Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 6x17 - Beismerés

2009. augusztus 29. 14:00 - the black ball

Extra hosszú felzárkóztató hogyvolt

A Pentagonban járunk, amit nagykövetek és diplomaták leptek el. Csekov ezredes éppen Kína nagykövetének, dr. Pierre Changnak magyarázza, hogy az egyik atomtengeralattjárójuk pont az egyik fedősztorink – meteor becsapódása – áldozata lett, és annyira megsérült, hogy a reaktora felrobbant az óceánban. Persze a kínai nem hiszi el, ahogy a brit és francia sem. Pláne, hogy a kínai hírszerzés szerint akkoriban az említett tengeralattjáró Vlagyivosztokban pihent. Csekov szerint van bizonyítékuk, de ekkor megjelenik Hammond, és közli, hogy nem lesz rá szükség. Mindenki helyet foglal, aztán Davis őrnagy kivonul a pódiumra, és bejelenti, hogy beszámolnak egy titkos műveletről, ami a Cheyenne-hegységben folyik. A neve Csillagkapu-program.

Jöhet a történelemóra. A csillagkapu. 1928-ban találtak rá Egyiptomban, 1945-ben amerikai tudósok sikeresen létrehoztak egy stabil féregjáratot, amit nem sikerült megismételni. Végül 8 évvel ezelőtt egy Daniel Jackson nevű fickó megfejtette a kapu jeleit, ami által több száz idegen bolygóra voltak képesek eljutni. A nagykövetek kissé zokon veszik, hogy Oroszország már 2 éve tud a programról. Hát még azt, hogy egy ideig saját csillagkapuja is volt az oroszoknak. Összesen 2 földi kapu volt, ebből egyet mi vágtunk haza Thor hajóján, a másikat meg Anubisz. De a Thor hajóján lévő mégis túlélte, az került az oroszokhoz, utóbbi pedig az antarktiszi kapu volt. (Davis őrnagy magyar hangja szerint AnKtarktisz, gratulálunk neki.)

A kínai szerint akkor Thor hajójának a becsapódását próbáltuk elfedni a ruszki tengeralattjáróval. De nem, sokkal jobb: egy goa’uld anyahajó felrobbanását álcáztuk vele. Mivel politizálós rész, nem maradhat ki a tévétörténelem egyik legköcsögebb politikusa, Kinsey szenátor sem. Késve érkezik, de hamar átkapcsol szemét állat üzemmódba, és azonnal lehordja a CSK-1-et, mert miattuk van veszélyben a bolygó. A brit fickó megkérdi, hogy ezek a goa’uldok építették-e a kapukat, de nem, az Ősök voltak. Hammond közli, hogy a kukacok sokkal fejlettebbek, és egyértelműen nem ötórai teázásra mennének Angliába. A brit fickónak kissé nehéz a felfogása, ő ebből azt szűrte le, hogy biztos tárgyalhatnánk velük. Davis felvilágosítja, hogy a kukacok amolyan „jön-lát-öl” típusú lények.

Nézzük át a hajóikat: ott van a ha’tak, amivel meg van tömve minden rendszerúr rendesen. Aztán van a ha’taknál ötször nagyobb goa’uld zászlós hajó, amiből nekem most csak Apófiszé rémlik, de biztos van másnak is. Aztán méretben kisebb az al’kesh, ez egy középtávú bombázó. Még kisebb a Tel’tak, ez szállító- és felderítőhajó, gyűrűkkel. Végül a halálsikló, ami megfelel egy földi vadászgép méretének. Utóbbi kivételével mindegyik goa’uld hajó képes hiperűrsebességre. Davis ismerteti a kukacok módszereit: általában az űrből kezdik bombázni az adott bolygót, hogy félelmet keltsenek, és elintézzék a védelmet. Ezután kedvük szerint intézhetnek taktikai csapásokat, jó példa a tok’ra bázis megszállása. Ezek után leküldik a jaffákat, belőlük több száz, vagy akár több ezer is lehet egy anyahajón.

