Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Flash Forward - A jövő emlékei 1X07 - The Gift

2010. február 23. 13:03 - barnslig

Jogos a kérdés, hogy ha állandóan fanyalgok, akkor minek nézem a sorozatot. Erre az első részt, a második és harmadik nyitójeleneteit és a múltkori két párbeszédet tudnám okként felsorolni és ezt az epizódot. Igen, majdhogynem az egészet. Mert egyszerűen félelmetes, hogy korrekt színészek egy izgalmas kiindulópontból kanyarított érdekes szituációban mennyire gagyik tudnak lenni; szar dialógusok, hatásvadász és kiszámítható fordulatok, unalomig ismételt karakter-pillanatok, hogy a végén már gondolkodni sincs kedve az embernek, annyira művér és műkönny ízű az egész. De nem ez a rész. Al Gough hangja olvas egy levelet, miközben Celiát, a címzettet látjuk: ikerfiaival hajót úsztatnak és boldogok. A levél szerint Celia ugyanazt élte át a két perc tizenhét másodperc alatt, mint Demetri - nem látott semmit. A hajóúsztatásból az autójukhoz visszaérve egy papír várja a szélvédőn: kék csont0 vázkéz az elején egy honlapcímmel, a hátulján csak egy mondat, "tudjuk, hogy közénk tartozol".

Demetrit a lakásában találjuk reggel a csajával és a srác egyáltalán nem akarja, hogy Zoey lássa, mit nézeget a laptopján, úgyhogy hiába vicceskedik el a dolgot exbarátnővel és pornóval, egyszerűen csak arról van szó, hogy Szomorú Szamuráj pontosan azt a szellemes oldalt nézegeti, ami Celiának reklámozta magát és eszébe sincs megosztani ezt mással. Zoey inkább az esküvőn pörög és sokkal inkább megbántódik azon, hogy a pasija annyira van evilágon, mint a kék kezes hullák a lepedő alatt és nem szeretne hatkor a nyomdában lenni, hogy meghívót intézzenek, minthogy nem tartja annyira, hogy megossza vele, mit nézeget a neten. A hangulat Benfordéknál sem jobb, hiába a kölcsönös "bízom benned" ismételgetése, ha még lábkrémezés és fogselymezés közben is lehet látni, hogy nem. Bent az FBI-nál már mindketten hangulatban vannak, hogy Allal viccelődjenek és hullákat nézegessenek, köztük Ian Rutherforddal, aki úgy tűnik, ugyanúgy ön(kék)kezével gyilkolta le magát, mint a mellette fekvő másik kettő.

Szakáll munkába érkezik, ahol egy lányával együtt szolgált cukifiú várja, Mike Willingham tizedes. A katona egy bicskát hozott Aaronnak, mert megígérte Tracynek, hogy ha valami történik vele, odaadja az apjának. És ez pontosan az a kés, amit Szakáll a kitekintésében visszaad a lányának, szegény teljesen össze is törik, hogy akkor most már tényleg miafaszvan. Ha mindenki a jövőjét látta és ő Tracyvel találkozott, hogy lehet, hogy a lány teste ott van a temetőben? És ha tényleg nem igaz a kitekintése, miért van most itt a kés, hogy vissza tudja majd neki mégis adni? Igen, megint itt vagyunk az alapkérdésnél, hogy vajon minden igaz-e, amit látott, illetve nem látott az ember, és tehet-e bármit, akkor is az lesz, amit látott, vagy nem. Miközben Wedeck, Noh, Benford és Gough a három öngyilkos fasziról tanakodik, befut Corday doktornő és ettől Al szemmel láthatóan rettenetesen feszülten kezdi érezni magát. De mielőtt ötletünk lehetne miért, Demetri egész meglepő módon bedobja a közösbe a halálklubos honlapot, amit azok az emberek, akik nem láttak semmit a kitekintés alatt, kapcsolattartásra használnak, all over the world. Találkozókat szerveznek, amik végén egy páran megölik magukat, ha a mellékelt ábra az előző részben helyesen mutatta. A következő hullatalálka ma este, persze.

