Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek TNG 1x04 – The Last Outpost – Az őrszem

2009. június 17. 13:00 - clean lead

Csillagidő: 41386.4. Kedvenc hajónk és legénysége egy ferengi hajót üldöz. A ferengik most jelennek meg először a sorozatban, ennek megfelelően pont annyit tudunk róluk, mint a krokodilok a szolidaritásról. Úgy tűnik, hogy megfújtak a Föderáció egyik állomásáról egy T-9-es energia-átalakítót. Erről valamiért a jelenlegi kaliforniai kormányzó képe ugrik be, nem is értem miért. Kapitányunk már nagyon izgul, hogy végre találkozhat egy új fajjal, még meg is fésülködött. Na, ez nagyon aljas volt. Bocsánat, Mr. Stewart! Az üldözés közben egy teljesen ismeretlen területre keveredünk, már látszik a ferengi hajó is, aminek úgy tűnik kisebb problémái támadtak. Kezdenek lassulni, végül kiesnek a görbületből és az Enterprise is követi őket. A két hajó már szinte teljesen mozdulatlanul áll egy lakatlan bolygó mellett. Ekkor a ferengik tüzet nyitnak a hajónkra, de nem tesznek kárt benne. Picard nem akarja viszonozni a tüzet, mert szerinte a ferengiket csak a közelségünk zavarja. Én is ezt szoktam érezni reggelente a metróban, amikor mások a vesémről és a lábamról vesznek lendületet a leszálláshoz.

Mielőtt a ferengik beperelnék a kapitányt zaklatásért, az parancsot ad, hogy az Enterprise tartson távolságot az idegen hajótól. Megpróbálunk hátrálni, de valamiért nem megy és a ferengik felé húz a hajó, majd az energia-ellátás kapcsol disco fokozatba. Az eddigi találgatások, miszerint vajon a ferengik fejlettebbek-e, mint a Föderáció ezúton, úgy tűnik, lezáródtak. Az Enterprise mozgásképtelen, pajzs nincs és a fézerek sem működnek. Egy csapat parittyás ősembernek sem jelentenénk gondot. Sajnos Deanna nem érzékel semmit és a ferengik sem válaszolnak az üdvözlésre. Na, most akkor mi legyen? Data szerint a ferengik kalmárok, olyanok, mint a XIX. században a jenkik. A ferengi hitvallás: caveat emptor (vigyázzon a vevő). Ennyi erővel egy-két hazai hipermarketben is dolgozhatnának. Mivel Riker ősei észak-amerikaiak voltak nagyon érdeklődik a dolog iránt, de Data szerint nem számíthatunk vörös-fehér-kékbe öltözött Sam bátyókra. Emberek, Data viccet mondott és senki sem vette észre! Yar nem érti a színekre való utalást, amit Picard magyaráz el neki, aztán hozzáteszi, hogy a francia zászló színei sokkal helyénvalóbb módon, kék-fehér-vörös sorrendben voltak. Bár tudnám, hogy mit ért az alatt, hogy helyénvalóbb a színek sorrendje. Valaki segítsen!

Data persze nem fogja fel, hogy mikor kellene csöndben maradnia és nekiáll felsorolni a zászló almanachot. Persze rögtön a német, az olasz és a brit zászlót hozza fel. Gratulálok! Ezekkel az államokkal, illetve elődjeikkel harcolták végig az egész történelmüket a franciák, még szép hogy Picard azonnal leállítja az androidot. Viszonylag kevesen kedvelik egymást azon a vidéken, de hát mondjon nekem valaki két szomszédos államot, akik barátságban vannak. Mindeközben Geordi és Riker a gépházban próbál megoldást találni, ehhez azonban Egyesnek (Riker egyik megszólítása, eddig még nem használtam) értenie kellene, hogy mi is történik pontosan. La Forge elmagyarázza neki, de Riker tekintete olyan üres, hogy a szemeiben látszanak a mögötte lévő konzol gombjai. Gépészünk átmegy basic üzemmódba. Mi energiát termelünk, ők meg visszanyomják. Érteem? Na, itt a csörgőd Will. Azonnal bizonyítékot kapunk az oktatás fontosságára, mert Riker egész használható ötlettel áll elő. Tekintve, hogy az általunk kifejtett erő és a visszatoló erő között van egy alig mérhető, de mégis fennálló időkülönbség, ezt kell kihasználnunk. Azonnal a legmagasabb görbületi sebességre kell kapcsolni és kitörhetünk.

