Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Doctor Who 1x02/a-b - The Dead planet, The survivors

2010. január 13. 11:09 - Sydius

És itt is volnék újra! Sajnálom a késést, de volt egy kis balesetem a jéggel. A mostani résztől kezdve már duplarészes hogyvoltok lesznek, ezt a fejezetet végig így írom, és ha nem tetszik, akkor később visszaállhatok a sima, egyrészesekre. De addig is itt az első része a fejezetnek, melynek címe: „The Daleks”. Lesz benne izgalom, veszélyes helyzetek, lebegő wcpumpa, kőerdő és még sok más, a TARDIS-ról is kiderül néhány dolog. Olvasásra fel!


Susan kővirága, szép, értékes és aranyos. Meg hamarosan nagyon törött.

A nyitó képsorokban az előző rész végét elevenítjük fel. Hőseink épp hogy csak beestek a hajóba, s már mennek is el, s végül megnézik a sugárzásmérőt, ami először nyugodt, később felkúszik a veszélyes sávba – pont akkor, mikor leveszik róla a szemüket. A gonosz. Na, mindegy, indulnak ki az erdőbe, úgysem lehet semmi baj. A felvétel ezen része erősen megrongálódott, ezért az elejéből nem rakok ki képet, higgyétek el, jobb nektek így. Később rendbe fog jönni. Szóval, hőseink az erdőben,s ahhoz képest, hogy kb 5 perce menekültek el az ősemberektől, eléggé rendezett a ruházatuk Biztos a TARDIS hatása, mert ekkora hibát nem lehet elkövetni véletlenül. Na de mindegy, lépjünktúl ezeken az apróságokon, jöjjön a cselekvés, úgyis azt várjátok. Vagy nem.

Erdő, erdő, halott erdő. Minden halott, minden fehér, és minden növény megkövesedett. Nézik is rendesen, de én is ezt tennm, nem minden nap lát az ember fát, ami kőből van. Méga Doktor semtudja, hogy mi okozhatta ezt, de nagyon be van sózva, szóval indul kideríteni. Susan megy is vele. Ian és Barbara hátra maradnak egy kicsit, Barbara nem tudja,hogy hol vannak, mikor vannak, és az sem segít, hogy Ian sem. De a férfi beletörődik a dolgokba, úgysem tudnak tenni semmit. Ian javaslatára elindulnak a Doktorék után – a férfi szerint különös érzéke van, mindig képes bajba kerülni... Ha tudná, hogy mennyire igaza van...

A következő jelenetben már mind együtt vannak, furcsa, oszlopszerűen elhelyezett fákkal körülvett tisztáson. A Doktor csak a fákkal foglalkozik, nem törődik Susan felfedezésével, egy megkövesedett virággal. Nem úgy Ian és barbara, akik körülrajongják akisvirágot, s míg Barbara elmegyszétnézni, Ian tovább folytatja az áradozást. Viszont Barbara hívására rögtön siet, egy elegáns mozdulattal Susan kezébe nyomva a virágot, amely persze összetörik. De nem ez a lényeg, hanem amit Barbara talált. Az illető nagyjából egy 20x60x20-as gyíkszerűség. Ian szerint kőből van, a Doktor kijavítja: ez bizony fém. És ilyen biztos nincs a Földön, ergo nem is ott vagyunk. Ez bizony baj. A Doktor elmegy szétnézni, Ian „rajta tartja a szemét”, Barbara és Susan pedig dumálnak, persze miről másról, mint a Doktorról: hogy lehet az, hogy nem tudja, hol vannak? Susan védi a „nagyapját”, ő a saját útját járja, kicsit önfejű, de ő szereti, ez van. A Doktor hamarosan visszatér, észrevételei szerint minden halott. Ian erre rögtön rá is cáfol, mert talál egy várost. Rohannak is megnézni, nézzük meg mi is. És bakker, a Doktor elővesz egy szerkezetet, ami biztos, hogy a jövőből való, mert ilyet én még nem láttam: egy szemüveg, amin rajta van egy távcső. Na mindegy. A város maga modern, olyan sci-fis. Mutatok is róla egy képet. A Doktor nem érti, mitől lehet ép a város: annak, ami elpusztította a növényvilágot, kárt kellett volna tennie a városban is. Persze rögtön menne is megnézni, de Barbara rendre inti, Ian pedig egy ügyes „Kezd este lenni” trükkel visszatereli a kis csapatot a hajóhoz. Bár ez valószínűleg úgysem állítja meg a Doktort.