Al és Fiona Banks (aka Corday) Rutherfordról megbeszél, bár egyáltalán nem értem, hogy miért is van neki külön aktája és külön ügye, de majd biztos fény derül rá. Úgy tűnik, Al mindenre emlékszik a fickóról a jövőjéből, de Fiona csak a névre. Egyébként pedig inkább Goughra és a madárra. Emlékei szerint miután nekirepült az ablaknak a galamb, Alt hívta valaki, így kiment telefonálni, a csaj meg csak állt az ablaknál, nézte a haldokló madarat és semmit nem tudott tenni, hiába akart volna segíteni vagy megakadályozni. Al jelentőségteljesen néz, amikor Fiona megkérdezi, ki kereste a jövőben és amikor megtudja, hogy a srác ügyvédje, még arra is rákérdez, történt-e valami, ami miatt ügyvéddel beszél a jövőben Al. Nem, semmi, hangzik a válasz és már látjuk is Gough kitekintését, ahogy azt mondja a telefonba sírva: "megöltem". Ez utóbbira készül a szemeivel Zoey is, mert Demetri persze baszott elmenni a nyomdába a meghívók miatt. Amikor erre bocsánatot kér Noh, a csaj végre kifakad, hogy a kitekintések óta leszarja őt, nem beszél, nem jön haza, lecsukja a laptopját és idegenként kezeli. A fejéhez csapkodás kurvára jogos, az önző kis geci viszont csak megsértődik és elvonul halálklubozni.

A kitekintésében fojtogatott Nicole, miután az egyház földi követe kábé elküldte a picsába a negyedik részben, Olivia segítségével a kórházba megy önkénteskedni. Szép gondolat, hogy majd bélcsavarodott betegek ápolásával kibekkeli azt a jövőbeli bűntudatot, amiért jogosnak érzi a halálát. Egyelőre azonban bamba bornyúként pillog Bryce-ra, akire rábízza Olivia, ez szerelem lesz első látásra, kilométerekre szaglik.. és kiderül, hogy tud japánul. Átlag János, Kovács Pista és Kiss Géza eközben a kék kezűeket kutatja, kardigánban, zakóban és POLICE feliratú pólóban. Meg is találják a partihelyszínt, kapnak pöcsétet a kezükre, de valamivel drágább a beugró, mint a Gödörbe Quimby koncert esetén, vagy a Studio Klubba szombat este: egy faszi (talán az aznap este doktor Raynaudja, mert a személye mindig változik) kivág az asztalra egy coltot és orosz rulettre buzdítja a srácokat. Ezt a jelenetet már a Szarvasvadászban se bírtam, ehhez én kevés vagyok, de Al Gough olyan kurva gyors, hogy még a szemem becsukni sincs időm, már meg is húzta a ravaszt, a csövet a nem létező tokájának szorítva. Hogy mondjam? Szerencséje van? Vagy nem ez a sorsa? Mert nem kap golyót a fejébe, csak később a tenyerébe jegy gyanánt, a hüvelyen pedig az áll: nem ma. Kösz.

