Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 3x03 - Scared To Death

2009. október 06. 11:00 - hex.kelly

Egy nő dörömböl valami ablakos helyről, ki akar jönni, mert alig kap levegőt és a lába is elzsibbadt. Egy férfi hajol az ablak elé, bevilágít zseblámpával, és mondja, hogy ez még csak 7 perc volt. A nő akkor is ki akar jönni, elege van ebből. De a pasas az ablak elé tol valamit, a nő hiába dörömböl és kiabál a dobozból, amire a pasi magazinokat tesz, majd leül az íróasztalához. Előveszi a noteszét, beleírja, hogy FÉLELEM 10, majd mikor a kiabálás és a dörömbölés abbamarad, odamegy a dobozhoz, és lámpával bekukucskál.

Azután visszaül, és a noteszbe írja, hogy 8 PERC, ezután leteszi a noteszt és lekapcsolja az asztali lámpát.

Quanticoban Reid Gideon levelét olvassa talán századszorra, mikor Garcia jön, és közli, hogy Gideon csak a fényképeket vitte el, minden mást itt hagyott, mi legyen az irodájával? Prentiss és Morgan csak sóhajt. Hotch az irodájában ül, Jack bekeretezett tenyérlenyomatát nézegeti, mikor belép Strauss igazgatónő, és közli, hogy Gideon hivatalosan is kilépett, vendégelőadóként sem tér vissza. Átad pár aktát, azokét, akik Gideon helyére szóba jöhetnek, kikéri Hotch véleményét, nofene. JJ érkezik, eligazítás kezdődhet. A tárgyalóba menet még megkérdi Hotchtól, hogy jól van-e, de nem kap választ. JJ kezdené, de Hotch a csapatot látva kénytelen mondani valamit. Ami tényleg nem sok, csak annyi, hogy tudja, hogy mindannyian azon agyalnak, hogy mi ez az egész, és ő maga évek óta ismeri Gideont, de neki sincs lövése sem. De a lényeg, hogy itt vagyunk, és folytatnunk kell a munkát - mondja és vágnak is a sűrűjébe: Portlandben két nőt és két férfit találtak holtan, közülük három kb. fél éve egyszerre lett elhantolva, a halál okai eltérőek, de szexuális bántalmazásnak nincs nyoma. A kínzások (élve elégetés, fulladás) szadista elkövetőre utalnak.

Prentiss szerint a női elkövetők egyféle módszert alkalmaznak, ez viszont többet, szóval pasi lesz. A legutóbbi áldozatot, Jenny Whitmant egy nappal ezelőtt találták meg, fulladás miatt halt meg. A négyből az egyetlen, akinek az eltűnése be lett jelentve, Rick Holland. De őt sem keresték tovább, miután e-mailt küldött a családjának, hogy egy kis távollétre van szüksége, hogy átgondolja a dolgait. Prentiss furcsállja, hogy három áldozatot egy közös sírba tett a gyilkos, a negyediket pedig külön, melléjük. Főcím és idézet Hotchtól: Az, aki másokat ural, lehet, hogy hatalmas, de az, aki saját magán uralkodik, sokkal hatalmasabb. - He who controls others is masterful but he who is mastered himself is mightier still. Lao-Ce

Csapat a gépen a gyilkosról beszél, fura ez a temetési módszer. Garcia debütál a laptopképernyőn, ilyet még nem láttunk, eztán lesz gyakran. Kiderítette, hogy az áldozatok nevében a családtagok e-maileket kaptak a haláluk után, ezért nem keresték eltűntként őket. A felhasználónevek valódiak voltak, a szolgáltató viszont más. Figyelemre méltó azonban, hogy ezek szerint a gyilkos sokat tudott az áldozatokról. Az FBI portlandi irodájában Bill Calvert ügynök fogadja a csapatot. Gyors munkaelosztás, Hotch Morgannel és Reiddel Jenny Whitman lakására indul. A házba érve Morgan és Reid beszáll a szűk liftbe, Hotch inkább lépcsőn megy fel. Lift elindul, majd hirtelen elakad. Morgan ugrik párat, hátha attól elindul (???), és nyomkodja a gombot, mire Reid kéri, hogy ne csinálja, mert évente hat halálos liftbaleset van az Államokban, és további tízezer sérült kerül kórházba, ez kész!!! Erre Morgan a gombot tovább nyomkodva zrikálja, hogy mi van, félsz, csak nem félsz, te félsz! De Reid állítja, hogy ő nem, csak most nincs kedve vele itt lenni. És ekkor a lift kb. egy emeletet zuhan velük, ettől már Morgan sem olyan vidám, nyomkodják a vészcsengőt, de semmi.

