Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Reklámőrültek 2x05 – Az új lány

2009. október 22. 11:15 - wizdog

Pete zavartan álldogál egy orvosi rendelőben, vele van Trudy is: egy szülészorvosnál vannak. Trudy lelkes, egy barátnője ajánlotta, mivel állítólag sikeres volt, de az orvos kijelenti, hogy ez nem rajta múlik. Don együtt érkezik Freddy Rumsennel az irodába, ahol női visítozásra lesznek figyelmesek: a titkárnők szobájából Joan sétál ki ragyogó képpel, és mutogatja nekik a jeggyűrűjét. Most Pete-et egyedül faggatja az orvos, aki az érettségéről és a tapasztalatairól kérdezi. Pete igyekszik elviccelni az egészet, de felháborodik, mikor az orvos a férfiasságát firtatja.

Pete-nek tudomása szerint nincs gyereke(!), és mikor az orvos azt kérdezi, hogy szeretne-e, elkomorul. Az orvos meglepődik, a reklámszakmában dolgozni biztos szórakoztató lehet. Pete elkezdi kiönteni a lelkét de az orvos végül megelégeli, és behívatja Trudyt, majd jelzi Pete-nek, hogy jöjjön vissza ondóvizsgálatra, amire Pete újból egy viccel válaszol. Joan boldogan csacsog a a körülötte lebzslő titkárnőkkel,még Donnak rá is kell szólnia, hogy vegye már fel a telefont, mivel még nem az esküvői harang szól. Bobbi az,elhívja Dont egy közös ünneplésre, mivel sikerült eladnia Jimmyvel a Grin and Barettet pilotját. Don először elutasítja, azután mégis megjelenik a vendéglőben.

-

Pont akkor, amikor megjelenik a vendéglőben Rachel Menken is: nem kérvén Don veszélyes személyiségéből, hozzáment egy szürkeegérhez. Bobbi gyorsan bemutatkozik, Don pedig magyarázkodni kezd, hogy a dolog nem az, aminek látszik, majd átvált bunkóba, mivel Rachel átvitte az áruháza reklámozását a konkurrens Greyhez. Mire Rachel kifakad, hogy Don csak az üzletről tud beszélni. Bobbi folytatja a nyomulást, újra elmeséli, hogy ő köti az üzletet Jimmy helyett, majd ráveszi Dont, hogy menjenek le a tengerpartra, hogy ott szeretkezzenek. Odafele isznak, és filmekről beszélnek. Don Bobbi nagy örömére bedobja Antonioni Éjszaka című filmjét. A nő izgatni kezdi, Don kisodródik az útról.

A rendőrségen egy gőgös zsaru keményen leoltja: Donnak magas az alkoholszintje, és nincs elég pénz nála, hogy kifizesse a bírságot. Végül Peggyt hívja, aki elhozza őket a rendőrségről. Peggy a sogóra kocsijával jött a párosért. Bobbi ájuldozik, miközben azon szenved, hogy Jimmy nem láthatja így: szerzett egy nagy monoklit, ráadásul nincs más ruhája sem. Peggy megoldásképpen felajánlja, hogy elhozza a mosodából a nő ruháját, és felajánlja, hogy lakjon nála egy ideig. Bobbi kidől, Don pedig figyelmezteti Peggyt, hogy erről senki sem tudhat az irodában. Peggy megnyugtatja. („Elhiheti nekem, hogy ezt el fogom felejteni. Nem akarom, hogy azért bánjon velem rosszul, mert erre emlékeztetem.”)

