Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Hazudj, ha tudsz! - 1x06 - A hazugság ára

2009. október 12. 11:00 - Silme Betty

Riporterek hadával kezdünk, legszívesebben itt hagynám abba az egészet, de szerencsére fél perc múlva Lightman is feltűnik, így a hogyvolt nem marad el. A firkászok egy eltűnt kislányról beszélnek, valószínűleg mindent, csak nem az igazat mondják az ügyről. Samantha Burch 11 éves, két hónapja tűnt el. A szülőket, Lorraine és Peter Burch-t gyanúsítják azzal, hogy megölték a lányukat és emberrablásnak tüntetik fel a dolgot. Éppen most emelték fel a nyomravezetőnek szánt jutalmat és felbérelték Lightmant és csapatát, hogy segítsenek megtalálni a lányt. Szerintem nagyobb eséllyel hozza vissza a lányt Cal, mint egy zsák pénz ígérete. Lightman és Foster Burchék házába igyekeznek, közben a férfi a sajtószabadságról filozofál.

Bent meglepő dolog történik: videót néznek! Nahát, ki hitte volna, hogy erre még ma sor kerül… A kislányt öt éve fogadták örökbe, amint a sírás határán álló szülőktől megtudjuk. Egy kocsi két napja átment a piroson, a róla készült fotón látszik egy kislány nyaktól lefelé, amint a járdán megy. A képen látható pulóvert az anyja kötötte neki, így arra következtettek, hogy fogva tartják valahol. Ezért emelték meg a jutalmat, és rengeteg telefont kaptak az ország minden részéből, azonban nincsenek heteik arra, hogy kiderítsék, ki mond igazat, ezért kérték Lightmant, hogy segítsen. Rutinos Lie to me-nézők már sejtik, mi következik előbb-utóbb: Cal megkérdezi a szülőket, megölték-e Samanthát. Először persze kiakadnak, de végül határozottan állítják, hogy nem. Cal kijelenti, hogy segíthetnek – érdekes megfogalmazás. Vajon tényleg igazat mondtak a szülők? Főcím.

Cal és Gillian távoznak a Burch-házból, Cal aggódva kérdezi, hogy a nő kibírja-e a nyomozást, de Foster megnyugtatja, minden rendben van. Itt valami titok lappang. Odaér egy újságíró és nem hivatalosan megkérdezi, van-e hír Samantháról. Lightman valami étteremről hadovál, hogy onnét látták elmenni a kislányt. A riporter elhúzza a csíkot, Cal pedig Gillianhez fordul: „Nos, Burchékre ráfér a magány, a Boldog Sárkánynak meg jól jön egy kis reklám.” Nagyvárosi folklórfesztivál következik fotósokkal, furcsa szobrokkal, afrikai nőkkel és ficsúrokkal. Ez az idegesítő tömegek epizódja. Loker és Torres egy észak-ugandai békeaktivista, Farida Mugisha miatt van itt. A hölgy könyvkiadójával beszélgetnek, így tudjuk meg, mi a mai második probléma. Faridát a lázadók kamaszkorában elrabolták, fogva tartották, majd megszökött. Ez nagyon szépen és hősiesen hangzik, de mivel mindenki hazudik, itt is van egy kis gikszer. Torres, az örök szkeptikus ezt már sejti is. Múlt héten derült ki, hogy Farida részt vett a mészárlásokban, amit a fogvatartói vittek véghez, egész pontosan gyilkolt. A feladat egyszerű: diszkréten meg kell tudni, mi az igazság ebből. Farida nem tudhatja meg, hogy nyomoznak utána. Loker szerint ez nem probléma, nagyon magabiztos a srác.

Lightmanék az irodában Hughs nyomozóval tárgyalnak. Pontosabban a zsaru mérgelődik, mivel Burchék még gyanúsítottak és mivel Cal és Gillian nekik dolgoznak, ezért nem lelkesedik értük. Pedig ha tudná, mekkora segítséget kap a nyomozáshoz… Azon vitatkoznak, hogy tényleg Samantha volt-e a képen, tényleg elrabolták-e, esetleg megszökött. Utóbbi Hughs szerint nem valószínű, mivel a családban semmilyen nagyobb probléma nincs, úgy mint alkoholizmus, drog vagy bántalmazás. Gillian rámutat, hogy ez nem egy szokványos eset, mivel a kislányt adoptálták, így lehetséges, hogy beilleszkedési problémái voltak. Még sokáig hallgatnánk az okfejtéseket, azonban megjöttek a bejelentők, vagyis tele van az épület emberekkel, akiket ki kell hallgatni. Ez hosszú munkanap lesz. Azonban Cal, a lustaság kitalált valamit. Egy székre vagy asztalra állva elintézi, hogy a tömeg legnagyobb része hazamenjen. És mégis hogyan? Természetesen néhány hazugsággal. Azt állítja, visszavonták a jutalmat, így akik csak a pénz miatt jöttek, máris továbbállnak. Utána pedig egy kamu nevet bedobva azt állítja, letartóztattak valakit. Akik ismerik az illetőt, azokat elküldi, ugyanis nagyotmondók. A maradékot pedig kihallgatják, ami talán a negyede sincs az eredeti létszámnak. Majdnem olyan jó a munka elsumákolásában, mint House.