Az Ész kéri az Erőt, hogy feszítse szét az ajtót, de az be van ragadva, viszont megint zuhannak egy kicsikét. Ész a lift hátsó falának dőlve pánikol, Erő meg az oldalának feszül, és kéri a Mindenhatót, hogy ne csinálja ezt, ne ma, NE MA. Ekkor Ész elfúló hangon sikolt egy tényleg aprót és lányosat, hogy Hotch! Aztán Erő ezt kihangosítja, majd együtt ordítanak a főnöküknek. A vészcsengőt hallva Hotch rezignáltan sétál az egyik folyosón, mikor Morgan és Reid szinte kirobban a liftből, totál kész vannak, főnök meg kérdezi: Ez volt a csengetés? A lakásba érve Ész és Erő végre kifújja magát. A fürdőszobában aztán érdekes dolgot látnak: a nő a kádat használta, a zuhanyfülkét sosem. Erre a házmester közli, hogy hát igen, fura volt a csaj, a liftbe se szállt be sose. Morgan ezt speciel meg tudja érteni. Szóval Jenny nem bírta a szűk helyeket. Ezalatt JJ és Emily Calvert ügynökkel veszik sorra az információkat. Minden áldozat egyedülálló 25-30 közötti volt, nemrég költöztek Portlandbe, és így nem nagyon voltak még kapcsolatban a helyiekkel. Ezen kívül semmi közös nincs bennük. Calvert is csak egy hónapja él itt, egyedül, Bostonból jött, így elsoroltatják vele, hogy miket csinál, mióta itt él. Sokat melózik, nem jár társaságba.

Gyilkos megint az asztalánál ül, és a noteszbe ír. Aztán lekapcsolja az asztali lámpát és felidézi gyerekkorát, amikor a szörnyű anyja este lekapcsolta a villanyt, pedig ő mondta, hogy fél a sötétben. Az emlékezés után felpattan, ajtót nyit egy fiatalembernek, aki odakint várakozott rá. Patrick negyedik alkalommal van itt, és készen áll arra, hogy a következő szintre lépjen. Együtt mennek kifelé az épületből, és beszélgetnek, megtudjuk, hogy ez a pasi valami dilidoki-féle, a srác meg fóbiás.

JJ tovább kérdezi Calvert ügynököt, mit csinál, aki ide költözik. Hát kávézót, edzőtermet, orvost és fogorvost keres, meg mosodát. Talán valami ilyesmi helyen szedi fel az áldozatokat az elkövető. Aki épp egy stégen ül Patrickkel, utóbbi elmondja, hogy azért nem tanult meg úszni, mert mindig pánikrohama támad, ha vízbe kell mennie. De most azért vannak itt, hogy ezt leküzdje, dilis doki (hadd hívjam így, mert látható, hogy nem ép) egy célszerszámot is hozott, afféle hosszú nyelű hurkos izét, majd ő azzal a partról fenn tartja a víz felszínén. Eközben a csapat a profilon dolgozik. Fél évvel ezelőtt történhetett valami, amitől a pasas gyilkolni kezdett. A pasas nem irányítója az életének, a kínzásokkal ezt kompenzálja. És valószínűleg impotens is, de házas, így valószínű, hogy örökbefogadott gyermeke van. Az áldozatok önként mentek bele veszélyes helyzetekbe vele, ezért valami hivatalos személy, vagy segítő lehet, akiben meg lehet bízni. A gyilkosságok utáni e-mailezésből látszik, hogy az elkövető előrelátó és intelligens, tehát valami olyasmit kell tenni, amire nem számít. Mint például figyelmeztetni a potenciális áldozatokat. Patrick már a vízben van, nagyon fél, levegőt is alig kap, és ezúttal van is oka parázni, mert a dilis doki elengedi a hurkos izét, így a srác kis fuldoklás után eltűnik. Doki az órájára pillant, beír valamit a noteszbe, majd veszi a cuccát, és lelép. Ezután az irodájában ülve hallgatja JJ sajtótájékoztatóját és a célcsoportnak szánt figyelmeztetését, amit a tv-ben is leadnak, emiatt telefonál egy házinéni, aki Prentissnek mondja el, hogy Patrick eltűnt a lakásából, pedig nagyon pedáns ember. Doki rögzíti Patrick VÍZBE FÚLT státuszát noteszében.

