Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 1x09 - The Dreamscape

2009. május 19. 17:01 - Tipca

Kapkodósan kezdődik az epizód, fickó lohol ki a liftből, különböző folyosókon át; késésben van. Fejeseknek kéne előadást tartania valami nagy újításról, de hát az a fránya forgalom… Na mindegy, megérkezik, megtartja az előadást, a fogadtatás meglehetősen jó. A prezentáció után a férfi egyedül marad a teremben, és amolyan Szellő Istvánosan pakolgatni kezdi a papírjait, mikor egy színes pillangó száll az ujjára. A pasas (Mark Young) elnézegeti egy darabig, ám aztán a lepke szárnyra kél, és a Gilette platinumot megszégyenítő élességű szárnya kis híján lenyisszant egy-két ujjpercet. A fickó – érthető módon – ideges lesz, főleg, mikor a pillangó a nyakát is csaknem elvágja. Young legyilkolja a goromba lepkét, ami viszont nem nagyon tetszik a kiccsaládnak, így csakhamar pillangóraj támad rá. Young elballetozgat egy kicsit, brékel az asztalon, és mindent megtesz, hogy elhessegesse a lepkéket, de végül kizuhan az ablakon, hogy jó filmes fogáshoz híven, ráessen egy kocsira. A kamera szép lassan távolodik, és meglátjuk, hogy a Massive Dynamic épületében voltunk.

Olivia vakációra készül, már bepakolta a tangát és bikinit is, ám ekkor lecsap rá minden sorozathősök átka, és Michael Knighthoz hasonlóan pont az utolsó pillanatban érkezik a telefon. A helyszínen Walternek feltűnik, hogy Young teste tele van vágásokkal, ami mondjuk egy felhőkarcoló ablakán való kizuhanásnál annyira nem nagy szám – mellesleg az ilyen épületeknél nem törhetetlen ablakokat használnak? –, viszont annál különösebb, hogy azokon a pár négyzetcentis területeken is ott vannak a vágások, ahol véletlenül épen maradt az ing. Míg apa és fia eldiskurálgat, Olivia megint Johnt vizionálja a nézelődők közé, épp csak egy pillanatra. Előkerül Nina Sharp is, aki sajnálkozik egy kicsit a látszat kedvéért, aztán úgy vélekedik, hogy nem úgy ismerte Youngot, mint potenciális öngyilkost, de vannak, akik összeroskadnak a rájuk szakadó felelősség súlya alatt, de persze, ezt Olivia vélhetően csak élvezné. Olivia udvariasan visszautasítja az újabb állásajánlatot, aztán kivillantja a foga fehérjét, és biztosítja Sharpot, hogy bármi legyen is a háttérben, ő kideríti.

Young lakásán Olivia kideríti, hogy a férfi három napja még Nebraskába akart utazni karácsonyra, szóval nem valószínű, hogy öngyilkos lett. A határidőnaplójában az utolsó bejegyzés az, hogy „MONARCH”, ám mielőtt Olivia elgondolkozhatna rajta, mit is jelent, a falra tűzött számtalan pillangóholttest mozgolódni kezd. Walter megállapítja, hogy a Young hulláján lévő vágások a csontig hatoltak, és olyanok, mintha belülről kifelé keletkeztek volna. Peter eközben titokzatos hívást kap egy nőtől. Olivia rászabadul a netre a fantasztikus keresőprogramjával, beírja, hogy MONARCH, erre pár semleges oldal mellett a gép kidobja, hogy van Monarch Pillangó. Livie elnézegeti kicsit a képet, aztán fogja magát, és kikapcsolja a laptopját, mert hát a lepkékkel teletűzdelt fal, MONARCH bejegyzés, Monarch pillangó neki nem elég egyértelmű nyom. A számítógép is úgy véli, hogy ezt nem szabad annyiban hagyni, úgyhogy visszakapcsolja magát. E-mail érkezett Johntól, benne egy címmel.

A cím egy újabb sötét, nyirkos alagsort takar, mint ahol John aktáit is megtalálták, csakhogy az elrejtett kincs ezúttal egy raklapnyi élő békát jelent. Olivia átszállíttatja a cuccot a Harvardra, mert hát miért ne? Ezután félrevonja Charlie-t, és elmeséli neki, hogy kezd begolyózni, időnként látja Johnt, telefonokat és e-maileket kap tőle és egyebek. Charlie jóságosan mosolyog, és azt tanácsolja Oliviának, hogy menjen pszichológushoz, minél sürgősebben. Jó hírek, Walter szerint a békák a hunyók, Young miattuk vetette le magát a mélybe. Peter egy Tess nevű nővel találkozik, aki azért rimánkodik, hogy Peter minél hamarabb tűnjön el Bostonból, különben lesz nemulass. Peter nem veszi komolyan, majd megoldom, mondja, aztán észreveszi, hogy Tess csuklója tele van zúzódásokkal. „Michael?” kérdi, mire Tess csak annyit felel: „Te sokkal rosszabbul jársz, ha nem mész el.”

Walter rájött, hogy Young vérében a varangyos béka bőrében termelt hallucinogén anyagot találta, de harmincszoros dózisát annak, amit egy ember önszántából bevenne, ha repülni akar. A szert tehát más adta be neki, és mivel a cucc a félelemközpontra hat, Young azt képzelte, valaki vagdossa, és a teste úgy reagált a valósnak ható képzelgésre, hogy valódi sebek képződtek rajta. Olivia négyszemközt beszél Walterrel az újabb John-látomásokkal, aki megismétli, amit legutóbb, a férfi emlékei megragadtak Olivia elméjében, és akár évekig is eltarthat, mire elhalványulhatnak. Csak egy módon lehet kiűzni őket: egy újabb vizes tartályos kalanddal. Peter éppen Tesst figyeli, mikor Astrid felhívja telefonon, hogy azonnal be kell mennie a Harvardra. Sajnos azonban nem ér oda időben, Walterék már belekezdtek a tutiba. Megint jönnek a drogok és drótok, aztán uccu bele a sósvizes tartályba. Olivia „álmában” egy étteremben jár, aznap este, mikor ő és John először randiztak. Az álom-Olivia kimegy a mosdóba, az igazi meg leül az álom-Johnnal szembe, és kismonológot tart arról, hogy ő már akkor is szerette a férfit, az első randevún, de az álom-John persze nem látja és hallja. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve Olivia hozzáteszi: „Mark Young tegnap öngyilkos lett.”, mire John egyenesen a szemébe néz, és elvigyorodik.

Vált a kép, Olivia hirtelen egy kocsiban találja magát. A közelben egy kisebb csapat beszélget: John, egy fekete fickó, egy latin-amerikai és Mark Young. Valamit terveznek, de hogy mit, azt Olivia már nem tudja meg, mert Young távozik a latin sráccal, John pedig halálra késeli a négert. Olivia ismerteti Broylesszal a híreket: Younggal nagy valószínűség miatt azért végeztek, mert technológiát adott el a feketepiacon, és a titkos csapat azon dolgozott, hogy utcára dobja a hallucinogén drogot, vagy vegyi fegyverként értékesítse. Peter elkap egy fickót – valószínűleg Michaelt –, és megfenyegeti, hogy ha még egyszer hozzáér a nőhöz, kinyírja. Broylesnak valahogy sikerül megszereznie Nina Sharptól az aktákat, amin Young dolgozott, de igazából értelmetlenül, mert Oliviának csupán Young névjegyén akad meg a szeme, ahol a telefonszám utolsó számjegyét betűvel helyettesítették. Olivia a telefon gombjairól leírja, hogy milyen számot ad ki a MONARCH szó, és már tárcsáz is. Felveszik, és Olivia felismeri a vonal másik végén lévő hangját, a latin fickó az, a negyedik – és az egyetlen életben lévő – összeesküvő. Bemérik a telefont, úgyhogy jöhet a szokásos rosszfiú-Olivia-Charlie fogócska, melynek, a változatosság kedvéért, már megint az a vége, hogy a rosszfiút elgázolják.

Ennek a fickónak nagyobb a szerencséje, mint múltkor a buszosnak, életben marad. Védelmet akar, ugyanis a bevallása szerint nem ő végzett Younggal, hanem a Massive Dynamic, amiért a feketepiacra vitte a találmányukat. Szerinte a Minta/Profil, John Scott, a 627-es járat, a ZFT mind csak ködösítés, hogy az Massive Dynamic szabadon garázdálkodhasson. Olivia meglátogatja Nina Sharpot, és kiteríti a lapjait, de Sharp csak kuncog, és magabiztosan állítja, hogy az FBI úgynevezett „tanúja” semmiféle bizonyítékkal nem szolgálhat a Massive Dynamic és William Bell ellen. Ezalatt egy békalátomás-John meglátogatja a latin férfit, és elvágja a torkát. Olivia felkeresi Waltert, megint vissza akar menni a tartályba, de Walter, most először, kifejezetten megtagadja a segítséget. Szerinte Olivia már eddig is sokat kockáztatott, és nem akarja, hogy az életébe kerüljön egy ilyen utazást. Mindenesetre megígéri neki, hogy majd megpróbál kidolgozni valami kevésbé veszélyes módszert. Tess Michaelja egy ismeretlen férfival találkozik, akinek már a szeme sem áll jól, és közli vele, hogy Peter Bishop visszatért a városba. Éjszaka Olivia laptopja újfent önálló életre kel, újabb e-mail érkezett Johntól, benne csupán egyetlen mondattal: „Láttalak az étteremben.”



Érdekességek:

- Mark Young a repülőjegy tanúsága szerint a Lostból ismeretes Oceanic Air légitársasággal akart Nebraskába repülni.
- Az előző részben, mikor Peter értesíti Oliviát a piros kastélyról, a háttérben látható egy doboz, rajta egy pillangó ábrájával, ami erre az epizódra utal.
- A reklámszünetekben látható jelek most a VOICE, vagyis a HANG szót adták ki. Gondolom, azért pont ezt, mert Olivia a hangjáról ismerte fel a latin-amerikai férfit.

Címkék: rejtély fringe
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása