Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 9x12 - Járulékos veszteség

2010. április 19. 10:00 - the black ball

Nullaerdős, fejlett világban járunk, nocsak. Mitchell félájultan flessel egy fekete hajú nőről, akivel nagyban megy a nyelvharc, de láthatóan nem profi a csaj, mert utána agyonüti egy szoborral. A látomásból feleszmélve Mitchell észreveszi a vért a kezein, aztán a helyi rendfenntartó erők bemasíroznak, odaviszik a hullához, és letartóztatják Dr. Reya Varrick megöléséért. Visszaugrunk az időben egy napot, Mitchell fején valami elektródák vannak, közben pedig flessel. Reya Varricknak gratulál, amiért kinevezték valamilyen projekt élére, úgyhogy elmondhatja neki, hogy egy Gyűrű nevű dologgal idegen világokra lehet utazni, ami tele van elképesztő technológiákkal. Galar védtelen, úgyhogy ez a projekt az egyetlen esélyük.

Ekkor tér magához Mitchell, és kiderül, hogy a helyiek emlékátültető gépében üldögélt. A Galarai követ emlékét élte át egy évvel ezelőttről, aki most is itt van, és szétizgulja magát, hogy milyen fasza technológiájuk van. Dr. Varrick szerint hamarosan nagy szerepe lehet az oktatásban, ergo középiskola helyett beül a gyerek 10 percre, aztán mehet is agyműtéteket végezni. Na most mindezt állítólag egy goa’uld cuccból fejlesztették ki. Amíg ugyanis nem kerültek be úgy száz évvel ezelőtt az asgardok bolygóvédő programjába, addig megszállás alatt álltak. Otthon megtárgyaljuk a látottakat: a galariak még nem tökéletesítették az eszközt, de hamar elérhetnek oda, hogy mesterségesen növeljék a fejlettségüket.

Daniel aggódik, szerinte ez veszélyes lehet, erre Landry tudatja vele, hogy helló, mi 9 éve ezt csináljuk. A galariak azért ennyire fürgék, mert az asgardok ugye újraépítik magukat, meg a világukat, így kissé le vannak maradva védelemügyileg. Azért keresték fel a Földet, mert egyrészt elkalapáltuk a kukacokat, másrészt van hiperhajtóművünk. Cserébe adnák az emlékátültető technológiát, amire a Pentagon már csorgatja is a nyálát, szóval mehetünk vissza tárgyalni. Meghívtak minket egy lerészegedős partira, ahol mindenki ott van, aki ügyködött a technológián. Mitchell próbálja becserkészni Reyát, de aztán egy Marell nevű fickó lecsapja a kezéről. Daniel kifejti az aggodalmait a követnek is, hogy az emlékekkel való babrálás hazavághatja az ember személyiségét, például amikor már abban sem lesz biztos, hogy valóban eltöltött-e 4 évet az egyetemen.

A követ szerint minden alany tudni fogja, hogy mit ültetnek be neki. Amíg nem élnek vissza vele – közli Teal’c, az ügyeletes morálszakértő. Itt elérték a beszélgetés mélypontját, így a követ továbbáll. A Marell nevű fickó egy papírt ad Reyának, amin az áll, hogy a követ előrébb hozta a tesztelési fázist. El is megy hozzá, aki közli, hogy ezt bóknak vehetné, de Reyának nem tetszik, hogy az összes alany katona. Ugyanis a projekt civil irányítás alatt van, ami a követ szerint így is marad, a hadsereg csak „közreműködik”. Jah, naná. Mitchell máris ott terem a csajnál, és közli, hogy mivel a Galar szövetséget szeretne a Földdel, talán segíthet abban, hogy megtarthassa a pozícióját. Ennek a örömére Reya megengedi, hogy Mitchell hazakísérje, a követ meg csúnyán néz. Mivel Mitchell már emlékszik a helyre, gyorsan előkap kétpohárnyi töményet, és hamar eljutnak a nyelvpárbajig. Visszatérünk a jelenbe, ahol a többiek nehezen hiszik el, hogy Mitchell megölte volna a dokit.

A követ szerint hirtelen felindulásból követhette el, ugyanis részegebb volt, mint Kiefer Sutherland. Carter szerint ez még nem bizonyíték, erre a követ elmondja, hogy a doki vére volt a kezein, a gyilkos fegyveren ott vannak az ujjlenyomatai, ráadásul be is vallotta. Mitchell nem érti, miért tette. Daniel szerint nem ő volt, elvégre a helyiek emlékeket tudnak beültetni, de Mitchell nem tudja megkülönböztetni, mi valós és mi nem. Nem is lesz rá nagyon szükség, ugyanis a követ bejelenti, hogy na, elnézzük a dolgot, lehet hazamenni nyugodtan. Ugyanis a két bolygó diplomáciájának érdekében minél hamarabb túl akarnak lenni ezen az ügyön. Daniel szerint Mitchell tévesen vádolták meg, a gyilkos még odakint mászkál, de a követ szerint csak kevesen értenek az emléktechnológiához, és nekik semmilyen indítékuk nem volt Mitchell besározására.

