Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 8x06 – Avatar

2009. december 20. 11:00 - Llew

Riadó van a bázison, Walter hangosbeszélős tájékoztatása szerint baszottul veszélyes a helyzet. Katonai zsargonnal FAS szintű (Foxtrot Alpha Six). Biztonsági osztag rohan a folyosón, Teal’c meg jobb híján utánuk az indítócsarnok bejáratához, ami mögül komoly lövöldözés hallatszik. Kinyitják az ajtót, berombolnak, és szembesülnek vele, hogy Anubisz egyik fekete rucis szerelemgyereke egész komoly hullarakást csinált már a készenléti csapatból. A halom növelését pedig a frissen érkezőkkel folytatja. Köztük a szemközti ajtón belépő O’Neill-lal. Ez felrázza a cikázó lövedékek között ez idáig egy kőszikla nyugalmával ácsorgó Teal’cet, aki egy régi Swartzi filmből elleshetett tigrisbukfenccel felkapja a spéciharcos-irtóval felszerelt fegyvert, és ártalmatlanná teszi a támadót. Tessék már megmondani, hogy a többieknél mi a frászrért nem volt használható csúzli?

Egyébként nem kell sajnálkozni O’Neill miatt, ez csak egy szimuláció volt. Valószínűleg csökkentették a parancsnokság költségvetését, ezért úgy döntöttek, hogy a Gondozó-féle szék segítségével betörnek a videojáték piacra. Igazság szerint, azonban egy virtuális kiképzőrendszert akarnak létrehozni, de Teal’c szerint a kétévnyi meló után is elkélne bele egy keményebb fokozat. Ez azonban nem egyszerű, mert a szimulációt a használó tudatalattijából származó emlékekből hozza létre a szék mátrixa. O’Neill ebből csak annyit ért, hogy mátrix, de neki azok a filmek elég zavarosak voltak. A lényeg, hogy a szék használóspecifikus, de úgy tűnik, a pasziánszhoz szokott labor tudósokon végzett tesztekkel, kissé alul kalibrálták.

Viszont ha Teal’cnek van egy kis ideje Doom-ozni, akkor át tudják úgy állítani, hogy az ő szintje legyen az alapbeállítás. A Gondozó incidens miatt a szék gyártói eszközöltek egy kis változtatást. Kívülről már nem lehet manipulálni a szimulációt, egyedül a résztvevő szakíthatja meg, de azért nem elég telefonálnia, ha ki akar jönni. Vagy nyernie kell, vagy használnia a vészkijáratot, és a lifttel felmennie a felszínre, hogy véget érjen. A játék elindul, de az első kör elég rövidre sikerül, mert Teal’c már a kapuszobába belépés előtt kap egy sorozatot közvetlen közelről. Ráadásul a fotel visszacsatolásként a fájdalmat is érzékelteti vele, ha már annyira realisztikus harcot szeretett volna.

Amíg Carterék kint egy monitoron keresztül számítógépes játék formájában követik a szimulációt, addig Teal’c odabent kénytelen rájönni, hogy a gép bizony pofátlan módon csal. Hiába közelít ő más módon a problémához, a szuperkatona megmagyarázhatatlanul a hátába kerül, megduplázódik, vagy éppen borg módra adaptálódik az ellene a valóságban hatásos fegyverhez. Szerencsére szimulált Carter pont egy modulációs chippen dolgozik, így legalább ezt a problémát kiküszöbölik, erre a gép bedobja a leállítás után valahogy újrainduló önmegsemmisítőt. Újabb és újabb game over.

A sokadik variáció után Teal’c végre úgy dönt, hogy használja a menekülő utat. Az azonban nem működik, mert a játék újraindul. Carter találgatása alapján valószínűleg azért, mert a program úgy ítéli meg, hogy az egykor kopasz harcos a valóságban sem adná föl. Így Teal’c gyakorlatilag a saját egója miatt ragad ismét egy időhurokban. Ami rövidesen veszélyes is lehet, mert Dr. Carmichael (újabb színész újrahasznosítás, mivel korábban még egy idegen világ lakója volt) szerint a szék által keltet fájdalomérzetek összeadódva halálosak lehetnek, vagy a szervezete előbb-utóbb kifogy az adrenalinból, és az végez vele. Bár utóbbi egy ideig infúzióval pótolható.

Mivel nem nagyon tehet mást, amíg kint okoskodnak, Teal’c folyatja a játékot, ami a szuperharcosok számának növekedésével és láthatatlanná válásával, túltöltődő naqahdah reaktorokkal, és goa’ulddá váló Daniellel, egyre nehezedik. Ő meg továbbra sem ismeri a cheat kódokat, és még azt a luxust is melőznie kell, hogy a billentyűzettel szétverje a monitort. Így a játékot megunva, pár körön keresztül inkább csak a folyosón ülve várja a következőt. Sam kapcsolatba lépett a székgyártókkal, de azon kívül, hogy odaadták Teal’c hat ével korábban rögzített ideglenyomatát, nem tehetnek semmit. Carter most ezzel a mintával futat másik szimulációt, és arra a következtetésre jutott, hogy Teal’c derűs, mindig vidám arca, valójában egy pesszimista alakot takar, mert hat éve sem, és az azóta elértek ellenére most sem hiszi, hogy a goa’uldok legyőzhetőek, ezért nem lesz vége sosem a játéknak.

A doki szerint számításba kell venni, hogy kívülről szakítják meg a szimulációt, mert Teal’cnek lassan mindegy lesz mibe hal bele. O’Neill eközben azon mereng, miért nem lehet joystickot kapcsolni a székhez, hogy segítsenek, és ezzel ötletet ad Carternek. Az életfunkciók és a szimuláció monitorozására közbeiktatott berendezések miatt, Teal’c két másodperccel késleltetve kapja a széktől az adatokat. Ha egy másik széket közvetlenül az elsőre kötnek, akkor az abban játszó személy két másodperccel a jövőbe fog látni. Ez reményeik szerint elég a sikerhez, de persze garancia nincs, és akár az a játékos is a mátrixban ragadhat. Ennek ellenére Jack, Daniel és Sam egyszerre jelentkezik.

Végül Daniel lesz, aki Neot játszhat, mondván az ő taktikai ismereteiből tanulhat a legkevesebbet a szék. Neki viszont az első pár köre azzal telik, hogy Teal’c a korábbi goa’uldos szereplés miatt sorozatosan lelövi. Egy lezattolás közben csak sikerül meggyőznie és elkezdődik a csapatjáték. Daniel jövőbe látása elsőre nem túl nagy segítség, Teal’cet egy game over után kint már úgy kell visszainjekciózni az életbe, de hát senki nem mondta, hogy a játéktesztelés nem veszélyes szakma. Végül aztán a régész belejön, és még az önmegsemmisítő elindítása előtt leszedik a kullokat, sőt O’Neillt is megmentik. Mire oda érnek Carter már hatástalanítja a naqahdah generátort és azt mondja a földön fekvő Siler volt a goa’uld. Rövid bizalmatlankodás és 2x2-es standoff után leszedik a feléledő Silert, leállítják a reaktort és ezzel nyernek, a székek eleresztik őket.

Címkék: csillagkapu
18 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duerre 2009.12.20. 13:04:07

"O’Neill ebből csak annyit ért, hogy mátrix, de neki azok a filmek elég zavarosak voltak."
Ez kész, ezen behaltam.

Szép volt, ahogy a végén visszahoztad a Mátrix-párhuzamot a Neo-t játszó Daniellel.
Már egy jó ideje nem nézek Csillagkapot, a hv-t azért olvastam el, mert nagyon ütősen kezdted; végig tetszett.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2009.12.20. 16:52:23

csiLagkapu a linkben és az index főoldalán is! kicsit égés nyelvzsenikém :DDDDDDDDDD

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.20. 17:49:05

Ejj, csak nekem is lenne végre pénzem venni egy P 90-est... :)

SHAMAN.SMN (törölt) 2009.12.20. 18:27:26

"Tessék már megmondani, hogy a többieknél mi a frászért nem volt használható csúzli?" - A FEGYVER AMIT A KULL HARCOSOK ELLEN FEJLESZTETTEK, ABBAN A RÉSZBEN MÉG CSAK EGY PROTOTÍPUS VOLT...

R242 2009.12.20. 19:05:31

HEHE, ezért sem nézem meg az avatar-t, azok a kék rajzolt kretének nagyon bénák...
Az SG megint jobb volt :D HEHE :)
...és gyorsabb :D
Avatar....PFFFFFFFFF

Napirajzrajongó 2009.12.20. 20:40:41

Idézni szeretnék a sorozatból, "O'Neil, with one 'l' " :-) Amúgy frankó visszaolvasni, jó poszt.

sTormy 2009.12.20. 20:40:46

Most komolyan, van olyan Csillagkapu-epizód, amelyikben minden szereplő elejétől a végéig a valóságot érzékeli? :)

Llew 2009.12.21. 09:34:02

@RosszQtya: Én csak a posztot írtam, az index főoldalt nem én intéztem, okoska

@SHAMAN.SMN: költői kérdés volt, nem kell ordítozni. Hülyeséget meg főleg nem, mert a 7x16-ban valóban prototípus volt, de a 7x22-ben már az egész CSK-1 azzal lövöldözött, amíg O'Neill a széket irnyította.

SHAMAN.SMN (törölt) 2009.12.21. 19:08:10

@Llew: (A CAPS LOCK NÁLAM NEM ORDITOZÁS) PROTOTÍPUS ALATT A "FEJLESZTETT" FEGYVERT ÉRTETTEM, AMI HASZNÁLHATÓ IS VOLT A KULL HARCOSOK ELLEN, AMIHEZ MÉG NEM ADAPTÁLTÁK MAGUKAT - RÁADÁSUL A RÉSZ FŐKÉNT TEAL'C-RŐL SZÓLT, A SZÉKBEN RAJTA KÍVÜL MINDENKI SZIMULÁLT SZEMÉLY VOLT (DANIEL BECSATLAKOZÁSÁIG), ERGO NÁLA KELLETT LEGYEN AZ EGYETLEN HATÁSOS FEGYVER, MIVEL A SZÉK AZ Ő AGYÁT MONITOROZTA, ÉS AZ Ő ELMÉJÉT ASSZIMILÁLTA ÉS DOLGOZTA FEL, VAGYIS A PROBLÉMÁT JELENTŐ KULL HARCOSOKAT CSAK TEAL'C GYŐZHETTE LE, EZÉRT VOLT CSAK NÁLA HASZNÁLHATÓ MODULÁLT FEGYVER!

Llew 2009.12.22. 08:49:58

@SHAMAN.SMN: Off
Az lehet, hogy nálad nem ordítozás, de akkor is hülyeség, és udvariatlanság a használata, ugyanis a kommunkiáció lényege, hogy az emberek egy többé-kevésbe azonos jelrendszert használnak. Az pedig, hogy te egyedül másként használod, az messze kívül esik a kevésbé kategórián. Használhatod te a szar szót csodaszép értelemben, de nem kell meglepődni, ha senki nem fogja érteni, és parasztnak fognak tartani.

On
Köszönöm, hogy elmagyaráztad a rész lényegét, különös tekintettel a prototípus szóra. Enélkül még mindig zavaros lenne, mint O'Neillnak a Mátrix.
Azonban feltűnhetett volna, hogy az a megjegyzés még arra a részre vonatkozott, amikor nem tudtuk, hogy ez csak szimuláció. Mellesleg akkor a szék még reális üzemmódban volt, tehát az lett volna a normális, ha legalább még két katonánál van olyan fegyver.

rougon 2009.12.22. 16:39:29

hmmm, ezeket az SG részeket szerettem én:))) az újabb Mitchell-es epizódok már nem voltak elég ütősek

SHAMAN.SMN (törölt) 2009.12.23. 17:03:39

@Llew: OFF: EZ A TE EGYÉNI PROBLÉMÁD, NEKEM NEM OKOZ GONDOT A CAPS LOCK, HA GONDOLOD SÍRJ MÉG PÁR SORT ÉRTE...

ON: EGY SZÉK AMI VIRTUÁLIS VILÁGOT TEREMT "REÁLIS ÜZEMMÓDBAN", PEERSZE, ÉRTHETŐ, EGYÉRTELMŰ, JA ÉS HOGY AZ A MEGJEGYZÉS AMIRE AKKOR GONDOLTÁL AMIKOR MULTIVERZÁLIS HALMAZFAKTOROKAT PRÓBÁLTÁL DIVERZÁLNI EGY NEM EMBÓLIKUS DIMENZIÓBAN... HMM, EGYBŐL ÉRTENEM KELLETT VOLNA MIRE GONDOLSZ :D DE LEGYEN NEKED IGAZAD, ÉS LEGYEN TIÉD AZ UTOLSÓ SZÓ, HA MÁR ENNYIRE NYÖGVENYELŐSEN KI AKAROD HARCOLNI MAGADNAK, HA PEDIG KIALUDTAD MAGAD A DÉLUTÁNI PIHENŐD UTÁN, ÉS MEG IS BÖFIZTETTEK, ESETLEG MÉG A RÉSZ TELJES FORGATÓKÖNYVÉT IS BEMÁSOLHATNÁD IDE NEKÜNK (BIZTOS AZ IS MEGVAN NEKED)...

JOCCAKÁT

barnslig 2009.12.23. 18:24:32

iq tesztet a kommentablakok elé!

Llew 2009.12.23. 21:40:08

@SHAMAN.SMN: asszem én nem személyeskedtem, max kicsit gúnyos voltam, de ha neked ez jó, egészségedre

@barnslig: az emberiség egyik legnagyobb találmánya lenne

teddybear01 2009.12.23. 22:55:49

@SHAMAN.SMN: Úgy néz ki csak neked problémás kikapcsolni a Caps Lock-ot.
Mindenki másnak megy, sőt az első hozzászólásod elején még neked is ment...

Mindegy. A hülyeség nem fáj, mert már temetnének.

Gabba 2009.12.26. 12:15:08

Ez nagyon jó rész, alapból nem vagyok egy belefeledkezős típus, de a sokadik game over után már hangosan szidtam a szemét programot.
Maradok inkább a mahjongg-nál :)

ssirhC 2010.01.06. 13:27:17

Ez a kedvenc részem :)
süti beállítások módosítása