Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Reklámőrültek 2x12 – A hegy királya

2010. január 15. 09:30 - wizdog

Betty Don aláírását gyakorolja, hogy be tudjon váltani egy csekket a férje távollétében. Ettől persze feszült lesz, ezért rágyújtana. Ekkor veszi észre, hogy a cigarettatartójában csak egy szál árválkodik, ráadásul füstszagot érez. A szagot követve benyit a fürdőszobába, ahol Sally pöfékel, majd a bűnjeltől megszabadulva azonnal tagad. Betty a hajánál fogva rángatja ki a lányát, és bezárja a gardróbba. Sally azzal vádolja az anyját, hogy Don azért ment el, mert szerinte Betty „gonosz és hülye”, és nem hagyja, hogy Don hazajöjjön. Betty végül megenyhül, és mivel neki sincsen fogalma arról, hol lehet a férje, így tovább hazudik a lányának. Don a hajnali busszal San Pedróba érkezik, ezek szerint otthagyta a kékvérűeket.

Az irodában Ken Sal és Peggy egy jégkrém reklámon agyalnak. Ken szokatlanul ostoba és érzéketlen, ám Peggy és Sal hamar közös nevezőre lelnek a gyerekkori élményeikben: mindkettőjüknél a mamájuk elfelezte a jégkrémet a gyerekek között. Egyfajta áldozás. Pete a bejövő hívásairól érdeklődik a titkárnőjénél, így tőle tudja meg, hogy Trudy nemrégiben kapcsolatba lépett egy örökbefogadási ügynökséggel. Bert Cooper az irodájában fogadja a hugát, aki egyben tulajdonostársa a cégnél is. Alice a fekete inastól tart, Bert viszont az angoloktól: nem tudja, hogy beleegyezzen-e a felvásárlásba, mert fél, hogy csak jelképes szerepe lesz a cég életében, („mint az angol királynőnek”) ami valójában az élete.

Don egy kertes ház ajtaján kopogtat, bentről vészjósló zongoraszó hallatszik, a „Hegyi Király csarnokában”-t játssza valaki: (a darabban a hős, Peer Gynt merészkedik be a címben rosszul fordított Hegyi Király palotájába). Ahogy Don kopogtat, visszamegyünk a múltba (egész pontosan a 7. epizód flashbackjébe) ahol Dont megvádolta egy szőke nő. Don tagadna, de a kiderül: a nő a dögcédula sorozatszáma alapján találta meg. Anna Don Draper felesége, aki azt akarja tudni, mi lett a férjével. Don azt mondja, hogy ütközetben halt meg. A nő összeomlana, Don leülteti, és itallal kínálja. Anna nem érti, hogyhogy nem beszélt róla a férje, majd elmeséli a házasságukat, majd kérdőn néz Donra „Mihez kezdjek most magával?”

Ennek már jó pár éve. Most nyílik az ajtó, és Anna a legnagyobb szeretettel nevetve üdvözli Dont. Odabent egy fiú zongorázik, ő az egyik tanítványa. Anna faggatni kezdi, hogy mégis miért jött, (mennyi időre) Don válasz helyett inkább lepihenne, amit a nő megértéssel fogad, és megsimogatja Don hátát. Pete hazaérve azonnal nekiesik Trudynak, dühében még a sült pulykát is kihajítja az erkélyről. Joan szeretkezni akar, de a férje, Greg fáradtságra hivatkozik, Joan átvenné az irányítást, amitől a férfi féltékeny lesz („Hol szedted fel ezt a dumát?”) majd szégyenkezni kezd, hogy „nem tud mindent megadni, amit Joan szeretne.” Joan csalódottan tévézni kezd. Peggy túlórázik: éjszaka elcsór egy szál cigit az egyik titkárnő fiókjából.

Don Anna verandáján üldögél: csomagok híján a nő egy volt pasija ruháiba öltözött. Kiderül: Don pénzzel támogatja a nőt. A két ember viszonya kötetlen és bizalmas, de azért nehéz Dont szóra bírni. Don bevallja a nőnek: tönkretette a házasságát. Annának még az öccsével való találkozását is elmeséli, habár előtte neki sem mesélt róla és az öngyilkosságát sem említi: „Azt mondtam neki, hogy menjen el.” Mégis, Anna az, akinek Don képes megnyílni („Neked olyan dolgokat mondtam el, amiket Bettynek soha. Miért?”) Anna szerint Don azért titkolódzik Betty előtt, mert szereti. Mikor Anna azt javasolja neki, hogy hívja fel, Don azonnal elutasítja az ötletet, mondván: „Azzal csak összezavarnám a dolgokat.”

