Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 1x11 - Bound

2009. június 02. 08:59 - Tipca

Nos tehát, ott hagytuk abba, hogy Oliviát elraboltatta a gaz Mr. Jones, és dacára annak, hogy mindez jóformán Charlie füle hallatára történt, a csapat erről csak másnap reggel értesül – Astridtól. Most komolyan, mi a fenét csinál az a Charlie az FBI-nál? Hát lépdel előre a ranglétrán, azt, ugyanis az emberrablástól tisztára bezsongott Broyles őt teszi meg helyettesévé. Eközben Oliviának harmadik típusú élményben van része, lekötözve tolják a folyosón, fölötte villózó fények, ahogy az már csak a rossz ufós filmekben lenni szokott. Azonban nem ET készül rosszaságra, hanem Loeb, a dokinak felcsapott szarkeverő ügynök, aki makkos cipőt hord – mint azt Oliviának van alkalma megfigyelni, míg fejjel lefelé lógatják.

Oliviát még a lumbálás sem állíthatja meg, hiszen kemény, mint a kő – talán épp ezért sikerült csak ilyen durván kifaragni az arcát. A több ezer éves múltra visszatekintő „adj vizet, és ültess fel” trükkel kiszabadul, a laborból termoszban elemel pár különös kinézetű fiolát (és ott hagy pár sokkal érdekesebbnek tűnő hatalmas, tüskés csigaszerűséget), aztán uzsgyi. Telefon Broylesnak, erősítést kér az egyik sarokra, hogy átkutassák a raktárépültet, ahol bezárva tartották. Mielőtt kiérkeznének az ügynökök, Olivia gondosan elássa a frissen zsákmányolt üvegcséket, gondolom elteszi ínségesebb időkre. Megérkeznek a szirénás autók, Olivia jóhiszeműen kikászálódik a saját lopott kocsijából, és már éppen kezdene parancsolgatni, ahogy szokott, mikor az egyik ügynök lelövi egy kábítópisztollyal.

Olivia egy kórházban ébred, ágyhoz bilincselve, mellette pedig nem más ül, mint a Pilot epizódban emlegetett Mr. Harris, Broyles barátja, akit Olivia bíróság elé vitt szexuális zaklatásért. Pechére Harrist felmentették, most a Belbiztonság Minisztériumnak melózik, és az aktuális munkája az, hogy átvilágítsa az FBI áltudományos részlegét, és ő nem siklik el a nyilvánvaló tény felett, ami felett mindenki más igen: Olivia őrültekből és bűnözőkből álló csapata nem túl szokványos, és akkor még finoman fogalmaztunk. Mindenesetre Olivia nincs letartóztatva, Harris csak azért lövette le, és bilincselte az ágyhoz, mert az ilyesmire gerjed, de most hogy a csaj már ébren van, vissza is adja a kulcsot. Mellesleg fasza kis baráti köre van Broylesnak: először Loeb, most Harris…

Mintha az elrablás nem volna elég, Oliviához beállít a testvére, Rachel, és annak lánya, és Oliviánál akarnak dekkolni, míg a városban vannak. A Harvardon Peterék alig valamit éreztek meg abból, ami az előző rész óta történt, ha Astrid nem volna pletykásabb, mint Magdi néni, talán nem is tudnának Olivia elrablásáról. Igaz, az sem sokat jelent, hogy tudnak, hiszen akkor is nyugodtan teázgatnak, mikor Olivia végre beszól nekik, hogy szüksége van rájuk. Felveszi Petert és Waltert, és elviszi őket oda, ahol elásta a fiolákat. Walter épp csak egy pillantást vet rájuk, és rögtön tudja, mi van bennük, de persze nekünk nem árulja el. Eközben a bostoni egyetemen egy orvos a baktériumokról, vírusokról és egyéb cukiságokról tart előadást, mikor egyszer csak rosszul lesz, összeesik és – az asszisztense hiába próbálja szájból szájba lélegeztetni – meghal. Pár pillanattal a halál után azonban a torkából előmászik egy óriási meztelen csiga, olyan, amilyeneket Olivia a raktárépületben látott.

