Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terminátor 2x05 - Gyors, pusztító és végzetes

2010. április 01. 10:13 - Hoppancs

„Martin Bedell?”, kérdezi egy szekrényméretű kopasz a békésen grillezgető, hozzá képest szerény fizikai adottságokkal bíró fickót, majd kiiktatja, aminek látványától bennünket megkímélnek az alkotók. A „párbeszéd” kimeneteléről csak onnan értesülünk, hogy a Connor család az ezzel kapcsolatos teendőket vitatja az ebédlőasztalnál, aminek során Derek elmondja, hogy Bedell együtt volt Connorral a Centuryben, és mivel komoly katonai múlttal rendelkezett, ő segített megszervezni az ellenállást. Már csak két vele azonos nevű egyén van Los Angelesben, de egyelőre nem lehet tudni, melyikük az igazi. A gépet persze nem is érdekli, csak megy, kérdez, aztán lő, ha kell.

Johnnak beugranak a korábban talált feliratok, köztük a P.Alto, ami egy katonai iskola neve. Hamar kiderül, hogy ott tanul egy bizonyos Martin Bedell, és esélyes, hogy a két jelölt közül ő lesz a befutó. A csapat ketté válik, Derek megy benyomni Johnt az említett intézménybe, Sarah pedig Cameronnal a háború szempontjából irreleváns Martint látogatja meg, hogy megvédjék a rá leselkedő biztos haláltól. A fiúk érzékeny búcsút vesznek a lányoktól, Cameron Johnra tekint, az vissza a gépleányra, majd az anyjára, aki pedig mindkét távozó családtagot gondterhelten szemléli. Miután alaposan megnézték egymást és felfegyverkeztek, Derek és John elindulnak. Előbbi a kocsiban biztatni próbálja unokaöccsét, aki cseppet hallgatag. „Nyugi, fiam, nem lesz itt gáz, a hely, ahová megyünk tele van puskákkal, meg agresszív parancsnokokkal, akik egy terminátor fejét is leüvöltik seperc alatt. Mi baj lehetne?”

Mindeközben Ellison a Piszoár Asszonnyal beszél a Serrano Point-beli apró kis „balesetről”. Weaver szerint ez nem volt véletlen, és állítását alátámasztandó robotagyat ad az ügynök kezébe. Ellison mindig bánatos ábrázata ettől sem derül fel különösebben. Derek sem vidám, az akadémiára érkezve újra megrohanják az emlékek. Jövő, pusztulás, a gépek lecsaptak egy bunkerre, és már hurcolják is el a benne tartózkodókat. Bedell szembe megy Connor parancsával, és ahelyett, hogy egy helyben maradna és figyelne, akciót indít a foglyok kiszabadítására. A jelenbe visszatérve Derek már az igazgatóval tárgyal, aki Johnnal együtt őt is felveszi a suliba, persze nem diáknak, hanem ideiglenes tanácsadó oktatónak.

A másik Martin Bedell (mostantól Marty) épp videójátékban alázza egyik haverját, mikor becsenget hozzá Kopaszka, és felteszi az ominózus kérdést. Mielőtt Marty szitává lövetné magát, Sarah elrántja az ajtó elől, majd menekülnek, beugranak Cameron mellé az autóba, valahogy lerázzák magukról a tar gyilkológépet, és hajtanak, ahogy bírnak. A kisfiú persze nem tudja mire vélni a történteket, tele van kérdésekkel, Cameron meg nem kertel, közli vele, hogy „anyád nem tudjuk, hol van, tégedet meg likvidálni akart az a szép bácsi.”. Ellison már az erőműben van, ahol Nelson, az igazgató referál neki az eseményekről. Persze semmit nem lehet tudni, csak azt, hogy a szelepet egy ember képtelen volna megnyitni, majd elzárni, pedig valaki mégis megtette ezt. A biztonsági felvételek eltűntek, az igazság homályba vész.

Derek őzikét lát az erdőben, amin nagyon elmereng, John meg már akkora király, hogy lövésoktatást tart egyik elsős társának. Ezután találkozik Bedellel, akit rövidesen Derek is megismerhet, mikor a fák közt futó fiatalok pont az ő nagy elmélkedésének színhelyén kötnek ki. Derek nagyon meghatottan néz, ahogy tudatosul benne, kivel áll szemben, talán könnyek is szöknének a szemébe, ha nem lenne kemény, mint a kő. Sarah Martyt pesztrálja, aki válogat a ruhák közt, morcoskodik, anyucit akarja hívni, amíg Cameron helyre nem teszi. Azért nem szakítja széjjel, nem kell megijedni. Derek azonban majdnem letépi az egyik ifjonc fejét, aki a háborúról, meg az öldöklés szépségeiről érdeklődik nála csillogó szemmel. „Ez nem játék, öcsém, majd mikor a saját és a társad beleit tartod a kezedben egyszerre, miközben az aknák közt menekülsz, golyózáporban ,hátadon a törött gerincű legjobb barátoddal, akkor nem fogsz így vigyorogni, vazzeg!” Kicsit túlspilázza, de megértjük.

