Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek TNG 1x12 – The Big Goodbye – Elkéstél Dix

2009. július 12. 13:00 - clean lead

Nem vicc, tényleg ez az eredeti cím és annak magyar fordítása.

Csillagidő: 41997.7. Riker szavai köszöntenek minket, mivel a kapitány épp tanulással üti el az idejét. Ennek oka, hogy egy rovarszerű fajjal készülnek felvenni a kapcsolatot, a Jaradanokkal, melyek igen zárkózottak és nagyon kényesek a protokollra. Egy kiejtési hiba is vérig sérti őket és mivel Ellen Ripley épp máshol van elfoglalva Picard jobbnak gondolja, ha pontosan megtanulja a szöveget. Deanna-val veszik át a kiejtési szabályokat, melyek annyira bonyolultak, hogy szinte a nap állását és a szélirányt is figyelembe kell venni hozzájuk. Pár kimerítő óra után a tanácsadónő elzavarja a kapitányt pihenni azzal, hogy elkészült az új programja a holofedélzeten.

Lehet egy közmegegyezés a Csillagflotta tisztek körében, hogy a legjobb történelmi korszak a XX. század első felének Amerikája. Tom Paris a Voyageren is ezt fogja szeretni a leginkább. Picard is egy 1941-ben játszódó programot indít be, melynek a neve: Dixon Hill magándetektív. Reménykedtem benne, hogy Data nem tudja meg, hogy van ilyen program. A múltkor is alig lehetett kitépni a szájából a pipát. A számítógép már elindította a jelenetet és egy lepusztult bérház képe tárul elénk, az elmaradhatatlan félig üveg ajtóval, melyen nagy betűvel van feltüntetve a név és a foglalkozás. Dixon Picard Hill benyit és az éppen indulni készülő titkárnő londinerinek nézi a kapitányi egyenruhát. Igen, tényleg át kellene öltözni valami korszerűbbe. A titkárnő darálja a neveket, akikről Dixon Hillnek tudni kellene, hogy kik azok, de Picard csak nagy szemeket mereszt. A legjobb mindig a végére marad, egy csinos nő várja az irodában.

A kép két formás lábról indít, melyek láttán detektív kapitányunk sípolva veszi a levegőt, de a lélekjelenlétét megőrizve közli, hogy a ruhája egy elvesztett fogadás eredménye. A hölgyeményt, akinek a neve Jessica Bradley, mindez nem is nagyon érdekli, helyette a szükségem van a segítségére Mr. Hill mondattal indít. Viszonylag esélyes, hogy így nyitna mindenki egy magánnyomozónál. Legalább is Cybill Shepherd-nél és Bruce Willis-nél így kezdtek az ügyfelek. Feltételezem, hogy PicarDixon sem gondolta, hogy harisnya bemutatót jött tartani. Ügyfelünk egy mi sem természetesebb mosollyal az arcán közli, hogy valaki meg akarja ölni őt. Azt nyílván nem tudja, hogy ki szeretné kiterítve látni, de érdekes személy lehet, mert kapásból a férjét, a mostohalányát és a szeretőjét említi meg. Ehhez a családhoz képest a Borgiák önkéntes munkások egy szeretetotthonban.

Távozása előtt a rejtélyes és láthatólag széles körben népszerű nő megemlíti, hogy ha esetleg egy Cyrus Redblock nevű ember lenne a befutó a népes mezőnyben, akkor ő azért akarná kiikszelni, mert azt hiszi, hogy a nőnél van valami, amiről persze Ms. Bradley azt állítja, hogy nincs nála. Tessék, ezt lehet emésztgetni. Picard úgy tesz, mintha még el akarná dönteni, hogy elvállalja-e az ügyet, de a Formás Láb indián névre hallgató szereplőnk egy ügyes húzással helyezi át a kapitány két gondolkodási központjából a hangsúlyt az alsó részre. Miután a megbízó kilibeg az ajtón Picard is távozni készül a programból, csak vár egy kicsit, valószínűleg mert a pizsamaruha túlságosan is jól követi a test vonalait. Meccseredmények, határidős munkák, főnök arca... jó, ez hatott! Miközben a holofedélzet kijárata felé halad, valaki kopog az ajtón, de már csak az üres szobát találja ott.

Picard a tárgyalóba rendeli a nagy csapatot és elsöprő lelkesedéssel adja elő, amit látott. Beverley állítja csak meg egy pillanatra, amíg a rúzsnyomokat letörli a kapitány arcáról. Ezek után mindenki azt hiszi, hogy tudja, miért is rajong a kapitány annyira a holofedélzetért. Riker arcán tisztán látható, hogy ő is felfedezte már magának a saját fantázia által kreált félvalóságot. Miközben Egyes felidézi a szép emlékeket, kapitányunk meghívja Vöröskét Dixon Hill világába. Szóval így megy majd ez akkor! Szia drága, van egy szuper holoprogram gyűjteményem, megnézed? (Gondolom a válasz is az lesz, mint most: Hagyjál békén, te idióta!) Crusher doki viszont érzi a pillangókat a gyomrában és lelkesen bólogat. Picard tovább pörög és közli, hogy meg kellene hívni még Whalen tisztet is, aki a XX. század nagy szakértője. Püff, vegyszeres irtás, pillangók lehullnak.

Miután a lényeget megtárgyalták, jöhet az unalmas eligazítás. Jaradanok stratégiailag nagyon fontosak a Föderáció számára. Korábban már próbálták velük felvenni a kapcsolatot, de akkor egy szót rosszul ejtett ki a küldöttség vezetője és ez húszévnyi törést okozott közös kapcsolatokban. Feltehetően az sem segített sokat, hogy azóta nem látták a küldöttség egyetlen tagját sem. A megbeszélés végeztével Data lekéri az összes információt Dixon Hillről. Rossz érzésem van. Mivel még 11 óra van a sértődékeny rovarokkal való találkozásig Picard visszatér a holofedélzetre Whalen társaságában, ezúttal megfelelő öltözékben. Mielőtt belépnének Data érkezik és engedélyt kér a csatlakozásra. A három tagúra bővült csapat egy utca forgatagában bámészkodik, és itt tudja meg PicarDixon, hogy Formás Lábat meggyilkolták. Ez rövid megbízatás volt. (Mellesleg megjegyzem, hogy Vöröskét nem várták meg.) Miközben az újságot bújja, két nyomozó jelenik meg, akik Dixon-t gyanúsítják Jessica Bradley meggyilkolásával. A bizonyíték, hogy a tárcájában megtalálták Dixon Hill névjegykártyáját.

Zseniális! Ennyi erővel gyanúsított lehetne a fodrásza, a könyvelője, de még az ügyvédje is. Közben a Jaradanok valamilyen letapogató sugarat küldenek az Enterprise-ra, ami meghibásodást okoz a holofedélzeten. Riker megpróbálja felvenni a kapcsolatot a rovarokkal, de amikor azok megtudják, hogy nem ő a kapitány, úgy beszélnek vele, mintha valami takarító lenne egy nyilvános illemhelyen, vagy mintha az lenne, amit takarítania kellene. Egyes elküldi LaForge-t, hogy keresse meg a kapitányt. Ezalatt Beverley is belép a programba. Egy rendőrség halljában találja magát, ahová PicarDixon-t vitték kihallgatásra. Data és Whalen összefutnak vele és elmesélik neki mi történt eddig. Ilyen boldog izgatottságot sem láttam még senki arcán, aki megtudja, hogy egy jó ismerősét gyilkosság vádjával hallgatják ki. A való világban azonban Riker kevéssé lelkes, mikor Geordi jelentéséből megtudja, hogy a holofedélzet teljesen hozzáférhetetlen. Egyes a helyszínre siet, és Wesley Minden Technikai Leírást Ismerek Crusher is vele akar menni, amiben Deanna támogatja.

Picard kihallgatása folyamatban van és az ismert jó zsaru - rossz zsaru rutin is megjelenik. Kapitányunk először élvezi, de mikor már kétszázadszorra kell ugyanazt elmondania, kezd kicsit feszült lenni. Riker, LaForge, Wesley hármas az ajtó előtt téblábol. Egyes kiadja a parancsot, hogy javítsák meg a rendszert. Elképesztő, erre maguktól nem jöttek volna rá. PicarDixon-t elengedik és a hallban összefut Vöröskével. Izzik a levegő és amikor Beverley megkérdezi, hogy megnézhetné-e a magánnyomozó irodát, a kapitány lelkesen bólogat, holott az előbb még ki akart lépni a programból. Ekkor jön rá, hogy hiba volt Data-t és Whalen-t meghívni, ugyanis ez a két elefánt is csatlakozni akar.

