Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 4x17 - Demonology /2

2010. február 19. 11:00 - hex.kelly

(Az epizód első felében szóba került Emily olaszországi kamaszkora, egy spanyolországi zarándokhely, és három lehetséges georgetown-i ördögűzés.)

Hotch az irodájában ül, nézi Emilyt odalent, éppen látogató érkezik hozzá, mi tudjuk, hogy Johnny az. Hotch-nál bent ül Rossi, JJ pedig hozza a hírt, hogy nem tudta kiengesztelni a rendőrséget. Hotch azt mondja, akkor ki kell szállni. Rossi azt mondja, nem gondolhatja komolyan, tökmindegy, hogy megszállottságnak vagy betegségnek nevezzük azt, amiért az ördögűző-elkövető létezhet, tök mindegy, emberek halnak meg, ez nem a vallásról szól, hanem a Rosszról, amit a BAU maga is üldöz.

Garcia érkezik, talált a neten egy felhívást, amiben Matthew olyan csoport felállítását kezdeményezte, amely segíthet azoknak, akik úgy érzik elhagyta őket a hitük. ÉS: azon a héten, mikor a három áldozat a zarándokúton volt, elmaradtak a misék, mivel a helyi pap meghalt. Szívrohamban. DE: van összeesküvés-elméletes magyarázat is netszerte, mely szerint meggyilkolták, valami kimutathatatlan szerrel (Szarin vagy más gáz alkalmazásával), de persze lehetett más is, akár stressz is. A motiváció és az elkövetési mód a d.c-i esetekhez tehát megvan Rossi szerint: szemet szemért. Hotch azt mondja, hogy a rendőrség felkérése nélkül akkor sem tudnak nyomozni. Ezért aztán nagyon csöndben kell csinálni.

Emily odalent épp azt magyarázza Johnny-nak, hogy az ördögűzés nem olyasmi, ami miatt a rendőrök nyomozni kezdenének, mikor Rossi érkezik, Emily bemutatja őket egymásnak, Rossi pedig azt mondja Emilynek, hogy elviszi kávézni. Emily meghökken, majd elköszön Johnny-tól, és Rossi után megy. (Patrick Cavanaugh fotója pedik a lángok martalékává válik.) Rossi egy romos telekre vitte Emily-t, és kérdi tőle, látta-e az Ördögűzőt. Merthogy az eredeti történet innen indult, itt állt a ház, amelyben egy skizofréniában vagy Tourette-szindrómában szenvedő, Bobby-ként emlegetett fiú élt. Aki egyébként ma is errefelé lakik. A házat maguk a tűzoltók égették le.

Emily nem érti, miért fontos ez. Rossi azt mondja, azért, mert a ház elpusztításába is annyi energiát beletettek akkoriban, amilyen meggyőződéssel állítja Emily, hogy Matthew-t megölték. Szóval ki vele, mi az a történet, ami miatt ilyen elszánt. Emily kis hallgatás után elmondja, hogy gyerekkorában sokat utaztak az anyja munkája miatt, és 15 évesen teherbe esett, és Matthew, aki oda-vissza fújta a Bibliát, elvitte a paphoz, aki azt mondta, ha abortuszra megy, nem lehet tagja a gyülekezetnek. De Matthew titokban szerzett orvost, elvitte a kőrházba, és végig ott volt vele. Aztán, mikor vasárnap Rómában elmentek a misére, egymás kezét fogva mentek a templomban előre, az első sorba. Amikor a pap meglátta őket, abbahagyta a szentbeszédet, és csak bámulták egymást a fiúval, de aztán mégiscsak folytatta. Matthew megmentette az életét, mert visszaadta a hitet, hogy értékes és szerethető, és kiállt mellette, de az után a mise után elkezdett kételkedni a vallásban, megkérdőjelezett mindent, és jött a drog és a harag. Ezért gondolhatták a szülei, hogy megszállta valami. Emily úgy érzi, az ő hibája, hogy Matthew élete félresiklott. Rossi azt mondja, Garcia talált valamit: lehet, hogy Matthew és a másik két férfi Spanyolországban megölt egy papot, de Emily nem hiszi. Rossi azt mondja, az nem is baj, csak tudjon róla, hogy előfordulhat, hogy bebizonyosodik. Emily azt mondja, tartozik annyival Matthew-nak, hogy mindent megtesz, hogy békében nyugodhasson. Rossi azt mondja: akkor menjünk, és adjuk ki a profilt. De Emily nem érti, hiszen a rendőrség nem foglalkozik az üggyel.

Foglalkoznak viszont az Úr - Rossi cimbije által összetrombitált - földi helytartói. Az ügynökök biztosítják őket arról, hogy ez az eljárás nem arra irányul, hogy a papok ördögűzéshez való viszonyulását vizsgálja. Hanem egy elméletet, mely szerint az a személy, aki a halálesetek felelőse, az hisz benne. És hogy bosszú az indíték, a spanyolországi pap halálának bosszúja. Az egyik ilyen ördögűzés feltehetőleg olyan sok napon keresztül tartott, hogy az áldozat a kiszáradásba halt bele. Rossi cimbije erre azt mondja, hogy az ördögűzés pszichésen és fizikailag egyaránt szörnyen kimerítő, és ha tényleg hármat végigcsinált az illető, orvosi segítségre is szorult, kórházira. Reid gyorsan kirohan a templomból, és Garcia-t hívja, keresgéljen a halálesetek utáni napokon kimerültség miatt a Katolikus kórházba kerültek között. Egy találat van: Paul Silvano atya, akihez már mennek is Rossi kérdi, hogy ott volt-e a három férfi halálakor. A pap ránéz Emilyre, és azt mondja, hogy már várta őt. És igen, ott volt. Emily elkezdi sorolni a jogait, de olaszul mond a pap valamit, Reid kérdi, hogy mit akar, Emily fordít: nézz bele a fiókba.

