Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek TNG 1x13 – Datalore – Datalore

2009. július 15. 12:00 - clean lead

Csillagidő: 41242.4. Családlátogatásra igyekezik az Enterprise. Egy Omicron Theta nevű bolygó felé halad a legénység, ahol Data került összeszerelésre, úgy huszonhat évvel azelőtt, úgyhogy mondhatjuk, hogy ez a szülőbolygója. A nevezett épp a kabinjában gyakorolja a tüsszentést. Tekintve az orrnyálkahártya hiányát az eredmény szánalmasnak bizonyul. Mindezt azért csinálja, mert szerinte a tüsszentés izgalmas. A pollenallergiások most utálták meg Datat egy életre. A hajó már egyre közelebb van a célállomáshoz, amikor Yar közli a kapitánnyal, hogy a bolygó felszínén annyira nincs élet, hogy David Attenborough is csak pár másodperces részt csinálhatna itt, de kórházbolygónak még jó lenne, mert nem kell külön bajlódni a sterilizálással. A legutolsó hír az volt róla, hogy ez egy virágzó kolónia, ahol farmok is vannak, de nagyon fontos kutatásokat is végeznek. A hídra közben megérkezett Data ezeket meg is erősíti.

A hídon mindenki Data arcát fürkészi, ahogy az a képernyőn látható bolygót nézi. Nem tudom mire számítanak? Talán arra, hogy könnyes szemmel szavalni kezdi az Odüsszeia végét? Picard kiadja a parancsot egy felderítő csapat összeállítására. Odalenn megállapítják, hogy még baktériumok sem élnek a bolygón. Ideális terület farmvidéknek. Data már egész világosan emlékszik erre a helyre és vezeti a felderítőket. Egy barlangszerű mélyedést találnak, ahol az android elmeséli, hogy itt találtak rá és innen vannak az első saját emlékei.

Geordi a mélyedés falán észrevesz egy kapcsolót, ami egy titkos ajtót nyit. Ilyen látással sokkal könnyebb lett volna anno végigjátszani a Wolfenstein-t. Egy folyósóra érnek, aminek az egyik vége laboratóriumba torkollik. Mondanám, hogy Data-nak flasback-jei vannak, de ez nem igazán passzol egy mesterséges intelligenciával kapcsolatban, szóval inkább azt mondom, hogy néha talál a szkenner egy-egy, a helyzetre vonatkozó állományt. Ez volt az a hely, ahol tesztelte és összerakta egy Dr. Noonien Soong nevű mérnök. A falon rajzok vannak, amiktől kezdetben elérzékenyülhetünk, hogy talán a kis Data rajzolta a jó doktornak anyák, meg apák napjára, de a valóság ennél kevésbé romantikus. Ezeket a telepesek gyermekei rajzolták, bár a témákat elnézegetve valami nem biztos, hogy rendben volt, mert minden rajzon emberek menekülnek valami elől. Én csak házacskákat meg napocskákat rajzolgattam, meg is nézhetem magamat. Data megtalálja azt az öntőformát, mellyel az arcát készítették és egy kicsit Jason-ös kifejezést ölt, ahogy felpróbálja. Adjon már neki valaki egy machetét!

A feeling tovább erősödik, amikor android testrészeket találnak egy tárolóban. Data hamleti pozícióban áll ott egy fejjel, ami pontosan olyan, mint az övé. Mivel úgy gondolja, hogy ez a testvére lehet és engedélyt kér Rikertől arra, hogy összerakja. Lehet, hogy nem véletlenül volt szétszerelve? Odafenn a hajón Argyle főmérnökkel és Crusher dokival együtt nekiáll összeszerelni a családtagját. Ahhoz, hogy minden rendben menjen és hogy az IKEA-Data jól legyen összerakva a főmérnök és Vöröske megkéri az androidot, hogy szolgáljon összeszerelési útmutatóként. Data segítőkész és megtudhatjuk – de ez hétpecsétes titok –, hogy van rajta egy kikapcsoló gomb. Remek! Miután használták a fent nevezett kapcsolót egy némító gombot is érdemes volna hozzáadni az összeállításhoz. Mindenesetre Data felépítése és áramköreinek tanulmányozása után már minden kérdés tisztázódik és befejeződik az összeszerelés. Villámok csapkodnak, Drusher doki eszelősen nevet: kelj fel, éledj Franke...., ja, mi is a neve? Ezt már új androidunktól, Lore-tól tudhatjuk meg aki kifejti az érkező Picardnak és Rikernek, hogy Data a prototípus és ő a javított változat. Francba, tényleg el kellett volna sózni Datat a ferengiknek. Data és Lore (beszélő nevek) teljesen megegyeznek külsőre, így lehetetlen megkülönböztetni őket, leszámítva, hogy Lore-nak néha ráng a szája.