A kirohanás után John és Martin megbeszélik az ebédlőben, milyen rosszak az idegei szegény Dereknek (aki itt Baum néven fut egyébként), majd a nagy nyomásra terelődik a szó, és Bedell elárulja új haverjának, hogy le akar lépni innen, és inkább a barátnőjével szeretne éldegélni, boldog unalomban. Derek szerint vissza kell terelni a fiút a helyes útra, John már nem annyira biztos ebben, mivel neki is tele a hócipője az egész világmegmentéssel. Martynak ennél kevésbé súlyosak a gondjai, hétfőre olvasónaplót kell írnia, de nem tudja, hogy lesz így kész vele. Cameron lekapja a polcról az Óz valamelyik részét, közölve, hogy ez volt John kedvence. De bájos!

Ellison abban a bárban érdeklődik a néhai Carl Greenway-ről, ahol pár résszel ezelőtt még Cameron illegette magát, és megtudja, hogy a férfi magányos típus volt, általában egyedül iszogatta a tonikját, mindenkitől elszeparálódva. A csapos mutat neki egy fotót, amin Sarah is látszik, Ellisonnak meg leesik az álla, hogy megint ez a nőszemély került az útjába. Derek és John már csapdákat állítanak a Kopasznak, aki hamarosan feléjük veszi az irányt, közben a nagybácsi elmeséli, hogy látott egy őzet, ami utoljára gyerekkorában esett meg vele, mikor a öccsével kaja után kutattak a romok közt. Hiába ejtették el, a kis Kyle annyira elkezdett sírni, hogy Derek csak úgy tudta megnyugtatni, hogy végül inkább eltemette az állatot, ők meg éhesen mentek tovább. Szomorú. Főleg szegény Bambinak, akit így feleslegesen nyírtak ki.

Ellison jelenti Weavernek, hogy valószínűleg két gép harcolt az erőműben, egyik megnyitotta, másik elzárta a szelepet. Megemlíti, hogy Nelson is ki akarja deríteni, mi történt. Ezt talán nem kellett volna, mert nem sokkal ezután a boldogtalan igazgatót leszólítja a bárban egy csini csaj, majd félrevonulnak smárolni. No, de miért is baj ez? Csupán azért, mert a nő hirtelen képlékennyé válik, majd hosszú, fémes nyelvével kicsit megvakarja Nelson torkát. Ennek fényében már nem lepődünk meg, mikor végül Weaver barátnénk alakját veszi fel a rém, és elégedetten tovasétál. Sarah pótmamáskodik Marty felett, ez nem olyan izgalmas, az a tény viszont annál inkább, hogy Kopaszka már elindult Derekék felé. Utóbbi ezért mélyvízbe dobja az ifjoncokat, közölve, hogy változik a gyakorlat, és mostantól egy fegyveres pasast kell figyelniük, és jelezni, ha jön.

John, Martin és Derek félrevonul, hogy megbeszéljék a terv komolyabb részét, a terminátor felrobbantását. És ím, eljő a nagy bevetés ideje, a cyborg vészjóslóan közelít, ezzel párhuzamosan az Ózból hallhatunk egy nem kevésbé izgalmas részletet, mivel Sarah és Marty épp az olvasónaplón dolgoznak. Miközben Marty békésen alszik Sarah vállán, John magára tereli a rém figyelmét, így csalva csapdába azt, hogy végül jól beolvaszthassák. Az akció sikeres, Bedell meg tátott szájjal nézi, ahogy a gépember szétmállik. Kis Martin hazamehet a mamával, nagy Martin meg elbúcsúzik jövendő harcostársaitól, de nem biztos benne, hogy van értelme ennek az egész felhajtásnak, mikor a világnak úgyis annyi. Hát igen…Johnnál eltörik a mécses, és hogy még jobban sírjon, Derek elmeséli neki, hogy Martin a jövőben meg fog halni érte, ahogy mindenki más is. Remek kilátások…

Címkék: terminátor
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.01. 16:16:55

Shirley Manson iszonyat jó választás volt erre a szerepre. A külseje már alapból figyelemfelhívó és különleges, de a beállítások és a zene alá, plusz hogy tudja az ember mire képes, hatalmas feszültséget teremt. Nagyon bejön. Hamár ettől az erőltetett "család vagyunk, szeressük egymást" vonaltól feláll a szőr a hátamon.

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2010.04.01. 18:14:39

@neccharisnyás útonálló: Egyetértek, Shirley nagyon jól nyomja. Futkos tőle az ember hátán a hideg.

báró Csekonics 2010.04.02. 09:02:02

@neccharisnyás útonálló: igen, Shirley nagyon komolyan nyomta - főleg hogy élete első filmszerepe volt ez!
Kár hogy a magyar szinkron nem adja vissza annyira jól, nagyon szép, karakteres hangja van.

báró Csekonics 2010.04.02. 12:48:51

@Hoppancs: igen, a skót akcentus csak hozzáad az eredetiben valahogy egyszerre félelmetes, sejtelmes és picit talán arrogáns hanghordozáshoz.
(Arra a fajta arroganciára gondolok, ami még jobban érzékelteti hogy szinte legyőzhetetlen terminátor és félhet tőle mindenki.)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.02. 15:27:56

@báró Csekonics: Ő énekelt valami bandában, nem? Rémlik valami Bond-film...
süti beállítások módosítása