Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 4x14 - Cold Comfort

2010. február 05. 10:00 - hex.kelly

Szakad az eső, még nem tudjuk, hol járunk, egy rendőrőrsön egy táblán négy fiatal nő képe és neve, a képek alá az van írva, hogy ELTŰNT. Vagyis csak három alá van ez írva, mert egy kopasz zsaru a negyedik alá épp most írja, hogy ELHUNYT. Jön egy rendőr, és szól, hogy az utoljára eltűnt nő anyja van itt. A nő a lánya nyakláncát kéri, amit a rendőrök a kocsijában találtak. Nem számít, hogy a bizonyítékok között van, akkor is KELL. Még mindig zuhog az eső, mikor a nő egy házhoz ajtaján kopog. Egy gyűrött arcú férfi engedi be, majd az ebédlőben látjuk őket: a nő az ablaknál állva figyeli a férfit, aki egy széken ül, csukott szemekkel, kezében egy lánc, a medált simogatja. Majd egyszer csak kinyitja a szemeit, a nő pedig izgatottan kérdi, mit látott.

A BAU konyhájában Penelopé és Kevin olvassa az újságból a horoszkópot, Morgan és Emily szkeptikus, Garcia szerint csak azért, mert nekik nincs meg a titkos összetevő. De a kávéját kevergető Prentiss-nek megvan, és ÉDESÍTŐSZER a neve, hahaha. Garcia az érkező Reid-től kérdi Emily születési dátumát, amit zsenink már fúj is, Prentiss-nek azért sikerül még rászólnia, mielőtt az évszámot is kimondaná. Garcia már olvassa is fel a horoszkópot, de befut a megrövidült hajú JJ, hogy menni kéne gyűlni. Egyébként van új gyűrűje, amiben citrin kő van, ez Henry baba horoszkópköve, látom már, ez egy ilyen misztikus epizód lesz, nagyon izgi! A kerekasztal körül ülő csapatnak JJ a négy fiatal nő képét mutatja, mind szőkék, kék szeműek, közülük az első 9 hónappal ezelőtt tűnt el a washingtoni Olympia-ból. Ma reggel őt találták meg. Rossi a kép alapján mumifikálódottnak nézi, Morgan fagyasztottnak, de az a nagy bides harci helyzet, hogy be lett balzsamozva. És bár erdőben találták meg, emiatt nehéz belőni, mióta halott, tekintve, hogy három havonta tűnt el a négy nő, feltételezhető, hogy fél éve, valamint az is, hogy lesz még balzsamozott holttest találva hamarosan. Kis hátborzongató montázst kapunk gumikesztyűs kézről, sebészszerszámokról, fura színű löttyökről nagy üvegekben. Főcím és idézet (The Gube helyett) JJ-től: S így az éj idején veled éldelek én, / jegyesem, szívem élete, szép kicsikém, / melletted a sír fenekén, / tengerpart bús mezején. - And so, all the night-tide, I lie down by the side / Of my darling- my darling- my life and my bride, / In the sepulchre there by the sea, / In her tomb by the sounding sea. Edgar Allan Poe

A gépen a csapat végigveszi, hogyan történik a balzsamozás: a testből kivezetik a vért, majd a vér helyére balzsamozó folyadékot vezetnek be (ennyit a mai vacsorámról), ehhez kell némi anatómiai tudás, eü-gyakorlat, és spéci felszerelés. A háromhavonkénti áldozatváltás arra utalhat, hogy az elkövető fél az elutasítástól, elhagyástól. A negyedik áldozat, Brooke Lombardini pincérnő 4 napja tűnt el melóból hazafelé menet. Reid már fújja is a statisztikát: az elrabolt áldozatok 90%-a az első 36 órában meghal, jujj. Aztán erdőben Reid és Morgan a kopasz zsaruval a holttest megtalálási helyét nézi, és arról beszélnek, hogy ezen a terepen nehéz hullát vonszolni, ezért ha van még hulla, az közel lesz. Morgan az egyik páfrány alatt egy aranyláncot talál, kereszt-medállal, az erdőben kutakodó rendőrök egyike azonban egy komplett hullát talált, és ahogy Reid nézi, igencsak gondoskodó módra vall az, ahogyan örök nyugalomra helyezték: az összefont kezei között egy aranylánc van, kereszt-medállal. Hotch és Emily Fullwood nyomozóval Brooke elrablási helyére mennek, a puccos étterem parkolójába. Brooke éjjel 11-kor tűnt innen el, csupán pár perc alatt, a gyilkos tehát gyors volt és észrevétlen. Hotch a jegyzőkönyvben szereplő ametiszt-medálos nyaklánc után érdeklődik, mire a nyomozó közli, hogy visszaadták Brooke anyjának. Hotch kiakad, a nyomozó azt mondja, hogy Brooke anyja felbérelt egy Stanley Usher nevű pasast, aki pár éve megtalált egy portlandi kisfiút. Prentiss kérdi, hogy egy magánnyomozó-e az illető. Hát nem. MÉDIUM. Emily kis híján elneveti magát, de sikerül józanul megkérdeznie, hogy milyen módon segít ez a médium. A zsaru nem tudja pontosan, valami olyasmivel, hogy érzi az aurát. Hotch fél mosollyal az arcán kérdi, hogy mit mondott a médium Brooke anyjának. De a választ már magától Brooke anyjától tudjuk meg, mert sajtótájékoztatót tart, ahol közli, hogy TUDJA, hogy a lánya még él, és kéri az elrablóját, hogy engedje haza a lányát, aki szerdán lesz 27 éves.