A múltkori kínos jelenet után a Benford-lakban sem nyugszik Simcoe és Olivia elé járul megint a kórházban, aki minden pillanatát gyűlöli a csacsogásnak. Lloyde ezredszerre hálálkodik és köszöni és hüpphüpp, ráadásul hozzáteszi, hogy soha nem fog olyat tenni, amivel doktornéni és a férje közé állna, de ezzel már jócskán elkésett. Közben Bryce megmutat Nicolenak egy rajzot a Titkozatos Füzetben, amibe firkálgat egy csajról, a lány mögött egy kanji, a doki pedig reméli, Nicole meg tudja mondani, mit jelent, mert ezt látta a kitekintésében. "Higyj!" Szakáll kanjik nélkül is hisz, hiába az exhumálás, de Mike tizedes csupa jóindulatból és felebaráti szeretetből lehűti: lehetetlen, hogy a lánya életben legyen, mert látta meghalni. A srác flashét látjuk: katonai járműben a sofőr Mike mellett Tracy, üldöznek valakiket, de útjukat állja egy csoport "Jericho" és lebombázzák a HumVeet, amiben ülnek. Mivel Tracy nem FBI ügynök Washingtonban, ezért nem tud kijutni fél pillanat alatt és meg is hal. A hullabulin nagyon forró a hangulat, minden sarokban ínyencség: áramütött és vesénboxolt izmos férfitestek, punk lányok nyakaira váró kötelek, suttogások és sikolyok. Aztán a forrásponton, amikor kivánszorog egy kék kezű fickó egy ajtón és fejbe lőné magát, Marc Zrínyiként ráront, csak Miklós nem üvöltözte Szigetváron, hogy FBI.

Becipelik az este Raynaudját a los angelesi irodába és kérdezgetni kezdik, de az szarik bele, hiszen meggyőződése, hogy előbb-utóbb úgyis meghal, de inkább előbb. Nem válaszol sem a klubos kérdésekre, de a Jannist megtámadó fickó fényképére se vet egy kurva pillantást se, csak röhög és várja a halált. Al bepöccen és rettenetes arcokat vág, aztán elsiet Fiona Bankshez és kábé randira hívja, de miután az a jetlagre hivatkozva visszautasítja a vacsorát, már csak a jövőre ad tanácsot Gough. Doktor Cordaynak be kéne ragasztania az ablakot, akkor a madár nem repülne neki, Fiona szerint viszont akkor egy másikba szállna bele. Al szerint egy próbát megér és hazamegy megfőzni magának a kedvenc kajáját, hogy közben a jövőjére emlékezzen. Demetri összeszedi magát és végre elmondja Zoeynak, hogy mi ez az egész, ami történik vele, amit látott. A csaj szerint van két ellentétes látomásuk és választaniuk kell, melyiket akarják: esküvőt a parton vagy halált. Ő a reményt választja és meggyőződésem, hogy Szomorú Szamuráj legalább hinni megpróbál a választás lehetőségében. Szakáll munkát ajánl Mikenak, cserébe azért, hogy végre megnyugvást talált és elhitte, hogy valóban halott a lánya, a jövő képei meg valahogy biztosan hazudtak.

Másnap reggel Al letesz egy levelet Demetri asztalára és megkéri, hogy majd juttassa el a címzettnek, majd elsétál, pedig megbeszélés van Wedeckkel meg Fionával Reynauldsról. Demetri gyorsan elsiet a levélért, aztán beül a meetingre, de ahelyett, hogy Markra figyelne hintázik a székével a fülét piszkálja az ablakon bámul kifelé firkálgat a matekfüzetébe kinyitja a borítékot és meglátja a neki szóló post-itet: "mindig van egy kiút". Aztán elkezdi olvasni a Celiának szóló levelet. Közben Al a lift felé tart és a kitekintését látjuk: ügyvéd telefonál, aki beszélt a kórházzal, akik értesítették, hogy a csaj meghalt. A lift bezárul, a jövőben az ügyvéd a gyerekek nevelőszülőknél való elhelyezéséről beszél. Al a lépcsőn felfelé tart, a telefonba azt mondja, nem baleset volt, hanem az ő hibája, ő ölte meg. Al a tetőn áll, Demetrinek pedig leesik, leállítja a megbeszélést és rohan fel mindenki a tetőre, Al után. És Gough változtat a szabályokon, változtat a jövőjén és Celia jövőjén. Bebizonyítja, hogy amit láttak, nem feltétlenül kell, hogy megtörténjen, vagy úgy történjen. Leugrik és megöli magát, hogy Celia életben maradjon. Nem, nem ironizálok, tényleg meg vagyok hatódva. A nap végén Szakáll is hazaér, a konyhában pedig ott ül Tracy, a halott lánya.

