Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Star Trek TNG 1x01-1x02 - Encounter at Farpoint

2009. június 07. 13:13 - clean lead

In medias res. Egy teljesen új Enterprise fedélzetén vagyunk, amelynek kapitánya a magashomlokú Jean-Luc Picard. Nincs se Kirk, se Spock. Első küldetés az, hogy eljussanak egy Farpoint nevű helyre és vizsgáljanak meg mindent az állomással kapcsolatban, közben pedig folytassanak diplomáciai tárgyalásokat az állomás építőivel. Szóval Farpoint, a legtávolabbi állomás. Nagyszerű, szinte látom a fantáziarohamban fetrengő térképészt, aki a delíriumban ezzel a névvel jött elő. De zsenialítása magjai máshol is kicsíráztak, mert a mesteri névválasztás a legénység egyik tagjának is nagyon tetszik és rögtön el is magyarázza annak értelmét, hogy az esetleg kómában fekvő nézők is megértsék, miért kapta az állomás ezt a nevet.

Ő Deanna Troi, egy betazoid nevű faj képviselője, bár csak félig, mert az apja ember volt. Empatikus képességei vannak, ami azt jelenti, hogy kapásból meg tudja állapítani, hogy valakinek fáj valami, ha látja, hogy egy fél gerenda áll ki a mellkasából. Na, jó, tényleg használható képességei vannak. Egyébként egy pár rész erejéig nagyon szexi kis egyenruhát kapott, miniszoknyával és hosszú, fekete csizmával. Szinte hiányolja az ember a kezéből a lovaglóostort és a képernyő alján keresztben előúszó telefonszámot. Rögtön váltunk egy másik állandó szereplőre Data-ra, aki egy android és továbbviszi majd a Spock féle vonalat, már ami a rideg logikát és az érzéketlenséget takarja, de jelentem a sorozatban sokat fog küzdeni, hogy minél inkább emberré váljon. Jó móka lesz. Kicsit elbénázunk a szleng szavak többes értelmével, tekintve, hogy ilyen adatbázist Data nem kapott és a több millió számítás másodpercenként sem teszi lehetővé, hogy magától rájöjjön a jelentésekre.

Kapitányunk már a székében, amikor egy galaktikus halászháló képe vetül az Enterprise elé és megszólal a vörös riadó, amit Picard rögtön el is hallgattat. Köszönjük! Valaki meg tudná mondani úgy általában, hogy mi értelme van egy idegtépő vészjelzésnek, amikor úgyis gáz van? Jobban koncentrál valaki, ha a fülébe üvölt a XXIV. századi légiriadó? Biztos velem van a baj. Ezen sem sokat tudunk töprengeni, mert egy villanás alatt egy mellpáncélos alak jelenik meg és archaikus nyelven kezd szónokolni, aminek a summázata az, hogy húzzatok innen, de villámgyorsan. Ez hamar egyértelművé vált Picardnak, ami szép teljesítmény, mert én a helyében csak annyit tudtam volna mondani, hogy: He? Ő Q és szerencsére többször is feltűnik majd a sorozatban. Az egyik hadnagy megpróbálja kicsit visszafogni, ami nem túl bölcs vállalkozás, mert Q rögtön akkora jégkockát csinál belőle, hogy a Titanic is megemlegetné. Az esélyegyenlőség jegyében, a lassúbb felfogású nézők kedvéért Deanna megállapítja a hullamerev tisztről, kinek a füléből is jégcsapok lógnak, hogy megfagyott. Ekkor ébred fel a biztonsági főnök, Natasha Yar és helyettese a klingon Worf a stand by funkcióból. Nem akkor kellett volna rögbi csellel rávetni magukat Q-ra, amikor megérkezett?

Közben Q átalakult II. világháborús tisztté és anakronisztikus beszélgetést folytat a kapitánnyal az emberiség veszélyes voltáról. Picard elejt egy megjegyzést, mire Q felderül és eltűnik. Hiba volt a tárgyalás szót emlegetni egy korlátlan hatalmú lénnyel szemben. Picard kérdésére Worf javasolja, hogy vegyék fel a harcot. Nem lepődtünk meg. Feltehetően az összes klingon törvény- és szabálykönyv ebből az egy rendelkezésből áll. Példának okáért már látom is a klingon fogyasztóvédelmi törvényt: Amennyiben a termék meghibásodik, Önnek jogában áll három napon belül visszavinni a terméket és megölni a gyártót. Köszönjük, hogy minket választott! Troi és Yar szerint gyorsan le kellene lépni. Szóval hátra arc és tűnés! Sajnos a halászháló átalakul egy gömbbé és követi az Enterprise-t. Mivel lehagyni nem tudják újabb döntés születik. Szétválasztják a hajót. Mert ez ilyeneket is tud! A tányérrészt Worf irányítja, míg Picard, Data, Troi és Yar a hajtóművet és a harci posztot tartalmazó részt kapják. Szóval, amíg a frizbi megy a maga útján, addig ők ellenállnak. Szuper ötlet.

