Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 1x15 - Inner Child

2009. június 29. 11:00 - Tipca

Építőmunkások kötik be éppen a dinamitot, csak most nem építenek, hanem rombolni készülnek. Mindenki visszatért a körútjáról, senki nincs az épületben, az egyikükön mégis rossz érzés lesz úrrá, és a visszaszámlálás megkezdése után visszarohan az épületbe. Az alaprajzot fürkészve észreveszi, hogy azon van egy szoba, ami a valóságban nincs ott, s mikor a helyszínre megy, talál egy földalatti járatot. Robbantás sztornó, néhány ember leszáll a sötétbe, hogy körülnézzenek, ám arcmászótojások helyett egy különös fiút találnak, aki teljesen kopasz, és még szemöldöke sincs. Nevezzük mondjuk Observer Jr.-nak.

Átlagos nap az FBI-nál, mindenki rohangál össze-vissza, mint a mérgezett patkány, csak egy legény elég nyugodt ahhoz, hogy sétáljon: Charlie. Csörög a telefon, egy haverja hívja, jött valami faxon. Charlie megnézi: egy meghívószerűség valami absztrakt művészi kiállításra – legalábbis ránézésre. Ez telefon után Oliviának kiderül, hogy nem erről van szó, egy bizonyos „Művész” került újra elő, egy régi ügyük. Livvie már rohanna is, de mozgalmas napja van, megint csörög a telefon. Broyles az, aki a kórházba invitálja Oliviát, a másik eset várhat.

A kórházban Walter alaposan kiosztja a doktorokat, és jól megmondja nekik, hogy mit csesztek el, öröm látni a dokinő fejét. Persze a módszere beválik, a kiskölyök már könnyebben lélegzik, mint korábba, hiszen kevesebb oxigénhez volt szokva, így a nekünk normális levegőn szinte fuldoklott. A doktornő már-már párás szemekkel pillog Walterre, míg az el nem szólja magát, hogy beutalt volt az elmegyógyban. Eközben egy mosodában tetkós csaj veszi ki a cuccait, és szépen leépít egy nyomulós tolószékes fickót. A sors – vagy valami – mégis egymásnak rendelte őket, a parkolóban ismét összefutnak. A pasas szerencsétlenkedik, tolószékkel nehezen fér hozzá a furgonajtóhoz, így a nő felajánlja a segítségét. Idióta! Nem láttad a Bárányok hallgatnakot? Ez a trükk olyan szakállas, hogy már a Barátok köztben is ellőtték egyszer! Na mindegy, csaj háttal, fickó feláll a tolószékből, a következő jelenetben meg már vígan trancsírozza áldozatát.

Olivia közeledni próbál a gyerekhez, egy könnyed kis sziával kezdi, azonban megcsörren a telefonja. Charlie az, megtalálták a Művész újabb áldozatát, Olivia el is kezdi lejegyzetelni a címet, ekkor azonban a szótlan kisfiú megragadja a csuklóját, elveszi tőle a noteszt és a tollat, és leírja, hogy Sam Gilmore. Amíg Broylesék utána néznek a Massachussettsben élő Sam Gilmore-oknak, Olivia kiruccan a Charlie által megadott címre, ahol a korábban látott lány van kikötözve és holtan, és a Művész hagyományainak híven átalakítva. Charlie épp akkor tudja meg, hogy hívták, mikor Livvie megérkezik, így rögtön közli is vele: Samantha Gilmore. Walter utánanézett a témának, és biztosra veszi, hogy a kiskölyök sosem volt a föld felszínén, mert akkor volna benne valami emésztős baci, ami nincsen. Márpedig ez fura, mert az építőmunkások által talált járat elméletileg évtizedek óta le van zárva, viszont a gyerek nem látszik többnek tíz évesnél. Walter szerint ez lehet, hogy valóban csak a látszat, mert az elszigeteltség miatt nem úgy fejlődött a fiú teste, ahogy kellett volna. Előre látom, ezután a műsor után gazdag nők tucatjai fogják befalaztatni magukat az alagsorba.

