Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sogun 1x02

2010. március 19. 12:00 - Sigismundus

Reggel barátságosan felrugdalják Andzsint. Megtanulja hogy köszönni a konnicsi-va és Sebastiao kioktatja hogy használja a szan azaz úr, szócskát ha megszólít valakit, főleg ha az kardot visel. Aztán indulás a faluba Omi szan vezetésével.

Útközben találkoznak egy szemrevaló kis babával, a tegnap esti kurtizán az. Omival elcsicsereg kissé, sok a közös kedves emlék. Blackthorne meg közben olyan szemeket mereszt rá, mint bármely egészséges férfiember, aki két évig csak matrózt látott de megállta. Majd gyakorolni kezdi rajta a köszönést. A japánbaba viszonozza, nem ájul el a szőrös és büdös idegen ördög láttán, ennél extrémebb dolgokra is kiképezték.

A parton Jabu udvariaskodik az öreg Vasököllel, de legszívesebben a fejét vágná le. Vagy a sajátját. Helyzete a következő. Izu tartomány övé és családjáé, függetlenek, de a mai időkben, amikor két nagyúr, Toranaga és Isidó feszül egymásnak, illik valakihez tartozni. Mivel Izu Toranaga fővárosához, Edohoz sokkal közelebb van, hát Jabu is visszautasíthatatlan kérést kapott hogy várjon ott míg Toranaga hazatér Osakából. Ő mégsem tudott ellenállni a hírnek és idejött titokban Andzsiróba, és most lebukott.. De Hiromacu nem büntetni jött, illetve dehogynem, közli hogy elkobozza a hajót az erősebb kutya. Jabu udvariaskodik, minek itt kobozni hisz eleve neki akarta ajándékozni Toranagának ugyebár.

Azt azért ügyesen sikerül kiderítenie az öregtől, hogy aki elárulta őt, ugyanakkor küldhette a hírt Andzsiróból  Osakába az Erasmusról, mikor őt értesítették Edóban. Hiromacu ugyanis csak annyit tud hogy európaiakat vetett partra a víz. Ami itt derült ki, hogy nem-portugál kalózok puskákkal és ágyúkkal, az neki új hír. De ha már, akkor einstand azokra is. És megkéri Jabu szamát, ugyan már kísérné őt vissza Osakába hogy személyesen örvendeztesse meg Toranagát a tájékoztatással. Jabu egy pillanat alatt átgondolja, hogy mégis megölni kéne az öreget, de az nyílt háborút jelentene Toranagával és legfőbb vetélytárs-szomszédja, Ikava Dzsikkuju, Isidó leghűbb embere. Szóval életet nyer ki időt nyer és mosolyogva beleegyezik.

Érkezik Omi, és Andzsin. A vendég is érdeklődve bámulja, mint egy majmot. Omi szan bemutatja, ez az Andzsin, mire az közbevág hogy Andzsin-szan ! Hiromacu szan és Jabu szan egyetértőn bólogatnak, Omi szan meg dühös, ez a hugyoshátú idegen jól beégette őt, gyorsan tanul…. Aztán terelnék a gályára, benne azonban az európai reflexek élnek. Gálya = rabszolgahajó, pláne egy protestánsnak. Nem megy, senki sem érti most meg mi van, és vonszolnák. Aztán kiáltás, és egy újabb európai jelenik meg a gályáról, kardosan pisztollyal, vigyorogva. Vasco Rodrigues a neve, portugál, és navigátor szintúgy. Le is teszteli Blackthorne-t térképismeretből, aztán japánul dumálgat kissé Hiromacu-szannal, és közli az eredményt, Oszakába viszik az angolt mert Toranaga-szama, a Nyolc Tartomány főhóhéra látni akarja, és látni is fogja. A gályára lépve kis meglepetés, sehol egy lánc, itt minden evezősnél kard van. Rodrigues hátramarad Sebastiao atyával tárgyalni, majd az Erasmust kezdi dicsérni. A navigátor hirtelen megkérdi, nem kérne-e engedélyt hogy összeszedhessen onnan pár ruhát?

