Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

X-akták 3x09-3x10 - A vonat, Félemberek

2010. február 23. 10:21 - Hoppancs

A múlt héten egy igazán ütős, klasszikus dupla epizódot láthattunk a Cool-on, ami a 3. akta (82517) címmel VHS-en is megjelent. Emlékszik rá rajtam kívül valaki? Pedig kitűzőt is adtak hozzá! Na, de nem ez a lényeg, hanem maga a sztori, ami a jó öreg, x-aktás hagyományoknak megfelelően már majdnem megválaszolja a sorozat nézésekor bennünk megfogalmazódó kérdéseket arról, hogy akkor most pontosan mit is titkol az amerikai kormány, de aztán mégsem. A történet egy rejtélyes vagon körül bonyolódik, amit az első jelenetben rögtön „elhagy” egy vonat, majd ázsiai emberek szállnak fel rá, akiket röviddel ezután boncolás közben láthatunk nagyon komoly védőöltözetben, valami meghatározatlan eredetű és rendszertani besorolású izé fölé hajolva. A lényből nem sok látszik, de azért vethetünk egy pillantást érdekes elrendezésű belső szerveire és zöld „vérére”. A tudósokat hamarosan kellemetlen meglepetés éri, amikor egy kommandós egység halomra lövi őket.

Az eseményt valaki videóra rögzítette Mulder nagy örömére, aki éppen azt bámulja, mikor Scully benéz megkérdezni, mizu. Lezajlik egy rövid valódi-nem valódi vita, majd Mulder igazát bizonyítandó előretekeri a felvételt, ami úgy tűnik, pont a fegyveresek berohanásakor ért véget. Ügynökeink úgy döntenek, felkeresik a kalózkazit árusító fazont, aki Allentown-ban lakik, illetve lakott, amíg valaki át nem segítette a másvilágra. Az angol takarítós műsorba kívánkozó rozzant házba pont akkor érkeznek Scullyék, mikor a feltételezett elkövető menekülni készül. Mulder utána is ered és bár az ügyes japán kicsit lekaratézza, sikerül elkapnia, mivel neki pisztolya is van. Információt ugyan nem képes belőle kihúzni, mert a pasas vagy nem tud, vagy csak nem akar angolul kommunikálni. Sebaj, azért el lehet venni a táskáját és le lehet tartóztatni. Ez utóbbi akció azonban nem nyeri el Skinner tetszését, aki azzal jelenik meg a városi rendőrségen, hogy a japán férfi valami fontos diplomata, akit sürgősen el kell engedni a nemzetközi botrányt elkerülendő. Mulderéket szépen megkéri, hogy húzzanak vissza Washingtonba, különben fenékbe billenti őket.

Mulder persze „elfelejtette”megemlíteni főnökének a táskát, benne érdekes műholdas felvételekkel és egy ufó-hívőkről készült listával, amin bekarikázták egy Betsy Hagopian nevű hölgy nevét. Scully feladata lesz utánanézni a nőnek, Mulder meg addig meglátogatja három buggyant haverját, hátha mondanak majd sok okosságot a képekről. Ez meg is történik, a lúzerek azonosítják a Talapust, egy mentőhajót, aminek minden jel szerint nyoma veszett, mialatt egy japán tengeralattjárót keresett. Eközben Scully élete egyik legkellemetlenebb beszélgetését éli át, miután Betsy lakásának ajtaját egy ismeretlen nő nyitja ki, aki furcsa mód épp ott tartózkodik egy barátjával. Az asszonyok azt állítják, már találkoztak az ügynökkel, mikor elrabolták őket, majd odacsődítik az összes sorstársukat. Scully hamarosan egy csapat szerencsétlen külsejű, elcseszett frizurájú, megtört arcú nő között találja magát, akik a nyakukból kioperált chipet mutogatják kis üvegcsékben. A bizarr szituáció hatására persze benne is elkezd derengeni valami a rajta végzett kellemetlen kísérletekről.

Kiderül, hogy Steve, akinek a meggyilkolásából indult az egész nyomozás, szintén átesett a wellness hétvégének nem nevezhető élményen, a jó Betsy pedig már halálán van, egy ismeretlen, agresszív rákfajtának köszönhetően. „Mindannyian így végezzük majd”, mondják Scullynak, akinek ettől nem támad virágos jókedve, sőt, mondhatjuk, hogy kissé beparázik. Mulder a Talapusról kérdezősködik a kikötőben, majd egy tengeralattjáróban kutat, ahonnan hamar távoznia kell, miután ellepik a katonák. Az éj leszálltával valami bázisfélére akad, ahol védőruhás alakok fújkálnak egy azonosíthatatlan objektumot. Ennyi elég is volt egy napra, úgyhogy Mulder hazamegy, de ott a jól megérdemelt pihenés helyett Skinner várja, aki a japán „diplomata” halálhírét hozza, illetve diszkréten érdeklődik a táska holléte felől. Mulder persze nem adja vissza a talált fotókat, azt hazudva, hogy Scullynál vannak.