Don hazaér, Betty ébren várta, majd kikészül, mikor Don elmondja, hogy balesetet szendvedett. Don azt mondja, hogy „nem akarta felébreszteni a nőt, és (legalább) elmeséli, hogy nemrég járt az orvosnál, azzal egészet a magas vérnyomása miatt felírt gyógyszerre fogja amire ráivott. Don persze eltitkolja a kiruccanás valódi okát, de Bettynek amúgy is sértő, hogy Don miért nem szólt neki. Bobbi Peggynél van, amíg el nem múlik a monoklija, Jimmynek pedig azt hazudja, hogy egy fogyasztóközpontban van. Peggy bevásárolt Bobbinak. Beszélgetni kezdenek. Bobbi alig emlékszik a balesetre, majd megkérdezi, vajon Peggy Don titkárnője-e. „Nem. Együtt dolgozunk.” – válaszolja a lány.

Joan fogadja Don következő titkárnőjelöltjét Jane-t, egy feltűnően fiatal és vonzó lányt, akinél egyből megjelenik a kreatív siserehad (Ken, Henry és Paul), hogy megszemléljék az új húst. Don érkezik, a karja bekötve, és észre sem veszi a lányt. („Addig rájuk se nézek, amíg nincsenek itt egy hónapig!”) Ken elmondja, hogy Jimmy rajta kereste Dont, aki megkéri Kent, hogy tartsa távol egy pár napig. Don felhívja Peggyt, hogy mi van velük, és elmondja Bobbinak, hogy Jimmy gyanakodik. Bobbit furdalja a kíváncsiság, hogy Peggy miért segít nekik. Talán Peggy randizik Donnal? Peggy azt mondja, hogy Don sokat tett érte. Bobbi negkérdezi, vajon Don valóban tisztességes-e, de Peggy közli, neki ez mindegy, és kimegy.

A múltban járunk: Peggy a kórházban fekszik, a szülés után. Peggy terhes(!) nővére és az anyjuk az orvossal beszélnek. Peggy tele van nyugtatókkal, és nem tudja, hogy gyereke van. Pete ismét a klinikán van, a mintavételi szobában. A kirakott újságok között vannak szex- és hírmagazinok, kinek mitől áll fel. Pete rákezdene, de máris Roger csattogtat az irodájában. (Ezen óriásit röhögtem. Vajon Matthew Weiner látta az Egészséges Erotikát?) Joan jön be, Roger gratuláció okán piszkálni kezdi Joant, amiért az megházasodik, mire Joan kioktatja Rogert, hogy a hűtlenségének az igazi oka, hogy nem jön ki Monával. Roger ismét elmondja, milyen különleges számára a nő, aztán felajánl pár seggrepacsit, Joan pedig mosolyogva el.

Bobbi monoklija már gyógyul, a smink rásegít majd: kis tapasztalat, amit táncosként szerzett. Bobbi tovább faggatja Peggyt: vajon szerelmes-e Donba. Peggy nemmel felel. Majd Bobbi megkérdi, arra se kíváncsi, hogy vajon szerelmes-e Donba? De Peggyt nem izgatja, mert nem tekinti magát konkurenciának. Az irodában Jane mélyen kinyitott ingben illegeti magát, a férfi kollegák pedig nagy csapatban stírölik. Joan szétzavarja őket, majd csalódását fejezi ki amiatt, hogy a lány így próbál pasit fogni, elvégre ez az iroda szakszerű illemet követel. A csaj játssza a hülyét, majd behódol. Kisvártatva Freddy Rumsen tör ki az irodájából és Mozartot játszik a sliccével.

Bobbi a sminkjét csinálja egy kézitükörben. Peggy szól, hogy használhatja a fürdőszobát is, de Bobbi elmondja, hogy készül leszállni Peggy nyakáról, aki csak annyit mond: semmiség. Bobbi viszont leállítja: ha tisztán csak jóindulatú, azzal sohasem viszi semmire, és mindenki csak átgázol rajta. Vagyis Bobbi hálából ellátja Peggyt néhány jótanáccsal: „Soha nem fogja megkapni azt a sarokirodát, amíg nem kezdi el Dont egyenlőként kezelni.” Továbbá: „Senki nem fogja ezt mondani magának, de nem lehet olyan, mint egy férfi. Ne is próbálkozzon.” Vagyis: Legyen nő. „Hatalmas üzletág, ha rendesen csinálják.” Hozzá kell tennünk, hogy Peggy az egyetlen, aki Dont a beosztottjai közül a keresztnevén szólítja.

