Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek TNG 1x16 - Too short a season - Vezeklés

2009. július 29. 14:00 - clean lead

Csillagidő 41309.5. Az Enterprise a Persephone V. körül kering, hogy felvegyen egy ír whisky-ről elnevezett admirálist, Mark Jamesont. Valószínűleg ő lehet a Csillagflotta korelnöke, hiszen már a nyolcvanötödik évét tapossa, de állítólag a Föderáció egyik legjobb diplomatájáról van szó, amire most hirtelen nagy szükség lett. Történt ugyanis, hogy egy Mordan IV. nevű bolygón egy csapat terrorista elfogta a Föderáció nagykövetét és annak munkatársait. A terroristák tárgyalni akarnak és a bolygó kormányzója, Karnas úgy gondolja, hogy Jameson lenne erre a megfelelő ember. Ha más nem, legalább egy bolygón kívülivel végeznek a terroristák.

Az admirális egy Iverson kór nevű betegséggel küszködik, amely miatt egy guruló fotelhez van kötve. Ez a betegség a testet támadja, viszont az admirális szellemi képességeire nincs kihatással. Picard-t más nem is érdekli, szeretné rövid úton megoldani a helyzetet. Miután az admirális megérkezik a feleségével a hajóra és beszélt Karnas-szal is, Crusher doki rázúdul és rendszeres kivizsgálást ír neki elő, amit Jameson visszautasít. Helyette inkább egy eligazítást ad a Mordan V-ön kialakult helyzetről Dataval karöltve. Ha esetleg nem jöttünk volna rá, most kiderül, hogy a terroristák Karnast akarják megdönteni a bolygón kialakult szegénység és kilátástalanság miatt, ami egy negyven éves polgárháború öröksége. Állítólag.

Jameson visszatér a szállására, ahol a felsége már várja. Anne meg is jegyzi, hogy gyakrabban kellene űrhajókázniuk, mert úgy tűnik, hogy az admirális jobban van. Ezt talán nem kellett volna erőltetni, mert Jameson hirtelen fájdalmat érez és összegörnyed. Anne hívná Vöröskét, de az admirális leállítja azzal, hogy már korábban is volt ilyen és a fájdalom majd el fog múlni. Később már a hídon találjuk Jamesont, aki megdöbbenti az ott lévőket azzal, hogy lassan felemelkedik a guruló foteléből, hogy átvegye a kormányt. Picard és a többi tiszt hanyatt esik, míg Jameson állítja, hogy egy új terápián vesz részt és ennek köszönhető a javulás. Crusher doki szerint viszont nincs regisztrált eset, hogy valaki felgyógyult volna az Iverson kórból, ergo nincs sikeres kezelés sem. Nem tudom, mit problémázik. Az admirális egyszerűen felhívta Gyurcsok Józsefet és ennyi.

De a gyógyulási folyamat nem áll meg, ezzel ellentétben az admirális viszont igen. Sok-sok év után a saját lábán. A gyógyulás mellékhatása továbbá, hogy az arca is már vagy 20 évvel fiatalabbnak látszik. Hirtelen azonban újabb fájdalom hasít a testébe és a földre zuhan. Mivel eszméletét vesztette, most nem tudja megállítani a feleségét, hogy hívja Crusher dokit. A gyengélkedőn Vöröske észre is vesz egy rakat kémiai anyagot, melyek elkezdik átírni az admirális DNS-ét. Fokozza az eset furcsaságát, hogy az összetevők ismeretlenek Beverley számára, valamint, hogy az Iverson kór már nem található meg az admirális testében. Ez viszont egy olyan betegségnél, amelyre nincs ismert gyógyír elég furcsa, úgyhogy az egyik asszisztens már keresni is kezdi Fox Mulder ügynök telefonszámát.

