Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Buffy, a vámpírok réme 5x16 - A test

2010. január 27. 14:00 - leeann

Sajnos Joyce meghalt! Buffy talált rá és hívta a 911-et. A diszpécser azt javasolta Buffynak, hogy próbálja újraéleszteni a mamát, de ez már sajnos nem használt semmit. A mentő is hamarosan kiér, de persze ők sem tudnak már segíteni Joyce-on, hisz jóval Buffy hazaérkezése előtt meghalt. Buffy hívására Giles is befut, de a vadász otthonában csak egy sokkos lányt talál, aki nemrég talált rá a halott anyjára. Közben a suliban erről mit sem tudva Dawn a tinik mindennapos gondjaival küzd.

A suli legjobb csaja beszólt neki a suli legjobb sráca előtt, ami komoly tragédiával ér fel. Azért a riadalom utáni rajzóra jól alakul, mert kiderül, hogy a helyes fiú libának tartja a suli legjobb csaját, és szívesen beszélget Dawn-nal. Sajnos az idill csak addig tart, amíg Buffy meg nem jelenik, és el nem mondja, hogy a mama halott. Dawn összeomlik a suli közepén. A csapat is nagyon meg van rendülve, de igazából bármilyen fura, de Anyának a legnehezebb.

 

Na persze nem lelkileg, mert úgy a családnak, Gilesnak, Willnek és Xandernek a legnehezebb, de szegény Anyának fogalma sincs semmiről, neki a legnehezebb megérteni a helyzetet. Nem tudja, milyen emberként egy szerettünket gyászolni, nem tudja, hova kell menni és miért, nem tudja, mit kell csinálni és miért kell sírni. A csapat a kollégiumi szobában gyűlt össze, és nem egyszerű ez a helyzet senkinek. Ez abban is megnyilvánul, hogy amikor Anya naiv kérdéseket tesz fel, Will ingerülten válaszol neki.

Anya a támadásra sírással reagál, és egyáltalán nem érti, hogy Joyce miért halott, és nem érti, hogy ilyen miért történik meg olyanokkal is, akiket ismer és kedvel. Anya hiába felnőtt, emberként nagyon is gyerek és tapasztalatlan, amit Will is megért nagyon hamar. Viszont Anya életében először sír, ami megrémíti az exdémont részét. Miközben a csapat próbálja feldolgozni a történteket, Joyce testét felboncolják, hogy egyértelművé tegyék a halál okát. A lányok és Giles már jó ideje várják a boncolás eredményét, így még a hírek előtt az idetartó négyes is megérkezik.

Mindenki ölelkezik mindenkivel, amikor végre megérkezik a doki és elmondja, hogy mit talált. A daganat helyén agyi aneurizma miatti vérzés lépett fel, és ebbe halt bele Joyce, vagyis egyszerűen agyvérzést kapott. Miközben a doki beszél Buffyhoz, a lány fejében lejátszódik egy alternatív jelent, amiben ő időben hazaér és az anyja életben marad. Bár ez sosem történhetett volna meg, mert a doki szerint Joyce akkor is meghalt volna pár perc alatt, ha ott van mellette valaki. Giles elmegy a dokival, hogy kitöltse a papírokat, Dawn pedig folyamatosan az anyját szeretné látni, de egyelőre ennél minden fontosabbnak tűnik.

Miközben Dawn úgy dönt, hogy a mosdóba kéredzkedve megkeresi a hullaházat, Anya, Will és Xander kajáért mennek. Buffy és Tara maradnak ott ketten, ami most a legjobb párosítás, Tara ugyanis már átélte azt, amit most Buffy, így ő az, aki a legtöbbet tud most segíteni, és ő az egyetlen, aki megérti Buffyt szavak nélkül is. Hiába nem ő a legjobb, és legközelebbi barát, Buffynak most mégis Tarára lehet a legnagyobb szüksége.

Ahogy az sejthető volt, Dawn elindul a kórházban, hogy megkeresse a hullaházat. Hamar meg is találja, amit keres, de Sunnydale-ben nem igazán ajánlott sokat időzni a hullaházban, mint ahogy az most is beigazolódik, hisz előfordulhat, hogy nem mind halott véglegesen, aki ott van. Hamarosan a kajakülönítmény visszaér, de Dawn még nincs sehol, úgyhogy Buffy elindul megkeresni a húgát. Buffy is a hullaház felé veszi az irányt, és hamarosan meglátja, hogy Dawn bizony bajban van.

Egy éppen nemrég újraéledt rosszfiú próbálja megharapni a tinit, amikor megérkezik a vadász, és harcol egyet az új vámpír-jelölttel. Buffynak sikerül port csinálni az újszülött vámpírból, de a dulakodás közben Joyceról egy kicsit lehúzódik a lepedő. Dawn most látja először az anyját, amióta megtudta a hírt. Buffy azt bizonygatja, hogy ez már csak test, és az anyjuk már elment, de Dawnnak ezt még fel kell dolgozni, és ez senkinek nem lesz könnyű. Buffynak se. Ég veled, Joyce!

Címkék: buffy
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brown_h 2010.01.28. 14:08:50

Az egész 7 éves sorozat egyik abszolút csúcspontja! (Nagyon sokak szerint a legjobb Buffy-epizód valaha.)
Tökéletes rész, persze Joss Whedon írta és rendezte. Semmi kísérőzene, csak a háttérzajok hallatszanak, szokásosnál jóval hosszabb, vágás nélküli jelenetek. A halálról, annak banalitásáról, ürességéről.
A színészek is önmaguk fölé nőnek: az egyébként ragyogó komika, Emma Caulfield megrázó monológja a halált nem értő ex-démonként különösen óriási. (Bár Emma utólag azt mondta, hogy az érzelmek átélését nagyban segítette, hogy az egész napos forgatás végén már rettenetesen kellett pisilnie...)

brown_h 2010.01.28. 15:12:43

Egy érdekesség: itt csókolózik először Willow és Tara a képernyőn. Whedon szándékosan csinálta úgy, hogy mintegy mellékesen, természetesen, külön hangsúlyt nem kapva történjen meg a dolog.

Annieke 2010.01.29. 09:01:20

Ez egy nehéz rész volt, de tény és való, hogy nagyon jó volt.

Jester 2010.01.31. 00:59:58

A legjobb rész. Megrendítő.
süti beállítások módosítása