Címkék: flashforward
18 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

báró Csekonics 2010.02.23. 13:52:00

'csak Miklós nem üvöltözte Szigetváron, hogy FBI.' - pedig mekkorát néztek volna a törökök...

A hv. pedig jó volt - szvsz. jobb is mint a sorozat.
(A lezuhant Gough-ról egy pillanatig nem hittem el, hogy nem találják ki, hogy még él... Meg aztán nem kalapálják ki addig a részig, ahol tényleg megöli a nőt véletlenül.)

fegor 2010.02.23. 18:17:47

Ez tényleg ütős volt, köszi Barnslig.
Az első rész szerintem is szuper volt, én azon fellelkesülve kezdtem nézni, és az alapötlet zseniális, sokkal többet ki lehetne hozni belőle. Már túl sok a kombinálás, lassú a haladás, nagyon zavar, hogy minden szál elvarratlan. Semminek nem járnak utána, mi lett a szomáliai tornyokkal például? A kék kéz jelenség pedig totál tévút, elvileg a Mosaic az ájulás okát és mikéntjét kutatja, nem? A kék kezes őrület meg már inkább csak következmény, az emberek egyfajta extrém reakciója a nihilre.
A Rutherford ügyet én sem értem, elvileg meg van oldva már most, mit tudtak volna még megbeszélni rajta x hónap múlva, ráadásul Angliában (már persze, ha nem nyírja ki magát G.).
Azt sem értem, Mark miért _pont_ ugyanúgy ragaszt mindent a táblára, ahogy a flash-ben látta, mikor pont azon görcsöl, hogy ne történjen meg a látott jövő. Már azzal is tudna rajta változtatni, ha máshogyan gyűjtené a nyomokat.

barnslig 2010.02.23. 20:26:48

én köszönöm, hogy néhányan kommenteltek, mindig hálás pillanat, amikor megtudom, hogy nem a falnak beszélek/a végtelenbe írom ezeket :)

@fegor, a rutherfordra én is tényleg kíváncsi vagyok, remélem, lesz rá válasz így is, hogy Al végülis nem lesz ott Londonban.

zeugma 2010.02.23. 20:49:07

"Nicole, miután az egyház földi követe kábé elküldte a picsába a negyedik részben,"

Jaja. "Tessék, egy póló!" Az mekkora volt! Ennél még egy általános iskolai szakkörvezetőnek is több érzéke van a pszichológiához (ti. hogy a lelkes önkéntest nem zavarjuk el azzal, hogy kösz, de vannak már elegen).

Egyébként egész mostanáig arra vártam, hogy valaki tegyen már végre valamit, aminek komoly esélye van megváltoztatnia jövőt. Mert az, hogy elégetjük a kislányunktól kapott karkötőt, azért nem egy nagy horderejű valami...
Szóval jókor jött, hogy azt kezdték boncolgatni: talán nem muszáj, hogy az történjen, amit láttak.

~Moi~ 2010.02.23. 20:52:27

Jók a képek! :) Szöveget még nem olvastam mert majd csak szombaton nézem meg :P
De tuti jóó, mindig az szokott lenni :)

barnslig 2010.02.23. 21:11:27

de Miss Scherbatsky, az utsó hat kép tiszta spoiler. nem baj? :)

fegor 2010.02.23. 21:39:16

@barnslig: ugyan, Janis lelövése és csodálatos felgyógyulása után már szerintem egy levágott fej sem jelentene biztos halált. :-)

barnslig 2010.02.23. 21:43:55

@fegor, jaja, néha én se tudom, hogy most a 24, az ikszakták vagy vmi romantic csatorna beli sorozatot nézek.
és mivel tracy is halott, exhumálással bizonyítva, oszt ott ül a konyhában..
na, mindketten értjük miről beszél a másik :)

Squazee 2010.02.24. 15:54:56

Szerintem ez az egyik azoknak a részeknek, ami tényleg jó lett. Most a Hogyvolt hatására meg is nézem megint.