A sajtótájékoztatót a csapat az őrsön nézi, JJ szerint érthető, hogy az anya hinni akar, de Rossi nem örül a médium-dolognak, neki már volt dolga médiummal, és egyáltalán nem önként és egyáltalán nem lett jó vége a dolognak. Mennek is Brooke anyjához, akinél ott van Usher is. A nő nem túl együttműködő: ő már minden elmondott a rendőrségnek, az FBI ne itt üljön, hanem olvassa a nyomokat a sárban. Usher elmondja, hogy pszichometriát alkalmazva szerzett infót Brooke-ról, egy cetlit ad, Rossi meghökkenve olvassa fel: bekerített hely, narancssárga szín, 8, 6, 7. Brooke anyja lelkesen kérdi Rossi-t, hogy mindez mond-e valamit neki? JJ mentené a szitut, és kérdi Usher-t, hogy kiderített-e valamit Brooke állapotáról. Usher azt feleli, hogy gyengeséget, fáradtságot, valamiféle nehézséget érzett. Rossinál itt szakad a cérna, és félrehívja Usher-t, mert szerinte ő is csak amolyan vérszívó, aki pénzért hiú reményt ad a szenvedő családoknak. Usher visszavág, hogy Rossinak végezze a saját munkáját. Rossi szerint most nem az ő munkája a téma, de Usher szerint lehetne, mert a profilozó bűnüldözésben legalább annyian nem hisznek, mint a médiumok tudásában. (Akárhogy is nézem, ez döntetlen.) JJ jön, találtak egy harmadik holttestet is. Morgan és Reid a hullaházban a boncolóorvossal beszélget. Mindhárom nő halálát kivérzés okozta, tehát ÉLVE balzsamozta őket a gyilkos, elkábítva, vagy eszméletlenül. A hosszú hajukat levágta, a fülüket duplán kilyukasztotta. Morgan kérdi, hogy találta-e nyomát nemi erőszaknak. A dokinő azt mondja, nem egészen, talált ugyanis spermát, de erőszak jeleit nem. Ész kérdi, hogy talán a nők beleegyezésével történt az aktus? Erő viszont jobb nyomon jár: a nők már halottak voltak.

Az őrsön JJ elmondja, hogy a hozzátartozók szerint egyik nőnek sem volt dupla lyukasztás a fülein, szóval a gyilkos átalakítja őket "valakivé". Majd felveti, hogy a kábítás összecseng a médium által említett nehézséggel-fáradtsággal, így talán még az is igaz lehet, hogy Brooke él. Rossi felkapja a vizet, Hotch meg emlékezteti JJ-t, hogy a profilra kell koncentrálni, ez a gyilkos egy nekrofil, s mint olyan, nem az élő nők az esetei. (Ez az epizód a legjobb fogyókúra a világon.) Rossi felhívja Garcia-t és kéri, mindent derítsen ki Stanley Usher-ről. Hotch elkezdi az előzetes profilt mondani a helyieknek: az elkövető 25-30 közötti fehér férfi, sok pénzzel. Egyedül él a tágas otthonában, ahol elegendő hely és szellőzés van az egész balzsamozási folyamathoz. Az emberekkel, különösen a nőkkel szemben meglehetősen visszahúzódó. Az, hogy ugyanolyanra formálja a nőket, azt jelzi, hogy egy olyan nő iránti érzéseit éli újra és újra, akit egykoron szeretett. Ez nemcsak barátnő lehet, de akár felesége, vagy az anyja is: valaki, aki hirtelen hagyta el, vagy halt meg. Volt egyszer egy nekrofil sorozatgyilkos, Ed Gein, aki szintén balzsamozta az áldozatait: ő éveken át ápolta a magatehetetlen édesanyját, és miután az meghalt, az anyjára hasonlító halott nők tetemeit kiásva azok bőréből ruhákat varrt magának. (Nem maradunk ám le a remek látványról, mindjárt hányok.) Ám a boldogsága múlandó volt, ezért élő áldozatok után nézett, akiknek bőrét ő maga tudta tartósítani. Ezt a lelki folyamatot a jelenlegi nyomozásban is célravezető megvizsgálni, ezért a 2006 óta történt temetői, ravatalozói és hullaházi incidenseket előásták, mindenki menjen az esetek után, és vegyenek DNS-mintákat, mert a nekrofil elkövetők 60%-a a hullaiparban dolgozik. Mindenki kérdezősködik: Morgan a temetkezési vállalkozónál, Reid a sírgondnoknál, Hotch a hullaházban. A sírgondnok egy pár évvel ezelőtti sírrablásról beszél, a boncmester meg egy fura egykori alkalmazottról, aki folyton kisminkelte a hullákat és szőke parókát rakott rájuk. Ivan Bakunas a neve, Fullwood, Hotch és Prentiss már megy is hozzá, persze, megint szakad az eső.

