Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 6x06 - A mélység

2009. július 19. 10:00 - Llew

Emlékeztető. Két alak szalad egy erdőben – naná, hol máshol – a csillagkapu felé, miközben jaffák üldözik őket. Mikor egyikük, egy nő elesik, és nem tud tovább menni, a férfi goa’uld hangon utasítja, hogy rejtőzzön el, amíg ő aktiválja a chappait. Tárcsázás közben azonban hátba lövik, amitől úgy a földre zuhan, hogy még a kukac is kiesik a fejéből. A jaffák a szokásos vezényszavak kíséretében tok’rának nevezik, majd a hátára fordítják. Hát, ez bizony O’Neill.

Egy szarkofágban tér magához, vagy inkább éled fel, miközben egy sötét alak bámul a képébe. A Parancsnokságra egy tok’rát várnak. Ez sok jót nem jelent. Thoran tanácsos érkezik, Hammond tábornok pedig köszöntés gyanánt rögtön lebassza, hogy hol van O’Neill, mert a néhány nap már régen lejárt. Erre Thoran közli, hogy rossz hírt hozott. Haver, a mentegetőzést még gyakorolni kéne. A helyzet úgy áll, hogy az ideiglenesen megkukacosodott Jack, miután simán kisétált a tok’ra bázisról, eltűnt, mint fing a szélben. A sztori persze elég gyenge lábakon áll, így a csapat kétkedve fogadja, de Thoran kijelenti, hogy ők már nem számítanak Kananra a következő csapatépítő bulin. A légierőnél viszont senkit nem hagynak hátra.

Eközben messze az ismeretlenben két jaffa feldobja O’Neillt a falra, egy képkeretbe, így ő lesz a Han Solo féle szobadekoráció élőképes verziója. Ezután Ba’al sétál be a terembe és az egyszerűnek tűnő „Ki vagy?” beugrókérdéssel megkezdi a kihallgatást. „Előbb te!” – feleli O’Neill, mivel a kukacban fel sem merült, hogy Jack esetleg kihagyott pár korábbi epizódot, és a hogyvoltokat sem olvassa, vagyis nem tudja ki a házigazda. A bemutatkozás azonban nem a várt hatást éri el. Jack ugyanis poénkodni kezd a néven– „Csak Bál? Mint a Szalagavató?” (ez a feliratos verzió, ami szerintem jobb, mint az eredeti, a szinkront meg csak simán elbaszták) –, de mivel ez sem egy humorkedvelő kukac, az arcátlanságáért – a szón Jack tovább viccelődik – egy kést kap a vállába.

Ba’al újra felteszi a kezdő kérdést, de mivel nem a fogoly nevére kíváncsi, hanem a kukacáéra (nem félre érteni), így a Jack O’Neill két „l”-lel válassz jutalma ismét csak egy kés. O’Neill kísértetiesen kezd hasonlítani egy tűpárnára, de akkor sem tud választ adni az olyan kérdésekre, hogy miért jött vissza és mit akart a nővel. Ba’al azonban nem türelmetlenkedik, hisz amíg rendesen fizeti a villanyszámlát, addig annyiszor kínozhatja halálra, majd támaszthatja fel a szarkofággal, ahányszor csak akarja.

Carterék Kanan korábbi küldetéseiről faggatják Thorant, aki szerint nem volt befejezetlen feladata, de a küldetések jelentéseit nem akarja átadni. O’Neillt ismét feltámasztják és belökik egy cellába, aminek utána megváltozik a gravitációja, és a nyitott oldalából plafon lesz. A sarkokat sincs ideje megszámolni – kicsit soká tart, mert nyolcszög alakú a szoba –, mert először fentről egy nő, majd a mellette megjelenő Daniel köszön rá. Jack nem akar egy illúzióval beszélgetni, amire persze a régész megjegyzi, hogy valójában is ott van. Erre az ezredes átdobja rajta a cipőjét. Daniel a magasabb létsíkról ugrott be látogatóba, hogy megmentse régi barátját. Na, nem úgy, hogy kirepítse innen, ahogy O’Neill képzeli. Inkább segít Jacknek felemelkedni, mielőtt a szarkofágozás az agyára megy, mint neki anno.

Thoran durcás, amiért nem engedik haza, illetve amiért Teal’c be akarta építeni az indítópultba. Pedig szűkszavú barátunk csak a csillagkapu beindítására tett kísérlet esetén bekövetkező sérülések lehetőségéről tájékoztatta. Mivel a kukac lassan többet hazudik, mint egy politikus, szobafogságra ítélik, amíg meg nem kapják a Kanan küldetéseiről szóló jelentéseket. Jack és Daniel továbbra is a felemelkedésről dumálnak, de az ezredes jobb szeretné, ha inkább egy hagyományos szökéshez kapna segítséget. A beszélgetést a jaffák érkezése szakítja meg. Eközben a bázison a csapat végre Kanan jelentéseit tanulmányozza, és mivel minden küldetése sikeres volt, Jonas arra a következtetésre jut, hogy valami magánakció miatt ment vissza Ba’al erődjébe.

