Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 3x01 - Doubt

2009. szeptember 29. 11:00 - hex.kelly

Harmadik évad indul, a második évad végén Gideon megtalálta pályafutása legelvetemültebb sorozatgyilkosát, de ezért egy számára fontos személy életével kellett fizetnie. Hotchner pedig a szőnyeg szélén toporgott a Főnöknőnél, aki nagyon nincs megelégedve Hotch vezetői teljesítményével. Hegyvidékkel kezdünk, Gideon a kunyhójában ül az asztalánál, levelet ír: lelki és szakmai válságba került, és nem látja értelmét a folytatásnak. Sarah elvesztése csak az utolsó előtti nagy csepp volt a gyilkosságok és tragédiák poharában. Az utolsó ugyanis az egyetemi fiaskó volt. (Gideon levele az epizód narrációja, innentől olykor dőlt betűvel hogyvoltolom.)

Flagstaff, Arizona, este a csapat épp kiszáll a gépből, egy helyi nyomozó fogadja őket, Jim Griffith, és köszöni JJ-nek, hogy eljöttek segíteni. Naná, hogy jöttek, hiszen annak ellenére, hogy egy kis város nyugis egyetemi campusán 24 órás járőrszolgálat van, valaki nyom nélkül gyilkolja a fiatal lányokat. Griffith a hotelbe vinné a csapatot, de Gideon azt mondja, hogy inkább a campus legyen a célállomás, mivel ez a gyilkos nem tudja/fogja csak úgy abbahagyni az öldöklést. Így terepjárókba be, indulás a campusra. Ahol egy buszjáratot épp lekésett egy lány, pedig szaladt a megállóba nagyon. Bosszankodik, mit tud csinálni, elindul gyalog. (Ej, te lány, ennek nem lesz jó vége!) A buszról az egyik kolesznál leszáll két lány, az ajtónál egy szigorú Stephanie listát pipál, öt perc késést lobbant a szemükre. A lányok elbagatellizálják a kijárási tilalmat, merthogy már azt is elrendelték. A listán egy név maradt Amy Deckermann, ő késte le a buszt. (Gideon 31 évvel ezelőtt egy hasonló campuson ismerte meg Sarah-t, Fiatalság, remények, ambíciók, satöbbi.) Parázik is rendesen, aztán valakitől megijed, aki mögötte áll, majd megkönnyebbül, aztán elektromos sokkoló okozta kínoktól nyögve esik össze, majd egy kesztyűs kéz egy tőrrel súlyt le. Főcím.

(Idézet most nincs, csak Gideon narrál, hogy a gyilkosság mindig tragikus, ám ha ilyen fiatal az áldozat, az az igazán gyilkos dolog.) Csapat érkezik egy lezárt helyszínre, megtalálták a buszról lemaradt lányt, nem jutott messzire, hátán fekszik, kezei a véres mellkasán keresztbe téve pihennek. Morgan mondja is Griffith-nek, hogy az elkövető a gyilkosság után rosszul érzi magát, a kezek elrendezésével a végtisztességet adja meg az áldozatnak, na, köszi. Néhány fiatal bámészkodik a sárga szalag túloldalán, Gideon odahallucinálja Sarah-t, kezdem érteni, miért fogott neki a levélírásnak a hegyi kunyhóban.

Reggel a koleszban Stephanie ébreszti a lányokat, megjött Amy halálhíre. Összetereli őket a társalgóba, JJ és Reid várja őket. Utóbbi még biztos soha életében nem látott ennyi pizsamás lányt összesen. Közben Griffith bemutatja Morgant és Gideont Cable dékán asszonynak, vicces ez a név. JJ elmondja a lányoknak, hogy Amy szülei egy hotelben vannak, meg lehet őket látogatni. A lányok ki vannak akadva, hogyhogy itt az FBI és mégis meghalt Amy - Reid erre közli, hogy ez az egész annyit jelent, hogy a gyilkos nem kívülálló személy, hanem olyasvalaki, aki ismerős a campuson, és senki nem fél tőle. JJ meg hozzáteszi, hogy az áldozatok mind barna hajúak, szóval ez egy elkövetői minta. A barna hajú lányok ki is akadnak rendesen.

