Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A Kaméleon 3x03 - Once in a Blue Moon

2009. május 09. 10:00 - missparker

Évad elején járunk, de nem túlzás kijelenteni, hogy ez az évad egyik legjobbja, annak ellenére, hogy brutálisan megrázó is. Úgy indul, hogy Jarod egy lacikonyhán a chilivel ismerkedik, a háttérzajként szolgáló tévé megszakítja műsorát, rendkívüli hírek. Egy 17 éves lány, Sarah Rickman eltűnt, elrabolták a szobájából. Síró szülők, tragikus tekintetű riporternő, Jarodnak ennyi is elég lenne, hogy félbehagyja a szabadságát, de ismertetnek pár bizarr részletet: a rabló kivágta a lány plüssállatainak a szemét, üzenetet firkált a tükörre. Jarod tudja, mi az üzenet: Felkelő kék hold. Rohan a cd-i közé, több mint 20 éve Sydney megkérte, hogy segítsen egy elrabolt lányon. Később Jarod Ressler határozott különleges ügynökként sétál be a helyszínelőkhöz Ricklandék Maryland-i házába, a minisztériumból küldték. Villognak az emlékképek, gyerekként annyira félt a rablót szimulálni, hogy Sydney alig tudta meggyőzni. Most is hallja Sydney hangját: 'Jarod, csak te tudsz segíteni!'

Az üggyel megbízott nyomozónő, Hawkes hadnagy is magabiztos, neki nem kell segítség, megtalálnak egy emberrablót. Jarod kiábrándítja: ez egy sorozatgyilkos, nem váltságdíjra megy. Sorolja a részleteket, amiket senki sem tudhatna. Húsz éve Doug Willard, a Kékholdas Gyilkos követett el hasonlókat, de ő börtönben van. Missék berontanak Jarod legutóbbi búvóhelyére, valami vizes témára készülhetett, van egy floridai térkép is. Miss aggódik, ez túl könnyű, Sydney úgy gondolja, közbejöhetett neki valami.

Hawkes belátja, hogy Jarod tud segíteni, a rabló egy másoló. A rendőrség Willard eseténél egy névtelen tippet kapott Delaware-ből, így tudták elkapni. Jarod már akkor is jó munkát végzett. Nem eléggé, az utolsó lány, Annie meghalt, a holttestét sosem találták meg. Emlékképek, Jarod önmagát vádolta, Sydney vigasztalta. Willard küldött egy fotót a szüleinek a holttestről. Ritka beteg egy állat. A másoló meg valószínűleg közel állt hozzá, olyan részleteket is ismer, amik nem jelentek meg az újságokban. Cellatársa, látogatója sosem volt, család nincs. A börtön alkalmazottai közt kell kutatni. Jarod azt kéri, szállítsák ide neki Willardot. Hawkes kicsit kapálózik, majd intézkedik, elvégre holnap kék hold, haladni kell. Jarod Sydneynek küldi Annie fotóját, 'újra megtörténik' - felirattal.

Emlékképek, a labor üvegén át a távolban látta Annie síró szüleit, Sydney figyelmezteti, ők csak rá számíthatnak. Sarah szülei is ott sírnak a folyosón, számítanak rá. Hawkes jóvátenné a hisztijét, Jarodnak panaszkodik, hogy rosszul van az ügytől. Jarod is kivan, ráadásul ő nem is panaszkodhat. Talán Sydneynek, de még nem hívta.

Miss dohog, Raines meggyőzte Parker-aput, hogy menjen Floridába Jarod után, pedig tutira nincs ott. Sydney leállítja, ő győzte meg aput, és tűnés Floridába. Jarod telefonál. Sydney lelkisegélyt nyújt, a múltat nem lehet átírni, tegye túl rajta magát, foglalkozzon Sarah ügyével. Jarod tovább ragozza, szemtől szembe fog találkozni Willarddal (Jarod, te hülye, ezzel elárultad, merre vagy), de fél. Sydney erőszakos, a megfutamodás nem hozhat vigaszt, és egyébként is, Jarod tudja, mit kell tennie, szóval ne nyafizzon, hanem tegye. Miss hallgatózik. Willardot leszállították, Hawkes toporzékol Jarodnak, egyedül ne menjen be hozzá. A Willarddal való találkozások statisztikája eddig 2 öngyilkos és egy tucat depressziós. Szép kilátások. Mély levegő, nyílik az ajtó, felgyulladnak a reflektorok, ott a rohadék.

