Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 4x24 - Amplification /1

2010. március 22. 08:00 - hex.kelly

Közeleg a negyedik évad vége, itt a méltó felvezetése az évadzáró duplarészes hasbarúgásnak, a cím is talán azért lett az, ami, mert fokozni kell a hangulatot és őrölni az idegeket. Legyen hát a félős-izgulós epizód kettészedve: az első fél most, a második pénteken.

Annapolis, Maryland. Szikrázó napsütés, egy parkban sok-sok boldog és önfeledt felnőtt és gyerek, a sorozathoz képest túl színes és túl önfeledt kezdés, rosszat sejtek. Egy férfi keresztülmegy a játszótéren, elhalad az amerikaifocizó pasik és a bicikliző csajok mellett, fel a domb oldalára. Lehullott falevelet hord a szél, a férfi néhány letépett fűszálat tart a magasba, és elengedi: a szél szétfújja gyorsan. Majd gumikesztyűs kézzel kivesz a zsebéből egy fehér fiolát, és a tartalmát elkezdi kiönteni, fehér port kavar a szél, viszi át a játszótéren, biciklizőkhöz, focizókhoz, jáááááájj!

Este a játszótéren imént látott egyik kisfiú és az anyukája igen betegen szenved otthon, lázasak és köhögnek, a nő konkrétan vért köhög fel. Egy délután még focizó pasi is ugyanilyet csinál a fürdőszobájában, az egyik biciklis csaj pedig éppen most támolyog be a kórházba, ahol már ott van egy csomó más beteg ember is, mind a parkból ismerős neki. Az egyik ágyon oxigénmaszkban van a lány barátnője is. Ennek fele sem tréfa.

Reggel hétkor Quantico-ban Reid, Morgan és Prentiss száll ki a liftből, Reid mondja, hogy biztos helyi ügy van, mert JJ azt telefonálta, hogy nem kell az úticsomagot hozni. Belépnek a Zsibongóba, ami tele van nyüzsgő ügynökökkel és egyenruhás katonákkal, Emilyből ki is szakad, hogy mi az ördög folyik itt??? A kerekasztal körül már ott van a hallgatag Rossi, a copfos JJ, a tényleg nagyon ideges Hotch, és Dr. Linda Kimura, aki egyszerre orvos és fontoskatona. Annapolis és környékén 25 személy kért orvosi segítséget a múlt éjjel, miután délután 2 óra körül mind ugyanabban a parkban tartózkodtak. Jelenleg tizenketten már meg is haltak, tüdővérzés és fekete sebek jelentkeztek mindnél. Morgan kérdi: anthrax? Reid azt mondja, az nem ilyen gyors, dokinő mondja, de ez a fajta bizony ilyen gyors.

Prentiss nem érti, miért van hírzárlat, Rossi és Reid azt mondják, hogy a pánik nagyobb kárt és több halottat okozhat, mint a baktérium. Emily szerint viszont az elkövető úgy érezve, hogy nem veszik komolyan, újabb támadást hajthat végre. Hotch azt mondja, ha gyorsan elkészül a profil, nem lesz se újabb támadás, se tömeghisztéria. A dokinő elmondja, hogy a baktérium látszólag támadásra lett kifejlesztve, mert mélyen, a tüdőben kezdi a károkozást, észrevétlenül és elmulaszthatatlanul, szóval valószínűleg mindenki meghal, aki belélegezte. (Uhh!) A még élő fertőzötteket összeszedték és elkülönítették. Hotch azt mondja, hogy a Fort Detrick Katonai Kutatóközpont munkatársaival fognak együtt dolgozni, Rossi húzza a száját a központ főnöke miatt, de Hotch szerint muszáj lesz. Reid menjen a dokinővel a kórházba, Morgan és Prentiss menjen a parkba, de előbb mindenki vegyen be Cipro-t, bár nem tudni, jó-e az anthrax ezen fajtája ellen, de háthahátha. Rossi rövid tósztot mond: "Jin dan! - Éljünk 100 évig!", majd mindenki üríti a gyógyszeres pohárkát, fenékig.

Quantico-i madártávlathoz idézet Reid-től: Porfelhővé válik az egész Egyiptom fölött, és hólyagos fekélyeket támaszt az embereken és állatokon egész Egyiptomban. - It will become fine dust over all the land of Egypt, and will become boils breaking out with sores on man and beast through all the land of Egypt. Kivonulás könyve 9.9

Reid JJ irodájába megy a betegek aktáiért, JJ nagyon ideges, a hírzárlat miatt az e-mail-eket és a telefonhívásokat is figyelik. Felemlegetik a 2001-es lépfenés leveleket, meg hogy nem került elő a tettes, de legalább abbahagyta 5 ember halála után. Reid benyögi, hogy akkoriban egy kisbaba is beteg lett. JJ beleesik a kétségbe, hoppá, az a baba 7 hónapos volt (kb. Henry is annyi). Felelősségteljes Keresztapu meg hozzáteszi, hogy az meggyógyult, mert arra volt gyógyszer, de erre most nincs. Ezzel elrohan, JJ Henry fotóját bámulva merül a kétségben, a kisgyermekes anyák nevében ezennel kérem, hogy valaki rúgja bokán Reid-et, kösz.

JJ és Rossi mennek be a tárgyalóba, egy érkező tábornokot emlegetnek, aki a 2001-es balhé miatt nem kedveli az FBI-t. Garcia is jön, és referál Hotch-nak: a parkban megfertőződött emberek között senki olyan nem volt, aki politikai vagy más okból konkrét célpont lehetett volna. Mivel a CIA szerint külföldön nem nagyon van olyan rosszfiú, akinek lehetősége és képessége is van lépfene előállítására, ezért valószínű, hogy belföldi akcióról van szó, ezért Garcia ellenőrizzen minden olyan intézményt, ahol akár egyetlen petricsésze is valaha megfordult. A Tábornok belép, üdvözlik egymást Hotch-csal, és a harmadik mondat után már egymás torkának is ugranak: Hotch szarik rá, hogy a Tábornok szerint nincs ugyanilyen lépfene a kormányzati fejlesztési programban, Hotch-nak akkor is kell az egész biofegyver-fejlesztő bagázs névsora. Hotch és Rossi érvel, a Tábornok megígéri a listát. Reid és a dokinő a kórházban az egyik tegnapi bicajozós csajszihoz, Abby-hez megy. Reid kéri, hogy idézze fel a tegnapi délutánt, de Abby "összeszavakat a keveri", Reid csak néz bután. (Tudom, paradox, de akkor is.) A dokinő gyorsan megnyugtatja Abby-t, és arrébb tuszkolva Reid-et elmagyarázza, hogy az összevissza beszélés más betegeknél röviddel a halál beállta előtt jelentkezett, amikor a betegség már az agyat veszi célba - ilyenkor már csak a morfium hoz egy kis enyhülést. A parkban eközben néhány űrruhás mintavevő társaságában Emily és Morgan nézelődik. Az egyikkel beszélve Emily kiakad, hogy simán megetették a pórnéppel, hogy szennyvízvezetéki metán-felhalmozódás miatt kellett lezárni a parkot, majd kis híján arcába röhög az űrruhásnak, mikor az azt mondja, hogy már fertőtlenítettek mindent, biztonságban vannak.

Morgan inkább dolgozna gyorsan, ezért a lényegre is térnek: a domb tetején volt a legnagyobb a koncentráció, és arról is fújt a szél, tehát megvan, hol állt a tettes. De miért jött egyáltalán ide? A terroristák szimbolikus célpontokat választanak, fontos épületeket, személyeket. De ez a park nem fontos. Talán csak a tettes számára bír fontos jelentéssel. A kórházban már 17 fertőzött meghalt a 25-ből, a dokinő szerint a baci 30-45 percenként megduplázódik a szervezetben. Reid azt mondja, ez nagyon durva erősödés, nem létezik, hogy a tettes még nem próbálta ki korábban a szert máshol, hiszen a tudósok először rágcsálókon kísérleteznek, majd kisebb emlősökön, aztán kevés emberen. A dokinő szerint erről azért értesült volna, de Reid azt mondja, ha a fertőzés nem látszott lépfenének, akkor nem.

Quantico-ban JJ síkideg állapotban nézi a zsúfolt Zsibongót, és közli Hotch-csal, hogy haza akar telefonálni, mert Henry napközben az egyik helyi parkban van tologatva, és milyen anya lenne, ha nem szólna? Hotch azt mondja, megérti az aggodalmat, de nem telefonálhat mindenki haza, mert a tudást tisztességtelenül használnák fel azokkal szemben, akiknek nincs tudomása a veszélyről.

JJ a könnyeit törölgeti, Rossi jön, és szól, hogy fel kell hívni Reid-et, mert zsenikénk szörnyű gyanúra ébredt. Reid el is mondja hamar, hogy a dokinővel telefonáltatott pár helyre, és kiderült, hogy 2 napja két batimore-i és egy philadelphia-i kórházban kómába esett és meghalt egy-egy beteg 3 órával a felvételük után, meningitis-nek vélt fertőzés miatt. Reid azonban biztos benne, hogy lépfene volt az igazi fertőzés, és azért nem jelentkeztek a jellegzetes tünetek, mert biztos nagyobb koncentrációt lélegeztek be. Garcia már fújja is az elhunytak adatait, és a találkozásuk helyét: az egyik áldozat a másik könyvesboltjában vásárolt, lehet a boltba küldeni az űrruhás egységet. A bolt előtt Prentiss és Morgan nézelődik, száz ágra süt a nap, ezer ember boldogan jár-kel-üldögél a placcon, Prentiss tűnődik: jajj, ha tudná ez a sok ember, hogy odabent a szellőzőben már meg is találták a bacit, de Morgan azt mondja, inkább csak ne tudják meg. Egyébként a halott hitelkártyás vásárlása épp zárás előtt történt, ebből az következik, hogy a gyilkos nem tömegeket akart megölni, hiszen akkor nyitáskor telepítette volna a spórákat. Le kell ellenőrizni minden valaha volt alkalmazottat és Homáron dühöngő vevőt, van-e köztük bacigyáros.

Prentiss újra tűnődik: itt egy rakás ember, egyetlen félcentis kirakatüvegnyire a gyilkos lépfenétől, és egy hangyacsöcsnyi is elég lenne mindenki megöléséhez. Sajnos viszont annál több van a gyilkos petricsészéjében, és ezt most láthatjuk is, mert éppen a fehér porral bíbelődik. Reid és a dokinő a kórházban az egyiptomi tíz csapást emlegeti, a dokinő kis flörttel próbálkozik, de Reid észre sem veszi, haha. Abby még küzd az életéért, bár már vérzik a tüdeje, és rajta kívül már csak három fertőzött él. És nem ártana eldönteni azt sem, hogy mit mondanak a kérdezősködő hozzátartozóknak. Rossi eközben Hotch-hoz érkezik, a könyvesbolt történetében senki nincs, aki lépfenét tudna barkácsolni, de sietni kell, mert este az elnök beszédet készül mondani.

