Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagközi szökevények 1x10 - Őrzik a titkukat

2009. november 11. 09:00 - Tipca

A csapat, hogy elkerülje az utóbbihoz hasonló meglepetéseket, átvizsgálja a Moyát Békefenntartó jeladók és berendezések után kutatva. A legutóbbi rész óta a Pilóta karja ugyan visszanőtt, de kicsit még mindig orrolhat a legénységre, mert a több száz karbantartó robotból csupán kettőt ajánl fel a kutatáshoz. D’Argo talál egy jeladót, ám szokásához híven nem várja meg, hogy az okosabb megmondja, hogyan kell hatástalanítani, ehelyett őrült módjára tépkedni kezdi belőle a vezetékeket. Nem jár jól vele, kinyílik alatta egy akna, és belezuhan egy csúszdába, ahol újabb szerkezetet talál – ilyen a hülyék szerencséje. Hogy az összkép teljes legyen, rugdosni kezdi a kütyüt, ami ettől berobban, a leviatán durván megrázkódik, a luxán pedig kilövődik az űrbe.

A D’Argo antifanok nem örülhetnek sokáig, ugyanis a luxánok negyed arnig gond nélkül kibírják vákuumban. Igaz, hogy közel félig volt odakint, mire Aeryn begyűjtötte a gépével – azt mondjuk nem értem, mi tartott neki eddig – de Zhaan sikeresen újraéleszti őt. Csak egy gond van: az ébredést követően a csápos úgy viselkedik, mintha épp az imént szippantott volna be egy csíkot, Lo’Laannak nevezi Zhaant, a balesetre ellenben egyáltalán nem emlékszik. A Moya ismét megremeg, ezért John és Aeryn úgy dönt, megnézik, mit barmolt szét D’Argo.

Megkérik a Pilótát, vezesse el őket oda, ahol utoljára érzékelte D’Argót a robbanás előtt, ám a Pilóta akadozva kinyökögi, hogy csak nagyjából tudja a helyet, és robotokat sem tud küldeni, mivel egyik sem válaszol a hívására. Crichton szerint a robbanás tehette be a kaput a Pilótánál is, mivel ő és a Moya idegi összeköttetésben állnak. Végül nagy nehezen megtalálják a helyet, ahol az egyik szervizrobot éppen befoltozza a lyukat, ahol D’Argo bemászott, aztán a párosra támad, és a földhöz ragasztja Aerynt, mielőtt John szétrúghatná. Zhaan eközben talál D’Argo ruháján valami repeszeket, ami valószínűleg a baleset során került oda. Próbálná megröntgenezni a luxánt, ám a szkenner is elég szeszélyesen hajlandó csak működni. Hiába akarja azonban értesíteni erről a Pilótát, az nem felel.

Befut Crichton, markához ragasztva a robot fecskendőjével, amin szintén van olyan törmelék, mint ami D’Argo ruháján is, és amit – mint kiderül – be is lélegzett. Zhaan és John alaposabban is megvizsgálják a részecskéket, és arra a megállapításra jutnak, hogy azok túl szabályosak ahhoz, hogy egyszerű repeszek volnának a robbanástól. Zhaan mindenesetre talált oldószert a ragasztóhoz, s míg John kiszabadítja Aerynt, elbeszélgetnek a helyzetről. Vírusra gyanakszanak, amit a robbanás indíthatott be, és ami nem csak a Moyára és a Pilótára, hanem D’Argóra is hatott. Márpedig ha a luxán megfertőződhetett, akkor ők is, amit a leviatánban keringetett (mellesleg egyre állottabb) levegő csak még inkább valószínűsít. D’Argo továbbra is Lo’Laannak hívja Zhaant, aki finoman megpróbálja kiszedni belőle, ki az, de a luxán nem felel.

A leviatánon egyre több rendszer hibásodik meg, többek között a hűtő is, így minden kaja megromlik. John szól a Pilótának, aki úgy véli, meghibásodásról szó sincs, szándékos rongálásról azonban igen, de alighogy ezt kimondja, ő elveszti az eszméletét, a Moya pedig teljesen összeomlik, rázkódni kezd, villóznak a fények, meg minden. Most jól jön Namtar tudománya, Aerynban maradt némi Pilóta-DNS, így ideiglenesen ő veszi át a Moya irányítását. Felbukkan Rygel is, és mi mást tenne, mint hogy az alvó D’Argo holmiját túrja át. D’Argo felébred, és Jotheenak nevezi a varangyot, a fiának. Szerencsétlen Rygelre zúdítja, hogy ők ketten mások, és amikor Jothee anyjának szülei először meglátták D’Argót, teljesen kiakadtak, ezért kellett elköltözniük. Zhaan tovább vizsgálódik, és most már nem egészen biztos benne, hogy vírusról volna szó, mivel az idegen részecskék nem is olyan idegenek – a Moya részei. John úgy dönt, ideje alaposabban alaposabban is megnézni a robbanás helyét, csakhogy egyedül D’Argo tudja, hol történt a baleset.

