szerint cselekedni, mert gyenge. Ő pedig továbbra sem mutat a legcsekélyebb megbánást sem a tetteiért.

Cameron most már nyugodtan tesztel tovább, őt valóban helyretette ez a kis konfrontáció, ő orvos, nem gyilkos. House közben Kampókezet várja a lakása előtt, és előhúzza a tarsolyából a Dexter Morgan figurát, beledöf a szomszédba egy kábító injekciót, majd hozzácelluxozza egy székhez. Áldozata hamarosan magához tér, és a párhuzamnak itt van vége, mert House nem üveglapot és vadászkést vesz elő, hanem egy varázsdobozt, ugyanis azért csinálta ezt az egészet, hogy Kampókezet kigyógyítsa a fantomfájdalomból. És a dolog működik! Kit érdekel a kissé radikális módszer, a fájdalom a tükrös csodadoboznak, és House zseniális módszerének köszönhetően megszűnt, és Kampókéz ezért nem győz hálálkodni. Nem is lesz ezek után problémájuk a szomszéd köcsögösködésével egy pillanatra sem.

A kórházban már Dibala vérzik a tüdejéből, meg mindenhonnan, ahonnan csak vérezni lehet, vagy egy tucat belső vérzése is van, ez így nagyon nem lesz jó. Rohangál a csapat fel-alá a szobában, testőrök aggodalmas képpel figyelik őket, és mindez drámai aláfestő zenére történik, ez csak egyféleképpen végződhez. Már nincs mit tenni, a diktátor halott, csak így, egyszerűen, elvérzik a kezük alatt.

Na és most a nagy kérdés az, hogy mit cseszett el Foreman. Azt, hogy nem tartott ki a véleménye mellett, vagy azt, hogy túl későn hitt House-nak és túl későn kezdte meg a kezelést. Egyféleképpen lehet megtudni, irány a hullaház. Igen ám, de egy ilyen kaliberű betegnél a hullaházat fegyveresek őrzik. De igazából nem is kell oda bejutnia, hogy megtudja, miben halt meg Dibala, van ott ugyanis valami, ami megválaszolja ezt a kérdést: azoknak a névsora, akik aznap beléptek a hullaházba. Köztük egy bizonyos Dr. Robert Chase. És mivel éppen volt ott egy beteg, aki szklerodermában halt meg, ha valaki meg akarta volna hamisítani Dibala eredményeit, nem kellett volna mást tennie, mint levenni a szklerodermás beteg vérét, és azt használni a tesztelésen. Ami Foremant illeti, ezt az akciót pont kinézi a két szösziből, annál is inkább, hogy Chase-t teljesen magába roskadva találja meg. Nincs azért mindenben igaza, Cameron pl. nem volt benne. Chase viszont igen. És most Foremannél a labda, ha már rájött, jelenti-e; így tulajdonképpen két lehetősége van: vagy Dibalából csinál mártírt, vagy magából bűntársat, Chase viszont mindkét esetben gyilkos. És nem, nem hiszi, hogy megúszhat büntetlenül egy gyilkosságot, csak azt kéri Foremantől, hogy ha feldobja, figyelmeztesse, hogy még elbúcsúzhasson a feleségétől. Ad rendesen agyalnivalót ez az epizód a nézőnek.

Záró képsorok következnek, Jimmy nem is akarja tudni, House mivel törte meg az okvetetlenkedő szomszédot, de ami azt illeti, ez minket sem izgat nagyon, itt most sokkal nagyobb fajsúlyú események is történtek. Chase hazamegy és lefekszik Cameron mellé, de azt hiszem, nyilvánvaló, hogy az alvás még nagyon hosszú ideig nem fog menni neki, Dibalától sírva búcsúzik el a fia, aki most már bejött hozzá, Foreman pedig úgy dönt, hogy elégeti a bizonyítékot. Valljuk be, a sorozat ismét alánk pörkölt ahogy kell.

Címkék: house
20 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2010.04.20. 12:31:55

Candy! Zseniális a hogyvolt!!! Külön kösz a limfómás képeket House-ról, arra a jelentre én nem is találtam szavakat.:) S a kedves szomszéd...

"Chase-t otthon neje ápolja le, és nem dicséri meg, amiért berohant oda, ahol fegyverrel hadonásznak, de kit érdekel ez most, Chase félmeztelen a jelenetben." Igen, igen, IGEN!:D

Viszont, amit ebben az részben egyébként Chase-szel műveltek, abból még mindig nem tértem magamhoz...de ezt még úgyis megbeszéljük.

Mi a neved lator?? 2010.04.20. 13:58:20

bocs, ha értetlen vagyok, de akkor most Chase tette el láb alól a pasit? és hogyan (ez a rész sajna kimaradt).

sulyokit 2010.04.20. 14:46:04

@Mi a neved lator??: Más beteg vérével végezte el az utolsó tesztet, így rossz lett a diagnózis, így Diabala rossz kezelést kapott, minek következtében elvérzett.

