Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 4x02 - The Angel Maker

2009. december 04. 11:00 - hex.kelly

Előző rész emlékeztetője után az ohioi Lower Canaan-ban egy szőke nő a fürdőszobájában van, zajt hall, elindul körülnézni: a konyhában meglátja a macskáját a pulton, nyakig a fazékban. Huh, megkönnyebbül, kinéz az ablakon, lát egy hullócsillagot, csukott szemmel kíván valamit, közben egy sötét alak elsétál mögötte, brrrr. A nő lekapcsolja a villanyt, bemegy a hálószobájába, lefekszik, elalszik. Egy idő múlva nyílik a gardrób ajtaja, kilép a feketeruhás alak, kezében kalapács. Odalép az ágyhoz, az alvó nő mellé, és lesújt.

Hotch egy hangos MR-gépben szenved, nyilván a füle miatt vizsgálják. A dokinője azt mondja neki, hogy a robbanáskor beszakadt a dobhártyája, pár héten belül meggyógyul, de csak akkor, ha kerüli a hangos zajokat. De egyébként mehet dolgozni, pedig nem is hallja a telefonja csörgését, a dokinő szól neki.

JJ mutatja a kalapáccsal leütött (és megerőszakolt) Delilah Grennan-t. A hasán néhány szúrás, de már a halál beállta utánról. Morgan azt mondja, rituálisnak tűnik, egyúttal megdicséri Reid új frizuráját. A helyzet az, hogy volt már egyszer ilyen gyilkosságsorozat, tíz évvel ezelőtt, az elkövetőt, éppen egy éve végezték ki, ő volt az "Angyalcsináló". Szóval másoló gyilkos ölte meg Delilah-t? A jelentés szerint találtak spermát a helyszínelők, és van DNS-egyezés. Rossi olvassa a jelentést: a DNS tulajdonosa Cortland Bryce Ryan, más néven az Angyalcsináló. (Que???) Főcím és idézet Hotchtól: Mindannyian meghalunk. Nem az a cél, hogy örökké éljünk. Az a cél, hogy alkossunk valamit, ami örökké él. - We all die. The goal is not to live forever. The goal is to create something that will. Chick Palahniuk

Csapat a gépen nézi a jelentést Delilah haláláról: az Angyalcsináló gyilkosságaival ellentétben őt nem puszta kézzel, hanem valami kalapácsféleséggel ölték meg, tehát a mostani elkövető gyengébb. És a DNS? Reid elővezeti a gonosz iker - gonoszabb iker-elméletét, a többiek tényleg, tényleg szóhoz sem jutnak.

Delilah házában Dobson seriff mondja Hotchnak és Reidnek, hogy az Angyalcsináló előtt már 30 éve nem volt gyilkosság a városban, a történtek megváltoztatták az embereket. És a helyiek azt hiszik, hogy az Angyalcsináló tért vissza, na, ne már! Nincs jele betörésnek, és a tettes távozása előtt kinyitotta az összes ablakot: ez az Angyalcsinálónak egy olyan szokása volt, amit nem tudott meg a sajtó sem a nyomozás, sem a tárgyalás során. Bárki is a tettes, afféle rajongóként utánozza az Angyalcsinálót, talán ismerte is személyesen, a sperma is így kerülhetett Delilah testébe, a kivégzés évfordulóján. Hotch azt mondja, itt most a nagy kérdés az, hogy ez csak egy évfordulós "megemlékezés" volt, vagy több. A halottkém elmondja Rossinak és Prentissnek, hogy a szúrások Delilah hasán talán csavarhúzóval készültek. A régi gyilkosságok során a szúrások eltérő számúak és elrendezésűek voltak, és ez sem egyezik egyikkel sem. Viszont a doki a sebekben papírmaradványokat talált, jegyzetfüzet-féle papír darabjait. Prentiss bámulja a lyukakat, és nem tudja, honnan, de ismerős neki a pöttyök halmaza.Morgan a börtönben tudakolózik afelől, hogy az Angyalcsináló milyen holmit hagyott hátra. Hát, például rengeteg levelet, női rajongóktól. Néhányat zakkant pasitól. Morgan mondja a börtönőrnek, hogy szeretné látni a látogatók listáját. JJ hívja, gubanc van: a helyi újság kapott egy levelet, az írója azt állítja, hogy ő az igazi Angyalcsináló, nofene. Reid nézi az őrsön a levelet, bár meg kell néznie nagyító alatt, de első blikkre szerinte eredeti, tényleg az Angyalcsináló írta. De hogy? Hát, vagy csigapostával jött, vagy a mostani gyilkos közvetítette. A seriff azt mondja, hogy inkább a második variáció lehetséges. Egy nő jön be, idegesen kérdi a seriffet, hogy mi ez a levél-dolog. Hotchék azt mondják neki, hogy szellemek nincsenek, a levél az Angyalcsináló egy barátjától érkezett. A nő szerint voltak tavaly pletykák arról, hogy a kivégzés nem ment simán, és ezért neki és a rengeteg ideges helyi lakosnak az utcán bizonyíték kell, hogy az Angyalcsináló tényleg halott. A seriff magyarázkodik: a nő az ő barátnője, és az Angyalcsináló egyik áldozatának anyja.

