Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Kaméleon 4x14 - The Agent of Year Zero

2010. március 13. 10:00 - missparker

Központ, Lyle egy kínai férfival sétál a folyosón, Miss utánukrohan, akar vmit, de Lyle elhajtja. Miss fintorog egyet, mikor a kínai kézfején egy saját farkába harapó kígyós tetkót lát, tekintetében a megvetés, 'öcsi, milyen proli alakokkal tárgyalsz'! Lyle állampolgársági esküre viszi a vendégét, és Jarod is itt van. A tömegben Lyle félrehúzódik Willie gólemmel. Jarod az ajtóból figyel, mikor egy fiatal kínai nő ütközik belé, nem győz tőle bocsánatot kérni. Aztán megnyugszik, a nő vak, nem tudta kikerülni.

A ceremónia elkezdődik. A vak lány Lyle vendégének hangját hallva kínaiul folyamatosan kántálja, hogy 'mészáros'. Willie közben beindította a tűzjelzőt Lyle parancsára, hogy mentse a helyzetet, így mindenki a kijárat felé tolong. Jarod elkésik, már nem tehet semmit a lányért, látja őt, ahogy a biztonságiak kiviszik. Broots később a kameraképekből azonosítja Lyle vendégét, egy Ki Mak nevű kambodzsai. A bevándorlási hivatalba megérkezik Jarod Ellis ügynök, egy vak nő miatt küldték Washingtonból, kaptak egy fontos információt. A hivatalnoknő nem hiszi, visszakérdez, mégis kitől? Jarod leolvassa a nő asztalán lévő szabadságos naptárról a legkézenfekvőbb nevet, J. Rinker. A hivatalnoknő rafkós, megint visszakérdez: Mike? Jarodot leveri a víz: J. Rinker van a feliraton, kockáztatni kell: nem Mike, Jack. A nő telefonálni kezd, Jarod a körmét rágná idegességében, ha a helyzet engedné. Egy biztonságis megindul felé, most mi lesz?

A nőci Jack Rinker irodáját hívta, de már elment, így a nő a kocsitelefonját kéri. Közben a kínai tolmács is visszatért ugyanezen nőhöz a vak lány kihallgatásából. Panaszkodik, hogy nem érti, mit mond, pedig 5 ázsiai nyelven is beszél. Jarod tolmácsol, a lány egy pohár vizet kér. Mivel khmert csak ő beszél, megnyílnának az ajtók előtte, de Rinker bejelentkezik a kocsitelefonjáról. Jarod ott helyben kap egy könnyebb infarktust, de a hivatalnoknő már nem akarja Jacket. Jarod blöffje bejött, huhh. Bevonul a lányhoz egy pohár vízzel. A tolmács a haját tépheti, mert pár szó khmer után angolra váltanak. Jön még egy adag washingtoni ügynök, a hivatalnoknő értetlenkedik. Jól teszi, mert Willie az, egy másik gólemmel, de sajnos Jarod Ellisről tudomást szereztek. Jarod a lány, továbbiakban Kim bizalmáért küzd, az üvegfalon át meglátja Willie-t. Mire rányitnának, a szoba üres. Ki Mak Lyle-nak háborog, ezt a problémát azonnal meg kell oldani. Lyle nem aggódik, elvégre a lány vak. A kínai fickó ideges lesz, lerántja Lyle csonka kezéről a kesztyűt, szerinte a jámborak alábecsülése sok hadsereg vesztét okozta már. Lyle félredobja eddigi alázatos hozzáállását: az ő hadserege elég erős. További keménykedés nem lesz, mert Willie jön a hírrel, Jarod elvitte Kimet. A kínai most tombol igazán, ez már háború. Nos, Lyle már háborúzott Jaroddal, nem jött ki belőle jól, így nem rajong az ötletért.

Jarod a szállására vitte Kimet, a lány egy megviselt fényképet hord magánál családjáról, mind meghaltak, a Mészáros ölte meg őket.

Missék Ki Mak után nyomoznak, Venezuelából települt át nemrég, és milyen érdekes, az elmúlt egy évben Lyle háromszor is járt Caracasban, a Központnak pedig semmilyen kapcsolata sincs arrafelé. Broots kihallgatta két gólem beszélgetését a mosdóban, így be tud számolni arról is, hogy Willie elszalasztotta Jarodot. Miss elindul, hogy de most aztán elbeszélget az öccsével.