Ehelyett mindannyian egy tárgyalóteremben találják magukat, ahol Q a 300-ból ismert perzsa hordszék prototípusával megérkezik. Majd megkéri Picard-t, hogy olvassa fel, miben találtatnak majd bűnösnek. Mikor a kapitány ellenszegül a teremben lévő katonák a fegyvert fognak a másik háromra és Q kiadja a parancsot, hogy lőjék le őket, ha a kapitány nem vallaná magát bűnösnek a következő kérdésekben. (Valamiért beugrott a Tanú című film, amikor Pelikán a tárgyalás előtt elkéri a vallomását, hogy átolvashassa: Elnézést Virág elvtárs, ez az ítélet.) Végül valahogy megállapodnak abban, hogy Picard bizonyíthatja, hogy az emberiség nem egy bűnös faj. Na, hol? Farpointnál. Egy villanás és visszakerülnek a hajóra.

Az elsőtiszt, William T. Riker már Farpointnál dekkol. Látogatást tesz ennek az űrbéli Vlagyivosztoknak az építés-vezetőjénél és gratulál, hogy milyen gyorsan befejezték az építkezést. Groppler, a vezető félrebeszél és megkínálja egy kis gyümölccsel, de Riker parancsnoknak persze az kell, ami nincs, mégpedig alma. A beszélgetés folytatódik és láss csodát, egy rahedli alma van az asztalon. Most vagy mi vagyunk vakegerek, vagy valami nincs rendben. Miután a parancsnok eltávozik az almájával egyetemben az állomás vezetője szidni kezd egy láthatatlan valakit, hogy ilyet ne csináljon többé, mert le fognak bukni. Teljesen kattant az öreg. Időközben parancsnokunk találkozik dr. Crusherrel az Enterprise főorvosával, aki épp shoppingolni indult, szóval idegesen reagál arra, hogy Riker fel akarja tartani az almás meséjével. Vannak dolgok, amik nem változnak. Soha ne állj egy nő és a ruhaboltja közé! Irány a pláza. Doktornőnk ki is néz magának egy jó ruhaanyagot, de végül nem tetszik neki, mert szerinte jobb lenne arany mintával és hopp, mire visszanéz máris aranymintás a kelme. Ezt nevezem kereslet alapú piacgazdaságnak.

Megérkezik Geordi LaForge a gépész is, aki lazára venné a figurát, de Riker néhány verbális pofonnal észhez téríti. Az Enterprise is megérkezett és a Picard-Riker boxmeccs első menete megindul. Hát igen gyorsan tisztázni kell ki is a vezérhím. Riker lemondhat a pezsgős, konfettis fogadtatásról. Megérkezik a tányérrész is Worf vezetésével és Riker megkapja a feladatot, hogy manuálisan kapcsolja össze a két részt. Data és Yar arcán látszik, hogy legszívesebben engedélyt kérnének, hogy lesugározhassanak a bolygóra, ehelyett gyorsan nekilátnak a búcsúleveleiknek. Egyébként automatikusan is össze lehetne kapcsolni a tányért a hajtóműrésszel, de akkor hol lenne benne az ésszerűtlen ugráltatás. Inkább tegyük kockára ezer ember életét. Természetesen sikerül a manőver, ellenkező esetben ez lett volna a világ legrövidebb sorozata. Picard ezek után savazza egy kicsit Riker-t, hogy egy cipőfűzőt is nehezebb megkötni, mint összekapcsolni az Enterprise-t, de azért nem volt rossz. Néhány verbális pengeváltás után befejezik egymás ekézését. Picard nyert. Végre eldőlt, hogy ki pisilheti le először a legközelebbi tűzcsapot. Mert egyébként nincs más dolguk. Geordi is megismerkedik a doktornővel. LaForge vakon született és egy vizor nevű eszközzel lát. De még hogy! Infravöröstől az ultraibolyáig, még a rádióhullámokat is. Süti! Mi csak hallgatjuk, de ő nézni is tudná a Kossuthot. Szerintem a ruhán is keresztüllát vele, de nem őrült meg, hogy elmondja.

