Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dr. Csont 3x06 – Gyilkosság az intézetben

2010. február 10. 17:50 - Llew

Két karbantartó érkezik a Jeffersonian Intézet alagsorába, ahol villog és visít a vészjelző. Odafent dől a füst, de mint kiderül nem a figyelmetlen kolléga, vagy egy kéménybe szorult állatok miatt. Sőt, a várttal ellentétben nem is Dr. Addy tegnapi kísérleti malaca került a hamvasztóba, hanem egy emberi test. Mivel az áldozat csak megszenesedett, de nem égett el teljesen, Cam úgy becsüli, hajnal egy és három között kerülhetett a kemencébe. Booth gyorsan ellenőrizte is a látogatónaplót, de tegnap este fél tíz és ma reggel nyolc között nem jöttek-mentek vendégek. Vagyis az áldozat valószínűleg egy dolgozó, ahogy a gyilkos is.

Angela is előkerül, és már pusztán a koponyára pillantva maga elé képzeli a nő arcát, majd zavartan elrohan. Az áldozat Kristen Reardon gyakornok, ráadásul egy korábbi munkatárs lánya. Angela elég jól ismerte, így azt is tudja, hogy a lánynak viszonya volt egy itt dolgozó nős férfival. Amíg Booth Dr. Bankrofttal, az intézet nem kimondottan szimpatikus vezetőjével beszél a nyomozásról, addig Brennan közli a hírt Dr. Reardonnal. Cam elhívja Bootht az apja 60. születésnapjára, mert szüksége van egy alibi pasira, hogy a család ne cseszegesse a magánéletével. Az FBI-ost meg úgyis ismerik, és amúgy se tudják, hogy már rég nincsenek együtt.

Felbukkan Kristen felettese, Dr. Evan Klimkew, aki csak most hallott a történtekről. Ha már ott van, Booth gyorsan ki is faggatja, megtudva azt, hogy a lány egy értékes ösztöndíjért versengett a hitelesítési részleg többi gyakornokával és az élen állt. Illetve azt, hogy Dr. Klimkew jelenleg külön él a nejétől. A következő kihallgatandó személy Neil Tyler gyakornok, Kristen kollégája és vetélytársa az ösztöndíjért. A srác éppen a sorozatgyilkos trezorjában talált műtárgyak közül azonosít egy Gormogon érmét. A témában hozzám hasonlóan tudatlan Booth kedvéért az okosok elmondják, hogy ez egy társaság volt a 18. században, akik meg akarták szüntetni a Szabadkőművesek és az Illuminátusok európai befolyását. A széf tartalma, valószínűleg a legnagyobb hozzájuk köthető műkincsgyűjtemény.

Ez pompás, de nem dugta esetleg a kolleginát a hamvasztóba? - tereli vissza Booth az eredeti mederbe a beszélgetést. Attól függetlenül, hogy a pénzes és befolyásos apuka lányánál neki, a szegény sorból származó, sztereotip, fekete srácnak jobban kéne az ösztöndíj, kedvelték egymást Kristennel. A gyilkosság idején meg már nem is volt itt. A féltékenység is kizárható, mert meleg. (Vagy a színész is az, vagy csak a szereposztók nézik annak, mert a Vészhelyzetben is meleg karaktert játszik) Az asztalánál megtalálják Kristen táskáját, benne a mobiljával, abban meg egy sűrűn hívott számmal. Bones már ki is agyalta, hogyha a lányt Gormogon ölte meg a trezoros munkája miatt, akkor a Jeffersonian egyik munkatársa a sorozatgyilkos. Booth éppen kifejtené, hogy nem kéne gúnynevet adni, mikor egy test suhan el az ablak előtt.

Mivel mindketten látták, biztos, hogy megtörtént, így már rohannak is, de miután a biztonsági golfautón a tetthelyre érnek, kiderül, hogy csak a két pupák az egy próbababával (What’s with the dummy, dummies?) Zack és Hodgins egy Kristent tökéletesen utánzó mesterséges csontvázzal igyekezett bizonyítani, hogy a lány már holtan zuhant a hamvasztóaknába. Sikerült, a törések alapján a test az épület legfelső emeletén dobták az aknába. A bogaras már vigyorog is, hogy akkor egy öltönyös a tettes, de megússzuk komolyabb összeesküvés-elmélet nélkül. Cam tájékoztatja Bootht, hogy a halál oka egy elég komoly szúrt seb, amitől az áldozat alaposan összevérezhette a környezetét, majd maga is előhozakodik a Gormogon a gyilkos elmélettel. Erre megkapja, hogy ez a gondolatmenet csak rossz irányba tereli a nyomozást.

