Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dr. Csont 3x01 - Bűnjelek a trezorban

2010. január 05. 11:00 - Llew

Három fiatal utazik az esti autópályán, mikor egy koponya ugrik a szélvédő közepébe, alaposan elrontva a buli hangulatot. Booth érkezik a Jeffersonianbe társáért,
aki Dr. Saroyannal éppen egy jelöltet tesztel Zack helyére. Clark Edison remekül szerepel, de Brennan arcáról neki is, és nekünk is elég nehéz leolvasni bármiféle visszajelzést. Mindenesetre a helyszínre nem viszi magával. Sőt, úgy tűnik ő sem szívesen megy oda, hiszen tűz, savszállító kamion, vagy robbanás hiányában mi érdekes lehetne egy autópálya balesetben. Aztán a koponya csak felkelti az érdeklődését.

A vizsgálódás közben furcsa párkapcsolati beszélgetés zajlik, melyben Booth játssza az elhanyagolt nőt, Bones pedig a nem-értem-miről-beszélsz férfit. Ugyanis mióta Zack három hónapja elhajózott, hogy a bajtársak alkatrészeivel puzzelozzon, azóta alig dolgoztak együtt. A tanúmeghallgatásnál Brennan nem érti a fűre való utalást, majd a szemeteskocsin pattogó koponya hallatán kissé megkésve feltételez tetrahidro-kanabinol befolyásoltságot. Aztán a teherautó sebességével, meg szélörvénnyel túlbonyolított repülőkoponyás elmélet fejtegetésébe kezd, mire Booth felhívja a figyelmét a mögöttük lévő felüljáróra.

Angela és Hodgins a törzshelyükön reggelizve tárgyalnak egy magánnyomozóval, akinek a nő férjét kéne megtalálnia, hogy érvényteleníthessék a házasságot. Nem lesz egyszerű feladat, mert a fickó aláírása egy X, Angela pedig csak arra emlékszik, hogy egy magas, izmos, fekete férfi, akinek a nevében van B. Vagy K. Az egyetlen dolog, amiben biztos, hogy a nászéjszaka megvolt. A laborban Cam Clark Edison várható sorsáról érdeklődik, de Brennan – miután tisztázzák, hogy ki az – közli, hogy még nem döntött. Pedig a srác már a tizenhetedik jelölt, és lassan nincs több. Ami viszont a koponyát illeti, talált valamit. Telefonon közli Booth-szal, hogy karcolás nyomok vannak a homlokon és az arc részen is, majd Cam tolmácsol, hogy a fejet megrágcsálták. Az FBI-os csak akkor dobja a kukába a szendvicsét, mikor felvilágosítják, hogy egy ember tette.

Booth parancsot kér annak a szeméttelepnek a feltúrására, ahova a kukásautó tartott, mert azt feltételezik, hogy a tettes a felüljáróról az egész csontvázat beledobta az elhaladó járműbe. Miközben Clark beszámol Caméknek a koponyán találta jellegzetességről, már érkezik is egy rakás csont. Angela gyorsított tempóban lelkiéletet él Brennannel, és közli, hogy szerinte az asszisztens keresés kifogás Booth kerülésére, mert megrémítette, amikor az ifjú pár lelépésekor ők ketten maradtak az oltárnál. Brennan tagad, majd csontválogatásra hivatkozva megint passzolja társát, és Zackkel ellentétben Clark nem cáfolja gondolkodás nélkül a nyilvánvaló hazugságot.

Este Booth és Cam együtt iszogatnak, és arról beszélgetnek, hogy a társ apjának letartóztatása nem biztos, hogy használ a munkakapcsolatnak. Brennan eközben a koponya jellegzetesség alapján azonosítja az áldozatot. Gavin Nichols 22 éves hegedűművész. Egy hónapja tűnt el egy koncert után. Mivel Brennan továbbra is elég hűvös, Angela megy figyelni és súgni a tükör mögül, amíg Booth a barátnővel beszél. A szintén zenész csaj szerint kizárt, hogy a 3 milliós hegedű miatt ölték meg Gavint, mert az így eladhatatlan. Viszont a gyerek az idősebb nőkre bukott, és ő mellette Rona Sumnerrel, a titkosszolgálat igazgatóhelyettesének feleségével is kavart.