A csapat kiszáll a helyszínre, és elkapják a lényt, és Walter megállapítja róla, hogy ugyanaz az anyag alkotja, amit Olivia is ellopott az üvegcsékben. Olivia beszél a halott tanár asszisztensével, és miután gyorsan tisztázzák, hogy a lánynak viszonya volt a nős férfival, az is kiderül, hogy a fickónak állást ajánlottak a járványügynél, amely során azt akarták vizsgálni, az ország készen áll-e egy járványra. Olivia kinyomozza, hogy az állást egy másik egyetemi professzornak, egy bizonyos Dr. Russel Simonnak is felajánlották, így feltehetőleg ő lesz a következő áldozat, mivel úgy néz ki, hogy valaki járványt akar indítani, így előtte kinyírja a szakértőket. Ráadásul az, amit Walter talált, azt mutatja, hogy talán ugyanazok irtják a dokikat, akik elrabolták Oliviát. Broyles Harrist megkerülve engedélyt ad Oliviának, hogy védőőrizet alá helyezze Simont.

Közben Walter tovább vizsgálódott, és rájött, hogy az elcsent fiolákban egyfajta tojások, vagy peték voltak, melyeket a gyomorsav aktivizál, de még le sem teszik a telefont, Olivia tanúja lesz, amint az őrizetben Simon iszik egy pohár vizet (amit mellesleg Loeb hozott neki), és pár pillanattal később vért prüszkölve, holtan terül el. Charlie lelövi a szájából előmászó csigát. Azaz, nem is csiga az, mondja Walter, hanem egy gigantikus náthavírus. Családi ügyek, Rachel pasija nem jó arc, ugorjunk. Bent az FBI-nál Loeb jópofizni próbál Oliviával, de csak azt éri el vele, hogy a nő észreveszi, makkos cipőt hord. Jöhet a répamese: Olivia szól Charlie-nak, aki szól Peternek, aki szól egy haverjának, hogy le kéne hallgatni Loeb otthoni telefonját. Pont jókor, ugyanis Olivia meg éppen Loebéknál lebzsel, és homályos utalgatásokat tesz Loeb feleségének, hogy tud a kettős játszmájukról. Mrs. Loeb telefonál az urának, aki azt javasolja a nőnek, hogy szabaduljon meg Oliviától. Olivia közben megtalálja Loeb íróasztalában a feljegyzéseket az óriásvírusról, majd jön a telefon Petertől: tűnjön onnan, Loebné ki akarja nyírni. Kezdődik a bújócska és a csajbunyó, mely végül 1:0-ra zárul Mrs. Loeb javára, mármint ha a fejben lévő golyók számát vesszük alapul.

Loebnak nem találják nyomát, de Peter előáll egy tervvel: a feleség mobiljáról küldenek egy SMS-t egy elhagyatott találkozóhelyről, és szépen megvárják, míg Loeb odasétál hozzájuk. Bejön, Loebot elkapják, ám a vallatással nem mennek semmire, míg Olivia meg nem mutatja a férfinak a halott feleségéről készült fotókat. Akkor aztán Loeb kifakad, bevallja, hogy ő ölte meg a két dokit, de azt állítja, csak a szabályok szerint cselekedett, és különben is, ő a jófiú. Merthogy volt egy tervük, amit Olivia most sikeresen elcseszett, és őt is el akarták engedni, nem elrabolták, hanem éppen hogy megmentették az életét. Na, basszus…


 
Érdekességek:
 
- Az előző részben, mikor Peter és Olivia a bárban iszogatnak, Olivia mögött látszik egy The Colds plakát. Ez a mostani epizódban lévő óriási náthavírusra utal. (cold=megfázás, nátha)
- A szimbólumok megfejtése: SAVED, vagyis MEGMENTVE, ami feltehetően Olivia megmenekülésére utal.
Címkék: rejtély fringe
16 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2009.06.02. 13:02:37

Ez megint olyan volt, mint annó a buszos, hogy egy feleslegesen feltűnősködő módszerrel nyírtak ki valakit, csakhogy legyen valami. Broylesnak tényleg fasza barátai vannak. Most vagy kurva rossz ember ismerő, vagy ő is sáros, vagy a barátai szar emberismerők, amiért egy jófiúval haverkodnak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.02. 14:00:32

Azért Loeb utolsó mondatai csavartak egy kicsit a sztorin, hacsak nem átverés Loeb részéről...