A Művész, miután értesítette az FBI-t, újabb áldozat után néz, most a kutyáján keresztül lopja be magát a nő szívébe. Olivia megint meglátogatja Obeserver Jr.-t (röviden OJ-t), akinek talán nem is lehetne találóbb a neve, mert furcsaságban legalább ott van, mint névrokona. Habár még nem evett szilárdat, Olivia M&M’s-szel tömi a kölyköt, mert hát úgy kell azt. Szerencsére még idejében befut egy gyermekvédelmis, aki bár nem tartóztatja le Oliviát, bármilyen jogosan is tenné, csak elbeszélget vele arról, hogy ha a kiskölyök állapota nem változik, másnap átszállítják egy olyan helyre, ahol jobban gondját tudják viselni. A kisfiú ezt valahogy hallotta a falon keresztül, vagy szájról tud olvasni, mindenesetre tisztára bepánikol, és gyorsan rá is firkant egy címet Olivia noteszére. Távozása előtt a „gyermekvédelmis” telefonál valakinek, hogy „találtunk még egyet”. Charlie és Livvie kiszállnak a helyszínre, de semmit sem találnak, holott folyamatosan ott sétálgatnak a furgon mellett, amelyben a nő még él.

De már nem sokáig, Charlie este telefonál Oliviának, hogy megtalálták az újabb áldozatot, és a kikötött kutyájából az is kiderült, hogy délután nagyon is jó helyen jártak. Olivia Waltertől kér segítséget, aki szerint a fiúnak a sötétben, csendben eltöltött évek során olyannyira kiélesedtek az érzékei, hogy látja más emberek érzelmeit. Talán valahogy ráhangolódott a gyilkosra is, de mivel nem beszél, nem mondhatja el, ki az. Sebaj, mondja Walter, olvassunk a gondolataiban! OJ-t át is szállítják a laborba, ahol Walter előkapja a kínzósisakot, amit legutóbb a hangokat látó srác ügyében használt, s még abba is belemegy, hogy átalakítja kicsit, hogy ne kelljen belefúrni a kölyök koponyájába. Már éppen beindulna a kísérlet, a kölyök is egész jól bírja, mikor Broyles sétál be a laborba, oldalán a „gyermekvédelmissel”, akiről kiderül, hogy valójában CIA-s, és egyáltalán nem örül neki, hogy Olivia gyakorlatilag kilopta OJ-t a kórházból. Broyles kijátssza, hogy még egy napig náluk maradhasson a fiú, de csak azzal a megkötéssel, ha utána szó nélkül átengedik őt a CIA-nak.

Míg a Művész újabb meghívót küld az FBI-nak, Walter arra próbál rájönni, a sisak melyik csatlakozóját hova kell bedugni. Oliviának rossz hírek érkeznek. A második holttest körme alatt vérnyomokat találtak, amiről azt hitték, talán a gyilkosé, de most kiderült, hogy csak némi nejlonrosttal keveredett tehénvér. Erről aztán eszébe jut Peternek az az időszak, mikor takarítóként dolgozott egy vágóhídon, ahol hatalmas nejlonzacskókat használtak a hús kiszállításához. Olivia sorra járja a közeli henteseket, mialatt Walter végre rájött, amire rá kellett, és a csapat beüzemeli a gondolatolvasó masinát. Már éppen sikerül a gépből valami emberi hangra emlékeztető zajt kiszedni, mikor a kiskölyök reszketni kezd. Olivia ugyanebben a pillanatban az egyik vágóhíd hűtőtermében ácsorog, és a főnökkel beszélget, aki készségesen segít, míg Livvie meg nem említi, hogy kellene neki nejlonzsák is. Akkor aztán bevallja, hogy pár napja eladott egy férfinak pár zsákot.

Fantomképet is készítenek a vevőről, aztán Olvia telefonál Peteréknek arról, hogy mit tudott meg. Peter a 190-es IQ-jával nem kapcsol, de Walter rögtön rájön, hogy OJ ugyanakkor kezdett reszketni, amikor Olivia hidegben járt, így tehát feltételezhetik, hogy a telepatikus beleérzőképessége nagyobb, mint gondolták, és azért segített eddig Oliviának, mert tudta, milyen nagyon szeretné elkapni a gyilkost. Ezzel csak egy a baj, azt is érezte, hogy Livvie belement, átadja a fiút a CIA-nak, így kissé bepöccent rá. Olivia meggyőzi, hogy ha annyira ismeri, akkor tudhatja, hogy mennyire nem szeretné ezt, viszont egy újabb nő van veszélyben. OJ noteszt ragad, és megad egy kereszteződést. Charlie és Olivia egy rakás rendőrrel minden kocsit megállítanak, többek között a Művész furgonját is. Olivia felismerni véli őt a fantomképről, de az győzi meg igazán, hogy a visszapillantón egy sárga, fenyőfára emlékeztető illatosító van, márpedig a kölyök a kórházban fenyőfát rakott ki a sárga M&M’s-ekből. Fogócska, áldozat megvan, él, gyilkost a dulakodásban leszúrja Olivia.

