Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 4x17 - Demonology /1

2010. február 15. 12:00 - hex.kelly

Emlékeztek arra, hogy Garcia-ról mennyi mindent megtudtunk, mikor közel került a halálhoz? Most Emily-t veszi elő a Végzet (vagy Isten), és ez az epizód sem fért bele egyetlen posztba. Következzen hát a történet első része, a folytatást pénteken kapjátok.

Georgetown-ban nyitunk este: egy sorházban egy férfi gyertyával meg fel a lépcsőn, közben suttogást hallunk. Egy kereszt, egy nyitott könyvben heverő apró üvegfiola és egy férfi véres arca is be-bevillan, utóbbi ordításával kísérve. A férfi felért az emeletre, a suttogás erősödik, megy a folyosón, bokáig érő köpeny van rajta. Megint az ordító férfit látjuk, ágyhoz van kötözve, szabadulna, de csak vergődik és üvölt. A gyertyás fazon benyit az ajtón, nagy fényesség árasztja el a képernyőt, majd a fénybe bekúszik az ordító arc, végül egy esőáztatta utca sötétjébe fullad. A járda mellett egy csinos kocsi áll meg, Prentiss vezeti, az ablakban visszatükröződik a BAR felirat, Emily sóhajt egyet.

Odabent egy férfi támasztja a pultot és iszik. Prentiss belép, odamegy hozzá, a férfi örömmel köszönti, ezer éve nem találkoztak. Megöleli, Prentiss nem túl lelkes: a vizes kabátjára fogja, de szerintem napsütésben sem ölelgetné. A pasi, Johnny köszöni, hogy eljött, Emily azt mondja, persze hogy jött, hiszen azt mondta, sürgős, tehát ki vele, miről van szó. Hát Matthew-ról. Emily visszakérdez: Matthew Benton? Igen. Matthew meghalt, és nem telefonon akarta elmondani. Emily ledöbben, és azt kérdi, mi történt. Johnny azt mondja, Matthew szülei szerint szívinfarktus volt. Emily a könnyeit nyelve kérdi, hogy tartotta-e vele a kapcsolatot. Párszor találkoztak - mondja Johnny. - De olyan volt, mint régen, zűrös-kaotikus. Emily kérdi, mi az, amit még nem mondott el Matthew-ról. Johnny elmeséli, hogy mikor legutóbb találkoztak, valami nem stimmelt, össze-vissza beszélt, de igazinak látszó félelem volt benne, mikor azt mondta, meg fogják ölni. Azt nem mondta, hogy kik, csak azt, hogy egy georgetown-i srácot, Tommy V-t már megölték, és balesetnek álcázták.

Lehet, hogy csak paranoiás volt, de mivel Emily-nek az a munkája, ami, Johnny úgy gondolta, szól. Mert Matthew alig valakikben bízott meg, de Emilyben mindig. Emily azt mondja, Oké, oké. És köszönés nélkül kivánszorog a bárból. Majd Quantico-ban ázott veréb üzemmódban kiszáll a liftből, Garcia fogadja, és lelkesen kérdi, hogy esik-e már a hó, de Emily csak fakón kérdi, hogy sikerült-e valamit találni Tommy V-ről. Igen, Thomas Valentine 35 éves volt, amikor az otthonában kiszáradva találták. Emily kérdi, Hotch itt van-e még. Garcia szerint Hotch itt LAKIK, szóval tuti. Emily megköszöni, és Hotch irodája felé veszi a vánszorgós irányt. Amikor Hotch megpillantja, rögtön látja, hogy baj van, kérdezi is menten. Emily elmondja, hogy egy barátja meghalt, aki bonyolult volt, de neki fontos, és talán megölték, és talán van egy másik eset is. Hotch azonnal kérdi, mit szeretne. Hát, kicsit utánanézni. Hotch azt mondja, ha kell szabadnap, kaphat, és addig a csapat elkezdi a kutakodást. Emily nagy nehezen kiprésel magából egy köszönöm-öt, és távozik. Hotch néz utána, ilyennek sem látta még sosem ezt a nőt.

Egy idős pasas egy sötét szobában ül egy ágyon, egy, a tükörnél álló égő gyertyához tartja egy férfi fényképét, feláll, és állva nézi, ahogy a kép lassan elég a lángokban. Főcím és idézet Emily-től: Aki a gonoszságot nem bünteti, az gonoszságra buzdít. - He who does not punish evil commands it to be done. Leonardo da Vinci

Hotch a két haláleset aktáival fogadja JJ-t, Reid-et, és Rossi-t a kerekasztal körül, és köszöni, hogy ilyen korán bejöttek. JJ kérdi, hol van Morgan és Emily. A hullaházban, Emily egy barátja miatt. Emily szerint ugyanis a barátja halála összefügghet egy Thomas Valentine nevű fickó halálával. Reid azt kérdi, hogy a szívinfarktus és a kiszáradás hogyan függhet össze? Hotch nem tudja, de Valentine halála után Matthew Benton félt, hogy őt is megölik. A rendőrség nem nyomoz, csak segítünk egy kollégának. Rossi azt mondja, hogy akkor először is beszélni kell az áldozatok hozzátartozóival. JJ kérdi, hogy Emily jól van-e.