A két ügyök Mulder irodájában egyesül újra, ahol Scully elmeséli a vele történt rémségeket, majd a Mulder által mutatott fotón felismeri az egyik fickót, akit feltehetőleg elrablásakor láthatott. Mulder nem biztos benne, hogy ez igaz lehet, mert a férfi elvileg már rég halott. Egy olyan orvosi csapatnak volt a tagja, ami a világháború alatt igen ronda dolgokat művelt, és a kísérletező kedvük később sem apadt, ugyanis közülük került kis az a négy tudós, akik valószínűleg az idegen lények emberekkel való keresztezésével próbálkoztak, mikor a kormány megunta őket és rájuk küldte a kivégzőosztagot. A boncolás a 82517-es számú kocsin történt, és abban szállították a kísérleti alanyokat is. Miközben Scully a chipje vizsgálatával van elfoglalva, Mulder meg is találja a misztikus vagont, amibe épp a szeme láttára tuszkolnak be egy bizonytalan járású űrlényt, vagy ki tudja, mit.

Scully újranézi Mulder videóját, és már biztos benne, hogy az ott szereplő egyik orvos „kezelte” őt is. A „diplomatával” végző személy közben egy másik japán pasast is levadászik, és egyelőre nem is akar leállni, mivel a vonatra felszáll újabb célpontja, a már sokszor látott doki. Mulder sajnos lekési a vancouveri expresszt, amihez a 82517-est csatolták, így kénytelen alternatív úton feljutni rá. Scullyt Mr. X zaklatja, és a szokásosnál is morcosabb arccal közli, hogy Mulder veszélyben van, és jobb lenne, ha nem szállna be a vonatba. A nő fel is hívja társát, hogy figyelmeztesse, de hiába, Mulder makacs gyerek, csakazértis ráugrik a száguldó szerelvényre, majd a belsejébe ügyeskedi magát. X még megdobja Scullyt pár homályos infóval, miszerint ha majd rájön, mi volt a cucc a tarkójában, rá fog jönni a vonat titkára is, sőt, nővére haláláról is megtudhatja az igazságot.

Ezután a Hansen betegség kutatóintézetében látjuk, ahol a változatosság kedvéért fegyveresek jelennek meg, és pár bujkáló figurán kívül mindenkit elhurcolnak. A nagyfejű, földönkívülinek látszó lényeket egy félreeső helyre viszik, majd kivégzik őket. Mulder a vonaton belül megtalálja a karantén kocsit, ami maga a 82517-es, de nem tud bejutni, ezért a kalauzt kéri meg, hogy vezesse el a japán doktor, Zama fülkéjéhez, hátha ő segíthet. Az orvos persze nincs a helyén, ezért Mulder elindul keresni, a megszeppent kalauzt pedig megdobja egy pisztollyal a biztonság kedvéért. Scullynak Pendrell ügynök segít kideríteni a chipje rendeltetését, közben csendben izgul kollégájára. Elmondja, hogy a kütyü célja a gondolatok rögzítése volt, de elég komolyan károsodott. Természetesen japán gyártmány, és a szálak itt is dr. Zamához vezetnek. Pendrell búcsúzóul elereszt egy igen béna bókot Scully irányába, ami nem talál.

A nő ezután megtalálja a Hansen kutatóintézetet, ahol csúnya fekélyekkel borított, ijedt embereket talál. Miután közölte, hogy senkit nem akar bántani, és jól a nyomorultak szemébe világított az elemlámpájával, egyikük beavatja a hely titkába. Eszerint dr. Zama itt kezelte a leprásokat, illetve egy másik csoport „embert”, akik valami ismeretlen kórban szenvedtek. Az orvosok már rég leléptek az intézetből, még mielőtt a katonák megérkeztek volna. A beteg pasas megmutatja Scullynak a nemrég kivégzett lények hulláit, majd egy helikopter jelenik meg. A leprás menekül, Scullyt elkapják, majd lövések hallatszanak. Mulder megtalálja dr. Zama holttestét, majd meglepetten észleli, hogy a karantén ajtaja nyitva van, és be is megy. Odabent a már ismert nagyfejű lényt látja, majd összetalálkozik a mindeddig előtte járó „bérgyilkossal”, aki a nyakára tekert zsinórral üdvözli. Ekkor érkezik a kalauz, aki újonnan szerzett fegyverét a támadóra fogja, majd miután az elengedte Muldert, kirohan és rájuk zárja a kocsi ajtaját.