Szóval örüljünk, hogy szabadon elmehet, és ha akarjuk, kitörlik Mitchell emlékét az incidensről. Viszont ha ragaszkodik a nyomozáshoz, akkor nem lesz védelme, márpedig errefelé van halálbüntetés. De Mitchell tudni akarja, mi történt valójában. Odahaza Landry marhára nem örül ennek, de Teal’c megnyugtatja, hogy a galariak nem fogják kinyírni Mitchellt, mert kell nekik a szövetségünk. Ráadásul az emlékgép képes felismerni, hogy egy emlék valódi-e, így azzal megállapíthatják, hogy gyilkos volt-e a hangulat tegnap este. A vizsgálatot Marell és egy Amuro nevű tudós fogja végezni, utóbbi ott volt a partin is, de eléggé elvolt magával. Carter elkéri a vérmintát, amit Mitchelltől vettek, hogy mi is megnézzük odahaza. A tudósok szerint nem Cameron a tettes, szerintük a hadsereg tette el láb alól Reyát, és azért kenték rá olyanra, aki mentességet élvez, hogy hamar eltussolhassák.

Mivel nem lehet csak úgy kiválasztani egy tetszőleges emléket, először aktiválnak néhány olyan gyerekkori emléket, ami nagy hatással volt Mitchellre, hogy meghúzhassanak egy alapvonalat. (Mert ezek ugye szilárd, valós emlékek.) Az első emlék az apjához fűződik, aki elvesztette mindkét lábát Vietnámban, és ez a látvány a mai napig kísérti. A második emlék az, amikor az apjával együtt nézte végig az első űrsikló fellövését. Most hogy ez megvan, Marell bekalibrálja a gépet, aztán le kell játszani a gyilkosság emlékét újra és újra, hogy észrevegyék a különbséget. Teal’c Tubbs és Daniel Crockett ezalatt azt sérelmezik a követnél, hogy nem kapnak minden anyagot Varrickkal kapcsolatban. A követ szerint ennek nemzetbiztonsági oka van, de higgyék el, hogy semmi olyasmi nem hiányzik az anyagából, aminek köze van a nyomozáshoz. Dr. Marell nagyon kiakad, amikor a harmadik visszajátszás is pozitív lesz, tehát az emlék valódi, Mitchell ölte meg Reyát.

Kiderül, hogy Reya Marell felesége volt, csak külön éltek, éppen ezért nem képes tovább segíteni nekünk. Odahaza Mitchell vérmintájából kiderül, hogy a mintavétel előtt elkábították egy zathez hasonló elektromos dologgal. Ez persze a követ szerint aligha menti fel az ezredest, így vissza az emlékgépbe. Marell nagy nehezen rászánja magát a dologra, mivel van még egy módszer a hitelesítéshez. Ehhez az kell, hogy a gyilkosságról szóló emléket egy hasonló tartalmú és érzelmű, eredeti emlékkel hasonlítsák össze. Mitchell megörül, mert szerencsére/sajnos pont van egy ilyen emléke. Flashback: pár évvel korábban járunk, Mitchell egy vadászgéppel követ egy konvojt a sivatagban. Elkezdenek lőni rá valahonnan, ezért megerősítést kér a konvojra, amit meg is kap. Becélozza a konvojt, kioldja a bombát, de ekkor visszavonják a megerősítést.

A felettesétől megkérdezi, hogy kik voltak a konvojban, és kiderül, hogy egy csapat civil, akik menekültek. A felettese szerint nem ő hibázott, de Mitchell szerint attól még neki kell ezzel a tudattal továbbélnie. Ezzel az emlékkel sikerül bebizonyítani, hogy nem ő ölte meg Reyát, de még nincs vége az ügynek. A követ örül a hírnek, de Daniel közli, hogy Mitchell még marad, mert az emlékéből ki lehet következtetni, hogy ki a gyilkos. Ugyanis a beültetett emlékben előfordulnak anomáliák, amik a beültetés miatt keletkeznek. Kiesett idő, környezet hirtelen változása, stb. De a követ nem engedi, hogy továbbra is hátráltassuk a projektet és a tudósokat. Daniel szerint pedig jobban tenné, ha adna még időt, ugyanis a tárgyalások folytatásánál sokat fog nyomni a latba Mitchell véleménye.

Megvan a zöld út. Hosszas keresés után találunk egy anomáliát, amikor is az emlékben Mitchell a tükörbe néz, de homályos az arca. Valahogy feljavítják az emléket, és Mitchell a saját feje helyett Marell fejét látja. Megvan a gyilkosunk. Marell szerint ez őrültség, miért segített volna, ha ő lett volna a tettes. Carter szerint lehet, hogy miután ölt, átültette az emléket Mitchell agyába aztán törölte a sajátjából. Az indok is megvan, elvégre Reya elhagyta, a partin meg látta, ahogy Mitchell-lel megy haza. Elvégzik rajta is a vizsgálatot, és kiderül, hogy egy korábbi, alvós emlékkel töltötte ki a kitörölt helyét, amit a követ tudomásul vesz. Amuro kiveszi a hamis emléket Mitchell fejéből, aztán nézünk egyet, amikor Marell jön melózni. Marell úgy tudja, hogy Reya balesetben halt meg.

A követ szerint mivel amúgy sem emlékezett a gyilkosságra, felesleges lett volna egy ilyen elmét bebörtönözni. Szerinte Reya is így gondolta volna. Odahaza Mitchell tett egy szép, virágnyelven íródott jelentést, és az apjával készült közös fénykép nézése közben megtudjuk, hogy a légierős incidense miatt anno majdnem otthagyta a katonaságot. De az apja végül meggyőzte, hogy benne is van akkora erő, hogy legyőzze ezt a traumát, csak még nem tud róla.

(A rész mellesleg emléket állít Jeff Uptonnak, aki a 9. évad eddigi részeinek fénytechnikusa volt.)

Címkék: csillagkapu
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása