Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dollhouse - A felejtés ára 1x07 - Visszhangok

2010. március 30. 10:00 - névtelenblogger

Felkavaró jelenetekkel nyitunk. A szokásos flashbackek után újabb betekintést kapunk Echo beszervezésébe, amiből kiderül, hogy a babák fix időt írnak alá, ami után szabadon kikerülnek. Hmm. A következő snittben egyetemistákat látunk, Samet meg valami csajszit, ahogy kedélyesen érkeznek éppen a laborjukba. Harmadik társuk, Owen elég furcsán viselkedik: a földön üldögél gatyában és zokniban, üvegben tárolt molyokat tanulmányozva meg motyogva. Sam megpróbálja visszahúzni a valóságba, mire Owen a földhöz vágja az üveget, és fejjel az ablaknak rohan. Azt hinnénk, elájul, de nem, kemény feje van neki. Folytatja. Az ablakon gyűlik a vér. Sam egy pillanatig aggódva nézi, majd szép lassan hisztérikus nevetésben tör ki, az őt kísérő csajszival egyetemben. A kamera szépen távolodik Owen egyre véresebb fejétől, illetve az ominózus ablaktól, és meglátjuk, barátaink hol is vannak: a Rossum cég épületében, egy egyetemi campus közepén.

Ms DeWittnél mindjárt látogatást is tesz a Rossum corporation feje, Mr Ambrose, akitől Topher menten elalél. Kiderül, hogy a bevezetőbeli incidens egy speciális memóriafokozó szer hatására alakult ki, amelyet a jelek szerint egyetemisták valamiképp forgalomba hozhattak. Ambrose nagyon bennfentes ügyfélnek tűnik, majdnem alkalmazottként kezeli DeWittet és Tophert. Az akciót villámgyorsan elindítják, a Victor vezette „kommandó” ki is száll az egyetemhez, hogy a még érintett embereket begyűjtse és benyugtatózza a szer hatásának eltűnéséig.

Paul és Mellie idillét láthatjuk, ami Mellie szerint annyira nem is idill, szeretné ha Paul leszállna a Caroline-ügyről. Paul persze nem tágít, Mellie megharagszik. Paulnak ma nem lesz jó napja… Eközben Echo az első részből megismert aranyifjúval van megint, bár ezúttal vagány motoroscsaj helyett pipiskedő szöszit alakít. Kis motorozás után kikötözős szex következne videóra, de Echo bénázik a kamera-tévé összekapcsoláson, így a hírek jön be először, ahol meglátja a Rossum épületet és ha jól emlékszem Sierrát, mire felébred benne a védelemző ösztön, elnézést kér, és lelép az ügyféltől. A srác persze már oda van kötözve az ágyhoz, ez vicces.

Az egyetemnél Victorék szorgosan gyűjtik a drog hatása alatt levőket. A piros mocin lengedező miniszoknyában érkező Echót is gyorsan megtalálják maguknak, lévén Echo nem igazán tudja, mit is keres ott az egyetemnél. A begyűjtött, leszedált emberek között találkozik Sammel, aki már egész jól van, inkább letört, mint hisztérikus. Nem úgy a barátnője, aki a beszélgetés közepén visít bele a levegőbe, hogy jön az ablak, minket akar, meneküljünk (vagy valami ilyesmi). Echo hablatyol valamit arról, hogy meg kell mentenie valakit, mire Sam azt hiszi, Owenről beszél. Az ő elmélete az, hogy a Rossum kísérletezett a diákokon, és mivel Owen a legjobb barátja volt, feltett szándéka, hogy ezt be is bizonyítja. Csak a laborba kellene bejutni… Echo váltig bizonygatja, hogy ő tud egy titkos utat a laborba, így Sammel szépen meg is lépnek a gyűjtőhelyről.

A nagy szökés azonban látszólag nem tart sokáig, ugyanis kábé az első sarkon mindjárt Boydba futnak bele hőseink. Ő már korábban értesült az egyetemi helyzetről, hiszen Echo felügyelőtisztjeként követi őt mindenhova. Nem lacafacázik, felteszi Echónak a kulcskérdést: Szeretne-e kezelést? Echó csak egy picit gondolkozik, mielőtt rávágja: nem. Sammel szépen tovább osonnak, Boyd pedig átszellemült arckifejezéssel közli magában: Na, ezt a helyzetet is jól megoldottuk. Aztán szórakozottan elneveti magát. Szuper, Boydot elvesztettük. A begyűjtő kommandóban Dominic is elkezd furán viselkedni. Itt egy pillanatra dráma is kialakul, mert mikor be akarják nyugtatózni, fegyvert fog a többiekre. Ez azonban csak egy pár pillanatig tart, míg gyerekes arckifejezéssel nem közli, hogy „Hú, de nehéz ez a fegyver”… A jelek szerint Dominic érzékeny felét hozza ki a szer, erre még később visszatérünk.

Közben a Babaházban Topher DeWitt felügyelete mellett próbálja kikísérletezni az ellenszert Mellie-n, illetve Novemberen (ez Mellie babaneve). Ekkor érdekes dolog történik velük: elkezdenek egyre bugyutább beszélgetéseket folytatni, minek a végén DeWittet a trambulinon látjuk ugrálni (és a korláton több ízben iszonyú idétlenül átzakózni), míg Topher a helyszíni fejleményeket tárgyalja le Victorral – immáron alsógatyában. Az őrület akkor csúcsosodik ki, mikor Boyd hívja őket, hogy vérkomoly hangon közölje: megtalálta a megoldást, hallgassák. Leteszi a telefont a zongora tetejére a gyűjtőházban, és egy drámai de megnyugtató darabot kezd játszani. Topher és DeWitt átszellemülten hallgatják. Aztán egyszer csak Mellie is kiakad, és elkezd azon sápítozni, hogy hagyni kellett volna őt meghalni, Paul is sokkal boldogabb lenne, eggyel kevesebb gond. Na most ez elég aggasztó, hiszen Victorékat azért merték terepre küldeni, mert Topher szerint a babákra nem hat a szer. Nos, ezek szerint mégis.

Echo és Sam jó nyomon jár, Echónak mindenféle részlet beugrik arról, hogyan lehet bejutni a Rossum laborba. Minikrimit kapunk, Lily Foundryt kell megtalálni, aki lehet hogy nem is személy? Miközben kutatnak, Echóra ráköszön nagy kedélyesen egy tanár, aki a jelek szerint ismerte Caroline-ként. Egy pillanatra felselylik előttünk, hogy Echo talán megmenekül, de a tanár is a drog hatása alatt van, így nem igazán veszi komolyan az egészet. Sam meg persze nem tudja, mi a szitu, Echo Alice-ként mutatkozott be neki, így gyorsan le is zárják az ügyet. Lily Foundryt pedig véletlenül találják meg, épp mikor Sam kezdené feladni a keresést, micsoda fordulat. A név egy csatornafedélre van írva, itt kell lemenni a föld alá, hogy a Rossum épülete alá jusson az ember.

Echónak azért kezdenek derengeni a múlt emlékei: a pasijával meg a barátaival látjuk több ízben flashbackekben, ahogyan a Rossumot meg konkrétan Ambrose-t szidják, hogy mekkora ganéj, aztán Echo egy tervrajzot is szerez a Rossum épületről, beleértve a csatornákat is. A konkrét megvalósítás testközelbe kerülésével Echo pasija (nekem csak később derült ki a neve, de lehet hogy hamarabb is elhangzott, mindegy, Leo a srác neve) kicsit berosál, de láthatóan nagyon szereti Echót, így belemegy az akcióba.

Közben Echo Sammel a jelenben oson befelé a Rossum épületébe, ahol az egyik sarkon egyszer csak Dominic füleli le őket. Vagyis mégsem: amint meglátja Echót, heves érzelemkitörésben kér tőle elnézést amiért megpróbálta elevenen elégetni (remélem, emlékeztek még az Igaz hívő részre). Echo persze hárít, hogy semmi baj, erre Dominic: „Hogyne lenne baj? Hát ki csinál ilyesmit?” Aztán elkezdi bizonygatni, hogy a nagy keménykedés meg a fegyverek az nem ő, ez csak a munkája. Benne van sok emberi is, például nézzék csak meg a finom öltönyét! Sam jelzi Echónak – aki nyilván nem érti miről hablatyol Dominic –, hogy utóbbi a szer hatása alatt van, minek hatására Echo mindent ráhagy Dominicra, és továbbállnak. Pont lelépnek, mikor megjelenik Sierra – ő most a doktornéni –, hogy benyugtatózza Dominicet.