Reid kihúzza, és papírokat vesz ki belőle: a pap diplomáciai mentességet élvez. Quantico-ban Emily megy be hozzá a kihallgatószobába, leül vele szemben, és kérdezni kezdi. A pap azt mondja, nem ölt meg senkit, de jelen volt, mert lelki támaszt nyújtott. Emily kérdi, hogy nem sajnálja egyik halálát sem? A pap azt feleli, hogy a fizikai halál mindig szomorú, de a lekük már a mennyben van, és ettől a családok békére leltek. A varázstükör túloldalán Rossi és JJ figyel, utóbbi elmondja, hogy Hotch a Külügyminisztériummal telefonál. Négy hónappal ezelőttig makulátlan volt a pap élete, akkor azonban személyes okokra hivatkozva felmentését kérte, és a Vatikánnál lobbizott diplomáciai kiküldetésért, de nem kapta meg, ezután sikerült az olasz kormánytól éhezés elleni követi megbízást kapnia, ezzel jár neki a diplomáciai mentesség. Rossi azt mondja, JJ gyűjtse össze a többieket, mindjárt megy ő is. Emily odabent tovább kérdezi a papot, aki elmondja, hogy a spanyol pappal együtt járt a szemináriumra, és hogy az egyik férfi apja hívta őt fel azzal, hogy nem az igai fia tért haza Spanyolországból, ő csak segített. Olaszul kérdi, hogy szokott-e Emily imádkozni, ő pedig olaszul vágja vissza, hogy most nem róla van szó.

A pap azt mondja neki, hogy legyen erős, a vihar hamarosan véget ér. Rossi odakint a többiekhez indul. Hotch közben kínos telefonbeszélgetést folytat a kínos ügyről, és mondja benne, hogy a pap szabad akaratából jött el Quantico-ba. A többiek arról beszélgetnek, hogy a pap megbízatása és diplomáciai mentessége még egy hónapig tart, és nem lehet kiutasítani sem. Rossi azt mondja, hogy tekintsenek el attól, hogy a pap pap: ha egy gyilkos azt mondja, a vihar hamarosan véget ér, mit jelent? Morgan tudja: azt, hogy még egy embert meg kell ölnie. Odabent Emily kérdi a paptól, hogy az ördögűzés során használt-e szentel vizet, és mi volt benn: szarin, vagy más méreg? Ekkor Hotch nyit be, és azt mondja, a papnak, hogy szabadon távozhat. Emily nem hisz a fülének. A pap búcsúzóul azt mondja Emily-nek, hogy reméli, megtalálja a békéjét. Hotch az irodájába parancsolja Emily-t, és lekapja a tíz körméről, amiért az olasz kormányt azzal vádolta, hogy támogatást nyújt a pap gyilkosságaihoz.

Emily azt mondja, hogy a pap beismerte, hogy jelen volt mindhárom férfi halálakor, és ördögűzést végzett rajtuk. Hotch azt mondja, hogy az ügynek vége, sajnos nincs tovább, menjen szabira. Emily szomorúan száll be a liftbe, Rossi utánaszalad, és azt kérdi tőle, van-e kedve megint kocsikázni egyet. Matthew szüleihez mennek, és elmondják nekik, hogy három ördögűzésből három halottat termelt Silvano atya az elmúlt néhány hétben, és tudják, hogy egy negyediket is tervez. Kérik, hogy mondják meg, ki lehet a negyedik, hogy értesíthessék az érintett családot. De a szülők azt mondják, hogy Matthew haláláért nem fele a pap, hiszen egy ujjal sem nyúlt hozzá. Emily azt kérdi, honnan tudják ezt. Hát onnan, hogy az apa jelen volt, ő volt az egyik, aki lefogta Matthew-t, és neki könyörgött segítségért is. Az apa azt mondja, hogy Spanyolországban valami szörnyű dolog történt, de Emily szerint ezt csak Silvano atya állítja. Ám a szülők azt mondják, hogy Matthew nem olyan volt már, min régen, gyerekkorában. (Tegye fel a kezét, aki 20 év alatt semmit nem változott!) Emily azt mondja, hogy de akkor is, tudniuk kellett, hogy Matthew milyen paranoiás, mennyire labilis. Matthew anyja azt mondja, hogy ez Emily bűne. És hogy a pap azt mondta, Matthew közvetítő volt: ha valaki megnyílt neki, fennállt a veszélye annak, hogy az ő lelke is a gonosz hatalmába kerül. Rossi kéri, mondják meg, kivel tartotta a kapcsolatot a spanyol út óta, mert mindenki, akivel kapcsolatba került, a pap számára potenciális célpont lehet.

De a szülők azt mondják, senkivel nem találkozott, egyáltalán. Emily az mondja, ez nem igaz, hisz Johnny Cooley-val többször találkozott, különben miért hívták volna fel, amikor Matthew meghalt? Matthew apja viszont azt mondja, Róma óta nem találkozott vagy beszélt Johnny-val. Rossi Emily-re néz, aki most már tényleg a meghasonlás határán tántorog. Johnny belép a háza ajtaján, és mikor felkapcsolja a villanyt, Silvano atya áll előtte. Johnny nincs meglepve, és azt mondja neki, hogy az FBI el fogja kapni, de a pap szerint ő Isten parancsait hajtja végre. Matthew kéri, hogy távozzon, mert nincs joga itt lenni, hisz nem az ő gyülekezetébe jár. A pap azt mondja, nem félek tőled, BELIÁL. Ekkor szinte a semmiből két férfi lép Johnny két oldalára, aki olaszul mondja a papnak, hogy ő erősebb nála. A pap angolul válaszol: majd meglátjuk. És már villan is be egy kép, melyen Johnny ágyon fekszik, és mély, földöntúli hangon üvölti: gyilkos! Aztán halk imaszó mellett egy nyitott Biblia lapjai között látjuk az üvegfiolát, feszületet, a rózsafüzérrel imádkozó papot, és a kikötözött ágyon fekvő Johnny-t.

Rossi száguld be Hotch-hoz, és mondja, hogy beszéltek Matthew szüleivel. Hotch kiakad, mert a külügyminisztérium análisan befenyítette, Rossi azt mondja, az ő ötlete volt. Hotch ettől még boldogabb, kérdi, hol van Emily most. Morgan-nel elindultak megakadályozni az újabb gyilkosságot. Hotch azt mondja, nem tudja megvédeni őket, mert a kormányok nem szeretik, ha bűnsegédlettel vádolják meg őket. Rossi azt mondja, hívja fel a Vatikánt, és kérje meg őket, hogy beszéljenek az olaszokkal, hogy segítsenek megállítani az embert, aki megrontja a katolikus hitet. Hotch szerint mind keresztre lesznek feszítve emiatt, Rossi viszont készen áll rá. Hotch felveszi a telefont, és tárcsáz.

Johnny tényleg erős, egyre csak az ordítja, hogy Gyilkos vagy! – miközben a pap leszorítja az ágyra, és a Gonoszt űzné ki belőle. Morgan és Emily a házba lépve hallják az egészet, rohannak az emeletre, berontanak a szobába, fegyvert fognak a papra, és kiabálják neki, hogy lépjen hátra az ágytól, de a pap csak fújja tovább a szertartást, Emily pedig kiabál vele, hogy ez az ő barátja háza, és nincs joga itt lenni. Morgan hátulról elkapja a papot és kivonszolja a szobából, Emily pedig lecsillapítja a vérző orrú Johnny-t, és mikor eloldozza, a férfi öleli-szorítja. Később kivezeti a házból (esik a hó), és küldené a várakozó mentősökhöz, de Johnny megállítja, és bocsánatot kér, amiért akkor, Olaszországban nem volt mellette. Emily azt mondja, rendben, de most menjen orvoshoz. Morgan kivezeti a papot a házból, Emily pedig odamegy Hotch-hoz és Rossi-hoz, és felajánlja a jelvényét. Hotch nem válaszol, hanem a papnak mondja, hogy ő és Morgan ügynök elviszik a repülőtérre, és mehet Olaszországba. A pap azt mondja, mentessége van. Rossi közli, hogy a Vatikán beavatkozására az olasz kormány visszavonta a megbízatást és a mentességet, és ott fogják eldönteni, hogyan vonják felelősségre. A pap azt mondja, Johnny megmentésével nagy gonoszt szabadítottak a világra, majd Emilynek mondja olaszul, hogy Isten szeretete legyen vele.

Emily keményen visszaszól, hogy magával is. A pap elvezetése után Morgan azt mondja, látta odafent, hogy a pap tényleg meggyőződéssel csinálta az ördögűzést. Rossi azt mondta, a meggyőződés természetesen szükséges. Morgan azt mondja, ne izéljen már, tényleg hisz a Gonosz létezésében? Rossi visszakérdez, hogy ilyen munka mellett ő nem hisz? Morgan azt mondja, hiszi, hogy vannak gonosz cselekedetek, de azok választás vagy agyi kémia eredménye. Megkérdi Hotch-ot, ő mit gondol. Hotch szerint mélyen, legbelül mindannyian képesek vagyunk kimondatlan dolgokra, de hogy hol kezdődik, vagy mi a neve ennek, azt nem tudja. Inkább vigyék el a papot, aztán hadd repüljön. Emily utánuk szól, hogy köszöni, Morgan azt mondja: bármikor. Emily csak néz ki a fejéből, Rossi kérdi, most mire gondol. Ez most itt olyan, mint A holtak-ban, a végén, mikor Gretta azt mondja: az a fiú értem halt meg. Rossi azt mondja, James Joyce azt is írta: Nincs az az eretnekség, vagy filozófia, ami annyira összeegyeztethetetlen az egyházzal, mint az emberi lény. - There is no heresy or philosophy so abhorrent to the church as human being. És kérdi, hová vigye, de Emily inkább sétál egyet. Esik a hó, Rossi felnéz, és azt kérdi: egészen valószerűtlen, ugye?

Hodges-tól a My side of the story szól, ahogy Emily a hóesésben az utcán megy, majd megáll egy templom lépcsősora előtt, és felnéz.

Elővesz a zsebéből egy régi, gyűrött fotót, széthajtja: tinikori emlék, ő áll középen, a két fiú pedig a két oldalán. Nézi, majd elsírja magát, egyszer csak egy vércsepp hullik a képre, épp Matthew-ra. Emily az orrához kap, az vérzik. Nézi a véres kezét, majd újra a templomot bámulja. Kamera nyit: a templom ablakain fény szűrődik ki, de ő csak áll egyedül a hófehér éjszakában.

Címkék: gyilkos elmék
50 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ebilafan 2010.02.19. 11:19:59

Na, most már biztos, hogy újranézem ezt a részt. Tudod, miért? Mert anno annyira Reidre voltam kihegyezve, hogy ez a rész úgy elsiklott bennem. Azóta nagyon megkedveltem Emilyt, Rossiról nem is beszélve, és hát mint azt már mondtam, a kettő elegye sem bántó gondolat... így aztán itt az ideje a visszanézésnek. Nagyon sokat tudunk meg mindkettejükről ebben a részben, ráadásul az érzelmi töltet, ami az egészet áthatja, sem semmi, fogalmam sincs, engem anno miért nem fogott meg.
Tulajdonképpen így olvasva sokkal jobban átjöttek az érzelmek, szóval nagyszerű munka, köszönöm. :)

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.19. 11:21:11

Ez egy nagyon jó rész volt, sok érdekes kérdéssel. És ide is illene az a pár résszel ezelőtti idézet, hogy "a hívőnek nem kell bizonyíték, a hitetlennek meg semmi bizonyíték nem elég".
Köszi a hv-t.

PS. Január óta darálom a sorit, elolvastam az eddigi hv-ket, most értem utol. Fogok ezután kommentelni.
Kedvenceim: Morgan, Reid (ó igen, nőből vagyok ;D), Garcia, JJ. Hotch, Rossi közömbös, Emily-t nem bírom.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.02.19. 11:45:33

Tudom, hogy mennyire idióta kamaszfiús dolog ez, de folyamatosan azon vinnyogok, hogy Hotchot a külügyminisztérium análisan befenyítette :D
Annak ellenére, hogy megviselt ez e rész, nagyon örültem neki, mert meg lehetett ismerni kicsit Emilyt.
@Orso-borso: Én Hotchot utáltam sokáig, akkor amikor a Morganes rész volt, nagyon kellett küzdenie, hogy visszatornássza magát. Most már újra bírom őt is. :D Emilyt a megjelenésétől, vicces, hogy ilyen úrilány, meg nagyon intelligens, és emellett meg egy elég kemény FBI-os csajszi, ha kell.
JJ-t meg azért szeretem, mert annyira jólelkű és érzékeny, és ritka az olyan sorozatszereplő ma már, aki pusztán ilyen pozitív tulajdonságokkal "működik". Morgan meg vicces, hogy csinifiú és sokkal okosabbat játszik, mint ahogy kinéz. Rossi a "maffiózómúltja" miatt eleve nem közömbösből indult, meg jó volt nézni, ahogy integrálódott a csapatba. Reid meg Garcia azt hiszem egyértelműek.
Gideon apakaraktere viszont hiányzik, bár van egy olyan érzésem, hogy Rossival együtt nem működnének már.

ebilafan 2010.02.19. 12:15:28

@Orso-borso: Jaj de jó! The more, the merrier, hogy magamat ismételjem folyton. :)
Én is így szoktam rálelni dolgokra, sorozatokra, aztán bedarálom őket. Gyanúsan ismerős szituáció. :)
Örülök, hogy újabb Reid, illetve Morgan párti érkezett.
Mostanában azért már nem annyira a Reid-ajnározásról szólnak a kommentek, ami határozott fejlődés - legalábbis részemről biztosan. XD

@lunanyuszi: Velem Hotchot egy pillanatra sem sikerült eleddig megutáltatni az íróknak. Igaz, végtelenül karótnyelt (esetleg a másik végről, ha már hex.kelly is így írta meg :D) tud lenni, ha szabályokról és protokollról van szó - általában. De úgy ez, mind a Garciás rész megmutatta, hogy ő is emberből van a robot álarca mögött. Azzal a mondattal lopta be magát végképp a szívembe, amikor Garcia lelövetése után a kórházfolyosón közölte a csapattal, hogy addig nem nyúlnak új ügyhöz, amíg ezt meg nem oldották - holott ugyebár nem is volt hivatalosan az övék, szóval az ilyesmiért mekkora karó járhat egy olyan bürokratikus intézményben, mint az FBI. (Igen, tudom, a Morgan-esetnél nem így viselkedett.)