Hotch azt mondja, fogalma sincs, ezért kérte meg Morgan-t, hogy menjen vele. A hullaházban felemelik a lepedőt, Emily megsimítja Matthew haját, és egy emlékképet idéz fel, tinilányként egy kórházban van, és azt mondja Matthew-nak, hogy fél, a fiú nyugtatgatja, és megígéri, hogy fogni fogja a kezét. Morgan a boncolóorvost kérdi, hogy az infarktust elő lehetett-e esetleg idézni. A dokinő szerint az látszana, ha beadtak volna neki valamit, bár ha epinefrint kapott, akkor nem, mivel az olyan, mint az adrenalin. Emily a lepel alól kiveszi Matthew jobb kezét, és észreveszi, hogy a csuklóján kötözés nyomai láthatóak, de a dokinő azt mondja, ez csak felületi sérülés, a halálhoz nincs köze. Egyébként a férfi eléggé vérzett az orrából, de az orrsövény állapotából arra lehet következtetni, hogy rendszeresen fogyasztott kokaint vagy metamfetamint. Kérdezik a nőt Thomas Valentine-ról is, az ő szervezetében vényköteles antipszichotikumok voltak, de a család szerint régóta pszichés betegsége volt. Morgan nézi az aktában a képeket, és rákérdez a kötözésnyomokra. A dokinő szerint a rendőrség nem kezdett nyomozni, mivel voltak nyomai annak, hogy korábban meg-megsebesítette magát, valamint pszichés betegségekben szenvedett. Prentiss mérgesen kérdi, hogy lehet figyelmen kívül hagyni két halotton is a kötözés nyomait? A dokinő szerint úgy, hogy csak felületi sebek, és semmi orvosi ok nem volt arra, hogy összekösse a két halálesetet. Emily nézi Matthew-t mellkasán az Y-varrattal, és látjuk, ahogy sok órával korábban a férfi vérző orral, kikötözve próbál szabadulni.

Hotch és JJ Matthew szüleihez csönget be, akik nem értik, mit akar az FBI. Hotch azt mondja, hogy egy haláleset ügyében nyomoznak, és ki kell zárni az összefüggéseket, Matthew anyja értetlenkedik, de az apa szerint nyilván a drog miatt kell nyomozniuk. Hotch azt mondja, egyszerűen csak ki kell zárniuk az idegenkezűséget. Thomas Valentine otthonában Rossi és Reid lép be a szobába, ahol a férfi meghalt, Valentine özvegye kíséri őket, és elmondja, holtan találta őt, mikor idejött. Ugyanis pár hete elköltözött a gyerekekkel az anyjához, mert a férje hangokat hallott, és Istent átkozta, nem akart ott maradni a gyerekekkel. Megkérdi Rossi-t, hisz-e a lélekben. Rossi igen-nel felel, a nő pedig azt mondja, úgy gondolja, a férje végre békét lelt. Reid és Rossi egymásra néznek. Matthew hálószobájában Hotch kérdi, hogy használtak-e itt füstölőt. Matthew anyja azt mondja, igen, ő volt, meg akarta tisztítani a hálószobát. Matthew itt lakott velük, de ők New York-ba mentek a hétvégére, és mikor hazatértek, a fiuk már halott volt. Hotch azt nézi, hogy az ágy lábánál karcos a parketta. Amikor Matthew anyja észreveszi, és találkozik a tekintetük, azt mondja, hogy a fia lelke a Gonosz tulajdonában volt. JJ meghökkenve bámul rá, majd megkérdezi, hogy Matthew mondta-e a halála előtt, hogy valaki meg akarná ölni? Hotch elkezdi mondani, hogy a kollégájuk, Prentiss ügynök... A nő közbeszól: Emily Prentiss? Az apa kérdi, hogy miatta jöttek ide? A nő megfeszül és közli, hogy most távozzanak, azonnal. A BAU-ban Emily aztán elmondja Hotch-nak és JJ-nek, hogy Rómában ismerkedtek meg Matthew-val, 15 éves korukban, amikor Emily anyja ott volt kiküldetésben. Matthew szülei nagyon-nagyon vallásosak, és úgy gondolták, rossz hatással van a fiukra. JJ nem hisz a fülében, Hotch kérdi, hogy ennyi-e az egész. Emily azt mondja, ennyi. Később az asztal körül ül a csapat, kijelzőn a két halott férfi fotója. Rossi mondja, hogy Valentine ágyának lábánál karcos volt a padló, mint mikor valaki az ágyhoz van kötözve, és ahogy szabadulni próbál, rángatja az ágyat. JJ azt mondja, ugyanezt látták Matthew szobájában is.

