Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Battlestar Galactica 4x13 - The Oath

2009. június 26. 12:00 - Freevo

A múlt heti események nem maradtak következmények nélkül. A civil hajók többsége továbbra sem látja szívesen a cylon mérnököket a fedélzeten, ezért Adama a nagytanács tagjait is azzal akarja fenyegetni, hogy Zarek mellé csukatja őket. Eközben az alelnököt az újdonsült cinkosa, Mr. Gaeta kiviszi a cellából, úgy tűnik, az őrség különösebb ellenvetése nélkül.

A mozgalmukhoz máris rengetegen csatlakoztak, köztük a Resurrection Ship epizódokból ismerős Napsugár fiúk, de még Racetrack is, így aztán Zarek könnyen eljut a hangárig. Itt azonban a fedélzeti főnök, a Pegasusról importált Laird akadékoskodni kezd, úgyhogy az alelnök kivégzi egy franciakulccsal.

Gaeta kezében óriási hatalom van, hiszen ő felügyeli a Galactica teljes kommunikációját. Így amikor Zarek hajója elhagyja a dokkot az elnöki különgép felé, azzal magyarázza az érzékelőkön felbukkanó jelet, hogy meghibásodtak a műszerek, és senki sem fog gyanút. A Kvórumban Lee próbál rendet tenni, amikor megjelenik az alelnök, és elégedett vigyorral átveszi a helyét. 

A Galacticán Anders egymagában labdázik, amikor megjelenik Seelix, hogy a szemére hányja, minek kacérkodott vele annak idején a bárban, ha nem akart tőle semmit. Seelix szerint azért, mert előreprogramozott cylon, szerintünk azért, mert fasza csávó. Mielőtt Sam mentegetőzhetne, beoson két katona, akik leütik és biztos, ami biztos, véresre rúgják, mielőtt a fogdába cipelnék.

Gaeta bejelenti a vezérlőben, hogy az egyik részlegben tűz ütött ki, és taktikusan hozzáteszi, hogy a jelenlegi közhangulatot tekintve ez nem lehet baleset. Evakuálni kell a környéket, úgyhogy Gaeta saját emberei mozgásba lendülhetnek. Narcho, ex-pegasusos pilóta úgy tesz, mintha rá bízták volna a veszélyelhárítást, amin Starbuck meg is lepődik, mert ez a tengerészgyalogosok dolga. Cserébe kap egy lebaszást, hogy mit flangál itt fel-alá, amikor már rég halottnak kéne lennie.

Kara kifigyeli, hogy az egész arra ment ki, hogy pár civil lázadó (köztük Connor, akit nem kell bemutatnunk) hozzáférhessen a fegyverraktárhoz. Próbálja figyelmeztetni a vezérlőt, de mivel Gaeta a telefonos kisasszony, az infó nem jut el az admirálisig. Lee szintúgy oda próbál csörögni, hogy Zareket mégis miért engedték ki, erre Gaeta úgy tesz, mintha nem tudná, miről van szó, és őt is lerázza.

Hogy ilyesmi ne fordulhasson elő többet, a hadnagy leállítja a kommunikációs rendszert, mintha szabotálták volna a tűzesettel egyidőben. Lee, aki a törvényes jog és az apja álláspontja között lavírozik, átmegy a Galacticára, hogy fényt derítsen a furcsaságokra, ám ott lázadók fogadják. Mivel ő adott amnesztiát a cylonoknak, és ő kötötte meg velük a békét, foglyul akarják ejteni, ám megjelenik Starbuck, és habozás nélkül lelövi az egyik katonát. Miután beleereszt egy golyót Racetrack repülőtársába, Skullsba is, Connorék elengedik Leet.

A Napsugár fiúk sem tétlenek, a nemezisüket, Helót és Athenát keresik föl elsőként. Mindkettőjüket fogdába vágják Herával együtt, Anders és Caprica-Six mellé. Nem végzik ki őket, mert a cylon anyahajót még lehet velük zsarolni. 