Hotch ellenzi az exhumálást, de a seriff meg akarja nyugtatni a helyi kedélyeket. Elkezdik kiemelni a koporsót a gödörből, a gép hangjától Hotch rosszul van, fogja a fejét, és arrébb menekül, Prentiss odarohan hozzá, kérdi, mit segítsen, de Hotch JÓL VAN, nézzük inkább a koporsót. AMI ÜRES!!!

Pedig a kivégzést vezető orvos köti az ebet a karóhoz, hogy az Angyalcsináló igenis meghalt. Aztán kiböki, hogy tényleg nem ment simán a kivégzés, gond volt a méreg beadásával, és emiatt vagy egy órán át tartott, míg a pasas meghalt, mintha csak valami itt tartotta volna. És az utolsó mondatával megígérte, hogy vissza fog jönni. A kérdés most az, hogy ugyanaz az ember tüntette-e el a hullát, aki megölte Delilah-t? Morgan és Prentiss kocsiban, Garcia telefonál nekik, egész kis iparága volt az Angyalcsinálónak, bármire adott autogramot, sok-sok rajongója van közel és távol egyaránt. És egészen közel, egy helyi arc az, aki a legnagyobb ereklye-kereskedőnek tűnik: Sid Rutledge, a börtönőr, akitől Morgan az Angyalcsináló leveleit megkapta. Nyomás utána. A házban ég az összes villany, de nem nyit ajtót senki, így bemennek. A hálószobában Rutledge fekszik alsóruházatban, egy lőtt seb a fején, egy pedig az ágyékán. (Valaki azt akarhatta, hogy semmiképpen se gondolkozzon.) A szoba egy merő Old Spice-felhő, Prentiss a fürdőszobában egy gyógyszeres fiolát talál, elolvassa a címkéjét, és azt mondja: Hellóóó!

Hotch beszél a helyi erőkhöz: történtek ugyan furcsa dolgok, de ezek nem egy szellem vagy egy feltámadt gyilkos tettei, hanem valakié, aki itt lakik a városban, és ez a valaki egy nő. Ő ölte meg Rutledge-et is, aki segített kicsempészni a neten elárverezett Angyalcsináló-cuccokat, és a spermát is, amit a gyilkos Delilah testébe tett. (Jaaaj.) Rutledge egyébként korábban egy női börtönben volt őr, ott a beutaltakat zsarolta szexért, most valószínűleg a gyilkosát. Halála előtt még viagrát is vett be, tehát szexre készült. Ez a nő nem olyan, mint más rajongók, akik egész jó nőnek látszanak, képzettek, olykor házasok, és az a fixa ideájuk, hogy meg akarják menteni a bálványozott gyilkost. Ez a nő betegebb, szexuálisan vonzódik olyan férfiakhoz, akik erőszakos bűncselekményeket követtek el. Az egyik zsaru rákérdez a nemi erőszakra. Nos, a nő minden bizonnyal egy eszközt használt. Az Angyalcsináló börtönbeli látogatóinak listája sajnos igen hosszú, de valószínűleg rajta van a mostani gyilkos neve is. Prentiss és Rossi Shara Carlino-hoz megy. A nő 70 alkalommal látogatta meg az Angyalcsinálót, aki egy másik városból és egy jól fizető állásból költözött ide, a börtöntől pár percnyire. Mondják is neki, hogy a belépési adatok szerint ő volt az Angyalcsináló legnagyobb rajongója.

