Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Kaméleon 4x07 - Wild Child

2009. december 26. 10:00 - missparker

Jarod küldött az üldözőtriónak egy csomó fényképet, ami róluk készült az elmúlt pár hétben. Minden képen felirat: 'Kicsoda?' Bántja valami vagy figyelmeztetni akarja őket? Nem őket, hanem Misst. Az üldözőből üldözött lett.

Mire erre rájönnek, Jarod telefonál, megerősíti, hogy Misst figyeli valaki. A kérdés, hogy kicsoda? Néha a válasz a kérdés, segíteni akarok rajtad és apádon - szól Jarod, és levágja a telefont. Miss hisztis, nyilván rajta keresztül akarják elkapni Aput.

Helyszínt váltunk, éjjel van, vadászkutyák ugatnak az erdei tisztáson egy nagy lakókocsi mellett, a gazda szitkozódik, a rohadt mosómedvék feldúlták a szemetet. Valami baljóslatúan mozog a sötétben, a kutyák tombolnak, morognak. A farakás mögül velőtrázó sikoly hallatszik. A zseblámpás gazda rettegő fejével zárjuk a horrort. Jarod egy napfényes Utah-beli kisvárosban a horgászboltost fárasztja. Szirénázó rendőrautó érkezik, összeszalad a városka apraja-nagyja, Jarod figyel. A hírek szerint néhány vadász valami furcsát talált a hegyekben. A sikoly ismerős az éjszakai horrorból, fényképezők csattognak, meglátjuk végre a lényt.

Egy koszos, rongyos, loncsos hosszúhajat viselő embergyereknek néz ki, de a viselkedése nem emberi. Jarod ismét arra figyel, amire senki más: a vadembergyerek kezéből kihulló viseletes rongybabára. A seriff kiveszi a kezéből, nem sokáig vizsgálhatja. Jarodra szörnyű képek törnek, az elrablását éli át, ő is pont így rettegett, sikoltozott, ki akart törni a kocsiból.

Az ügy adott, azt kell kitalálnia, hogyan férhet a gyerek közelébe. Egyelőre kórházban birkóznak szegénnyel, laborosokat, nyelvészt, gyerekgyógyászt, szociális munkást, pszichiátert hívnak, egy baromarcú szerint inkább állatorvos kéne. A gyerek egy kb. 13 éves kislány, az ablakon keresztül meglátja az erdőt, rohanna az ismert világ felé.

Csattan az üvegen, elveszti az eszméletét. Sosem látott még üveget? Az öltönyös Dr. Jarod Bell, állami pszichiáter hajol fölé, megnyugtató hangon kezd beszélni hozzá. Kicsivel később a kislánnyal foglalkozó csapatnak parancsolgat, ne bánjanak így vele, fél az érintéstől. A hivatal jelentette jövetelét, nahát, milyen gyorsan ideért. Bemutatkozik neki Dr. Bennett és Dr. Wolverton, ők kapták az esetet. Wolverton elismert szaktekintély az etológiában, Jarod olvasta a nagy port kavaró könyvét 'Az izoláció és megvonás hatása az emberi lélekre' címmel. Nem kérdés, miért érdekelte ez Jarodot. Jarod csillogtatja felkészültségét, elemzi a helyzetet: a kislány verbális képességei alapján nagyon fiatal lehetett, mikor egyedül maradt az erdőben. Egy doktornő végre érti, mit akarhat Jarod, kedvesen bánik a lánykával, így talán megpróbál majd kommunikálni a maga módján. A dokik pampognak, itt nincs idő kedveskedni, törvényes gyám kell. Bennett lelkes, hogy milyen páratlan alanyra tettek szert, használják ki az időt. Jarodnak nem tetszik a szöveg, röppen a gonosz nézés.

Miss a Központ folyosóján konstatálja, hogy Szépfiú és Cox jó témát találhattak, biztos ezért röhigcsélnek. Broots megvizsgálta a fotókat, a rajta lévő sorozatszámok alapján a Triumvirátushoz köthetők, Mutumbo a Központ hálózatán keresztül kapta meg őket, ekkor nyúlhatta le Jarod a pakkot. A küldő egy Bagoly fedőnevű bérgyilkos. A Központ aktái szerint ez maga Cox lehet. Viszont Cox létezésére az egyetlen bizonyíték az a tény, hogy már kezet fogtak vele, nincs adat róla. A beszerzési osztály révén tudják, hogy sebészeti eszközöket rendelt magának.