Mikor megérkeznek egy Felix Leech nevű alak várja őket, akit nem sikerül elhajtani, főleg az után nem, hogy egy fegyvert varázsol elő a zsebéből. Ez egy univerzális figyelemfelkeltő eszköz. Persze mind a négy vigyorog, mint egy beállt jamaikai, míg odakinn mindenki őket próbálja kiszabadítani. Leech azt a valamit keresi, amiről Formás Láb is beszélt. Whalen játszani kezd Leech-csel és túlságosan belemelegszik, mire egy golyót kap a hasába. Beverley tapsol. Teljesen szürreális ez a jelenet. Miután minden csupa vér Crusher is kezdi komolyan venni a dolgot. PicarDixon egy jól irányzott mozdulattal kiveri Leech kezéből a fegyvert és lekever neki egyet, aki erre fenyegetőzve elrohan. Most már a bentiek is rájönnek, hogy valami nincs rendben, hiszen hiába keresik a kijáratot, az nem jelenik meg. Az Enterprise már a Jaradan bolygó körül kering, kezdenek kifutni az időből, míg a holofedélzeten Whalen haldoklik. Bárki, aki azt hiszi, hogy ez elegendő feszültség egy napra az téved, mert az iroda ajtaja, nyílik és Leech mellett még két alak lép be a szobába.

Az egyik Cyrus Redblock néven mutatkozik be. Leech revansot vehet Picard-on és most ő az, aki üt. Data már akcióba lendülne, de a kapitány megállítja. Ekkor érkezik a jó zsaru, aki barátja Dixon Hill-nek. Picard megpróbálja kimagyarázni a helyzetet, azzal, hogy elmondja, hogy semmi sem valóságos és, hogy mindenki csak egy utánzat. De most komolyan, tényleg ez volt a legjobb, amit ki tudtak találni? Meglapő módon nem hisznek neki és Redblock le akarja lövetni Crusher-t Leech-csel, ha nem adják neki oda, amit akar. Picard megpróbálja húzni az időt és ezúttal sikeresen teszi. Párhuzamosan ezt teszi Riker is odakinn Jaradanokkal. Wesley talált megoldást és már azon dolgozik. Odabenn a holofedélzeten egyszer csak egy hatalmas hóviharban találják magukat, majd visszatérve az irodába végre megnyílik a kijárat. Redblock és Leech átlép a hajó folyosójára, de előbb még parancsot ad a harmadik alaknak, hogy mindenkit öljön meg. Sokáig nem élvezhetik a hajó vendégszeretetét, mert szépen fokozatosan köddé válnak.

Data elveszi a megmaradt rosszfiútól a fegyvert és a pisztoly csövét a két ujjával összenyomja. A fegyver hatástalanítása után a harmadik gengszter hatástalanítása következik az android előadásában. Míg Data a sebesült Whalen-t viszi a gyengélkedőre Crusher-rel a nyomában, addig PicarDixon búcsúzik a nyomozótól. Ezt követően pedig bevágtat a hídra és üdvözlő csatornát nyitnak a Jaradanok felé. Az üdvözlő beszéd olyan, mintha egy nagyon-nagyon részeg holland próbálna elmagyarázni valamit. A háttérben Deanna a kapitánnyal együtt mondja a szavakat, és amikor az a végére ér, látszik rajta, hogy nagyon büszke a tanítványára. Egy kis szünet után a Jaradanok jelentkeznek. Elfogadták az üdvözlést és megtiszteltetésnek veszik a kapitány szavait. A hídon a feszültség átalakul üdvrivalgássá, gondolom senki nem akart vacsora lenni. Miután Data kifejlődő monológját Picard csírájában elfolytja, a kapitány kiadja a parancsot az indulásra, én pedig úgy valamiért érzem, hogy még ma meg kell néznem az Alien 2-t.

Címkék: star trek tng
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása