Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Született feleségek 5x19 - Búcsú

2009. november 20. 08:58 - Tm

Mary-Alice hangja helyett Edie szarkasztikus monológját halljuk a bevezető képsorok alatt. A rutinos nézőknek már ekkor nincs kétsége az áramütéses sztori végkifejlete felől. És valóban: Edie Brittnek ezúttal tényleg annyi. Hősnőnk mindig is kemény csaj volt, ezúttal sem siránkozik a sajnálatos esemény miatt. Inkább elégedetten konstatálja, hogy halálstílusa remekül illeszkedik életstílusához: az összesereglett szomszédság rá és csak is őrá figyel.

Három nappal később a női szakasz (- Katherine) bezsúfolódik egy kocsiba, és két termosz kávéval, egy kosár muffinnal meg Edie csini urnájával felszerelkezve nekiindul teljesíteni valami nagyon nemszeretem küldetést, amit Könnyesszemű Dave bízott rájuk. Az úticél 4 órányi autózásra van, ami kibírhatatlannak tűnik a kegyeleti okokból néma rádió mellett. Végül abban maradnak, hogy Edie-s sztorik felidézésével ütik el az időt, megpróbálva mellőzni a ribancozós és egyéb rosszindulatú részeket. A realista Gaby lakonikuson megjegyzi, hogy így lehet, hogy a város határáig sem jutnak majd el, de ekkor Susan gyorsan elkezdi a sajátját.

Időpont valamikor az ősidőkben. A frissen beköltötött Edie első kocogását mutatja be az utcának. Belebotlik a viseltes fürdőköpenyben virító Susanbe, aki épp a kukából horgássza ki a szeméttel együtt ott landolt fánkját. Fúj, értünk egyet mélyen Edie-vel. Végül tisztázzák, hogy Susan nem homlesz, egy hét múlva meg már együtt járnak futni. A szépen induló barátságnak azonban hamar betesz, hogy Edie elújságolja, hogy AZT csinálja egy Ed nevű helyi taggal.  Ed nős, a hír hallatán Susanből előtör az erénycsősz. Edie szerint max Ed a házasságtörő, ő csak szórakozik, Susan az erkölcstelenséget mantrázza, így a közös futkorászásnak lőttek.

Nem sokkal később Edie figyelemezteti Susant, hogy Karl csalja a titkárnőjével. Hahaha, de szánalmas bosszú ez, amiért cafkának tartalak - fölényeskedik Susan a hírre. Edie még rögtönzött kiselőadásban elemzi a különbséget A típusú szerető (csak élvezi - ez ő, Edie) és B típusú szerető (le akarja nyúlni a pasit - ez a titkárnő) közt, de Susan nem hisz a szakvéleménynek. Csak három héttel később a szemének, amikor idegen melltartót talál Karl kocsijának kesztyűtartójában. Na, kinek volt igaza?

A jelenben Lynette fogja az urnát, majd miután megállapítja, hogy a tartalma macskaalom-állagú, belevág a saját emlékének elmesélésébe. Időugrás: Lynette rákos, de ennél is nagyobb baj, hogy teljesen elhagyja magát. Nagy átéléssel szenved és terrorizálja együttérző környezetét. Jajj, Katherine, húzd vissza a zoknimat, mert mégiscsak fázik a talpacskám, meg ilyenek. Edie elképedve szemléli, hogy a világ egyetlen még nála is keményebb csaja láthatóan feladta küzdelmet a kór ellen. Aztán ahelyett, hogy beállna a babusgatók táborába berángatja a beteget a helyi western-kocsmába egy tequilára meg egy biliárdpartira a félkarú kovbojhaverjával. Lynette utálja, hogy megzavarják a jó kis önsajnálatában, de  Edie lelkifröccse hatására magába néz. Betol egy tequilát, aztán szétrúgja a rák seggét.

A "Hogyan tett jót velem Edie Britt" téma Bree-variánsa a börtönben kezdődik. Mivel úriasszony és fegyintézet nem kompatibilisek egymással, Breenek már az több hétbe telik, hogy egyáltalán rávegye magát a beszélőn való megjelenésre. Az alkalomra választott decens kiskosztüm és a fegyelmezett mosoly végül nem jut el Orsonig. Gazdájuk az utolsó pillanatban mégsem alázza meg magát az egy gengszter jobbra, egy díler balra társasággal súlyosbított rács-neoncső kombóval. A smasszertől viszont megtudja, hogy van egy másik nő, aki ezt megteszi hetente legalább egyszer. Bree most keresztülharapom a torkod, te cafka felkiáltással látogató megy.

