Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Műmájerkedés a fonetikus névátírás?

2009. június 02. 08:23 - sixx

Csak azért, mert a címlapról idetévedők elég sokszor anyáznak miatta: nem, nem műmájerkedés, azért lett ilyen, mert a Lost magyar szinkronjában minősíthetetlenül szarul ejtik a neveket, azért. Még mielőtt: nem érdekel, hogy van akinek nem tetszik, majd megszokja (vagy nem).

13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.06.02. 08:55:05

Ha nem érdekel a véleményünk, minek róla poszt? ;-)))
Amúgy engem nem zavar csak azokban az esetekben, amikor nem igazán nézem rendszeresen a sorozatot, csak a hogyvoltot olvasom (ilyen is van, szerintem ez dícséret Nektek!) és akkor jön a rejtvényfejtés, hogy "na, ez vajon ki lehet".
Ha találó, akkor megszokom, de bizony van olyan is, hogy nem, mert a nagy vicceskedésben annyira ki van csavarva egy egy szereplő neve a hogyvoltban, hogy több idő megy el a beazonosításban, mint amit az ópusz (a filmes és az írott) megérdemel...na, ilyenkor van, hogy akkor meg nem megszokom, hanem megszököm, és nem olvasom tovább a hogyvoltot.
De ettől függetlenül nem szoktam panaszkodni, pláne nem veszekedni a posztíróval a kommentekben, hanem élek a szabad posztválasztás jogával, és ha nem tetszik, nem olvasom ;-)))
Gondolom, ha sokan teszünk így, akkor azt úgyis látjátok, és talán leesik, hogy nem jó a hogyvolt, ha meg csak az én ízlésem, akkor én megyek szembe a forgalommal, és nekem van túl finnyás ízlésem....
Szóval, nekem mindegy, de most, hogy így szóba jött a dolog, gondoltam én is elmondom a soha el nem mondottat ;-)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.06.02. 09:38:14

Nekem indifferens, hogy hívják emberünket egy hogyvoltban, ha be tudom azonosítani. Néha nehéz. Én inkább bevezetnék minden sorozathoz egy ki-kicsoda posztot, ami az események előrehaladtával updatelhető (hogy ne legyen spoileres).
A Szomszédok esetében például kifejezetten hasznos volt a ki-kicsoda poszt.

cicómicó 2009.06.02. 11:39:03

Én csak a Lost-os Hogyvoltot olvasom, egyáltalán nem zavaró a fonetikus névírás, sőt hovatovább, még mulatságosnak is tartom.("Lokkbácsi" a kedvencem)

sixx · http://comment.blog.hu 2009.06.02. 11:47:41

@cicómicó: a Lokkbácsi meg ugye az első rész óta megvan, Walt hívta így az öreget. meg is nézem a pilotot menten, de jó.

cicómicó 2009.06.02. 11:58:29

@sixx: Tudom, tudom, azért írtam. Eleinte én sem tudtam, miért írtad így, de megnéztem újra az első évadot, és annak tudatában még viccesebb volt az elnevezésed.
Folytasd ebben a stílusban, nekem nagyon bejön!:)

EasyFriend 2009.06.02. 12:05:29

@sixx: Csak az alkalomra vártál, mi? :-)

akyyy 2009.06.02. 14:50:02

Nekem is jobb. de tűzvonalbanba is voltak ilyenek, és ott nem lehet mondani hogy szar a szinkron:PPP

candyperfumegirl 2009.06.02. 20:32:31

Úgy jó, ahogy van. PONT.

Milo Rambaldi · http://hogyvolt.blog.hu/tags/szomsz%C3%A9dok 2009.06.02. 23:51:15

@missparker: Az ugyebár azért készült, mert akkurátusan átkereszteltem a fél bandát.

A Szomszédokkal ellenben a Lost esetében teljesen egyértelmű, hogy ki kicsoda, mert átkeresztelések nem történtek, csak fonetikus átírások. És tényleg kibaszott béna a szinkron. Tíz percet bírtam belőle, és elkapcsoltam, mert hullott a hajam. Végítélet: a Lost hogyvolt nekem így OK. Ennyi irónia jár a szar szinkronért cserébe.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.06.03. 06:45:42

@Rambaldi: Nem t'om, nem ismerem a Lostot, nem szoktam nézni, így olvasni sem tudom akkurátusan.
A fonetikus átírás, szereplők elkeresztelése nekem belefér az írói szabadságba. Esetedben azért a T1000 elsőre nehezen volt beazonosítható, de a ki-kicsoda tisztázta a témát. :) Az én hogyvoltjaimban meg csak néhány állandó szereplő van, őket könnyű beazonosítani. Ráadásul hogyvolt-nevet is ritkán kapnak, nagyon ki kell azt érdemelni :))

ovits 2009.06.03. 09:22:34

A fonetikus átírás ritkán zavar.
Zavar viszont, amikor a szóismétlés elkerülése végett 3-4 néven emlegetnek egy szereplőt. Mert ha nem követed a sorozatot, akkor nehéz beazonosítani, hogy kiről is van éppen szó (vagy éppen azt, hogy 1 vagy több személyt takar a 3-4 név).

Szeretem a szereplőkre aggatott elnevezéseket (pl Lost: kopaszember), mert ha jól eltalálják, akkor egyértelmű kiről van szó, még akkor is, ha elfelejtetted a szereplő nevét. De ha túlságosan erőltetett egy ilyen, az viszont zavaró.

Llew 2009.06.03. 10:08:16

@ovits: ha nem is követed a sorozatot, de rendszeresen olvasod a hv-ot, akkor tudnod kell ki kicsoda. Viszont szerintem inkább legyen egy alkalmi olvasónak nehezebben a személyhez kapcsolható a több név, minthogy másfél soronként be legyen írva, hogy Bob így, Bob úgy.
süti beállítások módosítása