Ezután hazamegy, ahol a neje morog, mert a páciensek miatt lekéste a vacsit. A pasas visszavág, hogy mit csináljon, majd elkezdi belapátolni a vacsorát, közben az anyját látja a felesége helyén (de nem úgy, mint Ross és Chandler), aztán belevágja a tányért a mosogatóba és megy a gyerekszobába, a lányához. Aki szintén fél a sötétben, de apa akkor is lekapcsolja a lámpákat, mert a melatonin csak a sötétben termelődik, és bizony attól lehet nagyra nőni. Majd jó éjt kíván, és kimegy.

Másnap egy kocogó megtalálja Patrick holttestét, Morgan meg a hurkot, Calvertnek elő kell ásnia a közelmúlt másik 2-3 gyanús vízbefúlási eseteket is. Morgan hívja Hotchékat, és Reidnek beugrik, hogy talán az áldozatok fóbiásak voltak, hiszen Morgan is bepánikolt a liftben. Prentiss erre néz egy nagyot, Morgan meg visszakérdez, hogy ÉN pánikoltam? Mire Reid: ez most nem érdekes. Hahahaha!!! Szóval a halál módja mind-mind valami fóbia tárgya: megégés, akasztás, fulladás, vízbefulladás, szóval ezeknek az embereknek a halálát a félelmük okozta. Prentiss és Reid már az utcán vannak, mikor Prentiss megkérdi Reidet, akar-e beszélni Gideonról. Reid JÓL VAN, mert Gideon hagyott neki levelet, amiben mindent megmagyarázott, pont, mint az apja anno mikor elhagyta. De miért hagyott levelet? És miért csak neki, hisz a többieket is elhagyta. Emily szerint jobb kérdés, hogy miért ő az egyetlen, akinek Gideon úgy érezte, hogy meg kell magyaráznia a távozását?

Egy mosodába érnek, ahol a hirdetőtáblán találnak egy csábító ajánlatot: pszichológiai félelem-kísérlet, kis meló, nagy pénz. Eközben egy új delikvens ül a dilis doki irodájában, egy fiatal nő, szintén új a városban, otthon dolgozik, még a kábeltévét se köttette be. Senki nem tudja, hogy ide jött, a családja szerint túl kellene már lenni a barlangi pánikrohamon. Szóval mitől is fél pontosan? Attól, hogy élve eltemetődik. A doki azt mondja neki, hogy a fóbia a kontroll hiányától való félelem, ezt kell leküzdeni. És biztos benne, hogy egyetlen foglalkozás is elegendő ahhoz, hogy örökre megszabaduljon a félelemérzettől. (Aha, meg az életétől is, ezt nem teszed hozzá, te szemét?!) Csaj boldog, hamarosan jön vissza. A pasi meg kicsivel ezután egy sötét helyiségbe lép be, leteszi a lapátot, megnézi az óráját, és kisétál.

Morgan és Prentiss az egyik kávézóban egy másik hirdetést is talál, a dátum szerint tavaly augusztusi, ez azt jelenti, hogy fel kell ásni az első 4 áldozat megtalálási helyét, mert valószínű, hogy több áldozat is van ott. És valóban, miközben a dilis doki a pincében a FOGLALKOZÁSRA előkészülve zsákos földet pakol, a helyszínelők 12 további holttestet találnak nyolc sírban. Garcia élcelődik egy sort Morgannek telefonon a liftes para miatt, majd elmondja, mit talált a szórólapok nyomán.

A Barry Goodman Intézet a félelmek és fóbiák kutatását célozza meg a honlapja szerint, és kimerítő kérdőívet lehet kitölteni a félelmek témakörében. A bibi viszont az, hogy az Intézet valójában nem létezik, nincs nyoma semmilyen adó- vagy szakmai nyilvántartásban. Szóval kamu az egész. Persze ettől még a dilis doki lesétál a bizonytalan páciensével a pincébe. A csaj kezd szédülni, és dől is el, de a doki utána nyúl, elkapja. Majd egy gödörbe (vagy szerelőaknába?) ejti, valamit ír a noteszébe, és felidéz egy újabb emléket: mikor gyerekkorában ágyba vizelt, az anyja büntetésből bezárta a szekrénybe. Emléknek vége, dilis doki befordulva fekszik a padlón, majd felkel, és elkezd földet szórni a segítségért könyörgő lányra a zsákokból.