Amíg Kim alszik, Jarod a táskáját nézi át: családi fotót, egy véres imakönyvet, pár nyugtát talál. Magához veszi Kim imafüzérét, és indul lenyomozni.

Miss elkapja Szépfiút, miért akar egy kambodzsai Venezuelában élni? Netán azért, mert nincs kiadatási egyezménye a nyugattal? Lyle menekülne, Missnek egy férfimosdó ajtaja sem akadály, utánamegy. [Ha a film korhatáros lenne, valszeg premierplánban megkapnánk, amint szorongatja a tökeit, de így ez kimarad]. Felajánlja, hogy esetleg Willie-nél kérdez rá a dolgokra, mondjuk, kissé megtapossa a nyakát. Szépfiú inkább beszél: Ki Mak a kambodzsai szabadságharcosok vezetője volt, elmenekült Délkelet-Ázsiából. 5 éve találkozott vele Thaiföldön, tartozik neki egy szívességgel, ezért támogatója az állampolgárság megszerzésében. A Jaroddal való találkozás puszta véletlen volt. Szegény Szépfiú, újra fenyegetőzni próbál, Miss erre kezébe nyom egy papírtörlőt és körberöhögi. [Ilyen pocsék sminket is ritkán kennek rá...]

Jarod bevásárol a kisboltban, ahonnan Kim nyugtái származnak, a kínai pénztáros felismeri az imafüzért. A bolt egyben imaház is, kambodzsaiak járnak ide. Kim családját a Vörös Khmerek ölték meg, Kim szeme láttára. Nem vaknak született, a katonák vezetőjének képét rongálta meg 6 évesen 10 körömmel, utána megvakult. A pénztáros fényképeket mutogat: tömegsírok, Pol Pot áldozatainak holttestei. Van kép Ki Makról is. Valójában Chen Thon ezredes. A gyilkosságaira egyetlen 'szemtanú' Kim lenne. A katonai vezetők többsége elmenekült, és később meggazdagodott heroinkereskedelemből. Kim tehát nagy veszélyben van, általa Jarod is.

Miss azon filózik, vajon miért fontosabb Lyle-nak egy régi ígérete egy idegennek, mint Jarod. Vmi más is lehet a háttérben. Broots nem talált semmit a kínairól, nyilván Lyle intézkedett. Kutathat tovább.

Jarod hazaér, Kim sehol. Végül rátalál egy templom előtt, mesél neki a saját múltjáról. Kim is elmesél Pol Pot diktatúrájáról. Kezdődött a tanárok legyilkolásával, majd következtek a szellemi vezetők, végül a művészek. A szülei költők voltak. Jarod megvizsgálja a lány szemeit, nincs károsodás vagy betegség. Hívja Sydney-t, aki volt hasonló helyzetben, hátha lesz jó ötlete. Van, szembesítenie kell a lányt a rettegése tárgyával, de túlerőltetni nem szabad, mert akkor sosem tér vissza a sötétségből. Ha már vonalban van, közli Jaroddal, hogy Miss Parker közel jár hozzá, legyen óvatos, egyébként meg Thon a kikötői bizottságba próbál bejutni. Jarod közli Kimmel, hogy van esélye arra, hogy lásson, ehhez szembe kell néznie Thonnal. Ebből sírás lesz, Jarod nem volt kellően tapintatos. Broots is ráakadt Chen Thonra, egy bangkoki újságban egy fotóra került Lyle-lal.

A cikket Miss fordítja, elvégre ázsiai nyelvekben ő is jó: Lyle-t letartóztatták két prosti megtámadásáért. Broots méltatlankodik, a pincérnő, az egyetemista lányok, most meg ez? Miss végigolvassa a cikket, már nem fordítja fennhangon, helyette szörnyülködik, majd kirohan a mosdóba megválni az ebédjétől. Bármi is volt a cikkben, nagyon durva lehetett. Lyle eközben az irodájában rohangál fel-alá telefonálva, követeli, hogy Thon múltjára utaló összes nyomot azonnal töröljék. Aztán lerogy a kanapéjára sóhajtozni. Nem sok ideje van erre, egy dekoratív kínai lány érkezik, úgy is, mint a titkárnője. Thon látni akarja, most azonnal, odalent van a limuzinban. Ahogy Szépfiú a lányt méregeti, abból nem sok jó sülhet ki, a lány érdekében reméljük, van kedve azonnal találkozni Thonnal.

