Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Életfogytig zsaru 2x15 - Szeretlek, Anyu

2009. július 17. 10:00 - missparker

Mostani helyszínünk egy bank által lefoglalt lakatlan ház, tető nélkül. Charlie máris találgat: biztos a gyerekek lopták el, csínyként, azok olyanok, ami mozdítható, ellopják.

A holttest a padláson van, a halálát nem bízták a véletlenre: összeverték, lelőtték, a torkán pedig egy csomó papírpénzt nyomtak le. Charlie levonja a következtetést: ezt nem gyerekek tették. Roy a JHY építővállalatnál dolgozott. A cég igazi kkv. A tulaj, Ian grillezik az iroda közepén, az asszisztense, Sascha limonádéval várja az ügyfeleket. Be nem áll a szájuk, szegény Charlie, nem jut szóhoz, pedig ez vele ritkán fordul elő. Az építősök bájolognak, ugye, kb. két éve vannak együtt? Reese tiltakozna, Charlie belemegy a játékba, igen, két éve. Nem házasok, Reese fél elkötelezni magát. (Valójában épp sikítozni készül.) Ian párkapcsolati tanácsokat osztogat: vagy most költözzenek össze, vagy egy év múlva már szétmennek. Charlie elkomorodik. Naszóval, nekik nem közös tető kell, Royról kérdeznének. Sascha reszketni kezd. Roy az élettársa volt. Nem segített a könyvelésben, pedig bevallási időszak van, egész éjszaka dolgoztak. Alibinek gyenge, de nincs jobb. Roynak sok ellensége volt: fiktív tetős cégeket alapított, nem kevés tető nélkül maradt ügyfelet hátrahagyva. Később Charlie Reese-nek szomorkodik, tényleg csak néhány évük lenne együtt? Közéjük áll majd az idő? Reese tiltakozik: ők nem egy pár!

Ez már nem jut el Charlie-hoz, az ügyön gondolkodik: 'Lássuk, hogy Roy cégei kiknek nem csináltak semmit'. Reese nem bírja a tempót, miért kell folyton érthetetlenül beszélnie. Charlie első körben kikéri magának, ő úgy beszél, mint mindenki más, na jó, néha kicsit talán másképp. A válasz további részét a feliratfájlból másoltam ki, tessék elemezni: Lehet, hogy néha nem nem mondok dolgokat, amit más emberek nem nem mondanak, de a legtöbb ember nem nem mondja azt, amit én nem mondok. Érted mire gondolok, Reese? Neki nem volt lehetősége elemezni. Az ügy következő állomása Red Pesca, egy arc, aki síkesztyűben és télikabátban grasszál a napfényes Los Angelesben. Az egész családja náthás, amióta nincs tető a fejük fölött. Roy leszedte, aztán tripla árat akart kérni az újért. De nem idegeskedik rajta, az orvosa azt mondta, nevessen, így tovább élhet. A többi póruljárt is hasonló trükkökről számol be. Egy meleg pár, egy idős néni, akitől minden pénzét kicsalta.

Charlie este újra elrabolja Mickey-t, ugyanúgy. Csakhogy ezúttal a sofőr a csomagtartóba került, a testőr a mélygarázsban maradt egy csőhöz kötözve. Tanulékony a mi zenmesterünk.

Mickey meggyőzi, hogy menjen el hozzá, és mutat neki valamit. Másnap, Tidwell szerint egyszerű az ügy, Roy alábecsült valakit, ez lett a veszte. Ez Charlie-nak nem elég, így nincs magyarázat a torkán lenyomott pénzre. Tidwell beszól, L.A. polgárai azért fizetnek, hogy ezt kitaláld. (Nem bír leszakadni Charlie vagyonáról.) Charlie visszaüt, új öltönyöd van, főnök? Ajándék volt? Nagy tehetséggel megy az agyára bárkinek, most Tidwell is lefagy egy percre, állnak egymással szemben, farkasszemet nézve. E drámai pillanatban jelenik meg Reese, kiadja a parancsot: megmozdulni!

A ház, ahol Royt megtalálták, Red Pesca-é volt, mielőtt a bank lefoglalta volna. Van még egy háza, az is tető nélkül, menjünk csak el hozzá. A síkesztyűs alig lép ki a házból, zsaruink üdvözlik.

Kihallgatás, tagad mindent.

Gyanús a síkesztyű, Charlie lerántja róla. Alatta egy bőrkesztyű. Azt is levetetik, rejtegeti a kezét. Aztán nekiáll a helyiség falát öklözni. A nevetés már nem segít? Mindegy, így már nem lehet bizonyítani, hogy előtte is szét volt verve a keze.

Hazaugrunk Tedhez, a lánya jött hozzá. Nem akarja apának szólítani, és hozott magával két fickót, kamerával, mikrofonnal.

Vissza a kihallgatóba. Pesca, csak falat versz, vagy néha embert is? Charlie mesél neki arról, mi vár rá: van egy ház, teteje is van. Rácsok az ablakon. Őrök, folyamatos zaj. Kiabálás, sírás, őrült nevetés, ami sírásnak hangzik. És nem adnak gyümölcsöt. Ettől Reese törik meg, leállítja Charlie-t. Pesca vall, összeverte Royt, de nem ölte meg. Az üzletre Sascha beszélte rá, a bájos mosolyával. Akár igazat is mondhat, ha rosszul állt anyagilag, akkor nem hagyott volna a hulla torkában több ezer dollárt. Vakvágány, más utat kell választani: a Royra tett panaszok közül egyet visszavontak, az idős hölgy, Mrs. Ford gondolta meg magát. Charlie Iant és Saschát látogatja meg, belőle nehéz kimosolyogni a csekkfüzetét. Főleg, hogy belenget néhány vádlehetőséget, bűnrészesség, nagyértékű lopás, de higgyék el, az ügyész még kreatívabb lesz. Ő már csak tudja, vele is elbánt anno. A vállalkozók tagadnak. Mrs. Ford Reese-nek jut. A hölgy a fia, William házában lakik, a sajátján nincs tető. Williamhez zsaruink már együtt látogatnak el, ő egy nagyobbacska bunkó, aki furcsa módon mégis elegáns antik tárgyakat árul egy vak emberrel. A vak le is tolja Charlie-t, hogy ne akarjon almát enni az üzletében.

William elmondja, hogy inkább visszavonták a panaszt, így is elég gyűlölet van a világban. Nehéz ezt elhinni, mert sok súlyos testi sértést követett már el, könnyen kijön a sodrából. Drogos gyilkosság is felmerült a nevével kapcsolatban. Roy rossz ember anyját vágta át.

Charlie másnap reggel a magánéletét menedzseli Mickey jachtján (a hajó neve Reverie, azaz Ábrándozás, vow!). A vénember szívatja, még sült skorpiót is kellene ennie (nesze neked ábrándok), a teljes igazságot ígéri érte cserébe. Tudja, hogy nincs olyan, amit Charlie ne tenne meg ezért. Látja rajta, hogy a zen sem segít, dühös és eltökélt. Charlie befalja a skorpiót. (Gyengébb idegzetűektől elnézést kérek, de ezt a képet muszáj volt...)

Mickey kiröhögi, majd köhögési rohamot kap, elájul. Legalábbis eljátssza, Charlie azt hiszi, meghalt, de az öreg újra röhög rajta. Charlie itt feladná, a Bank of Los Angeles sztorija mégis marasztalja. Megszerezték a pénzt, a következő években még többet szereztek. Jack Reese hite hamar megrendült, de nem szállt ki. Roman az egyik befektetőjük volt, pénzt mosott nekik. De Roman rossz, és a zsaruknak el kell kapniuk a rosszakat. Na végre, valami haladás.

William kihallgatása. Békés, barátságos emberré vált, az Anyukája hatására. A haverjai igazolják az alibijét, kisétál Anyucival.

Valamit ki kell találni, de Tidwell és Reese hiába vezetik le pontosan, hogy mi történt, Charlie csak vigyorog: tök jól csináljátok, de ez nem visz előre. A maga módján kezd a bizonyításba, felkeresi Saschát az aktuális munkaterületen és finoman rávezeti, hogy Williamnek nem elég Roy holtteste, őket is ki fogja végezni. Az építkezésen a haverjai dolgoznak, már átvette az üzletet. Charlie védelmet ajánl, a nő elhajtja.

Ted a lányával játszana családosat, kérdezzen nyugodtan, börtönről, bármiről, őszinte lesz. A csajt nem érdekli apu. A férjével családfát kutatnak, ezügyben jött anyagot gyűjteni. Ted kihajítja a kis picsát, jól teszi. Tud ő férfi lenni, ha kell.

Charlie és Reese még mindig azon gondolkodnak, hogyan törjék meg William alibijét. Reese nem tud figyelni, Tidwell felé tekintget, egy idegen nővel tárgyal az ő kedvese. Charlie deszemét, jót mulat rajta és az ajándék öltönyön. A nőszemély Tidwell irodájából egyenesen Charlie felé lépdel. Kicsit öregecske, de azért nagyon dögös, Charlie örömmel vonul félre vele a tárgyalóba. Amanda Puryer biztonsági szakértő, többek közt Mickey testőrségét is ő adja. A nőt nem az ártalmatlanított sofőr és testőr zavarja.