Kérik, hogy engedje be őket a házba, de Bakunas azt mondja, az anyja alszik, nem lehet. Elmondják neki, hogy keresnek valakit, akit talán ismer, mert ugyanolyan nőkre bukik, mint ő: szőke haj, kék bőr. (Hahhahaha!) Kérik, hogy adjon DNS-mintát, de a pasi inkább most nem, egyúttal becsukja az ajtót. Hotch-ék mehetnek vissza az őrsre, ahol a nyomozó bírói parancsot kérne a DNS-minta vételéhez, de Hotch és Prentiss elmagyarázza neki, hogy Bakunas nem lehet a gyilkos, mivel az anyjával lakik, nincs kocsija, és pénze sem, márpedig a balzsamozós nekrofília drága hobbi. JJ jön, a 911-re befutott egy hívás, állítólag Brooke-tól. Brooke anyjával meg is hallgatják, de csak suttogás hallatszik, ennek ellenére a nő biztos abban, hogy Brooke hangja az, Rossi próbálná lehűteni, hogy vannak őrültek, akik hülyeségeket csinálnak feltűnési vágyból. A nő vakon hisz Usher-nek, Rossi szerint viszont nem kéne, mert Usher-t Oregon-ban szélhámossággal vádolták, minekutána áttette a székhelyét ide, Washington-ba.

A nő sírva mondja, hogy élve akarja visszakapni a kislányát, majd távozik. JJ a könnyeit nyelve kérdi Rossi-tól, hogy miért akarja elvenni az összes megmaradt reményt ettől a nőtől? - majd ő is kimegy a szobából. Brooke fekszik egy ágyon megkötözve, jön valaki, és beszél hozzá, Abby-nek szólítja, és elkezdi levágni a haját. Brr. Prentiss pedig beszámol Hotch-nak, hogy a 911-es hívás eldobható mobilról érkezett, de legalább vissza lehetett követni valamennyire, így egy 20 mérföldes körzet maradt, Seattle-től délkeletre. Rossi nem hiszi, hogy tényleg Brooke telefonált, de Hotch szerint hinni kell Brooke anyjának, ha felismerte, felismerte. De már eltelt 5 nap, miért tartja még életben a gyilkos Brooke-ot? Ha a fizikai változtatások csak pár órát vesznek igénybe, nyilvánvaló, hogy az egész személyiséget át akarja formálni. Ha az agymosás kész, akkor öli majd meg. Levágott hajú Brooke eközben fekszik az ágyon, egy ajtó nyílik, már látjuk a gyilkos sziluettjét, és halljuk, ahogy ismét Abby-nek szólítja. A nő mondja, hogy ő nem Abby, de a férfi csak azt kéri, hogy meséljen neki, mert mese nélkül nem tud elaludni. A nő a tükörhöz megy, nézi benne a levágott haját, észreveszi, hogy két lyuk van a fülében, bennük pedig két fülbevaló: az egyik gyönggyel, a másik egy igencsak csillogó kővel, ami a lányok köztudottan legjobb barátja.

De Brooke nem örül, felkap valamit az asztalról, és hozzávágja a rácshoz, ami mögött a gyilkos van, aki erre becsukja az ajtót, sötétség. Az őrsön Prentiss hozza a hírt Rossi-nak, hogy nincs DNS-egyezés a kikérdezett hullaipari szakmunkásokkal. Rossi megpillantja Usher-t, kérdőre vonja a nyomozót, hogy miért hívta ide a szemfényvesztőt, hát azért, mert minden segítségre szükség van. Eközben JJ köszön Usher-nek, kezet fognak, Usher tartja a kezét, és mikor a nyomozó hívja Usher-t, az a gyűrűsujjára mutatva mondja JJ-nek, hogy gratulál. (WOW!) Usher bemegy az irodába a nyomozóval, aki becsukja az ajtót, és a kezébe adja a Bakunas munkahelyéről elhozott parókát. Broke eközben egy hintaszékbe kötözve ébred, és megtörni látszik, mert hajlandó mesélni a gyilkosnak A troll lánya című könyvből, és megígéri, hogy ő lesz Abby, vagy bárki, akit akar. A nyomozó emberei hozzák Bakunas-t, mert letartóztatja, szökésben volt ugyanis. Rossi és Hotch ki van akadva. Kezdődik a kihallgatás, és kiderül belőle, hogy Bakunas-nak nem a haj a mániája, hanem valami fiatalon elhunyt időjós-csajról lelopott cipő, a paróka csak körítés volt hozzá. Erről eszébe jut Reid-nek az a sírrablós eset, amit a sírgondnok mesélt: egy régen meghalt nő sírjából ellopták a ruhát, egy pár gyöngy és egy pár gyémánt fülbevalót. A nő, akié a sír, Abigail Reina Hansen.

