Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A szökés 4x24 - A szabadság ára 2/2

2010. február 09. 13:00 - Freevo

"Ha ezt látjátok, annak örülök, mert azt jelenti, hogy biztonságban vagytok" - mondja Michael Scofield egy kamerába, majd hirtelen vágunk, nehogy előre le legyen lőve a poén. Sucre és Linc jönnek a lakásba, a mexikói macsó majrézik, hogy milyen dolog, hogy Scofield be akar ejtőernyőzni a börtönbe, hát meg kell vallani, ennél nagyobb baromságot mi is régen hallottunk. Tömören az a terv, hogy a börtönhöz tartozó kápolnából keresnek egy föld alatti járatot, amin keresztül ki lehet jutni a falon kívülre, ahol majd várja őket Sucre és Linc. 

Az ejtőernyős mutatványhoz szükség lesz egy repülőre és egy pilótára, amit Alexander "áruló" Mahone-ra bíznak, közben meg igyekeznek megszerezni T-Bag számára azt a százezer dollárt, aminek a fejében ő lenne hajlandó segíteni nekik az ügyben. Scofield megint meglátogatja Sárát, hogy kódnyelven közölje vele az új tervet: ma este imádkoznia kell azért, hogy újra együtt lehessenek, nekünk meg azért, hogy Sara megértse, miről magyaráz a faszija.

Odahaza Michael megpróbál kiokosítani valami kütyüt, amivel kiiktathatja a börtön mágneszárait, szerencsére varázslatos módon mindig van pénze a csapatnak beszerezni az ehhez szükséges felszereléseket. Mahone szerint csak olyan sok túlfeszültséggel lehetne ezt megcsinálni, amekkorába bárki belehalna. Miska nem adja fel, úgyis ki fog találni valamit, hiszen ő a MacGyverbe oltott kvantumfizikus.

Palpatine császár elunja a szarakodást, közhírré téteti a börtön női szárnyában, hogy vérdíj van Sara Tancredi fején. Gretchennek visszanyal a fagyi, mert ő iktatta ki leszbikus T-Baget, aki megvédhetné Sárát a rá leselkedő mindenféle veszélyektől. Viszont mivel ki akar jutni vele a börtönből, most Gretchennek kell szembeszállnia az amazonokkal, akik Sára életére törnek. Sajnos az egyiket egy rúgással sikerül ráakasztania egy ruhafogasra.

T-Bag kicsalja Palpatine-tól az ügyvédje elérhetőségét, akinél a zsé van, majd átadja az infót Lincolnnak. Sucréval elmennek a fickó házához, szétcsapják az agyát, és elhozzák a százezer dollárt. Közben Michael elmegy ejtőernyőt venni, és rábízza Mahone-ra a családtagjait, ha neki valami baja esne. Ettől az ügynök annyira meghatódik, hogy átgondolja az életét, de pont jön az a kurva vágás, mielőtt elmondaná, mit akar. Később meg leinformálja az FBI-t, hogy pontosan mire készül Michael, szóval már végképp nem értjük, ki kivel van.

A börtönben fokozódik a feszültség, mindenki Sara meg Gretchen életére hajt, még leszbi T-Bag is visszatér. Ebédnél kitör a balhé, de a nyenyerehangú leszbinő ráborul idegbajos Susan Boyle-ra, aki erre fojtogatni kezdi őt. A börtönőrnőt Gretchen szereli le, igaz, egy késszúrással a combjában sikerül csak ezt abszolválnia. Ezalatt odakint egy kisváros benépesítésére elegendő FBI-os kémleli az eget, mintha most jönne a Halley-üstökös. 

Odafönt elhúz egy repülő, kisvártatva pedig megjelenik egy ejtőernyős, akit rommá lőnek a rohamosztagosok. Azért valljuk be őszintén, nem vagyunk túlzottan meglepve, amikor a ponyva alatt csupán egy próbababát találnak a lelkes honvédők. Májkül bizony beszökött, amikor kivontultak az FBI-osok. Felkapaszkodott egy rohamosztagos kocsi aljára, és a börtön falain belül elsunnyogott, amint lehetett.

A börtönlázadást kihasználva Sara és Gretchen elszöknek, és eljutnak a kápolnáig, ahol Gretchen feláldozza magát, hogy elterelje az őrök figyelmét. Csudálatos, most már az utolsó gonoszember is megcselekedte a feloldozásához szükséges utolsó jótettet; Darth Vaderből Jedi lett, minden oké. Sára a kápolnán belül találkozik Miskával, és nagyon gyorsan megkeresik a vészkijáratot.