Közben kulturális különbségeket kapunk a képünkbe. Worf szerint harcolni kellene, mert nem szégyen az erősebb ellenfél ellen veszíteni. Picard szerint viszont a taktikai visszavonulás nem szégyen, majd kiegészíti a francia credo-t azzal, hogy néha a legjobb módja a harcnak, ha az ember nincs is ott. Rendben, inkább abbahagyom, mielőtt a Lendvay utcában megdobálnak trikolorra festett békákkal. Bár, ha az általam nagyon kedvelt Jean Reno viccelhetett ilyesmivel, akkor ennyi még belefér egy nem-franktól is. A hídra visszatért Riker ráemel és a kínai Sun Tzu könyvéből a Háború művészetéből idéz: Győzni fog, ki tudja, mikor küzdjön és mikor ne küzdjön. Nagyon internacionális rész ez és, ha hozzáteszem, hogy La Forge afrikai származású, akkor már csak valami ausztrál szálat kellene találni. A beállítások elkészültek és a hajó megpróbál kitörni a ferengik fogságából. Nem sikerül és a központi számítógépből is elkezd valaki adatokat letölteni. Na, vajon ki? Troi bedobja, hogy esetleg meg kellene vizsgálni a bolygót, mert ezt eddig nem tettük meg. Hátha van lenn egy wellness szálló, amit igénybe lehetne venni amíg itt vesztegelünk.

Kapitányunk rábólint egy szonda elküldéére, majd összehívja a tiszteket egy megbeszélésre. Yar szerint ki kell lőni rájuk mindent ami csak van, de - hogy a történelmi vonalat kövessük - ez most maximum egy rakás sörösüveg lehet. Troi szerint igaz, hogy lőttek ránk a ferengik, de csak azért mert üldöztük őket. Hahó! Azért kergette a hajót az Enterprise, mert az ellopott valamit. Ez senkit nem zavar? Azt hiszem időszerű az idézet: Két dolog van, ami végtelen: a világegyetem és az emberi ostobaság, bár az elsőben nem vagyok biztos. Igen, Herr Einstein, ez sajnos a XXIV. században sem változott meg. Picard kérdésére Deanna azt tanácsolja, hogy próbáljunk beszélni a ferengikkel. Próbáltunk mi, de pont annyit ért, mint egy üvegszem a kulcslyukon. Miután Geordi a vállát rángatja a kapitány befejezi a tanácskozást. Egyesnek sincs ötlete, de legyünk igazságosak, ő már elhasználta a napi adagját.

Riker marad és Picard közli vele, hogy talán életbe kell majd léptetni az önmegsemmisítést. Visszatérünk a hídra és Picard megpróbálja újra hívni a ferengiket, hogy verbálisan feltegye a kezét. Worfon látszik, hogy nagyobb dicsőség volna az is, ha szenet lapátolna valahol. Némán várakozunk, majd a csöndbe hasít egy borízű hang. Ő Tarr, a ferengik DaiMonja. Ez talán a kapitány, de felőlem a főszakács is lehet. Bejelenti, hogy megadják magukat az Enterprisenak. Ez zseniális! Itt senki sem akar nyerni? Csak a részvétel a fontos? Pierre de Coubertin nagyon büszke lenne. De ez egyben azt is jelenti, hogy van egy harmadik fél is, aki mindkét hajót fogva tartja és ő töltötte le az adatokat is.