A dékán eközben felveti, hogy szíve szerint bezárná a campust, de Morgan azt mondja, az nem jó, mert akkor a gyilkos is távozik, és ha a suli újraindul, megint ölni fog. (Gideon itt kezdett el kételkedni a munka sikerében, minden szembejövőben csak a potenciális áldozatot látta.) Amy boncolása során kiderül, hogy minden áldozat szíven lett szúrva, egyikük sem védekezett a támadáskor, nyilván az elektromos sokkoló miatt. A koliban a tegnap esti két lány elnézést kér a számonkérő kirohanásért JJ-től, Reid kikérdezi őket Amyről, aki bátor és erős volt, és nem hordott magánál semmiféle önvédelmi eszközt, mint más lányok. A lányok rákérdeznek, mennyire biztos a barnahaj-mániája a gyilkosnak, JJ szerint eléggé. Prentiss a boncolásról jövet kap egy telefonhívást az FBI-os Főnöknőtől, aki CSAK érdeklődik, hogy halad a nyomozás. Prentiss lerázza, hogy dolgoznia kell, ez az a pont, ahol megnyugodtam, hogy nem fog alátenni Hotchnak. Ezalatt Griffith, Morgan és Gideon arról beszél, hogy a dékán utasítására néhány napon belül kiürítik a campust, tehát most lesz az utolsó esélye a gyilkosnak, hogy öljön, észnél kell lenni. Egy lány érkezik egy épülethez, mellé ér egy biztonsági őr, köszön neki, és előzékenyen kinyitja az ajtót a lánynak, majd jól utánanéz és távozik. Hotch és Gideon szól a nyomozónak, hogy kész az előzetes profil.

A gyilkos észrevétlenül mozog a fokozott rendőri jelenlét ellenére, tehát valószínűleg ismeri mindenki. Négy nap alatt három nőt ölt meg, ez nagyon gyors. Az áldozatok hajszíne miatt valószínű, hogy a gyilkosnak a saját életében szintén egy barna hajú nővel van problémája. Meg talán az alkohollal is. Haragját mutatja, hogy a lányokat többször megszúrja már a haláluk után, majd pedig lelkiismeret-furdalása miatt mégis elrendezi őket. Bizonyos, hogy a campus életében részt vesz valamilyen formában, és a lányok megbíznak benne. Ekkor egy nyomozónő felveti, hogy a campus biztonsági szolgálatának tagjai fegyver mellett sokkolót is hordanak maguknál - kiderül, hogy az utolsó áldozaton talált nyom valóban származhat sokkolótól. A biztonságiak névsora hosszú, ellenőrizni kell mindet, Prentiss már hívja is Garciát. Aztán a korábban mutatott őrt látjuk, meg egy falon a gyilkosságok újságcikkeit. A pasas sört iszik (szól a Refused a New Noise-tól), felfegyverkezik, a kukából kivesz pár fotót, amin egy barna hajú nő meg egy kislány van, az egyik képet elszakítja, a nőt ábrázoló részt visszadobja a szemetesbe, hoppá, ez egy elvált apuka lesz... Prentiss és Garcia nyomoznak, talán a gyilkosnak voltak ambíciói, talán valamelyik fegyveres testülethez jelentkezett, de elutasították.

Van is egy találat, Nathan Tubbs, jé, ez az iménti biztonsági őr, a rendőrakadémiáról lett eltanácsolva, a pszichológiai teszten hasalt el. Egyike azon négy őröknek, akik minden helyszínelésnél jelen voltak, és 6 napja a bíróság megvonta a szülői felügyeleti jogát, nem is látogathatja a lányát, exnej hajszíne naná, hogy barna.

