Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Lost 5x07 - The Life and Death of Jeremy Bentham

2009. május 19. 15:00 - sixx

A címből már lehet sejteni, hogy végre fény derül a vén kopasz gazember kalandjaira a külvilágban, valamint arra, hogy vajon azért halt-e meg, mert rossz gombot nyomott meg valahol, vagy csak szimplán halálra idegesített valakit a mindenttudó mosolyával. A Lokkbácsi-centrikus epizódok mindig is ütnek, mint a Stroh rum decivel fogyasztva, így ettől a résztől sem várunk kevesebbet, mint hat-hét vaddöfakk-pillanatot és valami kellemes cliffhangert. Az epizódot bevezető hogyvolt az út első szakaszára fókuszál, azaz arra, hogyan bírta Richard Alpert és Chistian Sheperd Lokkbácsit az önfeláldozásra, seb, sötét, iránytű, festett szemű ember, menned kell, kút, kötél, Christian, titokzatos utasítás, halnod kell, kerék, villanás.

Persze túl egyszerű lenne úgy kezdeni az epizódot, hogy Lokkbácsi van valahol a villanás után, inkább egy sötét irodában vagyunk, elég nagy a rendetlenség, sok macskája lehet az illetőnek. Bejön a gépen látott kisfickó a hülye bajuszával, az, aki ott ült az első osztályon. Flashback tehát, de valamiben sántikál, ugye, hogy nem véletlen, hogy a gépen volt? Leül az asztalhoz, kutat, és régi Life-magazinokat talál, meg térképeket, amik ismerősek ám, a szigetet ábrázolják. És ekkor megszólal egy hang, Cézár! És az a csaj, aki a gépen Sayidot vitte bilincsben! Ezek összedógoztak! Ilana kérdezi is, mit szedett ki a fiókból. Zseblámpát, mondja Cézár, és elindulnak kifelé - és akkor esik le, hogy a szigeten vannak, és Frank olyan faszán letette a gépet, hogy elsétálnak mellette, mert egyben van az erdőben.

Mennek a partra, és közben Ilana mondja, hogy egy csávó egyszer csak megjelent köztük öltönyben, és nem volt rajta a gépen, és nem azok közül való, akik eltűntek - ezek szerint akkor Dzsekkék máshol vannak éppen. Ja, és Lokkbácsi nem is halott, hanem ott ül a parton temetési öltönyben, fején csuklyával, és nagyon furcsán néz, bár ha figyelembe vesszük, hogy nemrég még halott volt, ez érthető. Másnap reggel Lokkbácsi a tengerparton azt a szigetet nézi, ezek szerint az Alcatrazzon vanak, a jegesmedveketrecesen, ahol Szójerék a kifutót építették az ufóknak, vagyis lófaszt, ENNEK A GÉPNEK ÉPÍTETTÉK, ez mekkora flash már, beszarok, ahogy egy vicces megjegyzés a harmadik évad harmadik epizódjából az ötödik etap hetedik részében lesz fontos. Lokkbácsi és Ilana dumálnak kicsit, három hajó volt a parton, de már csak kettőt látunk, mert a pilóta meg valami nőcske elvitt egyet. Lokkbácsi közben zabálja a mangót, amit kapott Ilanától, és megjegyzi, hogy amire emlékszik az, hogy meghalt. És visszaugrunk a kerékhez, meg annak forgatásához, és az utolsó villanáshoz.

Lokkbácsi a sivatagban ébred szarrá törött lábbal, ugyanott, ahol Ben is feltűnt, amikor a szigetről lelépett a negyedik évad végén. Ben jobban hozzászokhatott az ilyen közlekedési formához, mert nem hányta össze a homokot menten, nem úgy, mint a kopasz. A nyugalma csak estig tart, mert egy teherautónyi arab jön, és elviszik magukkal. Mondjuk törött sípcsonttal amúgy sem jutott volna messzire, szóval oké. Ja, és úgy találtak rá, hogy a környék frankón be van kamerázva. Kórházba megyünk, mindenki nagyon zaklatott, az egyik fehérköpenyes valami folyadékot itat Lokkbácsival, aki az ágy végében Abaddont látja, a helyes fekete fickót, aki Naomit beszervezte a hajóra, tehát Widmore-nak dolgozik - ezt persze csak mi tudjuk, a fájdalmában üvöltő Lokkbácsi nem. Műtét jön, amihez hősünk kap egy fadarabot a szájába, erre harapj öcsém, ne kiabálj, mondja az orvos tekintete, mire Lokkbácsi elájul.