A nő sértődötten közli, hogy a férfi neve Cortland, és ő nem a rajongója volt. Hanem a szerelme. (Anyám, borogass!) Na, nem fizikailag, hanem lelkileg, mert Cortlanddel szavak nélkül is ugyebár. Kérdik, mit csinált 16-án. Nem volt a városban, a munkatársai igazolhatják. És mit tud a többi rajongóról? Mert mindenféle nők mindenféle dolgokat küldtek a pasasnak. Shara szerint azok nem jelentettek a szerelmének semmit. Prentiss azt mondja neki, hogy az egyik rajongó követi el most a gyilkosságokat, igazán segíthetne. Mire a nő szomorúan azt mondja, hogy az Angyalcsináló egyszer véletlenül neki küldött el egy levelet, amit nem neki szánt, ezt onnan tudta, hogy őt sosem nevezte Galambom-nak. (Csuhajja!) A levél nincs meg, elégette. De egészen máshogy volt megfogalmazva, mint amiket neki írt. Prentiss kérdi tőle, hogy rákérdezett-e az Angyalcsinálónál, hogy ki is ez a Galambom, ha már egyszer nem voltak titkaik? A nő visszakérdez: maga még sosem volt szerelmes, ugye?

Este van egy házban, az ablakok mind kicsit nyitva, fekete ruhás alak közelít egy ágyon fekvő, betört fejű nő holttestéhez, feltűri a nő pizsifelsőjét, majd egy bepöttyözött füzetlapot tesz a hulla hasára, fogja a csavarhúzót, és a pontokon át kezd el szurkálni.

Másnap Morgan, Hotch és Prentiss érkezik a helyszínre, az áldozat Maxine Chandler, reggel találták holtan a hálószobájában. Minden ugyanolyan, mint Delilah halálakor, csak más a szúrások száma és elhelyezkedése. Prentiss nézi, aztán rájön, hogy a gyilkos sablonnal "dolgozott", azért volt papír Delilah sebében, mert az Angyalcsinálóval ellentétben ő nem tudja kívülről a pontokat. Eközben Reid Rossinak elemzi a börtönből elhozott leveleket. Tekintve, hogy a börtönben nincs gyep, sem madarak, a levelek kódolt üzenetek, sima levélnek álcázva. Rossi kérdi, mi kell ahhoz, hogy megfejtse a leveleket. Reid azt mondja, önmaga klónja és egy évre elegendő amfetamin. Rossi a legális módszert ajánlja: kávét főz. A többiek Maxine otthonában próbálnak a gyilkos nyomára bukkanni, de egy ilyen kicsi városban mindenki ugyanoda jár, így lehetetlen. Rájönnek, hogy mindkét áldozat otthon dolgozott, a tettes valószínűleg emiatt választotta őket. De a két nő feljegyzései között nincsenek azonos nevek, zsákutca megint. Este van, Morgan friss levegőt szív, Prentiss érkezik. Morgan nézi a csillagos eget, ilyet a nagyvárosokban nem látni. Prentiss is felnéz, és Istent szólítja. Ha Isten nem is, Rossi, Morgan és Hotch már állnak is mögötte, mikor a számítógépen megtalálja azt a csillagkép-családot, amelyik 9 csillagképből áll, ebből nyolc megegyezik az Angyalcsináló 6 és a másoló gyilkos 2 áldozatán talált szúrásnyomokkal. Már csak egy maradt: a Galamb. Tehát nemcsak rajongó ez a nő, hanem elég közel állhatott az Angyalcsinálóhoz. Reid ekkor odaszól nekik a kódfejtős táblája mellől: nem csak közel álltak, hanem szerelmesek voltak. Rossi kérdi, hogyan törte fel a kódot. Hát, az Angyalcsináló az árja testvériség néhány tagjával ült a halálsoron, így vagy tőlük vette az ötletet, vagy olvasott Sir Francis Bacon-ről. Bináris kódot használt, de nem a klasszikus 21-betűset, hanem egy 24-betűset. Általában számítógéppel kell fejteni, de gyorsabb volt kézzel. Ekkor Prentiss, aki eddig csak tátott szájjal bámulta Reidet, felemeli a kezét, és mutatóujjával megböki Reid arcát, majd így szól: Olyan élethű...!