Miután már Ray Charles számára is nyilvánvaló volna, hogy itt valami nincs rendben a kapitány - jó érzékkel az admirális felesége előtt - kérdőre vonja Jamesont, aki elmeséli, hogy egy olyan kúrát alkalmaz, amely megfiatalítja az embert. A Cerberus II. nevű bolygón talált rá, ahol pár évvel ezelőtt tárgyalásokat folytatott. Cserébe az eredményekért, amiket elért, a bolygó lakói átadták neki a titkos receptet a fiatalító főzethez. (Aha! Most már csak azt nem értem, hogy Cher hogy jutott el arra a bolygóra?) Az admirális sutyiban adagolja magának a fiatalító elixírt az elmúlt két évben. Bennem azonnal felmerült a kérdés, hogy a feleségének miért nem adott belőle. Természetesen erre is van válasz. Jameson saját magán akarta kipróbálni a főzetet, de persze van elég adag kettejüknek. (Ha meg nem, akkor a visszafiatalodott admirális biztosan talál magának egy huszonegynehány éves kis hadnagy leányzót.) A főzetnek azért most jött elő ennyire látványosan a hatása, mert amikor az admirális meghallotta, hogy hova kell menni tárgyalni, megduplázta az adagot, hogy csúcsformában legyen.

Miután a fájdalom teljesen elmúlt és az admirális felesége is minden lehetséges jelzővel illette a saját anyósát, Jameson egy biztosított csatornán beszél Karnas-szal, de úgy, hogy az arca ne látszódjon. A nem kevéssé feszült beszélgetésből rögtön két dolog szűrődik le. Az első, hogy Karnas csak azért nem lövetné le Jamesont, mert - hogy XXI. századi hasonlattal éljek - sajnálná a golyót, ami tönkremegy, valamint, hogy nincsenek lázadó csoportok, a bolygó vezetője rabolta el a Föderáció nagykövetét. Egy elejtett megjegyzést is tesz Karnas, amiben árulással vádolja Jamesont. Az admirális tájékoztatja a beszélgetésről a kapitányt és utasítja, hogy növelje a sebességet, hogy meglepetésszerű legyen a megjelenésük, majd a hídon eligazítást tart az ott lévő tiszteknek.

Az eligazításon Jameson előáll túszmentő tervével. Tekintettel arra, hogy a polgárháború után a főváros még mindig romokban van, ezért tele van labirintusszerű alagutakkal, amire az új épületeket húzzák fel. Régebben ezekben az alagutakban rejtette el Karnas a foglyait, és mivel ha ez egyszer már bevált, akkor minek változtatni alapon biztosan itt lesznek a túszok most is. Nemsokára pedig kiderül, hogy mire célzott korábban Karnas. Jameson elmeséli Picard-nak négyszemközt, hogy korábban a Mordan egy fejlett civilizáció volt, amin azonban egymással marakodó törzsek laktak. Amikor Karnas apját meggyilkolták, a későbbi kormányzó eltérített egy Föderációs utasszállítót és az akkori túszok életéért cserébe fegyvereket kért. Ezt természetesen elutasították, de Jamesont elküldték tárgyalni a Mordanra. A hivatalos verzió az, hogy a későbbi admirális becsalogatta Karnas-t a szavak erdejébe és az a jó szívére hallgatva elengedte a túszokat. Hüpp... Az igazság persze ennél sokkal egyszerűbb. Jameson fegyvereket vitt Karnas-nak, így mindenki megkapta, amit akart. Legalább is látszólag.

Ugyanis Jamesonnak volt egy egyedi értelmezése az Elsődleges Irányelvvel kapcsolatban. Ennek alapján pedig fegyvereket adott Karnas ellenségeinek is, hogy egyenlők legyenek az esélyek. Ezt követően hátradőlt és megtette tétjeit. Helyre, befutóra. A polgárháború röpke 40 évig tartott, míg Jameson admirálisi rangba emelkedett. 63 túsz életét mentette meg, de az már sosem került a szolgálati lapjára, hogy többmillió élet veszett el a háborúban, az általa átadott fegyvereknek köszönhetően. Reméljük nyugodtak az éjszakái kedves admirális!

