Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

FlashForward – A jövő emlékei 1x01 - No More Good Days

2009. november 17. 08:06 - barnslig

Nyitójelenet, kocsitörés. Nem, inkább egy súlyosabb autóbaleset. Nem, ez valami még nagyobb. Szépfiú Demetrit keresi, de csak égő embert lát, mi lesz itt? Ha nem kapott volna ekkora hájpot és nem tudnám, miről fog szólni, talán más lenne, de így izgulok. Főcím.

 

Los Angelesben ébredünk, Szépfiúnak ellentétes üzeneteket író szerető felesége van, egy reggelire palacsintát sütő apuka ő, kint a mexikói munkások mossák a kocsibejárót, miközben megjön a bébiszitter – kell-e ennél jobban bemutatni, milyen csodás amerikai családba csöppentünk?!

Feleség telefonál, a keresett kolléga, Bryce viszont csak szomorúan nézi a szörfözőket szélesvásznú strandon, majd előhúzza a pisztolyt. Snitt. Minden bizonnyal egy AnonimAlkoholisták gyűlésen vagyunk, a szakállas ember Szépfiú szponzora, ő mellesleg szintén szerető apa, aki elvesztette a lányát Afganisztánban. Snitt. Szépfiú lánya az ágyában alszik, miközben a bébiszitter épp megejt egy terminust a hallban, snitt. Történjen már valami. És tessék, történik is, egy Oceanic óriásplakát költözik a képernyőre.

 

Feszültség van, Bryce pisztolya torokra, bébiszitter orgazmusa csőre töltve, az exalkoholista villanyszerelő Aaron póznára mászva, Szépfiú felesége, Olivia bemosakodva műtétre és durva autós üldözés, szevasztok főszereplők, PUFF. Elmosódott képeket látunk: Szépfiú mutogat egy táblán és laposüveg a barátja, mit fog ehhez szólni Aaron? És a doktornéni feleség? Bohócmaszkos fegyveresek jönnek, de hoppá, máris megint az első jelenetnél vagyunk, éles már minden, kocsiból lógás, narancsok, fogadok, mindjárt jön az égő ember.

Bryce doki életben van, a műtét szépen szólva nem sikerült, az orgazmus is elmaradt, Aaron lóg a villanyoszlopról és hohó, itt is az égő emberünk. A cold openben keresett Demetri is megvan, ezek szerint nem ússza meg az esküvői zene kiválasztását azzal, hogy eltűnik. Ellenben egyébként úgy látszik, egész Los Angeles lángokban áll és hullákban úszik. Mivel a telefonvonalak beszartak, mint szilveszterkor, Szépfiú gyalog indul a kórházba Oliviához, körülötte az apokalipszis, fosztogatók és nicsak, egy kenguru.

Az FBI-nál - mert itt dolgozik Szépfiú és Demetri - forognak az agyak, az egész világon ugyanaz történt, 2 perc 17 másodpercre mindenki elvesztette az eszméletét. Nem természeti jelenség és nem találnak emberi beavatkozást, de várjunk, ne menjünk el az origótól, mi is történt pontosan? Ez a Szépfiú okos is, megmondja: a jövőt látta mindenki, 2010. április 29., este tíz óra. Le is ellenőrzik Corday doktornővel, Alex Kingston még mindig jól néz ki szerintem. Az egyes kitekintésekben együtt lévő emberek tehát ugyanazt látták, Londonban például ablaknak repült egy madár.

A tévében eközben szakértői csapatok hada, az egyikük szájából elhangzik a "mozaik" szó is, ami Agent Benfordban aztán elindítja a vezérhangyát, de egyelőre a kollégáktól kapjuk meg a saját sztoriaikat. A szimpatikus lány terhességi ultrahangon lesz, de őszintén szólva nem tűnik tőle boldognak. A pc miatt kötelező feka főnök "tárgyaláson" volt, vagyis szarás közben újságot olvasott. Csak szerencsétlen Demetrinek jutott a nagy feketeség, elég szkeptikus is a továbbiakban. Nem csoda, nem tud másra gondolni, minthogy addigra ő halott lesz, ejnye de szájbarágós, de legalább az összes pilot-néző biztosan átérzi. Hogy mindenki megoszthassa a történetét, egy honlapot hoznak létre (tádáám) és Szépfiú már teljesíti is a jövőt: löki fel a nagy táblára, amit az emlékében látott.

Otthon szegény bébiszitter eléggé meg van rémülve, szerinte Isten büntetése, ami történt (az én lelkiismeretem se lenne nyugodt, ha gyerekvigyázás helyett szexuális aktust bonyolítottam volna). Bryce számára viszont maga a csoda az egész. Van-e még valaki, aki nem érti, mennyire másként élték meg az emberek ugyanazt az élményt. Van? Nekik szól Olivia, aki a házassága végét: a nappaliban egy ismeretlen pasit látott, miközben Szépfiú a visszatérő alkoholizmusát. Hohó, nincs vége, kell ezzel szemben is egy pozitív töltetű sztori, Aaron jön is vele: életben volt Afganisztánban az eddig halottnak hitt lánya. Nem egyszerű most az egyszeri empatikus nézőnek eldönteni, mit szeressen jobban: megváltoztatható jövőt, vagy kőbe vésettet. (Az első verzió lehetőségéről készült már egyébként bármiféle film/sorozat?)

A kórházba visznek egy kissrácot, Olivia nyugtatja, mielőtt belekezdenének a műtétbe, de a gyerek tudja, hogy doktornénit hogy hívják, és hogy minden rendben lesz.
Nem sokkal később a srác apja megjelenik a színen, alternatív wtf befejezés, ugyanis Doktornéni emlékében ő szerepel, de még mielőtt felocsúdnánk, pörgünk tovább.
Benford ügynökre rákerül a barátságkarkötő made in lányszoba, hát igen, ezt el kell fogadnia, még ha minden idegszála tiltakozik is ellene. Szegény Mark, aki egyáltalán nem akarja, hogy a látott jövője valóra váljon, folyamatosan olyan árral sodródik, ami egyenesen arra viszi.

Demetri romantikusan csacsog menyasszonyával, akinek egy szót se szól arról, hogy mit nem látott, a szimpatikus barna ügynöklány és a kötelesség viszont elszólítja. Az egyelőre nem terhes ügynöknéni biztonsági kamerák felvételeit mutatja, elvágódó emberekkel. Mindenfelé elvágódó emberekkel. Kivéve egyel: egy stadionban sétálgató fickóval.

 

Hátborzongás, libabőr, nekem jöhet a következő rész.

Címkék: flashforward
27 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TengereczkyPál 2009.11.17. 09:44:47

Hú, én nem olvastam semmit erről előre (itt a többség tutira ismeri már az összes részt), úgyhogy nem kicsit izgultam :)) Végre nálunk is egy normális sorozat.

2009.11.17. 09:45:17

Ha Benford ügynök nem veszi fel a lánya által csinált karkötőt, hanem kivágja a szemétbe, máris megváltoztatja a jövőt, és ha ezt meg tudja változtatni, akkor nem szükségszerű az sem, hogy a többi ott látott dolog valóra váljon, nem? ;-)
A dokinéninek meg egyszerűen nem kötelessége műtött kiskölyök apukájának karjába ájulnia, mert volt már olyan a világtörténelemben, hogy két ember nem lett egymásé, nem?
Szóval, itt is simán van választás...
Ugyanígy, ha Bryce doki az eszméletvesztés után is meghúzza a ravaszt, akkor annyi annak, hogy látta magát hat hónap múlva.

Egyébként, ami "tetszett", hogy a nagy világösszezuhanás után pár órával mindenki hótt nyugodtan beszélgetett a békés otthonában az álmairól... Égő épületek meg csakis a belvárosban vannak, és (kis kiesés után) simán működik minden: média, telekommunikáció, energiaellátás..

Tőlem még egy hétnyi esélyt kapnak, de én nem dobtam egy hátast a pilottól...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.11.17. 09:50:07

@ügyfélszolgálatos: Na mesélj, mi lesz az április 29- részben? ;-P

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.11.17. 09:54:29

"(Az első verzió lehetőségéről készült már egyébként bármiféle film/sorozat?)"

Vissza a jövőbe 1-2-3, Öt nap az élet... stb.

TengereczkyPál 2009.11.17. 09:57:36

@Los Alamuszi: Teljesen igazad van, de akkor az egész rész a kárelhárításra megy el, az meg uncsi.
De tényleg vicces volt, hogy milyen gyorsan lenyugodott mindenki.

Gera 2009.11.17. 09:58:22

@Los Alamuszi: Miután reálisan nézve már az alapsztori is tök hülyeség, ezért felesleges dolog lényegtelen apróságokba belekötni, inkább ne nézd. Gondolom nem egy katasztrófafilm készítése volt a cél, ezért siklottak át nagyvonalúan pár probléma felett.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.11.17. 10:00:43

@Los Alamuszi: Amúgy szerintem ekkor apokalipszis nem történne (hullák mindenütt - akkor ők mit álmodtak vajon?, égő városok, zuhanó épületelemek...) Nem azt mondom hogy nem volna káosz, meg hatalmas karambolok, de azért ezt így ebben a formában kicsit eltúlozták...

2009.11.17. 10:01:19

engem az az NBA-s látomás érdekelne bwin-szempontból

2009.11.17. 10:12:41

@Gera:
Csak arra szerettem volna rámutatni, hogy felesleges pl. a dokinőnek kiakadni azon, hogy ő akkor meg fogja csali a férjét, a férjnek meg azon, hogy ő inni fog, mert ezek rajtuk múlnak. Elég lett volna az a fele a flashekek, hogy a csaj terhes lesz, az FBI központba meg betörnek...
Ennyi ;-)
És bocsánat, ha gondolkodva ülök a tévé elé...

Ami viszont jó ötlet volt, az a szörfösök belefullasztása a vízbe, ami evidens, de a fene se gondolt rá. Persze, hogy egy két perces vizihulla lebeg-e, vagy lesüllyed, és csak később jön fel, arra nem vennék mérget..

Gera 2009.11.17. 10:36:49

@Los Alamuszi: A hozzászólásod első részével semmi gondom nem volt, én csak a másodikra reagáltam. Gondolkodni lehet, de felesleges egy alapvetően amúgy is irreális sztori esetén folyamatosan azt figyelni, hogy mibe lehet belekötni. Ha a katasztrófát reálisan akarják bemutatni, akkor az első 10 rész arról szólt volna.

peetig 2009.11.17. 10:41:27

Nekem csalódás volt a pilot...Főleg, mivel olvastam az ötletadó könyvet. Túlamerikásított főszereplő (alkoholísta múlt, FBI, mintaapa, klisék halmaza). Poén: a könyvben a főszereplő a megműtött gyerek apja.

-SPOILER-
Kíváncsi vagyok, hogy szerepel majd benne az LHC, vagy maradnak a "Támadás Amerika ellen" hülyeségnél.

Pikk Dáma ♠ 2009.11.17. 12:29:17

csak egy érdekesség: Joseph Fiennes sógornője volt Alex Kingston, Ralph bátyus révén:)

Ugyandehogy (törölt) 2009.11.17. 21:38:29

Az első verzió lehetőségéről készült már egyébként bármiféle film/sorozat?)

Pillangóhatás?

mösi · http://emesetoth.blogspot.com 2009.11.17. 21:48:18

ezt a sorozatot Joseph Fiennes miatt kezdtem nézni, és rájöttem, mindegyik miatt érdemes:DD

barnslig 2009.11.17. 22:09:14

vadász2, Babettte,
gondoltam, így csendben bevallom, hogy nem vagyok otthon a témában, a talán SPOILER lost-on kívül (vagy már a tévében is lementek belőle az első olyan részek?) nem kenyerem az időutazós téma.
úgyhogy köszi a válaszokat.

Dorkapa 2009.11.17. 22:27:38

Tök véletlen kerültem a tv elé, de nem indul rosszul. Sodródok az árral és élvezhető, olykor elgondolkodtat. Ha fikázni kell, akkor lehet, ha élvezni akarom az is megy.

Viszont szomorú vagyok: a hogyvolt szerintem rettentően gyenge (bocs!), nem ad vissza semmit a filmből, se feszültség, se lendület, se humor. Írja olyan, akit érdekel amit néz, még ha nem is teszik neki. Van sok pozitív példa, numero unonak Bruti a 24-ekkel.

Ugyandehogy (törölt) 2009.11.18. 07:51:34

"nem ad vissza semmit a filmből, se feszültség, se lendület, se humor"

pontosan. de ennek oka van. nem volt benne "se feszültség, se lendület, se humor"

tőlem még egy esélyt kap, de többet nem.
(pont ebben az időben van az ncis, az tutira jó)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.11.18. 08:28:26

@barnslig: Talán több olyan van, ami a jövő megváltoztathatóságát hirdeti, mert ugye Amerika, az álmok országa, ahol semmi sem lehetetlen, még az sem, hogy megváltoztatjuk az eleve elrendeltet.