Garcia jön, és szól, hogy talált valamit: a két férfi 4 hónappal ezelőtt egyszerre töltött el egy hetet Galíciában, Spanyolországban. Van ott egy templom, ahová évente több mint százezren zarándokolnak el. Viszont erről Matthew szülei említést sem tettek, sőt. Emily elmondja, hogy a srác mindig is feszegette a határokat a szüleinél az egyházi dolgokkal kapcsolatban, mikor gimibe jártak, a szülők egy pap véleményét is kikérték, mert úgy vélték, Matthew-t megszállta valami. Rossi azt mondj, van itt valami minta: a hozzátartozók a gonoszról meg a lélekről beszélnek, és a nyomok a padlón. Hiszen a drogfüggőség és a skizofrénia olyasmik, amikbe simán bele lehet magyarázni a démon általi megszállottságot. Morgan azt kérdi, hogy tényleg ördögűzésre gondol? Azért ez meredek. Emily azt kérdi, hogy ezek szerint Thomas Valentine neje is vallásos? Rossi azt mondja, igen, legalábbis ki volt borulva, hogy a férje istent káromolta. Reid azt mondja, az ördögűzés rituáléja több napig is eltart, és a lehetséges stressz simán okozhat szívrohamot, ha valaki egyébként is drogfüggő. JJ szerint pedig okozhat kiszáradást is. Morgan fékezést javasol, mert bár létezhet egy ördögűzésnek álcázott gyilkosságokat elkövető gyanúsított, de egyelőre még az sem biztos, hogy valóban bűncselekmény miatt halt meg a két férfi. Rossi azt mondja, Morgan-nek igaza van, lassítani kell, először beszélni kell valakivel, mielőtt elmerülnének a kísértethistóriákban. Csodaszép katolikus templomban egy ősz hajú paphoz megy, akivel láthatóan régóta nem találkozott, de kétségkívül cimbik, mert a papa Davey-nek szólítja. Rossi arról kérdezi, mit tud mondani neki az ördögűzésről. Leginkább azt, hogy vitatott, évente négy-ötszáz ha van. Rossi azt kérdi, belehalt-e már valaki. A pap kérdi, miért érdekli ez a téma. Rossi elmondja, hogy két haláleset kapcsán merült fel, az egyik áldozat egy kolléganő barátja.

A pap azt mondja, ha D.C-ben egy engedélyezett ördögűzés lenne, arról talán tudna, ha viszont nem tud róla, akkor az nem is igazi ördögűzés. Egyúttal felhívja Rossi figyelmét arra, hogy aki kinyílik, hogy megérthesse a legrémesebb szörnyetegeket, az a gonoszságot invitálja meg saját életébe. Rossi kérdi, hogy ez mit jelent. Hát azt, hogy vigyázz a kolléganődre és magadra is. Rossi kifelé indul, a pap áldást küld utána, s mivel Rossi-nak hátul is van szeme, visszafordul, és talán-hálásan mosolyog a papra. A fényképégetős pasas egy táskába pakolászik, majd megfordul, egy fiatal férfi érkezik, egymásra néznek, majd az idős egy fényképet vesz elő, rajta egy férfi látható.

Este van, és már megint zuhog az eső, a dugóban vesztegel egy csomó autó. Az egyik taxiban a fényképen látott férfi szenved, a fejét fogja: vagy fáj neki, vagy hangokat hall. Hirtelen kiszáll, és rohanni kezd. Majd benyit egy ház ajtaján, és halljuk az ismerős suttogást, valami ima ez, és Matthew kín-vergődését látjuk, miközben a férfi bemegy egy szobába. Ott ül az idősebb, a fényképégetős pap, és közli, hogy azért jött, hogy segítsen. A férfi szerint inkább takarodjon a pokolba. De a pap felemeli a keresztjét és távozásra kéri a tisztátalan szellemet. Ekkor a férfi mögül három fiatalember érkezik, megragadják, és cipelik kifelé, miközben a pap folytatja az Úr és Jézus Krisztus nevében. Emily áll egy ház előtt, Morgan és Reid érkeznek. Elmondja nekik, hogy Garcia talált egy nevet, a 38 éves Patrick Cavanaugh-t holtan találta az ágyában a menyasszonya. És kiderült, hogy ő is részt vett azon a bizonyos spanyol zarándokúton, akkor, amikor Matthew és Valentine. A ház bejáratánál egy járőr áll, meglepődik, hogy itt az FBI, mert a halottkém szerint Cavanaugh agyi aneurizma miatt halt meg. Morgan azt mondja, azért mi bemennénk körülnézni. A hálószobában az ágy lábánál itt is karcos a padló, egy asztalon összeolvadt gyertyacsonkok. Reid azt mondja, most már kezd parázni ettől az ügytől, Morgan szerint viszont még nem biztos, hogy van ügy egyáltalán, hiszen olyan gyilkosság, hogy aneurizma, nincs. Reid szerint viszont, ha kikötözik az embert, és elkezdik kiűzni a gonoszt a testéből, stresszelhet annyira, hogy meghaljon.