Willard kezdi a játszadozást, ki vagy te, kisfiú? 1:0 neki, és Jarod még meg sem szólalt. Hawkes és a másik nyomozó, Maxwell figyeli a beszélgetést kamerán. Jarod bemutatkozik. Minisztérium? Ennyire fontos vagyok? Jarod felveszi a kesztyűt, 'nem te vagy az'. 'Kriminálpszichológus vagyok, te meg tankönyvi eset, tanulok'. Willard megérzi, hogy Jarod hazudik, de nem jön rá, miben. 'Hm, Willard, vannak érzéseid?' Touché, 1:1 Willard kikövetkezteti, hogy mi lehet ennyire fontos, nem segít. Jarod vállat von, jól van, akkor gondoskodik róla, hogy visszavigyék, sajnálja, ha zavarta. Reflektorok lekapcs, ezt a meccset Jarod nyerte. Hawkes hisztizik, három semmit érő percért harcolta ki az átszállítást? HP. Jarod várakozással nézi a monitort, tudja, hogy lesz folytatás.

Lesz bizony, Willard már kiált is érte, nem sokáig hagyta pihenni. Miss meg Floridában tombol Brootsnak, itt nem sok Jarod van, miért küldték ide? Gyanítja, hogy a válasz összefügg Annie-vel.

Jarod beviszi Sarah képét Willardnak, elmondja, amit az ügyről tudni lehet. A másoló az utolsó gyilkosságát másolja, tehát ugyanoda vitte Sarah-t, ahová Willard Annie-t. Ó, Annie. Sohasem találták meg. Ha a másoló is olyan okos, mint én... Na, milyen érzés a világ legokosabbjának lenni? Magányos. Jarod kidumálja Willardból a gyenge pontját. A hatóság egy náthát sem kapott volna el, nemhogy őt. Húsz évet töltött a saját ügye tanulmányozásával, nem jött rá, ki volt az informátor, szívesen találkozna vele. Vágyai vannak! Ezzel megvagy, rohadék. Tovább áradozik: milyen tehetséges volt az az informátor! A legméltóbb ellenfelem! Hogy ismerjünk valakit, a bőrébe kell bújni. Az a zseni hogy volt képes erre? Rinyálás után kezdődik a játék újra, ismeri őt, Ressler ügynök? Nem. Biztos ő is olyan magányos, mint én. Ez is betalált.

Jarod hibázik, majdnem elárulja magát: 'okosnak lenni valóban magányos érzés'. Vált, de már késő, Willard megérzi a sebezhetőségét, nem mondja meg a helyszínt. Jarod elveszti a fejét, üvöltözni kezd, hová vitte Annie-t? Emlékképek, a gyerek Jarod tiltakozik, ezt az embert nem akarja a fejében tudni.

Kimenekül a cellából, ez a meccs most Willardé. Miss már rutinszerűen Angelot használja, lenyúlta Sydney-től Annie képét. 'Fél, haza akar menni'. Hát ez nem sok, de berobban Raines szinte futva, így sem láttuk még. Broots zsebrevágja a képet. Sydney is megérkezik, márpedig most Florida a legerősebb esély Jarod megtalálására, egyetért a Rémmel. Húzás vissza Floridába. Mi a fene folyik itt? Broots, tudj meg mindent Annie-ről.

Jarod tovább emlékezik, beszélni akart a szülőkkel. Nem lehetett, az érzelmeik befolyásolták volna az objektivitását. De miért olyan idegesek? Nincs másik gyerekük? Sydneynek muszáj mesélnie a szülő-gyerek kapcsolatról. Jarod a saját szüleire gondol: őt vajon siratták?

Jarod most két kávéval odamegy a szülőkhöz, beszélgetnek. Utána vissza Willardhoz: ő is gondolkodott már Jarodon, hatalmas rejtély számára. Találgat: Vajon miért ilyen szenvedélyes? És miért nem talált adatot 20 év alatt sem az informátorról? Pedig az informátor távolról is képes volt kiismerni őt. És most Jarod is képes erre, mert többet tud, mint ami az aktákban van. Ajaj, a végén még összerakja a puzzle-t. A kamera meg ott van a cellában. Egy megoldás marad: Jarod kinyírja a kamerát.