Közben Sucrénak az lenne a dolga, hogy a megszerzett száz ropesztót átutalja T-Bagnek, de nem ér időben a bankba, úgyhogy a tervnek lőttek. T-Bag ellenőrzi az egyenlegét telefonon, és amikor hallja, hogy nem érkezett meg a pénz, rögtön szembefordul Scofieldékkal. Miközben az egész börtön riadó alatt van, az igazgatónő elé viteti magát, és elmondja, hogy Michael szökni készül, és arra kérte őt, hogy okozzon tűzriadót idebent. Emiatt evakuálni kéne az épületet, tehát Misi biztosan a hangzavart kihasználva akar meglógni az asszonnyal. 

Az FBI-osok belemennek a játékba, hátha így megtalálják Scofieldot. Misi azonban túljárt T-Bag eszén, számított az árulásra. Mivel a tűzjelzőket így is-úgy is lekapcsolták, ő simán átszabhatja lángvágóval a vészkijáratot, és szökhetnek tovább. Csakhogy a mágneszár-kiiktató kütyü működik, tehát nem tudnak kijutni a falakon kívülre, hacsak...

Michaelnek ki kell sütnie az elektromos hálózatot. Ehhez saját kezűleg köt össze két nagyfeszültségű kábelt (utálom magamat, hogy egy drámai pillanatba okoskodok bele, de a hátizsákjába nem bírt volna bepakolni valami célszerszámot, vagy legalább egy munkavédelmi gumikesztyűt?), ami végez vele is. Elbúcsúzik Sarától, aki sokkos állapotban rohan ki az épületből, amint kialszanak a fények. Odakint Sucre, Lincoln és Alex várakoznak, s amikor csak a nő jön egyedül, Linc magatehetetlenül dermed meg a kerítésbe kapaszkodva. Michael már nem tér vissza. Menniük kell.

T-Baget magánzárkába csukják, amiért segített a szökésben Scofieldnak. A többiek tompán, szótlanul utaznak egy kocsiban a kikötő felé. Alex átnyújtja Sarának a levelet és a videofelvételt, amit Michael rábízott arra az esetre, ha történne vele valami. A levélhez az orvosi látlelete is csatolva van, amely újabb agyi tumorról tanúskodik. Sucre bőröndben adja át a nőnek a százezer dollárt, amellyel eleve nem az volt a terv, hogy T-Bagnek adják, hanem hogy egy Costa Rica-i számlára kerüljön, és ott várja Saráékat.

A csapattagok elbúcsúznak egymástól, majd Linc és Sara a hajóra száll, amely elviszi őket a távoli országba. Lejátsszák Michael posztumusz üzenetét, amelyben arra kéri a szeretteit, hogy tartsanak össze. Mondják el minden nap a gyermekének, hogy mennyire szeretik, és hogy mennyire szerencsés, hogy szabad lehet. Mert most már mindnyájan szabadok. Végre.

Címkék: a szökés
23 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

giacinto 2010.02.09. 17:37:35

jó kis sorozat volt, kár hogy vége. igaz hogy ellaposodott, meg sok baromság került a 4. évadba, de akkoris.

ez a FINAL Break részt pedig nem tudom hova tenni, bizonyos szempontok alapján rohadt jó, mások alapján egy gagyi szar.

Valakinyolc 2010.02.09. 19:18:34

Azért a végén a Spiritualized - Lay It Down Slow számára mikor még utoljára megmutatták kivel mi lett/lesz, az ott volt :)

Decsibácsi 2010.02.09. 20:06:44

Első évad után nem szabadott folytatni... Az még érdekes, izgalmas volt, de csak alámúlni sikerült.

zbzbzb 2010.02.09. 20:07:04

már bocs, de ez a rész nem fényévekkel ezelőtt volt?

Decsibácsi 2010.02.09. 20:07:36

*szabadott volna folytatni ofkorsz

redriot77 2010.02.09. 20:53:48

Az első két évadot nagyon szerettem, az első néhány Sona epizód is nézhető volt, aztán nagyon elcigányosodott az egész.

pazola 2010.02.09. 21:05:37

@nézz: en is szerettem, de most elkezdtem nezni a 24-et. Az jobb. Sokkal :D

Johnny336 2010.02.10. 00:28:38

Második évadot végig kellett szenvedni, annyira rettenet volt, néhány jobb résztől eltekintve.
Harmadik évad kicsit hozta ez első hangulatát, de már ott is túlságosan meseszerűek voltak a történések.
A negyedikben pedig akkora kavarást csináltak, hogy nem lehetett tudni ki kivel van, ezért nézte az ember - pozitívum és negatívum is volt ez egyben.
Szerintem kellett ez a dupla lezáró rész, jól jött ki.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2010.02.10. 00:39:06

giacinto megfogalmazta, amit gondolok, nem tudom hova tenni ezt a duplaepizódot én sem.