Amikor magához tér, Charles Widmore ül mellette, és közli vele, hogy hozatott egy specialistát, aki rendbetette a lábát, és egyébként is, örül a viszontlátásnak, hiszen 17 éves volt, amikor legutóbb találkoztak a szigeten. Lokkbácsinak akkora lesz a szeme, mint egy csészealj. És honnan tudta, hogy a sivatagba érkezem? Mert az a kijárat, onnan, és volt egy olyan érzésem, hogy Ben téged is megszopat, mint ahogy velem is kibabrált, pedig én voltam a vezetője az ádöröknek! Annyi infó jön két perc alatt, mint a harmadik évadban összesen. Widmore szerint ők védték a szigetet békés eszközökkel 30 éven át, de száműzte onnan Ben, mert az egy nagyon nagy rohadék a gülüszemeivel. Lokkbácsit ez nem érdekli, én magamtól jöttem el, Ben ott sem volt, mi közöm nekem ehhez? Widmore azonnal leveszi, hogy mi a kopasz célja, és egy újságot mutat neki: ezek hazudtak a szigetről neked, és nem akarnak visszamenni. De majd én segítek, John, mondja, mert háború közeleg, és ha te akkor nem vagy ott, akkor a másik oldal nyer.

Másnap(?) Widmore átad Lokkbácsinak egy kanadai útlevelet Jeremy Bentham névre, meg pénzt, iratokat, infót az O6 tagjairól, és Abaddont is, majd ő segít neked John, mert nagyon fontos, amit tenned kell. Lokkbácsi nem nagyon hisz ebben, Charles bátyám, maga egy hajónyi zsoldos-C4-kombót küldött utánunk, valami azt súgja, nem teljesen őszinte velem mostan. Ugyan, legyint CW, Linust akartam eltávolítani, spongyát rá. Most te jössz, John, a szigetnek már nagyon régóta szüksége van rád. És majd jól megvédünk, mert hiába mondta azt Alpert, hogy meg kell halnod, én nem hagyom. Lokkbácsi meg kap egy kerekesszéket megint a lába miatt, és ettől szomorú lesz. A kocsit majd Abaddon vezeti, és ő lesz a testőr. Első állomás: Santo Domingo.

Szájid itt jótékonyodik, valami szigeten, épít házakat és fed tetőt, mert ő így vezekel, hiszen nagyon rossz ember volt korábban. Aztán meglátja a tolószékes Lokkbácsit, és idegbeteg lesz, két éven át szopatott Ben, te meg most jössz ezzel a vissza kell mennünk bullshittel? Eredj már, Lokkbácsi, én nem megyek sehová. Meghalt a nejem, mert megölték, én most itt elvagyok. Na, egyből nulla eddig. Megyünk New Yorkba, ahol ugyan nincs egy O6-túlélő sem, de Vólt igen, és Lokkbácsi úgy van vele, hogy csak beszélni kellene a kiskölyökkel. Az meg meg sem lepődik, láttalak álmomban, öltönyben héderezté a szigeten és sokan voltak körülötted, akik bántani akartak. Aha, szóval Vólt a zuhanás utáni időszakba pillant bele. Mindegy, faterom? Jó van? Hát, amikor utoljára láttam, egy hajón volt, mondja Lokkbácsi, ami nem hazugság, de nem is a teljes igazság. A kamera mutatja az utcát egy ideig, és helló, Ben ott figyel a háttérben.

Santa Rosa, elmegyógy- és intézet, Hörli Szfinxet fest vízfestékkel és kis tevegelő arabokat. Lokkbácsit meg szellemnek nézi, mint amilyen Ekó meg Csárli, de nem, a kopasz igazi. Az eredmény ugyanaz, mint korábban, Hörli sem akar visszamenni, Abaddontól meg frankón kiakad. Kettőből semmi. Abaddon megkérdezi kopasztól, hogy nem emlékszik rám a kórházból? De, mondja Lokkbcsi, emlékszem, és mi a dolga magának? Hogy az embereket arrafelé taszigáljam, amerre Widmore akarja, hogy menjenek. Király, ezért fizetik? Következő állomás Katinka, aki szintén elküldi az egyre kétségbeesettebb öreget a náthás picsába, nem megyek vissza, le vannak szarva Szójerék. Szegény Lokkbácsi rendesen elkezd kételkedni önnön messiásságában.

Temető, Lokkbácsi csaja ott fekszik benne, mert meghalt agyvérzésben. Terry O'Quinn eddig is zseniális volt, de ebben a jelenetben felülmúlta magát, ahogy azt mondja, hogy "I loved her", az tanítanivaló. A temetőből kilépve Lokkbácsi autóba ül, de Abaddon nem nagyon, mert meglövik, és meghal, így az ismét mozgássérült Lokkbácsinak kell vezetnie, de ultimate fail lesz belőle, és baleset, amiben Lokkbácsi elég szépen megsebesül. Megint kórházban ébred, ez az új fétise? És ki ül az ágya mellett? SzakállasDrogosDzsekk, akit Lokkbácsi elkezd vegzálni a "vissza kell menni"-dologgal, és sorsot emleget, meg balesetet, kórházat, meg hasonlókat. Dzsekk csak a fejét rázza, el vagy te tévedve, vén buzeráns. Nem vagy te se fontos, se különleges, csak egy hülye vénember, aki lezuhant a szigeten. Lokkbácsi a végére tartogatja az adut: apád üdvözöl, mondja a dokinak, aki szerintem ettől a mondattól lett totál drogos, szóval kösz Lokkbácsi, a szakáll miatt SOHA nem bocsátok meg. Négyből semmi.

Lokkbácsi búcsúlevelet ír Dzsekknek, egy sor, már olvastuk, szóval most jön az öngyilkosság. Ennek az embernek akkora a hite, hogy képes lesz megöngyilkoni magát, láthatóan egy kötéllel, akasztásilag, mert azt hiszi, majd akkor SzakállasDrogosDzsekk megváltozik, és vissza akar menni a szigetre. És bazmeg, igaza volt, nem semmi. A kötelet, illetve ún. bikázókábelt összecsomózza, beteszi a fejét a hurokba, és már lépne is le az asztalról, amikor kopognak. Benjamin Motherfucking Linus az, aki elkezd térden állva könyörögni Lokkbácsinak, hogy ne tegye, amire készül, mert ő azért jött, hogy megvédje. Abaddontól (akit már lelőtt), Widmore-tól, sertésinfluenzától, széltől, ellenforradalmároktól.

Lokkbácsi megkavarodik, már megint megszopattak? Ben próbálja meggyőzni, hogy nehogy megölje már magát, hiszen ő a legfontosabb, ha ő nincs, mindennek vége. De Lokkbácsi nem hisz neki, én hiába beszélek nekik, nem akar egyik sem visszamenni. De, Dzsekk most vett jegyet Sydney-be, mert megint le akar zuhanni. És szegény vén bolond meginog, hagyja, hogy Ben leszedje a kötélről, és olyan keservesen kezd el sírni, hogy kicsordul bele a könnyem. Menjünk Szánhoz, mondja Ben, de Lokkbácsi nemet int, nem, nem, megígértem Dzsinnek, hogy nem viszem vissza. Ettől Ben teljesen fejreáll, az meg él? Hogy a faszba'? Én nem tudom, de van tőle gyűrűm, ezzel lehet bizonyítani, mondja Lokkbácsi, és átadja a gyűrűt Bennek, ami élete utolsó tévedése volt, mert Yoda fogja, és nekiesik a bikázókábellel, aztán úgy rendezi be a szobát, mintha öngyilkosság történt volna.