Érdekes, nekem Gideon egyáltalán nem hiányzik. Persze ugyebár ízlések és pofonok, ez nem kritika akar lenni bárki Gideon szeretetével szemben!. :) Egyszerűen csak jobban bírom Rossit "apaszerepben". Nem tudnám pontosan megmondani, hogy miért, de ő nekem sokkal emberibb figura, mint Gideon volt, aki számomra végig afféle tökéletes-profilozó-gépezetnek tűnt, az érzelmek teljes hiányával, bár talán csak nem jól fejezte ki azokat az érzelmeket. Főleg Reid irányában.
Hajlamos vagyok impulzívan dönteni, és ugyanúgy egy pillanat kellett anno ahhoz, hogy ne szeressem Gideont: az LDSK -ben amikor Reid problémájára a fegyverviseléssel kapcsolatban csak annyit hadart el, hogy őt egyáltalán nem érdekli, hogy Reid visel-e fegyvert, merthogy az a sorozatgyilkos (most nem emlékszem, melyik, na:) puskát szorított a fejéhez, és mégis ő van életben kettejük közül. Lehet, hogy a tanácsa működött, mert Reid végül ugye kapásból szemközt lőtte az UnSubot, de én mégis utáltam Gideont attól kezdve.
Ebben azért lehetett része a színészi játéknak is - feszültségkeltési elem volt-e, hogy Gideon olyan villámgyorsan faképnél hagyta a srácot a válasz után? Valószínűleg. Nos, ez még rátett nálam egy lapáttal. :)

Tudom, nem vagyok logikus - de az ilyesmiben nem is lehet nagyon logikát keresni, már hogy ki kit kedvel/szeret meg.

ebilafan 2010.02.19. 12:28:42

Még valami, ami az eset kapcsán merült fel bennem: az egész diplomáciai mentesség dolog.
Ugyebár már több sorozatban, CSÍkben meg ilyesmi belefutott már nyomozás ilyesmibe. Csak én utálom a puszta gondolatát is annak, hogy egyesek a d.m. mögé bújva a világon bármit megtehetnek büntetlenül?! Bár nem vagyok teljesen tisztában a fogalommal: MINDEN bűntettre vonatkozik az érvényessége erejéig? Tegyük fel, egy diplomatáról kiderül, hogy pedofil erőszaktevő. Ilyenkor sincs mit tenni, legfeljebb az országa hívhatja vissza és vonhatja felelősségre? This sucks.

Ha már itt tartunk, kis hazánkban is rühellem a politikusi/stb. mentelmi jogot. Miféle igazságszolgáltatás az, ahol bizonyos bűnöket megúszhat valaki csak azért, mert benyalta/vette/... magát egy ülőhelyre a Parlamentben? >:(
Nem sokra emlékszem a jogelőadásokból, így elismerem, akárki találta ki a m. jogot illetve a d.m.-et, szinte biztosan nemes/jó ok vezérelte, de mára rendszer kifordult önmagából.

hex.kelly 2010.02.19. 12:49:46

@ebilafan: Számomra az volta legrédekesebb kettejükkel kapcsolatban, hogy kiderült, hogy mindkettőnek fontos a maga hite (Emilynek az is, hogy a vallás intézményeitől elhatárolódhasson - bár ez nyilvánvalóan válasz-rekació). És persze tetszett, hogy Rossi milyen bölcs és megértő, és mennyire a szívén viselte Emily lelki békéjét.

@Orso-borso: Nézted is, vagy csak olvastad? Angolul is nézted esetleg, vagy csak magyar szinkronnal? Azért kérdezem, mert nekem Emily addig nem volt szimpi, míg csak magyarul néztem, a szinkronhang (és elnézést az illetékesektől) totális mellényúlás szerintem. A magyar hangszín nem adja vissza a harmincas szingli diplomatacsemete-keménycsajszit. Számomra legalábbis. JJ magyar hangjával kapcsolatban is ilyesmi érzésem van. Szvsz fordítva jobban passzolnának a hangok.

@lunanyuszi: Az eredeti angol szöveg valami olyasmi volt, hogy "ne csináld, Rossi, a külügy már így is a seggemben van...."
Gideon-t nem hiányolom, mert az első évadban kissé erőltetette a house-i epifánia-pillanatokat, és egyáltalán nem volt hiteles benne, onnantól kezdve ugyan kicsit lágyult ez az izzadtságszag, de már nem tudtam elvonatkoztatni tőle. Nyilván nemcsak az ő hibája, de tény az, hogy ha valóban azért lépett ki, mert nem tudta keresztülvinni az elképzeléseit, a távozásával pedig amilyenné vált a sorozat, az nekem sokkal jobban tetszik. Az apa-figura hiányozhat ugyan, de korábban már írtam, hogy az szerintem gáz lenne, ha még az ötödik évadban is szükség lenne a csapatban domináns apa-figurára. Hotch a sziklaszilárd apa, néha meg jön Strauss, mint az utálatos nagynéni, aki azt hiszi, azért, mert ő a rangidős, belepofázhat mindenki életébe. Rossit pedig a maihoz hasonló empatikus közjátékai miatt érzem olykor anyu-nak :-)

Jut eszembe: Ma este az RTLKlub-on a 52 Pick Up epizód lesz, megnézhetjük Emily-t a diszkóban és Reid-et csajozás közben.