Rodrigues nevet és a Japánológai-kezdőknek első leckéje jön, nem kérni kell, hanem cselekedni. Sok szigorú szabályuk van, de a váratlanra nincs és még faxon nem kérhetnek utasítást Tokióból. Szóval, csónakba szállnak, de Vasco megemlíti hogy felügyeletet vállat a Majom-szamáknál  az Ingeles-ért , szóval ha szökni akar lelövi. Majdnem őket lövik le nyíllal, de Rodrigues ordít valamit, és eveznek tovább. Japanológia második lecke, a kardosok neve szamuráj, kiváltságos katonaréteg, és bármelyik nemszamurájt, bármikor, bármiért megölhetnek. Akár gyerekeket is, csak gyakorlásból. De ugyanilyen könnyen meg is halnak ha kell… (ez sem egészen így volt a valóságban. Nagy részük közönséges katona volt csak, vagy rendfenntartó közeg. Az urukért bármikor hűséggel halni kész szamuráj képe később, a békés XVIII. század japán romantikus regényeiben alakult csak ki, hasonló helyzet mint Walter Scott és mások európai lovagregényeinél)

Az Erasmusra szállva gyakorlati bemutatós japanológia kezdődik. Az őröket Kaszigi Jabu állította, Rodrigues Hiromacu és Toranaga nevét ismételgeti, és mivel az ő apukája a nagyobb, be is mennek a kabinba. Ruhásszekrényből még a tetveket is kiürítették, úgyhogy Blackthrone elküldené Rodrigest, nézzen csak szét bátran a hajón. Vasco kiröhögi, kit néz madárnak?  A titkos útinaplókat venné elő ugye, a titkos rekeszből ? Aztán megesküszik, hogy nem veszi el, csak lemásolná. Ingeles, megbízik benne, de a titkos rekesz is üres. Nagy a baj, mert ezek nélkül nincs hazaút. Vasco sajnálkozik, átérzi, egyszer őt is meglopta egy angol kapitány.

Indulás után, a gályán Rodrigues beszédes lesz, elárulja, a japánok jó partmenti kalózok, de a mélyvízre nem mernek kimenni. Ezért ő vezette Andzsiróba a hajót, mert le kellet vágni pár kanyart, tengeröblöt. Majdnem belekezdene saját hajója ismeretesébe, mikor észbe kap, ennyi elég a titkok kifecsegéséből egy ellenség előtt. Leküldi Ingelest pihenni mert szükség lehet rá később. Aztán váltják egymást, Vasco megadja az irányt és ha változik a szél, ébressze. Ő meg a kabinjában elővesz egy titkos rekeszbe rakott csomagot. És idegesen nézegeti, mert Sebastiao atya bízta rá. A fedélzeten Hiromacu és Jabu kissé elámulnak mikor meglátják a kormánylapátnál, Blackthorne-t… Estére közeleg a vihar, Rodrigues is fedélzeten. Úgy látja, vesszen a jutalom, irány a part nyugatnak, iszogi iziben!  Vihar. A két európai kiköti magát, biztonsági kötéllel, de Vasco előreküldi Ingelest, állítson be pár evezőst vízmeregetésre mert kezd nehezülni a hajó. Az angol előremászik, és közben, hogy-hogynem, Rodrigues hirtelen oldalra kell hogy rántsa a kormányt, Blackthorne majdnem beleesik a vízbe, de csak majdnem.

Visszamászik a kormányhoz, nézik egymást egy pillanatig, egyik sem kezdő. Aztán a portugál megfogadja az angol tanácsát, hogy néhány szirtet észrevéve kanyarodjanak nyugatnak, majd teljes erőből evezzenek. De most ő megy előre figyelni az orrba. Jelez a fordulásnál, és –de ez már tényleg véletlen – belezuhan a tengerbe azonnal. Tengerészsors mondhatnánk, meg karma. Blackthorne nem használja ki a kedvező alkalmat, utána ugrik hogy kimentse. Jabu ezt látva szintén beugrik utánunk, de nem hogy fejüket víz alá nyomva kettővel csökkentse az idegenek számát. Kettejük erejével sikerül kihúzni Vascót, életben is van még.

Andzsin pedig széles vigyorral, hajlongva köszöni meg angolul, Jabunak, a ferde szemű kurafinak hogy megmentette, Jabu szama pedig boldogan fogadja ezt… Andzsiróban közben a hollandok feljöhettek a gödörből. De már csak hatan vannak, Spillbergen kapitány meghalt. Omi szan utasít, kapnak élelmet és szállást, de teszik amit mondanak nekik, úgy lesz. Aztán lenéz a lent marad szamurájára, és kegyesen eldob neki egy kardot, majd rendelkezik, hogy ha végzett az ott lent, temessék be a gödröt, végleg.