Ekkor már Victor csapatában is elég nagy a káosz. Sierra is kiakad, felsejlik neki a megerőszakolása a múltkori részből. Victor segíteni próbál, de a drog hatása érintéssel terjed, így ő is bekattan és a régi katonaemlékei ugranak be neki: Irakban vagy Afganisztánban lehetett katona, ahol civilek mentése közben érte egy nagyobb robbanás, ennyit tudunk meg.

Sam a laborban feltűnően gyorsan megtalálja az ominózus szert, ami Echónak is feltűnik szöszi imprintje ellenére, de sajnos túl későn: Sam egy gyors mozdulattal a szájára szorít egy átitatott kendőt, nagy sajnálkozások közepette. Echó persze agitál, ezért elmondja, hogy Owennel el akarták adni a szert a Rossum vetélytársának, egy svájci cégnek, de Owen besokkalt, ezért adta be neki. Nem akarta hogy meghaljon, csak félre akarta állítani, amíg elintézi az eladást. Sam futásnak ered, Echo pedig utána (még mindig az erősen „romantikus” stílusú miniben meg combfixben, elég vicces). A régebbről ismerős termek, folyosók na és a drog hatására teljes részletességgel tolulnak fel az emlékei a Rossum elleni „akciójáról”. A sztori lényege, hogy a pasijával bejutottak a laborba, ahol annak idején nagyrészt állatokon kísérleteztek, na meg egy-két emberi magzaton is. Ez így elég sokkoló, ráadásul Leo talál valamit a számítógépen az agykutatásokról is. Idejük nem marad viszont megnézni, mert a biztonságiak rájuk találnak. A folyosón menekülés közben meglövik Leót, aki az épületből kiérve meghal. Pontosan ezen a helyen éri utol Echo Samet, le is rántja a földre. Sam persze könnyedén megvédené magát, de Boyd ennek az ügynek is egy jól irányzott jobbegyenessel tesz pontot a végére. Ezúttal Echo nem utasítja el a kezelést, hepiend (?).

A Babaházban immár minden rendben van – bár megjegyezném: tulajdonképpen Topher semmit sem csinált, a szer hatása egyszerűen elmúlt –, ennek ellenére érthetetlen módon (valószínűleg a komikus elem miatt) Dominic és DeWitt igen feszélyezetten viselkednek egymással. Ez számomra teljesen érthetetlen, hiszen egymás előtt nem idétlenkedtek, de mindegy is. Annyit azért mutat ez a jelenet, hogy kettejük között egyfajta erős bizalmi kapcsolat, kölcsönös tisztelet van. Érdekes keretes szerkezetben láthatjuk még, hogy Samen ugyanazt a metódust használják ugyanabban a szobában, mint Echón (Caroline-on) az epizód (és a sztori) elején, ő is kap egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Így jár aki ujjat húz a Rossummal. Slusszpoénként Mellie faképnél hagyja Pault, mondván elutazik. Persze mi tudjuk hova megy, de Paul még mindig a sötétben tapogatózik.

Címkék: dollhouse
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

~Moi~ 2010.03.30. 14:07:03

Végreee! Már megint feladtam a reményt h egyáltalán lesz HV! De jó lett.és a rész is jó volt, bár a favoritom, az asszem a kövi lesz :D
^^

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2010.03.30. 18:23:25

nagyon bírtam ezt a részt, főleg Dewitt "megőrülését"
kár, hogy csak két évados a sorozat :(

n.zs 2010.04.01. 05:58:42

Szuper rész ez is, jó kritikával!
Nekem is a következő rész az egyik kedvencem.
süti beállítások módosítása