Galádriel 2010.02.19. 12:49:46

Egyébként ezt az Emily-Olaszország szálat kicsit később találták ki, a karakter indulásánál nem volt még képben. Amikor Rossi Dantét idéz a harmadik évadban Prentiss még nagyon nem ért olaszul :-)

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.02.19. 13:09:07

@ebilafan: Ó igen, akkor már újra csíptem Hotchot én is, és még a férjemet is meg tudtam győzni róla (ő nem is akarta már nézni a sorozatot tovább Hotch miatt), hogy jó fej ő, csak néha nehezen tudja kimutatni :D Morgan ügye miatt tovább haragudtunk rá, mint ahogy az indokolt lett volna :) De akkor is nagyon aranyos volt, amikor Reidet elrabolta a Dawson-fiú. :)
@hex.kelly: Jaj még azt akartam mondani, hogy annyira szép ennek a résznek a záróképe, és olyan jól írtad le :)
PS: Úgy látom kicsit fogynak azok a bizonyos hozzászólások, úgyhogy: Reid aaaaannyira cukiiii

hex.kelly 2010.02.19. 13:15:02

@lunanyuszi: Á, nem az én érdemem, csak a krónikás voltam...

@Chaina: Igazad lehet :-) Spanyolul beszélt korábban, meg amikor a második évadban volt az az orosz-bevándorlós ügy, mintha ott is lett volna valami, de olaszról eddig valóban szó sem volt...

hex.kelly 2010.02.19. 13:16:55

@lunanyuszi: Egyébként mindenkinek ajánlom figyelmébe Hodges-t, és az epizód végén szóló számot, mert jó a zene, és helyes a pasi ;-)

Laliath 2010.02.19. 14:18:21

Nagyon jó lett a leírás. De soká fogok odáig elérni, hogy lássam is ezt a részt.

Nu, egy pár szó a DM-ről, ha már így felmerült :)
Igen, minden ellen mentességet nyújt, amíg fennáll, kezdve az egyszerű közlekedési szabályszegéstől egészen az előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölésig. Ennek nagyon jó oka van. Ha nem létezne, akkor nagyon könnyű lenne a jogalkalmazás eszközeit felhasználni ezen személyek ellen. A törvényhozást, akár más államokét is, meg lehetne bénítani és befolyásolni nélküle.
Maga a DM azonban csak a letartóztatás és vádemelés ellen véd; a nyomozást, kihallgatást nem akadályozza.
És természetesen "nagyobb" bűnök elkövetése esetén vissza szokták vonni, ha már elegendő bizonyíték van (és senki sem követett el hibát a nyomozati eljárás folyamán:)

Galádriel 2010.02.19. 14:22:49

@hex.kelly: arabul beszélt/írt/olvasott a 2*10-ben, az első teljes epizódjában, és oroszul a 2*20-ban a bevándorlósban. A 3*08-ban, viszont amikor Rossi Dantét idéz (Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel), Reid fordítja le (megjegyzem picit tévesen)a többi értetlenkedőnek.

ebilafan 2010.02.19. 17:16:59

@Laliath: Na, valami ilyen indokra emlékeztem sekélyes jogi taníttatásomból. De utáltam, azta....
Szóval, ahogyan írtam is, a meglétére a d.m.-nek alapjában véve jó ok van - aztán ez az eszme, ötlet (ami alapjában véve kell a maga helyén) is úgy járt, ahogyan Madách megjósolta: kifordult önmagából, mire a megvalósításra is sor került. Jó, tudom, nem magáról a demokráciáról beszélünk, így a hasonlatom némileg nagyzoló lett, de attól még ide illő. :)

@Chaina: Mondtam, hogy nekem nem árt, ha vk éles szemű rámutat a tényekre: ez az apró kisiklás fel sem tűnt. Mindig volt bennem egy csöpp ellenérzés azzal az íróval szemben, aki úgy találta ki Emilyt, hogy x nyelven beszéljen. Nem reális, még diplomatacsemetének sem. Tudom, vannak, akik nagyon gyorsan szippantják magukba az idegen nyelveket, de akkor is... az meg, hogy 1. első esete a BAU-val és 2. pont ott és akkor kell az arabtudás, mikor máskor, ő pedig persze beszél arabul = hihetetlen. Nem is szeretem azt a részt emiatt a szürreális vonás miatt.

@lunanyuszi: Örülök, hogy végül Hotch mégis visszakerült nálatok is a pikszisbe. Néha azon vacillálok, hogy szeretnék-e olyan főnököt, mint ő. Egyelőre nem döntöttem el. XD

@hex.kelly: Fenébe. Fenébe! Múlt héten, mikor a temetés miatt otthon voltam, az egyetlen pozitív dolog az volt, hogy megnéztem a CM-et. Megnézettem anyuval is, és imádta! Jó részt fogott ki elsőre ugyebár. Más kérdés, hogy nem fog emlékezni rá, hogy nézze. :P

hex.kelly 2010.02.19. 19:21:59

@Laliath: Március 4-től hétköznap esténként adják majd az AXN-en a 4. évadot. Szóval márc. második felében az AXN-en, vagy 8 hét múlva az RTL Klub-on lehet megnézni ezt az epizódot.

@Chaina: Köszi, én nem tudtam ennyire pontosan. Hát igen, jó sok ez így...

@ebilafan: Kicsit ellent kell mondjak... van diplomata rokon, beutazták a világot, a gyerekeik beszélnek arabul, angolul, franciául, olaszul, meg persze magyarul. Nekem is elég jó a nyelvérzékem, és a közoktatásban tanultam meg angolul és németül, és még oroszból is emlékszem annyira, hogy pl. a filmekben az orosz gengsztereket megértsem. A legtöbbet persze a gimis osztályfőnököm/némettanárom köszönhetem, ő mindig azt hajtogatta: használd a nyelvi logikád! (Nálunk a cégnél 6-7 európai nyelv forog, mikor melyikre van szükség.) A szürreális vonás nekem épp azért nem az, mert nyilván az FBI-hoz nem cowgirl-öket vesznek fel. Azért itt-ott kiderül, hogy mindenki nagyágyú: Reid a CalTech-re járt, Rossi büntetőjogot tanult, Hotch ügyészként dolgozott, és JJ is a Georgetown-on diplomázott. Miért ne lehetne egy kékvérű soknyelvű? Nekem inkább az a fura, hogy Morgan még sosem beszélt más nyelven. Továbbá, hogy ha Reid-nek Prentiss tolmácsolt korábban arabot, spanyolt, most olaszt, akkor mire gondolt, mikor JJ a Twilight kapcsán feltett kérdésére, miszerint miket olvas, azt válaszolta, hogy angolul nem sokat????? Ha az USA-t vesszük, marad még a francia, de azt nm nézem ki belőle. Maximum, hogy Jung miatt megtanult németül esetleg?