Picard hirtelen váltással felismeri a helyzeti előnyt és ledobja a földre a közmondásos szappant, hogy azt a ferengik vegyék fel. Vizuális kommunikációt követel, amit egy kis nyafogás után meg is kap. Muszáj volt ezt erőltetni? Mindenki döntse el maga, kép csatolva. Egyébként szerintem a ferengik nagyon hasonlítanak az egyik sportriporterünkre. Tarr felajánlja, hogy visszaadja az elcsórt készüléket és a szokásaiknak megfelelően a másodtisztjeik életét is feláldozná. Data odasúgja Geordinak, hogy szerencse, hogy a Csillagflottánál ilyen szabályok nincsenek. Ezen sem nevet senki, pedig ez is jó volt. Data, kár ezekbe a poén! Kicsit később Picard, Riker, Data és Geordi a bolygóval kapcsolatos információkat elemzi. Datahoz valamilyen módon - ne is kérdezzétek honnan - egy kínai ujjcsapda - ami első ránézésre egy kis ruganyos cső - kerül és azzal játszik, miközben beszél. A terület, ahol épp álldogálnak valaha a Tkon Birodalom része volt, ami a minap, úgy 600.000 éve elbukott. A nép nagyon fejlett volt, képes volt csillagokat is mozgatni és így kiépíteni a védelmi rendszerét. Beszéd közben Data mindkét mutatóujját beleügyeskedte a csapdába és nem tudja kihúzni, ami Rikernek és La Forgenak nagyon tetszik, de Picard mindjárt felrobban.

Ha valaki esetleg nem ismerné, elmondom, hogy hiába próbáljuk a kis csövet széthúzni, nem fogja az ujjunkat elengedni, csak akkor, ha közelítjük egymáshoz őket. Köszönjük az allegóriát, kedves forgatókönyvírók, megértettük. Közben megérkeznek a szonda adatai. Valóban a bolygóról tartják fogva a két hajót. Egyes és csapata indulhat a felszínre, de sajnos közben a ferengik is rájöttek az igazságra és a pofájuk nagysága ennek megfelelően hatványozódott. Picard azt még eléri, hogy közös felderítőcsapat induljon. A bolygóra Riker, Yar, Data, La Forge és Worf indul, ám leérve szétszóródnak és kapcsolat sincs a hajóval. Riker ténfereg egy kicsit a kristályokkal teletűzdelt, de egyébként kopár tájon, majd nemsokára megtalálja Datat és Geordit. Gépészünk fejjel lefelé lóg egy sziklafalról skywalkeri pozícióban, csak a hószörny hiányzik. Data próbálja kiszabadítani, de a ferengik is megjelennek és energiaostorral csapkodnak, mint valami csimpánzzal keresztezett régész professzorok. Sajnos azonban hatásosan, mert mindhárom csapattagunk belefejelt a porba és már Worfot is elkapták. A ferengik közül az egyik azért aggódik, mert most felrúgták az egyezményt, amit kapitányunkkal kötöttek, de a különítmény vezetője, akinek a neve hasonlít egy gumó alakú zöldségre és a mosdatlan lábra kitalálja, hogy majd ráfogják Rikerékre.

Mindeközben odafenn az Enterprise-on már csak tartalék energia van, de már az sem sok. A bolygón, az előbb említett Letek nevű ferengi kezdi kidolgozni a hazugság részleteit, amikor Egyes magához tér. Füles haverjainkról pedig kiderül, hogy érzékenyek a hangokra. Ez viszonylag jelentős hátrány egy olyan területen, ahol folyamatosan villámlás van. Ezt használják ki tisztjeink és egy kis verekedés után máris vesztes pozícióban vannak. Ez igen! A ferengik feleakkorák és Data meg Worf messze erősebb egy átlagembernél. Még jó, hogy Yar előkeveredett és fézert fog rájuk. A ferengik teljesen kiakadnak, hogy hallották már, de ezek szerint tényleg igaz, hogy az embereknél a nők együtt dolgoznak a többiekkel, fegyvert kapnak és még fel is öltöztetik őket! Mi a fene van ebben az univerzumban? Az előző rész is meredek volt, most meg ez. Rájuk férne egy kis szüfrazsett mozgalom meg a Pankhurst család. Tashaék megpróbálják lekábítani a ferengiket, de a bolygón lévő hatalmas kristályok most már eltérítenek minden energiát. Miután Geordi befejezte a denevérkedést, hasznosnak bizonyul, mert a vizorjával látja, hogy a kristályok gyakorlatilag hatalmas energiatelepek.