26 évesen hirtelen halt meg, szívizom-gyulladásban. Amsterdamban született, hajadon volt, és 1985-től az 1992-ben bekövetkezett haláláig Patrick és Leona Gless házában dolgozott. És a haja szőke volt és állig érő. Akkor beszélni kell Gless-ékkel. Brooke eközben a hintaszékben ül, nincs megkötözve, és olvassa a mesét. Ahogy a végére ér, a gyilkos, aki egy fiatalember, bemegy hozzá, üdvözült arccal átad neki egy ruhát, és Hotch korábbi mondatát halljuk: abban a pillanatban, amikor Brooke megadja magát az agymosásnak, a sorsa megpecsételődik. Rossi-ék a kőgazdag Gless házaspárt kérdezi ki. Abby az egyetlen fiacskájuk, Roderick au-pair-je volt, és amikor meghalt, ők nem voltak itthon, 2-3 nappal később találták meg a holttestet, Roderick úgy feküdt mellette, mintha csak aludnának. A férfi kiborulva mondja, hogy ugye nem hiszik, hogy Roderick-nek köze van a mostani eseményekhez, a felesége viszont teljesen rezignáltan fogadja a hírt, ám a fia hollétéről nem tud, de ad egy levelet egy évvel korábbról.

Garcia kideríti, hogy Roderick 4 éve valóban kimaradt az orvosi egyetemről, és felvette a félmillió dollárját a számlájáról, és azóta felszívódott. Morgan szerint viszont ez az összeg már biztos nincs meg, kell, hogy legyen más bevételi forrása. Reid a levelet olvassa, amely egyfajta jól vagyok, Isten veled-levél, ugyanis csak az anyjától köszön el benne Roderick, az apjától nem. Na, akkor újratervezés! JJ pedig magához veszi a levelet. Roderick felöltöztette Brooke-ot, itat vele valamit, majd kézenfogva átvezeti egy másik helyiségbe, az ájuló nőt egy asztalra fekteti, jaaaajj. JJ visszajött Usher-től, aki a levelet megtapogatva vizet látott, és egy sziklás vízpartot. És Gless-éknek van egy vízparti háza, ami tíz éve üresen áll. Rossi is jön: Garcia kiderítette, hogy Roderick-et az apja titokban pénzeli. Western Union-on keresztül, havonta. A cím azon a körzeten belül van, ahonnan a 911-es hívás érkezett. A vízparti ház viszont nem. Egy pillanat múlva már Hotch jön ki a Gless-házból, és telefonon mondja, hol van Roderick, odabent a síró Gless és a rezignált neje bámulnak ki az ablakon. Roderick a műhelyében az ájult Brooke nyakán épp az ér vágására készül, mikor berontanak az ügynökök és a rendőrök. Balzsamozó folyadékkal teli üveg durran szét a padlón, leesik a szike is, ahogy Roderick-et elrángatják az asztal mellől.

Kiabál, hogy Abby-Abby, és látja az igazi Abbyt, beszarás. Jönnek a mentők, Brooke szurit kap, magához tér, Rossi meg mondja, hogy ennyit a szélhámosról, innen mérföldekre van csak a tenger. Hotch lerántja a felragasztott fóliát az ablakról, és csak lesnek: a szemközti falra egy sziklás partos-világítótornyos Turn Point Ale-reklám van festve. Esik az eső, és Rossi idéz: Azoknak, akik hisznek, nem kell bizonyíték, azoknak, akik nem hisznek, nem létezik bizonyíték. - For those who believe, no proof is neccessary. For those who don’t believe, no proofe is possible. Stuart Chase

Quantico-ban másnap reggel JJ magyarázkodik Rossi-nak, aki szerint hihet nyugodtan bármiben, de ha dolgozik, akkor csak a munkában higgyen. Majd elmeséli, hogy egyszer megbízott egy médiumban, aki félrevitte a nyomozást, az elrabolt fiú pedig meghalt. JJ azt mondja, ezúttal viszont megmentették, akit kellett, és ez a lényeg. Rossi pedig mindannyiunk szívéből szól: Isten hozott újra köztünk, JJ.

Címkék: gyilkos elmék
30 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piszy 2010.02.05. 13:48:23

Tényleg brutális rész volt.
Én a sorozatgyilkosokat mindig halálosan ijesztőnek és különleges kinézetűnek gondolom, de volt néhány rész, ahol ez abszolút nem jött be (pl Keystone Killer), mert a tettes egy átlagos kinézetű pasas volt. De ennél a résznél a csávó borzasztóan ijesztő, vacogott a fogam, ahogy megmutatták.
Welcome back, JJ!

LoVeLA 2010.02.05. 15:14:59

Tudom, hogy másképp működőm, de simán megkajáltam a HV-olvasás alatt..:D Bár lehet ha néznem kell, akkor nem ment volna..
Ami durva volt szerintem, hogy mikor elmentek a szülőkhöz, az apa akkor se csinált semmit.. Pedig akkor már elgondolkozhatott volna, hogy nem százas a fia.. Sajnos sok szülő szerint elég, ha pénzelik a gyereket, az helyettesíti a szeretetet, törődést.. de sokan lemondanának a pénzről, egy kis figyelemért cserébe..

bnemeth 2010.02.05. 15:29:08

Szörnyű példa ez a rész arra, hogy mit tehet a szülő a gyerekével csupán azzal, hogy nem figyel rá/nem törődik vele. Gondolom ezt abból, hogy babysittert alkalmaztak a gyerek mellé, és simán elmentek nélküle hétvégézni. Cybill Shepherd meg rettenetesen megöregedett és meghízott. Szegényt nem sokszor láttam a Moonlighting óta.