A franciának nem tetszik, hogy Amerika egy egész bolygót érintő konfliktusba kevert mindenkit. Kinsey kicsit benyal magának, hogy hát ezt ő is felismerte, éppen ezért javaslatot is tett a kapu lezárására, de az elnök másként döntött. Hammond eloszlatja Kinsey ködösítését: pont, hogy elfogadta az elnök az ötletet, és ezzel óriási veszélybe sodort minket. Csakis a CSK-1-nek köszönhető, hogy nem lett nagyobb baj. Kinsey nem ért egyet, elvégre Apófisz legyőzésével egy sokkal erősebb goa’uld, Anubisz került hatalomra. Davis szerint az igaz, hogy sokkal fejlettebb a technológiája, de ezt senki sem láthatta előre. Kinsey szerint ez nem változtat azon, hogy már kétszer is megpróbálta elpusztítani a Földet. Először egy aszteroidát állított Föld felé tartó pályára, de a CSK-1-nek sikerült megállítania. A másik pedig a kapunkat célozta, de ott is sikerült elhárítani a katasztrófát.

Mivel az itt lévő nagykövetek országai teszik ki a Föld hadierejének szép nagy százalékát, Hammond szerint fontos lenne egy szoros katonai együttműködés – természetesen titokban. A kínai ezzel nem ért egyet, szerinte a népeiknek tudniuk kell egy esetleges invázió lehetőségéről. Ugyanis a kínai kormány nem titkolózik a népe előtt. (Tényleg?) Hammond szerint már így is rengeteg veszélyt hárítottak el anélkül, hogy bárki bármit tudott volna róla. Kinsey szerint szerencsénk volt, de Hammond szerint egyszerűen csak remek embereink voltak. Egyszer például egy egész flottányi anyahajót semmisített meg a CSK-1. A brit szerint ezt az esetet nem lehet megismételni. Hammond közli, hogy a goa’uldok nem legyőzhetetlenek, elvégre van egy komoly gyenge pontjuk is, az arroganciájuk. Aztán mindenki Kinseyre néz. Jól jött, hogy a kukacok nem hittek minket fenyegetésnek, így a kevésbé fejlett földi technológiával is hatásosan tudtunk fellépni.

Mivel a program elsőszámú feladata olyan idegen technológiák beszerzése, amivel megvédhetjük a Földet, Davis bemutatja, hogy milyen eredményeket értünk el. Elsőként az X-301-es nevű átalakított halálsiklóval próbálkoztunk, ami végül nem sült el jól. Ezután kihagytuk a goa’uld részeket, és létrejött az X-302-es, ami képes csillagközi utazásra is. Elméletben. Kína nagyon nem örül annak, hogy Amerikának ilyen fejlett lett a légiereje, felrúgva ezzel az erőviszonyokat. Hammond győzködi, hogy ezek csakis a kukacok ellen használatosak. Ha már fejlett légierő…a francia tudni szeretné, van-e még valami meglepetés technológia terén. Csak egy kicsi. A X-303-as, avagy a Prométheusz 8 darab X-302-es szállítására képes, és majdnem akkora, mint egy ha’tak.

A kínainak ez túl sok már, azonnal menne jelentést tenni a kormányának. Addig nem lehet szó megegyezésről, amíg a kapu, és minden haszna az amerikaiaké. A francia szerint el kéne vinni a kaput egy semleges helyre, ahol mind az öt nemzet felügyelhetné a dolgokat. Hammond szerint erről szó sem lehet, de a kínai közli vele, hogy ha ez nyilvánosságra kerül, akkor úgysem ő fog dönteni. Kinseynek van egy békítő ötlete: egész véletlenül ismer egy nem katonai szervezetet, az NID-t, ami pont az ilyen programokat hivatott felügyelni. Szerinte az lenne a legjobb, ha azonnali hatállyal ez a szervezet venné át a csillagkapu irányítását. Hammond nem hisz a fülének, elvégre az NID pont meg akarta ölni Kinseyt, de az említett szerint azok szakadárok voltak.

Akkor itt egy másik: az NID úgy akarta megszerezni a Parancsnokságot, hogy megfenyegette Hammondot, hogy ha nem mond le, akkor baja eshet az unokáinak. Az NID egy majdnem bűnszervezet, aminek az a célja, hogy idegen technológiára tegyen szert – bármi áron. A francia szerint a fenyegetettség miatt ez lenne az ésszerű. Davis tud egy remek cáfoló sztorit: az NID egyszer ellopott egy időjárás befolyásolására képes eszközt a Medrona nevű bolygóról, és így destabilizálták annak légkörét. Ha a CSK-1 nem szerzi vissza, az egész bolygó kihalt volna. Aztán egy idegen bolygóról folytatták a lopkodást, de az asgardok nem örültek ennek. Kinsey elismeri, hogy az NID korábban kissé szabadelvű volt, de így is megkérdőjelezi Hammond és O’Neill hozzáértését. Ugyanis a Csillagkapu-program nem egyszer sodorta veszélybe a bolygót.

