Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 4x20 - Daybreak 2/2 (SOROZATZÁRÓ)

2009. augusztus 14. 10:00 - Freevo

Drága Olvasóim, elérkeztünk a fináléhoz. A másfél órás finálé gigahogyvoltja következik, és ezzel elbúcsúzunk a Battlestar Galacticától. Véget ér hőseink epikus utazása, és egy időre lezárulnak a hogyvoltok is. Köszönöm, hogy olvastatok, remélem, a The Plannél vagy a Dollhouse-nál még találkozunk.

Visszatérünk a háború előtti Capricára, hogy megismerjük, mi volt az a kérés, amin Adama parancsnok összezörrent a felettesével. A Tigh házaspárral alkoholizálnak egy koedukált sztriptízbárban, és Saul arról próbálja győzködni őt, hogy fogadja el a civil irodai állást, amit felkínáltak neki. Adama beadja a derekát, és isznak a nyugdíjazásra. 

Nem is annyira az új állás, hanem az azt megelőző kellemetlenség bizonytalanította el Adamát. Neki, két battlestar parancsnokának és a flotta egyik leghűségesebb tisztjének, hazugságvizsgálaton kell átesnie. Mikor a próbára sor kerül, hamar megelégeli a méltatlan bánásmódot, és faképnél hagyja a kérdezőket, mondván, lehet, hogy az űrben szarabbul keres, de legalább nem kérdőjelezik meg azt, amit mond. Hát így úszta meg a leendő admirális a cylon holokausztot. 

Laura Roslin azzal próbálja feledtetni a gyászát, hogy belemegy egy randiba egy fiatalemberrel, akivel egy közös ismerősük hozza össze. A fickóról kiderül, hogy sármos és kedves ugyan, de sajnos egy korábbi tanítványa. Ennek ellenére Laura nem utasítja vissza, és egy közös vacsora után együtt alszanak. 

Másnap reggel Laura bűntudatosan kirakja az otthonából a fiatalembert, és később, miután kicsit kitisztította a fejét, telefonál egyet. Richard Adarnak, a Kolóniák elnökjelöltetjének a stábját értesíti, hogy elfogadja a felkérésüket, és csatlakozik a kampányhoz. Egy családi tragédia kellett ahhoz, hogy Laura Roslinból az emberiség utolsó gerinces politikusa legyen, jó helyen, jó időben.

Zak Adama felönt a garatra a menyasszonyával és a bátyjával eltöltött este végén, úgyhogy lefektetik aludni. Kara és Lee még bírják, úgyhogy folytatják az italozást. A sokadik feles után Starbuck bevallja, hogy pilótaként nem fél a haláltól, sokkal inkább attól, hogy nem fognak rá emlékezni. 

Néhány újabb ital után Kara nem tudja magát türtőztetni, és nem túl sok bátorítás árán ráveszi Leet, hogy keféljenek. Felül az asztalra, és a férfi már hozzásimul, amikor véletlenül levernek egy borospoharat, aminek a zajára Zak magához tér. A két fiatal bűntudatosan leszáll egymásról, és Lee távozik, mielőtt még kényelmetlenebb lenne a szituáció. Mi azért mindkettőjük részéről érezzük, hogy ezt a dugást több is inspirálta, mint a felesek. 

Boomer kezdő korszakára is visszaemlékezünk, amikor az első, szerencsétlenül sikerült repüléseit hajtotta végre a Galacticán. Adama és Tigh elbeszélgetnek vele, mondván, hogy már rég el kellett volna tanácsolniuk a flottától, de még egy utolsó esélyt kap. Ha a másnapi gyakorlaton bizonyít, maradhat. Boomer megköszöni a lehetőséget, és megjegyzi, hogy eggyel tartozik a parancsnoknak, és tényleg meg fogja ezt adni egyszer.

Cottle doki nem tart a veszélyes misszióra a Galacticával, de a távozása előtt még talpra állítja Roslint egy adag gyógyszerrel, amivel ultimátumot is tűz elé: legfeljebb két napja van hátra. A fedélzetet Hoshi és Romo Lampkin is elhagyja, előbbi  a rangidős tisztje lesz a flottának a Galactica pusztulása esetén, ezért Adama ünnepélytelen keretek közt előlépteti admirálissá. 

Hasonló módon nevezik ki elnökké Lampkint is, akitől Lee vesz búcsút, ahogy beszszállnak a Raptorba Hoshival. Baltarnak is mennie kéne, de az utolsó pillanatban meggondolja magát, belátva, hogy az emberiség történelmét nem lehet fedezékből írni.

A legénység felkészül az összecsapásra; Helo a pilótákat, Lee a tengerészgyalogosokat, Adama a vezérlő embereit, a cylonok pedig Samet igazítják el. Anderst a vezérlőbe szállítják, mert rákötik a hajó rendszereire, hogy kommunikálni tudjon a Kolónia számos hibridjével, és lelassíthassa őket. 