~Moi~ 2010.02.24. 19:00:39

@barnslig: nekem nem mond semmit :P
^^

Savafan 2010.02.25. 13:02:27

rosszul emlékszem, hogy Zoey látomásaiban sosem szerepelt Kovács Pista, csak az esküvő volt. konkrét férjjelöltre nem emlékszem. tehát neki tuti lesz esküvője, csak nem a jelenlegivel. gondolom az időpont már le volt foglalva, és az előkészületek is egy nagy rakás dohányba volt már, így kerített egy "férjet":)
arra én is kíváncsi leszek, hogy ez az ugrás mennyiben fogja befolyásolni az elkövetkezendő dolgokat. a többiek is elkezdenek hinni abban, hogy változtathatnak vagy max nem ő üti el a családanyát hanem valaki más, de attól a halál tény marad.
és a szőröslábú Charlie nem nagyon kavart ebben a részben. ami egyébként tényleg jó volt, nekem is tetszett!

barnslig 2010.02.25. 13:09:34

@Savafan, nem emlékszel rosszul, eddig még sosem láttuk Zoey flashében a férfiembert. de egyrészt volt már párszor, hogy láttunk egy kitekintést és később kiderült, hogy csak egy részlet volt, másrészt Zoey azt mondja (aaaaa nem tudom most, melyik részben, de ha szeretnéd, megkeresem) , hogy ő látta Demetrit.
majd kiderül.

Savafan 2010.02.25. 22:15:37

@barnslig: akkor jól emlékeztem. arra is emlékszem, hogy Zoey mondja, hogy Demetrit látta. csak mi nem láttuk a kitekintésben:) lesz ebből mással esküvő:)

kecsegugu 2010.04.23. 14:32:32

Na én egy kicsit le vagyok maradva, még csak most láttam ezt a részt, úgyhogy ha olyat kérdezek, ami már kiderült, akkor nézzétek el! Szóval: Al a kitekintésében nem Demetrivel beszél? Én szinkronosan láttam, és tök olyan hangja volt (ami azért lehetséges is akár, mivel most ő elvileg pont változtatott a jövőn).
Aztán azt gondolom, hogy Szakáll lányának csak a lábait hozták haza, aaaazért volt

kecsegugu 2010.04.23. 14:36:59

szóval azért volt csak 38 vagy hány kiló, ergo tényleg akár még élhet is.

kecsegugu 2010.04.23. 14:41:03

Ja, és még valami. Egy másik oldalon azt írogatták, hogy mivel megváltoztatható a jövő, ezért felesleges a flashforwardokat mutogatni. Szerintem "ez így ebben a formában nem igaz", mert a többiek azért ennyire konkrétan nem tesznek semmit ellene. Tehát a flashforwardok alapállásban megtörténnek, de mintha mindenki az alapján élné a jelent és pont azért történnek meg. Na ennyi, nem okoskodni akartam, csak valaki erősítsen vagy cáfoljon meg :-D

barnslig 2010.04.23. 20:28:04

@kecsegugu, hát a kérdéseid nagy részére választ fogsz kapni a következő részekből, ezeket nem lőném el.
viszont Al a kitekintésében az ügyvédjével beszélt, nem Demetrivel, aki egyébként nem látott semmit - és mint kiderült már, a látott dolgok koherensek egymással.
az utolsó felvetésed az egyik rágógumi, amit lehet csócsálni, igen, nagyon úgy néz ki, hogy éppen azért alakulnak úgy sorsok, mert látták előre - ha nem látták volna, lehet, nem is úgy alakult volna. erre nagyon jó példa viszont még nagyon arrébb van, már ahhoz képest, ahol te most tartasz a sorozatban :)

kecsegugu 2010.04.25. 12:59:48

Köszi barnslig! De azt még mindig nem értem, hogy egy láb miért 38 kiló :-) Én úgy gondoltam, hogy mindkét lába leszakadt és majd kerekesszékben látjuk viszont... na mindegy. Azóta láttam mégegy részt, megyek oda hv-t olvasni :-)
süti beállítások módosítása