Megússzuk annyival, hogy bókol egyet a lánynak, milyen szép a ruhája. Igen, hagyományos távol-keleti szabás, nyugatiasítva, tényleg szép darab.

Szépfiú levonszolja magát a limóhoz. Amint beül, az ajtók rázáródnak. A sofőr Jarod. Ez aztán a merész húzás, besétálni a Központba, lenyúlni a limót, és elrabolni a főnököt. Erre nyilván nem voltak felkészülve a Központban.

Lyle sem, szerintem most megdöntötte a bambafej-vágás világrekordját.

Vajon Jarod mennyire képes uralkodni magán, ha a halálos ellensége kerül a kezei közé, kiszolgáltatva? Nehezen, de képes. Ő sosem tesz semmit cél nélkül, Lyle elrablása nem csak passzió számára - bár az is bőven benne van, hogy megint megmutassa neki: ő az erősebb. Mindenesetre Szépfiúnak rossz, egy székre kötözve ébred, egy szál gatyában, egy alagsori mosókonyhában.

Jarod nem értékeli, hogy Thon-nal fenyegeti, és tudja, hogy a kikötői bizottság azért kell, hogy így legyen olyan nyitott csővezeték, amin simán lehet heroint csempészni. Lyle érvel, ez csak üzlet. Az ilyet egyszerű elvek mentén szokta intézni: ne kérdezd, ne mondd el. [Hiába, imádom Jarod és Lyle szócsatáit.] És Jarod nem fogja tudni megakadályozni Thon bizottsági meghallgatását, mert Miss ott vár rá, egy teljes gólemhadsereggel. Jarod egyetért, hm, Miss Parker tényleg probléma lehet. Közben készített egy vödör vizet, belelógatja Szépfiú összekötözött lábait. A terve egyszerű: Lyle majd felhívja Misst, hogy elkapta őt, és megadja ezt a helyszínt. Miss idejön, az ajtó rázáródik, így Jarod mehet a kikötői bizottsághoz. Lyle keménykedik, ami vicces így, egy vödörben üldögélve, de Jarod meggyőzőerejét demonstrálandó mutat 3 akkumulátort. Nem felejtette el a kínzást, amit Lyle-tól kapott. Lyle fejére borít egy vödörnyi vizet, előkerül egy sokkolóbot is. Lyle úgy dönt, hívhatják Misst. Központ, Miss a bangkoki újságot nézi, próbálja feldolgozni, amit benne olvasott. Sydney kérdezgeti róla, Miss végül kiböki: a cikk nem prostik megtámadásáról szól, hanem kettős gyilkosságról. Lyle volt a fő gyanúsított, azonosítatlan katonai forrást használt, hogy kiegyezzen a rendőrséggel. A lányokat nem egyszerűen megölték: néhány belső szervüket eltávolították. Most érkezik Lyle hívása, elkapta Jarodot! A bizottsági meghallgatás is zajlik, Ki Mak beiktatása az egyetlen napirendi pont, de belép Jarod. Bemutatja Chen Thont, a maga valójában. A bizottság elnöke szemtanút követel, Kim és a pénztárosbácsi érkeznek. Kim nem vak többé, kitisztul előtte minden, azonosítja Thont. Bizonyíték? A véres imakönyvön Thon vére van, a 6 éves Kim azzal támadt rá. A biztonságiak lefogják az ezredest a rendőrség kiérkezéséig. Jarod büszke a védencére, ezt is megoldotta.

Másnap Miss dohogva lépdel a folyosón, Broots fut elé, tudja, hogy nem boldog, amiért az éjszakát Lyle-lal összezárva töltötte, és Jarod megint megszívatta, de kiderítette, mit jelen Thon tetkója. A kannibalizmus kambodzsai jelképe. Már értjük Miss mélyinterjúját a nagy fehér istenséggel. Aztán kapunk némi flashbacket arról, hogyan is bánt el Jarod Lyle-lal. Nem, most sem ölte meg, még ezért sem. Miss talált rá, csuromvizesen, betömött szájjal, a székre kötözve. Mivel vele foglalkozott, az ajtó rázáródott. És látta az öccse felkarján ugyanazt a tetkót.