Morgan már rúgja is be Tubbs lakásának ajtaját, csapat nyomul be, Gideonnal az élen, sehol senki. Újságcikkek a falon ugyebár, exnej fotója a kukában, egy rakás fegyver egy ládában, és Tubbs munkabeosztása, ma nem kéne dolgoznia, de ezt ugye nem tudják a lányok a campuson. Többek közt az a barna hajú sem, aki a sötétben sétál éppen. Járőrkocsi mellé ér, Tubbs kiszól belőle, ráveszi a lányt, hogy üljön be ELŐRE, elviszi a kocsijáig. A lány beszáll, pasi felhangosítja neki a zenét, és rázúdítja exnejtől elszenvedett sérelmeit. A lány már sejti, mi vár rá, mert kiszállna, úgyis közel már a kocsija, de a pasi rászól, hogy ne ellenkezzen, mire sírni kezd. Sziréna szólal, rendőrök és ügynökök veszik körbe Tubbs autóját, Morgan kiszedi belőle, gyengéden megbilincseli a pasast, aki azt bizonygatja, hogy ő csak vigyázott a lányra.

Gideon hallgatja ki Tubbsot, aki tagad mindent, csak azt nem, hogy mostanában összejöttek a dolgok. Prentiss mutatja Hotchnak a lefoglalt cuccokat, sokkoló, tőr, fotódarab, újságcikkek, laposüveg. Sima ügy. Most jön a csel, Hotch Prentiss-szel küldeti be az áldozatok fotóit Gideonhoz, és ez bejön: Tubbs hosszan nézi a barna hajú ügynöknőt. Gideon kérdi is tőle, hogy szereti-e a barna nőket, mire a válasz: már nem. Morgan az irodában közvetlen tárgyi bizonyítékokat hiányol, mert a tőr tiszta, nincs DNS. Reid szerint meg kell nézni Tubbs öltözőszekrényét a campuson. Prentiss vele megy, pedig Morgan aludni küldené, de majd alszik mindenki, ha Tubbs vallomást tesz. De egyelőre nem akar, csak egy ügyvédet. Reid az öltözőszekrényt nézi át, férfimagazinok, whiskey-s üveg, és ruhák, ez utóbbiakat elküldik a laborba. Közben Tubbs beszélt az ügyvéddel, aki szerint nincs bizonyíték, ki kell engedni Tubbsot. Morgan hozza Gideonnak Tubbs pszichológiai eredményét a rendőrakadémiáról, szociopata, pszichopata hajlamokról van szó benne. Nyomozó jön, most mi legyen. Hát, 72 órát benn lehet tartani, ezt kéne. Közben Gideon Tubbsot figyeli a varázstükrön át, és azt kérdi, hogy tud valaki ilyen békésen aludni, ha 3 ember meggyilkolásával gyanúsítják?

 

Prentiss, JJ és Reid sétálnak a campuson, nagy a forgalom, pedig este van, jön a koleszból a két lány, kérdik, igaz-e a hír, hogy megvan a gyilkos, JJ azt mondja, hogy letartóztattak valakit. Erre az egyik lány megöleli JJ-t. A campuson mindeni örül, újra buliznak, a lány, aki JJ-t megölelte, útra kel, a barátnője marasztalná, de már nincs mitől félni. Persze azért megijed egy bokortól, de csak felnevet, és megy, hogy átvágjon a parkon, elhalad egy fa mellett, ami mögül kilép egy sötét alak, és leüti. Feltápászkodik, egy fekete kesztyűs kéz azonban egy nagy kővel arcon vágja, majd azt látjuk, hogy késsel a kezében többször beledöf. Mi van???

Reggel van, süt a nap a sárga szalag mögött összegyűlt diákokra. A dékán kérdőre vonja Morganéket, hogy ha van valaki őrizetben, akkor ezt most ki csinálta? Hát ez az. Gideon szól a nyomozónak, hogy ez csak egy másoló gyilkos műve, mert nem sokkolót használt, hanem leütötte a lányt, és bizonytalanok a késszúrások, és nincsenek a lány kezei a mellkasán elrendezve. Gideon a sárga szalagnál megint Sarah szellemét látja, mikor befut egy rendőr, levél érkezett, ujjlenyomat nélkül, a levél rövid: Tubbs ártatlan, én még szabadon vagyok. Gideon aggódik. A meggyilkolt lány barátnője jön, JJ sajnálkozik, a lány arcon köpi, és elviharzik. Reid JJ-hez fut, de nincs semmi baja.