Edie higgadtan közli, hogy ő kivételesen emberbaráti szeretetből látogatja Orsont, de ha már Bree épp erre járt meg ez a közös téma, esetleg elárulhatná, hogy ő viszont miért nem megy, mégiscsak az ő férje. Bree munkáról meg Benjaminről hadovál, Edie bullsitet kiált, aztán felhívja egy-két dologra az úriasszony figyelmét: 1. az a pasi az ő kedvéért vonult be önként arra az "undorító, állatoknak való hely"-re, 2. az a pasi éveket fog ott tölteni, úgyhogy igazán megérdemelné, hogy kicsit segítsen neki túlélni a kis kalandot, 3. egyébként meg húzzon a fenébe, Orson úgyis jobbat érdemel nála. Bree megsemmisülten hallgatja, aztán végre elballag a böribe, és bocsánatot kér a pasijától.

Gabrielle egy bulis estéről mesél. Ő épp válás után, Edie meg úgyis permanens vadászidényben, úgyhogy jól kicsípik magukat és hiperminis fenekükkel, agyeldobós dekoltázsukkal felszerelkezve belibegnek valami bárba. Rengeteg pasi, a kérdés már csak az, melyikük tetszik jobban nekik? Dögösségi háziverseny: egy óra, akinek több koktélospácája van a végén, az nyer. Gaby győz, erre Edie lelép a bárból. Gabrielle a sarki játszótéren találja meg, ahol azon mereng, hogy múlik el a fiatalsága, meg, hogy gyerekkora óta érzi, hogy nem éri meg az 50-et. Ami mellesleg nem olyan rossz, mert így legalább intenzív életet él, és értékel minden pillanatot. Gaby akkor még azt gondolja erről, hogy nyilvávaló hülyeség, mert nekik kettőjüknek sok év múlva is bácsikák fizetik majd koktélokat a nyugdíjukból.

Ezzel el is telik az út. Kiderül, hogy Edie fiához, a már főiskolás Travershez hozták az urnát. Az átadás kicsit nehézkesen megy, - ugye mégse lehet ebben a helyzetben simán azt mondani egy fiúnak, hogy szia, hoztunk muffint (de, Bree pont ezt mondja) meg az anyukádat, tessék! - de végül nagy sóhajokkal meg szomorú tekintetekkel kísérve odáig eljutnak, hogy elmondják, hogy meghalt. Travers hümmög, aztán azt mondja, bocs, de órára kell mennem. Az anyák megbocsátásról papolnak, Traversnek viszont van egy nyomós érve: anyám megpróbálkozott legalább ezzel a felnevelés dologgal? Na ugye.

 

Ekkor jön McClauskey meg az ő ezeréves emléke. McClauskey fia halálának az évfordulója van. Edie azt bírja mondani, hogy tudja milyen érzés elveszteni egy gyereket. Aha, csak épp van egy különbség édesem, én elvesztettem az enyémet, te elhagytad a tiedet - akad ki McClauskey. Edie azzal védekezik, hogy ha normális életet akart a fiának, meg kellett védenie magától, és szereti annyira, hogy azon az áron is, hogy tudja, hogy utálni fogja emiatt. Sztori vége. Travers érti, de attól még nem könnyebb, úgyhogy most már tényleg inkább menne arra az órára. Később azért utánukfut megköszönni, hogy eljöttek. De nem, a hamvakat nem kéri.

Na, mi legyen veled Edie? Töpreng McClauskey immár otthon. Végül kis edénykékbe osztják, egyszavas szépeket modanak róla, - olyanokat hogy Edie Britt szexi volt, figyelmes, erős, gyönyörű, Susannek persze két szó kell: nem akármilyen - és végül szétszórja mindenki a maga adagját a kertjében. A zárómonológ szerint ezzel a megoldással Edie is elégedett, mellesleg megosztja a bölcsességet, amire a halál kapcsán jutott: nem nehéz úgy meghalni, hogy tudjuk, éltünk is.

36 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johevi 2009.11.20. 09:24:50

Miért tették lapátra ilyen hirtelen?

nickita 2009.11.20. 09:47:34

időhúzás - tizenegyes. mi lesz dave-vel és a bosszúhadjárattal? ez itt az igazi kérdés.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.20. 09:50:37

@johevi: Sokba került, gondolom.
Mennyire tudták utálni ezt az Edie-t, pedig voltak aranyos vonásai, derült ki most. Bár én bírtam az elejétől, kivéve, amikor azok a Carlos-zsarolós, öngyilkosos részek mentek, akkor kicsit sem.

2009.11.20. 09:52:02

Hanyadik olyan rész ez a SzülFelben, amikor valaki meghal, mi meg retrospektív megnézhetjük, hogy tett az illető csupa jót a szomszédaival, barátaival, üzletfeleivel, még akkor is, ha az illető életében nem volt különösebben kedves, jófej és népszerű, meg akkor, amikor épp azt tette, amire most visszaemlékeznek, az illető nem is volt tudatában, hogy épp most fordítja jó irányba az életét?