Pete hazaér, Trudy pedig tudatja vele, hogy telefonáltak és az eredmény szerint a spermája életképes. Pete férfiúi büszkeségében alig veszi észre a felesége bánatát, Trudy szerint ez a lépés magától értetődő, („Ez a természet rendje”) de Pete nem osztja ezt: ő a gyerekvállalás anyagi következményeit látja, meg ez veszélyeztetné a saját szórakozásait: „Nem utazhatsz, és nem mehetsz el moziba, kivéve, ha van segítséged!” Trudy erre éretlenséggel vádolja Pete-et, aki lelépne. („Vagy tedd magad túl ezen, vagy tartsd magadban!”) Trudy kifakad: ő egyszerűen csak szeretne gyereket. („Különben miért van ez az egész?”) Pete nem tudja. Nehéz úgy helyt állni valaki mellett, ha nem szereted. Végül elviszi vacsorázni a lányt.

Bobbi elment, Peggy elpakol, eközben pedig egy újabb flashback jön: végre megtudjuk, miért hálás Peggy Don-nak. A gyógyszerektől kába Peggynél megjelent Don, hogy megtudja, miért tűnt el a lány hirtelen azután, hogy előléptették, mivel sem ő sem senki más nem tudott a terhességéről. Don arra utasítja: („Tegyen meg mindent, amit akarnak magától. Ez nem történt meg soha.”) Ahhoz hogy tovább tudjon lépni az életében, alkalmazkodnia is kell. Ha valaki, hát Don csak tudja. („Meg fogja döbbenteni, hogy ez mennyire nem történt meg.”) Donnál az irodában Pete Sal-lel veszekszik, amiért nem halad az apósának gyártandó Clerasil reklám. Jane jelenti Donnak, hogy Jimmy Barrett már nagyon közeleg. Don aggodalmas.

Peggy érkezik, elnézés kér a kimaradásért, de „beteg volt.” Don meghajtja a csapatot, akik elindulnak kifelé, de Peggy bent marad. Don először nem is érti, de Peggy elszánt: határozottan megkéri Dont adja meg az óvadékösszeget, amivel tartozik neki. Don zavarba jön: csak a fele pénz van nála. „Azt hiszem, ha megpróbál az ember elfelejteni valamit, akkor mindent el kell felejteni.” – szabadkozik Don. Jimmy érkezik Bobbival, Don előre fél a találkozástól, de Jimmy csak meg akarja köszönni, hogy az Utz elengedte Jimmyt a saját műsorához. („Azok után, ahogy viselkedtem, nem lepődtem volna, meg ha maga keresztbe akart volna nekem tenni.”) Don adja a csodálkozót, Jimmy vigyorog, majd lelép.

Hazaérve Don vacsorához készül a többiekkel. Enni kezd, ám az étel sótlan, a só meg sehol. Betty diadalmasan mosolyog: „Majd hozzászoksz. Mi lenne velünk nélküled?” Mikor Sally is azt tudakolja, miért nem kaphat apa sót, Betty azt válaszolja: „Azért, mert szeretjük őt.” Apró, de hatásos ütés. A család csendben továbbeszik. Egy újabb felejthetetlen epizód, ezúttal olyan dolgokról, amelyeket sokszor jobb elfelejteni

 

 

13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evicska 2009.10.22. 16:09:51

Csak az nem volt világos, hogy vajon Don megtudta-e a kórházban, h Peggy-nek gyereke lett?!

wizdog 2009.10.22. 16:26:15

@evicska: helló, már hiányoltalak. Azt hittem, nem olvas senki sem. Nos amennyire tudjuk, ez nem derül ki. De ahogy azt korábban is írtam kommentben, Mr. Weiner szeret minket picit sötétben hagyni. Igaz, hogy Peggy nővérének a terhességét én is csak a mostani megnézésnél szúrtam ki.