Picard-on látszik, hogy nem tetszik neki a kettes számú android, főként miután már az első mondatával Datat savazta. Data megnyugtatja a kapitányt, hogy nem kell aggódnia, ő hűséges a Csillagflottához és a kapitányhoz. Mások azonban nem ilyen gyanakvóak és mindenki kezd összebarátkozni Lore-ral, aki valóban emberibb programozást kapott és épp LaForge-tól tanulja a hajó irányítását. Datat zavarja, hogy Lore lekezelően beszél Dr. Noonien Soongról és úgy általában az emberekről. Lore elmeséli neki, hogy - ellentétben azzal, amit a gyengélkedőn mondott, amikor magához tért - először őt, Lore-t alkotta meg a doktor, de a telepesek az Omicron Thetan irigyek voltak a tökéletességére és követelték Dr. Soongtól, hogy szedje szét Lore-t és alkosson egy kevésbé tökéletes androidot. Data közli vele, hogy mindezt jelentenie kell a kapitánynak. Távozik és Lore elkezd adatokat letölteni, többek között az Enterprise-ról, majd jelentést készít egy kristály szerkezetű lényről, mely úgy tartja fenn magát, hogy minden életet magába szív egy adott bolygóról, mint egy óriásporszívó, csak itt nem kell üríteni a porzsákot.

Data jó testvér módjára még szolgálat közben is talál időt arra, hogy megnézze Lore mit csinál, különösen, hogy Yar szerint a kabinon kívül császkál. Hát ezt tényleg kár lett volna kihagyni, ugyanis épp pezsgőt bont. Kitölt egy pohárral az érkező Datanak is, majd köszöntőt mond annak örömére, hogy megtalálták egymást. Data belekortyol a pezsgőbe, tántorog egy csöppet és a következő pillanatban már a szőnyeggel szemez. Ez olyan sok jót nem jelenthet. Lore újra emeli a poharát, ám ezúttal a kristálylényre, aki majd hálás lesz neki, ha átadja a hajót. Ezt követően jöhet a ruha- és névcsere. Klingonunk a hídon eközben észleli, hogy Data szobájából szubtéri jeladás indult. Wesleyt küldik, hogy utánanézzen mi is történt és a mondott szobában ott találja Lore-t Data egyenruhájában, így elfogadja a magyarázatot, hogy Lore fekszik a földön, mert kiszámíthatatlanná vált és ki kellett kapcsolni. Zsebzsenink akkor kezd gyanakodni, amikor a Lore-tól megszokott rángás tűnik fel az ál-Data az arcán, de ezt az azzal magyarázza, hogy megpróbálta utánozni testvérét. Mikor a gyanakvó gyík távozik, Lore egy szerkezettel Data arcára varázsolja a rángást, míg a sajátjáról eltünteti.

Beverley a fiát faggatja, hogy Data mit is mondott arról, hogy hogyan tette ártalmatlanná Lore-t. Nagyon meglepődik, amikor meghallja, hogy Data a kikapcsolni szót használta, hiszen nem sokkal korábban még titokban akarta tartani ezt a dolgot. A hídon LaForge jelenti, hogy egy ismeretlen objektum közelít a hajóhoz. Mikor az a képernyőre kerül, látszik, hogy egy ágas-bogas irizáló színű valami közelít a hajóhoz. Próbálják üdvözölni, de nem válaszol. Hát igen, nem beszélgetni jött. Picard parancsot ad ál-Datanak, hogy tudjon meg mindent Lore-tól a lényről. Wesley felpattan és kéri a kapitányt, hogy ne hagyja ál-Datat szabadon mászkálni, ezzel persze csak felbosszantja a kapitányt. A vége az, hogy Riker és Wesley is elkíséri ál-Datat, hogy kihallgassa Lore-t. A szobába érve Lore ki-be kapcsolgatja szegény Datat, persze úgy, hogy azt a másik kettő ne lássa és az ettől úgy ráng, mintha áramot vezettek volna belé. Az ál-Data megígéri, hogy rögzít mindent, és kéri, hogy menjenek ki, mert szerinte veszélyes lehet ha Lore magához tér. Miután Riker látta az ismerős rángást az arcon, elhiszi, hogy az ál-Data az igazi Data (most lőttem fejbe magamat), majd Wesleyt is magával cibálva kimegy a szobából.

