Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gordon Ramsay - A pokol konyhája 6x06

2009. december 09. 15:30 - Póniló

Múlt héten a fiúk kihívást nyertek és vadászpilótává válhattak egy időre, háborús hős hazatértét ünnepeltük egy meglepetés party-n, a lányok Tek vezényletével hatalmasat betliztek, ezért a piros csapat 5 fősre fogyatkozott. Gordon a kiszavazás után figyelmezteti Amandát, hogy nagyon gyorsan kapja magát össze, különben nem lesz tovább maradása a Pokol Konyháján. A fiúk csapata vidám, el vannak telve önbizalommal, a lányok közben teljesen szét vannak esve, le vannak törve, mint a bili füle, csak abban bíznak, hogy másnap jobb lesz.

Új nap van, új kezdet nincs, a lányok továbbra is padlón. A mai kihívás viszont talán nekik jobban kedvez, alacsony kalóriatartalmú menüt kell összeállítani, egy előétel, egy főétel, egy desszert, összesen 700 kalória. Durva, Robert is így érzi, ő 700 kalóriát fogyaszt el egy harapással, ő vajjal, tejszínnel, zsírral főz, hogy a bánatba rakjon össze egy ilyen menüt. Hát igen az élet nehéz. A feladat végrehajtását két nutricionista (vagymi) felügyeli, nehogy az ételek véletlenül ne meghaladják az előírt kalóriaszámot. A csapatok munkáját segítendő minden alapanyagra címke került a kalóriatartalomról. A feladat elvégzésére 45 áll rendelkezésre, az ételek íze a lényeg, amelyik csapat finomabbakat főz, az nyer ma.

A lányok gyorsan kezdenek, Sabrina valami egészségközpontban dolgozik, otthon állandóan kalóriát meg zsírtartalmat számol, szar lehet neki, de itt most ez jól jön, fel is veszi a kapitányi karszalagot. A fiúk két fős csapatokra oszlanak, ötleteik vannak ugyan, de a megengedett kalóriaszámot magasan meghaladják 1000 felett járnak desszert nélkül, így sokat vissza kell venniük. Ezt többnyire úgy képzelik el, hogy az adagokat csökkentik, ahelyett, hogy a nagyobb kalóriatartalmú hozzávalókat cserélnék le, pl. a tésztát, ami önmagában 500 kalóriát tett ki a 700-ból. Ráadásul nincs sok idejük, 20 perc maradt csak, és még el sem kezdtek főzni. A lányok odaát közben már főznek, úgy látszik tudják, mit akarnak. 15 perc van még vissza, és a kék csapat leküzdötte a kalóriaszámot 600 alá, de mivel már nincs idejük tovább méricskélni, marad ennyi, elvégre el is kell készíteni azt a három fogást. Összehozzák a végére, mindkét csapat elkészül mindhárom étellel.

A fiúk három étele összesen 597 kalóriát tartalmaz, a lányok ügyesebbek voltak az ételek összeállításánál, 694 kalóriát tartalmaz a három fogás. A hölgyek előétele párolt fésűkagyló mangó szósszal, 204 kalória, Gordonnak nagyon ízlik. A fiúk előétele grillezett rák és herkentyűsaláta, mindössze 156 kalóriát tartalmaz ez az étel, Gordon szerint frissítő, mindkét csapat pontot kap. A piros csapat főétele túróval és gombával töltött sertésszelet, Gordon megint elégedett, nagyon ügyesen használták ki a kalóriaszámot (308), minden benne van, ami kell, és még finom is. A kék csapat szintén sertést választott, soba tésztával és brokkolival. Sajnos a 208 kalóriás étel max egy gyerekadagnak menne el, unalmas is – és tényleg, mint  amit valaki 10 óra munka után 10 perc alatt összedob a maradékokból – , száraz is, egyértelműen a lányoké a pont. A desszertek maradtak csak hátra, és a fiúk bajban vannak, max egyenlíthetnek, ha az övék a finomabb. A piros desszert gyümölcssaláta citromos ricotta krémmel, és kókusztejjel, 182 kalória, frissítő és finom nagyon, sokat dob rajta, hogy citromhéjat reszeltek a túróba, 0 kalória, és uncsiból remek lett. Gordon nagy bummot vár a végére, erős befejezés kell a fiúktól, akik aggódnak, mert a lányok nagyon jól teljesítettek. Andy és Dave áfonyával és vaníliás joghurtkrémmel töltött palacsintával készültek, Andy magabiztos, Dave szerény, jól is teszi, mert Gordon konkrétan kiröhögi az ételt. Nem is csoda, a palacsinta nem nagyobb, mint egy mutatóujj, szánalmasan mutat, ráadásul az íze sem jó, kórházi kajának elmenne, ide azonban édeskevés. Sima győzelem ez a lányoknak, Gordon nagyon elégedett a teljesítményükkel, ügyesen használták az alapanyagokat, kiegyensúlyozott, finom ételeket főztek, mindhárom fel is kerül az esti menüre.

A győzelemért pihenés jár, kis strandolás Venice Beachen, kapnak két sofőrt, meg két Mini-t is, hogy stílusosan érkezzek a strandra, ahol a nagyon lelkes JP várja őket. A lelkesedés oka Anett Davis, ő egy világbajnoki döntős strandröplabda játékos, természetesen  röpizni tanítja majd a lányokat és JP-t. Az edzés után kicsit napoznak még, meg koktéloznak, dolce vita a javából, össze is kovácsolja a vörös csapatot a kis kiruccanás.

A fiúk büntetésből mehetnek a piacra, ők veszik meg az alapanyagokat az új menühöz, és mindkét konyhát ők készítik elő az esti műszakra is. A konyhák előkészítésével kezdenek, a hangulat meglehetősen nyomott. Ekkor jön Scott, és küldi őket vásárolni. Mindehhez kapnak egy tuti tandemet, olyan, mint a körhintán a pörgethető csészealj, ez még mókás is lehetne, ha nem tudnánk, hogy van a csapatban egy közel 200 kilós versenyző is, akinek a tetejébe szívproblémái is vannak. Eleinte nincs gond mégsem, a problémák akkor kezdődnek, mikor egy húzós emelkedőn kell felküzdeniük magukat. Szenvednek mint a káposzta hús nélkül, Scott közben egy robogón vigyorog, a bicó mögött meg dühös autósok torlódnak fel, csodás életkép ez. A fiúk csak leküzdik a dombot, de lóg a nyelvük, Robert pedig teljesen kimerül. Mindkét csapat visszatér az étterembe, de míg a lányokra ajándék vár, egy profi turmixgép, addig a fiúk dolgozhatnak tovább. Robert azonban nem képes erre, alig kap levegőt, orvost is kell hívni hozzá, sőt, szédülés miatt a kórházba is beszállítják. Rossz bőrben van nagyon, egyelőre nem lehet tudni, visszatér-e egyáltalán a konyhára.

Az esti műszak így Robert nélkül indul, de nem ez az egyetlen gond a kék konyhában. Andy egyből bajba kerül, mert nem tudja visszamondani az egyik rendelést. Persze ez nem az ő hibája, hisz Gordonnak akcentusa van, és gyorsan is beszél. Én inkább hallókészüléket javasolnék. A piros konyhában Ariel készíti a fésűkagylót, de elszúrja, túl sok az olaj, így inkább főnek, mint párolódnak. Ariel eddig nem nagyon hibázott, most viszont nagyot, ráadásul közvetlenül a műszak elején, Gordon kezd is kijönni a béketűrésből. Nem javít a helyzeten Jim sem, ’enyhén’ túlborsozza a rizottót, de nem különösen zavarja ez, csak megrántja a vállát. Gordon alvajárás helyett némi érzelmet és szenvedélyt várna a Búsképűtől, de nem hiszem, hogy állna addig fél lábon, míg ezt megkapja. Tenille a másik oldalon bezzeg mutat érzelmeket, kezd berágni Gordonra, aki lecseszte, mert előre megfőzött egy tonna spenótot. Az interjúban Tenille el is küldi Gordon melegebb éghajlatra („tiszteletlen, kivénhedt brit macskajancsi” ezen a fordításon kibuktam) de konfrontációra még nem kerül sor. Jim közben újra próbálkozik a rizottóval, most kihagyta a borsot, de sajnos minden más fűszert is, a rizottója erőszak a rizs ellen. Közben a katasztrofális kezdés ellenére a lányok lassan végeznek az előételekkel, de Tenille-nél hiányzik egy adag krumplipüré, mivel úgy gondolta, mivel az előbb sok spenótot főzött, most inkább kicentizi az adagot, micsoda logika. Gordon persze kiakad, Tenille-nél is elszakad a cérna, beszól Gordonnak (You’re crap!)

Gordon persze nem veszi ezt jó néven, kizavarja az amazont a konyhából, Joseph valahol dörzsöli a tenyerét biztosan, hagyott ő hátra örökséget a Pokol Konyháján. Gordon és Tenille üvöltöznek egymással egy sort, végül Tenille lenyugszik, Gordon választás elé állítja, befogja, és visszamegy főzni, vagy nem fogja be, és lelép. Tennile úgy dönt marad, visszamegy a konyhába, mindenkit elzavar a posztjáról, és folytatja a főzést. Jim közben folytatja merényletét a rizottó ellen, még mindig az első rendelésénél tart, de Gordonnak elege van elzavarja a zombit az előételektől, és Scott-ot küldi a helyére. Több mint egy óra elteltével végre készülnek az előételek a kék konyhában, miközben a lányok már a főételeknél tartanak. Küldenék is ki őket, de egy csirke mínuszban vannak, Sabrina valahol elvesztett egy csirkét, nem semmi. Hogy hova lett, rejtély, Sabrina legjobb tippje, hogy talán elrepült, mindenesetre nem kerül meg a műszak alatt. A fiúknál Dave a köreteken dolgozik, de ma ő is bénázik, összekeveri a köreteket. Kevin bele is üti az orrát a dolgába, kiabál bele egy sort, de Dave le se szarja, inkább főz.

A vörös konyhában a következő csirkével is gondok vannak, ez megvan, de az istennek sem tudják rendesen felvágni. Persze, mert Sabrina rossz kést használ, egek. Mindennek a tetejébe mindkét konyha nyers kaját küld ki, Andy többszöri nekifutásra sem boldogul a laposhallal, Sabrina nyers sertésszelete pedig ölni is tudna. És mi a szőke mentsége? Oopsy-doopsy. Két óra elteltével mindkét konyha szenved, alig készült el főétel, Andy még mindig nem tudott egy halat sem megsütni rendesen (ezúttal nem nyers, hanem túlsült), Sabrina pedig a nyers sertés után angolosan küldi ki a bárányt, holott a vendég közepesen kérte. Természetesen erre is van mentsége, a vendég idióta (Dr. House után szabadon). Gordonnál ezzel betelik a pohár, bezárja a bazárt. A vesztes csapat a kék. És a piros. Közös megegyezéssel jelölniük kell 1-1 főt kiesésre. A kékeknél Dave Andy-t jelöli, szerinte ő volt az oka, hogy nem tudták befejezni a műszakot. Kevin inkább Jimre szavaz, béna is, ráadásul mintha ott sem lenne. Jim azzal védekezik, hogy vele üvöltött Gordon a legkevesebbet, ezért neki maradnia kell, ez aztán nyomos érv nem mondom. A lányoknál Sabrina vállalja a felelősséget a nyers sertés fiaskóért, de jelzi, hogy ő legalább nem vonult ki, mint Tenille. Tenille megjegyzi, hogy ő nem kivonult, hanem kirúgták, de visszajött, és visszalőtt. Ariel szerint Sabrina tényleg elcseszte, viszont Tenille nem tiszteli Gordont, ezért mennie kell. A kék oldalon Andy is vállal némi részt a kudarcból, viszont úgy érzi, Robertnek kéne távoznia, hiszen részt sem vett a műszakban. Kevin támogatja, Andy lelkes, mivel ez megmentheti a seggét, de Van és Dave nem rajong az ötletért.

Kiszavazás jön, a lányok végül Sabrinát jelölik a nyers sertés miatt. A fiúknál Gordon Van-t kérdezi, aki Robert hollétén tűnődik először. Gordon csúnyán néz, hiszen Robert láthatóan nincs itt, mivel kórházban van, és nem lenne fair kiszavazni úgy, hogy nem is vett részt a műszakban. Mindenesetre megnyugtatja a fiúkat, hogy ha a következő műszakra sem tér vissza a Nagyfiú, akkor távoznia kell végleg. Van ezek után Andy-t jelöli, mivel nyomás alatt nehezen boldogul. Sabrina bizonygatja, hogy csapatjátékos, és sosem hagyta el a csatateret. Andy-nek a Pokol konyhája működésével van gondja, más rendszerben dolgozott eddig (???) Gordontól ráadásul ideges lesz, de igyekszik túlteszi magát a gondjain. Gordon elgondolkodik, majd kiböki, hogy van egy séf, akiből hiányzik a szenvedély, aki nem tesz meg mindent azért hogy maradjon, ezért a séf, aki ma távozik az nem más mint … Jim.

Bezony, Búsképű Jimnek kell ma elhagynia a Pokol Konyháját. Hogy miért, azt Gordon olyan jól összefoglalta, hogy inkább csak idézem: „Meg tudok tanítani egy szakácsot főzni, de nem tudok szívet adni neki. Te nem vagy Bádogember, én meg nem vagyok k****tt Óz, a nagy varázsló."  

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nadivereb 2009.12.09. 18:03:05

Tudom, hogy ez most kekec lesz, ráadásul a (főzni nyilvánvalóan nem tudó) fordító hibája, de a fésűkagylót olajban nem párolják. Pirítják, vagy kérdet sütnek rá, vagy tudomisén, de párolni tuti nem párolják. Az ilyen mondatok pedig, hogy "A piros konyhában Ariel készíti a fésűkagylót, de elszúrja, túl sok az olaj, így inkább főnek, mint párolódnak" egyszerűen kibasznak bennem egy biztosítékot.
Tudom, hogy nem a te hibád, de légyszi figyelj erre oda legközelebb, mert amúgy kiváló a hogyvolt.

Póniló 2009.12.09. 19:35:55

@nadivereb:
teljesen igazad van, a fordítás néha valóban botrányos, nem is szoktam én sem teljesen hagyatkozni rá, de ez most elkerülte a figyelmemet. Sőt simán lehet, hogy nem is a fordítás volt a rossz, csak én irtam rossz szót, mert elkalandozott a figyelmem...

nadivereb 2009.12.09. 20:35:44

@Póniló: Nem hiszem, mert a fordító konzekvensen párolásnak ferdíti az olajban pirítást, amitől a hajam tépem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.12.09. 23:50:23

nyugi, a svéd fordítók (feliratozók) se jobbak, következetesen előételnek fordítják az 'entrée'-t, karmolom össze magam minden héten, és még vannak ilyen 'fincsi' hibák.
A nutritionist magyarul dietetikus :)

"azta" 2009.12.10. 09:05:08

ezt a műsort azért nem annyira értem: ha jól vettem le annak idején, ezek már tudnak főzni/sütni/stb., dolgoztak már étteremben, most annyi lenne a feladatuk, hogy vmi kurva jó étteremben legyenek főnökök. ehhez képest rendre amatőr hibákat követnek el, nyers ételeket küldenek ki asztalhoz, ill. egy-egy ételre egy, másfél órákat kell várni...
itthon - az összes éttermi tartózkodásomat beleszámítva - ilyen extrém dolgokkal alig találkoztam! akkor itt most miről is van szó? oké! ez egy - gondolom - előre megírt műsor, de egy rizottó elkészítése mint problémaforrás? nyers kaják vendéghez vitele?
és akkor ezekről az idegesítő kamerába reppelésekről még nem is szóltam...
a HV szerintem jól sikerült!

catshannon 2009.12.10. 10:28:52

@"azta": ezen már én is töprengtem. más szintű problémáknak "kéne" már itt jelen lenniük.

Laliath 2009.12.10. 10:51:28

@"azta":
minden konyhában készül rossz étel (hideg, nyers, megégett, etc.), de csak ritkán jut ki az asztalokhoz. Ahogy itt is. Többek között ezért van a konyhafőnök, itt ugye GR, hogy ezeket megfogja.
Sok versenyző másféle helyen főzött eddig, és más kritériumok szerint (ugye a kifőzdéstől az oktatón keresztül még steakhousost is láthattunk már), és itt kapnak még egy adag plusz stresszt is, amit tűrniük kell.
Mindez egy részről azért van így, mert ez egy show, akárhonnan is nézzük. Más részről meg, mert egy kvázi nagy konyhát kell majd elvezetniük, ahol majd nekik kell mindent észrevenni - és mások munkáját hibátlanul szűrni és irányítani nehezebb, mint odafigyelve egy részfolyamatban főzni. Ha stressz alatt főzni, sütni sem tud, hogy tud majd egyszerre egy egész konyhára figyelni, ahol minden felelősség az övé?

"azta" 2009.12.10. 13:01:37

@Laliath:
ezt még értem is, de sokkal inkább azt gondolom, hogy egyszerűen csak úgy tudnak feszültséget teremteni, ha elcsesznek alapvető ételeket, amiket egyébként sosem. szerintem azt nem nevezhetjük nagy nyomásnak, hogy egy rizottót 1 óra után sem visznek ki a vendég elé...

ja! aki ért hozzá, kérem erősítse meg, vagy cáfolja, de ezek a "-mikor lesz kész a sült homár?", "-még 26 MÁSODPERC!" párbeszédek szerintem nevetségesek! egy étterem konyháján ez így megy?

ettől függetlenül bírom ezt a Gordont!

kathleen 2009.12.10. 13:22:14

Szerintem baromi nagy kicseszés volt Robertet felültetni a biciklire. Ha valakinek nem jó a szíve, akkor miért kell ezt erőltetni? Azért ez durva volt.

Laliath 2009.12.10. 13:28:52

@kathleen:
én a felelőtlen jelzőt használtam magamban, ahogy olvastam a hv-t, szóval egyetértünk.

"azta"
szerintem itt a nyomás többrétű: a sok üvöltözés, a mindenbe belekötés, a rohamtempó, a műszakok közötti plusz munka, a kamerák mindenhol, a nyomás eleve a verseny miatt, és ugye be is vannak zárva, el kell viselniük egymást, a belharcokat
Azért szar lehet így dolgozni.

Elloth 2009.12.10. 13:28:59

Ő is a csapat tagja, így ha elbuknak és büntetést kapnak, ő is kap. Robert pedig tisztában volt a dolgokkal, hiszen nem ez az első alkalom, hogy itt van.

Laliath 2009.12.10. 13:50:10

@Elloth:
aham, de a 200 kg miatt a jutalomból azért kvázi kizárható volt, csak a büntiből nem.
Meg ez olyan, hogy a várandós kollegina is a csapat része, benne van még a túlórában is, de a 25 kg-os dobozt nem vele pakoltatjuk, mert az _egészségügyileg_ káros. A feltekerés csak egy része volt a büntetésnek, amit felelőtlenség volt vele megcsináltatni.

Elloth 2009.12.10. 13:55:01

A terhesség csak átmeneti állapot, Roberté viszont állandó. Ilyen egészségi állapotban nem nagyon fog tudni elvezetni egy konyhát, ahol állandóan pörögni kell, nagy a stressz és nem nagyon tudsz pihenni munka közben.

Laliath 2009.12.10. 14:27:59

Azért a folyamatos pörgés nem egyenlő a hirtelen, nagymértékű fizikai megterheléssel.

kathleen 2009.12.10. 14:55:57

Ezért volt nekem is furcsa, hogy ezt bezzeg megcsináltatták vele. Oké, hogy a konyhában pörögnie kell, akkor nem is volt gondja, de azért egy 200 kilós embert nem hajtok fel biciklivel a hegyre...ezen azért gondolkodhattak volna egy kicsit.

Póniló 2009.12.10. 15:09:42

Én nem is értettem, hogyan gondolták, hogy Robert majd simán felteker a hegyen, főleg azok után, ami az előző évadban történt. Ebben a helyzetben az lett volna a helyes, ha ebből kimarad, mellesleg ezzel a többiek is jobban jártak volna, nem akarom Robertet lebecsülni, de azt gondolom, nem ő végezte a munka oroszlánrészét a bringán, valószínűleg a többiek dolgát is nehezítette.
süti beállítások módosítása