Pár másodperces némajáték következik, az üvegen át látjuk, ahogy Cal a bejelentőkkel beszélget, de hang nuku. Egy kislánnyal való beszélgetésbe kapcsolódunk be, aki egy előadásban szerepelt Samanthával, és egy fiúról beszél, aki nem hagyta békén a lányt. Úgyhogy ellátogatnak a kissráchoz, akit Walternek hívnak. A gyerek szerint az emberek hülyék, ezért sincsenek barátai, mert nem érdeklik. Viszont van egy közös képe Samanthával és a hálószobájában őrzi. Lightman beront a szobába és hideg-meleg játékot kezd játszani – ez tisztára olyan, mint ami A mentalistában szokott történni, a különbség, hogy nem olyan körítéssel adja elő, mint Patrick Jane. Cal a fiú arcvonásaiból olvassa le a „hőmérsékletet”. Bekukkant a gardróbba és megtalálja Samantha hátizsákját. Upsz. Hughs nyomozót Cal és Gillian arra kérik, a helyszínelő alapelveket sutba dobva nyissa ki itt a táskát és nézzék meg a tartalmát. Ez megtörténik, kipakolják a kislány cuccait, de a srác meglepődik a táska tartalmán. Samantha pár hónappal az eltűnése előtt adta neki, alighanem szökésre készült. Hm. A tökéletes család mégse lenne olyan tökéletes? A táskában megtalálták Samantha pszichológusának nevét egy papíron, így ő a következő, akinek el kell viselnie Lightman kérdezősködését. A nő nem nagyon akarja elmondani, miről beszéltek Samanthával, de Cal rájön a viselkedéséből, hogy a kislányt bántalmazták.

Ugrunk, Loker és Torres mennek a bárpulthoz. Ria whiskey-t kér szódával, Loker pedig epres limonádét. Torres: „Mifelénk ezért fenéken billentenék.” Loker: „Mifelénk is ezt tennék.” Azonban nem tart sokáig az ivászat, Farida megérkezett. Torresék az egekig dicsérik őt és a könyvét, Loker megjegyzi, Farida olyan, mint Gandhi, csak nem egy éhező öregember. Ha nem mondja, észre se vette volna senki a különbséget. Faridának máris mennie kell, de este beszédet mond, így fogunk még vele találkozni hamarosan. Loker annak örül, hogy Farida dedikálni fogja neki a könyvét, Ria szerint az ugandai nők buknak a csajos italú pasikra. 1-0 Miss Szarkazmus javára.

Cal és Gillian Samantha szüleivel beszélnek, az anya állítja, a lány nem szökött meg. Lightman mobilja megcsörren, szerintem gyanúsan sokat mentegetőzik miatta, és elmondja, hogy a lánya keresi. Kit érdekel? Alighanem megint egy kísérlet következik a la Lightman. Cal először durván rendreutasítja a lányát , majd mikor a szülők szimpátia és döbbenet jeleit mutatják, kedvesen elbúcsúzik tőle. Burch apuka kiakad a kísérlet miatt, mégis hogy feltételezhették ezt róluk? Anyuka viszont titkol valamit, de már csak kb. fél percig. Következik egy mondat, amit nem értek - anyuka apukának: „Soha nem láttad kettesben velem őt, Brian.” Hogy látta volna, amikor Samantha és az anyja KETTESBEN voltak, tehát nem lehetett ott senki más, különben már nem kettesben lettek volna? Mindenesetre a történet lényege, hogy pár héttel az eltűnése előtt a kislány hisztizett, az anyja próbálta lefogni, de ellőkte magát és nekiesett a tűzhelynek, majd kigyulladt a pólója. Anya és lánya szégyellték magukat az eset miatt, így nem mondták el apukának. A férfi kimegy a szobából, Gillian pedig vigasztalja az anyát.