Ezalatt a lény már a hajó ellen küzd, de a pajzs kitart. Picard lőni akar rá, de az érkező ál-Data kijelenti, hogy tud kommunikálni a lénnyel, majd figyelmezteti azt, hogy távolodjon el a hajótól, mert annak fegyverei veszélyesek rá nézve. Ezt követően Data azt tanácsolja Picard-nak, hogy tartsanak bemutatót az Enterprise erejéből, mégpedig úgy, hogy kisugároznak egy tárgyat a raktérből a lény felé, majd kilövik egy fézerrel. Picard jóváhagyása után Data elindul. Wesley újra próbálkozik, amit a kapitány nemes egyszerűséggel (amit a kép is igazol) egy Pofa be, Wesley-vel elintéz (ez a Shut up, Wesley! azóta csengőhang a mobilomon!). Mivel azonban Picard-nak is feltűnik, hogy az ál-Data egyszerűen Rikernek hívta Egyest, illetve, hogy nem ért meg egy olyan kifejezést, amit ismernie kellene, így utasítja Taschat, hogy nézzessen utána, hogy mit csinál az android. Crusher doki kérdőre vonja a kapitányt az előbbiekkel kapcsolatban, majd Wesley engedélyt kér arra, hogy elhagyja a hídat, amit a kapitány örömmel megad és ráadásnak az anyját is mellé rendeli. Worf egy csapattal a lifthez tart, amiben az ál-Data is van. Amint belép, az ajtó bezáródik mögötte és egy rövid, ám de annál egyenlőtlenebb küzdelemben az ál-Data a földre küldi a klingont.

Természetesen Beverley is gyanakszik és felkeresi Data szállását Wesley unszolására, ahol ott találja a földön fekvő Datat, akit visszakapcsol és gyors helyzetjelentés után mindhárman rohannak a hangár felé, hogy megállítsák Lore-t. (De jó, hogy végre visszaálltak a szerepek!) Lore a hangárban közli a kristály lénnyel, hogy a pajzsokat le fogják ereszteni, amint kisugároznak valamit az űrbe és neki ekkor kellene lépnie. Data, aki közben a háta mögé lopakodott, szomorúságát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy miért is nem lehetett egyke. Ekkor érkezik Beverley, de Lore elveszi tőle a fegyverét és Wesleyre fogja. (Csináld, csináld!!!) Lore öt másodpercet ad Beverleynek, hogy elhagyja a rakteret, különben egy csinos kis fáklyát csinál a fiából. Vöröske eléri az ajtót, de Lore, aki egyre inkább élvezi a helyzetet, szórakozásból megsebzi és ezt kihasználva Data megtámadja Lore-t, míg Wesley odafut a transzporter panelhez. Data rádobja a transzporter platformra Lore-t, amit Wesley aktivál a panelen keresztül és az szétesik atomjaira, hogy a hajón kívül álljon össze megint. Ezt a megoldást fogják majd a kazonok is alkalmazni a Delta kvadránsban. A kristály életforma távolodni kezd a hajótól, az pedig folytatja útját, abban a szomorú tudatban, hogy Wesleynek már megint igaza volt.

Címkék: star trek tng
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bree-gee 2009.07.15. 16:15:20

"Ekkor érkezik Beverley, de Lore elveszi tőle a fegyverét és Wesleyre fogja. (Csináld, csináld!!!)" :D :D :D :D :D

Ez jó, kár hogy nem hallgatott rád! :)

clean lead 2009.07.17. 11:00:23

@bree-gee: Meg is fogják bánni, már rögtön a következő részben. Egyszer azért eljön a mi időnk, de nem akarom lelőni (stílszerűen :-) a poént.
Jó szórakozást este! :-)
süti beállítások módosítása