Egy nő érkezik, ő a menyasszonya az elhunytnak. Megmondják neki, hogy különös halálesetek után nyomoznak, és megkérdik, mit tud a spanyol útról. Semmit, mert a pasas sokat utazott. Egyébként meg fejfájós volt, és ettől nem volt önmaga. Emily támadásba lendül, fokozatosan növekvő indulattal mondja, hogy szerinte a nő nem mond igazat, és azt kérdi, hogy azt gondolta-e a vőlegényéről, hogy megszállta az ördög, és hogy valaki megpróbálta-e kiűzni belőle esetleg a gonoszt, így halt meg? Mert ha ördögűzést rendelt a vőlegényének, akkor gyilkosságban volt bűnrészes. Morgan rászól, és elnézést kér a nőtől. Quantico-ban Hotch várja őket a liftnél, már Morgan is elismeri, hogy a kötözés, a spanyol kapcsolat és a padlón a nyomok vitathatatlanul összekötik az áldozatokat, de a halálokok különbözőek. Hotch azt mondja, be lettek panaszolva, JJ próbálja elsimítani a dolgot a helyi rendőrséggel, de az tuti, hogy a BAU nem vehet részt a nyomozásban. Mikor elmegy, Morgan is indul be az irodába, Emily beleköt, Morgan meg azt mondja, hogy csak védeni akarja, de Emily nem kér a védelemből.

Morgan viszont megkérdezi, hogy észrevette-e, hogy Hotch nem tolta le a panasz miatt, pedig megtehette volna. Úgy kell nyomozni, mint más ügyeket, mert a gyász miatt elfogult lehet és gyanakvó. Emily azzal vág vissza, hogy az a nő nem bírta kimondani sem Patrick nevét, csak azt mondta, hogy „a vőlegényem”, éspedig azért, mert úgy érzi, valami más halt meg ott, abban a szobában, nem pedig az ő Patrick-je.

Folyt. köv.

Címkék: gyilkos elmék
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piszy 2010.02.15. 12:33:17

Nem akarok kötözködni, de igaziból a BAR feliratnak pont a tükörképe kéne, hogy látszódjon, nem? :)

hex.kelly 2010.02.15. 12:33:28

Elnézést kérek mindenkitől a helyesírási hibákért, sajnos nem volt lehetőségem javítgatni élesítés előtt. Ugyanez vonatkozik a pénteki hogyvolt-ra is, tudom, hogy van benne hiba/elírás, de nem tudtam kijavítani, és már nem lehet hozzányúlni. Köszönöm.

hex.kelly 2010.02.15. 12:34:34

@piszy: De igen, ésa filmben az is látszódott, de a screencap-en valahogy mégsem úgy van.

Johnny336 2010.02.15. 12:51:22

Menj már, Shane Vendrell (Walton Goggins). Kedvenc rohadék karakterem a Shield-ben. :)

hex.kelly 2010.02.15. 12:54:12

@Johnny336: Háhá, és ebben az epizódban - mondhatni - Rólad kapta a nevét, számok nélkül :-DDDDDD

LoVeLA 2010.02.15. 15:48:38

@hex.kelly: Én mindig annyira újraélem a részt olvasás közben, hogy a helyesírási hibákat észre se veszem. Csak amikor újraolvasom, de akkor már keresve őket, mivel felhívtad rájuk a figyelmet:P

Megint nagyon jó lett a HV!
Jó volt, hogy végre Emily életébpl is többet megtudtunk..

hex.kelly 2010.02.15. 18:36:09

@LoVeLA: Köszi!

Én is örülök neki, mert nagyon megkedveltem, és ebben a részben jó látni az emberi arcát, mert egyébként ő elég hidegvérű(nek látszik) mindig. Pl. amikor Reid-et a második évadban elkapta és megkínozta Dawson és Patrick Swayze tesója :-)))) Egyébként kb. Garcia lelövésekor volt nála a fordulópont, ott kibújt belőle az anyaoroszlán, és a Minimal Loss-ban például ez nagyon erősen látszik: egyrészt, hogy bevállalta a verést Reid helyett, másrészt a végén, mikor kétségbeesve kereste Reid-et és Morgan-t a robbanás után. És a gyerekek miatt is rendszeresen felszívja magát, a 7 Seconds-ben brutális volt kihallgatás közben, és majd a 4x21-ben is érdekes lesz. És ez hál'Istennek folytatódni fog az ötödik évadban is (5x1, 5x7, 5x9).

barnslig 2010.02.15. 18:53:50

hex.kelly, bocs hogy ide offolok, de te mindig olyan aktív vagy :)
mindenféle saját hülyeségem miatt nem tudok hozzáférni a sixx által küldött mélhez, hogy milyen címre kell megírni, ha kész a mű a szabadsága alatt. megírnád az eneme kukac freemail pont hu ra?
köszi és még egyszer bocs.