Tubbs ügyvédje követeli, hogy engedjék ki a védencét, a nyomozó hajlik rá, hogy teljesítse. Hotch, aki ügyészi múlttal bír, vállalja, hogy pár órán át még szóval tartja az ügyvédet, haha. Morgannek is kétségei támadnak, de Gideon hajthatatlan: Tubbs a gyilkos, és van egy másoló. Aki valamiért nagyon azt akarja, hogy Tubbsot szabadon engedjék. De vajon miért?

Egy szőke csaj, Anna vágja a haját tükör előtt, megint a The Kills szól, ezúttal a Cat claw. A csaj a heges csuklóját vágja meg pengével, vére csöpög a gyilkosságról szóló újságcikkre, az ujjával szétkeni a halott lány fotóján, bájos. Tubbs kiszabadul, a csapat tehetetlenül nézi végig, Gideon szerint az is valami, hogy vannak biztonsági kamerák a campuson. A koleszban a JJ-t leköpő lányt megkéri Stephanie, hogy szóljon Annának, hogy holnap ki kell költözni, talán neki ajtót nyit. És tényleg, de már barnára festett hajjal, emósra sminkelve, nem túl barátságosan. Üzenet átadva, de közben észreveszi, hogy a szoba a falán a gyilkosságok újságcikkei vannak, összevérezve. Anna a szobájában egy kést vesz magához. Eközben Tubbs nehéz pillanatokat él át: mindenki megbámulja, a kollégái nem szólnak hozzá, de Anna elépenderül, beszélni akar vele.

Tubbs elutasító, de a lány nem hagyja lerázni magát. Eközben a köpködős csaj szól JJ-nek és Reidnek Annáról: látta a cikkeket a falon, befestette a haját, és mindig is flúgos volt, öngyilkosságról beszélt, és rendszeresen vagdossa magát, de mindenki csak kineveti. Morgan és Prentiss Tubbs-ot és a lányt figyelik, jó lenne hallani is őket, nemcsak látni. Tubbs azt hiszi, a lány összekeveri valakivel, de nem, őrá van szüksége, mert a lány meg akar halni, de nem bírja megölni magát, Tubbs viszont megölt már 3 lányt, szóval lécci-lécci, tedd meg, tudom, hogy neked is jó lesz. Anyám! Tubbs azt hiszi, ez valami csapda, és nemet mond. Morganék figyelnek, Gideonék a biztonsági kamerát gúvadják. Tubbs nem veszi el a felajánlott kést a lánytól, és lehülyekurvázza, aki erre hasba szúrja. Morgan és Pretiss érkezik, kérik, hogy tegye le a kést.

De mivel azt mondják neki, hogy nem fogják lelőni, a lány hasba szúrja magát. Mindkettő meghal, mindenki szomorú. (Gideon folytatja a levél-narrálást: tényleg így kellett történnie? Mindig tudta, hol a helye a világban, merre kell mennie. De most már fogalma sincs, mert a profilban, a profilozásban hinni kell, de ő már nem hisz.)

A reptéren Morgannel meg Hotch-csal lelkizik egyet-egyet, fene gondolta volna, hogy ez lesz a vége.

Hotch Strauss igazgatónőnél van, szőnyegszélén. Elkéri a jelvényét, két hét felfüggesztés, fizetés nélkül, és vizsgálat indul ellene. Hotch leteszi a jelvényét, és lelép.

Gideon a kunyhóban, írja a levelet. Utolsó csepp volt a pohárban Anna halála és Hotch felfüggesztése, és mindkettőért önmagát okolja. Tudom, hogy Te fogsz feljönni ide utánam. Bizonyára rád ijesztek, kérlek, bocsáss meg ezért. Tudom, hogy nincs sok értelme, és sajnálom, hogy nem szolgálhatok jobb magyarázattal. Soha nem akartam fájdalmat okozni Neked. Kezébe veszi a pisztolyát, és a hangját halljuk: Annyira sajnálom.