Egyszer például egy olyan bolygót tárcsáztak, amit egy fekete lyuk készült elnyelni. Hammond szerint ezt nem láthattuk előre, és pont O’Neill kockáztatta az életét, hogy megmentse a bolygót. Aztán nem egyszer idegenek szállták meg a Parancsnokságot: a lándzsás gömb, a replikátorok, az álcázós lények. Hammond szerint mindegyiket elhárították, de Kinsey szerint ezeknek elő sem szabadott volna fordulniuk. Szerinte nem szabad engedni, hogy Hammond továbbra is játszadozzon a bolygó lakosainak életével. Szünet. Davis kiderítette, hogy Kinseyt át fogják helyezni a költségvetéstől a hírszerzéshez, így teljes hatalma lenne az NID felett. Végig arra játszott, hogy ő irányíthassa a programot. De Hammondnak még van egy aduásza talonban.

Csekov meg a kínai dumálnak egyet. A ruszki szerint előnye is vannak annak, hogy az USA vezeti a programot: rengeteg pénzt ölnek bele, és a saját embereiket kockáztatják. Aztán ők is megkapják a technológiákat és a terveket, aztán kevesebb pénzből, rövidebb idő alatt saját hajókat építhetnek. Szünet vége. Hammond elmondja, hogy mindenképp hajlanak a kompromisszumra, de azt ne felejtsék el, hogy az lesz a Föld nagykövete az idegen bolygók előtt, aki a programot vezeti. Nem tagadja, 6 év során sok ellenséget szereztünk, de sok barátot is, akik már elismernek minket és megbíznak bennünk. Úgyhogy szerinte eredményes a program a jelenlegi vezetés alatt.

A kínai elfogadja Hammond érvelését, de mégis a teljes beismerésre tesz javaslatot, akárcsak a francia. Ekkor azonban megjelenik Thor. Elmondja, hogy az asgardok tartoznak Hammondnak és a CSK-1-nek, amiért többször megmentették őket. Igaz barátok lettek. Kinsey bemutatkozik, de Thor már hallott róla Jacktől, aki az javasolta, hogy a tetteiért Thor küldje el egy távoli bolygóra. De szerinte csak viccelt. Aztán közli, hogy az Asgard Nagytanács szerint Hammondnak kell vezetnie továbbra is a programot. Nem vesznek össze, ha nem így lesz, de ők azért ezt szeretnék. De nem csak ezért jött, hanem asgard pajzsokat és fegyvereket hozott a Prométheuszba. Ajándékként a replikátoros incidensért. A brit fickót meggyőzte Thor, akárcsak a franciát is, még a kínai is belemegy abba, hogy az USA kezében maradjon a program. Egyelőre. Kinsey csak annyit mond, hogy szép volt, aztán el is iszkol messzire.

Címkék: csillagkapu
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2009.08.31. 08:48:22

Thor főparancsnok jött, látott, győzött. Az igazán szép az lett volna, ha el is viszi Kinseyt.

Bar Kochba 2009.08.31. 09:40:10

Én mégsem szeretem az ilyen ismétlős epizódokat. Semmi újat nem ad a storyhoz, csak az előző részeket ollózták össze.

Llew 2009.08.31. 10:29:41

@Bar Kochba: Azért egy picit adott ezzel a nemzetközi összefogással, hiszen ettől lesz az atlantiszi csapat is olyan sokszínű. Egyébként ezeknek a bootle epizódoknak ( www.sorozatjunkie.hu/2006/05/10/alapveto-fogalmak-filler-es-bottle-epizod/ )leginkább a pénz spórolás a célja. Meg arra is jók, ahogy a kolléga is írta az elején, hogy felzárkóztassák ez új nézőket.

Gabba 2009.08.31. 12:41:56

Jó volt ez. Azért az mégsem lehet, hogy csak az USA csináljon mindent.
Így lesz nemzetközivé a világ :)

Sephinroth 2009.09.04. 22:35:51

Én személy szerint a rész végéig vártam mikor fogja Hammond vagy Davis őrnagy ezt mondani: "Na ti bolondok jól átejettünk titeket! Átutaztattuk veletek a fél világon, hogy ne csak a seggeteket vakarjátok otthon, hanem elsőkézből tudjátok meg, milyen rafinált és kreatív az amerikai nép."
Istenbizony ezt vártam a rész végéig:D
süti beállítások módosítása