Reid értetlenül néz rá, JJ és Morgan röhög, Anyu és Apu feszülten figyel, majd Prentiss kezdi felolvasni immár a megfejtett leveleket. Aztán már egy nőt és az Angyalcsinálót halljuk, a leveleik érzelmekben gazdagok, bennük az örök szerelmet ígérik egymásnak, és a nő azt írja, hogy a férfi egy részét visszahozza a világba, és a férfi majd együtt nézi őket az égi csillagokból. WTF, a nő gyereket szült volna? Seriff érkezik, incidens történt, egy nőt megtámadtak az otthonánál, de a szomszédok megmentették. A támadót elfogták, Emily felismeri: ez Shara, ám neki alibije van a többi gyilkosság idejére. Emily megkérdi tőle, miért csinálta. Hát azért, mert ez az ostobenkó tyúk azt hitte, ha megöl egy nőt, akkor ő is majd közel kerül a döglött gyilkos lelkéhez. (Valaki árulja már el nekem, olyan nagy elvárás lenne, hogy a nők épeszűen éljék le az életüket???)

Garcia a környékbeli születési adatokat nézi, talált is kilenc egyedülálló nőt, aki szóba jöhet. A seriff, Morgan, Reid és Hotch nézik a nők listáját, az egyik név ismerős a seriffnek, és Reidnek is: Chloe Kelcher az esküdtszék tagja volt az Angyalcsináló tárgyalásán, hát így szerettek egymásba, remek. A gyilkossá váláshoz viszont kellett valami esemény, amitől a nő ölni kezdett. Hotch már meg is talált egy halotti bizonyítványt: a nő megszült, de a baba meghalt. A pasik hamarosan berontanak Chloe házába, a nő persze sehol. Fel kell túrni mindent. Morgan és Hotch megtalálják a gyerekszobát, a kiságyban egy babaruci kiterítve, egy ládában az Angyalcsináló bezacskózva, együtt a kis család, remek.

Megtalálják Chloe határidőnaplóját, mindkét gyilkosság napjához be van írva az aznap megölt nő neve és címe, azért így könnyű lesz. Mára egy könyvelő neve és címe van ott, akkor talán induljunk. Faye Landreaux házánál megtalálják Chloe kocsiját, a motorháztető még meleg, és az ablakok is csukva, ez azért jó jel. Seriff be akar rontani, Hotch nem engedi, ki tudja, talán Chloe nekiállna lövöldözni. Morgan keressen egy nyitott ablakot, a seriff meg állíttassa az összes kocsit a bejárattal szemben, refiket jelzésre felkapcsolni, és kell egy megafon is. Morgan lopakodik a házhoz, talál egy nyitott ablakot. Emily megnyeri a kihangosítottság lehetőségét, és mikor Chloe az alvó Faye mellett állva felemeli a kalapácsot, fény gyúl az éjszakában, és Emily szól: Chloe, itt az FBI, tudjuk, hogy bent van, és azt is, mire készül. No, erre Faye is felébred, Chloe a kalapáccsal erősebbnek tűnik, így amaz engedelmesen oldalra fordul, hagyja, hogy a nő megkötözze a kezeit. Emily odakint közben a Reid által gyorsan leírt szöveggel bizonyítani próbálja Chloe-nak, hogy az Angyalcsináló más nőknek is ugyanazokat a dolgokat írogatta.