A szigeten Cézár Dharma-kézikönyveket olvas a Hydra-irodában, amikor jön Lokkbácsi, és mondja, hogy ő itt volt több, mint 100 napon át, szóva sokat tud. Cézár szeme majd kiesik az üregiből, 100 nap, bazmeg? Te nagyon faszacsávó vagy. És már akkor is itt voltál, amikor zuhantunk lefelé? Nem, nem voltam itt, de hidd el, nem tudom elmagyarázni neked a dolgot. Cázár erre elmeséli neki, hogy a zuhanás előtt egy nagydarab fürtös hajú csávó mellett ült, aki a villanásban eltűnt, meg még egy pár arc az első osztályról. Hogyisvanez? Lokkbácsi eltűnődik, majd megjegyzi, hogy na ja, akkor már sejtem, hogy kerültem ide. De kellene nekem az utaslista. Azt elvtte a pilóta, de megvan mindenki, illetve nem tudjuk, mert vannak sebesültek. És Lokkbácsi bemegy a rögtönzött kórterembe, megáll egy ágy melett, lenéz a benne fekvő Benre, és megjegyzi: "Ezt ösmerem. Ő ölt meg." Mekkora rész volt már, EMBEREK!

Címkék: lost
26 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EasyFriend 2009.05.19. 15:36:24

Az milyen volt, amikor Hörli visszafordul az ápolókhoz, hogy "Hé, egy tolószékes kopasz fószerrel beszélgetek éppen?"
A vége is nagyon odabaszott. Meg persze tetszett a sok válasz.
Egyre inkább az itt a kérdés, ki a nagyobb geci, Ben vagy Widmore? A látszat azt sugallja, hogy Ben, de én mégis Widmore-ra tippelek.

Gabba 2009.05.19. 15:51:05

Ütős volt ismét, egyszerűen nem tudom elhinni, hogy még mindig tudják fokozni a feszültséget. Mostanra már az überfasza jelző is kevés sztem.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.19. 16:59:10

A blogdesign teljesen szét van esve Opera alatt.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.19. 17:01:15

Egyébként a "Lokkbácsi"-zás elég erőltetett. Nem kellene.

sixx · http://comment.blog.hu 2009.05.19. 17:07:10

@agyvihar: egy, nincs szétesve, most néztem, kettő, ha nem tetszik, nem olvasod. a második évad óta így írom.

Nem Penny hajója 2009.05.19. 17:11:01

Ha a sivatagban van a kijárat, az megmagyarázza azt, hogy Sárlott annak idején hogyan találhatott egy dharmás cuccot a sivatagban...

s3v3n 2009.05.19. 17:14:53

Terry O'Quinn igazán kaphatna még egy emmy-t ezért az alakításért.

grolko 2009.05.19. 17:39:41

fasza volt, csak Lokkbá utolsó tévedése inkább az Eloise Hawking név említése volt, ott kerekedtek el igazán azok a gülü szemek. :)

amúgy Sixx, ezeket megirtad már akkor mikor először láttad?

sixx · http://comment.blog.hu 2009.05.19. 17:48:41

@grolko: nem, most írom őket, de felidézem magamban azt, hogy milyen volt az élmény. segít benne a comment.com-ra írt epizódkritika is, azok friss élmények alapjén íródtak.

6faludi (törölt) · http://lacikonyha.blogspot.com 2009.05.19. 17:55:28

sixx kihagytad, hogy mire fel öli meg Lokkbácsit Ben. Mert ugye szólja neki, hogy elkéne menni valami nőhőz, aki Faraday muterja. Ismered? Nem. Oké, hé te megölsz? nyekk..