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.11.20. 10:01:23

Kíváncsian várom a folytatást.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.11.20. 10:32:06

Susan azt mondta: párját ritkító - de végülis mindegy...

Kicsit én is unom a visszatekintéseket. És kíváncsi lennék, meddig húzzák még a Dave vonalat.

piszy 2009.11.20. 10:34:01

Szerintem ennél sokkal jobb halálnemet is kitalálattak volna Edie-nek, nem illett hozzá.

kalannenikalandjai 2009.11.20. 10:52:48

"Egy feleséggel kevesebb"

Ki volt az a marha, aki ezt kirakta index címlapra?

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2009.11.20. 11:40:55

Eddig nem érdekelt a HV író neme különösebben, de most utánanéztem, és nem csalódtam.
Böri - most komolyan?! Ne már, olyan ciki...

evicska 2009.11.20. 11:49:01

Nekem is hiányozni fog. Sokat tudott hozzátenni a eseményekhez, valamint a pengeéles meglátásaival (és nyelvével) gyakran rávilágított fontos dolgokra. Inkább Katherine-től kellett volna megválni.

Llew 2009.11.20. 12:31:39

Oda legjobb fej karakter. Bree múltbéli látogatásakor marha jó volt mikor
benyögi, hogy nincs muffin?
Azért az egy félmondatban szerintem kellett volna a hv-ba, hogy Mrs. McClauskey töprengésekor a szél/huzat miatt kinyílik az ajtó, amit ő Edie szellemének tulajdonít és miután végigtekint az utcán akkor születik meg a hamvakat szétosztós ötlet.

@felhasznalo: Tm nyilván nem a tv-ben nézte és ő úgy fordította

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.20. 12:50:28

@kekecke: Ezt én nem nagyon értem, vagy ismeritek egymást vagy mi?
Miért fontos a neme? És mi a ciki?

delano 2009.11.20. 12:50:37

Jó, hogy kiirták, mert az az olaszos nő, aki helyette jött a 6. évadban, azt nekem szimpatikusabb.

delano 2009.11.20. 12:53:24

Jó, hogy kiirták, mert az az olasz nő, aki helyette jött a 6. évadban, az sokkal szimpatikusabb.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2009.11.20. 13:17:07

@lunanyuszi: nem ismerem. A korábbi összefoglalók nagyon klasszak voltak, nem derült ki, hogy nő vagy férfi írta, de én inkább férfira gondoltam, annyira "objektív" volt.
De most jött a börtön szó helyett a BÖRI, amitől kirázott a hideg, hogy valaki ennyire megerőszakolja a magyar nyelvet.
És ezt jóérzésű férfi nem követheti el, legfeljebb, ha meleg. Ezért gyanakodtam, hogy nő az elkövető. És megnéztem, és lám...
De attól még ugyanolyan ciki és röhejes és szánalmas rövidítés.
Javaslom az Index fórumain a csiripöri-koviubis topic olvasását... Ott is van egy pár ilyen, ami kiverte másoknál is a biztosítékot.

Remélem, így már megvilágosodtál...

delano 2009.11.20. 13:50:08

@felhasznalo: Dave vonalat az 5. évad utolsó részéig húzzák, de jó fej leszek, és nem mesélem el mi lesz

Tm 2009.11.20. 13:55:13

@kekecke: És ezt jóérzésű férfi nem követheti el, legfeljebb, ha meleg.

ne haragudj milyen hozzáállás már ez! én igenis használom a haverajaimmal a böri sőt, képzeld néha a koviubi szót is, amin jót röhögünk. nem gondoltam, hogy ide külön szmajlit kéne tennem utána.
ajánlom egyebknet ezt verspatika.wordpress.com/2008/03/15/lackfi-janos-veletlen/
nagyon vicces

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2009.11.20. 14:16:10

@Tm: nem haragszom.
Lackfit ismerem, szeretem. És ahogy rávilágítottál: vicces.
Nyugodtan használd a haverjaiddal, mindenki másként beszél különböző közegekben - ez azt hiszem érettségi tétel is, nem? -, de itt szerintem nagyon nem kéne.
És az indokolatan rövidítések igenis idegesítőek. És erre bizonyíték az éppen ebben a témában indított topic - is.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2009.11.20. 14:17:19

@Tm: ja, és ne felejtsük el, hogy Lackfi ezt görbe tükörnek szánta, nem követendő példának...
Társadalompolitika..?