Chloe elővesz egy pisztolyt, és a nappali felé megy, bámul az ablakon túli fénybe, és ahogy Emily olvassa fel a mondatokat, már az Angyalcsináló hangján jutnak el a szavak a fejébe. Morgan gyorsan kimenekíti Faye-t, Chloe visszasiet a hálószobába, látja, hogy Faye meglépett. Ordít-sikít, tör-zúz odabent, mialatt Emily kéri, hogy adja meg magát, mert vége van. Erre megáll. A seriff reménykedik, hogy Chloe megadja magát, de Hotch azt mondja, akkor nem lenne teljes a csillagkép-család. Ajtó nyílik, Chloe sétál ki, kezében a pisztoly, juj. Kérik, hogy dobja el, de nem teszi, csak megy egyenesen, majd megáll, felnéz az égre, és azt mondja: jövök hozzád, bébi, majd felemeli a pisztolyt. Összeesik, ahogy a seriff lelövi, a fegyver Hotch feje mellett sült el, szegényt a földre viszi a fájdalom és a fülzúgás, Rossi aggódva kap utána, próbálja felsegíteni, nem sok sikerrel. Prentiss a seriffel Chloe-hoz rohannak, a nő meghalt, hasán szúrt sebek, Prentiss azt mondja, mi fejeztük be a sorozatot.

Hotch idéz: A múlt meghatároz bennünket. Jó okunk lehet rá, hogy szökni akarjunk előle, vagy a benne lévő rossz elől. De csak úgy szökhetünk el, ha valami jobbat tudunk hozzá tenni. - The past is our definition. We may strive with good reason to escape it or to escape what is bad in it, but we will escape it only by adding something better to it. Wendell Berry

A sheriff és a barátnője sütit adnak Hotchnak, köszönetképpen.

Hotch viszi a sütit a többieknek, akik azon viccelődnek, hogy egy egyutcás városból milyen útvonalon kell távozni, majd Morgan öntörvényűségénél kötnek ki, végül Reid nyeri a slusszkulcsot. Hotch inkább kocsival megy haza, kb. 7 óra az út, Rossi azt mondja neki, szép a vidék, talán elnyújthatná egy-két napra. Hotch azt mondja, talán, és csak néz a többekkel távolodó kocsi után, azt hiszem, nem fogja bömböltetni a rádiót útközben.

 

(Az Angel Maker elnevezés feltehetően onnan jön, hogy az eredeti gyilkos rituáléjához hozzátartozott, hogy az áldozat otthonának minden ablakát kinyitotta, hogy a halott nők lelkei szabadon szállhassanak fel az égbe. Természetesen ennek semmi köze nincs a magyar Angyalcsinálás szóhoz, ami az illegális abortusz lelkiismeret-könnyítő elnevezése, és a meg nem született gyermekek angyallá válására utal.)

Címkék: gyilkos elmék
36 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piszy 2009.12.04. 11:35:45

Nagyon jó rész volt, szuper hogyvolt!
Libabőrös volt a hátam, amikor nem találták meg a holttestet, és a helyiek mind azt suttogták, hogy visszatért.
Én nem tudom, hogy a zsenik mennyire zsenik, de ez a kódfejtés első blikkre hihetetlennek tűnik. Nincs olyan ember, aki ennyi mindent fejben tudna tartani egyszerre. Reid agya olyan, mint a szivacs, amit egyszer meghallott, onnantól kezdve sosem felejti el?

hex.kelly 2009.12.04. 11:42:38

@piszy: Igazából ez a kódfejtés - ha ismered - nem bonyolult, ha ismered, csak próbálgatni kell. Anno a Spektrumon ment Simon Singh sorozata a kódfejtésről, ez volt az egyik, amit bemutatott benne, nem sokkal később megjelent idehaza a könyve is, abban ki is lehetett próbálni a különféle módszereket, és tényleg nem volt nehéz. Inkább időigényes, de kell hozzá egy kis intuíció meg verbális kombinációs képesség. Amik ugye a számítógépben nincsenek meg, ezért mondta Reid, hogy normál esetben le lehet futtatni számítógépen, de kézzel gyorsabban megy.