A Galactica elbúcsúzik a flottától, aztán Tigh leellenőrzi, hogy az összes részleg készen áll-e. A gyengélkedőn Roslin segít be, a katonáknál Baltar és Caprica Six. A Raptorok ezúttal a lezárt és múzeummá alakított jobboldali hangárt is igénybe veszik, bár onnan lehetetlen kirepülni. A felkészülés végén a vén csatahajó elugrik, és megjelenik a rettenetes Kolónia ölében. 

A gépfegyverek és a rakétakilövők azonnal sorozni kezdik a Galacticát, hamarosan azonban Sam közbelép, és leállítja a cylonok hibridjeit. A Raptorok kiugranak a hangár belsejéből, ezzel kirobbantva annak az oldalát, és megközelítik a Kolóniát, amíg a Viperek védik őket. A gyalogos osztagok behatolását pofonegyszerűen oldják meg: a Galactica teljes gőzzel belehajt a Kolóniába, és az így keletkezett lyukon besétálnak a katonák. 

Racetrackék szomorú sorsra jutnak, a Raptorjuk beleszalad egy kósza meteorba. A többiek sértetlenül landolnak a Kolónia tetején, és lyukat vágva a zsilipeken újabb osztagokat eresztenek be a szörny gyomrába. Odabent mindkét irányból érkező csapatok tűzharcba keverednek a Centurionokkal, és kutatni kezdik Herát.

A ramazurira rá sem hederítve az egyik Simon jelenleg is vizsgálgatja a kislányt, amíg Boomernek meg nem szólal a lelkiismerete, és ki nem tekeri a nyakát. Felkapja Herát, és szaladni kezd vele. Cavil atya és a barátai erre bedühödnek, és ellencsapásként Centurionokkal árasztják el a Galactica fedélzetét. 

A Raptorokkal érkezett csapat találja meg Boomert, aki tudja, milyen következményekkel kell számolnia. Miután elveszik tőle a gyermeket, azt üzeni az admirálisnak, hogy tartozott neki eggyel, aztán Athena beleereszt egy fél tárat. 

Starbuckék visszatérnek a Galacticára azon az útvonalon, amelyet Lee-ék tisztítottak meg előttük. A cylonok már átértek időközben, és a Herát tartó Helót meglövi az egyik Doral. A tűzpárbaj elől a kislány elszalad, és az anyukája rögtön keresni kezdi. Roslinban újra feltámadnak az operaházbeli víziók, ahogy megérzi, hogy Hera a közelben van, és ő is a nyomába ered. 

Baltar és Caprica a lőállásban várakozva újra felfedezik egymás iránti érzelmeiket, amikor megjelenik előttük a két virtuális útitársuk, hogy szóljanak: minden a terv szerint alakul, irány Herát keresni. A látomásnak megfelelően ők ketten találják meg a kislányt, és míg Athena és Roslin üldözik őket, hármasban besétálnak a vezérlő ajtaján, miként az operaház kapuján is tették.

A CIC romokban és vérben úszik, ahogyan a behatoló cylonokat leverték a katonák. A karzaton, akárcsak a víziókban, ott áll a végső öt cylon, egymás mellett, figyelve az eseményeket. Egyetlen Cavil élte túl az összecsapást, ő rögtön túszul ejti Herát. Egyszerre az összes fegyvercső rászegeződik, így nem tud kivonulni, de tárgyalni próbál. 

Baltar előadja, hogy Isten akaratának kár ellenállni, márpedig éppen most bizonyosodott be a számára, hogy egy felsőbb hatalom tényleg irányít körülöttük bizonyos dolgokat. Cavilt nem veszi le ezzel a lábáról, de Saul megoldja a patthelyzetet. Felajánlja neki meg a maradék barátjának a feltámadás technológiáját, cserébe Heráért. Az öreg cylon belemegy az alkuba, és hajószerte leállítja a támadást. 

A végső öt cylonnak Sam kocsonyafürdőjén keresztül kell megosztania az emlékeit és az ismereteit a feltámadás technológiáról, hogy aztán az áttöltődhessen a Kolónia hibridjeibe. Miközben megnyitják az adatfolyamot, fény derül Tory sötét titkára, hogy ő végzett Callyvel. Tyrol dühödten megszakítja a letöltést, és fojtogatni kezdi a nőt. 

A cylonok azt hiszik, át lettek verve, és tüzet nyitnak. Amint Tyrol kivégzi Toryt, elveszik az utolsó lehetőség is a feltámadás megszerzésére, és Cavilnek nem marad más választása, végez magával. Odakint az űrben valami isteni csoda folytán egy meteor meglöki a halott Racetrack Raptorját, és a pilótanő halott keze spontán kilövi az összes rakétáját, egyenesen a Kolóniára.

