Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 5x20 – Az Őrszem

2009. június 21. 11:00 - Llew

Többször előkerültek már az NID idegen technológia gyűjtögetős akciói, most ismét ezekre emlékeztetnek minket. Hammond tábornok hiányolja a CSK-9-et, ezért Walter nekiáll feltárcsázni őket. Közben jön O’Neill egy rég esedékes jelentéssel, bár szerinte jobb későn, mint soha. A CSK-9 küldetése helyre állítani a diplomáciai kapcsolatot a Lantonával, mert van nekik egy frankó kis kukacriasztó berendezésük. A rádión a csapatvezető helyett Grogan jelentkezik, de hazamenni nem tud, mert jaffák érkeztek a bolygóra.

Az eligazításon úgy okoskodnak, hogy az NID-s Grieves ezredes és csapata kíváncsiskodás közben biztosan megbabrálták az Őrszem nevezetű védelmi rendszert, az most azért nem működik. Ha pedig jaffák vannak a bolygón, akkor előbb-utóbb egy anyahajó is várható, és mivel ez az egész a földiek hibája, ide is vissza kell menni, helyre hozni. Carter azonban kevésnek érzi magát (volt már ilyen?) a feladathoz, szóval előtte O’Neillnak beszélnie kell az árulásért elítélt csapattal.

Jack hiába poénkodik Grieves még mindig nem tért napirendre azon, hogy lebuktatta őket, mikor csak jót akartak. Azt állítja rendesen összerakták az eszközt, de csak akkor hajlandó segíteni, ha megváltoztatják a büntetését. Ezen kívül nekik is menniük kell a Lantonára, mert Carter nem tudja megjavítani az őrszemet. Miután a kapun átlőtt rakétákkal ártalmatlanítják a jaffák ágyúit, a CSK-3 támogatásával neki vágnak az útnak. Grieves sír, hogy nem kap fegyvert, Kershaw – akinek rab létére tökéletesen szedett szemöldöke és frizurája van – meg gúnyolódik, hogy egy archeológus fedezi őket. Daniel erre a kést a kezébe véve kérdi, hogy melyik végén is jön a golyó, Jack pedig fejlövést helyez kilátásba, ha rosszul viselkednek.

A CSK-3 kistatisztálta magát és eltűnt az erdőben jaffákat kergetni. O’Neillék meg elindulnak az Őrszem felé. Daniel útközben arról érdeklődik Grievesék büntetéséből hány évet engedtek el. Semmit, kaptak még párat, mivel eddig halálra voltak ítélve, jön a válasz Jacktől. Útközben ráakadnak a fűben szunyókáló Groganra. Csak ő élte túl a csapatából, ami a kiképzésen látottak alapján meglepő, de eddig mindenesetre jobban teljesít az első küldetésén, mint Elliot hadnagy. Jack és Grogan elmegy Marulhoz, a lantonaiak vezetőjéhez, bár Grievesék szerint fingjuk sincs az eszköz működéséről. A többiek addig mennek szerelni.

A város, amit O’Neill távcsövébe festettek, elég fejlettnek tűnik, de még egy rendesebb földút se vezet befelé. Az Őrszem meg egy bazi nagy farakás közepébe van rejtve. Marult éppen a Svarog nevű goa’uld jaffája vegzálja, hogy miért nem hódoltak még be. Az öreg azonban csak azt hajtogatja, hogy az Őrszem majd elküldi őket melegebb éghajlatra. A jaffák el is mennek, de még csak önszántukból. Jönnek helyettük O’Neillék. Próbálnak értelmes beszélgetést folytatni Marullal, de úgy tűnik nem csak a civilizációjuk technológiája hanyatlik, hanem a szellemi színvonaluk is. Elég nehezen sikerül vele megértetni, hogy Greievesék annó átverték és elrontották a védőrendszert.

A energiamező kikapcsolása a színesen villogó és sípoló zárral nem megy simán. Beesteledik és a jaffák is rájuk találnak. Daniel oda adja Grievesnek a pisztolyát, hogy segítsen Carternek és Teal’cnek, ő meg igyekszik befűzni Kershawt előszedni a zenei hallását. Marul a kilátásban gyönyörködik és kurvára tanácstalan. Ők ilyen filozofálós népek, nem csinálnak semmit, csak gondolkodnak. Az öreg addig töpreng, míg nem megérkezik Svarog anyahajója és a behódolás motiválása gyanánt elkezdi szétlőni a várost. O’Neillék felajánlják Marulnak, hogy evakuálják a népet a csillagkapun, de a vén trotty annyira határozatlan, hogy az már fáj.

Carterék legyőzik az első őrjáratot és az erőteret is sikerül hatástalanítani. Bele kell húzniuk a javításba, mert gyülekezik a második hullám. A CSK-3 hazaszól, hogy a helyzet biztosan, de romlik. Hammond elmeséli Walternek, hogy Grieves egy igazi geciember, mert egyszer egy lopott lézerágyúval lelőtt három embert azok közül, akiktől ellopták. Ez nem annyira kedvezett a diplomáciának. Kershaw kettesben közli Grievesszel, hogy szerinte a gépet úgy hagyták itt ahogy volt, de az ezredes lehurrogja. A nő és Daniel igyekszik visszakapcsolni az erőteret, mert a jaffák erősen rájuk nyomultak.

Marul még mindig töketlenkedik, mert addig nem hajlandó semmit tenni, amíg az asztalán ég az olimpiai láng, mert az azt jelzi, hogy a Vigyázó még él. Danielék visszakapcsolják az erőteret, de egy jaffa előtte még hátba lövi Kershawt. O’Neill éppen szólna Carternek a Vigyázóról, mikor lezattolják őket. Marul nem segít a főjaffának, így pályafutása befejeződik. Daniel az „életerő” és a „ketten egyek” kifejezéseket ismeri fel az Őrszem felirataiból, mire Kershaw a Vigyázóról kezd beszélni. Flashbackkelünk arra az estére, amikor szétkapták az Őrszemet. Egy férfi meglepte őket, a borotvált Grieves pedig meglőtte. Utána meg hagyta, hogy meghaljon, és még azt sem engedte neki, hogy megérintse az Őrszemet.

Volt a kezén egy életjelző, ami ha meghal kioltja a Marul asztalán élő lángot. Nekem zavaros, hogy ha Kershaw elásta, akkor miért nem jelzett, de biztos rákötötte egy vakondra. Nincs idő sztorizgatni, a jaffák meghozzák a vasra vert O’Neillt és Grogant. Ha nem kapcsolják le az erőteret kivégzik őket. Előtte kicsit megfenyítik az ezredest a piszkavassal, mert azt a parancsot adja, hogy robbantsák fel a gépet. Grieves azonban azt mondja, ki tudja kapcsolni az erőteret. Megöleli a központi villogó részt, amitől nagy fényesség támad és eltűnnek a jaffák, majd a fényhullám végig terjed a városon is. Kershaw közben meghalt, Grieves meg eltűnt, mivel a gépnek nem volt semmi baja, csak életerővel működik. Ezek után felesleges a technológiát tanulmányozni, mert nálunk biztos nem jelentkezne senki ilyen önkéntes lámpagyújtogatónak.

Címkék: 5 csillagkapu
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the black ball 2009.06.22. 10:27:03

Jó, de Grogan hogy élte túl? Elbújt a fűben. Úgy nem nehéz. :]

Llew 2009.06.22. 10:38:07

Még ha elbújt volna.:)

Mióta sixx feje az szintmérő?
süti beállítások módosítása