Laliath 2009.12.04. 11:46:17

"mutatóujjával megböki Reid arcát, majd így szól: Olyan élethű...!"
itt kifeküdtem a röhögéstől. és az a fej hozzá :D

nagyon jó hv lett ez is, köszi.
lányzó jól van?

hex.kelly 2009.12.04. 12:01:06

@Laliath: Hatalmas! Egyébként Paget Brewster remek komika ( a Jóbarátokban ez kiderült), fantasztikusan csinálta :-)

Nógatásra csipeget és iszik. Egy nappal tovább maradtunk a kórházban, mint kellett volna, de most már itthon vagyunk, Madagaszkár 1-2 a lejátszóban. Szóval úgy néz ki, megmarad :-D

Galádriel 2009.12.04. 12:02:14

@piszy: nem amit meghallott. Eidetikus memóriája van (vizuális) amit olvasott, leírva látott az marad meg. Amit hallott az már nem mindig, a Fisher Kinges epizódokban is csak arra emlékezett, hogy hallotta már valahol a verssorokat, de nem emlékezett rá, hogy miből van. Mint kiderült a Madarak parlamentje volt, és az édesanyja olvasta fel neki, tehát nem ő olvasta.

hex.kelly 2009.12.04. 12:02:31

@hex.kelly: egyébként Melmen a zsiráf magyar hangja ugyanaz, mint Reid-é, állati vicces hallgatni :-DDDDDDD

Galádriel 2009.12.04. 12:02:54

@hex.kelly: gyors gyógyulást a lánynak :-)

Galádriel 2009.12.04. 12:05:10

@hex.kelly: Az Alvin és a mókusokban (2007) Matthew Gray Gubler Simon mókus hangja :-)

piszy 2009.12.04. 12:07:28

@Chaina: Igazából arra gondoltam, hogy Reid MINDENről MINDENt tud. Minden témába bele tud szólni, legyen az az emberi test, vagy párkapcsolatok statisztikája, történelem, irodalom, és még sorolhatnám.
Értitek, mire gondolok? Arra, hogy Reid TUDJA, hogy Sir Francis Bacon milyen kódrendszert használt. Ez brutális tudás. Azt is szokta mondogatni, hogy az ember az agykapacitásának csak a 5-10%-át használja. Reidnél ez a szám mennyi? 60-70%?

piszy 2009.12.04. 12:09:24

@hex.kelly: Amúgy hiányoltalak, hogy nem voltál egész héten, de azért így is elég jól eldiskuráltunk az előző hv-ban.
Akartam is kérdezni, miért volt a lányod kórházban? Már ha nem bántalak ezzel.

squeegy beckinheim 2009.12.04. 12:17:56

ez volt az egyetlen rész amit nem tudtam egyben megnézni. lhet h közrejátszott az, hogy éjjel tök egyedül néztem úgy hogy előző éjjel betörtek hozzánk miközben otthon aludtunk és ráadásul az egyik csaillagkép neve, amit valamelyik hullába szurkált ugyan az mint az én nevem :) kicsit paranoiás voltam

Galádriel 2009.12.04. 12:24:45

@piszy: Azlért tud "mindent" mert olvasta :-) Egyébként meg

vigyázat spoilerveszély!
nem tudja, mi az a Mechanikus Narancs :-)
Spoiler off :-)

hex.kelly 2009.12.04. 12:32:11

@piszy: Jajjjjj, az én is TUDOM, hogy melyiket használta, mert láttam 2001-ben a spektrumos sorozatot :-)
Egyébként meg gondolj bele: míg más pasi a barátnőjével kénytelen végigszenvedni a Szex és New York mozifilmet, addig ő könyvet olvashat, vagy a nten böngészhet. Percenként 20 000 szóval az két óra alatt 2 400 000 szó, ha azt nézed, hogy ez a mostani 4x02 hogyvolt 2 274 szó, akkor ez azt jelenti, hogy Reid agya az említett két óra alatt EZER hogyvoltot tudna elolvasni.