Rossi nézi a Zsibongót, és azt mondja, még sosem látott ennyi alfahímet egy rakáson. (Megszámoltam: 34 alfahím és 10 alfanőstény egészen pontosan.) De ha már így esett, el lehet nekik mondani a profilt. Az eddigi helyszínek feltételezhetően a gyilkos személyes sérelmeinek helyszínei, ezért azonosításukhoz kulcsfontosságúak. A 2001-es anthrax-os levelezőhöz hasonlóan most is valószínű, hogy az elkövető tudományos vagy védelmi területen tevékenykedik. Tehát valaki, akivel Önök is együtt dolgoznak/tak. Ennek a személynek az a rögeszméje, hogy mennyire is fontos a saját munkája, és valószínűleg beszélt már az USA-t fenyegető, felelőtlenül elbagatellizált támadásról. A közvetlen kollégái teátrális, paranoid és titkolózó embernek tartják, aki a közelmúltban sokat túlórázott jól felszerelt helyen, és közel másfél évvel ezelőtt igenis volt hozzáférése lépfene baktériumtörzsekhez. És valószínűleg már publikált olyan tanulmányt, ami egy esetleges anthrax-támadás veszélyeit bizonygatja, de minden bizonnyal a kutya sem adott a szavára, ezért igen zabos. A közelmúltban talán lefokozták vagy elbocsájtották, ezért kezdett magánakcióba, és nagy az esélye annak is, hogy a magánéletét is felőrölte a rögeszméje, a közelmúltban mehetett tönkre a házassága.

Az elkövető részletesen ismeri a 2001-es ügyet, és biztos, hogy beszélt már arról, hogy az akkori elkövető mit tett vagy nem tett jól akkor, most pedig lesi a híradót, és várja a reakciókat. Vigye ezt a profilt mindenki a saját intézményéhez - fejezi be Hotch. Ekkor egy öltönyös férfi hozzájuk lép, és azt mondja, megmutatna egy videofelvételt. A videón Dr. Lawrence Nichols - akit 2002-ben kitúrtak a Tábornok által vezetett fegyverkotyvasztó intézetből - 2002 januárjában a nemzetbiztonsági tanács előtt arról beszél igen szenvedélyesen, hogy komolyan kell venni egy esetleges lépfene-támadást az egész USA területén, ezért 50 milliárd dolláros biztonsági fejlesztést tart indokoltnak és szükségesnek legalább. A tanács kvázi lehülyézte, de ő kötötte az ebet a karóhoz, fanatikusan. Ez után lett távozásra kényszerítve Fort Detrick-ből, el is vált, szóval illik rá a profil. Nichols jelenleg a Fort Detrick egyik influenza-alvállalkozójánál dolgozik. Rossi és Prentiss odamegy, de Nichols nincs bent, viszont kérik a főnökét, mutassa meg a labort, ahol Nichols dolgozni szokott.

A főnök csak les, mit akar egy légzőmaszkos katona odabent, de azért elmondja Rossi-éknak, hogy 3 napja nem jött be Nichols dolgozni. A katona kijön a laborból, int Rossi-éknak, hogy nem talált semmit. Morgan és Reid Nichols házánál vannak, odabentről egy űrruhás jelenti, hogy nincs bent sem lépfene. Elindulnak a ház mellett, Reid beleakad valami rózsabokorba, Morgan-nek megcsörren a mobilja, megáll, felveszi, Emily az, és mondja, hogy az influenzatenyészetben nincs lépfene. Morgan Reid után indul, megijed az automata öntözőrendszertől, majd Reid-et szólongatva közelít a hátsó épülethez. Amikor az ajtóhoz ér, Reid odaugrik, és az orra előtt csukja be az ajtót, és kiabálja, hogy menjen innen. Morgan nem érti, és be akar menni, de Reid bezárkózik, és kéri, higgyen neki, és tűnjön el gyorsan. Morgan-nek eszében sincs, és kiabál, hogy Reid nyissa ki az ajtót. De Reid nem nyitja, csak azt mondja: nagyon sajnálom. Morgan értetlenül néz rá, majd észreveszi, hogy Reid mellett a padlón egy törött fiola hever, a mennyezeten a klíma pedig keveri a levegőt........

folyt. köv.

Címkék: gyilkos elmék
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.03.22. 11:09:06

Kemény egy rész. Tök bepánikoltam mikor Reid bezárkózott. Pedig tudtam, hogy lesznek még részek, és benne lesz, de akkor is.