Csapat a honlapról leszedett szövegeket és tesztet tanulmányozza, az egyik kifejezésből Prentiss rájön, hogy a pasas a 80-as években tanulhatta a pszichológiát, már hívják is Garciát. Olyan pszichiátert kell keresni, aki 40 év feletti, örökbefogadott gyereke van, és a kínzásokból kiindulva valószínűleg gyermekkorában bántalmazták. Egy találat van, a 43 éves Dr. Stanley Howard, aki alapított egy intézetet bántalmazott gyermekek gyógyítására, de egy évvel ezelőtt bezárta praxisát. Csapat szétválik, JJ és Emily Howard feleségéhez megy, aki megdöbben, mikor megtudja, hogy a férje már 1 éve feladta a praxist. A szokásos kérdésre, hogy nem viselkedett-e furcsán, azt a választ adja, hogy kicsit megváltozott, mióta a pasi anyja meghalt. 1 éve. Prentiss bólint egy nagyot, ez volt a trauma, ami kiváltotta gyilkosságokat. Eközben Hotchék hűlt helyét találják az épületnek, amiben Howard irodája régebben volt, ezért Emily kérdezi a feleséget, hogy hol lehet most Howard.

A nő kiborul, és közli, hogy a családjának van egy üres irodaépülete a városban. Ahol a pasi szórja éppen a földet a Missy nevű csajra. A nő könyörög, hiába. Már csak a feje meg az egyik karja látszik ki a földből, mikor a pasas rászórja az utolsó zsák földet is, ezzel teljesen eltemetve. Élve. Aztán leadminisztrálja a noteszben, de már hallja az érkező rendőrautók szirénáit. Hotchék érkeznek, mennek az ál-Goodman irodájába, itt látják, hogy az új páciens Missy Cassell, valahol itt kell még lenniük. Morgan és Hotch kirohan az épületből, látják a tűzlépcsőn felfelé rohanó Howardot, kiabálnak neki, hogy álljon meg, de az csak megy felfelé, ők sietnek utána. Mire felérnek, Howard már a tető szélén áll. Hotch kéri, hogy adja meg magát, találtak legalább 15 holttestet, vége van, ha most megöli magát, akkor nem fogja legyőzni a saját fóbiáját. Howard szerint feláldozták magukat a tudomány oltárán, na persze. Kérdezik tőle, hol van Missy. Ő viszont inkább azt mondja meg, hogy szerinte Hotch legnagyobb félelme az, hogy nem tud mindenkit megmenteni. És ezzel leugrik, Hotch pedig hiába nyúl utána. Howard házában Prentiss közli a pasas halálhírét a feleséggel és a kislánnyal. Reid hozza az infót, hogy a feljegyzések szerint Missy az élve eltemetéstől félt. Akkor keressük a pincében. Reid és Calvert világítanak, Hotch és Morgan kézzel ásnak, meg is találják a lányt, óvatosan kiemelik. Ahogy magához tér, pánikol, de Hotch megnyugtatja, most már minden rendben lesz.

A Csapat gépe repül az éjszakában, és Hotch Eleanor Rooseveltet idézi: Mindig erőt, bátorságot és önbizalmat nyerünk, amikor szembe kell néznünk félelmeinkkel. Meg kell tudnunk tenni azt is, amiről azt hisszük, képtelenek vagyunk rá. - You gain strength, courage, and confidence by every experience in which you really stop to look fear in the face. You must do the thing which you think you cannot do.

A gépen Morgan ül Hotch-csal szemben, és kérdi tőle, talán nem tud aludni? Mi a baj? És ne mondja, hogy Gideon távozása miatt dolgozott egész nap megállás nélkül. Hotch rászól, hogy csapaton belül tilos a profilozás. Erre Morgan azt mondja, hogy a mai nap az egész csapat számára hatalmas győzelem volt, és sosem gondolta volna, de Gideon nélkül is remek munkát tudtak végezni. Szóval Hotch, mi tart téged ma éjjel mégis ébren?

Hotch nagy levegőt vesz, és kiböki: Haley elhagyott. És nem tudom, visszajön-e.

Címkék: gyilkos elmék
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kate7 2009.10.06. 20:48:41

A liftes az egyik legviccesebb jelenet az egész sorozatban, szerintem. :)

A másik a 4x02-ben a "He's so lifelike."

hex.kelly 2009.10.06. 22:24:59

@kate7: Igen, az is nagyon vicces!

Eredetiben elképesztő Gubler hangja, ahogy sikít egy aprót, hogy Hotch!

Vannak még vicces jelenetek:
2x05 Morgan: "It was a... it was a work call."
2x12 Physics's magic! - Reid és a minirakéta
2x21 amikor JJ, Garcia és Prentiss szétszívatja egy hazug pasas fejét egy bárban: "Ladies, this is Brad, a real FBI Agent!"
4x12 "He was left in a basket on the steps of the FBI." (Rossi Reidről)

Szilvi90 2009.10.07. 23:28:04

@hex.kelly: Az első évadból a Reid-Garcia jelenetek is viccesek, azoknál Reid végtelen naivságán lehet jókat röhögni.:)
süti beállítások módosítása