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.19. 19:50:38

@hex.kelly: Néztem, persze hogy néztem. És felirattal. Emilyt általában tök érzéketlennek érzem (még jobban, mint Hotch-t. LOL) Ha nem lenne ilyen sötéthajú, akkor jégkirálynőnek nevezném.

hex.kelly 2010.02.19. 20:08:14

@Orso-borso: Értem, mire gondolsz, jégkék parókában, hópihés földig érő ruhában, ugye? :-DDD
(Egyébiránt én is csípem Boreanaz-t;-))

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.19. 20:12:56

@hex.kelly: LOL igen, találó jelmez lenne. :D

Aki Dave-t szereti, rossz ember nem lehet. Egyébként ő No.2. kedvenc. Az első Zach Quinto. Most így hirtelen nem is tudom, miért nem őt raktam ki avatarnak. :D

ebilafan 2010.02.19. 20:16:48

@hex.kelly: Nyugodtan mondj ellent, éppen erről szól ez az egész: hogy beszélgetünk. Ha valamit rosszul tudok/írok, egész nyugodtan javítsatok ki. :)
Rendben, szóval diplomatacsemeteként valóban megtanulhatott x nyelvet. Ezért tulajdonképpen inkább irigylem, ha vesszük, hogy kis hazánkban mennyire nehéz bárkinek megtanulni egy idegen nyelvet, még ha van is nyelvérzéke, ha vesszük, hogy az átlagos általános iskolákban a nyelvoktatás szintje és módja finoman szólva is csapnivaló. Leginkább a módja!

Azt azonban fenntartom, hogy az első Prentiss-részben az az arab nyelves egybeesés olyan botlás, amit nem bocsátok meg az íróknak. :) Vannak véletlenek, de ez már sok volt.

@Orso-borso: Való igaz, az érzelmek kinyilvánítása egyiküknek sem erőssége. De valahogy van egy olyan érzésem is, hogy amikor Emily karakterét kitalálták még jócskán volt mit alakítani rajta, úgyhogy menet közben finoman addig csiszolgatták a figurát, amíg a jelenlegi Emilyhez értek. A Jégkirálynő talán nem annyira, de a Hidegvér feltétlenül illik rá. :)

hex.kelly 2010.02.19. 20:19:00

@ebilafan: Jaj, ha tudnád, mennyit vívódtam, akkora lelkiismeret-furdalásom volt a Hidegvér miatt... De kétségtelen, hogy mindent elmond róla :-)

ebilafan 2010.02.19. 20:40:52

@hex.kelly: Szerintem nagyszerűen illik rá, ezután használd nyugodtan, mint az Erőt és az Észt (meg a Tapasztalatot:). Még akkor is, ha az Ész/Erő párostól valahogy mindig Pinky and the Brain flashbackjeim vannak. XD (Remélem, nem én leszek az egyetlen, aki még emlékszik rájuk.:)

ebilafan 2010.02.19. 20:45:22

@lunanyuszi: Ez meg hogy maradt ki nálam?! Na akkor: Reid még mindig elképesztően jóképű. (Na nem mintha ezen a téren változásra számítottam volna XD)

Remélem, senki nem fog gerontofilnak elkönyvelni, ha megemlítem, hogy nekem Joe is bejön?(XD) Szerintem ő is az a kategória, amibe pl. Hugh Laurie-t sorolom, meg még egy-két színészt: az évek nemhogy rontanának a külsején, éppen ellenkezőleg. :)

ebilafan 2010.02.19. 20:50:10

@hex.kelly: Na, erre is elfelejtettem reagálni: érdekes, nálam Hotch inkább afféle átmenet az erős anyafigura meg a kiképző-őrmester között. Rossi az "apafigura", bár abban egyetértünk, hogy ez a szerep már nincs túlhangsúlyozva, aminek megfelelően Rossi is inkább átmenet: apa és nagybácsi között.

Most, hogy mondod Strauss engem a Wodehouse-féle nagynéni karakterekre emlékeztet. Tiszta Constance Threepwood a blandingsi kastélyból, csak még nála is aljasabb és utálatosabb. Bár talán kevésbé sznob. :P

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.19. 20:53:59

@ebilafan: véletlenül se foglak gerontofilnak tartani, határozottan jót tesznek neki az évek :D Mondjuk fiatalon is jó pasi volt. :D Bár ebben a kategóriában szerintem Sean Connery a verhetetlen.

hex.kelly 2010.02.19. 20:54:07

@ebilafan: Basszus, Te ismered Connie-t?????? Éppen rá gondoltam, mikor azt írtam, amit. Szegény Freddie Threepwood....

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.19. 20:55:31

@ebilafan: Bocs, OFF. Oh yeah. Még egy Wodehouse rajongó. Hello. Hello. :D

hex.kelly 2010.02.19. 21:01:01

Nevezhetnénk Isteni csodának, vagy "véletlenek nincsenek"-ezhetnék, de azt kell gondoljam, hogy a Gyilkos elmék-rajongó profiljában a lélekbúvár-hajlam mellett jelentős vonás még a jó öreg Plum regényeinek olvasása is....

:-)))))))))

hex.kelly 2010.02.19. 21:06:34

OFF
Régi vágyam, hogy készüljön egy tisztességes film a Forduljon Psmith-hez-ből, és a napokban azon filóztam, Reid-ből milyen jó kis Baxter lehetne, a szemüvege már megvan hozzá.... vagy a Nyári zivatar-t, és akkor citromsárga pizsiben dobálhatná a virágcserepeket az éjszaka közepén. Tudom, hogy a Ny.z-ból készült film, de nem leltem meg sehol, pedig megnézném...
ON

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.19. 21:20:30

@hex.kelly:
OFF
Forduljon Psmith-hez-ből imdb szerint 1933-ban készült egy film Leave It to Me címmel www.imdb.com/title/tt0024248/ Nyári zivatartból meg egy 1938-as svéd adaptációt találtam. www.imdb.com/title/tt0029922/
ON

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.19. 21:24:32

@hex.kelly:
+1 OFF és befejeztem :D
Nyári zivatarból mégis találtam egy angol verziót www.imdb.com/title/tt0167421/
ON

hex.kelly 2010.02.19. 21:37:14

@Orso-borso: Nem rossz, de én erre gondolok, amiben az öreg lordot Peter O'Toole játssza: www.imdb.com/title/tt0111998/

ebilafan 2010.02.19. 21:37:36

OFF

Ááááhh!! Komolyan azt hittem, hogy soha nem lelek még egy (ráadásul két!) Wodehouse rajongót a környezetemben! Keblemre! :)

Nekem a nagynéni figurái már csak azért is emlékezetesek, mert így találtam rá az íróra annak idején: Gerald Durrel A bárka születésnapja c. könyvét olvastam, ahol többek között arról ír, hogy több hollywoodi híresség is meglátogatta az állatkertet az évek során, köztük James Stewart is a feleségével, Gloriával. Gerry vele kapcsolatban jegyezte meg a következőt: "Gyönyörű és kedves asszony volt, de azt láttam, hogy bármikor képes átváltozni Wodehouse kollégám hírhedt nagynéni-figuráinak egyikévé!" (Az idézet nem pontos.) Én meg erre felkaptam a fejem, hogy akárki ez a Wodehouse, ha Gerry olvassa, nekem is meg kell próbálnom. Kiraboltam a könyvtárat, és pont a Forduljon Psimth-hez! került először a kezembe. (14 éves voltam.)

