Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek TNG 1x22 - Symbiosis - Szimbiózis

2009. szeptember 03. 09:00 - clean lead

Kedvenc űrjárművüket ismét egyben láthatjuk, amint a Delos rendszerben vizsgál egy csillagot, melynek mágneses mezeje épp változásokon megy át. Mielőtt belemerülhetnének segélyhívás érkezik egy közeli hajóról. Ahogy ez Enterprise közeledik, egyre jobban kirajzolódik egy özönvíz előtti szállítóhajó, amely már egyre kevésbé tudja tartani a magasságot a közeli csillag felett. A csotrogány kapitánya, T'Jon tudatja, hogy a kormányművel vannak problémák, mondjuk állandó jelleggel, de ha az rendben is lenne, minden más leállt. Yar beveti, hogy vonósugárral feljebb lehetne húzni a hajót, mielőtt az a égi látványosságává avanzsálna és belezuhanna a közeli napba. Addig is át tudnak küldeni egy kis hagymát, szalonnát és kenyeret, hogy hasznosan eltölthessék az időt. A tanulmányozott csillag viszont befolyásolja a sugár hatásfokát, így az ötlet használhatatlan.

Data mellesleg megemlíti, miután feltörte az idegen hajó számítógépét, hogy egy tekercs hibásodott meg a hajtóműben, amelyből egy rakás porosodik amúgy is a raktárban, így Picard fel is ajánl nagylelkűen egyet. A probléma csak az, hogy a roncsderbi résztvevői nem tudják, hogy kell elvégezni a javítást. Nagyszerű, már mindenkit kiengednek az űrbe jogosítvány nélkül? Miközben a kapitány elveszti a maradék haját is Worf szól, hogy az űrhajtány hamarosan jobblétre szenderül, így nagyon nincs idő javítgatni. Riker és Tascha levágtat a transzporter állomásra, és amikor T'Jon jelez megkezdik az átsugárzást a megadott koordinátákról. Viszont emberek helyett néhány hosszúkás hordószerű valami jelenik meg, amit rögtön továbbsugároznak a raktérbe. Ez ám az elkötelezettség, előbb a sör, aztán az emberélet. Ezek valami vérbeli kocsmáros-faj lehetnek.

Tascha azonban végtelenül elkötelezetten küzd a másodlagos teherér, ami ezúttal egy nőből és három férfiből áll. Talán nem okozok hirtelen vérnyomás-növekedést, ha leírom, hogy a sikeres átsugárzást követően felrobban a vascsónak, amit ők űrhajóként definiáltak. Langor a hölgy és Sobi (Brekkaraiak) tiszta és szépen öltözött, míg fogalmi ellenpárként T'Jon és Romas (Ornaraiak) áll a transzporter teremben. Ez utóbbi kettő valószínűleg hallott már a vízről és a mosdásról, mindazonáltal veszélyes közelségbe valószínűleg nem kerültek. Yar és Riker szemébe sem a meghatódottságtól szöknek a könnyek. T'Jon azonnal észreveszi, hogy nincsenek meg a hordók és követelni kezdi, hogy láthassa azokat. Mivel visszatartott levegővel lehetetlen sokáig vitatkozni, Riker és Yar inkább elkíséri a vendégeket becses rakományukhoz.

Sobi és Langlor láthatóan megnyugszik, amikor megpillantja a hengeres tartályokat, de T'Jon és Romas majdnem szobára is viszik azokat. (Vajon mi lehet? Porter vagy láger? Porter vagy láger?) Jócskán kiszáradt vendégeink (maradjunk stílszerűek) hidegzuhanyt kapnak, mikor Langor közli, hogy a hordók az ő és Sobi tulajdonát képezik. Ezt nem kellett volna, T'Jon azonnal közli, hogy átadta az ellenértéket képező árukat. A magyar szörpgyárról elnevezett pasas azonnal közbeszól, hogy azok elvesztek, amikor a teherhajót összetartó cellux már nem bírta tovább, így az ügylet semmis. A szóváltás tettlegességig fajul, de itt ne gondoljunk a jó öreg Terence Hill-i pofonokra. T'Jon természetes elektromos töltéssel van felfegyverkezve, amit Sobi ellen fordít, de az se rest és mivel ezt a trükköt ő is tudja, visszaráz. Úúú, nekem is, nekem is! Ez nagyon tetszik, áramszünetben nem a gyertyákat kellene kitapogatni, hanem lazán kitekerni egy villanykörtét! (...fiat lux...) Tascha viszont rángógörcsöt kap, mikor rájön, hogy olyanokkal szemben kellene biztosítania a hajó rendjét, akik saját, beépített villanygenerátorral dolgoznak.