A Város, amibe hamarosan ellátogatunk. Nem tudni mi van benne, de jobb lenne nem is megtudni. A keret egyébként a távcső miatt van.

Vágás, megyünk vissza a TARDIS-hoz, persze Susan leáll virágozni… Hamarosan pedig egy furcsa hangot hall, majd egy kéz megérinti a vállát. Úgy látszik, mégsem olyan halott minden… Ian meg, mint egy hős (az első Doktor mellett, aki az ész és a furfang, ő képviseli az erőt, mintegy megmentőként van a csapatban) visszarohan, majd megnyugtatja Susant. Vágás után a TARDIS-ban. Barbara és a Doktor beszélgetnek: a végén Barbara megy, hogy beszéljen Susannal. A lány a kővirágot rajzolgatja, eléggé le van törve… Elege van abból, hogy senki sem hisz neki (tisztázzuk: a „nagyapja” és ő is egy idegen bolygó szülöttei, az időben utaznak egy űrhajóval, ami belül nagyobb, mint kívül, és a nagyapja nem hiszi el, hogy egy kéz megérintette a lány vállát???), de Barbara megnyugtatja, hogy ez nem így van. Ian a Doktorral beszélget, érdeklődik, hol is vannak, mikor is vannak, miért szakította ki őket a megszokott életükből, mit lehet enni? S mivel a Doktor is éhes, megnézhetjük a TARDIS kajaadagolóját. Az egész mint egy kéttárcsás széf, egyik tárcsán betűk, másikon számok; a kettő kombinációja adja a kaját, a kombinációk egy füzetben vannak… Praktikus. Ian és Barbara rögtön ki is próbálják, a hagyományos angol reggelivel: sonka tojással. Meg is jön, a finom, friss, gőzölgő... alufóliába csomagolt izé. De legalább az íze jó. És hoppá. Valaki(k) karistol(nak) és zörög(nek) a TARDIS burkolatán – ennyit arról, hogy nincs itt senki más. Persze a kamerák nem mutatnak semmit. A többiek mennének el, a Doktor maradna, hogy lássa a várost… Végül Susan kérésére beindítja az utazást… De az nem tűnik fel senkinek, hogy eközben kivesz egy alkatrészt a hajóból… Ami miatt az leáll. A hibakód (igen, ilyen is van) J7, ami a Doktor szerint azt jelenti, hogy baj van a „folyadék kapoccsal” (fluid link, aki tud rá jobb fordítást, szóljon). Ami történetesen az a cucc, amit az előbb kivett. De semmi gond, elég újratölteni, nem kell más, mint higany. Amit hol máshol, mint a városban szerezhetnek be. Így hát megindulnak.


A Doktor épp elrontja a TARDIS-t, hogy végre megnézhesse magának a várost.

De nem jutnak sokáig, a földön egy furcsa fémdobozra(?) bukkannak, Ian roppant óvatosan (és mókásan) nézi meg… De semmi érdekes nincs benne, pár ampulla folyadék kivételével. Mennek is tovább, de előbb Susan beviszi a dobozt a hajóba, és hoz kaját… Almát.


Festett fal, hogy hosszabbnak tűnjön a folyosó. Jó ez így, nem a látvány a legfontosabb.

És íme, itt a híres-neves város. Festett a háttér, fémből vannak a falak, és fotocellásak a kilincsek – odanyújtod a kezed és nyílik az ajtó. Persze különválnak… Még sosem láttak horrort? Nem baj, én se sokat… Barbarát nézzük, egy folyosón mászkál, aminek festett a fala, hogy hosszabbnak tűnjön. De sebaj, ekkoriban még nem volt CGI. De hopp, egy kamera követi őt. Később sorra csukódnak le mögötte az ajtók. De sebaj, mert kezd egy kicsit bezártság érzete lenni. Odakint közben mindenki visszatért, kivéve a nőt, hamarosan indulnak is megkeresni. Vissza Barbarára: futkos össze-vissza, és egyszer még egy fallal is megpróbál szexuális kapcsolatot létesíteni – legalábbis nagyon simogatja és liheg is hozzá. De hopp, egy liftben csapdába esik, és a lift elindul… Lift megáll, ajtó kinyílik, mi pedig csak azt látjuk, hogy Barbara nagyon megrémül egy wc-pumpától. És itt a vége…


Ne, csak a WC-pumpát ne, nem akarok takarítani, én tanár vagyok!!!! - kiabál Barbara, mi meg meg is értjük szegényt.