Johnny336 2010.04.20. 15:20:57

Azt én sem értettem, miért ment a kamuápoló után...pedig addigra már rendesen teleduruzsolta a fejét Cameron a Dibala-halál szóösszetétellel.

Mi a neved lator?? 2010.04.20. 15:22:23

@sulyokit: Köszi!

Király!!!! végre csinált valamit a "wombat". :)))) respect.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.04.20. 22:45:53

@Mi a neved lator??: az a wombat a legnagyobb arc a teamben (House után persze)
Nagyon komoly volt ez a rész, ez a nosztalgiázás eszméletlen ötlet volt. :)

Alexa81 2010.04.21. 00:40:37

Candy!!! Karácsony :)))))

hex.kelly 2010.04.21. 07:47:38

Candy, nagyon köszi a hv-ot, szuper lett, mint mindig! A pantomim-motázsra még párszor vissza fogok jönni, ha vihogni akarok.
Foreman tényleg ultrabunkó volt 13-mal, nem kedvelem a nőt, de ilyet senki nem érdemel.

eperlekvár 2010.04.21. 08:45:52

@Johnny336: Akkor még nem döntötte el magában egyértelműen , hogy mi legyen, csak utána beszélt Cameronnal és határozott... (lehet, hogy a férfit akarta védeni...)

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2010.04.21. 10:55:37

ja, és ahogy house leinjekciócta a hőst... tisztára dexter-feelingem volt :-)

Kit_Kat 2010.04.21. 13:49:37

Remek a hogyvolt, ez a rész pedig a legjobb volt az egész évadban, nagyon jól eltalálták az egyensúlyt a humor és a dráma között. House mutogatós jelenete nagyon ütött, a rész vége pedig rendesen padlóra tett, sajnálom, hogy egyre ritkábban vannak hasonló epizódok.

mösi · http://emesetoth.blogspot.com 2010.04.21. 13:51:53

"Utolsó aljadék ez a Dibala, ehhez kétség sem fér, de nem zárhatják be egy moziba, hogy aztán rárobbantsák az egész kócerájt, mert ez nem így megy, nekik most gyógyítani kell."- imádnivaló Briganty utalás! jóóó lett a hv, nagyon! csak így tovább;))

hughy 2010.04.22. 14:28:16

Szia Candy! Régi olvasója vagyok a hv-dnek, de eddig nem commenteltem, mert már mindent leírtatok helyettem. Most azonban valami nem hagy nyugodni. HONNAN TUDTA CHASE, HOGY ROSSZ A DIAGNÓZIS, és ezért egy másik beteg vére kell a teszthez? Az általam elképzelt válaszok egyelőre nem tetszenek, pl: 1. titokban letesztelte Dibala vérét is, és utána ment konzerv vérért? (ez azonban az überprecíz Cameron orra előtt elég bajos lett volna, nem beszélve az adminisztrációról :) 2. nem tudta, csak tippelt, és közben főzte a B tervet? 3. kitalálta a helyes diagnózist, még mielőtt Boreman és HOUSE rájött volna? Help, ha valakinek az epizódból kiderült.
A hv egyébként zseniális volt, a jedis résznél majd kiestem a számon...

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.04.22. 14:50:02

@Bogoj: Ez inkább a ruandai népirtásra utal. Nézz utána pl. Wikipedián!

candyperfumegirl 2010.04.22. 20:54:32

@hughy: Végül is nem derül ki, hogy Dibala mitől halt meg, attól hogy rossz gyógyszert kapott, vagy attól, hogy jót, de későn, mert Foreman nem boncolta fel. De a kérdésed akkor is teljesen jogos, az epizódban nincs rá válasz.

beckett 2010.04.23. 12:41:03

@hughy Nincs konkrét válasz, de ha nem a megfelelő mintát tesztelik (hanem másét), nyilván nagyobb az esélye, hogy rossz lesz végül a diagnózis.

@Bogoj & @Gerusz Sztem mindkettőtöknek igazatok van. Az egész szitu utalás Ruandára, viszont a szitibi ugyanolyan létező törzs, nép, vagy mi, mint a pirézek. Azaz kitalált.

beckett 2010.04.23. 12:49:35

Ady & Jedi :D

"Greg House for president századszorra is." Egyetértünk :) Szívesen activityznék vele, jó móka lenne.

Foremant meg legszívesebben visszaküldeném a balettbe, bár az tök jó, h kiállt Chase mellett. (Vagy inkább csak el akarta kerülni, h bármi baja eshessen neki is, ha kiderülne?)

impressivestick 2010.04.27. 01:52:08

Jó rész volt. (bár nem olyan jó, mint a múltheti meg a nyitó epizód)
Talán először, lehet, hogy utoljára is,
Dibalának sikerült Cameron és Chase karakteréből is kihozni valamit, ami nekem bejött!
Nem minden nap van ilyen hetibeteg.

impressivestick 2010.04.27. 01:53:16

nem minden héten, na

Beckett ,Foreman szerintem mindig a saját irháját menti/ próbálja.
süti beállítások módosítása