A gigászi szerkezet kibillen az érzékeny egyensúlyból, ami a fekete lyuktól tartotta távol, és zuhanni kezd a gravitációs kútba. A beléragadt Galacticának pillanatokon belül ugrania kell, így Starbuck veszi át az irányítópultot. Egy hirtelen megérzéstől vezérelve eszébe jutnak a számok, amelyekké a misztikus Dal hangjegyeit fordította, és bepötyögi őket. A hajó eltűnik, a Kolóniát pedig összemorzsolja a szingularitás.

A Galactica meginogva, közel a széteséshez érkezik meg az ismeretlen koordinátákra. Soha többé nem lesz képes ugrani, csakhogy erre nem is lesz szükség. A hangjegyek beváltották a hozzájuk fűzött reményt, a hajó ugyanis épp a Hold fölött húz el, egyenesen a mi Földünk felé. Az a bolygó, amit fél évaddal ezelőtt megismertünk, nem a mi Földünk volt, csak a cylonok nevezték el így. Közel volt mihozzánk, mert bizonyos csillagjegyek megegyeztek a mieinkkel, de nem ugyanez volt.

Tizenkét órával később megérkezik a flotta többi hajója is, amelyekért egy Raptort küldtek ki. Az első felderítőegységek Afrikát szemelik ki maguknak, és csodálatos, érintetlen zöld mezőket találnak, valamint prehisztorikus ősembereket, dárdákkal és ágyékkötőkkel, valamint zéró beszédkészséggel. Ennek ellenére Cottle doki úgy találja, alkalmasak a kolóniai emberekkel való szaporodásra. 

Adama szerint egymillió fényévre vagyunk az ő otthonuktól, mégis kifejlődött itt egy, az övékével megegyező életforma. Ennek annyira mikroszkopikusan kicsi az esélye, hogy még a legádázabb ateistát is meggyőzné, hogy valami van. Most már úgyis eldőlt, hogy maradni fognak, úgyhogy jobban is teszik az őslakosok, ha kompatibilisek lesznek velük. 

Páran máris elkezdik tervezgetni, hogy hol fognak várost építeni, és már csak egy lépésre vannak attól, hogy kijelöljék a rezervátumot az ősembereknek, amikor Lee közbeszól. Nem lesznek városok. Amit lehet, hátrahagynak, beleértve a fegyvereket, a benzinmotoros fűkaszákat, a lehúzós vécét, de mindenekelőtt a számítógépeket. Az emberek agya mindig leelőzte a szívüket, és ez okozta folyamatosan a vesztüket, akármelyik planétát nézzük a Capricától a Kobolon át az eredeti Földig. Ennek az ellenkezőjére kell megtanítani az őslakókat.

Szerencsére az embereknek tele van már a kollektív töke a fémfalakkal, amelyek négy éve tartják őket távol a vákuumtól, meg a folyamatos ugrabugrálással és háborúsdival, úgyhogy nem kell őket sokáig győzködni, hogy mondjanak le a technikai komfortcikkekről. A többség perverz módon élvezhette az új-capricai vadkempingezést, mert most ugyanott folytatják, csak még egy picit visszább vesznek. 

A Centurionok nem maradhatnak itt, így ők magukkal viszik a bázishajót, és új életet kezdenek. Adamáék elosztják a telepesek közt a földrészeket és a nélközhetetlen készleteket, a kacatokat pedig a hajókon hagyják. Az utolsó leszállóegységek elhagyják a Galacticát, majd Sam Anders, aki képtelen már a hajó nélkül élni, maga vezényli a flottát a Napunkba. 

A bolygónk felszínén Tyrol elbúcsúzik a többiektől, hogy remeteéletet éljen a Skót-felföldön. Tigh és Ellen végre háborítatlanul, békességben élhetnek együtt. Adama és Roslin a csodás tájban és az állatokban gyönyörködnek, ennek a bolygónak a gazdagsága felér a tizenkét kolóniáéval együttvéve. Ez az az álom, amit oly hosszú ideje kergettek, ez a Föld.

Laura, akinek már a légzés is nehezére esik, szeretné közelebbről is megnézni az állatokat. Bill az ölébe veszi, és elsétál vele az egyik Raptorig, ahol elbúcsúzik a fiától és Starbucktól. Nincs sok ideje, sietve felszáll a géppel, és elhúz a szavannák felé. Lee és Kara kettesben maradnak, és a nő elárulja, hogy úgy érzi, az ő ideje itt lejárt. Befejezte a küldetését, amiért visszajött a halálból. 

A férfi épp belekezdene, hogy ő felfedezőutakkal és hegymászással képzeli el élete hátralevő részét, ám ahogy egy pillanatra leveszi a tekintetét Starbuckról, az eltűnik, mintha ott sem lett volna. Lee sokáig dermedten áll, aztán halkan elsuttogja a búcsúját: nem kell tartania attól, hogy elfeledik, ő mindig emlékezni fog Karára.