Zárásként Olivia megkéri Broylest, hogy falazzon neki, amíg ő elküldi OJ-t a rész elején látott doktornővel egy szerető otthonba, így Broyles azt mondja Michaels ügynöknek a CIA-tól, hogy a kölyök egész egyszerűen megszökött a felügyelőcsapat orra elől, ami – tekintve, hogy még mindig nem tudják, hogyan került a föld alá – annyira nem is hihetetlen. Családolunk egy kicsit, gyors összefoglalásként legyen elég annyi, hogy Olivia nővére házat akar venni a környéken, mert megtetszett neki a város, amiben naponta olyan dolgok történnek, mint egy rossz B-filmben, végül is logikus. OJ kocsikázik, mosolyog, ami nem sűrűn mondható el róla, azonban hirtelen elkomorodik, kipillant az ablakon, és farkasszemet néz a járdán sétáló Megfigyelővel, aki ugyanolyan mereven bámul rá.


 
Érdekességek:
 
- A kórházban a hangosbeszélőn egy bizonyos Dr. Shephardöt hívatnak, ami utalás lehet a Lost Dr. Jack Shephardjére.
- Másik Lost hommage, hogy mikor először látjuk Oliviát az epizódban, közeliben mutatják az egyik szemét.
- Ezen a linken meghallgathatjátok OJ „gondolatait”, akár visszafelé is. Habár vannak elméletek a kommentek között, eddig senki, semmi biztosat nem tudott róla mondani. Én például az imént tisztán hallottam az Edited verzió végén, hogy „Jones doesn’t lie at all”, azaz „Jones egyáltalán nem hazudik”.
- Az előző epizódban a beneósodott újságárus standjának ponyváján látható egy kis, sárga fenyőfa, ami utalás a mostani részre.
- A reklámszünet jeleinek megfejtése: WALTER.
Címkék: rejtély fringe
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aya 2009.06.29. 12:58:23

Köszi a hogyvoltot! Nagyon jó, hogy van.......mostanában valahogy érzékenyebb lehetek mert az utóbbi két részt képtelen voltam megnézni. De így mégse maradok le.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.29. 13:06:38

Azért ezen a képen van benne egy kis Gollam is :-)

enzo23 2009.06.29. 17:15:58

Walter tánca a glóriával, meg az utolsó rész a Megfigyelővel megmentette a részt, ami egyébként kicsit lapos volt.
Azért én nem írtam volna oda az Observeres utalást már az első bekezdésbe, bár az igaz hogy ez hogyvolt tehát aki olvassa az látta a részt..áááh...nem tudom.
Az OJ viszont vicces.:)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.29. 17:33:51

@enzo23: Szerintem nincs ember, aki ne erre gondolt volna kapásból, már az elején, ha látta az eddigi részeket...

Tipca 2009.06.29. 21:31:53

@enzo23: Fedornak igaza van; kopasz, nincs szemöldöke = Observer. Mi sem mutatja jobban, hogy amikor elkezdtem írni a hogyvoltot, és elneveztem a kissrácot OJ-nek, halvány lila gőzöm sem volt, mi fog történni a rész során/végén. Most kivételesen első megtekintésre írtam a hv-t.

Szugló utca 2009.06.29. 22:13:44

Volt ebben az epizódban egy baki. Amikor Olívia bement a gyerekhez a kórházba és a segítségét kérte, akkor otthagyta neki a noteszét. Ezután kihívta a folyosóra az álgyermekvédelmis.
Ezután többször mutatták a kölköt, ahogy sasol. Egyszer a bal oldalán, kétszer a jobb oldalán volt az ágyának a notesz, majd amikor később írt a gyerek, akkor megint a bal oldaláról vette elő.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2009.06.30. 02:12:29

Nem vagyok az az ijedős fajta, de a főcím előtti jelenetnél, amikor mutatták ezt a gyereket, majdnem odapisiltem a fotelba. Mondjuk, az is igaz, hogy korábban aludtam másfél órát.:)

Amúgy klassz a blog, grat!:)

0Hanga 2009.06.30. 10:43:48

@Szugló utca: Igen nekem is feltünt a notesz vándorlása pedig nem nagyon szokott az ilyesmi feltünni nekem.
süti beállítások módosítása