Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 3x17 - A törtető

2010. március 10. 10:00 - Hoppancs

Mérsékelten őrültnek tűnő férfi vásárolgat dúdolva, miközben egy másik követi. Rövidesen kiderül, hogy egy egész csapatnyi FBI ügynök jár a nyomában, amit ő különösebb ellenállás nélkül tudomásul vesz. A rendőrautóban aztán a kormánynál üldögélő zsarunak kezd bókolni, mondván, milyen szép kék az egyenruhája, színe az éghez hasonlatos, olyan megnyugtató és könnyed, hogy az ember szinte elrepül tőle. Még párszor elismétli, hogy óh, lágy szellő, meg égszínkék, ÉGSZÍNKÉK szerkó, mire a sofőr kellemesen ellazul, látása szelektívvé válik, így sajnálatosan pont a szembe jövő kamion kerüli el a figyelmét. Eredmény nagy csattanás, 1 halott seriff, 1 sebesült ügynök, valamint 1 szökött rab. A még élő zsaru Mulderéknek referál a történtekről, ismertetve a magát nemes egyszerűséggel Törtetőnek nevező fickó eddigi pályafutását, aminek fő furcsasága, hogy körülötte igen sokan lettek öngyilkosok, pedig nem is pszichiáter a foglalkozása. Nagy az esély, hogy valahogy sikerült halálba szuggerálnia áldozatait, ami kínos, mivel elég nehezen bizonyítható.

Törtető a „ronin” szót írta a kocsira visszafelé, de Mulder így is kitalálja, mert Oxfordban tanult. Ez a fokozat nélküli szamurájok elnevezése, úgyhogy ügynökeink újságokban kezdenek kutatni, mivel az ilyenek állítólag hirdetni szokták magukat. Amíg keresgélnek, bejön egy lila arcú FBI alkalmazott, akinek Scully jól a képébe bámul, majd mondja is, hogy „bocs, nem bírtam máshova nézni”. Holly – mert neve is van szegénykének – elmeséli, hogy valaki leütötte és kirabolta, Scullyék együtt éreznek. Scully nem érti, hogyan vehette rá az elkövető szegény megboldogult seriffet, hogy menjen neki a kamionnak, aztán utolsó erejével kikapcsolja a bilincsét is, úgyhogy Mulder mesél neki a hipnózisról, meg a reklámok gonosz, manipuláló trükkjeiről. A nő még mindig nincs meggyőzve, de ő már csak ilyen. Mulder talál egy visszatérő hirdetést, ami problémamegoldó szolgáltatást ajánl OSU aláírással. Az első ’94 áprilisában jelent meg, amikor a gyilkosságok is kezdődtek. Az OSU meg azt jelenti japánul, hogy TÖRTETNI. No, megy ez a nyomozás szépen.

A hirdetésben szereplő telefonszám egy fülkéhez tartozik, amit Mulder és Scully rendületlenül figyel az éjszaka közepén, kivéve mikor Scully épp társa vállára nyálazva alszik. A Törtető hamarosan jelentkezik, kicsit célozgat Mulder és Scully közeli kapcsolatára, amitől nekik a szemük sem rebben, majd közli Mulderrel, hogy követnie kell az általa elejtett morzsákat és akkor talán eljuthat hozzá. A fülkéből utoljára tárcsázott szám alapján egy golfklubba jutnak a nyomozók, ahol a gyanúsított már várja őket. Kedvesen rábeszéli az őt lekapcsolni készülő rendőrt, hogy gyújtsa fel magát, majd egyszerűen hagyja, hogy letartóztassák. A bíróságon megtudjuk valódi nevét, ami az igen vicces Robert Patrick Modell, és ismét meggyőződhetünk róla, hogy a tárgyalóteremben nem menő pszichés energiákra, meg egyéb természetfeletti dolgokra célozgatni, mert akkor veszíteni fogunk. Egyedül a korábbi beismerő vallomásra lehet komolyan hivatkozni, de a vádlott azt visszavonja, mondván „részeg voltam, azt sem tudtam, mi van”. A bíró egy kis bűvöléssel megtámogatva el is hiszi.