Nem messze tőlük Helo, aki kliséromboló módon túlélte a lövést, sétál Sharonnal és Herával, miközben Baltar és Six figyeli őket egy dombtetőről. Azon jár az eszük, hogy miért volt fontos a kislány megmentése, és a kérdésükre a két képzeletbeli alteregójuk válaszol. A lány élni fog, és ez a lényeg, ezzel sikerült beteljesíteniük Isten akaratát. Mostantól fogva az életük kevésbé lesz mozgalmas. A férfi és a nő egy párként elindulnak egy pont felé az erdő szélén, amelyről Gaius megjegyzi, hogy szerinte megfelel a földművelésre. Six kérdő tekintetére annyit mond, ért a gazdálkodáshoz, és csaknem elsírja magát. A tékozló fiú hazatért. 

A Raptorban ülve Laura csöndesen gyönyörködik a tájban, aztán lassan lehanyatlik a keze, és a gyönge légzése is abbamarad. Amikor Bill észreveszi, a könnyeivel küszködve a tenyerébe veszi a nő kezét, csókot nyom rá, majd az ujjára húzza a saját jegygyűrűjét. Keserű arccal leteszi a gépet egy szirtre, ahonnan csodás kilátás nyílik kelet felé. Ez a magaslat lesz az asszony végső nyughelye. Ez ad otthon majd annak a kunyhónak, amelyről Új-Caprica óta álmodott, és amelyet Adama már soha nem oszthat meg vele. 

Százötvenezer évvel később. A virtuális Baltar és a virtuális Six a mai New York utcáit róva megállnak Ronald D. Moore mögött, hogy beleolvassanak a kezében tartott National Geographicba. A magazin hasábjain az áll, régészek fölfedezték a hipotetikus Mitokondriális Évát, azaz azt a nőstény embert, aki a legközelebbi közös őse a fajunk petesejten keresztül öröklődő génállományának. A két isteni küldött, avagy angyal tudja egyedül, hogy a Mitokondriális Éva valódi neve Hera volt. 

Kommercializmus, dekadencia, ámokfutásba kezdő technológia -- nemcsak korunk jellemzői ezek, igazak voltak a Capricára, a Kobolra és az eredeti Földre. A ciklus, amelybe az első emberek belehajszolták magukat, újrakezdődhet, azzal a különbséggel, hogy a mi elődeink százötvenezer évvel elodázták a katasztrófát, amikor a Napba küldték a technikai ismereteiket. Hogy megismétlődik-e minden a cylonokkal, még nem bizonyos; Isten, még ha nem is szereti, ha így hívják, ránk bízta ezt a döntést. 

Függöny.

40 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kahles 2009.08.14. 10:07:29

Ezer köszönet ezért a hogyvolt-ért és még több köszönet az összes többiért is!!! Gyönyörű munkát végeztél, ehhez csak gratulálni tudok!!!

szabiaki (törölt) 2009.08.14. 10:54:27

Botrányosan rossz befejezés.Még ha figyelmen kívül is hagyjuk milyen erősen is indított a sorozat akkor is nagyon rossz lezárás.

Thrasher 2009.08.14. 11:12:34

@szabiaki:
szerintem nem a finálé volt rossz, már régóta így haladt a sorozat, lehetett érezni, hogy szinte nem is igazán céljuk kielégítő válaszokat adni, meg tisztességesen elvarrni a szálakat.
úgyhogy ha így nézzük, az egész utsó fél évad rossz volt.
ha meg úgy nézzük, hogy ebben volt Baltar szerintem legnagyobb pillanata az egész sorozatban, hogy milyen szép volt az a jelenet Adamaval meg a sírral, meg ilyenek, akkor ez egy nagyon jó rész volt.
ilyen felemás vót ez a BSG.

nland 2009.08.14. 11:13:28

Zseniális befejezés ami a SCI-FI klasszikusokat idézi !!!

Bár szívesen tovább nézte volna mindenki a SAGA-t, de ez így kerek és elgondolkodtató...méltó a sorozat színvonalához....

A Star wars bár kiváló film más kategória....a Battlestar igazi "hard sci-fi volt" méltó a5 50-60-as évek Asimov Bradbury és a többiek szelleméhez is....Cool !

TetraB 2009.08.14. 11:14:18

Kitűnő befejezés, jól megkavarta a dolgokat.

szabiaki (törölt) 2009.08.14. 11:18:31

@Thrasher: van aki robbanásokat meg lövöldözést próbálja valami történetnek félével összekötni, itt a végén a nagy "drámai" történeteket, konkrétan két kiborulás-sírást próbáltak valahogy összekötni, nem sikerült.

@nland: A hard sci-fi valami egészen más, az azt jelenti, hogy komoly tudományos alapokon áll a dolog Asimov nevezhető hard sci-finek Bradbury semmikép, Clark talán a legismertebb képviselője.

2009.08.14. 11:32:30

a befejezéssel nem volt semmi gond, korrekt volt. persze, az ember valami teátrális, a "közönséges bűnözők"-höz hasonló zseniális svédcsavart vár, de igazából hülye, ha ezt teszi.

hogy kellett volna befejezni, szabiaki?

(inkább az zavart amúgy, hogy ennyire szájbarágós volt. például amikor Hérát kergetik a Galacticán, teljesen otromba dolog volt rendre bevágni az operaházas képeket... mennyivel elegánsabb lett volna hagyni a nézőt rájönni (nem mintha vmi hatalmas agytröszt kéne hozzá))

The reaper 2009.08.14. 11:35:51

Amúgy a bsg-nek volt 2 alternatív befejezése is. Az egyik, hogy a cylonok győznek. A másik meg, hogy a bsg-vel meg a hajókkal leszállnak a földre. És a technikát használják, de egy idő után fokozatosan elfelejtik. És a befejezése az lett volna h nem a mitokondriális Évát találják meg a régészek, hanem a bsg-t.

The reaper 2009.08.14. 11:38:28

@Thrasher: Baltarnak az is hatalmas jelenete, amikor Gaeta-hoz tauroni akcentussal kezd el beszélni.

szabiaki (törölt) 2009.08.14. 11:54:11

@The reaper(the original): az mikor Baltar akcentust váltott valóban király volt.

@Parci: Úgy kellet volna befejezni ahogy elkezdődött. Ez a sorozat úgy indult, hogy viszonylag realista, a kamerakezelés szándékosan a kézi kamerás az operatőr is az események sűrűjében van stílust követte még a számítógépes űrjeleneteknél is, folyamatosan mozog a kamera, zoomol, mintha a felvevő nem tudná előre mi is fog történni. Aztán politika és a hadsereg ellentétei egy olyan szokatlan kétségbe ejtő helyzetben, amiben egyikük sem jártas. Aztán a végére ez eltűnt és maradt valami misztikus izé, amiben egy szereplő a végén egyszerűen eltűnik, abban a sorozatban ahol az elején arra is figyelnek, hogy megmagyarázzák a vezetékes telefonokat, meg a primitív berendezéseket.

Befejezés nehéz ügy, mert már sokkal korábban félresiklott az egész. Pedig jól indult. De szerintem a technológiát elfelejtős galacticát megtalálós befejezés kevésbé rossz lett volna.

fistic 2009.08.14. 12:43:09

Szerintem teljesen frankó volt. Jobb nem is lehetett volna.

m:a.l.p. 2009.08.14. 12:49:55

Szerintem a BSG nagysága pont abban áll, ahogy egy valósághű (?) scifi szép lassan átúszik egy misztikus történetté. Ez a változás nem egyik pillanatról a másikra következett be, hanem - ahogy azt már kifejtettétek - már egy ideje benne volt. És szerintem majdnem minden kérdésre választ lehetett kapni, nem nagyon hagytak nyitva semmit, amit meg igen arra meg ottvan a Caprica, meg a Plan. Mondjuk a misztergajeta lázadása kissé felesleges volt, és azon kívül, hogy kinyirták a tomzareket értelme más nemnagyonvolt, de hát lehet írni jobbat is, ennél jobb szájenszfiksön sorozatot egy ideje nem láttam.

Novi bácsi 2009.08.14. 12:57:46

Szó széj ví ól! :)

Gazz 2009.08.14. 13:16:58

Jaja. Zarek kivégzése nekem is okozott egy kisebb kielégülést.

Nimandi 2009.08.14. 13:17:43

Hajaj, a hideg futkosott már megint a hátamon, ahogy a Hogyvoltot olvastam, és hát igen, még a szemem is bepárásodott öreg szentimentálisként.
Minden hibájával (mert voltak) együtt csodás utazás volt, az egyetlen sorozat, amit hajlandó vagyok többször megnézni. ,)

szabiaki: ha már olyan nagy "legismertebb képviselő", akkor Clarke. ,)

indapass90210 2009.08.14. 13:21:23

Majdnem elsírtam magam, amikor Kara eltűnt. Az biztos, hogy ütött a vége :)

Dulifuliokoska 2009.08.14. 13:40:09

Kiváló befejezés, a legjobb, amit mostanság láttam.

szabiaki (törölt) 2009.08.14. 13:50:23

@Nimandi: azt a kurva észrevettél egy hiányzó e betűt, lehetek a legjobb barátod?