Semmi indiszkréció: garat- és orrmandulák eltávolítása, és az altatás kihasználása fülfelszúrás végrehajtása.

hex.kelly 2009.12.04. 12:33:10

@Chaina: na, azt speciel én sem tudom :-DDDDDDDDDDDDDD Ez most égés nekem?

hex.kelly 2009.12.04. 12:37:24

@squeegy beckinheim: Ha olyasmit nézek a TV-ben, amiben egy otthon alvó embert támad meg egy belopakodó ember, én is félve térek nyugovóra, és az összes villanyt felkapcsolom, ahogy közlekedem a lakásban. A névegyezés meg pláne parás, teljesen megértelek.

Galádriel 2009.12.04. 12:39:16

@hex.kelly: google a te barátod. :-) Egy film egyébként, és az 5*07-ben kerül elő.

Laliath 2009.12.04. 13:05:43

hex
jobbulást a kislánynak.
Ma már nem ajánlanak ilyenkor fagyit?

hex.kelly 2009.12.04. 13:46:19

@Chaina: Néztem azt a részt, és éreztem, hogy hiányos a műveltségem. Mentségemre szolgáljon, hogy nem én vagyok S. Kubrick célközönsége, a sci-fi-k közül pedig egyedül az Űrgolyhókat bírtam végignézni, azt is azért, mert a sok sci-fi-t figurázta ki :-D

@Laliath: De, ajánlanak. A helyzet viszont az, hogy a lányom az első a kórház történetében, aki NEM AKAR fagyit enni. Ne kérdezzétek, miért, a válasz egyszerűen az volt, hogy mert nem. Marad az ivás-ivás és az eszegetés. Az első tegnap volt noszogatós, ma már jobban megy. Az utóbbi meg ma az. Bár én sem akarnék enni, ha két generációnyi felmenőm és oldalágim állna fölöttem 3-4 órája traktálási szándékkal. Eljutottunk oda, hogy elzavartam a látogatókat, és békén hagyom én is. Kapott egy órányi magányt: akkor eszik-iszik, amikor akar. Utána folytatódik a vegzálás, de már csak én csinálom, nem fogadunk több látogatót.

Galádriel 2009.12.04. 15:12:14

@hex.kelly: nyugi, fog enni is inni is, ha nem piszkáljátok vele, ha szereti a levest akkor próbáld azt az kaja is folyadék is, az én lányom a pudingot ette ilyenkor, jó édes tehát szomjas is lesz rá, gyógyuljon gyorsan a hölgy :-)

hex.kelly 2009.12.04. 15:45:12

@Chaina: Igen, ilyeneket tervezek bevetni, nem is ezzel van a gond, hanem a zizgő családtagokkal. Még egy "rosszevő" gyereknek se vették ki a manduláját, és nem értik, hogyhogy nem akar enni. Na, mindegy, megoldom.

Szilvi90 2009.12.04. 20:58:06

@hex.kelly: Igazából egy könyv, Anthony Burgess írta. Nem láttam filmet, a könyvet sem olvastam, de amiket hallottam, róla, az alapján mindenképpen el fogom,.

@Laliath: Magyarban azt mondja: "Biztos nem robot?" De úgy is nagyon vicces volt, egyik legjobb poén az egész sorozatban szerintem!:D

Egyébként, a címe alapján először vártam, hogy hogy jön ide az anygalcsinálás, eredeti jelentésben persze. Aztán ahogy néztem, már világossá vált, hogy értették.

hex.kelly 2009.12.04. 21:13:35

@Szilvi90: könyv, és Reid mégsem ismeri? Ez tényleg bizarr! :-DDDDD

Hoppá, akkor erősen lebuktam, hogy eredetiből írom a hogyvoltokat.... Nem mintha lenne már szinkronos dvd kereskedelmi forgalomban...

Szilvi90 2009.12.04. 21:27:33

@hex.kelly: Na igen, ezen csodálkozom most én is.:)

Most buktál le?? Már kb. az első hogyvoltod óta tudom, hogy eredetiből írod.:D

ebilafan 2009.12.04. 22:55:44

Hű, de lemaradtam ma. :)

Szóval, elsősorban: jobbulást a lányodnak, neked meg türelmet a traktáláshoz! :)

Másodsorban: nagyszerű HV, nagyszerű rész. A He's so lifelike -klipet nagyjából kismilliószor néztem meg a Youtube-on is, pusztán azért, mert mindig elvigyorodom a látványtól.

Egyébként nem én vagyok az egyetlen, aki felkapcsolja a villanyokat maga előtt éjjel, akármerre megy a lakásban ?! Igaz, megvan az a rossz szokásom, hogy krimit olvasok elalvás előtt.

Nekem nem tűnt fel, hogy az angol alapján írod a HV-t (úgy értem, ezt veszem alapnak), pusztán azért, mert nem látom a részeket magyarul. Tévém van, csak adás nincs, nem sznob okokból lemondtam. :D

ebilafan 2009.12.04. 22:57:46

@Chaina: Na épp ezért akadtam fenn egy bizonyos jeleneten a 100. epizódban.

ebilafan 2009.12.04. 22:58:37

A Clockwork orange-on én is nekifutásból elbuktam, a gugli segítségét kellett kérnem ahhoz, hogy megtudjam, mirül is van szó.

hex.kelly 2009.12.04. 23:30:00

@ebilafan: sejtem, melyikre gondolsz, én ott fel is szisszentem, hogy jé, Reid a fülével is tud olvasni :-)

Szilvi90 2009.12.06. 09:25:07

@piszy: Einstein is csak az agya 15% - át használta, tehát szerintem a 60-70 már túlzás, annál azért jóval kevesebb lehet.

Galádriel 2009.12.06. 11:45:50

@ebilafan: Jaja azt úgy néztem én is, hogyan jön ide az eidetikus memória, bár ha nagyon akarom meg tudom magyarázni, de könyveljük el a ritka hibák egyikének. E nélkül 11/10 lenne a 100. epizód, így csak simán 10/10 :-)

hex.kelly 2009.12.06. 12:18:45

@Chaina: Nem feltétlenül, az eidetikus memória elvileg elég széles képesség, és az ilyennel rendelkező ember a vizuális emlék felidézésekor simán visszaadhatja hitelesen azt is, amit hallott. A másik neve a fotografikus memória, és talán ezért csak a vizuális élményre gondol az ember, pedig a látvány mellett a hallott dolgokat is fel tudja idézni az, aki ezzel rendelkezik. Pláne 10 másodperccel később, mint ahogy azt Reid tette a 100-ban.

Galádriel 2009.12.06. 12:22:34

@hex.kelly: nem ugyanarra a jelenetre gondolunk akkor, az a jelenet teljesen rendben volt, hisz ott helyben hallotta, én a Strauss kérdésére adott válaszára gondoltam. Ott volt picit furcsa a dolog, de ha így nézzük ahogy most írtad az is rendben van. Azért is írtam, hoyg megmagyarázható.

hex.kelly 2009.12.06. 16:51:06

@Chaina: Ja, hogy az egészre? Értem. Nem magamtól tudom ám, amit írtam, a wikipedián olvastam :-)

Mimas 2009.12.07. 21:36:53

Nem tudom, láttátok-e, de könyvben is meg fog jelenni a közeljövőben a Gyilkos elmék.
Persze, ezek a forgatókönyvből írt izék nem szoktak túl jók lenni, de reménykedjünk.

hex.kelly 2009.12.08. 13:32:44

@Mimas: Nocsak, nem hallottam, majd figyelni kell akkor!

FIGYELEM!
A 4x03-at (Minimal Loss) áttették holnapra, szerdán reggel 9-kor jelenik meg!

kaltenem 2009.12.18. 11:23:37

Ennek csak a végét láttam, és nem értettem, hogy miért akadtak ki annyira, hogy Hotch kocsival megy haza, mikor a füle miatt nem repülhet.
De akkor oda repülővel ment? Az nem ártott a fülének?

hex.kelly 2009.12.18. 11:53:25

@kaltenem: De, a gépen nagyon is fájt a füle, csak azt mondta a többieknek ,hogy jól van. Aztán a temetőben a daru hangja, meg a végén a füle mellett eldördülő pisztoly rádöbbentette, hogy azért kéne kicsit vigyáznia magára.
A többiek azért lepődtek meg, mert folyton azt mondogatta, hogy jól van, ők meg hittek neki.
süti beállítások módosítása