Nyugodt a tenger, egy öbölben tartanak pihenőt. Blackthorne lemegy a kabinba Vascohoz, és tölti beléje a piát. A portugál bosszús hogy egy angol ellenségnek most tartozik az életével. De hálából elmondja, hogy a japánoknak hat arcuk és három szívük van, szóval vigyázzon mit mond és gondol. Aztán megoldja a nyelvét az ital és megint fecsegni kezd titkokat. Japánt 600 évig sok kis hűbérúr uralta és nem ért véget a véres harc. 35 éve, egy Goroda nevű véres harcok után teljhatalmat szerzett, segítségére Toranaga volt. Gorodát egy másik tábornoka megölte 16 éve, és véres harcok után egy harmadik tábornok, a parasztból lett Nakamura lett a legfőbb vezér, segítségére Toranaga volt. Aztán vagy tíz évig nem voltak véres harcok. Tavaly meghalt Nakamura és most megint szemben áll két nagy ember, Toranaga keleten és Isidó nyugaton. Véres harcok lesznek megint… Ja és amúgy Osaka ahova mennek Isido birtoka, de Toranaga épp ott tartózkodik, az oroszlán szájában, valamit tanácskozik.

Osakai kikötő, a parton Josi Naga fogadja Hiromacut és Jabut, az urak a palotába lesznek szívesek követni.  Toranaga sokadik fia ő, és nem tartozik az európaiakat kedvelők közé. Kiderül ez abból a mozdulatból, ahogy közli, az Andzsinnak a gályán kell maradnia, álljon készenlétben, majd hívatják. Rodrigues elbúcsúzik, és megy a maga dolgára.

Címkék: sogun
21 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tapangász 2010.03.19. 14:20:52

Kedves Sigismundus,
A bejegyzés teljesen OK, csak...
A Shogun film (pláne a folytatásos) a könyvhöz képest üres vázlat, akármilyen jók a színészek. A könyvben lévő intrikák, érdekek, személyek kavarodása visszaadhatatlan filmen.
A Taipan már sokkal jobb lett és létezik még a Noble House is 4*2 órás filmben (a ZDF csinálta, ha igaz).

Clavell "távol-keleti" könyvei mind szuperek.
Még "A kis szamuráj" is, bár az látszólag mese.

Rántott máj (törölt) 2010.03.19. 14:28:21

Mind szuperek, de szerintem akkor is a Shogune a korona. A kedvencem pedig a Patkanykiraly.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.03.19. 14:54:03

@tapangász: Minden szavaddal egyettértek... A Nemes Ház filmen.. brr, az talán még jobban elszúrt mint a Sogun...

A kis szamurájt nem ismerem, magyarul kiadták?

Gazuzem 2010.03.19. 15:06:28

Andzsin Szan megvakariszta monyát.

tapangász 2010.03.19. 16:11:18

@Sigismundus:
Nem tudok róla. Én angolul olvastam.
A történet nagyon zanzásítva:
Egy megbénult (?) kisgyerek álma, amiben a kis - eltévedt - szamuráj segítségével legyőzi a sárkányt és felébredve talpra tud állni.
De ha csak ennyit tudsz róla, nyilván nem olvasnád el.
Olyan kaliberű mese szerintem, mint a Kis herceg...

Netuddki. 2010.03.19. 16:33:47

Tornagatya szaga. Jó régen adták már az mtv-n.

malevil 2010.03.19. 16:42:18

@piro: Nekem is a Patkánykirály a kedvencem. De nagyon jó az összes többi Clavell könyv is.

nickita 2010.03.19. 16:44:49

Ó jessz, én is a Shógun filmmel kezdtem gyerekkoromban, aztán jött a könyv, aztán a Taipan. Nagyon zsír mind. Azért erre a Noble House filmre is kiváncsi lennék.

Abrash1965 2010.03.19. 18:04:32

A Shogun nagyon kellemes meglepetés volt angolul olvasva.