Bemegy Lyle-hoz az irodájába. Szépfiú meredten bámul kifelé az ablakon, rendesen összevert ábrázattal. Miss azt javasolja neki, ha ugrani akar, inkább a tetőről, az a tuti. Közli, tudja, hogy Jarod miért nem ölte meg. Annyi érdekes kis titok van még, amit fel kell derítenie vele kapcsolatban, nem akarta megölni a drámát. Hozzávág egy borítékot, benne az újság, ki is fejti, tudja, mit tett azokkal a lányokkal. A legundorítóbb rész most jön: Lyle közli, az a tetkó csak egy a sok közül, Miss akarja-e a többit is látni? Beteg állat. Aztán érdeklődik, Miss mégis mivel bizonyítaná a vádjait? Miss készült: szerinte Thon biztos szívesen köt olyan alkut, amiben őt kínálja ezüsttálcán a saját szabadságáért. Aztán továbbadhatja még az infót a Triumvirátusnak. Lyle nyugodt, a reggeli újságot mutatja. Thon elhalálozott a börtönbe szállítása során, tragikus autóbaleset. Előszed a hűtőből némi kínai kaját, 'imádom a maradékot' felkiáltással. Miss rávágja az ajtót.

Kim leteszi az állampolgári esküt, Jarod gratulál neki, Kim köszöni, amit érte tett, megajándékozza az imafüzérrel. Jarod hiába brillírozott, most is az jut neki, ami mindig: szépen elkullog, egyedül. Egy lépéssel sem jutott közelebb a saját céljához.

Címkék: a kaméleon
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsukka 2010.03.13. 15:49:19

Kitűnő rész, kitűnő hogyvolttal! Köszönöm, bearanyoztad a napom!

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.03.13. 16:00:43

Ez egy jó epizód. Mindig abban reménykedtem, hogy valamit összekutyultak, és Mr. Lyle mégse Miss testvére. Ilyen egy gusztustalan figurát.

Jut eszembe. Miss Parker, meg fogod-e írni a sorozat utáni két mozifilm hogyvoltját?

kekhalal21 2010.03.13. 18:29:44

Ha a film korhatáros lenne, valszeg premierplánban megkapnánk, amint szorongatja a tökeit, de így ez kimarad.
Ez a beszólás nagyon tetszett gratulálok az íronak:)
Erre én is kivánvcsi vagyok hogy fel fogod tenni a mozi filmet is?
És Lyle bocsánat szép fiú ahogy te hívod egy beteg állat szerintem de ez az én véleményem bocsi ha netán meg bántottalak vele.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2010.03.15. 08:22:19

@Orso-borso:

szia, hát igen, a készítők mindig is az éles kontrasztok filmjének szánták a Kaméleont. Lyle-nál különösen figyeltek arra, hogy ez meglegyen: egy jóvágású fickó, tele rosszindulattal. Miss ikertestvérének szerintem nagyon jó. Miss ugye a jóindulatú, de annak kicsit sem látszó nőszemély, a tökéletes ellentéte.

A mozifilmeket is megírom, de valszeg a két filmet négy darabban, mert túl hosszú lenne, és túl sok bennük az esemény.

Pissta 2010.03.16. 20:21:56

Frankó hv., jó kis epizód! Szépfiúnak kitalálnak mindent, hogy megfeleljen a negatív főszereplőnek, de ő akkor is nagyon gyengécske. Mr. Raines az igen, őt kellett volna inkább az élvonalban tartani.
Rem. nem haragszol ezért rám nagyon missparker! :)

kekhalal21 2010.03.18. 13:53:09

Most szombaton lesz a kedvenc részem ez nekem nagyon tetszett már alig várom hogy legyen.

kekhalal21 2010.03.19. 20:04:28

Majd lesz egy kis meg lepetésem a holnapi résznél ha fel kerül az oldalra remélem örülni fogtok.
süti beállítások módosítása