Másodperc 2010.02.05. 16:17:31

Nahát, Cybill Shepherd-öt meg sem ismertem...
Egyébként szerintem önmagában az, hogy babysitterre hagyják a gyereküket, míg elmennek hétvégézni, nem bűn, de hogy se előtte, se utána nem figyeltek rá és nem jól szerették, az igenis az.
Ja, és sziasztok, első hozzászólásom a sok-sok olvasás után :)

zeugma 2010.02.05. 16:34:31

hex.kelly: Nem tudom, említettem-e már, mennyire hálás vagyok, hogy hm... _bizonyos_ jelenetekről nem raksz be képet, például a hullák bőrébe öltöző idiótáról. Így nem kell hirtelen PgDn-t nyomnom, majd óvatosan visszafelé görgetni, hogy a szöveg teteje még látsszon, de a kép fölötte már ne... :-)
(Igen, én is kaja közben olvasok hogyvoltot.)

ebilafan 2010.02.05. 17:46:35

@Másodperc: Szia! Megint egy új kommentelő, ez nagyszerű. :) Vajon hányan lehetnek inkognitóban? Ha belegondolok, hogy én is olvasgattam már egy ideje, mire végre meg is szólaltam...

@LoVeLA: Valószínűleg én is furán vagyok huzalozva, mert emlékszem, éppen ettem vmit (fél tizenkettőtájt:), amikor ezt a részt először láttam, és nem fordult ki a számból a falat. Eddig csak a kannibál meg a disznófarmos eset bírt fogyókúrára.

Cybill Sheperd nekem kimondottan meglepetést szerzett: nagyszerűen alakította a rezignált anyát, aki már semmin nem lepődik meg.

Ami a gyilkost illeti: na ez az az eset, ahol elítélem a tettest, mert a kivitelezéshez kellett az ép ész, az kétségtelen, de mégsem hiszem, hogy börtönbe jutna: ugyanúgy egy pszichiátrián fog meghalni, mint Ed Gein. Ő is a szürke zónába tartozik: elég épeszű a gyilkosságok megszervezéséhez, de nem elég épeszű ahhoz, hogy visszafogja magát a megvalósításuktól.

Még valami: utánaolvastam Ed Geinnek, és amit mondtak róla az epizódban, az helytálló, éppen csak a lényeg nem: nem volt nekrofil. Egyetlen áldozatával sem létesített szexuális kapcsolatot, a célja teljesen más volt. Így ebből a szempontból nem volt jó példa a nekrofília lényegének érzékeltetésére, Ivan Bakunas kitalált karaktere már annál inkább.
Utánaolvasásom során egyébként azt az érdekes infót találtam, hogy a nekrofília elterjedtebb aberráció, mint azt gondolnánk. Belegondolni is szörnyű.
Mostantól mindig a Bakunast alakító színész szavai fognak ilyenekről eszembe jutni, ha jól emlékszem, vm olyasmit mondott, hogy ez nem bűncselekmény, hiszen nincs áldozat. (!) Elképesztő. :(

ebilafan 2010.02.05. 17:49:43

@zeugma: Ezzel egyébként én is tökéletesen egyetértek: nagyon jó ötlet, hogy inkább a színészekre koncentrálsz, és nem a helyszínekre stb. Ebből is látszik, hogy ez nem bulvárblog (vagy újság): ott premier plánban kapnánk az arcunkba az emberi bőrbe bújt Ed Gein táncoló képét. És szerintem ezzel még alá is becsültem a Bors-Blikk színvonalat.

zeugma 2010.02.05. 19:24:18

@ebilafan: "ez nem bűncselekmény, hiszen nincs áldozat"

Egy-null a vallások javára a joggal szemben: akkor is lehet valami bűn, ha "csak" az erkölcsi rend sérült, de nincs egy konkrét áldozat, aki felteszi a kezét, hogy kéremszépen, engem bántottak.
(Az más kérdés, hogy bármely vallás bármely törvényét ki lehet forgatni ugyanúgy, mint itt az "áldozat nélkül nincs bűntény" elvét, és lehet rá hivatkozni ugyanilyen perverz és beteg tettek alátámasztására...)

hex.kelly 2010.02.05. 20:08:51

@piszy: Az az érdekes, hogy maga Roderick egy jóképű, helyes pasi volt. Az őrület tette ijesztővé.

@LoVeLA: @ebilafan: Nézni nem volt túl megrázó annak idején nekem sem. De négy és fél órán keresztül elmélyülni a témában már embert próbálóbb volt. Látni, hallani, felfogni és utána LEÍRNI azt, hogy a gyilkos lecsapolta az élő nők vérét, és az ereibe visszatöltötte a balzsamozó folyadékot, na ez kikészített, rosszat is álmodtam múlt éjjel.

@bnemeth: @Másodperc: Cybill-nek volt egy vígjátéksorozata néhány évvel ezelőtt, Cybill volt a címe, szinte önmagát játszotta, a Humor 1 nevű csatorna rövid életében magyarul is ment, én imádtam, Christine Baranski-val elképesztő bohóckodást műveltek, ajánlom mindenki figyelmébe. Nekem a legmegdöbbentőbb az volt, hogy Abby halála után nem került szóba az akkor még kisfiú pszichológiai segítése. Azért mégiscsak 2-3 napot töltött egyedül egy holttesttel! És a szülők nem törődtek semmivel, benyomták a fiút az orvosira, megkapta a fél millát, és el van intézve. Szörnyű.