2010.03.19. 18:20:17

Sonkei so beki umi ?

andzsin 2010.03.19. 19:12:16

Ha már rólam van szó:) Anatava joku nemutta ka? Kezdő japán nyelvlecke kezdőknek. A Shogun erre kiváló. Mármint a film. Arra is, hogy az ember felfedezze a japán ikont Toshiro Mifune-t (Toranaga), akinek ennél zseniálisabb alakításai vannak. Ő a színészek színésze, sajnos már nincs köztünk.
Amikor még kiskamasz koromban végigizgultam a filmet, szerelmes voltam Marikoba:)

Ami pedig a történetet illeti. Remek. Kár, hogy kevés köze van a valósághoz, a "japánológusok" ízekre szedték a hibákért, de hát ugye nem ezért szeretjük. Mindenesetre egy kiváló ismerkedési terep a japán kultúrával.

Ja és a legtöbbször életemben ezt a könyvet olvastam el és megvettem DVD-n is:)

Mike36 2010.03.19. 20:26:04

Rodrigues később felragaszt egy nagy szakállat és Gimlinek fogják hivni, és állandóan hol Aragorn után lohol, hol pedig Legolassal gyűjti a fragokat :D

biobender 2010.03.19. 20:43:49

Ha a Sogun tetszett érdemes megnézni a Gaidzsin-t is, épp most jelent meg magyarul. A könyv végére halt meg Clavell, az utolsó harmad már nem túl jó de azért a Sogun feeling benne van.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.03.20. 01:04:50

"Rodrigues később felragaszt egy nagy szakállat"

És radikális testmagasság csökkenésen esik át. :)

Valamint később Uwe Boll karmai közé kerül. :)

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.03.20. 09:06:04

@biobender: A Gaidzsin már megjelent egyszer, 10 éve, a mainál szebb borítóval, Könyvklubként. Elolvasni egyszer legalább érdemes. Valóban, nem ez a legsikerültebb könyv, de gondolom Clawell össze akarta kötni a Sogunt, Taipant, és a Nemes Házat, ezért írta.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.03.20. 09:09:07

@tapangász: Hát biztos nem olvasnám el.. Van nyilván nagyon rossz könyve is Clawellnek, amiről jobb nem tudni..

Nekem a Forgószél okozott nagy meglepetést, jónak jó, izgalmas. Sokszereplős, soknézőpontos, és végül is Ázsia. Csak kár volt más, a Nemes Házban szereplőket bevonni szerintem..

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.03.20. 09:14:20

@nickita: A Nemes Ház film, még haloványabb mint a Sogun film a könyvekhez képest. Szerepel benne ugyan Rhys-Davies, Tia Carrere, és Pierce Brosnan a főszereplő, de nem segítt rajt. Egyszer nézős, szigorúan, 5 könyvelolvasás után...:-)

aribeth 2010.03.20. 11:52:32

@tapangász:
Egyetértek, a Tajpan-film szerintem is ezerszer jobb lett, mint a Sógun. Emlékszem, a könyvet valamikor 2000-ben vettem meg. Csak annyit láttam fél szemmel a könyvesboltban, hogy James Clavell írta, gyorsan lekaptam hát a polcról és rohantam vele a pénztárhoz. Itthon elkezdtem olvasni, és ahogy haladtam előre a történetben, egyre gyanúsabb lett, nagyon hasonlított egy filmre, amit száz évvel korábban láttam párszor gyerekkoromban, és imádtam. Na, innentől fogva virtuális szentélyt állítottam Clavellnek. Tartott ez egészen addig, amíg bele nem tört a fogam a Forgószélbe.

@Sigismundus:
A Forgószélbe még egy csipetnyi Sógunt is belekevert, valamelyik japán üzletember Toranaga egyik távoli leszármazottja volt. :-) Nekem nem tetszett, a feléig faltam a könyvet, de aztán egyre jobban és jobban idegesített a negyvenöt szál közötti kapkodás, a szereplőkért sem voltam oda, úgyhogy csak nehezen bírtam befejezni.
Meg amúgy se szeretem ezt a kultúrkört, inkább maradok a távol-keleti könyveinél, azok közül is az alapműveknél, a folytatások nem érdekelnek. Sógun, Tajpan, Patkánykirály, ennyi.

aribeth 2010.03.20. 11:53:13

@aribeth:
"Toranaga egyik távoli leszármazottja volt"
Vagy Jabué. Már nem emlékszem.

szmájli 2010.03.21. 18:24:53

Segítsetek! Hol nézitek a filmet és mikor? Én is szívesen nézném... Köszi!

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.03.22. 09:00:45

@szmájli: sehol nem nézzük, jelenleg nem megy magyar adókon. Ez csak egy sorozatismertető..
süti beállítások módosítása