Ekkor feltűnik valami energialény és érdeklődik, hogy mégis miért pont itt kell nekünk játszadoznunk valamint, hogy ő a Tkon Birodalom egyik őrszeme, mire felvilágosítjuk, hogy az bizony nehezen, mert ők már jócskán kipusztultak. Persze nem hisz nekünk és valami régi uralkodót emleget, aki még anno is antikvitás volt. Valószínűleg nem frissítették az öreg szoftverjét. Vele kicsit nehezebb lesz a helyzet, mint a csendes-óceáni japánokkal, mert itt nem mutogathatunk órákat meg autókat, amiket a háború óta a régi harcostársak gyártanak az amerikaiakkal együtt. A ferengik persze kontráznak, és rögtön ellenünk próbálják hangolni az őrszemet a hazugságaikkal, aki azért félelmetes ellenfél volna. Nem húznám az időt a szövegeik ismertetésével, ha egy sima, hazai parlamenti választásra gondolunk, tökéletes képet kaphatunk. Az őrszemet nehéz megvezetni és úgy gondolja, hogy mindkét faj bűnös és mivel azért próbálja Svájcot játszani, először velünk kezd.

Választ kell adni a kérdésére: Győzni fog, ki tudja, mikor küzdjön és mikor ne küzdjön. (Halkan jegyzem meg, hogy ez nem kérdés.) Egyes szeme is akkorára nyílik, mint a brandenburgi kapu, de megőrzi a lélekjelenlétét és hasonló bölcsességet mond arról, hogy a félelem a legnagyobb ellenség és azt kell legyőzni. Ez pedig gondolom Yoda könyvéből volt. Még elsütnek pár gyöngyszemet a közmondások és közhelyek gyűjteményes könyvéből, de a helyzet megoldódott és az őrszem elengedi az Enterprise-t, valószínűleg az utolsó pillanatban, mert Picardék épp kezdtek elindulni abban a bizonyos alagútban, amiről Szamár is megmondta Shreknek, hogyha benne van, ne menjen ki a fényre. Az őrszem természetesen Riker fejében olvasott és saját bevallása szerint talált ott néhány érdekes dolgot. Ez túl magas labda volt, szerintem mindenki csapja le, ahogy gondolja. Végül, természetesen a ferengiket is elengedi az öreg, visszatér a posztjára. A fülesék visszaadják az energia-átalakítót, mert azért arról nem feledkeztünk meg és cserébe kapnak egy ládával a kínai ujjcsapdából. Használati utasítás nélkül...

Címkék: star trek tng
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2009.06.17. 13:54:26

Nincs itt valami gebasz a számozással? Hová lett a 4-es?
Nem vagyok vérbeli trekker, de ez a görbületezés nekem nagyon bántja a szemem. Nem csak az Enterpriseban mondták így?

clean lead 2009.06.17. 14:15:52

@Llew: Mea culpa, mea maxima culpa! Az előző harmadik rész álruhában van és valóban az a negyedik. Köszönöm, hogy figyelmeztettél! A magyar fordításban fénysebességet használnak, de az meg szerintem Star Wars-os. Én az eredeti hanggal nézem és abban a "warp" szót használják, ami viszont görbületre utal.

Llew 2009.06.17. 14:22:07

@clean lead: ezt a szériát csak hébe-hóba néztem, nem emlékszem mit mondtak magyarul, de mintha a Voyagerben meg tán a DS9-ben is térváltás, meg annak fokozatai lettek volna. Tudom, hogy a warp az görbület lett a magyarban, csak az nagyon hülyén hangzik.

clean lead 2009.06.17. 14:34:05

@Llew: Azt hiszem az én készülékemben lesz a hiba, mert sajnos magyarul nem láttam egyik Star Trek sorozatot sem. Néha az AXN Sci-fi csatornán hallom a magyar szinkront (el is kapcsolok gyorsan) és az kifejezetten nem jön be. Majd kitalálok valamit ez ügyben.

Llew 2009.06.17. 14:37:49

@clean lead: azért várjál még, hátha lesz hozzászólás amitől okosabbak leszünk

the black ball 2009.06.17. 15:02:45

A TNG-ben görbület volt a warp.

mizrolist 2009.06.18. 05:01:33

Így utólag erősen nevethetnékem van szegény vékony, szőrtelen arcú Egyest látva :D

NocadLee · http://nocadlee.hu 2009.06.25. 11:16:25

A magyar Trekes szinkronokban a "fokozat" szót használták a görbület/warp helyett.

Annak idején az első "komoly" Star Trek-fordító, Németh Attila így találta ki, és után már ragaszkodott is hozzá.
süti beállítások módosítása