Apropó D’Argo, bezárta Rygelt a szobába, és sétálni indult. Crichton megkeresi, ám hiába, a luxán csak egy bizonyos Mactont lát a helyén. John megpróbálja kiszedni belőle kik azok, akiket D’Argo emleget, és kiderül, hogy Macton D’Argo sógora, Lo’Laan bátyja, Jothee pedig D’Argo és Jothee fia. A kérdezősködés hatására a luxán egy pillanatra visszazökken magába, és beszámol Johnnak a csőről, meg a békefenntartó pajzsról, ami valami nyílást takart el, aztán megragadja a humán grabancát, és felkeni a falra, mondván, hogyan képes Macton/John meggyalázni a húga nevét, tudva, hogy már meghalt. Ezután elhajítja Johnt, és sírni kezd, ezért Crichton maga indul megkeresni a járatot. Alighanem meg is találja a környéket, mert egy folyosóra téved, ahol csak az őrfények égnek, és robotok állják el az utat. Próbál másik utat keresni, azonban a választott járatban még több robot várja, amik ráadásul tüzet is nyitnak rá.

Mivel a Pilóta nincs eszméletén, és így nem irányíthatta a robotokat, tehát maga a Moya támadt rájuk. A csapat nem lát más kiutat, átvizsgálják a tervrajzokat, és Aeryn elindul, hogy nyomjon egy resetet a leviatánon. Eközben a többiek színházasdit játszanak, így végre kiderül, mi történt egészen pontosan D’Argo családjával. Ő és Lo’Laan elbújdostak, ám Macton megtalálta őket, és megölte a saját húgát. Még akkor is ott volt a vér a kezén, mikor letartóztatta a luxánt. Foglyul ejtése előtt D’Argo egy biztonságos bolygóra vitte Jotheet, hogy neki ne essen baja. Innen aztán már Zhaan is össze tudja rakni a kirakós darabjait: legutóbb D’Argo azt mondta, hogy egyből a békefenntartók börtönözték be, tehát ezek szerint Macton is az volt. Ez pedig azt jelenti, hogy Lo’Laan szintén szebésai, Jothee pedig hibrid. Az újrajátszás hatására D’Argo végre magához tér, és megmutatja társainak a felesége és a fia képét.

A terv kicsit bonyolultabb, mint elsőre tűnt, ugyanis a Moyát nem lehet kikapcsolna, csak ha átvágják a fővezetéket. Aeryn a többiek beleegyezését kéri, mivel erről egymaga nem dönthet. A többiek nem szívesen bár, de belemennek, miközben D’Argo megmutatja, hogy egészen pontosan hol látta a békefenntartó pajzsot. John megy le a csúszdán, megtalálja a pajzsot, és nem sokkal lentebb egy átjárót. Ezalatt Aeryn készen áll a fővezeték elnyesésére. A járatban John megdöbbentő felfedezésre jut: a Moya vemhes, a biomechanikus részecskék a terhesség katalizátorai voltak, és azért tűnt el az összes robot, azért nem jutott táplálék a Pilótának, és azért támadtak a robotok a legénységre, mert a Moya a növekvő kicsit védte. A csapat gyorsan – és természetesen az utolsó pillanatban – leállítja a vagdalkozó Aerynt, és John visszakapcsoltatja a robotokat. Rajtuk keresztül próbál szót érteni a leviatánnal, és sikerül is meggyőzni, hogy ne nyírja ki őket, beindul a levegő, a fények, meg ami kell.

Helyreállt a rend, a Pilóta rendbejött, és ismét uralja a rendszereket. Zhaan és John arról faggatják, mit várhatnak még a vemhesség ideje alatt, de a válasz bizonytalan. A Pilóta nem tudja. D’Argo megköszöni Aerynnak, hogy kiment érte a járőrrel a robbanás után. Aeryn azt kéri, hadd láthassa ő is Lo’Laant, mire D’Argo neki is megmutatja a hologramot. Aeryn elmondja, hogy a szebésaiak nagyon ügyelnek a faj tisztántartására, és kiskoruk óta arra tanítják őket, hogy az olyasfajta kapcsolatok, mint amilyen D’Argóé és Lo’Laané volt, elítélendők. Mindenesetre ő nem ítéli el, mivel Jothee szemében látja az apját, és megígéri D’Argónak, hogy soha nem mesél Jotheeról senkinek. Ezután távozik, D’Argo pedig a múlton merengve szomorkodik tovább.

 
Aeryn: Mégis azt mondod, vissza akarsz menni a Földre? Oda, ahol annyi betegség és szenvedés van?
John: Nálatok nincsen csokoládé.”
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2009.11.11. 15:20:08

"Jothee pedig D’Argo és Jothee fia" He?

Tipca 2009.11.11. 15:28:03

Hopsz, helyesen "D'Argo és Lo'Laan fia" :P
süti beállítások módosítása