BTW jó hogyvolt volt. A Benes képnél a lejátszó kezelőfelülete kissé betűnik :)

grolko 2009.05.19. 17:58:39

ahha, csak az azóta történt dolgok tudatában nem biztos, hogy az akkori benyomásaimat tudnám leírni. de neked ez láthatón jól megy mert én pl azt hittem, ezeket már anno megírtad aztán most élesíted. grat.

off: az évadzárós klikk előtti kép a commenten viszont nem volt jófejség...

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.19. 18:15:39

@sixx: Opera 9.64-en Windows alatt nekem így néz ki, de ha nálad jó, akkor lehet, hogy csak az én készülékemben van a hiba:

img525.imageshack.us/img525/7834/clipboard01moj.jpg

sélli_ 2009.05.19. 18:31:40

Eszement rész volt!!! Olyan utolsó perccel, hogy leestem a kánápéról. Terrynek mán tényleg kijár vagy 2 db Emmy...
Spoiler.... jó volt újranézni, mert egy csomó minden felett elsiklotam elsőre. Viszont Cézárékat nem értem.... ugye tudjátok miért.

vérnyúl 2009.05.19. 18:33:58

john locke és jeremy bentham. remélem, hogy kiderül, hogy az apját meg john stuart millnek hívták...

EasyFriend 2009.05.19. 20:17:36

Most összeméritek, hogy kinek nagyobb az Operája? :-)
@wampa01: Azt nem mondja Lokkbácsi, hogy Faraday muterja. Ha mondaná, nem döbbenne úgy meg később Ben a nő háza előtt, mikor Dez benyögi ezt. Meg szerintem Lokkbácsi sem tudja ezt egyébként. Az viszont stimmel, hogy emiatt a mondat miatt kellett neki kinyuvadnia - de vajon miért? Ben nagyon fanatikus tud lenni, ha erről a nőről van szó.

ssjani 2009.05.19. 20:38:52

A "szeniális" az dícsérő jelző ?

ssjani 2009.05.19. 20:39:33

A "szeniális" az dícsérő jelző ?

sixx · http://comment.blog.hu 2009.05.19. 20:40:59

@ssjani: janikám, bazmeg alássan, te még soha nem ütöttél mellé? csak kérdezem.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2009.05.19. 21:56:56

Milyen jó poén volt, hogy Ben lebeszéli nagy nehezen az öngyilkosságról, aztán megfojtja. Lehet, hogy mindenképpen megtette volna :)

grolko 2009.05.19. 23:11:27

@Gabba: remélem ez nem spoiler,:) de tudják tovább és tovább és tovább.. de nagyon!

ssjani 2009.05.20. 00:16:47

Lehet, hogy egy kis baj van a humorérzékemmel de viccnek szántam. Bocs!
Mert lehetne a szenilis melléütése is, úgy viszont teljesen más fénybe helyezi a mondatot.

Maradok mélyrőljövő tisztelettel, egy fanatikus Lost rajongó és hogyvolt olvasó.

Nézőke 2009.05.20. 10:15:25

Ez tényleg kúl rész volt,alig vártam a hogyvoltot, lassan ott tartok,hogy előbb elolvasom,aztán a felvett részt megnézem :D
Elképzelhető hogy a múltba kerültek vissza? A Dokiék az előző részben egy múltbeli Jinhez "villantak", a mostani rész elején meg a Time magazin egy "első színes fotó a hidrogénbombáról". ..bár akkor a kifutó nem lett volna kész. Ehh,hiába próbálom megérteni, sose jutok semmire:D

báró Csekonics 2009.05.20. 12:44:00

@agyvihar: nálam is szétesik kicsit, kb. 2-3 hete csak. Előtte tuti volt.
(Mondjuk túlélem, de ha már szóltatok, megerősíteném, hogy tényleg.)

Emanuelle 2009.05.29. 18:31:05

Vajon akkor is kinyúvasztotta volna Ben
Lokkbácsit, ha az nem ejti ki a csaj nevét? Nekem úgy tűnt, hogy ettől kattant be. De vajon mi lehetett az eredeti terve? És miért zavart bele annyira abba Lokk megjegyzése?
süti beállítások módosítása