Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Stargate Universe 1x01 - Pilot 2/2

2009. október 10. 12:44 - Cicus Maximus

A táskában Ős kommunikációs kövek vannak. Ezek egyidejű kommunikációt tesznek lehetővé az univerzum bármely két pontja között, oly módon, hogy az egyik kő birtokosa ideiglenesen átveszi a másik teste felett az uralmat. Rush elmatat kissé az egyik kővel, és hopp! Máris Dr. Lee testében találja magát valahol nagyon máshol.

Scott, James és Riley találnak egy beragadt rekeszfal ajtót. Hívják Rusht, hogy nyissa ki nekik, de mivel a rókaképű épp dr. Leeben vendégszerepel, kénytelenek beérni Eli-al. Elvitatkoznak egy ideig, hogy ami a kijelzőn piros, azt talán nem kéne nyitogatni, de a kis kocka azért beadja a derekát. Nem volt jó ötlet: az ajtó mögött nagy kerek terem van, sok székkel és egy marha nagy, erőtér védte roncsolt lyukkal a falán. Az erőtér kicsit molyrágta lehet már, mert erősen tép ki rajta a levegő. Gyorsan becsukják az ajtót, de ebből rájönnek, hogy az oxigén valószínűleg egy hasonló sérülésen át szökik, amit nem tudott elzárni a hajó épebb részétől a biztonsági rendszer. Felfedezésüket megosztanák az időközben előkerült Rushhal, de ő inkább sürgős sajtótájékoztatóra hívja őket a kapuhoz.

Rush előadja, hogy a kommunikációs kövek segítségével beszélt O’Neill tábornokkal, aki ugyan segítséget nem tud küldeni, mert az egyetlen idetárcsázásra alkalmas kapu elpusztult, de őt kinevezte parancsnoknak. Bár a dolog első hallásra kicsit bűzlik, a pasas elég értelmesen intézkedik, ideiglenes elhelyezést kér a sérülteknek, a közelben talált szállásokra küldi a többieket, megteszi az előkészületeket a hajó rendbehozatalára. Persze rögtön kialakul az ellenzék is: az NFB képviselője, Camille Wray nem ismeri el vezetőnek, a szenátor maga akar kőtelefonálni, de megint rosszul lesz; ekkor TJ végre rendesen megnézi, és kiderül, hogy belső vérzése van. Ez nem kifejezetten a hosszú élet titka egy olyan hajón, ahol az orvosilag legképzettebb személy alig ért többet az elsősegélynyújtáshoz, mint egy dr. House-rajongó. Annyit legalább tud, hogy a férfi vérhígító hatású szívgyógyszere nem tesz jót a belső vérzésre. A zavaros helyzetnek végül Scott vet véget, aki ideiglenes katonai parancsnok minőségében Rush mellé áll, ha vonakodva is.

Az emberek egy része leltárba veszik a készleteiket, a többiek Rush vezérletével a levegőszivárgás helyét keresik. Eli talál egy csomó lebegő, távirányítható kameragömböt, amit KINO-nak nevez el. Young magához tér, bár az agyrázkódás okozta sokktól a lába eleinte nem nagyon működik. Rush rájön, hogy a hajó levegőtisztító berendezései nem választják ki a széndioxidot abból a kevés levegőből sem. Scott és Greer a berendezésben csak valami elhasználódott maradványanyagot talál a CO2 lekötő vegyszer helyett. Közben Eli felfedez két, dokkolóra csatolt kompot; az egyik megrongálódott, a biztonsági erőtér itt se tudja visszatartani a levegőt, ráadásul a hozzávezető zsilip ajtaja mozdíthatatlanul beragadt. A kompba vezető ajtó lezárható, de csak a komp belsejéből; vagyis, aki lezárja, megfullad.