Galádriel 2010.02.15. 23:23:50

@hex.kelly: és az 5*10! a a végén imádtam a szövegét :-)

hex.kelly 2010.02.16. 09:52:33

@Chaina: Ó, igen, az nagyon király volt, kemény csajszi :-DDD

Laliath 2010.02.16. 10:54:55

Köszi a HV-t, nagyon jó lett, mint mindig.
Az a legjobb, hogy még nem láttam a részt, de ahogy leírod, csak úgy peregnek előttem a képek. Úgyhogy most epedve várom a folytatást :)

Laliath 2010.02.16. 10:55:36

Hol a kommentem? :(

Johnny336 2010.02.16. 16:40:44

5x14 végén tetszik még nagyon, amikor a nyomozóval beszélgetnek, a rész utolsó két mondata asszem.
Ott elég jól adja elő a rideg, kemény FBI ügynököt.

Bár úgysem értené, aki nem látta a részt, de nem akarok spoilerkedni minimálisan sem.

hex.kelly 2010.02.16. 18:01:04

@Johnny336: még én sem láttam :-) de majd jól megnézem magamnak :-))))

hex.kelly 2010.02.16. 18:02:14

@Laliath: Én köszönöm. Mindig nagyon igyekszem. Példaképeim Sixx és Candyparfumegirl.

ebilafan 2010.02.18. 09:10:53

Csak-csak ideértem magam is. Köszönjük a HV-t, én most külön is, mert nem nagyon emlékeztem erre a részre, főleg azért, mert ez az egész ördögűzéses história annyira kikészített, hogy olyan félszívvel néztem végig anno a részt.
Nehéz lesz úgy véleményt nyilvánítani erről a részről, hogy ne gázoljak bele senkinek a lelkivilágába, már a mi a vallást és a hitet illeti, de azért megpróbálom.
Először is: fogalmam sem volt róla, hogy az ördögűzés, mint tevékenység még egyáltalán létezik! Borzasztó belegondolni, hogy van ember, akinek olyan mély a hite, hogy annak nevében inkább választja az ördögűzést egy szerettével kapcsolatban, mint a modern orvostudományt. Abban a korban, amikor az emberiség inkább hisz a tudományban, mint bármi másban, és minden lelki/testi problémára ott keresi a választ. Persze az is igaz, hogy sok olyan esetet láttunk már (főleg szintén sorozatokban, de azt hiszem, megvan a valóságalapja a dolognak), hogy a hozzátartozók nem kérik a kórházban a beavatkozást, inkább a vallásuknak megfelelően ceremóniáznak a beteg felett, mert nyilvánvalóan csak az segíthet. (Gondolom, az azért kiviláglik, hogy jómagam nem hiszek az intézményesített vallásban és annak praktikáiban, legyen szó BÁRMELY vallásról. Az istenhit egy más kérdés, abba ne menjünk bele.)
Na, a lényeg az, hogy engem a hideg ráz ki az ilyen elvakult fanatizmustól. Szvsz az a normális, ha az ember MINDENT megtesz a szerettéért, és a minden alatt azt értem, hogy imától a szeánszig, vudutól a lézersebészetig MINDENT. Nem kell elvetni a hit erejét, de maradéktalanul csak arra támaszkodni és elutasítani a segítséget egyszerűen korlátoltság.
A fenti pusztán személyes vélemény.

Visszatérve a részhez: magam is örülök, hogy Prentiss-centrikus eseményeket kapunk. Arról nem is szólva, hogy ebből a részből milyen tisztán kiviláglik majd az, amiről pár résszel ezelőtt beszéltünk, hogy a Rossi-Prentiss dolog egyáltalán nem földtől-elrugaszkodott. :) Még akkor is, ha tényleg úgy vesszük, hogy Rossi a csapat "apukája", hiszen senki mással szemben nem viselkedik így. Ebből a szempontból meg imádtam ezt a részt. :)

ebilafan 2010.02.18. 09:12:57

@hex.kelly: Yes yes! Örülök, hogy az írók ebbe az irányba terelik a karaktert. Na, most viszont megyek és utánanézek ezeknek a részeknek, mert így simán évad/rész felsorolásban nem nagyon tudom felidézni, hogy melyekről van szó. :)

ebilafan 2010.02.18. 09:18:28

@hex.kelly: Annyival vagy nehezebb helyzetben, hogy a CM azért nem a humorra van kihegyezve. Majd' minden részben elhelyeznek ugyan valamit, ami ooldja egy kicsit a hangulatot, de azért nem egy House, ugyebár.
Ehhez képest neked sikerül úgy visszaadni, hogy mindig kapunk egy jó adag olyan megszólalást, amin az ember fel-felnevet, elmosolyodik, függetlenül az adott rész hangulatától, és ez így jó, mert ami engem illet, korlátolt humorérzékem nehezen fedezi fel bármely dolognak az ironikus/humoros oldalát, hacsak vk nem mutatja meg direkte, ahogyan te teszed. Szóval köszi. :)

hex.kelly 2010.02.18. 10:57:01

@ebilafan: "van ember, akinek olyan mély a hite, hogy annak nevében inkább választja az ördögűzést egy szerettével kapcsolatban, mint a modern orvostudományt"
Erre a holnapi hv-ban utal majd Rossi is.