andicka 2009.10.22. 19:55:06

Én mindig olvasom, egyik kedvenc sorozatom! :) Köszi a hv-t, további jó munkát!

wizdog 2009.10.22. 20:06:51

@andicka: Én köszönöm, amúgy meg nyugodtan rámszólhatsz, ha valami nem kap elég hangsúlyt...

miszerint 2009.10.22. 20:47:53

nagyon jó rész, és jó a hogyvolt. peggy biztos hogy donnak szólította eddig dont? sztem csak a fiúk, és ő csak most kezdi el, ennek hatására. sőt, ebben részben elhangzik D szájából egy miss olson is! :)

wizdog 2009.10.22. 20:50:26

@miszerint: lehet, majd ezt is leellenőrzöm. Elvégre ezért is kezdtem ebbe a hogyvoltba, hogy átnézzem újra az apró dolgokat is.

evicska 2009.10.23. 11:25:09

@wizdog: már hogyne olvasnám!!! pont úgy várom, m a péntek estét. :)
ja, még annyi, h valamelyik előző összefoglalóban írtad, h sal otthon ül a feleségével és nézik a tévét. ő mikor nősült meg? mert pete legénybúcsúján még azt mondja, h nőtlen.

wizdog 2009.10.23. 11:32:56

@evicska: te már láttad előre a második évadot? Mert ha nem, akkor nem akarok spoileres lenni. Ez Sal alapvető drámája: hogy nem meri felvállalni önmagát.

wizdog 2009.10.23. 11:37:29

A második évad elején már nős, Kinsey buliján Kitty már vele van, vagy mikor Jackie Kennedyt nézik a tévében.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.10.24. 22:29:40

@miszerint: Én is olvasom, és köszönöm a hogyvolt!
Nagyon kihangsúlyozták, hogy Donnak nevezte, tehát egyértelmű, hogy azért vetemedett ilyen merészségre, mert tudja, hogy a lekötelezettje.

@wizdog: Nekem kicsit zavaros a film ideje: kezdtünk ugye 1960-ban az első évadban (pontosabban '59-ben, mert valahol közben volt 1960 újéve), most meg már valahol 1963-ban járunk. Volt ugye Kennedy megválasztása még a múlt évadban (1961), John Glenn és a repülőszerencsétlenség pedig 1962.

Viszont minthogyha a sorozat szereplőivel nem telne ilyen gyorsan az idő... Pegi fia hány éves, 2-3????

A másik meg, azért kicsit lassúdad a cselekmény folyása - ami nem lenne baj, ha nem lengették volna be Don múltját, amiről most kuss van. :-(

"te már láttad előre a második évadot?" Elvileg bárki láthatta, mert tavasszal darálva leadta az m2. Én akkor nem tudtam nézni, úgyhogy nekem ez most normál sugárzással az első.

wizdog 2009.10.25. 18:34:54

@vadász: Valóban nem illik ilyen fennhéjázós kérdéseket feltenni, hogy ki hol tart a sorozatban, de igazából azért kérdeztem, mert mint mondtam, nem akartam spolieres lenni...

A 3. évad kezdődik 1963 tavaszán, Marylin Monroe még nem is halt meg...

evicska 2009.10.26. 09:36:55

igen, én is láttam a gyorsított második évadot. :)
viszont az első évad első részére gondoltam, ahol pete legénybúcsúját tartják egy bárban és ott sal azt mondja, h nem nős. és nem emlékszem esküvői hírekre. amúgy remekül hozza a szorongásos, meleg figurát.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.10.26. 14:24:24

"A múltban járunk: Peggy a kórházban fekszik, a szülés után" Na ez a vágás azért kicsit erős volt. Elsőre nem is értettem, hogy most mi van??? Hogy került kórházba? Bobby Ewing-efektus? - az eddigi évad része meg sem történtek... zavart.
süti beállítások módosítása