…Az első résznek, de mivel rögtön kettőről írok, a Hogyvoltnak még nincs! Pedig már így is vagy 1060 szó. Naszóval. Váltunk, a csapat maradék része a nőt keresi, de nem találják. De mást igen, mégpedig egy szobát, benne egy nagyobb Geiger-Müllerszámlálót. Ami a veszélyes sugárzást jelzi. Ez baj, nagyon úgy néz ki, hogy mindannyian sugárfertőzöttek lettek. Susan szerint semmi gond, elég elmenni egy olyan időbe, ahol ismerik a gyógyírt, de mégis hogy, ha nem működik a TARDIS? Őőőő, hátizé, az úgy volt, kezdi a Doktor, és szépen be is vall mindent. Indulnak vissza a hajóhoz. Illetve csak indulnának, ugyanis odakint a wc-pumpák és tulajdonosaik várják őket. Nem írom le őket, de adok képet; nem mesélem el a történetüket, mert egyrészt én sem tudom teljesen, másrészt rengeteg minden kiderül róluk a fejezetben, harmadrészt pedig hogyvoltot írok, nem kislexikont. Annyit azonban elárulhatok, hogy a nevük: Dalek. És félni kell tőlük. Be sem mutatkoznak, ők inkább a „gyere velünk, ha nem akarod, hogy megöljünk titeket” stílusban ismerkednek. Ian persze hősködik, meg akar lépni, jól le is bénítják a lábát. Legközelebb tartós lesz, nem csak átmeneti, szól a dalek, majd egy rockbanda segítségét kéri (U2, help him!). De a banda helyett csak Susan és a Doktor jön. És nem adnak koncertet.


Történelmi pillanat, a dalekok első felbukkanása a képernyőkön. Később igazi kultusz alakult köréjük, még pornóban is szerepeltek (nem vicc!).

Egy szobában Barbara raboskodik, de hamarosan társaságot is kap a többiek személyében. Miután lefutották a kötelező köröket, Barbara felteszi a kérdést, mi van, ha nem szimplán gépek? Ha van odabent valaki? Susan ezen olyat röhög, hogy az valami röhejes. A Doktor közben nagyon rosszul van a sugárbetegségtől, látszik is rajta rendesen. Szerinte, ha nem tudnak valamit kitalálni, itt halnak meg. Egy megfigyelőből dalekek nézik őket (és mellékesen megjegyzem, hogy nehéz őket érteni: torzított hangon, szaggatottan beszélnek), arról beszélgetnek, hogy bár a sugárzás csökkent, még mindig elég ahhoz, hogy bárkit megöljön. A másik dalek megemlíti, hogy a „Thal”-ok valahogy ellenállóak a sugárbetegséggel szemben, biztos valami gyógyszert használnak, de akkor ezek miért betegek? Nyílik az ajtó, a Doktor jön, mögötte egy dalek, szóval nem sikerült még a szökés. A dalekek szerint a foglyok a thal-ok (kik lehetnek ők?) közé tartoznak, és elfogyott a gyógyszer, és azért jöttek a városba, hogy többet találjanak. A Doktor tagad, de rájön arra, hogy a fiolák a dobozban valószínűleg gyógyszert tartalmaznak. Rögtön el is indulna érte, mondván, kísérjék el. De a dalekek nem tudnak a városon kívül mozogni, derül ki. Viszont egyvalaki elmehetek, míg a többiek túszok maradnak. Most viszont mese következik.


Na azt már nem! - mondja a Doktor, mikor megtudja, mit is kellene csinálnia.

500 évvel ezelőtt két faj élt a bolygón, a thal-ok, és a dalekek (tulajdonképpen itt derül ki, kik is ezek a gépek). A dalekek régen emberek voltak, mint a thalok, de most már csak a páncéljukban tudnak élni. A thalokat kiirtották, de néhány életben maradt… Igaz, őket nem látták soha. Állítólag mutálódtak. A Doktornak pedig el kell mennie közéjük. Bíztató, nem? A cellában a két lány járni tanítja Ian-t, elég nagy sikerrel. De azért csak elesik egyszer. Visszatér a Doktor is, össze van esve teljesen. Beszámol arról, amit megtudott, Ian rögtön vállalja, hogy ő majd megy. Ezután a Doktor elájul, láza is van (és a háta is fáj). Ian indulni akar vissza a TARDIS-hoz, hozni a gyógyszert. Susan lecsillapítja: a hajót nem könnyű kinyitni, ha elront akárcsak egy apró részt is, vége a dalnak. Így hát Susan megy ajtót nyitni, gyógyszert hozni. Bár kicsit rémült.