Ó, banyek, erre most annyi mindent tudnék írni, de az mind abból is következik, ami a holnapi epizódfélben lesz.
Na, majd akkor visszatérünk rá....

ebilafan 2010.02.18. 11:38:35

@hex.kelly: Rendben, mialatt írtam, be is ugrott, hogy egy-két dologról talán nem ártott volna holnap írnom.

LoVeLA 2010.02.18. 12:47:41

@ebilafan: Oooh végre "visszatértél" :) Minden nap jöttem megnézni, hogy írtál-e már vmit:D De végre itt vagy :)

ebilafan 2010.02.18. 14:35:24

@LoVeLA: Látod, éppen ezért ennyire jó ide visszatérni. :) Mert ilyen kommentek fogadnak. *hugz*

Most már a Twitterre is visszasunnyogok majd megint, közben pedig a hétvégén megsütöttem a drága nagymamám egyik sütijének receptjét, amit jópár másikkal együtt 12 évesen írtam le, amikor hozzánk költözött és eladtuk a házát Zalaapátiban. (Gyermekkorom színhelye:)
Elképedtem a saját tizenkét éves írásomon, és meghatódtam a receptektől. Most azon gondolkodom, hogy belefogok egy gasztroblogba, ha már a sütés/főzés a hobbim, és jelenleg az egyik fő élvezeti forrásom.

OFF vége, bocs mindenkitől.

hex.kelly 2010.02.18. 14:45:45

OFF

@ebilafan: Indíts! Mármint gasztroblogot. Érdekelnek a dunántúli sütireceptek. Cserébe megoszthatok néhány alföldit.

ON

Laliath 2010.02.18. 15:03:10

A gasztroblogra lehet, hogy én is vevő lennék, bár a konyhával - pár dolgot leszámítva - épphogy csak köszönőviszonyban vagyok.
Enni viszont szeretek :P

Hm, ez a vallás-hit-etcetere téma mindig is az egyik szívem csücske volt. Ha jó társaság kerekedik össze - ahogy itt is - nagyon jó kis eszmecseréket lehet lefutni ebben a körben :)
Hasonlóan ebilafanhoz, az egyházasdit én sem szeretem, de azért kicsit mindig irigykedtem azokra, akik tudnak hinni (nem elvakultan, hanem tényleg "egészséges" szinten). Jó lehet úgy élni, hogy mindig van mellettük valaki.

LoVeLA 2010.02.18. 16:04:11

@ebilafan: OFF támogatom, hogy indíts! Én egy isteni túrótorta receptet ajánlok fel (kb. olyan szintű, amiért egyszer a Jóbarátokban ment a harc:D)

LoVeLA 2010.02.18. 16:12:18

@Laliath: Én is "irigylem" azokat, akik hisznek.. történjen velük bármilyen szörnyűség, ők megtalálják a magyarázatot a hitükben, hogy miért történt..
Nemrég olyasmi történt egy hozzám közel álló barátnőmmel, amire szerintem egyszerűen nem lehet magyarázatot találni a vallásban.. Vagyis, ha van Isten, hogy történhetett meg az a dolog...

ebilafan 2010.02.18. 16:22:57

@hex.kelly: OFF

Régóta gondolkodom már rajta, de itt nem valami Malackaraj-szerűen különleges dologra kellene számítani, nem lesz szárazjégen dermesztett karamellás fürjtojássárgája kandírozott licsisalátaágyon, (Litchi? Tökmindegy:)sem egészdisznó szakrális keretek közötti boncolása. Ugyanis a saját eszement kajálásomat fogom leginkább rögzíteni, arról meg csak annyit, hogy néha a munka mellett (meg a net mellet, argh) teljes hetekig élek szendvicsen. Kíváncsi vagyok, a szervezetem mikor fogja erről benyújtani a számlát. *sóhaj*