O’Neill újfent a falon pókemberkedik, csak ezúttal nem késekkel, hanem savval kínozzák. Eszébe jut a szimbióta neve, mire Ba’al semlegesíti a savat. Ezzel azonban nem úszta meg végleg a vallatást, csak kap egy kis szünetet. Visszaviszik a cellába, és a plafonon ismét megjelenik a nő, aki korábban. A csaj úgy tűnik valóban illúzió, mert mikor az újra feltűnő Daniel ránézne, kámforrá válik. Vitázni kezdenek arról, hogy Jacknek menne-e a felemelkedés, mivel ő szarabb alaknak tarja magát, mint ahogy Daniel látja őt. A régész szerinte az asgardok sem azért neveztek el O’Neillnek egy hajót, mert klasszul hangzik.

Jack hegyi beszéd helyett inkább azt várja, hogy tegyen valamit érte, de Daniel, ha akarna se tehetne semmit, mert a magasságos haverok megállítanák. Szerinte a felemelkedés Jack egyetlen esélye, mert senki sem tudja hol van. O’Neill szerint azonban van még egy megoldás. Danielnek meg kell akadályoznia, hogy Ba’al újra felélessze. Megint jönnek a jaffák. Carterék arra jutnak, hogy Kanan Ba’al titkos bázisának felderítése során összejött a női lo’taurral, és azért ment vissza érte, mert az egyesülés után hatással volt rá O’Neill embert hátra nem hagyunk szemlélete.

Jack kihallgatás közben újfent a nőt hallucinálja maga elé. Ba’al megérti, hogy Kanan őt is átverte, de azért tovább kérdezősködik. A tábornok elhiszi embereinek, hogy tudják hol van O’Neill, de mivel nincs elég szelektálni való embere, így nem indítanak mentőakciót. Jack ismét feltámad és visszakerül a cellába. Teal’c meditáció közben megvilágosodik. Ha leadják Ba’al titkos támaszpontjának helyzetét a kukac valamelyik ellenségének, akkor az majd megtámadja helyettük és O’Neill közben talán megszökhet. El is küldik az információt Yu nagyúrnak, és türelmesen várnak.

Jack ismét a falon lóg, és amíg Ba’al őt faggatja, addig ő Daniel kéri, hogy hagyja meghalni. A cellában is ezt kéri tőle, mert fél, hogy legközelebb már elárulja, hogy Kanan szerette a szolgálót, akit ezért megölnek majd. Daniel azonban elmondja neki, hogy egy darabig még nézheti a Simpson családot, mivel Carterék kitaláltak valamit. A következő pillanatban pedig a bázis már rázkódik is Yu hajójának lövéseitől. A gravitációs zár kimegy, Jack lepofozza a jaffa őrséget, megmenti a nőt, és arra ébred a gyengélkedőn, ahogy a csapat a szarkofágos elvonási tüneteiről, meg a megmentett csaj, Shalla tok’rákhoz való csatlakozásáról beszél. Mindenki örül, és mikor a többiek kimennek az ágya mellett álló Daniel is elköszön, ő pedig köszönetet mond neki.

Címkék: csillagkapu
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2009.07.19. 16:44:38

Ismét jó lett a hogyvót, jobb mint a rész.

A Han Solo-s utalásért külön köszönet.
Ő valóban a legszebb dísze volt Jabba nagyúr szobájának ;)

kla 2009.07.19. 21:29:46

"mivel ez sem egy humorkedvelő kukac"

Pedig a későbbiekben elég sokat poénkodott. :) Legalábbis a többi kukachoz képest. Egyébként fura, az lenne a logikus, hogy O'Neill ezután igyekszik minél inkább kicseszni Ba'allal, de nem rémlik, hogy később, amikor nagyobb szerepet kapott, sokat problémázott volna miatta.

Llew 2009.07.20. 09:01:04

@kla: O'Neill akkora hatással volt rá, hogy kifejlődött a humorérzéke. Igazából nem személyes ügy volt. Mondjuk Jack később sem kimondottan kedvelte Ba'alt.

Sol 2009.07.20. 16:24:24

Ez az egyik kedvenc részem.

the black ball 2009.07.20. 23:00:25

A sorozat és a világ legviccesebb része lett volna, ha húzzák egy kicsit ezt a szálat, és visszaengedik Jacket tok'rával a fejében a mindennapi teendőkhöz. :]

Llew 2009.07.21. 10:23:31

@the black ball: Jack magának mondott volna poénokat, és gúnyolta volna a saját fejében lévő kukacot, amiért olyan hülyén beszél.:)
süti beállítások módosítása