@Dorkapa: Ezzel sajnos egyet kell értsek, tényleg nem éreztem azt a fajta lelkesültséget, mint más (pl sixx) posztoknál - kicsit dara lett -, de ugyanakkor @Babette: ezzel is egyet értek, mert maga a sorozat állította nehéz feladat elé a hogyvoltírót, azzal, hogy olyan semmilyen. (Zárójelben: rossz sorozatról is lehet jó hogyvoltot írni, csak gyakorlat kell hozzá ;-P)

Laliath... 2009.11.18. 10:24:47

Los Alamuszi

Kicsit OFF, de ha már így rákérdeztél :)
A "standard" vizihulla kezdetben lebeg a felszínen, ha maradt levegő a tüdejében, aztán elsüllyed. Lenn tölt jó pár napot, amíg a felgyülemlő gázok megint fel nem puffasztják; akkor ismét felszínre emelkedik - majd a gázok elszállnak és ekkor végleg elmerül...

Ami a jövőt illeti - végülis szerintem az egyes szálak megváltoztathatóak, de ettől a fősodor még változatlanul haladhat előre...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.18. 10:37:33

"Nem egyszerű most az egyszeri empatikus nézőnek eldönteni, mit szeressen jobban: megváltoztatható jövőt, vagy kőbe vésettet. (Az első verzió lehetőségéről készült már egyébként bármiféle film/sorozat?)"

Különvélemény...

~Moi~ 2009.11.18. 19:05:45

Nekem azért tetszett,mint a film [wOoOw] mint a hogyovolt! :)

zeugma 2009.11.18. 22:51:28

Ha nem láttam volna a részt, fogalmam sem lenne, miért okoz problémát apukának a karkötő.
Sokszor épp azért olvas az ember hogyvoltot, mert lemaradt egy részről.
Kérlek, olyan utalásokat írj bele, amiket meg is magyarázol. Pl. az említett esetben elég lenne annyit hozzá tenni, hogy "az álmában is látott barátságkarkötő", vagy mittudomén, és mindjárt értené az is, aki nem látta.
(Nem kötözködés, csak tanács.)

Egyébként a sorozat alapötlete tetszik, de eddig rettenetesen sablonosnak tűnik. Ezt csak akkor szoktam egy sorozatnak megbocsátani, ha elég érdekesek a karakterek. Kap még egy esélyt, de csak videóról, mert az NCIS jobban érdekel :-)

barnslig 2009.11.18. 23:12:00

@zeugma: ez itt az első rész, pilot epizód, várvavárt. az axn négyszer vetít minden részt. aki mindezek mellett nem látta és hogyvoltból akar tájékozódni..
érted?
ez nem azt jelenti, hogy az elkövetkezőkben nem gondolok azokra, aki nem nézi, csak olvasná. szóval a tanácsod jó, a tanács nélkül is így tennék, de számomra elképzelhetetlen kategória ez az első három epizódnál.

Aragorn831109 2009.11.19. 01:17:16

a karkötős utalást én is hiányoltam. Mármint, hogy azért okoz gondot fel venni Marknak a lánya által készített karkötőt, mert hogy az rajta volt már a kitekintésében is.

zeugma 2009.11.23. 03:14:36

@barnslig: Persze, most sokan látják, akik gyakran nézik az AXN-t. De ha valaki öt hét múlva véletlenül rákapcsol az egyik részre, megtetszik neki, és tudni szeretné az elejét, jól jön az olyan leírás, ami "látatlanban" olvasva is érthető.
Sőt, olyan is lehet, akinek nincs ilyen csatornája, csak érdekli a film.

"Amíg nem találsz valamit, ami igazolja a látomásodat, addig csak fantázia."
Most megy az ismétlés, és megütötte a fülemet ez a mondat, amivel valaki a jövőben visszatérő alkoholizmusától rettegő szereplőt vigasztalja. A karkötő azért fontos, mert az az első konkrét "valami", ami igazolja a látomását, és azt onnantól már nem lehet csupán fantáziának tekinteni. Gyengébbek kedvéért a karkötő átadásakor bevágják a látomás három részletét: a karkötőt, az ivást és a feleség arcát (aki ugye korábban azt mondta, hogy ha férjura újra inni kezd, elhagyja).

Mindegy, ne ragozzuk. Csak egy egyszerű tanács volt.
Nem is olyan egyszerű az adott hosszba belesűríteni minden fontosat, kiválogatni, mi a kihagyható, és közben átadni valahogy a sorozat hangulatát és stílusát is. Nem hiszem, hogy belőlem használható hv-író lenne. Virtuálisan felnézek azokra, akiknek jól megy.
süti beállítások módosítása