Egy szobában dalekek vitatkoznak: a lány talán megpróbál kapcsolatba lépni a kinnt élő thal-okkal. Ha viszont visszatér a gyógyszerrel… Nem engedik azt használni, bár nem is szükséges. A többiek addigra úgyis halottak lesznek. A cellában a Doktor egyre rosszabbul van, de Barbara és Ian sem épp makkegészségesek.


Az Izé. Még nem tudni mi is ez, de majd kiderül. Ugye? (bordóval bekarikzáva)

A halott erdőben épp vihar van, Susan ezen keresztül megy a TARDIS felé. A háttérből pedig a stáb hangja szól, bár szerintem nem szándékosan. És látunk valami mozgó, leginkább egy kígyóbőrt viselő hengert járkálni, jobban leírni nem tudom, de van róla kép. Susan elesik, felnéz, és olyat lát, amitől sikoltania kell. De nem tudjuk meg, mi is az a valami, mert a foglyokra váltunk. A Doktor lázas, Susannak egyre kevesebb az ideje. És hoppá, Ian jár! Vissza az erdőbe, a lány nagyon rejtőzik valami elől. Majd felpattan, és az igen idegesítő futásával elrohan.



Pár bónusz kép: felül a TARDIS ételautomatája, alul Ian, amint az ismeretlen dobozt piszkálja.

Vissza a dalekekre, a cellát nézik: az öregember (a Doktor) haldoklik, Susan elérte az erdőt… És nem csak azt, a kamera a lányra vált, aki végül a TARDIS előtt áll, végre, valahára. Bemegy, magához szorítja a dobozt (ami most egy kicsit nagyobbnak tűnik nekem), kimegy, mire villámlik egyet. De hogy mi is történik ezután, az csak a következő részben derül ki.

Naszóval, pár információ így a végére:

- Hamster kolléga beszállt a hogyvoltiparba! Nem árulok el nagy dolgot (lévén a megbeszélés fele kommentekben zajlott le) azzal, hogy elmondom: Ő fogja megírni az új Doctor Who-sorozat hogyvoltjait! Két (egyébként nagyon jó) összefoglaló írást már meg is írt, jön majd egy harmadik is, utána - ha minden igaz - belevág a Kilencedik Doktor kalandjaiba. Jó kis részek azok, nem beszélve arról, mikor színre lép a Tízes!

- Mostantól új tag-eken (kulcsszavakon) keresztül érhetőek el a hogyvoltok: megmarad a "doctor who", és az aktuális doktor(ok) száma(i), de mellé még bejön a "klasszikus doctor who" címszó is. Ez azért kell, hogy mind hamster, mind az én írásaim elkülöníthetőek legyenek. Remélem nem gond, és nem okoz felesleges kellemetlenséget (és azt is, hogy végre így marad...).

- Ezt a fejezetet duplarészenként írom. Ha nem tetszik, tessék fellebbezni: a következőnél viszaváltok egyesekre. De ide több információt kell bezsúfolni (ami nekem még nem megy tökéletesen); ha adtok időt, belejövök. Legalábbis remélem ;)

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.01.13. 16:06:18

Na, endlich!

Ha már szóba kerültem, a Dalekokról szóló rövid ismertetőre gyorslinket rejtettem el a fentebb említett leírásban:
comment.blog.hu/2010/01/06/doctor_who_for_dummies_1_classic_who#Ellensegek

zeugma 2010.01.13. 23:15:31

Jó hv, köszönjük! Maradjon a duplarész, még így is kevesebb az eksön és vontatottabb a cselekmény, mint amennyihez a mai nézők szokva vannak.
(Viszont ha javasolhatom, gyakrabban püföld a szóközt. Sokkal érthetőbbé teszi a szöveget. ;-) )

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2010.02.09. 02:38:55

Megitn nem sieted el a folytatást ;)

Sydius 2010.02.09. 09:48:15

Hagyom, hogy kibontakozz :) Ha a tieidet sokan olvassák, talán az enyémre is ránéznek páran...
süti beállítások módosítása