Tipca 2009.06.02. 16:18:44

Nem hiszem, hogy átverés volna, eléggé ki volt akadva az asszony halála miatt. (Vagy csak jó színész.)

Tipca 2009.06.02. 16:20:36

Mellesleg "mi vagyunk a jófiúk" és "megváltoztatta a szabályokat". Valahogy olyan ismerősek ezek a mondatok. Még a végén kiderül, hogy a Massive Dynamic Widmore cégének a leányvállalata. :D

Bi-Shop 2009.06.02. 19:23:43

@Llew: Most mindegyik résznél ezt fogod mondani?! Szokd meg ez egy ilyen sorozat. Ha egyszerűen lelőtték volna akkor nem itt néztük volna hanem az egyik CSI valamelyikében. Egyébként Walter is mondta hogy feltűnősködni akartak: egyszerű náthával ölnek tudósokat.

timcsi84 2009.06.02. 22:51:15

Lehet hogy szőrözős vagyok, de az nem gáz, hogy ez egy VÍRUS? Hogy ekkora és így néz ki? Mert pl a gondolatolvasás még ok, de ez? Biztos bennem van a hiba:)

Llew 2009.06.03. 08:34:32

@Anonym UK: legalább 4 rész óta nem mondtam:), mert azok nem voltak ilyen erőltettek. Egyébként meg had nyilvánítsak már véleményt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.03. 08:47:21

@timcsi84: Ahogy Walter is mondta: a Structojás is csak egy sejt, de mekkora...

Bi-Shop 2009.06.03. 18:24:34

@timcsi84: Persze hogy gáz de ezért szeretjük ezt a sorozatot! Ha valódi tudományokat akarsz látni kapcsolj a NGC-re vagy a Spektrum-ra! Az előző részben falakon mászkáltak át. Az nem zavart?
@Llew: Nyugodtan nyílváníthatsz véleményt nem azért mondtam. Csak kicsit már unalmas. Egyébként én is véleményt nyílvánítottam.

Llew 2009.06.04. 09:26:23

@Anonym UK: A véleményem? Akkor ne olvasd. Vagy ne reagálj rá. Elvileg úgy is a hv miatt jössz ide. Egyébként én az epizódról mondtam véleményt, nem úgy, mint te.
Viszont felhúztál, ezért visszanéztem és magáról az epizód kiindulási alapjáról a buszosnál, meg ennél mondtam, hogy szar. A többi nem tetszős kommentemben az adott epizód egy-egy hülye részét kifogásoltam.

Bi-Shop 2009.06.04. 18:11:48

@Llew: Most megtiltod hogy olvassak?! Honnan tudjam már előre mielőtt elolvastam hogy mit írsz a kommentedben? Csak unatkoztam kicsit gondoltam elolvasom az összeset. Nem tudtam előtte hogy te már megint fikázod a sorozatot. Miután elolvastam gondoltam reagálok rá.

Llew 2009.06.05. 09:21:30

@Anonym UK: A fikázástól szerintem messze voltam, de ha már ilyen kötekedős hangulatban vagy, akkor a "már megint" hellyett még mindig-et kellett volna írnod.

Bi-Shop 2009.06.05. 14:03:30

@Llew: Még mindig? Akkor nem kéne nézned! De szerintem hagyjuk abba. Senkit nem érdekel a veszekedésünk szerintem.

Llew 2009.06.05. 15:33:58

@Anonym UK: Nem értesz, vagy nem akarsz. Neked kellett volna azt írnod, hogy még mindig, ha már kötekedni kezdtél. Én legalább is annak érzem a hozzámállásodat. Mert az első pár rész után megbarátkoztam a sorozattal, csak nem olyan szinten nem fogott meg, hogy minden hülyeség felett szemet hunyjak. Ezzel én is befejeztem.
süti beállítások módosítása