Azóta a folyamat megállíthatatlan: könyvek garmadájának beszerzése angolul-magyarul. Milyen boldog voltam, amikor a Right ho, Jeeves! megjelent Mo.-n igaz akkor csak angolul, és én végre elolvashattam a Gussie sztori elejét! Azóta le is fordították. Gyakorlatilag alig múlik el napom, hogy ne olvasnék csak egy csepp Wodehouse-t. :)
Film formátumban még soha nem láttam egyiket sem, és valahogy van bennem egy bizonyos tartózkodás ezzel kapcsolatban:vannak, akiknek a műveit képtelenség úgy átültetni a vászonra, hogy én ne legyek csalódott. Ld. Rejtő még Wodehouse-on kívül.
A sorozat az persze más: ki is felejthetné el Hugh-t és Stevent a Jeeves and Woosterben!! Imádom. :D

ON

hex.kelly 2010.02.19. 21:46:05

@ebilafan: Ez érdekes, én is azzal a könyvvel találkoztam először tőle, és kb. 14 voltam én is :-) A nagyszüleim könyvespolcán bukkantam rá (és a Nyári zivatarra), azóta már vagy tucatszor olvastam újra, sőt, a nővérem lányát egyszer megleptem a második magyar kiadás egy példányával...

Fry&Laurie pedig etalon.

ebilafan 2010.02.19. 21:52:15

@hex.kelly: Nagyon örülök neki, hogy egyre több közös vonást fedezünk fel, OFF vagy sem. :D
Megyek, kedvet kaptam a Jeeves and Woosterhez, pedig egyébként CM-et akartam nézni. Ha! XD

hex.kelly 2010.02.19. 21:54:48

@ebilafan: én meg találtam egy torrent oldalt, ahol fent van a film, most kerítenem kell valakit, aki ért ehhez a dologhoz, és leszedi nekem...

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.19. 21:58:43

@ebilafan: látom már, ez is egy szétoffolt post lesz. :D Gerald Durrell örök kedvencem. Fetrengve röhögős 58. olvasásra is.

hex.kelly 2010.02.19. 22:12:05

@Orso-borso: P.G. Wodehouse - Heavy Weather (1995) - ez elvileg a Nyári zivatar feldolgozása, és ahogy olvastam, eredetileg tv-filmnek készült.

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.19. 22:14:44

@hex.kelly: lol. ezt tudom. azt reméltem, megadod a torrent oldalt.

ebilafan 2010.02.19. 22:23:25

@Orso-borso: Ezt már el sem bírom hinni. Túl sok a jóból, hogy Durrellt is szereted. Remélem ezentúl is tényleg be-benézel néha ide, mert én nagyon az a típus vagyok, aki megszeret embereket pusztán az alapján, hogy mit olvasnak. :)
Durrelnél és Wodehouse-nál jobb ajánlólevél nekem senkihez nem kell.

ebilafan 2010.02.19. 22:24:05

@Orso-borso: Nem azért, de ha összejön, ezt én is szívesen letölteném/megnézném. Pedig nem vagyok nagy torrentező.

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.19. 22:28:49

@ebilafan: ezt biztosra veheted, :D hogyvolt.blog rss-ben van, el se tudnám mulasztani az új postokat.

hex.kelly 2010.02.20. 10:46:03

@Orso-borso: bocsi, késző volt, már kis híján elaludtam, a filmről le is maradtam...
küldtem üzenetet az inda-n keresztül, nézd meg z e-mail-jeidet ;-)

@ebilafan: ált isk. 3-dik oszt-ban kaptam meg a Családom és egyéb állatfajták-at. Larry másnapos tűzoltási technikája felejthetetlen :-DDD

Laliath 2010.02.20. 12:11:47

@hex.kelly:
ezennel eltehetsz tőlem talonba egy nagybetűs "irigy vagyok" táblát :)
Én ugyanis a magos IQ-m ellenére tökéletesen nyelvhülye vagyok (amire tökéletlen tanáraim még rátettek egy lapáttal :(

Szerintem én CM-et már csak letöltve fogok látni, egyelőre nem láboltunk még ki az este beájulok az ágyba időszakból. A gyerek nappal nem hajlandó aludni...

@ebilafan:
oh, Durellt imádom, bár sajna pár darabot leszámítva csak kölcsönbe olvastam. Így sem tudom hova rakni a könyveinket. (Azt a röhögés, ami a férjemmel az összeköltözésünket jellemezte, meg le se tudom írni, ha már így a véletlen egymásra találások vannak épp soron. Szinte minden duplán áll a polcokon :)

ebilafan 2010.02.20. 18:20:59

@Laliath: Jaj de jó! Eleddig alig találkoztam a való életben olyannal, aki ismerné/szeretné Durrellt, az osztály és évfolyamtársaim csak néztek mindig, hogy miről beszélek. Egyiküket sikerült megtérítenem Durrell felé, úgy, hogy kezébe adtam a Férjhez adjuk a mamát! c. opust, és utasítottam, hogy kezdjen egyből a Papi papagáj című sztorival. Azóta már ő is olvassa, aminek nagyon örülök.
Annak meg csak örülj, ha életed párjával ilyen hasonló az ízlésetek, mindenképpen jó előjel. Könyvből pedig sosem elég! :)

@hex.kelly: Kezdek komolyan gyanakodni, hogy a CM rajongók elég sok közös vonással rendelkezhetnek, mert ez már szinte hihetetlen. Úgy értem, a mindennapi környezetemben senki nem osztja az ízlésemet, ami a könyveket illeti, itt meg csak úgy nyüzsgünk...XD
Én a medvét, Pavlót nem fogom soha elfelejteni, ahogy követte a házba Gerryt. ("Ez két állítás, de egyiket se hiszem - horkant fel Larry. - Biztos elcsórtad valami vándorcirkusztól. Nem elég, hogy mindjárt kibelez bennünket, a végén még el is ítélnek orgazdaságért!")