Hawkes erre kint nyüszít, Jarodnak viszont már csak egy emberre kell figyelnie. Willard tovább találgat: Jarod nem lehetett, akkor még gyerek volt. Egy tehetség. Igen, hívtak csodagyereknek. Puff neki. Jarod most először vallotta be valakinek, mit is tud valójában, és pont egy sorozatgyilkost tudott kiválasztani e vallomásra. Csak az érdekli, Willard honnan tudta? Éreztem a magányát. Willard is sokkot kap egy percre, eddig hűdeokosnak hitte magát, így elég megalázó egy gyerektől vereséget szenvedni, vissza akar vágni. Szörnyű tapasztalat lehetett Annie elvesztése. Mi lesz Sarah-val? Jarod nem tud megszólalni, újra kimenekül, átgondolja a gyerekkori kísérletet. Belépett a szobába, kitépte a plüssfigurák szemét, ezzel láthatatlanná vált. Kihúzta a függönyt, érezni akarta a holdfényt. Itt újra megijedt, nem akart többet látni. Hawkes jön rákérdezni a kamerára. Magánügy. Az övé vagy a tiéd, Jarod? A nő reméli, Jarod tudja, mit csinál. Mi is.

Miss Sydneynek pattog, ő és Raines távol akarják tartani valamitől, majd előrántja Annie képét, Jarod feliratával. Sydney szelíden megkéri, ezt most ne akarja tudni.

Újabb ütközet Willarddal: Tényleg Jarod a neved? Tényleg a minisztérium küldött? Mindent tudsz, amit kell. Nem mindent. Segítsen. Willard átveszi Sydney szerepét, a nagyon hülye Jarod meg belemegy. Willard kérdésekkel viszi végig a kísérleten. Mi volt a babákkal, a függönnyel? Remek, ezt tudod. Hová viszi a lányt? Jarod megint kibukik, eddig nem tud eljutni. Akkor legyen üzlet: Willard a helyszínre akar menni. Ezt sosem engednék meg. Ugyanmár: tegye meg Anniért, Sarah-ért. Maxwell benyit, megvan a rabló! Willard összeomlik, Jarod magára hagyja. A rabló egy volt börtönőr a magánzárkás részlegből, egy bizonyos Schuman, folyton beszélgetett Willarddal. 18 hónapja eltűnt. A teljes egység kivonul a lakásához. Újságcikkek, fotók Sarah-ról, de ő és a lány nincs meg. 8 óra maradt éjfélig. Jarod nagy talánya, hogy Schuman vajon másol, vagy Willard utasításait követi? Vissza Willardhoz. Csak egy rémült kisfiú vagy, Jarod. Tudod ki a gyilkos, de a lányt nem tudod megmenteni. Jarod megint lefagy, Hawkes kihívja. Veszekedés, Jarod engedélyt kért a háta mögött Willard kivitelére, hivatalos válasz még nem jött. Hawkes nem enged, kérés megtagadva. A cellaajtó nyitva maradt, Willard hallja Jarod küzdelmét. Hawkes szerint Willard Jarodra is rámászott, ki van rúgva. Te HP! Jarod még egy kicsit nézegeti a két lány képét, majd dönt.

Bedob egy bilincset Willardnak, kimegyünk! A garázsban Maxwell éri utol, nincs felhatalmazása. Jarod lecsapja. Willard beszól, erőfitogtatás, zsenikém? Sarah szobája, Willardon bilincs, de élvezkedik, ah, kék hold, ah, halál. Minden kislány szobája egyforma. Lealkudja a bilincset. Jarod, te tényleg megőrültél! Most Willard a kísérlet alanya, végigmondja mi történt. A végén Jarodot kérdezi, na, hová vitte? Jarodra megint a gyerekkori rémülete tör rá. De most továbbmegy: a rablót jóleső érzés fogja el, leviszi a lányt az előcsarnokba. Willard a tökéletes Sydney, továbbvezeti: végigmondatja vele, hogyan viszi ki a házból. Közel az éjfél. Jarod pánikrohammal küzd, megkaptad, amit akartál Willard, hol a lány? Torkonkapja a rohadékot, üvöltve az ajtóhoz csapkodja.

Tombol, 'Miért nem tudok rájönni? Miért nincs semmi értelme?' Willard tovább pofázik. Miért nem jössz rá? Mert az egész hazugság. Basszus! Willard elmondja: azért ölte meg őket, mert akarta. A többi csak körítés, megtévesztés. Megrendezett színjáték, nem volt mögötte valós érzelem. Jarod kiakad. De ő képes volt átérezni. Tehát benne is ott a szörnyeteg, sőt benne van ott igazán. Ha kell, tudna holdkóros kéjgyilkos lenni, miközben Willard nem az, ő hidegvérű gyilkos, nem szenvedélyes. Ezt nem kéne továbbgondolni, efelől most Willard jót tesz vele azzal, hogy leüti. Jarod, ezt elcseszted. Tőled többet vártam, zsenikém.