Nimandi 2009.08.14. 13:56:24

@The reaper(the original): Mondjuk az egyik, ami engem megakasztott, hogy azért néminemű fémeszközt, műanyagot csak levittek magukkal, és ha nem is egy Galactica, de azért előbb-utóbb csak felfedezik a régészek ezeket. Persze könnyen lehet, hogy ez még előttünk van. ,)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.08.14. 14:13:44

Nekem a misztikus történet a és a "hallelujahzás" az agyamra ment... Végignéztem, de valahol a 3x15 tája után az egész kezdett nagyon kínlódós lenni. Az 3x12 tájáig nagyon jó. Utána kevésbé.

ovits 2009.08.14. 14:27:28

Jó befejezés volt (Kara eltűnésétől eltekintve), de nekem is sok volt kicsit a misztikum a sorozat vége felé. Összességében király sorozat volt.
Köszi a remek hogyvoltokat Freevo.

kla 2009.08.14. 14:41:01

Maga a finálé szerintem sokkal jobb volt, mint az elmúlt pár rész, amiket nem igazán kedveltem, nagyon elhúzták az évad végét. Ez viszont nem sikerült rosszl, nem számítottam arra, hogy valami konkrét választ kapunk a rejtélyekre, nekem elég volt az, amit kaptunk, a lényeg, hogy nem érzem úgy, hogy csak a levegőben lógna Hera, a Dal, vagy az Operaház szála.

A búcsúzás a végén gyönyörű lett, nem bánom, hogy hosszúra nyúlt, szükség volt ennyire, azt az utolsó fél órát nagyon eltalálták. Nem volt nagy bajom azzal sem, hogy eldobják a technológiát, végülis érthető az ő szemszögükből. Ami viszont baromira felidegesített, az a pofátlan szájbarágás, ami a részben megjelent. Eddig a társadalmi problémákkal való foglalkozást, az "üzeneteket" mindig nagyon elegánsan kezelték, utaltak a mi világunk jelenségeire, de nem jelentették ki az Egyetlen Helyes Utat. Most pedig olyan, mintha egy téglával verték volna belénk a mondanivalót. Főleg az utolsó jelenetben, ami szerintem nagyon bénán volt megírva, és a színészek is furcsák voltak benne. (tényleg, kiderült már a "silly me" jelentése?) Ráadásul ez az eléggé technológiaellenes befejezés kicsit érdekesen hat egy sci-fiben.

Ami pedig a sorozatot illeti, nekem is az első két évad realista, és egy kis mitológiával kevert stílusa jött be igazán, az örök körförgás témája már nem izgatott különösebben, és úgy éreztem, hogy egy kicsit túl művésziek akartak lenni, csak ez épp a történet rovására ment. Ennek ellenére a 4. évad első fele (sőt, 2/3-a) nagyon tetszett, csak az ezt követő részek nem érintettek meg igazán.

Azért persze remek kis sorozat volt ez, sok emlékezetes pillanattal, minden hibája ellenére, kíváncsian várom a Plant.

Elim 2009.08.14. 15:03:29

Valami hasonlót írt Douglas Adams is a Vendéglő a világ végén-ben. Szerinte egy rakás telemonmosó, marketinges, fodrász, vagyonőr leszármazottai vagyunk, akik a Golgafrinchami Bárkaflotta, B hajójával lezuhantak a földre réges-régen. Eredeti bolygójuk lakossága úgy döntött, hogy megszabadul a hülyéktől, ezért idióta mesékkel elhitették velük, hogy el kell menekülniük. Adtak alájuk űrhajót, persze vezetni nem tudták...

Elim 2009.08.14. 15:04:47

Bocs Földre, nagy F-fel. Egyébként tetszett a hogyvolt.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2009.08.14. 19:25:52

Köszi a számos kommentot! kla véleményével értek egyet, engem is zavart, hogy szájbarágós lett a finálé, különösen az operaház-jelenetnél, de a mondanivalót tekintve ugyanúgy.
A silly me jelentése végül is nem derült ki, de egy kicsit több infónk lett róla. A párbeszédből kivágtak egy kis részletet, ettől a "silly me" mondat eléggé non sequitur lett. Bemásolom a teljes párbeszédet a battlestar blogról, és a saját értelmezésemet is:

Head Six: Mathematics. Law of averages. Let a complex system repeat itself long enough and eventually something surprising might occur. That too is in God’s Plan.

Head Baltar (whispering/growling): You know it doesn’t like that name! In any case, it would have required mankind in all its flaws to have learned from its mistakes.

Head Six: Stranger things have happened.

Head Baltar: I think I’ll take that bet. What are the stakes?

Head Six: Hmph. (Head Six gives a look of annoyance.)

Head Baltar: Silly me! Silly, silly me!

Ettől még nem lett sokkal tisztább a kép, több értelmezés is fölmerült, az enyém van dokumentálva, íme:
[...] a téma az a két angyal közt, hogy az emberiség tanul-e a hibáiból. Baltar erre feldobja, hogy "mik a tétek", mire Six csúnyán néz, és ekkor kapcsol Baltar, hogy a tét maga az emberiség fennmaradása (vagy legalábbis a 99%-ának a kipusztulása), és ezt tudhatná, hiszen háromszor megtörtént már a baleset, ti. a Kobolon, az eredeti Földön és a Tizenkét Kolónián.

k.g. (törölt) 2009.08.16. 17:12:20

Komolyan nem értek egyeseket. BSG nem lehet hard SF, mert spiritualitással van fűszerezve? Ráadásul Arthur C. Clarke-ot felhozni ellenpéldának... olvastátok tőle A gyermekkor végét? SPOILER Annak az a megoldása, hogy az emberiség gyermekei mind telepatikus&telekinetikus képességekre tesznek szert, majd beleolvadnak egy nagy, a világegyetem életformáinak legfelső szintjén álló, kimondottan Isten-szerű kollektív tudat-szerűségbe. Ettől még jó könyv? Igen. Ettől még hard SF? Igen. Van benne spiritualitás, meg hit a természetfelettiben? Igen.

Egyébként akárki akármit mond, BSG elejétől a végéig a kedvenc sorozatom, aminek ugyan akadnak hibái, de így is toronymagasan ezt vagyok képes a legtöbbször újranézni, ez hordozzaa a legtöbb érzelmi és filozófiai töltést. Clarke-kal kapcsolatban viszont Asimov-párti vagyok inkább, ha mindenképp választanom kéne :D

Shaddam 2009.08.18. 02:59:52

A '78-as sorozat hogyvoltra van esély?

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2009.08.18. 22:50:39

Soha ne mondjuk azt, hogy soha, de én egyelőre nem terveztem a megírását. Bármikor akadhat egy bátor jelentkező, de észben tartom a dolgot, és ha épp nem lesz más sorozatom, akkor rákérdezek sixxnél.

Modal 2009.08.19. 09:00:49

Köszi a hogyvoltokat. Nélkülük sose jöttem volna rá, hogy a Pegasusnak, Unfinished Businesenek van egy rendezői változata. Így hosszas keresgélés után azokat is megnéztem. :)
És az évadzáró szerintem is felemásra eléggé. De az utolsó 2 évadban már nagyon előtérbe kerültek vallási kérdések ezért számítani lehetett arra, hogy központi lezáró elem lesz. S dramatúrgiai szempontból az, hogy Kara egy beszélgetés közben eltűnik telljesen korrekt volt. Remek előkészítése volt Adama és Rosslin búcsújának. S hangulati szempontból is így volt jó.
Engem inkább az éredekelne, hogy mit csináltak az utolsó pár raptorral mert eddig robotpilótának nyoma sem volt bennünk. Szóval elméletileg párnak mindenképp maradnia kelllet a települések közelében. De biztos találtak erre is valami megoldást.
A szájbarágás nekem se volta kedvencem. De a rendezőknek gondolniuk kellett a gyengébb szellemi képességű (értsd átlag amerikai) nézőkre is.
A végén pedig nem technika ellenességről volt szó. Szerintem inkább egy afféle fenn tartható fejlődésre/nem kéne istent játszani dologra gondoltak.
ui: Azért ti is megnéznétek azt a konfliktust ami kirobban az Usa-Oroszország-Eu-Kína között amikor rájönnek, hogy a megtalált kb. 1,5 km hosszú űrhajón emberek éltek és ezenfelül még láthatóan harci célokra is készült?!? :)Szerintem ott tört volna ki a harmadik világháború.

Emmet Ray 2009.08.21. 18:05:04

Köszönjük a hogyvoltokat! Két hónapja kattantam rá a sorozatra, nagyon tetszett!
Lehet kritizálni, de már az is nagy fegyvertény, hogy 4 évad alatt nem laposodott el az egész. Nyilván voltak benne marhaságok (kedvencem, amikor Starbuck mosogatóronggyal zárja ki a vákuumot) és sok rész csak időhúzásnak tűnt, de az évadindító és -záró jelenetek mindig újra felcsigáztak. Három részes nagy mozifilmben el lehetett volna mondani az egészet, de ilyen a sorozatműfaj.
Kérünk még hasonlókat!