A vezérlőben egymásnak ellentmondó jelzéseket fognak, hiszen az állítólagos tűzvésznek semmi kézzelfogható nyoma nincs. Adamának elege van abból, hogy megsüketültek és megvakultak, ezért helyszíni szemlére küldi a kedvenc katonáját. Gaeta számára nem marad más választás, ráparancsol az embereire, akik őrségben vannak, hogy tartóztassák le az admirálist. Csakhogy a katonák tüzet nyitnak, és a kedvenc közlegény meghal.

Gaeta leállítja a lövöldöző őröket, és Adamával súlyos szópárbajba kezdenek. A hadnagy nem fogadja el, hogy a mindig egyenes admirális ítélőképességét a cylon jó barátja és az érzelmei befolyásolják, Adama ugyanakkor a katonai esküre hivatkozik, amelynek a megszegését jelenti a parancsmegtagadás és a zendülés.

Az öreg bebizonyítja, hogy a kor nem elpuhította, hanem megkeményítette őt, amikor iszonyatos badasseryt tanúsítva elküldi Gaetát a halál faszára. Megfogadja, hogy ha ennek egyszer vége lesz, ők nem kapnak amnesztiát, nem lesz megbocsátás, ezért kivégzés jár, semmi más. Mé azt sem engedi, hogy a katona, aki a fogdába kíséri őt, karon ragadja, egyszerűen elvonul Tigh-jal, a két tengerészgyalogoss meg loholjon utánuk.

Lee és Kara megtalálják Roslint az admirális kabinjában, sértetlenül. Az elnöknőnek muszáj kihasználnia az utolsó esélyüket, és beszédet intézni a flottához, hogy hagyják abba ezt a hercehurcát. Igaz, hogy napok, talán hetek óta nem lépett nyilvánosság elé, de még ér annyit a szava, hogy ezzel egy kicsit elgondolkodtassák a lázadókat, akik nem csak a Galacticán tevékenyek.

Baltar barlangja felé veszik az irányt, hiszen az ő rádióadójával az egész flottát el lehet érni. Ott Tyrol már aktívan közreműködik az emberek mentésében, és tájékoztatja Karáékat, hogy az admirálist és az ezredest a fogda felé vitték. A két öreg sem tétlen, Adama egész egyszerűen a fellépésével megdermeszti a szart is a két katonában, így csak le kell őket szerelni, és a biztonság kedvéért az egyikbe ólmot pumpálni egy karabélyból, hogy a másiknak a menekülés csírája se merüljön föl a gondolataiban.

Gaetának máris meggyűlik a baja a parancsnoklással, mert a flotta összes hajója egszerre szeretne beszélni Adamával, köszönhetően annak, hogy ő váratlanul elzárt minden kommunikációs vonalat. A hadnagy előbb értesíti Zareket, hogy övé a vezérlő, de befejezni már nem tudja a mondandóját, mert Roslin Baltar rádióját használva elárasztja az összes csatornát.

Az elnöknő a flotta népéhez szólva hangsúlyozza, hogy az egyetlen és utolsó esélyük a túlélésre a szövetség a cylonokkal, és ne higgyenek az agitátoroknak, akik a félelmeikre alapozva akarják szétverni a civilizációt. Ekkor Gaeta sikerrel zavarja meg az adását, de már késő. Baltaron a sor, akihez a hadnagy sokáig lojális volt. Odatelefonál a vezérlőbe, hogy megpróbálja meggyőzni, vessen véget ennek az őrültségnek, de a szavai hatástalanok maradnak. 

Lee és Kara összetalálkozik Adamával és Tigh-jal, így elereszthetik a túszul ejtett katonát, aminek Kara nem annyira örül, szerinte minden lázadót le kéne mészárolni. Elindulnak egy elhagyott tartalék zsilipkamra felé, ahova időközben Tyrolék fű alatt leszerveztek egy fuvart a cylon bázishajóra. Roslin és Baltar már itt vannak, amikor a Raptor megérkezik, hogy mindenkit átszállítson.