ON

@Laliath: igen, ha a társaság jó, akkor az ilyesmiről mindig el lehet cseverészni, de azért a vallás kényes téma, hogy is volt az az idézet a hittel kapcsolatban, amit Rossi citált a múltkor a rész végén? Hogy aki hisz, annak nem kell bizonyíték, aki nem, annak nem lehet elég a bizonyíték? Már akkor is akartam írni, hogy ennél találóbb összefoglalást keresve se lehetett volna találni.
Ettől függetlenül ott van pl. a nagynéném (nagybátyám felesége), aki egész életében hívő volt, és ez egy olyan adalék a személyiségében, ami sokmindenen átsegítette, és az eleve kedves és segítőkész egyéniségét még inkább nyílttá és szerethetővé tette, de mostanra sajnos átfordult az elvakult hitnek egy olyan változatába, ami már inkább elmarja az embereket a vallásos egyén mellől.
Drága másik nagynéném, aki most halt meg élete utolsó éveiben fordult csak vissza a valláshoz, különben egész életét ateistaként élte le, de én még így sem kérdőjeleztem meg, hogy a hite valódi-e, de az azért nagyon zavaró volt, amikor nagy ünnepeken fennhangon közölte, hogy mind bűnösök vagyunk és a pokolban fogunk elveszni, pusztán mert nem voltunk hajlandók elmenni éjféli/bármely misére. Erről csak annyit, hogy nem neki kellett takarítani/főzni/mosogatni, és aki már csinált végig ünnepet ebből a szempontból, az tudja, hogy akárki is született azon az éjszakán (vagy nem :), nincs kedve éjfélkor háromnegyed órát szorongani/fagyoskodni a templomban. Ráadásul én református vagyok, mint apu, anyu meg katolikus, de elhagyta a hitét, ami nagynénémet különösen zavarta, lévén ők ketten testvérek. Ha arra emlékeztettük, hogy ő sem volt mindig vallásos, csak a vállát vonta meg, de így akkor sem kellemes ünnepelni. :(

Szóval a vallás mint intézmény szvsz több bajt okoz, mint amennyi jót. Főleg, ha történelmi áttekintést is mellékelünk, és nem csak a jelent nézzük. Igaz, még ma is rengetegen halnak meg vallási összekülönbözés miatt, elég, ha csak belegondolunk abba a feloldhatatlannak tűnő ellentétbe, ami ma az iszlám és a keresztény világ között feszül - bár elismerem, ennek az ellentétnek nem kizárólag a vallások különbözősége az oka.
Tudom, hogy össze-vissza ugrálok itt a témák között, csak úgy eszembe jutott, hogy mióta XVI. Benedek a pápa, még kevésbé kedvelem az általa promotált vallást. Ennek az embernek még egy pozitív megnyilatkozása sem volt, az elődjével ellentétben, aki nagyon ökumenikus gondolatokat ébresztett bennem. (Ha ez a jó kifejezés.)
De az is igaz, hogy a legtöbb embernek kellenek ezek a vallási keretek ahhoz, hogy hinni tudjon, mert meg kell neki mondani, hogy hogyan, és miben kell hinnie. Ami csak azt mutatja, hogy nem sokat fejlődött az emberiség a kőkorszak óta.
Azt most el sem kezdem leírni, hogy én magam miben hiszek, mert túl hosszú lenne. :)

LoVeLA 2010.02.18. 16:44:32

@ebilafan: Nyugoodtan írd le, én biztos végig olvasnám..:D

hex.kelly 2010.02.18. 20:53:30

@ebilafan: Ahogy így olvaslak, kinézek belőled egy filozófiai gasztroblogot. Nem baj, ha hetekig szendvicset eszel, ha a szendvics fölött ekkorákat filozofálsz :-)

Érdekes a két bigott nőtípus, akikről írtál. Remek karikatúra-alapok lehetnének egy lecsupaszított-család-regényhez! A mi családunkban mindenkinek van hite, de relatíve magánügyként kezeljük. Aki akar, jár templomba, aki nem, az nem. De senki nem erőltet semmit senkire.

A többihez tényleg csak olyat tudnék írni, ami a holnapi poszthoz jobban kapcsolódik, ezért majd akkor írom meg. (Ja, péntek 11 órától lesz olvasható a második rész!)

@LoVeLA: Felénk azt "szokják" mondani, hogy Isten éppen akkora terhet mér mindenkire, amekkorát ép ésszel elbír, és meg tud oldani. Ha ezt felismeri, békére talál, és a "MIÉRT?"-ekben elfolyt rengeteg energiát végre a megoldás folyamatába tudja pumpálni. Aztán, amikor a gond megoldódik, és eltelik egy csomó idő, egyszer csak hopp, ölbe hullik az egykori "MIÉRT?" tökéletes magyarázata. Persze a dráma kellős közepén ezt nehéz elhinni, de attól még ez így működik. Én is látok mostanság nagy drámákat a környezetemben, és azt gondolom, hogy azért akadnak el a dolgok, mert ezt nem ismerik fel az érintettek, vagy nem látják kívülről a helyzetet, és enélkül persze, hogy nem tudnak kimozdulni a gödörből. Sajnos van egy pont, ahonnan nem lehet beleszólni, segíteni. A tarot-ban van egy lap, az akasztott ember lapja, amiről azt mondják, arra hívja fel a figyelmet, hogy szorult helyzetben nincs értelme vergődni, mert csak szorosabbá válik a kötél, és kényelmetlenebbé a szitu. Emlékeztek, a Memoriam c. epizódban, Reid mit össze vergődött az álmai és az apja miatt érzett elhagyatottság miatt? Voltak egyértelmű nyomok arra vonatkozóan kívülről (a pedofil pasas aktája) és belülről (sakkozós sztori) egyaránt, de mégsem volt képes megragadni azokat és felhasználni a megoldáshoz való eljutáshoz. Csak futotta a köröket újra és újra, húzta le az örvény, és ha az anyja nem úgy dönt, ahogy, teljesen padlóra vitte volna.

ebilafan 2010.02.18. 23:48:20

@hex.kelly: Filozófiai gasztroblog? Új forma van születőben, látom már. :) Úgysem tudnám megállni egyébként, hogy ne szőjem át a recepteket megjegyzésekkel és sztorikkal.