Elar 2010.02.10. 18:02:50

@szabiaki:
Teljesen egyetértek veled

DominoFX 2010.03.02. 21:49:59

"Baltarnak is mennie kéne, de az utolsó pillanatban meggondolja magát, belátva, hogy az emberiség történelmét nem lehet fedezékből írni"

Szerintem itt azért ennél jóval többről volt szó. A Virtuális Hatos azt mondta neki, hogy menjen a flottával, hogy elvezethesse az emberiséget a pusztulásba. A sorozatban Baltar eddig (majdnem) mindent megcsinált, amit a Hatos mondott neki, ha ezzel a saját életét menthette, még akkor is, ha tettével az emberiséget tette kockára (nem buktatta le Boomert, nehogy az lelője; Új Capricán aláírta a kivégzéseket, nehogy őt öljék meg; odaadta az atombombát a Hatosnak stb.) Most viszont megtagadja az utasítás végrehajtását. Nem akarja, hogy az emberiséget ő vezesse a pusztulásba, még akkor sem, ha az egyetlen másik lehetőség az is, hogy ő maga meghal a Galatikán. Ezért marad a csatahajón, amit a Virtuális Hatos boldogan nyugtáz. Megjelenik Virtuális Baltar is, és most először mindegyiket látja a a másik is. Ez egy drámai fordulópontja az egész sorozatnak.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2010.03.03. 01:17:39

@DominoFX: szándékosan nem hangzik el egyszer sem az, hogy az emberiség a pusztulása felé tartana. A vége felé tart, de hogy az út ér véget, vagy maga a faj, az kétséges. Az angolban ez jobban kijön, bizonyára. És szerintem Baltar az angyal kérése szerint cselekszik, amikor a Galacticán marad.

DominoFX 2010.03.03. 13:35:15

Elővettem és meghallgattam a magyar szinkront. Szó szerint ezt hangzik el benne:

Angyal (Gaiusnak): A megmaradt emberek élére állsz majd. A vesztükbe vezeted őket.
Baltar: Kivesznek?
Angyal: (mosolyog, de nem válaszol)

Ekkor jön a "hárembeli" nő Baltarért és hívja a flottára induló utolsó Raptorra, Baltar azonban nem megy vele hanem gondolkodik, majd úgy dönt, hogy marad a Galaktikán.

Nekem ebből az jött le, hogy az angyal arra utalt, hogy álljon a maradék emberiség élére (azaz menjen a civil flottával, hiszen az inkább tekinthető az emberiség maradékának, mint a sokkal kevesebb katona a Galaktikán) és vezesse őket a pusztulásba.

Angolul is meghallgattam viszont, és ott tényleg máshogy hangzik. Azt mondja az angyal, hogy "take charge of the remnants of the mankind and guide them to their end". Baltar: "end of what?" Ez valóban máshogy értelmezhető. (Mondjuk azt azért továbbra sem mondanám, hogy az angyal kifejezetten kérte volna a Galaktikán történő maradásra, mert ez nem volt egyértelmű.)

Legközelebb angolul nézem majd meg. Ezek szerint más lesz a történet :)

szinkrobi · http://iszdb.hu 2010.11.18. 19:42:07

Én nem tudom már megint milyen részt láttam,
de ebben, ezek nem voltak:

"Laura Roslin azzal próbálja feledtetni a gyászát, hogy belemegy egy randiba egy fiatalemberrel, akivel egy közös ismerősük hozza össze. A fickóról kiderül, hogy sármos és kedves ugyan, de sajnos egy korábbi tanítványa. Ennek ellenére Laura nem utasítja vissza, és egy közös vacsora után együtt alszanak.

Másnap reggel Laura bűntudatosan kirakja az otthonából a fiatalembert.

Boomer kezdő korszakára is visszaemlékezünk, amikor az első, szerencsétlenül sikerült repüléseit hajtotta végre a Galacticán. Adama és Tigh elbeszélgetnek vele, mondván, hogy már rég el kellett volna tanácsolniuk a flottától, de még egy utolsó esélyt kap. Ha a másnapi gyakorlaton bizonyít, maradhat. Boomer megköszöni a lehetőséget, és megjegyzi, hogy eggyel tartozik a parancsnoknak, és tényleg meg fogja ezt adni egyszer."

A többi szerepelt,
szóval valamilyen vágott, 1 óra 22 perces részt láttam.

Egyébként még friss az élmény, így nem tudom véleményt formálni...

A hogyvoltokat viszont, nagyon köszi! :-)

Thrasher 2010.11.18. 20:42:42

annyira béna ez a blog.hu radar, beállítom, hogy egy hónap inaktivitás után torolje a feliratkozásokat, erre most erről figyelmeztet :D
csakúgymondom...

lorna 2014.10.26. 22:29:26

@Elim: Nem a hülyéktől akartak megszabadulni, hanem a középosztálytól! Mert a vezetésük szerint a középosztály csak ballaszt. Aztán persze egy szennyezett telefonkagylóról származó vírus eltörölte a golgafrinchami civilizációt, de ez már egy másik történet.

eßemfaßom meg áll 2016.07.24. 20:31:29

@lorna: " a vezetésük szerint a középosztály csak ballaszt."

"Az egész bagázs egy rakás szerencsétlenség!"
süti beállítások módosítása