Az admirális és az elnöknő csókkal üdvözlik egymást, amit a fiatalság feszengve próbál nem észrevenni. Gaeta sajnos észlelte a bejelentés nélkül érkező szállítógépet, és egy jó nagy osztag katonát küld a zsiliphez, élükön Kelly századossal, aki a Baltar tárgyalása során elkövetett szabotőrakciói miatt egész idáig fogdában rostokolt. 

Adama és Tigh katonai tisztességből nem hajlandók elhagyni a fedélzetet, ezért arra hivatkozva, hogy tartaniuk kell a frontot, amíg a Raptor kidokkol, hátramaradnak. Tyrol, Lee és Kara egy mellékjáraton eltávoznak a fogda felé, míg Roslin és Baltar a bázishajóra tartanak. Gaeta az űrben őrjáratozó vadászpilótáit a Raptor nyomába küldi. 

Ha van keményebb dolog az univerzumban a gyémántnál, akkor az egy hatvan év fölötti, hatalmas mordállyal felszerelt katona töke. Az admirális és a barátja ezt bizonyítva rezdületlen arckifejezéssel várják az érkező csapatot, ám azok túljárnak az eszükön. Tudják, hogy ha a pillantásuk találkozna a két öreg mindenre elszánt tekintetével, egyszerre engednének el a záróizmaik és kapnának sírógörcsöt, az életük végéig tartó ágybavizelésről nem is beszélve, ezért csak egy pici résen mernek bedobni egy villanógránátot a zsilipbe. A hatását már csak jövő héten láthatjuk.

9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Modal 2009.06.26. 17:26:39

Ez a rész egyébként egy csomó díjat nyert... Én személyszerint pedig beírtam volna a hogyvoltba azt a "24-ből kölcsönzött órácskát". Azért nem csak Jack Bauernek vannak szar napjai az univerzumban. :)

Anak 2009.06.26. 19:30:35

Na én viszont szembe megyek a közvéleménnyel. Erre a részre már teljesen elegem lett az admirális és az elnöknő köré szőtt félisten szerepből. Hogy az ő egyetlen kisujjmozdulatukra beszarjon mindenki más. Idegesítő. Egyszerűen utáltam már ezt a két karaktert. Annyira vártam, hogy az írók meglépik a szinte lehetetlent és ki(ny)írják őket.

Shaddam 2009.06.26. 21:06:51

Az utolsó képet látva esett le nekem hogy a BSG-ben végig átalakított P90essel lőnek.

ovits 2009.06.26. 21:45:25

Még amikor Baltar börtönben volt, Gaeta bement hozzá, és az exelnök utalt valami titokra, amit ők tudnak. Erre Gaeta majdnem megölte. Kiderült mi volt az a titok?

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2009.06.26. 23:22:36

Itt is beszéltek erről a titokról, csak jól kifelejtettem a hv-ból.
Nem hogyvoltoztam le a webizódokat, de a negyedik évad két fele között volt tíz átvezető netes rész, amiknek Gaeta volt a főszereplője. Ebben fény derült a titokra. A youtube-on szerintem megtalálod őket "The Face of the Enemy" a címük, illetve (önreklám) a battlestar.freeblog.hu oldalon is utána tudsz keresni, ha nem járnál sikerrel.

ovits 2009.06.26. 23:46:43

Köszi. A webizódokat nem láttam.

HumanPositive 2009.07.28. 10:49:30

Anak, még szerencse, hogy nem te írod a forgatókönyvet!

Ysu 2009.11.26. 06:29:02

4x12 lesz? Vagy van, és csak én nem találom?

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2009.11.26. 06:55:05

@Ysu: Van egy-két poszt, amit elfelejtettem felcímkézni, és már valószínűleg úgy is marad... :) Az archívumból vagy a keresőből előbányászható!
süti beállítások módosítása