Hughs nyomozó nem biztos abban, hogy a szülők igazat mondtak. Nocsak. Mióta tudja jobban felismerni a hazugságot, mint Gillian és Cal együttvéve? A zsaru megy leellenőrizni a kórházakat, Cal pedig megdicséri Fostert, nagyon jól vigasztalta az előbb az anyát. Olyan gondoskodó, hogy vehetne pl. egy kiskutyát. Gillian közli, hogy Alec allergiás rájuk, de Cal tudja a megoldást: pudli. Nincs bundája, csak szőre van. Gillian szerint ez nem erről szól, és otthagyja Cal-t. A nézők meg kombinálhatnak, hogy miről szólt ez a párbeszéd valójában. Farida az átélt borzalmakról beszél, Torresék meg őt figyelik. A beszéd után Loker megkapja az áhított aláírást, de csak neki dedikálja a nő, mert ugye nem együtt jöttek Riával, vagyis együtt jöttek, de ez nem randi… Szegény Loker kicsit elásta magát. Farida könyvkiadója megkapja a jelentést, miszerint a nő nem gyilkolt, és elégedetten távozik, nem törődve Riával. Ő ugyanis szeretne még egyszer beszélni Faridával, szerinte valami nem stimmel a nővel. Loker a dedikáláskor megkapta Farida számát, hűha.

Hughs lekapcsolt egy korábban pedofíliáért elítélt dolgozót a kórházban, de a férfi nem akar vallani, ezért Gillianéket hívja segíteni. Lightman szerint a pasas tud valamit. Beszél vele, és a férfi először tagad, majd bevallja, hogy minden második héten kezeli Samantha égési sérülését a klinikán, de nem bántotta. Loker tárlatvezetést tart Faridának a munkahelyén, a nő megnézheti az arcokról készült fotókat, amikkel az egész hely dekorálva van. Érdekes ötletei vannak egy randira a srácnak… Szerencsére előtte legalább vacsizni elvitte Faridát. Ria meglátja őket, de tíz másodperc múlva távozik, Loker pedig őszinteségi rohamában elmondja, épp arra gondolt, hogy mit szeretne Faridával csinálni. A nő válasza erre, hogy menjenek körbe.

A klinika előtt elkapják Samanthát. Mikor találkozik a szüleivel, azt állítja, Jessicának hívják, de hazudik. Szóra kell bírni, ez nem lesz könnyű munka. Torres kölcsönvette Gillian könyveit, mert kutatott Farida után, hogy kiderítse, mi nem stimmel a nővel. Szerinte hazudik, amikor arról beszél, mi történt vele, de Eli tiltakozik. Persze arra lyukadnak ki, hogy Loker vonzódik a nőhöz, ezért nem látja meg az igazat. Ria meg akarja mutatni a videófelvételt Faridáról Gilliannek. Hugs nyomozó közben Samanthával beszélget, bár leginkább csak ő jártatja a száját. A szülők, Gillian és Cal figyelik az eseményeket. Burch anyuka odavágja Gilliannek, nem tudja, milyen neki, hiszen nem anya. Gillian elárulja, hogy tavaly örökbe akartak fogadni egy kisbabát, 57 napig náluk volt, de Delaware-ban, ahonnét hozták, 60 napja van az anyának meggondolni magát… Lightman a két nő beszélgetése közben csak néz, mint a moziban. Sikerül rávenniük az anyát, hogy bemenjen beszélni Samanthával. Sikerrel járnak, és Samantha elárulja, egy Heather nevű lányt elraboltak. Loker Faridával beszélget, elmondja neki, hogy Ria szerint hazudik. Rájön, hogy sosem rabolták el a nőt, csak azért állította, hogy végre erre a problémára figyeljen a világ. Mit fog most Loker tenni?

Cal újra beszél Samanthával, húsz kérdésest játszik vele. Samantha nem szól egy szót sem, de nincs is rá szükség. A hatodik kérdésnél derül ki, hogy a pszichiátere az. A rendőrök berontanak a nő házába, de üresen találják. Megtaláják Samantha pulóverét és a pszichiáter halott lányának, Jessicának a fotóját, őt helyettesítették az elrabolt lányok. A nő oda menekült, ahol a lánya meghalt, egy tónál. Heathert begyógyszerezte, aki elaludt. Gillian próbál beszélni vele, ami kockázatos dolog, mert pisztoly van nála. Végül sírva leteszi a fegyvert és letartóztatják. Déja vu az előző rész végéről.

Loker megy és elmeséli Riának, hogy Farida könyveit bevonják a könyvesboltokból. Loker azt állítja, nem igazán érdekli, Farida miért randizott vele az után is, hogy megtudta, mi a munkája, de hazudik. Történelmi pillanat a Lie to me-ben! A depizés folytatódik, már előre utálom Gillian és Cal párbeszédét. Foster Sophie-tól, a majdnem örökbefogadott kisbabáról beszél. Sírva mondja Lightmannek, hogy jól van – ezt a hazugságot mindenki felismeri diploma nélkül is. Cal ottmarad vele és némán bámulnak a sötétbe.

Címkék: hazudj ha tudsz
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silme Betty 2009.11.05. 19:39:23

üdv, ha vki olvassa... tudom, régen nem tettem fel hv-t, az oka, hogy beteg voltam sokáig, és emiatt el vagyok havazva mindennel. a 7. rész félig kész van, igyekszem minél hamarabb befejezni és feltenni.
süti beállítások módosítása