Hodgins tájékoztatja Brennant, hogy a koponyában talált ritka szemcsék alapján talált pár lehetséges gyilkossági helyszínt. A nő, pedig úgy érzi muszáj megmagyaráznia, hogy Zack hiánya és nem más miatt nem jár mostanság helyszínekre. A bogaras szerint azonban barátja pótolhatatlan, hisz a mellett, hogy több területen is zseniális, remekül hibáztatható, ha valamit mégis elszúrnának. Szóval Brennan olyat keressen, aki csak simán segít a melóban. Előveszik Sumneréket, akik nem szokványos házasságban élnek. Az asszony rendszeresen csábít el fiatal srácokat, a férje pedig minderről tud, sőt végignézi és videóra veszi, amint lefekszenek a feleségével. Ezek után tényleg valószínűtlen egy féltékenységből elkövetett gyilkosság. Viszont a látottak nem férnek össze Booth katolikus értékrendjével, ezért kukkolásért letartóztatja Mr. Sumnert.

Közben egy haverral leellenőriztette Hodgins lehetséges helyszíneit, amikből egyedül egy elhagyott bank tűnik érdekesnek. Oda elvinné társát is, Brennan viszont még mindig húzódozik, így Cam kénytelen főnökként ráparancsolni. Feltöretik a páncéltermet, mert azt a gránit alapozásba vájták, ezért valószínűleg ott történt a gyilkosság. Várakozás és behatolás közben Booth tovább elemezgeti, hogy mi lehet a gond mostanság a kapcsolatukban, majd egy riasztót bombának nézve hősiesen a földre teperi Brennant. Aki ezt nem is nehezményezi, csak nem érti, a becsukott szem, hogy segíthet túlélni egy robbanást.

Akárki szerelte be a riasztót nagyon sokat spórolt a széfbérlésen. A terem valóságos múzeum. A falon ógörög felirat, mindenhol ókori leletek, Gavin Nichols hegedője, és egy emberi csontokat is tartalmazó ezüst csontváz. Mindegyik csonton fognyomok vannak, ráadásul a darabok nem is egy személytől származnak. Szóval a hegedűművész gyilkosa nem csak kíváncsiságból kóstolt bele a kannibál konyhába. Az időközben a többiekkel együtt a helyszínre érkező Hodginsnak meg is lódul a fantáziája és máris emberevő titkos társaságot vizionál. A páncélterem teljes tartalmát átvitetik a Jeffersonian Intézetbe további tanulmányozásra.

A magánynyomozó szokva lehet a furcsa ügyekhez, most is talált már pár dolgot. Kiderítette, hogy Angela a cápaisten előtt fogadott hűséget Mr. Izmos Feketének, akiről viszont senki nem tud, mert a falufőnök, aki összeadta őket, már meghalt. A többi helyi meg egy cunami miatt elhagyta, és átkozottnak tekinti a szigetet, ezért nem beszélnek az ott történtekről. Angela ígért rajza sem fog segíteni, mert a helyi pia miatt ködös emlékei következtében a fantomkép inkább hasonlít szürreális műalkotásra, mint hagyományos portréra. Azért nincs minden veszve, mert akkortájt járt arra egy ausztrál óceánjáró, aminek utána lehet nézni, csak sokba fog kerülni. Még jó, hogy Hodgins gazdag gyerek, bár lassan talán akkor is belemenne, ha a jövőben a laborban kéne laknia.

A Jeffersonianben mindenki a maradványok körül sürög, amitől Booth agybajt kap, mert szerinte Bones a többieket is meggyőzte a saját igazáról, és a vele való problémáját vetíti ki rájuk. Azonban senki nem foglakozik vele, mert a háta mögött Zack sétál be, a csapat legnagyobb örömére. Hazaküldték. Brennan első kérdése, hogy mikor kezd dolgozni, mire Booth elköszön Clarktól, Zack pedig élménybeszámoló helyett bekapcsolódik az ügybe. Rövidesen talál is egy addig észre nem vett részletet a koponyán lévő harapás nyomokban, amiből Brennan rájön, hogy a kannibálnak gyémánt van az egyik metszőfogában. Már csak a bank takarítóit kell ellenőrizni.

Zack visszatérése következtében Boothék kapcsolata is rögtön helyre jött, mert Bones önként csatlakozik hozzá a gyanúsított kihallgatásán. A Jason nevű srác eleinte tagad, de a koponya szóba kerülése után előtör belőle a büszke sorozatgyilkos, és lelkesen mesélni kezdi, hogy az állításokkal szemben az emberhús nem a csirkére, meg a disznóra hasonlít, hanem a marhára. Abban különösen, hogy minél fiatalabb annál jobb, a csecsemőhús meg leginkább halszerű. Remélem a finnyás gyomrúak nem evés után olvassák ezt. Zack nem tud aludni az időeltolódás miatt, ezért késő estig dolgozik, és a csontok alapján meghatározza, hogy hat áldozat van. Közben Cam kérdésére elmondja, hogy azért küldték haza Irakból, mert nem tudott beilleszkedni és rossz hatással volt az egységére. Cam megnyugtatja, hogy itt jó helyen van, a többi nem számít.

Fejlemények vannak férj ügyben. Angela egy fényképről felismeri a fickót, aki a nyomozó szerint a Birimbau gúnynéven ismert. Már csak meg kell találni valahol a világtengereken, mert a régi hajója elsüllyedt és máshova szegődött. Miközben ezt megbeszélik, Hodgins azon hüledezik, hogy mekkora termetű a pasas. Booth és Bones még aznap este berohannak a laborba, ahol az őket behívó Zacket a boncasztalon találják. Elfáradt, ledőlt aludni kicsit. Előtte azonban a csontokat vizsgálva megállapította, hogy Jason csak vacsora vendég volt Hannibal Lecternél, mert van olyan alkatrész, amit ő nem, de valaki más megrágcsált.

Irány a börtön. Amíg várnak tisztázzák, hogy Bones azért volt mérges Boothra, mert nem beszélte le Zacket Irakról. Amit azért nem tett meg, mert Zack a saját lábára akart állni, amit ő támogatott, ahogy Bonest is, amikor ki akart törni a laborból és jobban belefolyni a nyomozásba. A kannibál palántával végül nem tudnak beszélni, mert valaki leszúrta egy díszes tőrrel és úgy állította be, mint az ezüst csontvázat. Az alakzat egyébként előfordul a legtöbb titkos társaságnál. A Szabadkőművesek Az özvegy fia néven emlegették (az epizód eredeti címében is ez szerepel).

Ezt már Hodgins meséli, mert a többiek úgy gondolták, mégiscsak lehet valami összesküvés a dologban. Az elhangzottak mellett szól, hogy Gavin Nichols gyerekként elvesztette az apját. Hodgins mellékesen megjegyzi, hogy jó eséllyel mindnyájukat megölik majd a nyomozás során. Másnap reggel Booth a parkban találkozik Bonesszal. Megmenti a forró kávétól, majd megbeszélik, hogy erősnek kell lenniük, mert az ógörög szöveg is az özvegy fiára utal, vagyis Hodginsnak igaza volt. Márpedig így egy sorozatgyilkossal ez az ügy bonyolultabb lesz, mint az eddigiek, és ők ketten alkotják a központot a csapatban, szóval ki kell tartaniuk.

Címkék: dr. csont
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hex.kelly 2010.01.05. 11:34:00

"A vizsgálódás közben furcsa párkapcsolati beszélgetés zajlik, melyben Booth játssza az elhanyagolt nőt, Bones pedig a nem-értem-miről-beszélsz férfit."
:-DDDDDDDDDDDDD Ez kész, Llew, király vagy!

A végén a parkos jelenet olyan furcsa volt, mintha nem is a parkban vették volna fel, olyan volt a háttér, mint egy elcseszett odavetítés.

Olman · http://szofejto.blog.hu/ 2010.01.05. 13:16:20

@hex.kelly: igen, a parkosnál nekem is feltűnt. valószínűleg zöld háttér előtt vették fel, ahogyan a sorozatokban rengeteg kültéri jelenetet. Így nem kell tartani őrült rajongóktól, rossz időjárástól, kamerába belemászó járókelőktől stb. Van erről egy kisfilm is, hogy mennyi "fake" jelenet van, amiről nem is gondolnád, hogy az.

Llew 2010.01.05. 13:37:37

@Olman: de előtte meg ott a nagy totál azért volt fura. Mondjuk egyszerűbb kiküldeni egy operatőrt 1-2 segéddel, mint a fél stábot színészestől.

hex.kelly 2010.01.05. 14:18:40

@Llew: De még olcsóbb lett volna a Cam-es kávézós díszletbe beleültetni magukat, mint ilyen ronda munkát végezni. Persze ez mit sem ront az epizódon, de kicsit úgy éreztem, mintha valami húsz évvel ezelőtti technológiát használtak volna.

dmke 2010.01.05. 19:21:08

Jóestét! Erősítsetek meg,hogy jól gondolom, ennek az ügynek most nem lett megoldása...? Nekem legalábbis befejezetlennek tünt.

mösi · http://emesetoth.blogspot.com 2010.01.05. 20:14:53

"Bones pedig a nem-értem-miről-beszélsz férfit" Tempe hozta a formáját, imááádjuk! :D

dmke 2010.01.06. 17:57:25

Orso-borso és Brüsszeli csipke : köszönöm ! Csak az zavart,hogy nem írták ki, "folytatjuk". BÁr ez lehet,hogy olyan cselekményszál,amit majd 2-3 rész múlva vesznek fel újra.

zeugma 2010.01.07. 21:26:30

Csak azt nem tudom, miért nem lehetett magyarban is az az epizódcím, ami az eredetiben. Sok esetben érthető a változtatás, például amikor az eredeti cím egy szójáték, vagy utalás valami olyasmire, amit az ámerikai kultúrát nem ismerő magyar néző jó eséllyel nem értene. De mi a baj azzal, hogy "Az özvegy fia"?

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.01.07. 22:23:55

@zeugma: már az 1. évad óta így van. Kérdezd az RTL címadó "kreatívjait".

Llew 2010.01.08. 10:47:44

@zeugma: Jó kérdés. Főleg mikor az eredeti címek egységesen úgy néznek ki, hogy utalás a hullára + megtalálási helyszín. Ezt a szójátékok fordításától eltekintve is vissza lehetne adni, ahogy az sikerült is pl. a 1x06-nál (Múmia a falban - The Man in the Wall), vagy az 1x13-nál (Csontváz a csomagtartóban - The Woman in the Garden). Az 1x12-nél (Szuperhős a sikátorból - The Superhero in the Alley), illetve az 1x17-nél (Koponya a sivatagban - The Skull in the Desert), meg egy az egyben fordították az eredeti címeket. Nagyrészt azonban ad hoc jelleggű, a történetre azért utaló címeket adnak. Az egyetlen összefüggő jellemző szerintem a rendszeresen felbukkanó, B-kategóriás filmcímekre hajazó epizód név: Robbanó méreg, Örökbefogadott halál, Gyilkos átültetés, Halálos játszma, Gyilkos szépségverseny, A játék neve: halál,
süti beállítások módosítása