A helyzet szuper: ha nem zárják le a levegőszivárgást, alig van egy órájuk hátra, ha lezárják, akkor széndioxid-mérgezésben még mindig meghalhatnak egy-két napon belül. De időt kell nyerni, úgyhogy Rush nekiáll kiválogatni, kire lenne legkevésbé szükségük a többiek túléléséhez; Young a lassan életre kelő lábain már talpalna is a komp felé, hogy majd ő, de nem hagyják; a Franklin nevű tartalék okosember eszelősen próbálja megjavítani a zsilipkaput. Mindeme zűrzavar kellős közepén a szenátor - annak tudatában, hogy a belső vérzése miatt nem szedheti a szívgyógyszerét, úgyhogy neki vagy így, vagy úgy, de meszeltek - stukkert lengetve bekérezkedik a kompba és rövidre zárja a problémát. Nemes ember volt, Isten nyugosztalja. Kár, hogy önfeláldozása miatt hosszan nézhetjük gyászoló leányát, aki zokog, kiabál, 10 körmével próbálja kikaparni a komp ajtaját, majd mindezzel végezve még Rushnak is behúz párat. (Félre ne értsen senki, a karaktert sajnálom, de még jobban tudnám sajnálni, ha 10 perccel később ér a zsiliphez). Rush amúgy megérdemelte, hogy megtépjék, csak nem azért, amit a tésztaképű gondol: egy ilyen okos embernek hogy a fenébe nem jutott eszébe ember helyett egy KINO-t beküldeni, hogy zárja be az ajtót a kompból? Miután a hülye, hülyébb, leghülyébb után még az amerikaiak is felfogták a dráma lényegét, Rush még nekiáll a csajjal lelkizni is, ami hihetetlenül kilóg az eddig megismert figurájából – bár díjaznám, ha kiderülne róla, hogy nem olyan antiszociális, mint amilyennek látszik. Egy biztos: nyertek 1-2 napot, ami alatt talán találnak olyan anyagot, amit a levegőtisztító berendezésben használni lehet.

Miközben Scott is együtt érez kicsit Chloéval, ahelyett hogy a kameramant rángatná ki az oszlop mögül, Rush kideríti, hogy a hajó neve – az Ősök nyelvéből lefordítva – Végzet. Az Ősök legénység nélkül küldtek felderítő-csillagkapu telepítő hajókat, melyek nyomán elindult a Végzet is, szintén üresen. Úgy tervezték, hogy amikor már elég messze jár, a kapun át jönnek a fedélzetre, de valószínűleg előbb rájöttek a felemelkedés titkára.

Young bicegve ugyan, de már lábra áll, és felkéri Camille-t hangulati felelősnek. Riley megtalálja a Föld címét – 8 szimbólumot - a tárcsázóprogramban. Young parancsot ad a tárcsázásra, mondván, hogy a kapun lévő 36 jelből az egyik lesz a kiindulási pont, csak végig kell próbálni. Rush tiltakozik, szerinte a fő rendszerek működtetéséhez sincs elég energiájuk, ezért ez a hajó egyszerűen nem képes tárcsázni a Földet. Épp belemelegednének a vitába, amikor a hajó kilép a fény feletti sebességből, és magától tárcsázni kezd. Rush „szólt neki”, hogy bajban vannak, hát a hajó elhozta őket a legközelebbi csillagkapuval rendelkező bolygóhoz, ahol megoldást találhatnak. Átküldenek egy KINO-t, ami valamiféle ősi robotszondának bizonyul; a bolygó emberi életre alkalmas. Az idő ketyeg, Hamupipőkének 12 órán belül haza kell érnie, különben otthagyja a hajó; tehát összeállítják az expedíciós csapatot – Rush, Scott, Eli és egy Palmer nevű geológus meg még páran – és átlépnek a kapun az ismeretlenbe, felfedezni új világokat.

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silme Betty 2009.10.12. 10:52:40

Hát ez a pilot betegebb, mint bármi, amit eddig a CSK-ban láttam. Asszem, ideje leszedni és megnézni XD A hogyvolt meg tök jó, csak így tovább!
süti beállítások módosítása