Az Enterprise újra egyben és Riker is a hídon van. Q tűnik fel a képernyőn és 24 órát ad arra, hogy kiderítsék, mi folyik a Farpoint állomáson. Riker gyors eligazítás tart mielőtt, lesugároznának a bolygóra. Megtudjuk, hogy semmi más nincs a bolygón, csak rengeteg geotermikus energia. A felszínre Deanna is velük tart. Riker és a tanácsadónő most találkozásnak először a sorozatban és máris elég egyértelműen utalást kapunk arra, hogy valami lehetett régen közöttük. Picard meg csak örül, hogy nem kell a bemutatással bajlódnia. Szerinte fontos, hogy a tisztek tisztában legyenek egymás képességeivel. Hú, ez telitalálat. Egy csomó piszkos ötletem van, hogy Troi és Riker mennyire tisztában van egymás képességeivel. A nagy hármas már lenn alkudozik a farpointi őrült építésszel, aki közli, hogy nem igazán érdekli a csillagflotta ajánlata. Sem őt, sem a népét. Troi mindeközben érez valami erős emóciót. Fájdalom és nagy magányosság, de ezek az érzések nem Farpoint építőitől, a bandikoktól erednek. Groppler-nek természetesen ötlete sincs, mi lehet az, de ők teljesítették a megbízást, idő előtt felhúzták az építményt, más pedig nem számít. Szerintem idehaza ezzel mindenki több, mint elégedett lenne. Kíváncsi vagyok Picard, mit szólt volna ehhez: még félúton sem vagyunk, de már négyszer annyiba kerül, mint eredetileg terveztük. Van, akivel nem lehet jót tenni.

Újra lenn a bolygón. Riker, Data, Troi, Yar és LaForge nyomok után kutatnak. Troi javasolja, hogy váljanak szét és úgy keresgéljenek. A kis cseles Rikerrel szeretne menni, de ő szívesebben van az androiddal, úgyhogy lepattintja. Troi-ék egy földalatti alagútrendszert találnak, ami valami ismeretlen anyagból készült és a tanácsadó megint ugyanazokat az érzéseket érzékeli. Fájdalom, boldogtalanság, kétségbeesés. Szerintem egy magyar választópolgár van ott, szavazólappal a kezében. Dr. Crusher a hídon. Annyit lehet tudni, hogy dr. Crusher férje és Picard együtt szolgáltak és Wesley apja meghalt, amit Picard jelentett be a családnak. Később majd más is kiderül, de ne szaladjuk előre. Wesley körülnézhet a hídon, de gyorsan lezavarják, mert egy azonosítatlan hajó érkezik, ami csak tizenkétszer akkora, mint az Enterprise. Miután letapogatja büszke járművünket, elkezdi lőni a felszínt. Kiderül, hogy az építők városát lövi, nem a frissen felhúzott állomást. Hát, ezt unokáink sem fogják látni. Valószínűleg valamiféle városrendezőkből álló űrlények lehetnek, akik egy új bevásárlóközpontot képzelnek el a település helyén. Ráday Mihálynak lesz ehhez egy-két szava. A bombázás alatt álló városban lévő Groppler hirtelen nagyon kedves lesz és segítséget kér a kapitánytól. Ki gondolta volna?

Eközben a felderítőink is megérkeznek és első sorból tudósítanak a támadásról. Míg a többiek felsugároznak, Riker és Data megkapják a parancsot, hogy rabolják el Gropplert, mert úgy tűnik többet tud, mint amit elmond. Ez lesz a világ legharmonikusabb emberrablása. Én is hagynám magamat elrabolni, ha az lenne a másik opció, hogy atomjaimra lőnek orbitális pályáról. Az Enterprise tüzelni készül az idegen hajóra és megjelenik Q. Primitívnek nevezi az embereket, hogy úgy akarják védeni a bolygón lévőket, hogy az idegen hajóra lőnek. Majd azért kezdi el cseszegetni őket, mert nem segítenek a lenti sebesülteken. Ja és sapka sincsen rajtuk. Amúgy az orvosi csapat már lesugárzásra készen áll. Upssz Q, ezt benézted. Új ötletként azt találják ki, hogy az Enterprise felkapcsolja a pajzsokat és beáll az idegen hajó és a felszín közé. Szép terv, még ha kissé agyatlan is. Sosem tudjuk meg hány másodperc alatt lőtték volna darabokra a hajót, mert az taktikusan megbénult. Szerintem a központi számítógépben feléledt a létfenntartási ösztön. Riker és Data eközben bejutnak Gropplerhez, aki teljesen rémülten fogadja őket és csak annyit tudnak kihúzni belőle, hogy ők nem tettek semmi rosszat. Magyarul, valami rosszat tettek. De ezt már nem tudjuk meg, mert emberünk köddé válik. Troi ezzel egyidőben elégedettséget érez és Q szerint Picardnak már rá kellett volna jönnie a megoldásra. Picard ideges, szerintem érzi, hogy tényleg ki kellett volna már találnia. Q javasolja, hogy sugározzanak át a másik hajóra, de a kapitány nem akar kockáztatni. Riker, aki közben a lepusztult egyenruhájával visszaért a hídra, önként jelentkezik a felderítésre. Egyre jobban látszik, hogy Q-nak tetszik, amit lát, de még kéreti magát egy kicsit.

Picard ezalatt látogatást tesz a doktornőnél és köszönti a fedélzeten, majd megkéri, hogy helyeztesse át magát egy másik hajóra. Hoppá! Picard indoka az, hogy a doktornő biztosan nem akar olyannal szolgálni, aki mindennap emlékeztetheti a férje halálára. Csakhogy a - plagizált Szomszédok - Nagy Zöld maga kérte magát az Enterprise-ra. Jean-Luc, muszáj volt ebbe belefutni? Ez biztos benne volt a személyes anyagában. Közben Riker kész az átsugárzásra és mivel a nyomor szereti a társaságot, magával viszi Data-t, Troi-t és Yar-t. Még egyedül talál meghalni az idegen hajón ezek meg éldegélnek tovább az Enterprise-on? Iszogatnak a bárban? Még mit nem! Tudom, tudom, protokoll. Átsugárzás. Az idegen hajó szerkezete teljesen megegyezik azzal, amit a bolygó felszíne alatt találtak. Legénység sehol. Troi gyűlöletet és haragot érez, ami az építők ellen irányul. Megtalálják Gropplert, akit valamilyen láthatatlan erő kínoz. Kiszabadítják. Kiderül, hogy Gropplerék egy lényt ejtettek foglyul, és a párja nagyon ideges lett ettől. Épp a felszínt amortizálja. Közben a felderítők Gropplerral együtt visszaérnek az Enterprise-ra és a hajó a szemük láttára átalakul valami űrmedúzává, a Mélység titka című film kellékeinek felhasználásával.

A hajóról ezután a bolygó felszínén lévő, geotermikus energiával épphogy életben tartott lénynek energiát küldenek. Ez az a példány, amit az építők fogva tartottak és kényszerítettek, hogy mindenféle alakot felvegyen és előállítson. Bizony, a szép farpointi állomás is a lényből van, ergo, amikor az magához tért a Föderáció egy másodperc alatt elveszített egy új bázist. A bolygó felszínén hatalmas krátert hagyva felemelkedik az alakját visszanyert csillagközi puhatestű és a pasijával vagy nőjével (várom a megoldásokat) csáp a csápban elandalognak. Troi extázisban, könnycsepp elmorzsol. Q is lelép, de megígéri, hogy visszatér még. Alig várjuk! Az építőknek újra fel kell építeni az állomást, de ezúttal mellőzniük kell az organikus anyagokat. Eközben az Enterprise is elindul, felfedezni a galaxist. Lesz még jobb kaland, legalább is Picard szerint. Meglátjuk.

Címkék: star trek tng
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neton 2009.06.07. 19:59:15

"Szinte hiányolja az ember a kezéből a lovaglóostort és a képernyő alján keresztben előúszó telefonszámot." Itt először röhögtem fel hangosan, aztán még a választópolgároson meg Ráday Mihályoson. Várjuk a folytatást, már csak 7 évad mínusz 2 rész van hátra. :)

mándruc 2009.06.07. 22:58:14

Á! Jajdejó! Star Trek TNG HV! Éjjenéjjen!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.08. 09:29:37

Ezt a sorozatot végig láttam, de már jó régen...

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2009.06.09. 07:52:31

"Valaki meg tudná mondani úgy általában, hogy mi értelme van egy idegtépő vészjelzésnek, amikor úgyis gáz van?"

A vörös riadó élesíti a fegyvereket, és pajzsot emel automatikusan. Egy Enterprise osztályú csillaghajó legénysége nem csak azokból áll akik a hídon tartózkodnak, hanem több százan a hajó eldugott pontjain és nem értesülhetnek máshogy arról, hogy baj van. Gondolom ilyenkor a szolgálaton kívüliek is felveszik a szolgálatot.

clean lead 2009.06.10. 13:09:08

Köszönöm a hozzászólásokat! Hetente kettő rész "görbületi" sebességgel fogunk haladni a hetedik évad végéig. Remélem a többi rész is tetszeni fog!
A vörös riadó valóban nagy találmány, Archerék kitettek magukért! :-)

NocadLee · http://nocadlee.hu 2009.06.25. 11:09:08

Ugyan, Archer ekkor még kósza gondolat se volt. :-))

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.07.02. 00:16:44

@clean lead: Jajaja, Reed alert, az nálam akkora facepalm volt, hogy Tihanyban is visszhangzott.

"Szerintem a központi számítógépben feléledt a létfenntartási ösztön"

SPOILER! SPOILER!

Na az majd a hetedik évad és a sorozat utolsó duplarésze előtt... :-)

kisi001 2009.07.02. 17:54:26

@hasznavehetetlen régensherceg

Mármint Galaxy osztályú hajó... Csak a pontosság kedvéért. :)
süti beállítások módosítása