A tárgyalóban a brekkencsek és az ornaraiak duzzognak, míg kint Picard kér Datatól valami történelmi támpontot a probléma megoldásához. Ebben az esetben azonban az android sem tud sok információval szolgálni. A legfrissebb adatok is 200 évesek. Az akkori jelentések két, humanoid fajjal benépesült bolygóról szólnak, melyek épp akkor ismerkedtek az űrutazással. Tekintve a hajójukat, valószínűleg a fontolva haladók közé tartoznak ezek a népek. A kapitány sajnálatát fejezi ki, hogy nem sikerült megmenteni a hajót, de szívesen ellentételezik majd egy lyukas bögrével. T'Jon megjegyzi, hogy van még két űrhajójuk, amikre ráférne a javítás, amit Picard szívesen felajánl. (Te jó ég, az volt a legjobb, ami azóta szétesett?) Ez volt a dolog könnyebb része, de a titokzatos hordók ügye már nem lesz ilyen egyszerű. A kapitány elindítja a rendezzék egymás között a jog segítségével a kérdést rutint, de azok úgy néznek rá, mint tigris a brokkolira. T'Jon szerint élet-halál ügyről van szó. A tárolók egy Felícium nevű anyagot tartalmaznak, mely gyógyszerül szolgál egy súlyos járványnak, ami az Ornarát sújtja. Hmmm... Egy hordónyi boldogság.

Langor elmagyarázza, hogy a Brekkán a Felicium csak a legeldugottabb területen hajlandó teremni. De az még semmi, mert aztán nagyon nehéz begyűjteni és feldolgozni is, így ezt nem kívánják csak úgy átadni, főleg nem egy olyan béna érvre, hogy egy bolygó lakossága haldoklik. Találjanak ki valami újat, ezt már különben is hallották. Ahogy a brekkencs befejezi, az ornaraiak felteszik „a már fizettünk, nem tehetünk róla, hogy azóta űrszemét lett a fizetség” című örökzöldet, ami az ornarai slágerlista élén állhat, annyiszor ismételgetik. Picard persze csak annyit hall meg a történetből, hogy halálos járvány, amit T'Jon és Romas is hordoz, mint minden ornarai. Azonnal értesíti Beverley-t, hogy végezzen rajtuk teljes vizsgálatot, amit lehet, hogy korábban kellett volna megtenni.

Crusher doki a vizsgálatok után megállapítja, hogy a brekik teljesen jól vannak, de az ornaraiak egyre rosszabbul néznek ki, de nem tudja megmondani, hogy mi bajuk lehet. Az említettek erősen izzadnak és remegnek, de T'Jon most sem hagyja abba nyomásgyakorlást és elmondja, hogy a bolygóján mindenki így szenved. Picard, miután meghallgatta Vöröskét beszél szörpiékkel és el is éri, hogy azok "nagylelkűen" felajánljanak két adagot a szenvedőknek. Ingyen! A brekkaraiak szerintem rokonságban állhatnak a ferengikkel. Nemsokára kinyitják a frigyládát, amit a kapitányon kívül Data és Beverley is látni szeretne. A hordók tele vannak egy granulátum szerű anyaggal, amiből eszelősen kis mennyiség is hatásos. Vöröske teljesen el van ájulva az anyag hatékonyságától, mire Sobi kifejti, hogy a finomítási eljárásuk annyira fejlett, hogy most már egy hordóban elfér az, ami kezdetben öt raktárnyi helyet foglalt el. Data rögtön érdeklődik, hátha valami érdekes gazdasági kapcsolat alakulhat ki ebből a találkozásból, hogy milyen termékeket állítanak még elő, de a brekik nem foglalkoznak mással csak a Felicium előállítással. Amire szükségük van, azt az ornaraiak szállítják nekik.

Amikor Crusher doki visszatér a gyengélkedőre a T'Jon és társa szinte kitépik a kezéből a gyógyszert és azonnal adagolják maguknak. Az arcukon elömlő delírium, mindenki számára egyértelművé teszi a helyzetet, ha eddig nem lett volna tiszta. Vöröske is azonnal rájön, hogy brekkencsék, ezek az űr-kolumbiaiak drogot adagolnak az ornaraiaknak, akik cserébe mindenüket odaadják. Data is új adatokat ásott elő. Valaha az ornaraiak fejlett faj voltak, de egy pusztító betegség csapott le rájuk, amire a Brekka bolygón találtak ellenszert. Sajnos a Felicium nem volt hajlandó megtelepedni az Ornarán, ezért kereskedelmi kapcsolat alakult ki a két nép között. A többit már tudjuk. Vöröske persze nem áll itt meg, muszáj megváltania a világot. Rájön, hogy a Felicium teljesen megszüntette a járványt, amit most éreznek az Ornara bolygó lakói az az elvonási tünet.