Így, hogy végre kettesben maradtak, a gyilkológép elárulja, hogy a nemzetbiztonság tisztje, és Mulder megint valami gázos ügybe nyúlt bele. Ja, és a vonaton bomba van. Scully egy idős fazonnal értekezik, aki mesél neki Zama kutatásairól, amikhez szerencsétlen embereket gyűjtött össze, aztán torzzá kínozta őket. Scully ezt elmondja Muldernek, és teljesen meg van róla győződve, hogy őt is ebbe az intézetbe hozták, főleg, hogy az öreg azt a helyiséget is megmutatta neki, amit emlékfoszlányaiban látott. Próbálja meggyőzni társát, hogy nincsenek itt semmiféle ufók, a kormány csak az efféle rusnyaságokat akarta eltusolni, és röhögött a markába, mikor a Mulder-féle fanatikusok az idegeneket hajkurászták. Eszerint az elmélet szerint a vonaton sem űrlény van, hanem egy a sok kísérleti alany közül.

Muldernek nincs ideje agyalni az új információkon, mert a bomba mindjárt robban, és kilépési kód híján egyelőre ötlete sincs, hogy juthat ki a vagonból. Scully elmondja neki, hogy hol van a robbanószerkezet, ő meg is csodálja, de sokra nem megy vele, mivel úgysem tudja hatástalanítani. A kalauzon keresztül üzen a mozdonyvezetőnek, hogy vigye a vonatot minél messzebb a lakott területekről, aztán lesz, ami lesz. A titkos tiszt nem mondja el, mi az a lény a kocsiban, de Mulder arra következtet, hogy egy ember-idegen hibrid lehet, amit katonai célból hoztak létre. Scully az ablakra ragasztott X-szel fekete haverját hívja, közben észreveszi, hogy a videón látszik a dr. Zama által beütött kilépési kód, és azt gyorsan el is mondja Muldernek. Épp nyílna az ajtó, mikor a szimpatikus kormány alkalmazott lecsapja hátulról, és már húzna is el, mikor sajnálatos módon életét veszti a helyszínre érkező Mr. X lövése által. A mogorva szövetséges az utolsó pillanatban menekíti ki Muldert a vonatból, és már jön is a nagy bumm. Mire Fox kijön a kórházból, a gonosz kormány már minden nyomot eltüntetett, beleértve a lepratelep melletti halottakat is. A „diplomata” táskája helyett egy másikat adtak Muldernek, az eredetit pedig a Dohányos őrizgeti elégedetten.

Címkék: x akták
18 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unommáazegészet 2010.02.23. 11:38:31

X! brttyxx rtyy ty tyrrrr.

Leadfoot 2010.02.23. 11:51:57

Én emlékszem a VHS-ekre, bár én kölcsönző révén láttam, szóval sajnos kitűzőm sincs. :-S

Az a jó ebben a sorozatban, hogy míg a jók oldlán ott vannak hőseink, Skinhead igazgató és Mulder összeesküvés-elmélet hívő spanjai, addig a rossz oldalon is jó arcok vannak, pl. a bagós, Mr. X vagy mélytorok (bár utóbbi kettő inkább a jó/rossz határmezsgyéjén balanszírik).

Leadfoot 2010.02.23. 11:53:01

@Unommáazegészet: Ez navajo nyelven van, és a doksi részlete a párral ezelőtti részből? :-)

Nádasi Balázs 2010.02.23. 12:15:56

Ezek voltak a régi szép idők! :)

Jó volt nagyon, bár persze blőd hülyeség is egyúttal.

Ellenben Mulder "három buggyant haverja" voltak az igazi jó szereplők a filmsorozatban, mókásak voltak, viccesek, és a sorozat vége felé volt egy olyan rész, emlékeim szerint, ami az ő "eredettörténetüket" magyarázta meg. Aztán az egyik részben a szakállas mintha meghalt volna, nem tudom, csak azt, hogy spin-offjuk is lett 2001-ben. (www.imdb.com/title/tt0243069/)

hawkeye 2010.02.23. 12:20:18

A sorozatot lehet szeretni, vagy nemszeretni.