Johnny336 2010.03.22. 12:09:27

A szerencsétlen fakezű. Remélem mélyen letüdőzte a cuccot :D

LoVeLA 2010.03.22. 12:11:04

@Orso-borso: Én is detto így voltam :D

De milyen durva belegondolni, hogy bárhol megtörténhetne ez...brrr

LoVeLA 2010.03.22. 12:15:42

@Johnny336: eeez de gonosz volt :P Bezzeg Te Emily-ért aggódnál:D

piszy 2010.03.22. 12:16:32

Már az első parkos tájkép is hátborzongató volt, sejteni lehetett, hogy ebből valami irtó nagy gubanc lesz...
Ez tényleg így bármikor bárhol megtörténhet? Annyi pszichopata járkál a világban.

hex.kelly 2010.03.22. 12:22:59

@Johnny336: Tisztázzunk valamit: NEM Reid ejtette le a fiolát, az már a padlón volt, mikor belépett.

@Orso-borso: Én is így voltam vele, azt hiszem azért, mert a pánik az mégiscsak pánik, meg már előtte kezdett a zene átváltani vészjóslóba, meg Morgan is hogy megijedt a locsolótól, szóval szépen megalapozták ezt...

hex.kelly 2010.03.22. 12:25:11

@LoVeLA: @piszy: Ez az epizód jól belémrakta a parát, mikor legközelebb egy dimbes-dombos játszótér mellett haladtam el, sütött a nap, lágy szellő fújdogált, én meg azon kaptam magam, hogy azt lesem, áll-e valami zakkant tekintetű alak valamelyik dombocska tetején?

LoVeLA 2010.03.22. 12:29:48

@hex.kelly: Nem csoda.. Én is miután megnéztem, csak a legszükségesebb esetben mozdultam ki, és mindenkire gyanakodtam... mert itt tényleg nem intézhetjük el annyival, hogy ez csak egy sorozat, ez nem történhet meg... és ebbe annyira rossz belegondolni ..

LoVeLA 2010.03.22. 12:31:13

@hex.kelly: Nah meg ahogy mutatják, hogy megvágja magát Reid egy bokorral...és a C.M.ben semmit sem mutatnak véletlenül..

Laliath 2010.03.23. 09:13:21

Jó Hv, mint mindig. Szegény Zsenikém... bár a jelzett résznél egy virtuális hátsónbillentést én is kiosztanék neki (mint egy majdnem 8 hónapos kölök anyukája :)
Azért jó, hogy tegnap esett az eső - arra foghattam, hogy nem megyünk ki a játszóra. véletlenül sem a HV tartalma miatt :)

De soká lesz péntek...

ebilafan 2010.03.26. 17:43:18

Bocsánat a lemaradásért, az élet közbeszólt.

Na szóval, jó epizód, nekem több okból is az egyik kedvencem, bár ezúttal nem zsenike miatt, bármilyen hihetetlenül is hangzik az állításom. :P
Egy kicsit el is húztam a szám, hogy már megint egy "gyötörjük Reidet, mert olyan szépen szenved, meg a sok rajongócsaj anyai érzéseire is apellálhatunk"-epizód lesz ez. XD
Látszik, hogy még nem futkozik körülöttem leszármazott, mert Reid érzéketlen benyögésén egy pillanatra sem akadtam fenn. :( Bár lehet, hogy csak túlságosan megszoktam már ezt a tapintatlanságot tőle? Nem is tudom, lehetséges. De az tuti, hogy én se bírtam volna megállni a gondolatát annak, hogy egy telefonnal kimenthetem a szeretteimet a veszélyzónából, erre hivatalos parancsba adják, hogy épp ezt nem lehet. Na itt veszíteném el a munkamorált, abszolute. Még azzal a tudattal együtt is, hogy a pánik pusztító következményekkel járhat.
Ebből is látszik, hogy jobb, ha senki nem ültet hatalmi pozícióba - nem mintha ennek fennállna a lehetősége. :)
süti beállítások módosítása