Az Enterprise megérkezik a Mordan IV-re és a Jameson által összeállított mentőcsapat lesugárzik a felszínre. A kormányzói palota alatti kanálisban mászkálnak, amikor egy csapat mordani rajtuk üt. A szó szerint második gyermekkorát élő Jameson támadna, de a természet közbeszól, és újra rátörnek a fájdalmak. Picard azonnal elrendeli a kimenekítést és az admirális ismét Crusher doki kezei között van, aki rájön, hogy a fiatalító szérum olyan sebességgel írja át a DNS-t, hogy a szervezet nem képes követni azt. Hogy a helyzet ne legyen egyszerű Karnas jelentkezik be és követeli, hogy Jamesonnal beszélhessen. Picard próbálja elmagyarázni, hogy erre elég kevés esélyt lát, de Karnas közli, hogy 15 percenként ki fog végezni egy túszt, amíg Jameson meg nem érkezik.

Jameson valahogy meggyőzi a kapitányt, hogy engedje le a felszínre, amit meg is történik Picard, és dr. Crusher társaságában, akikhez később Anne is csatlakozik. Karnas nem véletlenül szkeptikusan fogadja a hírt, hogy a vele szemben álló (görnyedő) személy Jameson. Picard elmondja az igazságot, de az annyira hihetetlen, hogy teljesen megértem, hogy megkéri a kapitányt, hogy mással szórakozzon. Picard átad Karnas-nak egy lenyűgöző slideshow-t Jameson átalakulásáról, de ez sem az igazi, főleg amióta Photoshop is van a világon. Jameson is belép a győzködésbe és olyan dolgokat ad elő, amelyeket csak ő és Karnas tudhat. Ráadásul a szemére veti a kormányzónak, hogy ő nem akart tárgyalni, bosszút akart állni és nem is keresett békés megoldást.

(Zseniális logika, de azért ha nem kaptak volna fegyver, akkor nem is tudták volna egymást gyilkolni, másrészt, ha tudta, hogy Karnas csak a bosszút szomjazza, akkor fel kellett volna ismernie azt is, hogy nem a józan ész fogja vezetni a mostani kormányzót. Ez olyan, mintha egy éhes oroszlán elé belökünk egy zebrát, majd a ragadozót hibáztatjuk azért, mert felfalta a szegény csíkos fűevőt.) A kormányzó már lassan kezd mindent elhinni, de azért még biztosra akar menni. Szerinte egy sebnek kell lennie az admirális csuklóján, amivel anno megpecsételték az üzletüket. És íme! A V-alakú seb elővillan és Karnas is meggyőződik arról, hogy Jameson áll előtte. Ha már ez így tisztázódott Karnas előhúz egy fézert, egyet abból, amit Jameson adott nekik és költői igazságszolgáltatásként azzal akarja lelőni, de mikor látja, hogy az milyen állapotban van, inkább leereszti a fegyvert és közli, hogy hagyja így továbbélni Jamesont, aki erre összeseik és meghal a felesége karjaiban. A Mordan IV-en temetik el a felesége kérésére és Karnas jóváhagyásával. Hát, fura egy ízlésük van ezeknek. A túszokat Karnas végül elengedi és az Enterprise elhagyja a bolygót.

Címkék: star trek tng
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geri415 2009.07.30. 11:00:55

Tuti hogy nem korelnök... A Föderációban számos olyan faj szolgál a flottánál, akik tovább élnek... ejnye :)

clean lead 2009.07.30. 12:05:25

@gnitsch: Te jó ég, ennyire geocentrikus lennék? Ebbe belefutottam, mint Galileo az inkvizícióba! Teljesen igazad van, talán csak az emberek között korelnök, bár a végére már ez is kérdéses. :-)
süti beállítások módosítása