@zeugma: Szívesen! Volt az a hullaházi jelenet, ahol a három, különböző állapotú hulla hevert egymás melletti asztalokon. Nos, választhattam, hogy beteszem-e ezt a képet fogyókúra-stimulátornak, vagy Reid csodálkozó arcát, ami a hátrafésült hajával elképesztően SZÉP. Tudjátok, hogy nem vagyok elvakult MGG-ista, és Shemar nekem jobban bejön, de a filmet nézve eldöntöttem, hogy ez a kép kerül a hv-ba, mert döbbenetesen imádta a kamera a kis zsenit abban a pillanatban. Meg hát a blog mégiscsak az olvasókért van, a rémes történetekhez jár egy kis eyecandy. Még mielőtt Johnny reklamálná a jócsajokat, közlöm, hogy hétfőn egy kedves, hamvas vöröske lesz a történet középpontjában ;-)

hex.kelly 2010.02.05. 20:11:50

És emlékezzünk meg a csodálatos Lolita Davidovich alakításáról, aki egyszerre keltett anyai együttérzést, és nyitotta ki a bicskát a zsebemben.

ebilafan 2010.02.05. 20:39:59

@zeugma: Arról nem is beszélve, hogy közvetetten igenis van áldozat: azok a családtagok, akiket a rendőrség kénytelen azzal szembesíteni, hogy egy aberrált egyén mit művelt a szerettük maradványaival.

Éppen ezért döntöttem már elég régen úgy, hogy felszólítom majd leszármazottaimat (ha lesznek:), hogy csakis és kizárólag hamvasztásban gondolkodjanak. A lezárás és búcsú aktusa éppúgy megtörténik, ők nem veszítenek semmit azzal, hogy a testem többé nem létezik, sőt, ha megnézzük az ilyen eseteket, mint ez a CM epizód, még nekem jobb, ha senki nem rendelkezhet a testemmel halálom után. Úgyhogy engem csak ne boncoljanak/balzsamozzanak/birizgáljanak!

Ráadásul éppen a mi korunkban nagyon előtérbe kerül az, hogy az emberek többre értékelik a külsőt, mint a belsőt, holott az emberi test egy eszköz, egy biológiai létfenntartó rendszer, kifinomult és bonyolult, de csupán biológiai anyag, ami bizony elenyészik. (Na ezért tartom az egész balzsamozást visszataszítónak és furcsának, egyébként.) Amíg élünk, a testünk lehetővé teszi, hogy azt hozzunk ki az életből, amit csak tudunk: alkossunk, szeressünk, utódokat neveljünk, stb.
A halálunk után (most függetlenül attól, hogy az ember lelke, vagy bárhogyan is fogalmazzuk meg, lényege tovább él-e és hogyan, hol, mert ez vallási kérdés, amin nem lehet vitatkozni és nincs is értelme) a test őrizgetésének értelme nincs, esztétikai szempontból meg pláne. Még életünkben is igaz, hogy csak az elme szükségszerű játéka révén látjuk magunkat/másokat szépnek (vagy csúnyának), enélkül a szaporodás is gyorsan leállna, az tuti. Viszont ez csak a felszín, aki járt már boncoláson (volt szerencsém), az tudja, hogy valójában a bőrünk alatt egy olyan test funkcionál, amit a legjobb indulattal sem lehet szépnek nevezni.

Na, ennyit a témáról röviden, bocs, hogy elkalandoztam! XD

ebilafan 2010.02.05. 20:43:41

@hex.kelly: Köszönjük, hogy hullák helyett MGG-t kaptunk!! Fogalmad nincs, hogy mennyire hálás vagyok érte! Főleg azért, mert a felvétel az a fajta, amit percekig el tudok nézni, arról nem is szólva, hogy egy olyan pillanatot rögzít, amikor Morgan konkrétan hamarabb képben van, mint Reid, lexikális tudás:gyakorlati tudás-0:1. Reid arckifejezése mindent elárul. Ilyenkor győződöm meg róla újra és újra, hogy MGG sem csak egy csinos pofi. Hálistennek. :)

ebilafan 2010.02.05. 20:47:07

@hex.kelly: Ja, még valami: amikor úgy tényleg jobban belegondoltam/átéreztem, hogy ez az alak élő nőkbe töltötte a balzsamozó folyadékot, a vérük lecsapolása után, akkor én is kiakadtam egy pillanatra. Még a halott testekbe vezetett b. folyadék gondolata is visszataszító és morbid, nemhogy egy élőbe. Brr.

hex.kelly 2010.02.05. 20:48:45

@ebilafan: Na, a felszólítással várd meg az MGG által rendezett krematóriumos epizódot szerintem :-DDDDDDDDDDDD

Szívesen a képet, azon kaptam magam, hogy nézegetem..... Tetszetős darab.

hex.kelly 2010.02.05. 20:49:38

@ebilafan: Prentiss is valahogy így érzett a gépen, mikor Reid elmagyarázta neki, hogyan zajlik az ilyesmi.