Roger érkezik Burt-höz, aki úgy tűnik, szívesen foglalkozik a cég könyvelésével is, hogy elmondja: a Putnam, Powell és Lowe (PPL) ajánlatot tett a cégre, és 72 órájuk van dönteni az ügyben. Burt közli Rogerrel: nem tetszik neki, hogy Roger a válási költségek miatt támogatja a felvásárlást. Rogernek valóban a pénz a fontos, de nem csak a válása miatt: „Ez egy összeolvadás. Ugyanúgy bejöhetünk dolgozni, mint eddig, csak épp aranyból lesznek a kilincsek.” Szép álom. Burt vág is egy cinikus mosolyt. „Akkor hát össze kell hívni a partnereket.” Roger persze meg van sértődve, és a végén hozzáteszi, hogy Jane igenis boldoggá teszi őt, ám az öreget ez nem igazán érdekli.

Pete egy orsós magnóra mondja fel a legutóbbi üzleti útjával kapcsolatos meglátásait, amikor telefonon keresik. Az apósa, Tom az, aki azért hívja, hogy a cége szeretné „átvizsgálni a Clearasil anyagot”. Pete meglepődik, de végül leesik neki a dolog: a férfi így akarja megbüntetni amiatt, hogy Pete nem hajlandó belemenni az örökbefogadásba. Pete felpattan a székéből, és ingerülten azt mondja. inkább bontsák fel a szerződést, mivel felháborítja, hogy Tom beleavatkozik a magánéletükbe. Don a heverőn alszik, mikor Anna eléáll és egy zacskó új ruhákat ad neki, majd kimegy a szobából. Don ettől ismét a múltba réved, felidézi azt a karácsonyi látogatást, amikor először mesélt Annának Bettyről.

Láthatjuk Dont, ahogy fülig szerelmesen áradozik Bettyről, („Egyszerűen szeretem, ahogy nevet!”), és be akarja mutatni Annának. Kissé bárgyún mosolyogva elmondja, hogy meg akarja kérni a lány kezét, ám ehhez Annának bele kell egyeznie a válásba. Don felajánlja, hogy fizeti az ügyvédet, és mindenben támogatja, (mivel mardossa a bűntudat a férj halála miatt), de a nő nem hagyja „Nem tartozol nekem semmivel.” Ehelyett őszintén örül annak, hogy Donnak végre családja lesz. („Lesz még egy Mrs. Draper. Lesz egy családod. Jót fog tenni neked.”) Anna szerint valószínűleg ez lesz az utolsó közös karácsonyuk, amit Don először nem ért, majd ötletel: „Majd azt mondom, hogy az unokatestvérem!”

Az irodában a Popsicle ügyfelei Don prezentációjára számítanak, ehelyett Ken némi hazugsággal Peggyt veszi elő, aki egymaga adja elő a Sal-el együtt felidézett emléküket, amire a jelenlegi koncepció épül: egy anyuka kettétöri a duplapálcikás jégkrémet a két gyerekének. Az ötlet és a szlogen nagy siker. Betty felhívja Sara Beth-t, hogy megkérdezze, vajon az ő lányának mennyire működik a magániskola, mert Sallyt is ilyenbe akarja küldeni. Témát váltva megkérdezi, miért nem látja mostanában a lovardában? Sara Beth elnémul, majd bevallja, beleszeretett Arthur Case-be, és rátámad Bettyre, amiért összehozta őket. Betty dühösen tagad, mire Sara Beth lecsapja a telefont.

Peggy irodájában a fénymásoló szerelő kimérten figyelmezteti: bánjanak jobban a géppel. Ettől feldühödve és a sikeres kampánytól felbátorodva Peggy elkéri Rogertől Freddy Rumsen irodáját. Rogernek tetszik Peggy agresszivitása, így az iroda az övé, amitől Peggy egyből zavarba jön. Megjelenik Joan, Greg karjában, akivel vacsorázni mennek. Roger a szokásos lazaságával bizalmaskodni kezd („Azt hittem, utálod a francia konyhát!”) Greg benyit Don irodájába, és furcsa szerepjátékba kezd (Csinálj úgy, mintha a főnököd lennék!) majd a földre kényszeríti és megerőszakolja Joant. („Ez akarod, nem?”) Féltékenység? Elégtétel? Joan bénultan bámul egy pontra. A végén a férfi még sietteti is, nehogy elveszítsék az asztalukat.

Másnap a tárgyalóban megkezdődik a Sterling Cooper tulajdonosainak ülése arról, elfogadják-e a PPL ajánlatát. Alice Don után érdeklődik, mivel 12% része van a cégben, ami Bert szerint matematikailag jelentéktelen (félmillió dollár) végül Roger kimenti, hogy üzleti úton van, és különben is, családi gondjai vannak. Don eközben egy autóátalakító családdal találkozik, akik az autókereskedő múltjára emlékeztetik. Alice, Roger, és végül Bert is igennel szavaznak az ajánlatra, jöhet a pénz! Alice még beszúr egyet az addig pimaszkodó Rogernek, hogy a pénzzel a gyerekeire is gondolnia kell. Roger diadalmasan közli, hogy csak egy van neki. Mindenki lelép, csak Bert marad egyedül a gondolataival. Vajon ennyi az egész?

Peggy diadalmasan lépked az irodájához, ahol Joantől Don után érdeklődik. Ő sem tud semmit, de nem is érdekli. Peggy dicsérni kezdi Greget, Joan pedig felmondja a legszükségesebb pozitívumokat: mellkasi sebész, és önkéntesként fekete gyerekeket ápol. Peggy már az esküvő idejét kérdezi, mikor Ken és Harry félbeszakítják: Paul visszajött. Harry gonoszul közbeveti, hogy Sheila szakított vele. Kinsey csodálkozva néz Peggyre, majd a többiekkel meglepődik, hogy az övé lett Fred irodája. Joan Donra „hivatkozva” elzavarja a hápogó triót. Peggy megkérdezi, kinél kell elintézni a névkiírást, de Joan már gondoskodott erről. Peggy bezárja az ajtaját, Joan arcáról pedig lehull a műmosoly.

Betty lehívja Sallyt a nappaliba, a békülés jeleként egy pár lovagló csizmát ajándékoz a lányának, közben figyelmezteti: „Lesz olyan, hogy nagyon akarsz valamit, és én nem fogom tudni neked megadni.” Sally a csizma láttán boldogan öleli át az anyját, aki elárulja: Donnal nézeteltéréseik vannak, aki ezért ment el. Nem tudja hová, és azt sem, mikor jön vissza, de azt ígéri, hogy „minden rendbe fog jönni.” Mikor Betty feláll, Sally észreveszi, hogy az anyja átvérezte a lovaglónadrágját. Don Annánál egy széket csavaroz össze. Anna tarot kártyákat kever. Don szkeptikus, majd felállva észreveszi a Frank O’Hara könyvet,   tehát Anna volt a címzett. A nő elmondja, a versek alapján aggódni kezdett Don miatt.

Don a kártyák miatt aggódna, de Anna szerint nincs erre oka. Don félve bök rá az Ítéletre, ám a Nap és a Világ közelsége (annak lelke) azt mutatja: Don egy a világgal. Don érzi az óceán szagát (ahogy egykor Bobbie is). Anna olvasata szerint Don csak azért nem tud boldog lenni, mert azt hiszi, egyedül van. „Mi van ha ez így van?” – kérdezi Don. „Akkor megváltozhat” – feleli Anna. Az emberek nem változnak” – mondja Don. De Anna szerint a tudás az, ami az életünk során szerzünk, visz minket előre. Don tovább bámulja a rács mintájú függönyök közötti rést. Este Peggy az új irodájából bámul kifelé. Pete kopogtat be hozzá. Pete javasolja, hogy rakjon ki képeket, Peggy pedig kijelenti, hogy a kampányait fogja kirakni.

„Hogy a fenébe csináltad ezt?” – kérdezi Pete „Lefekszem Donnal” poénkodik Peggy, aki most Freddy hátrahagyott bárszekrényéből iszik. Pete a lánynak mondja el először, hogy a Clearasil felmondott. Peggy nem érti, de Pete nem mondja el a valódi okot, csak azt, hogy tart Don haragjától. „Történt valami Los Angeles-ben?” – kérdezi Peggy. „Don eltűnt.” – feleli Pete, és elmeséli, hogy végül nem hívta ki a rendőrséget, mivel „Tudok néhány dolgot róla.” - de Peggy nem akar erről hallani. „Csak annyit mondok, lehet, hogy nem jön vissza.” – mondja Pete, majd hazaindul. A nap végére Don önkeresése még mindig nem ért véget: az óceánhoz sétálva félmeztelenül áll a vízben, és próbál eggyé válni a világgal.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foxglove (törölt) 2010.01.15. 18:16:06

"Pete javasolja, hogy rakjon ki képeket, Peggy pedig kijelenti, hogy a kampányait fogja kirakni."

Ez színtiszta Peggy:)

wizdog 2010.01.15. 18:17:38

@foxglove: Épp ezért szoktam ennyit idézgetni :)

wizdog 2010.01.16. 23:01:31

Egy kérés: valaki mondja meg, hogy a szinkronos verzióban ami a tévében ment, Anna és Don tegeződtek a mostani találkozásukkor?
süti beállítások módosítása