Vaandor 2010.02.10. 09:13:04

Az első évad valahány epizódja óta ez volt az első, amit láttam. Így tetszett. Hogy ki kicsoda és kivel van, az szépen összeállt. De persze nem kizárt, hogy a rendszeres követők mást vártak volna.

Röviden: Szóljatok, mielőtt zárul a LOST! :-)

hallgato_k 2010.02.11. 09:52:27

Én egyszerűen imádom ezt "A" sorozatot. ez volt az első. több sorozatot is nézek de azokat túl kiszámíthatónak találok, de azért egynek elmegy. :-D
Az első évad tényleg mindent vitt. az újdonságával, az ötletességével, a fordulataival, a szereplőivel, stb.
Nekem még a második is nagyon ott volt, sőt a harmadik-,negyedik évad is. igaz utóbbi kicsit tényleg laposabra sikeredett a többihez képest, de nekem még így is nagyon tetszett. :-)
Sajnálom,h vége lett! Remélem mihamarabb jön egy sorozat, amiért lehet újra rajongani. A mostaniak közül egyiksem ilyen.

És hogy a hogyvoltról is írjak;
"a nyenyerehangú leszbinő ráborul idegbajos Susan Boyle-ra" -ez hatalmas!! :-DD

"utálom magamat, hogy egy drámai pillanatba okoskodok bele, de a hátizsákjába nem bírt volna bepakolni valami célszerszámot, vagy legalább egy munkavédelmi gumikesztyűt" -ne utáld magadat, ez bennem is megfordult. :-S De én azzal nyugtatgatom magamat, hogy mégis betett egy gumikesztyűt vagy vmi mást, így nem sütötte ki magát. ;-D

nagy grat és köszönet az összes hogyvolt részért! Jó volt őket olvasgatni. :-) Köszi Freevo,h folytattad! Sixx remélem idővel megszépülnek a szökéses emlékeid!!! ;-D
Jó volt (Szökés) hogyvolt! :-)

T. Norbert 2010.02.12. 00:36:33

"a mexikói macsó majrézik,"

Sucre nem puerto ricói?

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2010.02.12. 00:46:00

Ha az, én nem vettem észre a kiejtésén. De a háttérinfókkal tényleg hadilábon állok, régen volt az az első évad. :)

hallgato_k 2010.02.12. 14:34:57

"...ez nem pálya, a puerto ricóiaknak alapból magasabb a vérnyomásuk..." -talán volt egy ilyen mondata Sucrenak még az első évadban, mikor Májkül ment akciózni a wc mögé. ;-DDD

Gabba 2010.02.13. 02:04:53

Köszi Freevo, hogy végigvitted, az igazat megvallva én csak a hv-k miatt néztem.

Sztem is az első évad után kellett volna abbahagyni, én a magam részéről a 2.-at végigszenvedtem, 3.-at csak sixx hogyvoltjaiból követtem, a 4.-et meg csak azért néztem, merthogy az az utolsó.

T. Norbert 2010.02.13. 16:20:47

@Gabba: Elég érdekes lett volna, ha abbahagyják az első évad után. És akkor a kinti dolgok megoldását a fantáziánkra bízták volna, vagy mi?:)

GJ1 2010.02.21. 18:27:17

ez volt az első (és eddig az egyetlen) sorozat, amiért igazán rajongtam, és amit sosem bírtam kihagyni

ugyanakkor szerintem is csökkent a színvonal, bár nálam csak a 3. évad második felétől, utána egyre kevesebb jó megoldást láttam

A lezárás szörnyű lett, nem úgy indult a sorzat, hogy a cég a multinacionálsi vállalatok csoportja, és nem egy ember tulajdona, hanem egy tanácsféleség irányítja? Hiába csuktál le a Tábornokot és az embereit, attól még ugyanúgy tovább nyomulhat a cég

KenSentMe 2011.09.04. 13:26:00

Első évad: Szökés Alcatrazból + Remény rabjai (meg gyakorlatilag az összes börtönfilmes klisé, falásás ugye mindig alap, de az összes karakter bejön az ártatlanul lesittelt egyszerű vidéki fiútól kezdve a vén öreg rókáig, akit szadiznak a börtönőrök, van joviális börtönigazgató, gonosz smasszer.. jó mindent egy helyen látni:) ).