zeugma 2010.02.05. 21:48:13

@ebilafan: Valamelyik CSI-sorozat valamelyik adón futó valamelyik epizódjában is ugyanez volt pár napja, még élve bebalzsamozott áldozat (mosogatószerrel, btw). Meg mintha más sorozatból is emlékeznék hasonlóra, de csak halványan. Kevés ijesztőbb dolog lehet, mint amikor az emberrel élve csinálnak olyasmit, amit csak hullákkal szokás: balzsamozás, boncolás, darabolás, eltemetés... brrr.

zeugma 2010.02.05. 22:03:59

@ebilafan: "A halálunk után (most függetlenül attól, hogy az ember lelke, vagy bárhogyan is fogalmazzuk meg, lényege tovább él-e és hogyan, hol, mert ez vallási kérdés, amin nem lehet vitatkozni és nincs is értelme) a test őrizgetésének értelme nincs, esztétikai szempontból meg pláne."

Úgy is van. A végletekig álságos dolog azért bebalzsamozni egy hullát, hogy szép legyen a sírban. Mert az egyiptomiak a fáraóikat még az örökkévalóságnak akarták tartósítani, de manapság már inkább áll mögötte az elmúlás előli menekülés kísérlete, a végességgel való szembenézés halogatása.

Mondták már, hogy morbid, de nekem fiatalon és egészségesen is van végrendeletem, és ott is hamvasztás van megnevezve. Bármit is hisz vagy nem hisz az ember a halál utáni létről, a test csak test, aminek a sejtjei már életünkben is 7 évente lecserélődnek: az anyagot a "lélek" (tudat, szellem, az énünk, kinek hogy tetszik) teszi azzá, ami vagyunk, nem a kémiai anyagok. Abba a konkrét testbe, amit eltemetnek, azokba a molekulákba már akkor sem fogunk visszatérni, ha hiszünk a feltámadásban. Ha választani lehet, akkor a családom inkább egy marék hamuként tekintsen a testemre, mintsem hogy azt képzeljék, hogy úgy fekszem a földben, ahogy életemben kinéztem, "mintha csak aludnék", vagy épp ellenkezőleg, azt vizionálják, ahogyan bomlik le az anyag (hátha ők is néznek bűnügyi sorozatokat :) ). Arról nem is beszélve, hogy ne legyen mit kiásni se egy nekrofilnak, se a negyedik évezred régészeinek. :-)

ebilafan 2010.02.06. 02:00:01

@zeugma: Annyira örülök neki, hogy ilyen jól egyetértünk! Tulajdonképpen eddig nem volt végrendeletem, de most az elhunyt nagynéném után öröklök egy fél lakást, talán itt az ideje benéznem egy közjegyzőhöz. Ígyis-úgyis kénytelen leszek, ami azt illeti, meghalni legalább annyira bürokratikus, mint örökölni. :( (Születni bezzeg könnyű, anyakönyv és kész, a többi nem az államra tartozik. XD)

zeugma 2010.02.06. 03:14:38

@ebilafan: Többek között az is jó a CM-ban, hogy egy-egy epizód kapcsán jó beszélgetés tud kialakulni. És oly sok más bloggal ellentétben itt valahogy senkinek sem akaródzik anyázni.
Bár nem tudom, ha más blogon elújságolnánk, hogy itt a hamvasztás hasznosságában való egyetértésünk okoz ily nagy örömet, meg hogy így nem leszünk nekrofil őrültek áldozatai, hát lehet, hogy egy picit furcsán néznének ránk... :-D

hex.kelly 2010.02.06. 14:57:00

@ebilafan: Ne hidd, hogy megszületni könnyebb! Kell anyakönyv, TB-kártya, adókártya, lakcímkártya, anyának gyed, anyasági támogatás, de meghatározott sorrendben tudod csak elintézni. Állambácsi jó fej, hogy ad a kispapáknak 5 nap pótszabit, de ezt mind hivatali ügyintézéssel kénytelen tölteni :-S Anyukám mondta egyszer, hogy ebben az országban kész luxus meghalni, alig valaki engedheti csak meg magának :-)))

@zeugma: ezért jó, hogy mi itt vagyunk, mások meg máshol :-) Nem mellesleg én is örülök, hogy még megjelenés után jó 2-3 napig is folytatódik a diskurzus, mert ez még egy pluszt ad annak, aki valóban lemaradt az adott epizódról. Nem tudom, hányan olvassák olyanok, akik nem kommentelnek. Ezt a sorozatot nem mindenki kedveli, már csak azért sem, mert nincs agyon-sztárolva. Amolyan szürke eminenciás, ami jelen van, hozza a színvonalat, fordulatos, de nem hivalkodó, és a készítőknek sem húsba vágó, hogy állandóan beletolják az emberek arcába. Készítik hétről-hétre, a maga napjának maga sávjában az USA-ban hozza a 14-16 millió nézőt, ezzel az első 2-ben ott van. És ehhez nem folyik a csapból a sorozat, nincs tele a média a színészeikkel, csak csinálják, amit tudnak, és kész. Gyakran (mindig) aggódom amiatt, hogy túl hosszúra sikerülnek a hv-ok, és vajon hány olvasót rettent ez a mennyiség el. Magamból indulok ki, és betűfalóként abban reménykedem, hogy aki kedveli ezt a sorozatot, vagy egyáltalán kíváncsi, és elkezdi olvasni, az nem bírja úgysem abbahagyni. Mert az epizódok elég feszes tempót diktálnak, és ugyanezt próbálom visszaadni, amikor megírom. Aztán, hogy ezt mennyire sikerül, azt Ti tudjátok megmondani, bár olykor én is megtudom, mikor valamelyikőtök azt írja, hogy "újranézte" az epizódot olvasás közben.