Broots közben nyomozott, sokra nem ment, Annie-hez még vezetéknevet sem talált. Az elrablásáról, megöléséről, eltűnt holttestéről talált infókat. A helyszín is megvan, Maryland, Snow Hill, 40 mérföldre a Központtól. Snow Hill? Ott volt egy rablás. Hát Miss, most éppen pont nem hiányzol Jarodnak.

Kék hold, mindjárt éjfél. Willard egy pajtánál ólálkodik, és igen, végre megkönnyebbülhetünk, Jarod suttog rá a sötétből: és te ki vagy, kisfiú? Willard megint vesztett. Reflektorok: a rendőrök körbevették a helyet. Mostantól minden úgy van, ahogy megszoktuk: Jarod kezd el játszani, ilyen győzelemittas fejet ritkán látunk tőle:

Mesél Willardnak: a kérelem a kiviteléről csak időhúzás volt. A veszekedés, Maxwell kiiktatása színjáték. Ugyan a nyomában járt, de valójában egy lépéssel előtte. Schuman már nem jutott vissza a pajtához. Willard elképed: zsenikém, a fejembe láttál. Nem. Nem kell szörnyetegnek lenned, hogy szembenézz eggyel. Jarod bemegy a pajtába, megtalálja Sarah-t, épségben. És talál egy nyakláncot is: Annie-é volt. Mentők, boldog szülők, a nagy tömegben megjelenik Broots és Miss, Jarod fényképét mutogatják.Hawkes segítene:  Ressler ügynököt keresik? Igen, őt. Jarod olajra lép. Később telefon Sydneynek, bárcsak Annie-t is megmenthette volna. A szülei miatt. Megpróbáltad. Jarod tovább vigasztalja magát: legalább tisztességgel eltemethetik, talán ezzel egy kis békére lelnek. Sydney is így gondolja, elmondja, hogy odaadta Annie apjának a medált. 'Tudom, hogy azt szeretné, hogy megköszönjem neked'. Jarod megkönnyebbülve sóhajt, felnéz a kék holdra.

És most jön az újabb döbbenet. A videó végét látjuk. Sydney odalépett a zokogó Raineshez, Annie fényképével. Sajnálatát fejezte ki, hogy nem sikerült. Ezt a videót most Raines nézi, újra sír.

Miss és Sydney az ajtóból figyelik. Inkább elhajtották Misst Floridába, minthogy elmondják neki az igazat. Raines akarta így, és Sydney támogatta. Mert még az ördögnek is jár egy kis magánélet.

Címkék: a kaméleon
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanna 2009.05.09. 15:34:21

Huhh. Nem semmi rész volt, kár hogy nem láttam. A hogyvoltod szuper missparker, mint mindig!

SANNA 2009.05.09. 18:48:07

ez a rész nemcsak az évad egyik legjobbja, hanem szerintem az egész sorozat egyik legjobb epizódja. Köszi a hogyvoltot!

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.05.11. 07:30:44

Köszi!

Bizony, ez egy nagyon jó rész. Láthatjuk, hogy Jarodnak is létezhetne egy legsötétebb sötét oldala is. Több pont volt, amikor elvesztette a fejét, amikor beborult, és csak saját magát volt képes kirángatni. És Rainesről is megtudtuk, hogy van olyan helyzet, amikor még ő is futni hagyja Jarodot.

nautilus64 2009.05.11. 14:57:33

ez nagyon durva rész lehetett a hogyvoltod alapján, a vége nagyot ütött! nagyon jó a hogyvolot, csak így tovább!

kekhalal21 2009.05.15. 07:42:02

Ez nekem nagyon tetszett ez a rész én is egy nagy rajongója vagyok a kaméleon sorozatnak.Csak így tovább. missparker · hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.05.11. 07:30:44 Várom nagyon a következő részt ami az hiszem hogy holnap lesz nem de?

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2009.05.15. 07:49:20

@kekhalal21: Igen, holnap jelenik meg, és szintén egy nagyszerű rész. Legalábbis nekem mindig érdekes, ha Jarod csajozni kezd :)

Pissta 2009.06.04. 11:35:40

Gratu.! Tényleg jól sikerült! :)
süti beállítások módosítása