A zaklatott Frank Burst ügynök a vigyorogva távozó Modell után kiabálja, hogy „tudom a nevedet, meg hogy hol laksz!”, de kötve hinnénk, hogy a pasas ettől különösebben betojna. Azért próbálkozni lehet. Scully érdekes adatokat ás élő Modellről, többek közt azt, hogy jelentkezett az FBI-hoz, de elbukott a pszichológia teszten, meg amúgy is össze-vissza hazudozott. Mulder csak úgy ontja magából az elméleteket Modell képességeiről, Scully meg ellenkezik, szóval jön a szokásos „minden ott van az orrod előtt, de mégsem hiszed, te asszony” beszélgetés, semmi extra. Közben Modell már az FBI adatbázisában turkál az elvarázsolt Holly segítségével. Az idillt Skinner zavarja meg, de mielőtt intézkedhetne, Modell elhiteti Hollyval, hogy Skinner volt a támadója, mire a csaj lefújja, majd jól megveri a Főnököt, a férfi pedig ismét egérutat nyer.

Holly nagyon sajnálja, olyan volt, mintha kívülről látta volna magát, ahogy szerencsétlen Skinnert rugdossa. Újabb kínos fejlemény, hogy Modell Mulder aktájával távozott, úgyhogy ideje elejét venni a súlyosabb fejleményeknek egy otthoni rajtaütéssel. Modell persze házon kívül van, mikor az FBI behatol hozzá, szerintem ők sem gondolhatták komolyan, hogy majd megvárja őket. Scully gyógyszeres fiolát talál, ami epilepsziára való bogyókat tartalmaz, majd miután elmondja, hogy a rohamokat agydaganat is okozhatja, Mulder ismét kombinálni kezd, ugyanis hallott róla, hogy ez a betegség kiválthat fura új pszichés képességeket. Tök jó, kár, hogy az ember csak addig lehet szuperhős, amíg bele nem pusztul. Megvan rá az esély, hogy Törtetőnknek az égvilágon semmi értelmes indítéka nincs a gyilkolásra, csupán haldoklik, és azt akarja, az emberek majd emlékezzenek rá. Szép…

Modell újra telefonál, és Burst ügynököt szívatja halálra, szó szerint. Előidéz nála egy csinos kis szívrohamot azáltal, hogy hosszasan ecseteli a zsaru ereinek rossz állapotát. Burst nem teszi le a kagylót, mert szeretné, ha bemérnék a hívást, de ez sajnos az életébe kerül. Scully próbálkozik némi vérszegény élesztgetéssel, de hamar rájön, hogy nincs értelme. Mulder veszi át a telefont, és megtudja a jó hírt, miszerint őt szemelte ki Modell ellenfélnek, mivel ő okos és jófej, nem úgy, mint szegény néhai Burst volt. Az általa használt nyilvános telefon egy kórházhoz van közel, ahol elő is van jegyezve MRI-re, így jobb híján odamennek utána. Mulder szerint nem jó ötlet, ha egy rakat zsaru betódul az épületbe, ahol Modell majd szétlöveti őket saját magukkal, úgyhogy hős lesz és egyedül megy be.

Miközben beöltöztetik menő cuccokba és kamerát rögzítenek hozzá, Scully aggódva nézi, majd egymás kezét fogdossák és váltanak egy rövid „vigyázz magadra”, illetve „ne aggódj drágám, minden rendben lesz” pillantást. Mulder hipp-hopp, bent is van, közli a személyzettel, hogy tegyenek úgy, mintha mi sem történt volna. A kamerával egy röpke pillanatra megszakad a kapcsolat, ami máris két halottat, valamint menekülő nővéreket eredményez. Scully észreveszi a visszatérő képen a Modell agyáról készült felvételt, ami egyértelművé teszi, hogy a férfi haldoklik, majd ismét vége a műsornak, ugyanis Muldert elkapja a rém.

Scully utána megy, és az egyik kórteremben aggasztó látvány tárul elé. Az üres tekintetű Mulder ül szemben Modellel, aki pisztollyal szeretne játszani, méghozzá orosz rulett szerűséget, aminek keretében Mulder először rá, majd magára, végül Scullyra fogja a fegyvert. A vészjelző hangja azonban kizökkenti, és mégis inkább Modellt lövi le. A nyomorult mostmár tényleg nagyon odavan, de még mindig nem leheli ki a lelkét, inkább még kómázik kicsit előtte. Betegágyánál Scully megjegyzi Muldernek, hogy igaza volt, a gyilkos csak egy kis figyelemre vágyott távozása előtt, ismét egymás kezéhez nyúlkálnak, majd elhúznak.

Címkék: x akták
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stimpak 2010.03.11. 09:33:31

Nem tudom kinek mi, de nekem ez a rész nagyon ott volt, szinte kiemelkedett az egész évadból. Még most is borzongás, ahogy olvastam.
süti beállítások módosítása