Mindezek ellenére Picard semmit sem tehet, akárhogy is szeretné Vöröske, a két társadalom már teljesen összeforrt egy beteg szimbiózisban. A Föderáció nem kényszerítheti másokra az értékeit, vagy legalább is azt, amit értéknek gondol. Az Ornaráról érkezik hívás, megmentve Picard-t attól, hogy Beverley széttépje. Míg a hívást átirányítják a vendégekhez Yar megpróbálja elmagyarázni Wesley-nek miért is szednek egyesek kábítószereket, mindezt annyira lelkesen, hogy még Datanak is leesik, hogy a hadnagy nem csak a könyvekből hallott ezekről a dolgokról. Az átirányított adásban egy Magran nevű illető hiányolja T'Jon-t, de érezhetően inkább a szert. Ez már sok az említettnek és a beépített elektromos erőt kihasználva lesokkolja Rikert és követel egy kompot, valamint a Feliciumot. Amennyiben nem kapja meg amit kér, Egyesnek annyi. Picard azonban nem hagyja magát kényszeríteni, ami gondolom annak a folyománya, hogy nem őt akarják grillezni.

Brekkencsék közlik, hogy szívesen odaadják a rakományt, amit majd később kiegyenlíthetnek az ornaraiak. Nem akarnak további szenvedést okozni. Micsoda nagylelkűség. Picard fejében összeáll a dolog és rájön, hogy náluk is tarolt a járvány, de ők rájöttek a Felicium addiktív hatására és leálltak vele, de ez a hír valamiért nem jutott el a szomszédokhoz. Sima informatikai malőr. A híres finomítási eljárás pedig a hatást fokozza és a függőségi szintet emeli. Valószínűleg Beverley-től ijedhettek meg, egészen pontosan attól, hogyha nem adják oda az anyagot a jószívű dokinő úgysem hagyja annyiban, amíg nem talál megoldást. Az pedig nagy katasztrófa volna, mert akkor nekik is el kellene kezdeni dolgozni.

Sajnos Picard-t köti az Elsődleges Irányelv így nem szólhat az ornaraiaknak, de talán jobban tenné, ha azt sértené meg, mint hogy azzal álljon Vöröske elé, hogy pont semmit sem csinált, amivel megszüntetheti ezt a kvázi rabszolgaságot. Hála Istennek a kapitány végül átvágja a gordiuszi csomót. Amikor megérkeznek az Ornarára egyszerűen közli, hogy mégsem tudnak alkatrészeket adni a maradék két hajó megjavítására. Véletlenül azokat szórták ki az űrbe a szemét helyett. Upsz! T'Jon őrjöng és megvádolja a kapitányt azzal, hogy most ítélte őket halálra. Crusher doki kiáll Picard mellett és javasolja, hogy találjanak megoldást az elvonási tüneteik kezelésére. Például tanuljanak meg sakkozni, vagy kötni. A hídra menet még meghallgathatjuk, ahogy a kapitány megpróbálja elmagyarázni a duzzogó Vöröskének, hogy az Elsődleges Irányelv nem csak szabályok sora, hanem filozófia és mindig rosszul sül el, ha fejletlenebb civilizációk ügyeibe avatkoznak. Úgy érzem, hogy ma mindannyian tanultunk valamit, ezért a coloradoi South Park általános iskolájában dolgozó Mr. Mackay szavaival kívánom a mai részt zárni: A drog rossz, érteeem, ne drogozzatok, aki drogozik az rossz, mert a drog rossz, érteeem?

Címkék: star trek tng
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2009.09.03. 09:44:47

De mennyi a csillagidő?

Is 2009.09.03. 10:14:48

:D :D :D köszi, ismét nem kellett csalódni. Erre is emlékszem, jófej dílerek voltak ezek a brekuszok.

clean lead 2009.09.03. 11:00:43

@Llew: Tűvé tettem a részt, de nem mondanak benne egy fia csillagidőt sem, így kénytelen voltam lemondani a bevált kezdésről.
@Is: Köszönöm! Ezt szerintem oktató résznek szánták az FBI és a rendőrség kábítószer ügyosztályainak ajánlásával.
süti beállítások módosítása