A lányka a laborban tiszta ruhában, megfürdetve, ápolt, levágott hajjal csapkodja az asztalt. A dokinő lelkiismeretesen foglalkozik vele, most jut egy kis ideje arra, hogy bemutatkozzon Jarodnak. Anne és Jarod egyetért abban, hogy ismerős környezetre, fákra, napfényre lenne szüksége a kislánynak. Bennett és Wolverton steril környezetben akarják tartani, az 'emberi állat legbelsőbb magját' akarják látni. Nem akarnak kommunikációt, nem akarják megtalálni a családját. Ezzel feldühítik Jarodot, okos ember pedig ilyet nem tesz, a jó dokik nem tudják, milyen bajt hoztak a fejükre. Jarod egy gyereket bármi áron meg fog védeni, és pont. Anne és Jarod közt elkezdett működni valami cinkosság: Jarod érzi, hogy Anne hozzáállása az esethez nem csupán szakmai. Durván el lesz hajtva, mikor erre rákérdez. A lánykát mindez nem zavarja, egykedvűen csapkodja az asztal a laborban. El akarja riasztani az ellenségeit.

Bennett és Wolverton a sajtó előtt adják a szakértőt, Jarod most egy újságírónőt szúr ki, aki másképp viselkedik, mint a fajtársai. Kicsivel később a nőszemély vonzó ajánlattal áll elő Jarodnak. Készítene pár képet a lánykáról, egy interjút Jaroddal, a cikk az egész államot bejárná, így talán hamarabb előkerülne a család. Bennett letiltja az egészet, Jarod újra gonoszul néz. A vitát a lányka szökése szakítja félbe. Keresni kezdik, Jarod a kábítólövedékes puska előkerülésekor kezd el ordítani a bagázzsal. Anne-nel rohan a kertbe, a lányka nem juthatott messzire, nekik kell megtalálniuk a barmok előtt. A lányka nyomot hagyott, kommunikál!

Jarod felmászik utána egy vén fa tetejére, visszaadja a babáját, a bizalom ezzel megvan. Megnevetteti azzal, ahogy szerencsétlenkedik a faágakon. A labort ezek után telerakják növényekkel, a dokik hiába nyavalyognak. A kislány nevet kap Jarodtól, mostantól Violetnek hívják, nem alanynak. Nem különösebben érdekli, a szakik tiltakozása, hogy 'személyiséggel ruházza fel a névadás által'. Violet beszélni kezd, jól kivehetően azt hajtogatja, 'mama'. A dokik egyre gyanúsabbak, szerintük csak véletlenszerű utánzás, ezek takargatnak valamit. Violet megint keresztet rak ki a virágokból, tovább kántálja, hogy 'mama'. Hirtelen rángatózni kezd, és eszméletlenül vágódik el a padlón, kórterembe kerül. Anne és Jarod kezelik. A teszteredmények sima influenzát igazolnak, erre nem volt felkészülve az immunrendszere. Itt az alkalom, hogy Jarod újra feszegesse Anne-nél az érzelmi bevonódást, de a nő megint lerázza. Együtt gondolkodnak, hogy honnan is kaphatta Violet az influenzát: a növények, amikkel érintkezett őshonosak voltak, a környezete egyébként steril. A babán találnak 12 különböző vírustörzset, ez nem lehet véletlen. Ki tehette? Anne tiltakozik, Bennett és Wolverton a szakma legjobbja, a kutatásaik ezreket mentettek már meg, ők biztos nem. Jarod elsősorban Violet biztonságát szeretné garantálni, nincs más hátra, ki kell lopni a laborból. Újra előjön az érzelmi bevonódás témája, Anne-nek volt egy fia, aki meghalt. Az elvesztésébe majdnem ő is belehalt, neki ugyan még egyszer nem kell ez az egész gyerekezés-téma. Jarod érti, sajnálja, de ezt már csak a nő által kifelé menet bevágott ajtónak fejezheti ki. Ezek után Anne valszeg nem segít, egyedül kell megoldani Violet kicsempészését. Rohan vele végig a folyosón, Bennett meglátja, utánaszól.

Jarod beszuszakolja Violetet az első útbaeső ajtón, majd a doki arcába tolja a vírusos baba elemzését. Az ajtó mögül zaj hallatszik, Bennett benyitna, de jön Anne a hírrel, Violet eltűnt, így a doki tép a laborba [ebben nem látom a logikát, onnan szökött meg, tehát nyilvánvalóan ott nincs] Anne még összenéz Jaroddal, igen, ez a támogatás jele. Jarod benyit az ajtón, ez egy könyvtárszoba, Violet egy magas szekrény tetején vihog, futás tovább. Kijutnak, nehéz menet következik, Violet fél az autóktól, üvölt, tombol, még ideérnek a barmok, ha nem hagyja abba. Jarod megnyugtatja végre, gázt! Anne rohan ki eléjük az útra, Jarod készül a támadásra, de nincs baj, a csaj második esélyt kér. Összemosolygás, kövér gáz, tűnés!

Missék Coxot követik. Egy erdei úton a kisteherautójával döglött mosómedvét szed fel, előtte jól körbefotózza. Broots döbbenetében kimondja Missnek, ami először eszébe jut, miszerint 'Halálra gázolt állatokról készít fotókat, pont, mint amikor téged követett.' Miss nem mulasztja el megköszönni a kedves bókot.

Jarod megpróbálja kitalálni, Violet merre lakhatott az erdőben. A telek kemények, az egyetlen közeli melegvizű forrás mellett élhetett. Odaviszik a lánykát, megtalálják a barlangját.

A barlangban egy régi bőrönd, egy családi fotón a kb. négyéves Violet a szüleivel. Violet újra megindul, folyton az suttogja: 'mama'. Távol a barlangtól bemutatja a szüleit, uramisten, már értjük a virágkeresztet.

Mellettük egy kisrepülő roncsa. Jarod majd' elsírja magát, aztán észhez tér, és körülnéz. Egy kamerát szúr ki, közvetlenül a kegyhely fölött, valaki tudott erről az egészről, és nem tett semmit! Követi a nyomokat, ráakad a megfigyelő rejtekhelyére. Jegyzetek, rajzok, újságcikk egy repülővel eltűnt családról. Természetfotók a vadként élő Violetről. Jarod még Anne házában is a fotókat bámulja dühödten, bosszút forral. Most Anne feszegeti Jarod személyes motivációit, nem kap választ, Jarod rávágja az ajtót.

Broots nyakkendősen jelent Missnek, temetésen volt, az illemtől eltérően bőszen fotózott. Cox egy temetkezési vállalkozóval ápol jó barátságot, a hátsó ajtaján jön-megy nagy zsákokkal.

Jarod ólálkodik a laborban, lezárt fémkazettát tör fel, videofelvételek kerülnek elő belőle, szépen katalogizálva. Már csak azt kell tudni, ki csinálta őket.

Miss lecibálta Brootst a keleti szárnyba Cox részlegébe. Broots nekilát feltörni az ajtót, erre Cox kinyitja. Broots majd' meghal ijedtében [Én pedig utálnék politizálni, de Cox arcberendezése erőteljesen emlékeztet valakire, emiatt sajnos féktelenül röhögök a hátborzongatónak szánt jeleneten]:

Cox nyugodt, és normálisan viselkedik, beinvitálja őket. Természetesen tudja, hogy régen kórház volt ez a szárny, Miss mandulaműtétjéről is tud, itt végezték. A betörési kísérleten elegánsan, szó nélkül továbblép. Miss a fejéhez hajigálja a vádjait, zsákok, temetkezési vállalkozó, fotók, megfigyelés. Majd ég, mint a benzines rongy, mert Cox bemutatja a hobbiját: a hullott állatokat preparálja, a temetkezési vállalkozó az apja, szakmai segítséget szokott kérni tőle. Az útról felszedett mosómacinak is új életet adott, megejtően simogatja.

De ha már az apák szóba kerültek, Cox visszaüt, hogy van Apu, Miss? Ja, és a képeket sem ő készítette, dupla pofáraesés.

Jarod a Violetről készült korábbi felvételeket nézi, döbbenet, ahogyan az ösztönei segítették a túlélésben. A bokáján lévő sebet egy állatcsapda okozta, 3 napig ordított fájdalmában, mire a megfigyelő kiszabadította. Megvagy rohadék, a felvételen látszik Wolverton! [Gondoltunk másra?] Van bizonyíték, jöhet a bosszú.

Broots kinyomozza, hogy Cox igazat mondott. A költségszámlák alapján nemrég Lyle vásárolt egy fényképezőgépet. Szépfiú kérdőre vonódik, dehogyis akarja ő Aput leöletni, így-úgy mindene a család, emilt is küldött neki Apu. Apu kérésére fotózott, hogy megtévessze a Triumvirátust, alibit biztosítson Missnek. Mutumbo a városba jön, Apu szerint Cox-szal akar találkozni. Szépfiúval mindig az a baj, hogy rendkívül hiteles, csak később jövünk rá, mikor hazudott.

Jarod készül a bosszúra, megfontoltan, elmélyülten töltögeti a kábítószeres fecskendőt, Anne segítségét kéri.

Violet Anne kertjében simogatja a rózsákat, Wolverton jön, leadja a nagy dumát a kislánynak, hogy ő sosem bántotta, hagyta, hogy a természet törvényei szerint éljen. Aztán eltalálja egy kábítólövedék, összeesik, Violet elszalad. A doki egy szál gatyában egy erdei gödör alján tér magához, éjszaka. Jarod a gödör szélén állva olvassa fejére bűneit. A doki még magyarázkodik, ha ő nem lett volna, akkor sem lett volna másképp. Nem érti, hogy mit követett el. Jarod elmagyarázza: a gyerekkínzás nem tudományos kutatás. Doki, belőled is tökjó alany lesz. Hogy túléled-e? Bízzuk a természetre! A másnapi újságok Wolverton letartóztatásáról szólnak. Anne Violet törvényes gyámja lett. Violet szintén hálás, Jarod egy szál virágot kap tőle. Cserébe egy új lencsibaba jár, a régi már igencsak kopottas.

Jarod elégedett, egy újabb gyerek életét tette helyre, a sajátjával meg még mindig nem áll sehogy, úgyhogy szomorkásan hajt el az autójával.

Címkék: a kaméleon
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Semp 2009.12.27. 10:25:59

Politikusra emlékeztet, he? Na, amelyik politikusra téged Cox emlékeztet, engem annak az utódjára emlékeztet a második képen :)

Amúgy meg kéne már kezdeni valamit ezzel a Jaroddal, ahol megjelenik, richtig történik valami szörnyű összeesküvés. Egész Amerika egy nagy Lila akác köz?

Ja, és jó a hogyvolt, nekem így jobban tetszik a sorozat, mint annak idején képernyőn :)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.12.28. 16:11:56

@Semp: politikusok, haha :))

Valójában nekem is jobban tetszik a pirosfüzetes forgatókönyv, mint az ilyen véletlenül beesett ügyek, de valamiért az írók inkább a másodikat preferálták a 4. évadra.

Hogyvolt: köszi a biztatást :)

Pissta 2009.12.31. 09:22:15

Nem semmi mód rendbe tették a kis csaj frizuráját egy ollóval! :)
Szerintem inkább azt mondogatja hogy:da-ma. (talán)
Boldog új évet minden "The Pretender" rajongónak!
Rem. jövőre is olvashatjuk tovább a hogy voltokat. Az eddigiekért köszönet!;)

Elloth 2010.01.01. 02:34:20

BÚÉK! Remélem idén is olvashatjuk a hogyvoltjaidat missparker!

kekhalal21 2010.01.01. 10:32:50

Sziasztok nagyon Boldog új évet kívánok mindenkinek.
süti beállítások módosítása