Tm 2009.11.20. 14:19:00

@kekecke: persze, de szerintem ez se egy doktori értekezés itt

Sobrijóska 2009.11.20. 15:35:06

Ezt a részt én is láttam. És ha már régóta csak egy "elbarátokköztösödött" vacaknak tartottam is ezt a sorozatot, be kell vallani, hogy ez egy jó rész volt, szellemes és érdekes történetekkel, jó jellemrajzokkal.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.20. 16:07:52

@kekecke: Na ja, megvilágosodtam, nagyon is. Igen, idegesítő lehet, ha valaki komolyan használja, s másból sem állnak a mondatai, mint ilyenekből, így akar kedveskedni, stb.
Node egy posztba puszta mókázásból ne lehetne egyet-egyet beszúrni? Ilyet bizony jóérzésű férfiak is követnek el néha. Ez a könnyed, komolytalan szóhasználat egészen ügyesen vissza tudja adni a született feleségek hangulatát, ahol még a tragikus is tud vicces, esetleg gúnyos lenni.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.11.20. 16:32:18

delano, sokkal jobb fejség lenne tőled, ha elmesélnéd.:) bár valószínűleg a többiek nem örülnének neki...

delano 2009.11.20. 17:11:55

@felhasznalo: Akkor mondom is, meg nem is: Akciófilmes, autósüldözős jelenet végén győz az igazság :)

Gestas 2009.11.20. 17:20:35

@kekecke: Képzeld a haverom volt sitten és utána előfordult, hogy ő is börinek mondta a börtönt, férfi létére.
Most akkor ezt így, hogy ?
Egyébként a sorozatban kezd elég sok és unalmas enni az autóbaleset és az ebből fakadó konfliktus.(Mike-Orson, Mike-Dave család, Orson-Edie), lassan kitalálhatnának valami mást mert nem merek kocsiba ülni:)

Gestas 2009.11.20. 17:22:48

Az "unalmas enni" az természetesen unalmas lenni.

limbekcs 2009.11.20. 18:33:13

@Llew: Tm nyilván nem a tv-ben nézte és ő úgy fordította

jaja, nekem már ott gyanús volt a tv-ben macskaalom helyett -szart bírtak fordítítani, úgy látszik, nem néztek még urnába...

limbekcs 2009.11.20. 18:34:36

@limbekcs: a hogy-ot elvitte a cica az alomba (hogy volt-nincs)

Alexa81 2009.11.20. 21:02:36

Kedves TM! Ennél 1000x jobban szoktál írni!!! Mindig olyan pontosan írod a részleteket Most meg... Mi történt?

perzsmacska 2009.11.20. 22:12:47

Szegény Edie. A legszórakoztatóbb karakter volt és még szimpi is. (Ha leszámítjuk azt, amit a fiával művelt, mert az a "meg akartam védeni magamtól" duma = "Baszok én miatta megváltozni, foglalkozzon más vele.")
De idejében halt meg, mert még 1-2 plasztikai beavatkozás és a feje nagxyon hajadzott volna Maria Geronazzoéra.
A bárban viselt aranyszínű ruhája láttán viszont csorgott a nyálam. Nagyon jó öltözet.

perzsmacska 2009.11.20. 22:15:42

Bree meg Orson a börtönben tisztára úgy nézett ki, mint anyuci és fiacskája.

perzsmacska 2009.11.20. 22:19:04

Azért mókás volt. Edie kopogás nélkül beállít mrs. Mcc-hoz, hogy:
- Ég a teraszon a villany.
És nem szólnak neki, hogy hé van csengő.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.23. 10:51:45

@Gestas: "Egyébként a sorozatban kezd elég sok és unalmas enni az autóbaleset és az ebből fakadó konfliktus.(Mike-Orson, Mike-Dave család, Orson-Edie), lassan kitalálhatnának valami mást mert nem merek kocsiba ülni:)"

És ha egyáltalán emlékszik még rá valaki (mert az első, vagy a második évadban volt): Bree fiacskája is kocsival csapta el Carlos anyukáját.

Aragorn831109 2009.11.23. 18:47:50

@felhasznalo: Ez így van, de a feliratos verzióban így fordították. :)

Nem akaraok lelombozni senkit, de a Dave száltól ne várjatok túl sok mindnet. Igen gyenge lett. Az milyen már, hogy már kb a 7. részben megtudtad mire megy ki a játék?

Aragorn831109 2009.11.23. 18:57:48

@delano: Nem kiírták hanem Nicolette Sheriadan akart már a 4. évadban is kiszálni, de még csak maradt egy kicsit.

Egyébként pedig nem helyette jött Drea de Matteo a 6. évad új aktuális háziasszonya, mint pl Alfre Woodard volt a másodiké.

10 év alatt én személy szerint nem tartom soknak az autobalesetes dolgokat. :)

bee1005 2009.11.25. 11:03:12

Szerintem a Dave-szál igen ütős lesz jövő héten... vagyis ma. Jé, de jó, máris szerda van? :) Na, szóval Dave és Susan beszélgetésében lesz egy igen meglepő dolog. ;)
süti beállítások módosítása