Thomas Dantes 2010.02.06. 15:26:32

@hex.kelly: "Nem tudom, hányan olvassák olyanok, akik nem kommentelnek. "

Hát, szerintem jó páran. Én is olvasom, de nem kommentelek. Mindig elolvasom, és a sorozatnak is nagy rajongója vagyok, de mindenfélét gyakran kommentelgetni, nem szeretek.

hex.kelly 2010.02.06. 19:54:26

@Thomas Dantes: Köszönöm, hogy a válasz kedvéért szakítottál szótlan szokásoddal :-)

ebilafan 2010.02.07. 01:43:43

@hex.kelly: Engem elég gyakran ráveszel az újranézésre, mert újabban leszoktam arról, hogy előre megnézzem azt az epizódot, amiről írni fogsz. Több meglepetés, több megbeszélnivaló. :)
Ugyanakkor pont mivel én angolul nézem, néha dolgok elsikkadnak, és ilyenkor a HV olvasása során csak nézek, hogy mi van. (?) Aztán újranézés. De ez így van jól.

Kérlek, le ne rövidítsd a HV-ket, tudom, hogy már így is jócskán szoktál húzni a nyers szövegből - én elolvasnám a hosszabb változatot is, csak a blognak nem ez a célja, tudom. :)

ebilafan 2010.02.07. 01:45:51

@Thomas Dantes: Ebben az a vicc, hogy én is azok közé tartozom, akik még akkor sem kommentelnek, ha egy írás komolyan lenyűgözte őket. Tudom, az aktivitásom alapján nehéz elhinni, de ez van. Az indexen meg a blog.hu-n se vagyok már jó ideje aktív, csak itt. Meg a Twitteren, ami pont azért tetszett meg, mert nem kell regényt írni. :)

ebilafan 2010.02.07. 01:49:30

@hex.kelly: Ebből is látszik, hogy a születéssel kapcsolatos élményeim a sajátomra koncentrálódnak, arra meg nem emlékszem. XD

Laliath 2010.02.07. 09:37:01

@ebilafan:
azért én örülök, hogy itt aktív vagy :)
Sok okosat szoktál mondani, és így úgy tudopk néha tájékozódni, hogy nem nekem kell utánamászni ::lusta::
Meg amúgy is jó itt dumálni, amikor épp ráérek. Szeretem ezt a társaságot :)

ebilafan 2010.02.07. 21:03:52

@Laliath: Én is szeretem itt a társaságot, ennek nagy része van abban, hogy ide járok. Elcseverészünk békésen a sorozatgyilkosokról meg a megszállottakról, itt-ott megspékelve némi Off-ba hajló rajongással különböző férfiemberek iránt. XD

Éppen azon gondolkodtam, hogy alig találsz még egy blogot, ahol a kommentekben normális lenne azt kitárgyalni, hogy nekrofil volt-e Ed Gein, mi lesz az ember tastével halála után, meg hasonlók. :D

hex.kelly 2010.02.07. 21:24:45

@ebilafan: "Éppen azon gondolkodtam, hogy alig találsz még egy blogot, ahol a kommentekben normális lenne azt kitárgyalni, hogy nekrofil volt-e Ed Gein, mi lesz az ember tastével halála után, meg hasonlók."
Valószínűleg nem gyakori :-) De hát mit lehet tenni, ha tíz részenként akad egy apró tárgyi tévedés a történetben, mi másról lehetne értekezni? Egyébként szívesen megnéznék egy statisztikát a sorozat kedvelőinek nembeli megoszlásáról. Mert ez nem egy CSI, vagy Szökés, ahol látványos akciók vannak, a Gyilkos elmékben jó ha 5 részenként van egy gyorshajtás vagy ajtóberúgás, és nincsenek kilógó mellek vagy fenekek.

Szilvi90 2010.02.08. 01:17:23

@hex.kelly: " Aztán, hogy ezt mennyire sikerül, azt Ti tudjátok megmondani, bár olykor én is megtudom, mikor valamelyikőtök azt írja, hogy "újranézte" az epizódot olvasás közben."
Na, én pont ezért nem olvasom el az olyan részt, amit még nem láttam, mert azzal olyan lenne szerintem, mintha megnézném.:) Legalábbis eddig az összes olvasva is szinte ugyanolyan hatással volt rám, mint megnézve.
Egyébként igazad lehet, valüszínűleg a nők többen nézik ezt, mint a férfiak, én pl. azért szeretem, mert nem az a lényege, hogy berúgják az ajtót és üvöltik, hogy "FBI!", - persze ilyen is van benne - hanem sokka inkább az elemzés meg a filozofálgatás.

Johnny336 2010.02.08. 11:14:24

Én lazán megvacsizok CM, vagy Niptuck nézés közben, pont nem zavar... :D
süti beállítások módosítása