hex.kelly 2010.02.21. 00:25:40

@ebilafan: Nos, visszakanyarodva az epizódhoz és a témához, ami az előző posztban indult, de mivel a második félhez illik jobban, ezért ideírva:

Az ürestelkes jelenetben Rossi megerősíti Reid egy régebbi epizódban (Lucky) felvetett elméletét, mely szerint ha Istenben és a Jó-ban hiszel, akkor az Ördögben/Sátánban és a Gonosz-ban is kell, mivel a kettő - talán épp az Univerzum egyensúlya miatt - együtt jár. Ezt ugye már középiskolában megtanultuk Madách környékén. A példa, amit felhozott, egyszerre emberfeletti és esendő: az ördögűzős botrány után az emberek annyira össze voltak zavarodva és/vagy féltek az ismeretlen erőktől, hogy inkább porig rombolták a házat és soha senki semmit nem kezdett a telekkel. Hihetetlen érzelmeknek kellett ahhoz megmozdulnia, hogy a tűzoltók - akik az élet és az értékek védelmét választották hivatásul - szánt szándékkal porig égessenek egy házat.
Egyszer anyu mesélte, hogy kevés emléke van a nagymamájáról, de két dolog nagyon jellegzetes: soha nem látta úgy, hogy ne lett volna jóskártya a kezei között, vagy karnyújtásnyira az asztalon, és hogy mélyen vallásos volt. Mindenhez hit kell, anélkül szerintem kontúrtalan az akarat. Hogy ki miben/kiben hisz, az nekem szinte mindegy. Lehet vegyes is, ahogy mondtuk: a XXI. században már nem kellene az imának kizárnia az őssejt-terápiát, vagy más invazív gyógyítási módot. Olaszországban tiniként teherbe esni - ez jolly joker a legtöbb filmben (ugyanez vonatkozik Spanyolországra, Lengyelországra is), és szép kis történetet kerekítettek belőle, ami egyébiránt maximálisan hihető. Hogy mit szólhattak hozzá a nézők egy olyan országban, mint az USA, ahol kevésbé szigorú vallások dominálnak, mégis radikális csoportok képesek abortuszt végző orvosokat módszeresen levadászni, arra kíváncsi lennék...
A poszt kapcsán beszélgettem a tesómmal, aki felnőtt fejjel döntött a templomba járás mellett, és akinek egy közeli barátja fiatal katolikus pap. Én magam is jól ismerem, jó fej, rugalmas, megértő és csupa szív. A tesómnak mondtam, hogy fura volt a filmben, hogy a profilozók nagyon szabadkoztak a papoknak, hogy nem az ő hitüket fürkészik az ördögűzés témakörében. Azt mondta a tesóm, hogy ez teljesen a helyén van, mert ez tabu, és meglehet, hogy évente a katolikus világ civilizáltabbnak tartott részén is több száz ördögűzés történik, beszélni róla mindig tilos. Felmerül azonban a kérdés: miért is? A Gonosz-ban nyilván hisznek, hiszen annak kísértésétől intik óva a híveket. Ha pedig van, és az intés ellenére vagy attól függetlenül megszáll valakit, miért ne próbálhatnák megszabadítani tőle? Az ő szemszögükből ez ugye ugyanolyan gyógyítási kísérlet, mint az orvosoknál egy pszichoterápia pl. Sőt, ha sikerrel járnak, miért ne lehetnének büszkék rá? (Természetesen most épp félre van téve a személyes véleményem, miszerint azokra a jelenségekre, amelyekben talán ördögűzéssel próbálkoznak, más szemléletmódban egyszerű és megoldható magyarázatok létezhetnek.) Szóval, miért is kell tagadni-takargatni-agyonhallgatni? Ezt nem értem.

ebilafan 2010.02.21. 01:10:53

@hex.kelly: Nem vagy vele egyedül. Ugyanakkor arról pl. nem is tudtam, hogy még ha le is zajlik, akkor is tilos beszélniük róla. Függetlenül a kimenetelétől. Ezt tulajdonképpen nem is értem. Támadástól tartanak, úgy értem, a médiában, az emberektől, verbálisan? Nem hiszem, hogy az ilyesmi megrendítené a katolikus egyházat, ha vesszük a sok pedofil és egyéb botrányt, ami manapság övezi őket, az ördögűzés lehet a legkisebb gondjuk. -.-

Azzal pedig egyetértek, hogy kell a hit, akármibe fogsz, függetlenül attól, hogy miben hiszel. Néha elég az is, ha csak önmagadban. :)

Szilvi90 2010.02.22. 07:49:38

Ez a rész nekem azért tetszett, mert Prentiss - ről tudhattunk meg dolgokat, de alapvetően nem szeretem az ördögűzős sztorikat, mert ilyenkor mindig elborzadok, hogy emberek hogy képesek ilyesmikben hinni... Mondjuk nekem már az is sok, ahogyan Jehova tanúi gondolkodnak, ők meg itt élnek a közelünkben.:S

Szilvi90 2010.02.22. 08:03:13

@ebilafan: Érdekes, nálam az LDSK - nál pont az ellenkezője volt, vagyis, hogy Gideon elmagyarázta Reid - nek, miért nem fontos a fegyver egy profilóznak, de az meg nem fogadta el, és tovább nyavalygott, amivel kissé az őrületbe kergetett, egyébként az első évadban ezek miatt annyira nem bírtam, de amúgy nekem is ő az egyik kedvencem::D

ebilafan 2010.02.22. 11:12:53

@Szilvi90: Hé, szia, megint lemaradtam pár kommentről. :)

Van igazság abban, amit írsz, Reidnek tényleg sokat kellett "nőnie" az első évadhoz képest, mert akkoriban tényleg sokszor viselkedett némileg éretlenül.
Többször eszembe is jutott annál a résznél, amikor a galériába Reid megkérdezi Gideont, hogy szerinte is úgy néz-e ki, mint egy tizenkét éves, mire Gideon, hogy talán inkább tizennégy. :) Na, ez nemcsak a külsejére vonatkozott akkoriban - nem állandóan, de előfordult.
Én viszont gyakorlatilag az első pillanattól fogva rajongtam a karakterért (most arról ne is beszéljünk, hogy ki játssza :), így lazán át tudtam siklani az ilyen nyavalygások felett.

Azzal is egyetértek, hogy az ördögűzésnek még a gondolata is hátborzongató. Bennem valahogyan olyan érzést kelt, mintha egy beteget középkori módszerekkel próbálna valaki gyógyítani a XXI. században.
süti beállítások módosítása