Címkék: gyilkos elmék
10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takika 2009.09.29. 13:44:30

Mennyivel jobb lett volna ez a cliffhanger egy evadzaronak a vegen :)

hex.kelly 2009.09.29. 14:10:38

Szerintem ezt a második évad végén nem merték meglépni. Azért Gideon a csapatnak, Patinkin a szereplőgárdának igen meghatározó tagja volt, ha a nyár elején belengetik, hogy Gideon távozik, lehet, hogy veszítettek volna nézőket. Így viszont, az, hogy évad elején tűnt el, és Morgannel kimondathatják azt, hogy jól dolgozunk Gideon nélkül is, üzenet a nézőknek, hogy Patinkin kiszállt, de mi folytatjuk, maradjatok velünk.

Mimas 2009.09.29. 18:08:17

Nekem nagyon hiányzott. Lehet, hogy M. Patinkin olyan volt, mint egy szicíliai primadonna, de nagyon is erőteljes volt nem csak a szerepe, az egész egyénisége.

bug jr. 2009.09.29. 18:47:43

kb eddig imádtam ezt a sorozatot.
Gideon kiszállása után legalábbis számomra teljesen érdektelenné vált az egész,a helyére érkező körszakállas csóka teljesen súlytalan,a többiek pedig nem sok szart értek addig és azóta sem sajnos.

hex.kelly 2009.09.29. 19:40:06

Mantegna karakterét szerintem azért nem tolták annyira előre, mert Rossi már vén róka, a többiek fejlődése érdekesebb.

@bug jr.: azért nézed még, vagy már egyáltalán nem?

Szilvi90 2009.09.29. 23:22:02

@hex.kelly: Viszont így Rossi e legunalmasabb karakter. Nem is értem, minek egyátalán, egy ideig sem ő, sem Gideon nem volt, de csak annyi a különbség, hogy van egy plusz ember, aki feltűnik a részekben, de ennyi.

hex.kelly 2009.09.30. 07:38:34

@Szilvi90: Hát, egyrészt ő egy olyan ember, aki a "régi" vonalat képviselheti a csapatban, a profilozás születésének idejéből. Ezzel egyrészt biztosítva van, hogy régi lezáratlan dolgokat is újranyomozhassanak, másrészről pedig egy-egy esetben a helyi erők ismerősként üdvözölhessék. A harmadik évadtól előtérbe kerül Hotch magánélete, és mivel ő a főnök, egyik kollégával sem tudják az írók lelkiztetni, de egy vén róka, akivel anno együtt dolgozott, simán jó erre is.
Egyébként érdekes, hogy ugyanazt az epizódot eredetiben és szinkronizáltan megnézve teljesen más a karakterek súlya. (Én ezt most a 4x26-nál éreztem nagyon erősen, mondjuk a fordítónak nehéz dolga volt, mert voltak nyakatekert mondatok, de az egyszerűeket is bonyolította, és csak lestem, hogy miért így?)

Szilvi90 2009.09.30. 22:59:01

@hex.kelly: Értem, egyébként ha már eleve vele indul a sorozat, valószínűleg egy szavam sem lenne, csak hát Gideon-hoz képest...
Most már kíváncsi vagyok, miben ,másak eredetiben a karakterek? Én csak szinkronosan nézem.

hex.kelly 2009.10.04. 16:53:00

@Szilvi90: Válaszoltam, de vélhetően a belinkelt videók miatt kimoderálódott. Szóval a youtube-on sok részlet fent van. Ha ott a keresőbe beírod hogy Morgan and Garcia, Reid, Prentiss, JJ, stb, akkor fél-másfél perces kis epizódrészleteket nézhetsz meg eredeti hanggal. Morgan hangja pl. sokkal mélyebb, mint a magyar hang, állati dögös. Hotché is picit mélyebb, Rossié kicsit magasabb, és talán Reidé kevésbé vékonyka. Hangulatában is másabb olykor, pl. a második évadban Garcia, Prentiss, JJ at a bar -jelenetben fergetegesen jók a lányok.

Szilvi90 2009.10.04. 23:08:55

@hex.kelly: Értem, meg is nézem majd.:)
süti beállítások módosítása