A családodnak meg örülj nagyon, hogy ilyen belátóak és felvilágosultak, igaz, az enyémben sincs ma már senki, aki meg akarná szabni a hitéletet. Ugyanakkor ennek nem örülök maradéktalanul, mert még azt is inkább elviselném, ha... na, eleget írtam már a témáról. Az a helyzet, hogy még egy hónapja sincs, hogy elveszítettük mindkét fent említett családtagot, és én már most csak a jóra vagyok hajlandó emlékezni. :)

Amit a nehéz helyzetekről írtál, azt magam is tapasztaltam a saját bőrömön, holott még nekem volt a legkönnyebb helyzetem a családban. A szüleimnek sokkal több nélkülözésen és nehézségen kellett átesni a puszta felnövekedéshez, mint nekem. Engem tulképp elkényeztettek, aminek lehet köze ahhoz is, hogy egyke vagyok. :P

Ami meg a hitet illeti: bonyolult, hogy miben is hiszek. Hogy hiszek-e Istenben, az csupán elnevezés kérdése: felsőbbrendű erő, ami képes irányítani az életünket? Nem, azt hiszem, ebben sem hiszek igazából.
Tulajdonképpen abban hiszek, hogy az emberek képesek a fejlődésre, és hogy életem során nekem is a fejlődés kell legyen a célom, minden tekintetben. Valamint az, hogy mindenkire, akivel csak találkozom, a lehető legjobb hatással legyek - ez hülye megfogalmazás. A lényeg: próbálom mindenkinek azt adni, amit egyszer magam is szeretnék ilyen-olyan formában valakitől visszakapni. Előfordulhat, hogy ez nem történik meg (nem, nem hiszek a karmában sem, pedig annak is hasonló a lényege), de a lényeg nem a pozitív visszacsatolásban van. :)

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig sikerül megtartanom a magam lelkiismerete által alkotott akárhány-parancsolatot. (Ez néhány ponton megegyezik az "eredetivel":) Tehát senki nem tökéletes - tulajdonképpen minél inkább eltér valaki az úgynevezett "normálistól", én annál inkább keblemre ölelem. :)

Laliath 2010.02.20. 12:24:11

Huhh, látom mindenkiből előtört a grafomán énje minden poszt alatt. Ez jó :)

Kicsit visszakanyarodnék, mert lemaradtam: a megszemélyesített Istenben, és még kevésbé az intézményesített vallásban nem hiszek. Valami minden összetartó erőben igen, de a sorsban nem. Hiszem, hogy a döntéseim az én kezemben vannak.
Az Istenben nem hiszem meg olyan dolog, hogy nekem senki sem tudja megmagyarázni, Istennek milyen nemes szándéka van azzal, hogy milliók halnak meg "hülyeségek" miatt,, amit "okos" emberek fontosnak vélnek a zöld asztal mellett. Vagy azzal, hogy mások ostobasága miatt huszonévesek élete törik szét :( De ez utóbbi már családi sztori :(

ebilafan 2010.02.20. 22:33:30

@Laliath: "Valami minden összetartó erőben igen, de a sorsban nem. Hiszem, hogy a döntéseim az én kezemben vannak."

Én is valahogyan így szerettem volna megfogalmazni.

Azért az engem magamat is meglepett, hogy még a református vallás viszonylag lazább keretei között sem sikerült megtalálnom azt a fajta hitet, ami a templomjárókban megvan (vagy nincs, persze.)
Ugyanis nagyon szerettem hittanra járni, még egy bibliaismereti versenyt is megnyertem anno. XD Igaz, a tiszteletes maga volt a tanárunk, és úgy ment az egész, hogy elolvastunk egy-egy részt a könyvből (nem a Bibliából), aztán kötetlen megbeszélés. Semmi jelentkezz, meg ülj egyenesen. Mindent megbeszéltünk, ami csak felmerült. Kis csoportban, azt talán mondanom sem kell, 30-as létszámnál ez nem lett volna megvalósítható. :)

Szóval én minden esélyt megkaptam/megadtam magamnak és mégsem sikerült az intézményi vallás követőjévé lennem. Az az igazság, hogy utálom, ha bárki bármilyen határt akar szabni annak, hogy miről mit gondoljak, és hogyan. Ez nem feltétlenül egy pozitív tulajdonság a mai világban, sajnos - jópár konfliktusba belekeveredtem már amiatt, hogy nem vagyok hajlandó beállni a sorba. :)
süti beállítások módosítása