Az aggasztja, hogy Mickey eltűnt. A hajóját egy mérföldre a parttól találták meg, tele Mickey vérével, a holttest sehol. Sokba kerülne neki Mickey halála, és tudja, hogy reggel Charlie a hajón volt. Charlie-nak van mitől félnie. Amanda el, a tárgyalóba Tidwell és Reese jön melegváltásban, így nincs ideje sem reagálni, sem összeomlani. Kiderült, hogy William átveszi azok vállalkozásait, akiket megnyomorított. A vak ember a boltban! Egy parkban találkoznak Wayne Hall-lal, valaha drogért ült. Nem vaknak született, a bolt az övé volt. Összeakadt Williammel. Charlie teljes diszkréciót ajánl, ha mindent elmond. 'Sosem láttam magukat, igaz?'

Charlie-t jól felidegelte Amanda, most tombolja ki magát, pillanatnyilag félredobja nyomozói mivoltát. A boltban a kínai porcelán óra ripityára törik a padlón a keze által. Tényleg tele van droggal, ahogy Wayne mondta. Szolid lökdösődés Williammel, egy beígért fejlövés, hiába no, zenmesterünk utálja, ha akadályozzák a munkájában. Zsarolásban is jeleskedik: Szerintem Anyuci hamisan tanúzott, tudod, mi lesz most vele?

A rosszarc hiába kétszer akkora, mint Charlie, meghunyászkodik, üzletet ajánl: előrántja a bezacskózott gyilkos fegyvert Ian ujjlenyomatával. Jól hangzik, de ez egy 45-ös. Royt 38-assal ölték meg, így nem lesz üzlet. Ian megígérte, hogy kinyírja Royt, aztán átadta a fegyvert. De nem a gyilkos fegyvert. Az vajon merre van? Hm, Sascha azt mondta, tud vigyázni magára. Miért is? Amikor William átvette az üzletet, kapott Iantől egy 38-ast. Ian tagad, de hiába. Charlie még mindig nem nyugodott le, ráfogja a fickóra a saját fegyverét, mesél egy kicsit a gyilkolásról, Reese hüledezik:

Elvenni egy életet. Azt hiszed, készen állsz rá, de nem állsz. Felforgatja az egész világodat, elfeledteti veled, hogy ki vagy, hogy ki akartál lenni. Hogy honnan jöttél, hová tartasz. Ajaj, ez számunkra úgy hangzik, mintha ő ölte volna meg Mickeyt, és hát sanszos, mert eléggé lealázta az öreg. Vagy egy régebbi tapasztalatáról beszél? Ian elkövetett egy hibát: a fegyverről letörölte az ujjlenyomatait, a golyókról nem. Ennyi volt, pajtás. Charlie pedig elmegy Mickey hajójára.

Nem érdekli a rendőrségi zárszalag, körülnéz. Vér mindenhol, dulakodásnyomok. Mint régen, Tom halálánál. Már tudhatjuk, hogy nem ő volt a gyilkos, de félő, hogy vádlott lesz.

4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2009.07.17. 19:16:41

Az a "beígért fejlövés" a sorozat egyik legjobb párbeszéde volt:

Charlie: You strike me, gonna strike yourself.
William: What, some kind of karmic payback?
Charlie: No, my partner just shoot you in your head.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.07.17. 20:25:35

Én ezt a címet egy másik beszélgetésnek tartogattam, de való igaz, hogy ez is dobogós. Bár ebben is volt egy pár. Pl. a vak vallomása:

Charlie: Hey, whatever you tell us, we were never here.
A vak ember: Hmm. I never saw you?

Neoprimitív 2009.07.20. 19:41:28

Mondjuk az tény, hogy én mindig nagyon jól szórakozom Charlie nyakatekert monológjain (mint az általad idézett is volt), úgy, hogy néha háromszor tekerek vissza, hogy megértsem, de lehet, hogy a kicsit "egybitesebb" nézőközönségnek éppen ezért ment el a kedve a sorozattól. hiába, kinek a pap, kinek a papagáj.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.07.21. 07:03:42

@Neoprimitív: mikor először láttam ezt az epizódot felirat nélkül, én is visszatekertem, szerintem több mint 3x.
Azért ezt feldolgozni:

I don't think I talk differently than anyone else talks. Maybe sometimes I don't not say things that other people don't not say, but most other people don't not say the same things I don't. You know what I'm saying?
süti beállítások módosítása