Második évad: Ugye szökés témában a Harrison Ford féle Szökevény az alap, a sorozat sajnos nem éri el a színvonalat. Egyszerűen túl bénák a zsaruk (a gyagyás kis túlzással fél évadon át fehérbe kószál, mikor eljut vagy 3 km-re a börtöntől? Na neee..). Van, ahol egy szimpla autós üldözés közben rázzák le őket a srácok (szerintem erre manapság, 0% az esély hozzávetőlegesen, a GPS és a helikopterek korában). A kincskeresés "izgalmai" Utahban pedig az Ágyúgolyó-futamhoz hasonló családi filmek színvonalát idézik.

Harmadik évad: Az alaphelyzet nem rossz (visszatérés a gyökerekhez, ez az évad lehetett volna egy Pillangó vagy egy Híd a kwai folyón), de túl rövid ez a szezon, és azáltal, hogy mindenki kijön a végén a börtönből (azok is, akiket nem szöktetnek), Michael teljesítménye keservesen leértékelődik. Tetszik vagy nem, ez egy gagyi börtön. Jobb lett volna minden évadra keresni egy normális börtönt, bezárni oda a srácok egy csoportját (néhány új szereplővel), a többiek kintről segítenek, aztán hagyni, hogy kiszökjenek.. jobb lett volna, mint ezt a cég dolgot erőltetni. Az X-aktákban valahogy sokkal félelmetesebb volt ez a mindent behálózó és minden konspiráció mögött álló gonosz szervezet, mint itt.. mintha Hófehérke és a hét törpe elhatározná, hogy átveszi a világuralmat.

Negyedik évad: Erről meg az jutott eszembe, hogy a készítők szerettek volna egy Mission Impossible-t forgatni. Nem Szupercsapat, mert ez ugye itt véresen komoly, de főleg az évad teljes első fele (a kártyák ellopása, + bejutás az épületbe) az tökéletesen Mission Impossible.. komolyan, csak a főcímzene hiányzik, meg a maszkok, semmi más. Ocean's elven? A sorozatra nagyon jellemző, hogy amikor a jó öreg Brad Bellick meghal (személyes kedvencem), totálképben mutatják a koporsójában percekig, nehogy eszébe jusson valamelyik forgatókönyvírónak visszaírni a sorozatba (túl sokan játszottak már Bobby Ewingot).

Nekem Michael halálával semmi bajom nincs, azzal annál inkább, hogy a történet durvábban csapong és hullámzik egy hurrikán korbácsolta tengernél. Tessék összehasonlítani pl. a 24-el a Szökést - a 24 lassú, sok rész van, ami egyszerűen azzal telik el, hogy a szereplők közlik egymással az információikat, minden lassan halad, lépésenként .. ezzel szemben a Szökés 2-3-4. évadjában minden részre jut egy durva kavarás. Elhiszem, hogy a készítők ezt izgalomnak szánták, de a 10. ilyen után csak ásít az ember, és csöndben találgatni kezd, hogy kinek az anyja/fia/borja/melyik halott szereplő fog felbukkanni a következő jelenetben.

Celtic 2016.10.13. 00:09:38

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: En vegre vegigkuzdottem. De a 3-4 evad mar tenyleg marhasag. Maguk a reszek jok, bar persze tul sok benne a deus ex machina, de jo. Viszont a fovonal...azt nagyon elszurtak. idonkent nagyon ugy ereztem, hogy ket pofon nem artana a forgatokonyvironak, hogy valami normalisat alkosson.
A vegen meg ez a dupla resz...ah, hagyjuk. Azt hittem, ez mar az eddigiek parodiaja. De ugy altalaban is nagyon faraszto volt, halott emberek elnek, nem az o gyerekuk, napelemes szarsaggal keresnek milliardokat, amit 125 millioert adnak el (igen, ez indult ugy, hoyg az USA elnokeig vezetnek a szalak...), szoval latszik rajta, hogy a forgalmazo mindent ki akart belole preselni, pedig valahol a masodik evadnal nyugodtan abbahagyhattak volna.

Celtic 2016.10.13. 00:12:47

@GJ1: +1, nagyon igaz. Messze nem arrol van szo, hogy van egy tabornok. Aztan megis az lett, miutan az USA elnoke eltunt a kepbol.

Egyebkent meg belefert volna egy olyan is, hoyg Michael igazabol a tabornok fia / unokaja vagy mittomen, azon sem csodalkoztam volna.

Celtic 2016.10.13. 00:20:27

:(
www.imdb.com/title/tt4928092/
Seven years later, thanks to information provided by T-Bag, Lincoln and Sara discover that Michael is still alive in a Yemen prison and develop a plan to get him out.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
süti beállítások módosítása