A legfelső emeleten az akna közelében nincsenek vérnyomok, viszont a híváslista főszereplőjének, Dr. Kyle Aldridgenak van egy irodája a szomszéd épületben, ami egy folyosóval ezen épület legfelső szintjéhez kapcsolódik. Booth még tesz egy csírájában elfojtott kísérletet, hogy kihúzza magát Cam családi vacsorájáról, majd megy csevegni. Dr. Aldridge egy nagyképű okosember, gazdag feleséggel, és kiterjed vérnyomokkal tarkított irodával. Utóbbi elég kellemetlen és társadalmilag sem tolerálandó. Nagyarc, annyira nagy arc, hogy a többi okos se bírta. Bár Angela szerint kizárt, hogy ő a kannibál, hiszen vegetáriánus. Zack a sérülések alapján megállapította, hogy a háton lévő bemeneti, és a mellső kimeneti seb pontosan 67º-os szöget zárnak be. Már ő is a Gormogon szöveggel jön, de Cam rájuk parancsol, hogy maradjanak csak a bizonyítékoknál, ne agyaljanak.

Hodgins egy Libanonból származó cédrusfajta hamuját találta az égetőben, amit Mezopotámiában a temetéskor terjengő égett hús szag elfedésére használtak.
Dr. Aldridge pedig Közel-Kelet szakértő. Angela iszogatott vele korábban, de ennyi, mert nős férfiakkal nem fekszik le. Zack megjegyzi, hogy most is ezt teszi, szóval mi a különbség, mire Hodgins kioszt egy óriási Gibbs-féle taslit. Aldridge-t Bones hallgatja ki, de nem jut sokra, mert miután közli, hogy ő az okosabb, a férfi már csak ügyvédet kér, hogy alkut köthessen.

Booth készen áll a születésnapi bevetésre, még ajándékot is vett. Cam remekül fest a ruhájában, de a családi balhé már akkor kezdetét veszi, mikor még el sem indultak. FBI-osunk rossz beépített ügynök lenne, mert Cam húga előtt már az első percben keveri az ál barát és a nem, mi nem járunk kolléga szerepét, aminek az a vége, hogy csaj rögtön rácuppan, előrevetítve egy nem túl egyszerű estét. Másnap Angela közli Hodginssal, hogy ő jobb Gormogon lenne, mint Aldridge, de a bogaras megnyugtatja, hogy nem kannibál. Közben a meló is halad, így megtudjuk, hogy a korábban az áldozat bordáján talált fémszilánk egy 800 éves rézdarab. Egy 800 éves réz lándzsahegy, pedig kéthete került Aldridgehez a Gormogon trezorból.

Vér ugyan nincs rajta, de amíg Booth és Brennan odakint beszélget Dr. Klimkew-val, addig Hodgins a páncélteremben megtalálja Aldridge felakasztott holttestét. Feleslegesen kapkodnak a levágásával, ám az ilyesmi többnyire már csak akkor derül ki, mikor lent van az illető. Van beismerő email, de nincs nyelvcsonttörés, vagyis nem öngyilkosság. Nincsenek sérülések, és negatív a toxikológia, így kérdéses a halál oka. Brennan tovább erőlteti a Gormogon vonalat, Cam meg majdnem elszólja magát a vacsoráról. Hodgins megvizsgálta a kötelet és DNS nyomokat talált rajta, mert a tettes az alkarjára tekerte, mikor felhúzta Aldridge-t. Brennan egy röntgenről ihletet nyerve rájön, hogy a halál oka szukcinilkolin túladagolás. Egy izomlazító, ami nagy dózisban szív és tüdő leállást okoz, majd a szervezetben káliummá alakul, így kimutathatatlan. Ted Reardon írt egy könyvet a témában.

Bootht annyira megkavarta Felicia csókja, hogy Hodginstól kér tanácsot. A bogaras két röhögés között azt javasolja, hogy ő mondja el előbb Camnek, mert az ilyesmi még egy megjátszott kapocsaltban is szakításhoz vezethet. Dr. Reardont kihallgatják az akasztásról, de sértetlen az alkarja. Hodgins szerint a réz szilánk egy rosszul elkészített bronz fegyverből származik, csakhogy olyanból túl sok van a Jeffersonainben. Aztán egy elszólás után Camnek is el kell mondania, hogy ő nem Gormogon. Angelának szerencsére van ötlete a gyilkos fegyverhez, így hamarosan már a varázsdoboz mellett csoportosulnak. A behatolási szög olyan testalkatra utal, amilyennel senki nem rendelkezik az intézetben, ezért valószínűbb, hogy Kristent nem állva szúrták le, hanem ráesett valamire.

Az elmélet jó, de a váratlanul megjelenő Dr. Bankroftnak nem teszik. Az ő verziója szerint egy vita fajult balesetté, Aldridge bepánikolt és igyekezett eltüntetni a testet. Végül a bűntudat miatt öngyilkos lett. A törvényszéki részlegnek érthetően ez a változat nem tetszik, és még a bizonyítékokhoz sem passzol. A főnökkel lehet tárgyalni, de elmenően megjegyzi, hogyha ragaszodnak az elméletükhöz, talán Angela lesz a Gormogon következő áldozata. A gyilkos fegyver nem a Jeffersonainből származik, de az okosaknak eszébe jut, hogy a bejövő postával bármi ellenőrzés nélkül eljuthat a hitelesítési részlegre. Mikor ezt ellenőrizni próbálják, kiderül, hogy sem Hodginsnak, sem Brennannek nincs hozzáférése az adatbázishoz, Booth viszont tudja Cam jelszavát. Mellesleg Brennanét is. A jelek szerint valaki Iraki műtárgyak csempészésével foglalkozik az épületben, és Kristennek azért kellett meghallnia, mert rájött erre.

Brennan módosítja a jelszavát, második kedvenc virágára, de Booth azt is tudja. Javasolja, hogy válaszon inkább egy bolygó, aztán távozás közben visszakiabál, hogy Jupiter. Camhez indult, hogy végre színt valljon. A csók hallatán, a remek voltál, újra jóban vagyok a húgommal hangulaton, hamar felülkerekedik a kis rohadék azért jópofizott, mert azt hitte lenyúlta a pasimat érzés. Aztán mire a harmadik fél is megérkezik, már Booth is bűnös, mert visszacsókolt. Ő azzal igyekszik rövidre zárni a dolgot, hogy elmondja Feliciának az igazat, de ezzel csak egy gyerekkori gyökerekkel rendelkező vitát éleszt fel a nővérek között. Akik aztán hamar egyesítik erőiket, mikor ő is bele szól, és végül ott marad bűnösként, porba tiport önérzettel, hogy egyik nőnek se kell igazán.

A gyilkos fegyver egy nyársas antilop szobor – Zack sérelmezi, hogy Brennan nem értékeli a precizitását –, de már nincs az intézetben, mert valaki elküldte egy postafiók címre. Hogy kiderítsék Bankroft benne van-e a csempészetben, Cam úgy tájékoztatja, hogy főhőseink másnaptól táboroznak le a postahivatalnál, de közben már ott vannak. Nem kell azon törniük a fejüket, hogy mivel üssék el az időt, mert hamarosan felbukkan Dr. Klimkew. A fickó linkel, ő csak csempészett. Aztán már az jön, hogy látta, amint Aldridge megöli a lányt és a fazon megzsarolta. A kezén azonban ott a kötél nyoma. A végeredmény egy véletlen és egy szándékos gyilkosság.

A sikeres nyomozást megünneplendő, Booth hangulatfényes irodájában vodkáznak, és a férfi azt javasolja társának, hogy ne vegye szívére a dolgot, még akkor se, ha az otthonában történt a gyilkosság. Mert bizony Bonesnak a Jeffersonian az igazi otthona, a kedvenc helye, hiába is tiltakozik, ő ismeri, hisz tudja mik a kedvenc virágai, vagy a kedvenc bolygója. Bones pedig ugyanúgy nem akarja elhinni, hogy valaki közülük lehet a gyilkos, mint ahogy a többiek. Booth megígéri, hogy ő sose fogja elárulni, de a nő azért majd figyel rá. Végül folytatják az ivást, mert ők így kísérleteznek.

Címkék: dr. csont
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nézz · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.10. 19:37:46

De gusztán összeégett tetem. Jó kis sorozat.

Zalzan Kavol 2010.02.10. 23:56:30

Jó kis rész volt, főleg a múlt heti után, amiben valahogy semmi katarzisélmény nem volt a végén. Most vagy nem figyeltem, vagy hülye vagyok, de abszolút nem esett le, hogy ki is volt a gyilkos.

Thresher 2010.02.11. 01:13:49

Csak nekem volt érdekes, hogy a feka gyakornok, aki a Vészhelyzetben is játszik, ugyanaz a szinkronhang adta? Ráadásul mindkét karakter meleg.

Terézágyú 2010.02.11. 08:02:05

OFF
A gormogon (és az illuminátus meg a szabadkőműves) szó kisbetű, hiszen itt egyetlen embert jelölsz velük és nem a társaságot.
ON

És a gorgonzola? :)

Llew 2010.02.11. 08:38:31

@nézz: kannibálnak tetszik lenni?:)

@Kulabácsi: a vagy nem figyeltél eset a valószínű:), mert kiderült. Mondjuk az igaz, hogy azért a gyilkos több ideig szokott feltűnni, a mentős meg éppen csak feltűnt kapott egy mondatot előtte.

@Thresher: a szinkronhangot nem figyeltem, de pozitívum ha direkt volt.

@Terézágyú: nem nagyok nagy helyesíró, de a szabadkőműves és az illuminátus szó egyetlen helyen szerepel a szövegben, ott pedig pont a társaságokról van szó. A gormogon esetében meg egyesszámban, gúnynévként használják, mint idevágó példával a Sírásót, de javítsatok ha tévedek.
süti beállítások módosítása