Az X-akták egy valóban létező dologra azért rávilágított: a mindenkori hatalom működési mechanizmusára.
Élesen és pontosan ábrázolta ezt az aljasság-labirintust, amely az életünk folyását napjainkban is meghatározza.

Bush, Cheney, és a többi Bagós akkor is büntetlen marad, ha milliók élete szárad a lelkén...

A. Dalton 2010.02.23. 12:29:44

Ekkor még nagyon nagy fílingje volt a sorozatnak, ami az 5. évad után már csak 1-2 részben volt meg. Kár, hogy sosem kapunk végleges válaszokat, mindig csak ködösítés, a vége felé már a konspirációs részek is érdektelenekké váltak, pedig a 3x09-10 a székbe tapaszt végig

Vízvezetéket! 2010.02.23. 12:44:09

Persze hogy emlékszem rá, sőt ez a kedvenc (dupla) epizódom az X-aktákból.

báró Csekonics 2010.02.23. 12:48:58

Igen, itt még tényleg nagyon jó volt a sorozat.
Viszont ez a fickó az utolsó képen eddig nem is ugrott be - ez tiszta 'táskás ember' a Half-Lifeból, nem?

CSS-3 blogger · http://www.css-3.hu/ 2010.02.23. 12:59:36

@Nádasdi Balázs: együtt haltak meg a 9. évad vége felé.

Szerintem az egész sorozatnak fantasztikus, műfajteremtő feelingje volt. Kár, hogy a második mozifilm annyira messze került ettől.
Én azokat a részeket is szerettem a 8.-9. évadokban, amelyekben az új szereplők játszottak, mert nagyon érdekes eseteik voltak.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.02.23. 13:45:31

Felhívnám mindenkinek a szíves figyelmét, hogy a valóság az X-Akták-ban van! Mi vagyunk a sorozat és Mulderék az üvegen keresztül kapcsolnak be néha minket. Csak annyira unalmasak vagyunk nekik, hogy nagyon ügyet sem vetnek ránk, élik a sablonos, űrlény üldözős hétköznapjaikat.

Hoppancs · http://www.cseppetsembolcs.blog.hu 2010.02.23. 13:54:11

Bennem erős nosztalgia-érzést okoz a régi X-akták részek megtekintése.Visszahozza a gyerekkort.:-))))
Utólag be kell ismernem, hogy kicsit gagyi, de ahogy ti is említettétek, a hangulat utánozhatatlan.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.02.23. 14:24:10

@Hoppancs: "Lewis Elusive Knowledge (1999) című cikkében felvázol egy modális filozófiai kereten belül értelmezett episztemológiát. Fő tézise az, hogy tudásunk kontextus-függő, ami azt jelenti, hogy csak annak alapján lehet megállapítani, hogy egy állítás igazságát ismerjük-e, hogy milyen lehetőségeket veszünk figyelembe. Normális körülmények között például tökéletesen tudatában lehetek annak, hogy éppen most az íróasztalom előtt ülök és gépelek, de ez csak úgy lehetséges, ha nem veszem figyelembe azokat a lehetőségeket, melyek megcáfolhatnák ezt a tudásomat. Ha elkezdenék azon merengeni, hogy vajon nem vagyok-e egy hallucináció áldozata, akkor ezt a lehetőséget figyelembe venném, és ezzel kitágítanám a kontextust, aminek következtében korábban egyértelműnek tekintett tudásaim kétséges véleményekké válnának. A hallucináció egyik esete az ún. szkeptikus érveknek, amelyek - Lewis álláspontja szerint - olyan kontextusba helyezik az egyént, amelyben nem lehet (tökéletes) tudást elérni. Ezek az érvek azonban csak akkor jönnek elő, amikor filozófiával foglalkozunk; hétköznapi tudásunk tökéletességén mit sem változtatnak. A lényeg az, hogy mindig rögzítsük a kontextust terjedelmét, amikor igényt tartunk valaminek a tudására."

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2010.02.23. 14:40:33

Az volt a bajom ezzel, hogy mindig vártam, hogy mutatnak már végre egy nyomorult szürkét, vagy repülő csészealjat, de nem volt sosem.

realcarlos 2010.02.23. 19:44:44

@HalivudEstevez: Évadzáró részenként egy azért felbukkant :)

Még meg van a VHS kazi, ha kell vkinek... Akár dedikálom is :)
süti beállítások módosítása